Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Η Νεκρή Νύφη του Τιμ Μπάρτον


Recommended Posts

Σκηνοθεσια: Tim Burton&Mike Johnson

Το 19ο αιωνα στην Ρωσια, τον καιρο οπου ο αντισημιτισμος εξαπλωνοταν επικινδυνα σ ολη την ανατολικη Ευρωπη, πολύ συχνα συμμοριες αντισημιτιστων εστειναν ενεδρες σε εβραικες, γαμηλιες συνοδιες που πηγαιναν προς το μερος οπου θα γινοταν ο γαμος. Και επειδη η νυφη ηταν εκεινη που θα εφερνε στον κοσμο τις νεες γενιες, την απηγαγαν και την σκοτωναν. Υστερα την εθαβαν με το νυφικο της ρουχο….

Από αυτό το πραγματικο γεγονος γεννηθηκε ο μυθος της νεκρης νυφης στη Ρωσια. Και από κει ο Τιμ Μπαρτον εμπευστηκε το απολαυστικο αυτό κινουμενο σχεδιο. Η ιστορια απλη κ προβλεψιμη. Ο Βικτορ γονος μιας πλουσιας οικογενειας πρεπει να παντρευτει μια ξεπεσμενη αρχοντοπουλα ώστε να παψουν να τους θεωρουν παρακατιανους, βλαχοχωριατες, νεοπλουτους. Τον συνανταμε στην αρχη να ζωγραφιζει μια πεταλουδα μελαγχολικος και μολις το σχεδιο ολοκληρωθει η πανεμορφη πεταλουδιτσα ανοιγει τα φτερα της και πεταει μακρια-κατι που ο Βικτορ δεν τολμαει να κανει. Ωστοσο όλα αλλαζουν μολις συναντησει τετ-α-τετ την σεμνη και ντροπαλη Βικτορια, θυμα και εκεινη των αυταρχικων, ψωνισμενων γονιων της, ακριβως μια μερα πριν από τους γαμους. Προσπαθωντας να μαθει τους γαμηλιους ορκους του ο αδεξιος πρωταγωνιστης βρισκεται να είναι παντρεμενος με ένα γλυκητατο πτωμα! Μαθαινουμε την ιστορια της πανεμορφης Εμιλυ και μπορουμε να την φανταστουμε σαν ένα εξαισιο πλασμα, με σπανια ταλεντα που απλως ερωτευτηκε τον λαθος ανθρωπο παρα τις αντιρρησεις του πατερα της. Στο μινι ταξιδι στον κατω κοσμο βλεπουμε πως και οι νεκροι εχουν χιουμορ, ενώ τα τραγουδια και οι χοροι γεμιζουν ευχαριστα το χρονο. Ο ιδιος ο σκηνοθετης μας κλεινει πονηρα το ματι με τις πολλες αναφορες του στο σινεμα…Ο χορος των σκελετων είναι βασισμενος στο The Skeleton Dance (directed by Walt Disney-1929), Βινσεντ λεγοταν μια από τις πρωτες του ταινιες, ενώ το απολαυστικο σκουληκακι μιμειται τη φωνη και τις εκφρασεις του ηθοποιου Peter Lorre. Διαλογοι καυστικοι, υπονοουμενα και σχολια μεσα από κάθε γραμμη του σεναριου για το τι είναι πραγματικη αγαπη, ποσο επηρεαζεται καποιος από το περιβαλλον του, if a heart can still break after it;s stop beating.. Μαυρη κωμωδια θα τη χαρακτηριζα πλουσια σε αναφορες στον κινηματογραφο και βασισμενη σε έναν υπεροχο θρυλο. Ετσι που ακομα και το αναμενομενο φιναλε και η απουσια εκπληξεων στην ολη πλοκη δεν ενοχλει καθολου!Αξιοσημειωτο ειναι ακομα το οτι ειναι η πρωτη ταινια που γυριζεται με commercial digital still photography cameras (31 Canon EOS-1D MARK 2 SLR cameras with Nikon Lenses) αντι για film cameras.

Ατακες όπως αυτή του Βικτορ στην Εμιλυ όταν τον κυνηγαει αμεσως μετα το γαμο (αληθεια τωρα…ποιος δεν θα προτιμουσε την Εμιλυ κι ας τον κατηγορουσαν για νεκροφιλο? :P ) "We can’t be married. We re just too different.I mean…you are dead!", θα μεινουν κλασσικες!

Enjoy και καλες γιορτες σε ολους! emrose

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Tim Burton's Corpse Bride" emstar emstar emstar emstar

Των Τιμ Μπάρτον και Μάικ Τζόνσον

Με τις φωνές των Τζώνυ Ντεπ, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, Έμιλυ Γουώτσον, Τρέισυ Ούλμαν, Τζιμ Μπρόουντμπεντ κ.α.

Αναγκασμένος από τους καταπιεστικούς, νεόπλουτους γονείς του να παντρευτεί την...ομοιοπαθούσα Βικτόρια (Γουώτσον), γόνο παλιάς αλλά ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, ο Βίκτορ (Ντεπ) θα βρεθεί από ατύχημα παντρεμένος με τη Νεκρή Νύφη, μια δολοφονημένη κοπέλλα δέσμια μιας παλιάς κατάρας...

Δέκα χρόνια και πλέον μετά τον αριστουργηματικό "Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη" ήρθε το νεό stop-motion δημιούργημα του Μπάρτον, εμπνευσμένο από έναν ρωσο-εβραϊκό θρύλο.

Emily: If I touch a burning candle I can feel no pain

In the ice or in the wun it's all the same

Yet I feel my heart is acheing

Though it doesn't beat it's breaking

And the pain here that I feel

Try and tell me it's not real

I know that I am dead

Yet it seems that I still have some tears to shed

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το σινεμά του σκηνοθέτη του "Ψαλιδοχέρη" και του "Εντ Γουντ", δεν εκπλήσσονται από τη (φαινομενικά) μακάβρια θεματολογία αυτού του πραγματικά πανέμορφου σε εικονοπλαστική σύλληψη παραμυθιού. Η γοτθική ατμόσφαιρα, το μαύρο χιούμορ, οι θεοπάλαβοι ήρωες είναι τυπικοί στις ταινίες του Μπάρτον, που ασχολείται και εδώ με το "είναι" και το "φαίνεσθαι". Οι "αποκρουστικοί" μακαρίτες κρύβουν στα κυριολεκτικά(!) σκελετωμένα κορμιά τους μια χρυσή καρδιά, ενώ οι "νορμάλ" και σοβαροί ζωντανοί μια καρδιά από πέτρα. Το κρύο του θανάτου δεν άγγιξε τη ζεστασιά της ψυχής των πρώτων, το ψύχος της υποκρισίας και της απληστίας κατεστρεψε κάθε ίχνος ανθρωπιάς και κατανόησης στους δεύτερους. Η δε Έμιλυ (η νεκρή νύφη) μπορεί να μην ανασαίνει και τα... μέλη της να μη βρίσκονται πάντα στη θέση τους, αλλά είναι αποδεικνύεται πολύ πιο όμορφη από τους κατοίκους του χωριού και την εσωτερική ασχήμια τους.

Die, die, we all pass away

but don't wear a frown cause it's really OK

and you might try and hide

and you might try and pray

but we all end up the remains of the day

Εδώ είναι και το μεγαλύτερο ατού της ταινίας αυτής. Στο σύμπαν της "Νεκρής Νύφης" ο θάνατος δεν είναι το Κακό, δεν είναι η Τραγωδία, δεν είναι η Λύτρωση, ούτε η Τιμωρία, αλλά είναι η μοναδική και αναπόδραστη κατάληξη της ζωής, τίποτα λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Δεν υπάρχει Κόλαση, ούτε Παράδεισος: η μοίρα αυτή είναι κοινή για όλους, ανθρώπους και ζώα, παιδιά και μεγάλους, άγιους και αμαρτωλούς. Ο Θάνατος δεν πρέπει να είναι αντικείμενο φόβου, αποστροφής ή εξορκισμού, αλλά να υπάρχει συμφιλίωση με τη ιδέα της επικείμενης έλευσής του- ένα μάθημα που μόνο τα καρτούν του παραμυθά Μπάρτον θα δίδασκαν σε ένα παιδί. Κι αν η "Νεκρή Νύφη" γίνεται ενίοτε κάπως γραφικά μακάβρια και υπερβολική, αυτό δε μετρά μπροστα στο οπτικό της κάλλος, στο χιούμορ και τους έξαλλους ρυθμούς της, τις σινεφίλ αναφορές (από το "Όσα Πάιρνει ο Άνεμος" μέχρι τον Πίτερ Λόρ, το "γλοιώδη" τύπο της "Καζαπλάνκα" και του "Γερακιού της Μάλτας"), τα μιούζικαλ ξεσπάσματά της και την καρδιά που δε θα βρείτε ούτε στα δυό "Σρεκ" μαζί.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκπληκτικό. Κρίμα που δεν έχω περισσότερο χρόνο να πω τις σκέψεις μου εδώ, απλά να σημειώσω ότι το Τιμ παραμένει ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης: ο πιο εφευρετικός της γενιάς του.

4/5 άνετα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

:P Εγώ πάλι με περισσότερη άνεση θα βάλλω 5/5.Αριστούργημα!Όσοι το δείτε πάρτε και τον παλαιότερο εφιάλτη των χριστουγέννων-all time clasic!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

What Tim Burton movie are you?

http://www.greatestjournal.com/quiz.bml?Q=35144&test=1

Moi: Nightmare before Christamas! :P:P

The story of Halloweentown with it's king Jack Skellington. Your a dreamer and are never really satisfied with what you have until after you make mistakes. You're always looking for something new and different and get bored easily. quote: Jack Skellington: Sally! I need your help most of all. Sally: You certainly do, Jack. I've had the most horrible vision! Jack Skellington: That's wonderful!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξαιρετικό!!! Νταξ κατά το ήμισυ και πλέον είναι ολόιδιο με τον Εφιάλτη. Ωστόσο δεν έχω να πω άλλα, πέραν του ότι ο άνθρωπος είναι απίστευτα λαμπερό πνεύμα :P:P:P

(και κρίμα που ο συνοδός μου δεν είχε την ίδια γνώμη....) :wub:emblush

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Batman

The night crime fighter himself. You dark with lots of secrets. You get into relationships but can't keep them because of who you are. quote: Vicki Vale: I've just got to know. Are we gonna try and love each other? Bruce Wayne: I'd like to. But he's out there right now. And I've got to go to work.

:P:P:P:P:P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Nightmare before Christmas

The story of Halloweentown with it's king Jack Skellington. Your a dreamer and are never really satisfied with what you have until after you make mistakes. You're always looking for something new and different and get bored easily. quote: Jack Skellington: Sally! I need your help most of all. Sally: You certainly do, Jack. I've had the most horrible vision! Jack Skellington: That's wonderful!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φοβερες ατακες,φοβερο γελιο....καταπληκτικο!!!!!

Που ειναι τα ποπ-κορν να βαλω;;;;;Μαλλον αστερακια θα βαλω αυτη τη φορα

emstar emstar emstar emstar

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φανταστική ταινία, δείχνει τις δυνατότητες που έχουν τα κινούμενα σχέδια ακόμα και για ιστορίες με φοβερό βάθος. Η "Νύφη" του Τιμ Μπάρτον είναι μια αρχαία τραγωδία με φωνές ηθοποιών: διέρχεται από όλα τα στάδια μέχρι την τελική κάθαρση, χωρίς ποτέ να γίνεται ανιαρή και να κουράζει αλλά κρατώντας πάντα το θεατή, πότε με τα γυρίσματα τις πλοκής και πότε με τα μουσικά ευχάριστα διαλείμματα.

Δείτε τη και πάρτε τη και σε DVD για να την ξαναδείτε!

empopcorn empopcorn empopcorn empopcorn ,5 /5 γιατί ο Τιμ Μπάρτον πιστεύω μπορεί να κάνει ακόμα καλύτερες ταινίες...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.