Jump to content

«ΖΗΤΙΑΝΟΙ» ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Κ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ


Recommended Posts

Τον δρομο της ξενιτιας, στον οποιο τους εξωθουν τα πετρινα χρονια της αναμονης για ιατρικη ειδικοτητα, ακολουθουν ολοενα περισσοτεροι Ελληνες γιατροι . κυριος προορισμος τους η Βρετανια – στη χωρα εκτιμαται ότι φθανουν κάθε χρονο αναζητωντας επαγγελματικη αποκατασταση περισσοτεροι από 600 Ελληνες. Μονο το τρεχον ετος, ο ΙΣΑ εχει δεχθει 426 αιτησεις γιατρων – μελων του για «μετεγγραφη» στον Ιατρικο Συλλογο της Βρετανιας. Τα νοσοκομεια της»Γηραιας Αλβιονας» είναι ο αγαπημενος προορισμος των Ελληνων λειτουργων του Ιπποκρατη, που αποφοιτουν πλεον από τις ιατρικες σχολες εχοντας απεναντι τουςσε αποσταση αναπνοης το «σκιαχτρο» της ανεργειας. Συμφωνα με τα τελευταια στοιχεια, στον Ιατρικο Συλλογο της Βρετανιας είναι εγγεγραμμενοι 250 Ελληνες ειδικευομενοι ιατροι, ενώ διολου ευκαταφρονητο ποσοστο (περιπου 10%) καταλαμβανουν οι Ελληνες στο συνολο των ειδικευομενων – να σημειωθει ότι από τους 157.500 ειδικευομενους γιατρους στη Βρετανια , οι 52.500 είναι αλλοδαποι. Η απραξια στην οποια υποβαλλονται οι Ελληνες αποφοιτοι της ιατρικης, καθως ιατρικη ειδικοτητα (ποτελει υποχρεωτικη μετεκπαιδευση τους) ξεκινουν 4 με 5 χρονια μετα την αποφοιτηση τους, αποτελει την «κινητηριο» δυναμη για τους περισσοτερους. Σε περιπου 2500 υπολογιζονται οι ανεργοι ανειδικευτοι ιατροι μονον στην περιοχη της Αττικης, ωστοσο εκτιμαται ότι ο πραγματικος αριθμος τους είναι μεγαλυτερος, αφου στα επισημα στοιχεια του ΙΣΑ δεν περιλαμβανονται οι υποαπασχολουμενοι (π.χ. οσοι γιατροι κανουν εφημεριες σε ιδιωτικες κλινικες κ αμειβονται ως ωρομισθιοι) κ οι ετεροαπασχολουμενοι (π.χ. οσοι εργαζονται ως ιατρικη επισκεπτες, σε ινστιτουτα αισθητικης κ.α.)

δυσαρεστη πρωτια

«η γλωσσα των αριθμων είναι σκληρη κ φανταστειτε ότι δε λεει ολη την αληθεια» παρατηρει ο κ. Γιωργος Πατουλης, εκπροσωπος του ΙΣΑ. Συμφωνα με τον ιδιο, η ελλαδα καταλαμβανει την πρωτη θεση μεταξυ των χωρων στην Ε.Ε. οσον αφορα την ανεργεια σε ειδικευμενο ιατρικο προσωπικο. «ενας στους τεσσερις Ελληνες γιατρους είναι ανεργος. Η χωρα μας εχει πετυχει το … ακατορθωτο :να παραγει κ μαλιστα με αμειωτο ρυθμο, στρατια ανεργων υψηλα εξειδικευμενων επιστημονων κ στη συνεχεια να τους εξαγει σε άλλες χωρες», λεει. Τα στοιχεια του ΙΣα σχετικα με τις ολοενα αυξανομενες ειτησεις γιατρων για μετεγγαφη σε ιατρικους συλλογους της αλλοδαπης ερχονται προς επιρρωση των λεγομενων του. το 2003 εγιναν 369 αιτησεις, το επομενο ετος 388, το 2005 (μεχρι στιγμης) εχουν υποβληθει 426 αιτησεις. Ενδεικτικη της καταστασης, της επαγγελματικης ανασφάλειας δηλαδη που βιωνουν ολο πιο εντονα οι γιατροι στην Ελλαδα, είναι η προσελευση τους στα ενημερωτικα σεμιναρια (το αντιτιμο φθανει τα 120 ευρω) που διοργανωνει δυο φορες το χρονο το Βρετανικο Συμβουλιο με αντικειμενο «ιατρικη ειδικοτητα στη Βρετανια». Τουλαχιστον 1500 ατομα προσερχονται ετησιως στα σεμηναρια, διερευνωντας τις δυνατοτητες επαγγελματικης αποκαταστασης στη Βρετανια, συμφωνα με τον υπευθυνο του εκπαιδευτικου προγραμματος του Βρετανικου Συμβουλιου κ Κωστη Γεωργιου. «το ένα τριτο των συμμετεχοντων στα σεμιναρια φευγει τελικα για τη Βρετανια» λεει ο κ. Γεωργιου. Κ εξηγει τις λεπτομερειες «στη συνεχεια εγγραφεται στον ιατρικο συλλογο της χωρας (σ.σ. ετησια συνδομη 290 λιρες Αγγλιας) κ ξεκινα τη διαδικασια των αιτησεων στα νοσοκομεια του NHS, National Health System (του βρετανικου ΕΣΥ, δηλαδη). Εάν γινει δεκτη η αιτηση, τοτε ακολουθει προσωπικη συνεντευξη, από την οποια κρινεται κυριως η προσληψη του υποψηφιου γιατρου. Δεν είναι ευκολη διαδικασια», παραδεχεται παντως, «διοτι γινεται με ορους ακρως ανταγωνιστικους τουλαχιστον όμως δινει την ευκαιρια στον νέο επιστημονα να διεκδικησει μια θεση, αντι να περιμενει να ξεκινησει ειδικοτητα στην Ελλαδα με επετηριδα»

ΜΕ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΩΣ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ»

Για την 27χρονη ιατρο κυρια Βικυ Διαμαντοπουλου η «μεταναστευση» ειχε κοστος , υλικο κ ψυχικο. «όταν ολοκληρωσα το αγροτικο, και αφου επιβεβαιωσα το ετος εναρξης της ειδικοτητας μου – 2010- κ απεριψα τις δυνατοτητες αμεσης αποκαταστασης στην ελλαδα (κεντρα αισθητικης, εφημεριες σε ιδιωτικη κλινικη, πλασιε φαρμακευτικης εταιρειας), αποφασισα να φυγω για Βρετανια»λεει. Ενημερωθηκε από οικογενειακο φιλο –διευθυντη σε κλινικη του Λονδινου- «για τις αριστες συνθηκες εργασιας, το υψηλο επιπεδο εκπαιδευσης, τη δυνατοτητα εξελιξης κ τις αμοιβες κ πηρα την αποφαση για τη μεγαλη αποβαση» συντομα διαπυστωσε ότι η βρετανια δεν είναι το νέο… Ελντοραντο των ανεργων γιατρων, όπως καποιοι θελουν να την παρουσιαζουν.

Πρωτος στοχος της ηταν η συμμετοχη στις εξετασεις που διοργανωνει κάθε χρονο το Βασιλικό κολεγιο των παθολογων (MRCP) «οπου το να γινει δεκτος καποιος γιατρος σε αυτό παρουσιαζεται το λιγοτερο ως η αρχη του παντος». Παραλληλα , αρχισε την αποστολη αιτησεων σε νοσοκομεια προκειμενου «να με δεχθουν ως ‘παρατηρητη’ για να γνωρισω το συστημα υγειας κ τον τροπο λειτουργιας του « κ εκανε εγγραφη στον ιατρικο συλλογο της χωρας. Στις εξετασεις τελικα απετυχε. Ένα από τα 30 νοσοκομεια την ειχε όμως δεχθει ως «παρατηρητη» για ένα μηνα – ηταν ένα μικρο επαρχιακο νοσοκομειο.

«το περιβαλλον ηταν φιλικο, ο διευθυντης από το Πακισταν προθυμος να με βοηθησει να ενταχθω στο συστημα (αν κ κάθε μερα δεν παρελειπε να με ρωταει πως κ με τις ιατρικες γνωσεις που ειχα δεν εβρισκα δουλεια στην Ελλαδα). Οι οιωνοι όμως ηταν απογοητευτικοι», αναφερει. Κι αυτό διοτι «από συζητησεις με αλλους γιατρους εμαθα ότι τα πραγματα εχουν δυσκολεψει,οι θεσεις μειωνονται δραματικα, ενώ η ζητηση αυξανεται». Κατι που διαπυστωσε κ η ιδια «ειχα υποβαλει ουκ ολιγες αιτησεις, αλλα απαντηση θετικη καμια» γεγονος που δεν την ξενισε, όπως λεει, αφου για μια θεση ειδικοτητας παθολογιας υποβαλλονται κατά μεσο ορο 220 αιτησεις! Όταν ο μηνας του «παρατηρητη» τελειωσε, επεστρεψε στην Ελλαδα. Συνεχισε –«λες κ την ειχα σταματησει ποτε»- την εντατικη μελετη. Πετυχε στις εξετασεις του MRCP τον περασμενο Σεπτεμβριο. «εκτοτε, με το χαρτι στο χερι κ τον αερα του νικητη, δεν εχω σταματησει να κανω αιτησεις» το αποτελεσμα προδιαγεγραμμενο πλεον κατά την ιδια, ουδεμια θετικη απαντηση!

ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ο 33χρονος κ. Γιωργος Ταντελες αποφοιτησε από την Ιατρικη Σχολη του Πανεπιστημιου Πατρας το 1999. εν τουτοις, την υποχρεωτικη εκπαιδευση του στην ειδικοτητα της επιλογης του, την παιδιατρικη, δεν θα μπορουσε να την ξεκινησει πριν από το 2004. διοτι τοτε θα «ανοιγε» θεση στο Παιδων Πεντελης. Ξεκινησε λοιπον τμημα – 12μηνες- της ειδικοτητας σε περιφερειακο νοσοκομειο της Κρητης, μετα το περας του οποιου εφυγε για τη Βρετανια. «ηταν μονοδρομος προκειμενου να γεμισω τα χρονια της αναμονης» λεει – τουλαχιστον με αυτό το σκεπτικο εφυγε τοτε. « δεν ηταν ευκολη αποφαση, αλλα η επιλογη μου με δικαιωσε» τονιζει, προσθετοντας ωστοσο οιτ « ηταν ακομη σχετικα ευκολη η διαδικασια της αναζητησης θεσης για ειδικοτητα σε νοσοκομεια της Βρετανιας, διοτι δεν υπηρχε τοσο μεγαλη προσφορα. Τωρα οι συναδελφοι γιατροι, τοσο από Ελλαδα οσο κ από άλλες χωρες, εχουν αυξηθει πολύ, ενώ οι θεσεις παραμενουν ιδιες. Ο ανταγωνισμος είναι εντονος» οι Ελληνες γιατροι _ιδιως οι αποφοιτη ελληνικων πανεπιστημιων _ κερδιζουν ποντους στο Βρετανικο ΕΣΥ αλλα εκεινοι που εχουν σταθερο προβαδισμα λογω… αποικιοκρατικων δεσμων είναι οι ινδοι. Ο ιδιος, παντως, αναγνωριζει την καλη του τυχη. «εκανα καποιες αιτησεις, εγινα δεκτος για συνεντευξη, επιλεγην. Ετσι απλα» σε αντιθεση,βεβαια, με τους εκατονταδες συναδελφους του που τρεχουν κ δε φθανουν σημερα να συμπηρωσουν αιτησεις στη Βρετανια – κ δηλωνουν κ … ευχαριστημενοι που τους δινεται τουλαχιστον η ευκαιρια να κανουν κατι κ να μην παραμενουν αδρανεις στα ελληνικα εδαφη περιμενοντας να «ανοιξουν» θεσεις. Εργαστηκε ως ειδικευομενος στην παιδιατρικη σε τρια νοσοκομεια του Μαντσεστερ για περιπου δυομισι χρονια. Τον ιουλιο του 2004 που υπηρξε θεση στο Παιδων Πεντελης, επεστρεψε για εξι μηνες, ζητησε να προσμετρηθει κ να αναγνωρισθει το διαστημα της ειδικοτητας στη Βρετανια – όπως κ εγινε- κ … ξαναφυγε. Μεσω της γνωστης διαδικασιας, αιτησεις, συνεντευξεις, ξεκινησε νεα ειδικοτητα – κλινικη γενετικη δεν υπαρχει ακομα στην Ελλαδα . αλλωστε,όπως παραδεχεται, το «συστημα» της βρετανιας του ηταν περισσοτερο οικειο, όπως κ οι αποδοχες του, που εφθαναν το μηνα 3000ευρω χωρις τις εφημεριες……………………

Το θεμα,27-11-05

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Mου έρχονται στο μυαλό κάποιες απορίες...

Οι παραπάνω γιατροί, μα και όσοι τώρα φεύγουν για UK, σβήνονται από τις λίστες?

Ή περιμένουν να τελειώσουν την πιθανή ειδικότητα έξω, έχοντας όπως και να'χει εξασφαλισμένη τη θέση σε περίπτωση αποτυχίας?

Όχι, γιατί στο συγκεκριμένο θέμα έχω ακούσει διάφορα δακρύβρεχτα και τραγικοκωμικά. Αλλιώς είναι να επιχειρείς για μιά θέση με καλυμμένες τις πλάτες (η θεσούλα στις λίστες αναμονής), αλλιώς όταν δεν υπάρχει δίχτυ.

Μάλιστα οι Πακιστανοί παίζουν όλα για όλα... στην πατρίδα τους δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να τους περιμένει. Στην Ελλάδα όμως, πολλοί (σίγουρα όχι όλοι) φέρονται με πονηριά... Διατηρούν την αναμονή τους στην επετηρίδα, οπότε και αισθάνονται πιό σίγουροι, γιατί στο ρίσκο τους δεν έχουν να χάσουν και τίποτα.

Το άλλο ερώτημα, που είναι επίσης σημαντικό, μα και που το περνούν όλοι δίχως σημασία... οι εκπαιδευτικές θέσεις ειδικότητας στο UK (και όχι μόνο) έχει σκοπό να παράγει γιατρούς ειδικευμένους για τις ανάγκες του UK. Αν οι ειδικευμένοι τους φεύγουν από το UK για την πατρίδα τους, ο πραγραμματισμός γίνεται άχρηστος. Προτιμούνται οι Πακιστανοί, ίσως γιατί έχουν σκοπό να μείνουν.

Τέλος... σκέφτηκε κανείς πόσους ειδικευμένους έξω από το ελληνικό σύστημα μπορεί να αντέξει η Ελλάδα? Σε λίγο θα υπάρχει πρόβλημα με τους ειδικευμένους εξωτερικού (μιάς που οι περισσότεροι γυρίζουν στην πατρίδα μετά το τέλος της ειδικότητας... ελπίζω σβήνοντας το όνομα από τις λίστες).

...έτσι για συζήτηση...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Mου έρχονται στο μυαλό κάποιες απορίες...

Οι παραπάνω γιατροί, μα και όσοι τώρα φεύγουν για UK, σβήνονται από τις λίστες?

Ή περιμένουν να τελειώσουν την πιθανή ειδικότητα έξω, έχοντας όπως και να'χει εξασφαλισμένη τη θέση σε περίπτωση αποτυχίας?

Όχι, γιατί στο συγκεκριμένο θέμα έχω ακούσει διάφορα δακρύβρεχτα και τραγικοκωμικά. Αλλιώς είναι να επιχειρείς για μιά θέση με καλυμμένες τις πλάτες (η θεσούλα στις λίστες αναμονής), αλλιώς όταν δεν υπάρχει δίχτυ.

Μάλιστα οι Πακιστανοί παίζουν όλα για όλα... στην πατρίδα τους δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να τους περιμένει. Στην Ελλάδα όμως, πολλοί (σίγουρα όχι όλοι) φέρονται με πονηριά... Διατηρούν την αναμονή τους στην επετηρίδα, οπότε και αισθάνονται πιό σίγουροι, γιατί στο ρίσκο τους δεν έχουν να χάσουν και τίποτα.

Το άλλο ερώτημα, που είναι επίσης σημαντικό, μα και που το περνούν όλοι δίχως σημασία... οι εκπαιδευτικές θέσεις ειδικότητας στο UK (και όχι μόνο) έχει σκοπό να παράγει γιατρούς ειδικευμένους για τις ανάγκες του UK. Αν οι ειδικευμένοι τους φεύγουν από το UK για την πατρίδα τους, ο πραγραμματισμός γίνεται άχρηστος. Προτιμούνται οι Πακιστανοί, ίσως γιατί έχουν σκοπό να μείνουν.

Τέλος... σκέφτηκε κανείς πόσους ειδικευμένους έξω από το ελληνικό σύστημα μπορεί να αντέξει η Ελλάδα? Σε λίγο θα υπάρχει πρόβλημα με τους ειδικευμένους εξωτερικού (μιάς που οι περισσότεροι γυρίζουν στην πατρίδα μετά το τέλος της ειδικότητας... ελπίζω σβήνοντας το όνομα από τις λίστες).

...έτσι για συζήτηση...

Στο τελευταίο θα απαντήσω, γιατί το θέμα ειδικότητα στο UK δεν το έχω ψάξει.

Μην το συζητάς. Μύλος... Αυτό είναι που φοβόμαστε όλοι να συζητήσουμε και κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αναλωνόμαστε ατέλειωτες ώρες σε συζητήσεις σε threads για ειδικότητα και ξεχνάμε τελείως το μετά την ειδικότητα, για το οποίο οι προοπτικές δεν είναι απλά δυσοίωνες... Σφαγή θα γίνει. Ο θάνατός σου η ζωή μου θα είναι. Αν δεν αποφασίσει το κράτος να κάνει έναν προγραμματισμό για να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής στην Ελλάδα, καήκαμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Κρήτη είχαμε προ 5ετίας στα Χανιά 21 παιδιάτρους. 2-3 καινούριοι που ήρθαν απλά έφυγαν, γιατί τα έσοδά τους δεν έφταναν ούτε να καλύψουν τα έξοδα του ιατρείου...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βρε παιδιά.

Ποιος λογικός άνθρωπος που έχει στρωμένη την δουλίτσα του μετά το τέλος της ειδικότητας του, στο εξωτερικό, θέλει να γυρίσει στο μπάχαλο της Ελλάδας;

Μοναδική περίπτωση είναι αν έχει έτοιμο μαγαζάκι από συγγενή του.

Και πάλι όμως για να φτάσει να βγάζει ότι θα του δώσει το NHS θα πρέπει το μαγαζί να έχει πολύ καλή πελατεία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τότε ο τίτλος του άρθρου είναι τελείως λάθος. Ζητιάνοι πολυτελείας :P

Πάντως τα ερωτήματα μου παραμένουν...

- Όσοι πάνε από Ελλάδα στο UK ή αλλού, σβήνονται από τις λίστες αναμονής ή πάνε με τις πλάτες προστατευμένες, έχοντας όπως και να΄χει τη θέση εξασφαλισμένη?

- Το να κάνει κάποιος μια ειδικότητα έξω, έχει νόημα για να μείνει εκεί... επιστρέφοντας πίσω δε δημιουργούνται προβλήματα στο σύστημα?

Ο Liszt ήδη αναφέρθηκε.

Ο usmeds είναι στις ΗΠΑ, όπου εκεί η όλη επιλογή οδηγεί τελικά στο να μείνει κάποιος εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως όταν κάποιος πάει για να κάνει την ειδικότητα στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει εξετάσεις, συνεντεύξεις και έξοδα... παραμένοντας όμως γραμμένος στις λίστες αναμονής? Γιατί αν ναί, τότε ακροβατεί με δίκτυ. Αν αποτύχει, θα του μείνει η εμπειρία, πέρα από τα έξοδα βέβαια, μα τελικά τη θέση στη ειδικότητα κάποτε θα την έχει, έστω στην Ελλάδα. Έτσι το ρίσκο είναι πολύ σχετικό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιατί δεν μας γράφεις μιά preview?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τότε ο τίτλος του άρθρου είναι τελείως λάθος. Ζητιάνοι πολυτελείας :P

Πάντως τα ερωτήματα μου παραμένουν...

- Όσοι πάνε από Ελλάδα στο UK ή αλλού, σβήνονται από τις λίστες αναμονής ή πάνε με τις πλάτες προστατευμένες, έχοντας όπως και να΄χει τη θέση εξασφαλισμένη?

Δεν υπαρχει νομος που να σε υποχρεωνει οταν βγαινεις στο εξωτερικο για ειδικοτητα, να βγαινεις απο την λιστα αναμονης!

Εισαι αναγκασμενος να το δηλωσεις οταν θα ανοιξει η θεση σου, οποτε αν σου εχει απομεινει καποιο χρονικο διαστημα για την ολοκληρωση της ειδικοτητας εχεις 2 επιλογες, η να συνεχισεις εκει που εισαι ή να γυρισεις στην Ελλαδα, και να κανεις τους οποιους μηνες ή χρονια συ απομενουν!

Τωρα, δεν νομιζω οτι πρεπει να κατηγορουμε καποιον που βγηκε εξω για ειδικοτητα, γιατι δεν διαγραφεται απο τις λιστες της Ελλαδος!Γιατι δηλαδη καποιος που προσπαθει να βρει μια θεση εξω , θα επρεπε να χανει και την θεση του στην Ελλαδα, δεν το καταλαβαινω (εκτος κι αν ioan παρεξηγησα αυτο που λες, οποτε παω πασο!)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όχι δεν είναι κριτική η δική μου... προσφέρεται ένα πλεονέκτημα, οπότε και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Αλλά να το λέμε επίσης...

...αλλιώς είναι να προσπαθείς για μιά ειδικότητα, μην έχοντας μιά θέση ήδη εξασφαλισμένη, αλλιώς είναι να κοπιάζεις, ξέροντας πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τα καταφέρεις, οπότε και να αρκεστείς σε αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα.

Ένα παράδειγμα:

Τελειώνω στην Ιταλία και φεύγω για Αγγλία. Αν δεν καταφέρω να κάνω ειδικότητα στην Αγγλία, στην Ιταλία δεν έχω καμιά θέση ειδικότητας να με περιμένει.

Τελειώνω στην Ελλάδα και φεύγω για Αγγλία. Αν δεν καταφέρω να κάνω ειδικότητα στην Αγγλία, στην Ελλάδα έχω ήδη μιά θέση ειδικότητα που με περιμένει (έστω με την αντίστοιχη αναμονή).

Το ένα μου ερώτημα αφορά αυτό --> παραμένοντας στις λίστες αναμονής, το ρίσκο είναι σχετικό ή όχι? Αφού μάλιστα κάποιος θα πρέπει να περιμένει, αν μπορεί μπαίνει στη διαδικασία του εξωτερικού... δεν έχει να χάσει κάτι.

Δεν θα έπρεπε να αλλάξει αυτό όμως? Δηλαδή όποιος φεύγει για έξω να σβήνεται από τις λίστες αναμονής... δε θα ήταν πιό τίμιο? Γιατί να περιμένει τη σειρά του, για να πεί "όχι ευχαριστώ, είμαι ήδη έξω, αλλού!"?

(Το άλλο μου ερώτημα αφορά το τί συμβαίνει μετά την ειδικότητα...)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ένα μου ερώτημα αφορά αυτό --> παραμένοντας στις λίστες αναμονής, το ρίσκο είναι σχετικό ή όχι? Αφού μάλιστα κάποιος θα πρέπει να περιμένει, αν μπορεί μπαίνει στη διαδικασία του εξωτερικού... δεν έχει να χάσει κάτι.

Δεν θα έπρεπε να αλλάξει αυτό όμως? Δηλαδή όποιος φεύγει για έξω να σβήνεται από τις λίστες αναμονής... δε θα ήταν πιό τίμιο? Γιατί να περιμένει τη σειρά του, για να πεί "όχι ευχαριστώ, είμαι ήδη έξω, αλλού!"?

(Το άλλο μου ερώτημα αφορά το τί συμβαίνει μετά την ειδικότητα...)

Κοιτα, ακομη και 6 μηνες ειδικοτητα να καταφερει να κανει ο αλλος εξω, συνεισφερει στην μειωση της αναμονης των ατομων που επονται αυτου στην λιστα αναμονης (αλλο πχ να κατσει στο Πανεπιστημιακο 3 χρονια και αλλο 2,5).

Επισης, μην ξεχναμε οτι οι μεγαλη πλειονοτητα φευγει για Αγγλια, χωρα στην οποια η αποκτηση ειδικοτητας ειναι ιδιαιτερα χρονοβορα διαδικασια, και κανεις δεν σου εγγυαται οτι επειδη θα βρεις μια θεση, θα μπορεσεις και να ολοκληρωσιες την ειδικοτητα σου εξω.

Τελος πιστευω οτι η πλειοψηφια αυτων που αναζητουν την λυση στο εξωτερικο, το βλεπουν ως προσωρινη λυση, και ολοι λιγο πολυ καποια στιγμη θα γυρισουν Ελλαδα! Ετσι οδηγουμαστε στο επομενο ερωτημα σου,το οποιο ειναι αν μπορει η Ελλαδα να αντεξει τοσους γιατρους!Η απαντηση νομιζω οτι ειναι προφανης, η κατασταση ακομη και σε μικρες πολεις παει απο το κακο στο χειροτερο ,αλλα σε μια ελευθερη/δημοκρατικη χωρα, δεν μπορεις να επιβαλεις σε καποιον τι θα σπουδασει και που θα εργαστει!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τελος πιστευω οτι η πλειοψηφια αυτων που αναζητουν την λυση στο εξωτερικο, το βλεπουν ως προσωρινη λυση, και ολοι λιγο πολυ καποια στιγμη θα γυρισουν Ελλαδα! Ετσι οδηγουμαστε στο επομενο ερωτημα σου,το οποιο ειναι αν μπορει η Ελλαδα να αντεξει τοσους γιατρους!Η απαντηση νομιζω οτι ειναι προφανης, η κατασταση ακομη και σε μικρες πολεις παει απο το κακο στο χειροτερο ,αλλα σε μια ελευθερη/δημοκρατικη χωρα, δεν μπορεις να επιβαλεις σε καποιον τι θα σπουδασει και που θα εργαστει!

Γι'αυτό σε μια πραγματικά ελεύθερη αγορά το κράτος δεν πρέπει να επέμβει να βάλει προστατευτισμούς. Συμπέρασμα; Η γενιά μας θα πεινάσει και τα παιδιά μας θα ακούν Ιατρική και θα γελάν... :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως όταν κάποιος πάει για να κάνει την ειδικότητα στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει εξετάσεις, συνεντεύξεις και έξοδα... παραμένοντας όμως γραμμένος στις λίστες αναμονής? Γιατί αν ναί, τότε ακροβατεί με δίκτυ. Αν αποτύχει, θα του μείνει η εμπειρία, πέρα από τα έξοδα βέβαια, μα τελικά τη θέση στη ειδικότητα κάποτε θα την έχει, έστω στην Ελλάδα. Έτσι το ρίσκο είναι πολύ σχετικό.

Άλλη μια απόδειξη πως το σύστημα της επετηρίδας είναι παρανοϊκό.

Εγώ προσωπικά δεν γράφτηκα σε λίστα γιατί στάθηκα τυχερός και άρχισα αμέσως.

Ξέρω όμως παιδιά που ήρθαν εδώ, τελείωσαν, και μετά τους ήρθε και ο διορισμός στην Ελλάδα.

Ναι, ναι, το ξέρω ioan, ανεβάσανε την αναμονή κάποιου κατά ένα δίμηνο. Ας τους κατηγορήσουμε λοιπόν πως εκμεταλλεύτηκαν το ίδιο το σύστημα που τους έδιωξε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ξέρω όμως παιδιά που ήρθαν εδώ, τελείωσαν, και μετά τους ήρθε και ο διορισμός στην Ελλάδα.

Ναι, ναι, το ξέρω ioan, ανεβάσανε την αναμονή κάποιου κατά ένα δίμηνο. Ας τους κατηγορήσουμε λοιπόν πως εκμεταλλεύτηκαν το ίδιο το σύστημα που τους έδιωξε...

Μηπως το βλεπουμε απο την λαθος μερια το θεμα?

Καποιος που τελειωσε εξω, και δεν απεσυρε την αιτηση του, ναι μεν προκαλει καθυστερηση περιπου 2 μηνων, μεχρι να αρνηθει να αναλαβει υπηρεσια, αλλα απο την αλλη μερια, ουσιαστικα βγαινει απο την λιστα, οποτε ριχνει σημαντικα την αναμονη!

Δηλαδη γλιτωνουμε τα 2-4 χρονια που θα τον περιμεναμε αν εκανε ειδικοτητα Ελλαδα, και μας πειραζουν οι 2 μηνες που θα χαθουν οταν θα ερθει η σειρα του, για να την αρνηθει?

Εγω προσωπικα στο Πανεπιστημιακο που ξεκινω απο στιγμη σε στιγμη, αρνηθηκαν 3 ατομα στην σειρα να αναλαβουν υπηρεσια (υπαρχει αδεια θεση απο Ιουλιο). Εριξε την αναμονη μου (και ολων των αλλων μετα απο μενα) τουλαχιστον 4 μηνες. Οντως αν το ειχαν δηλωσει πιο νωρις, θα ηταν ακομη καλυτερα, αλλα να μην ειμαστε και πλεονεκτες!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.