Jump to content

Ιατρική κάλυψη χωρίς σύνορα


Recommended Posts

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Ασθένειας είναι ένα προνόμιο των Ευρωπαίων πολιτών το οποίο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας άλλων χωρών της ΕΕ τις οποίες επισκεπτόμαστε, ενημερώνει το τεύχος Ιουνίου του περιδικού Vita.

Η Κάρτα προσφέρει στους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ άμεση πρόσβαση σε κρατικά νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς και καλύπτει τόσο περιστατικά που κρίνονται επείγοντα ή απλώς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, προκειμένου ο ασθενής να μην χρειαστεί να διακόψει την παραμονή του.

Για τις τυχόν υγειονομικές υπηρεσίες που του παράσχονται κατά τη διαμονή του, ο ασφαλισμένος πληρώνει μόνο ό,τι προβλέπεται και για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας στην οποία βρίσκεται. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, το ποσοστό συμμετοχής του ασθενή είναι 20 έως 25 τοις εκατό.

Η Κάρτα καλύπτει τον ασφαλισμένο στις 25 χώρες της ΕΕ, στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου -Νορβηγία, Λίχτενσταϊν, Ισλανδία- καθώς και στην Ελβετία, στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία με μια απλή αίτηση, είτε αυθημερόν, στις υπηρεσίες που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης, είτε σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών, σε γραφεία της περιφέρειας. Συνήθως έχει ισχύ ενός έτους, αλλά σε περιπτώσεις ασφαλισμένων του Δημοσίου η ισχύς της μπορεί να παραταθεί έως τα τρία χρόνια.

Η Κάρτα, πάντως, δεν ισχύει για οποιαδήποτε προγραμματισμένη επέμβαση ή θεραπεία στο εξωτερικό, καθώς σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ειδική έγκριση από το ταμείο.

news.in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...87&lngDtrID=252

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Το ερώτημα είναι, για εμάς που πάμε να κάνουμε ειδικότητα στο εξωτερικό, μπορούμε να κρατήσουμε την ασφάλειά μας στο ΤΣΑΥ (να πληρώνουμε κανονικά εισφορές κλπ) και να είμαστε ασφαλισμένοι, αλλά και να προσμετρηθούν τα χρόνια στο εξωτερικό ως συντάξιμα?

Αν κάποιος ξέρει έγκυρα΄(δηλαδή να το έχει ήδη ρωτήσει ΄στο ΤΣΑΥ και να ξέρει) θα το εκτιμούσα πολύ...

Ευχαριστώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...
Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζομαι στην Αγγλία και θα επιστρέψω στην Ελλάδα τέλος του έτους οπότε και ανοίγει η θέση μου για ειδικότητα. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να με διαφωτίσετε ως προς τα παρακάτω;

1. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνω για να αναγνωρίσω το παραπάνω διάστημα εργασίας ως συντάξιμο; Εννοείται θα πάρω βεβαίωση καταβολής εισφορών από την αρμόδια υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα τη μεταφράσω.

2.Αναγνωρίζεται στο ακέραιο το διάστημα εργασίας ή προβλέπεται κάτι διαφορετικό;

3.Θα προσμετρηθεί το διάστημα αυτό στον υπολογισμό των χρονοεπιδομάτων;

4.Πρέπει να κάνω κάτι με το ΙΚΑ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε πληροφορία.

από: http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?sh...mp;#entry211206

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απάντηση στα παραπάνω και ίσως αποτελεί απάντηση στον φίλο δυο ποστ πιο πάνω.

1) Υπάρχει ένα μπέρδεμα. Το NHS pension scheme σίγουρα αναγνωρίζεται σαν συντάξιμος χρόνος. Πρέπει να κάνεις μία αίτηση στην Αγγλία για μεταφορά των εισφορών σου στο ΤΣΑΥ και με το χαρτί αυτό πας στο ΤΣΑΥ και σου αναγνωρίζει τα χρόνια σαν εισφορές. Με το ΝΙ δεν ξέρουν στο ΤΣΑΥ τι γίνεται. Σε ερώτηση μου η απάντηση ήταν αν δίνεται εισφορές ;ισως να αναγνωρίζεται αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε το pension scheme.

2) Σε ερώτηση μου στο ΤΣΑΥ μου απαντήσαν ότι αναγνωρίζεται όλος ο χρόνος που κατέθετες εισφορές σε χώρα της ΕΕ.

3) ΟΧΙ. Ο χρόνος υπολογισμού χρονοεπιδομάτων υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πλήρους ή τμηματικής εργασίας στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και υπό την παρούσα σύμβαση έργου και καθηκόντων. Έτσι δεν νομίζω ότι υπολογίζεται το αγροτικό στα χρονοεπιδόματα αλλά και ούτε ο Στρατός. Ούτε και άμα είχες δουλέψει σαν Δημοτικός ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία στο παρελθόν. Βέβαια αν αναγνωρίσεις τον χρόνο ειδικότητας πρίν την έναρξη ειδικότητας και λόγω του ότι θα διοριστείς σαν 3ο χρόνο πχ ειδικευόμενος μπορεί να είσαι τυχερός και ο υπάλληλος του νοσοκομείου σου να σε κατατάξει στον 3ο χρόνο από άποψη χρονοεπιδόματος από λάθος. Να εύχεσαι να μην αντιληφθεί το λάθος όσο θα είσαι ειδικευόμενος γιατί μετα μπορεί να σου λερθει κανα μπιλέτι να δώσεις πίσω τα λεφτά και να τρέχεις.

4) Στο ΙΚΑ ασφαλιζόμαστε σαν ειδικευόμενοι μόνο και μόνο για να δικαιούμαστε για ένα χρόνο κάρτα ανεργίας και επίδομα. (μετά το χρόνο λήγει). Είναι ουσιαστικά χαμένες εισφορές και δεν προσματράνται πουθενά, Μην το ανακατεύεις. Δεν σου χρειάζεται. Ο κύριος ασφαλιστός σου τομέας είναι το ΤΣΑΥ και με αυτό θα παίζεις και ανάλογα του τί θές να κάνεις θα μεταφέρεις ανάλογα τις εισφορές σου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το ΙΚΑ καλύπτει τους ειδικευόμενους όχι μόνο για κάρτα και επίδομα ανεργίας αλλά και για ενδεχόμενες αναρρωτικές κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και ένα χρόνο μετά. πρέπει να πάρεις αριθμό μητρώου ΙΚΑ, να πας μετά από κάποιους μήνες με τα απαιτούμενα ένσημα να βγάλεις βιβλιάριο και να έχεις το νου σου να το αναννεώνεις κάθε χρόνο ώστε να είσαι καλυμμένος.

ακόμα και όσα μαθήματα γίνονταν δωρεάν για τους ειδικευόμενους στα νοσοκομεία (και δε θυμάμαι σίγουρα αν και στα ΚΕΚ) τον ΑΜΙΚΑ ζητούσαν.

Τροποποιήθηκε από Mrs. Miniver
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.