Jump to content

Ταινίες με "ιατρικό" θέμα


Recommended Posts

Δεν ξέρω αν κάποιος ήδη το έγραψε (έψαξα λίγο στο forum, μα όχι πολύ)...

Υπάρχουν αρκετές ταινίες με ιατρικό ενδιαφέρον. Παρουσιάζουν την ιατρική πραγματικότηα ή απλώς ασχολούνται με θέματα του χώρου, οπότε και ταυτόχρονα βλέπει κανείς το περιβάλλον και τους ανθρώπους που κινούνται μέσα.

Πρώτα απ'όλα είναι ο Cricthon MD, δημιουργός του ΕR και κυρίως μιας από τις πρώτες ταινίες επιτυχίας του είδους. Λέγεται COMA και είναι η γέννηση του medical thriller.

comacover.jpg

emarup Μιά γυναίκα χειρούργος, πρωτοπόρος και περικυκλωμένη από άντρες, ανακαλύπτει τη λύση μιάς σειράς χειρουργικών και τραγικών προβλημάτων. (1978)

Μου έρχονται στο μυαλό, εξαιτίας της υψηλής τους ποιότητας, τα δύο γερμανικά ANATOMIE (σπάνια περίπτωση, όπου το ΙΙ είναι καλύτερο από το Ι). Παρουσιάζουν ένα κομμάτι της ιατρικής πραγματικότητας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μιά πλοκή έντασης και επιφανειακού τρόμου. Παρουσιάζονται ώς scary movies, μα είναι γνήσια thriller.

plakat.JPG

emarup Μιά φοιτήτρια συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, μέχρι που συναντά τη Στοά... (2000)

startbgOben.jpg

emarup Ένας πτυχιούχος ιατρικής θέλει να γίνει νευροχειρουργός, σε κλινική περίφημη και πειραματική. Πάντα μέρος της Στοάς... (2003)

Τέλος, το Dirty Pretty Things του Stephen Frears. Δεν είναι medical thriller, μα ασχολείται με το τρόπο σκέψης ενός γιατρού, ίσως και με θέματα συνείδησης και ηθικότητας.

dirtyprettythings_ver2_150x.jpg

emarup Αντιμετωπίζει ένα θέμα μεγάλης σημασίας, από τα μάτια ενός παράνομου μετανάστη στην Αγγλία. Ένας γιατρός δε μπορεί να κρύψει αυτό που είναι...

Αν έχει κάποιος άλλες ταινίες... :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Last Reply

emarup πωωωω ειχα παρει πριν 2 χρονια ενα corso elettivo με τετοιο θεμα.Θα ψαξω να δω που εχω το χαρτοβασιλειο!

Οχι δε υπαρχει τετοιο θεμα ....εχουμε στις Τεχνες τραγουδια-ιατρους

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δε θα αναφερθώ στη τετριμμένη και βαρετή κατ' εμέ σειρά E.R. αλλά σε μια ταινία που έχουν διαφύγει της προσοχής τνω περισσοτέρων από μάς:

Conan the Barbarian: Η χειρουργική στις απαρχές της. Ταλαιπωρημένος βάρβαρος, ανακαλύπτει τη μαγία του ανθρωπίνου σώματος και ξεκινάει σε σχετικά προχωρημένη ηλικία τη μελέτη της ανατομία σε φρέσκα παρασευάσματα, ειδικότερα στη περιοχή του λαιμού και της κεφαλής. Η ταινία αυτή πέρα από το πλούσιο ανατομικό υλικό και τις χειρουργικές τεχνικές μας παρουσιάζει και τις τότε θεραπευτικές προσεγγίσεις, ομοιπαθητικής φύσεως.

Ο φυγάς: Ταλαιπωρημένος γιατρός γίνεται άδικα στόχος ανελέητου ανθρωποκυνηγητού από τους μπάτσους. Δείχνει οτι τους γατρούς μονίμως θα τους κυνηγούν, δε πα να είναι και άγιοι, στις μεν ΗΠΑ οι δικηγόροι και οι μπάτσοι, στην μέν Ελλάδα ο Μάκης με τις κάμερές του.

@ioan

Αν νιώθεις οτι σου μπαχαλεύω το θέμα σου ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη και μπορείς αν νιώσεις ενοχλημένος να το σβήσεις με τη βοήθεια ενώ μοδεράτορα χώρίς να με πειράξει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Feel free to say anyything :)
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Awakenings(1990)

Με τους Robert De Niro, Robin Williams κ.α.

Μία από τις πιο γλυκές και αισιόδοξες ταινίες ever πάνω στην ψυχική/ νευρολογική/ αναπηρική νόσο με μια προσέγγιση που, παρότι όχι πάντα 100% ακριβής ιατρικά, δείχνει περισσότερο από ό,τι 50 εφημερίες πώς οφείλει να αντιμετωπίζει τον -ψυχικά και όχι μόνο- ασθενή ο ιατρός/ συνοδοιπόρος.

Όποιος δεν την έχει δει και έχει την ελάχιστη ευαισθησία μέσα του, το οφείλει στον εαυτό του.

Μία από τις καλύτερες ερμηνείες για τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές.

Spider (2002)

Με τους Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne κ.α.

Όχι ακριβώς μια ταινία για γιατρούς, όσο μια ταινία που, όσο καμία άλλη που να έχω δει, καταφέρνει να παρουσιάσει τη σχιζοφρένεια όπως ακριβώς είναι- και χωρίς τις ανακρίβειες, τους εξωραϊσμούς και τα κλισέ του A Beautiful Mind. Η ταινία είναι σκοτεινή, ύπουλη και δύσκολη. Όπως ακριβώς και η νόσος. Αξίζει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

To Awakenings αξίζει πολλά. Η ιστορία είναι αληθινή και προέρχεται από την κλινική εμπειρία του Oliver Sacks, νευρολόγος και πλέον διάσημος συγγραφέας. The Man Who Mistook His Wife For A Hat είναι μιά άλλη συλλογή κλινικών ιστοριών (βιβλίο, όχι film).

Όσο για το Spider, δεν είχα σσκεφτεί πως το κλειδί ερμηνείας είναι η σχιζοφρενεία... Νόμιζα πως το μυστήριο και η noir ατμόσφαιρα αφορούσε την ψυχολογία, μεταβολισμένη στον ενήλικο, άμορφη στον ανήλικο, ήρωα της ταινίας. Με τη σχιζοφρενεία εξηγούνται πολλά πράγματα... Θα ήταν η περίπτωση να το ξαναδώ.

Με το Αwakenings μου ήρθε στο μυαλό άλλη μιά ταινία, με τον Robin Williams: Patch Adams (1998)

patch_adams.jpg

emarup Η σχέση γιατρού-ασθενή μπορεί να είναι πέρα από κάθε κοινότυπο ορισμό. Μπορεί να είναι χαμόγελο και γέλιο, όχι μόνο ανάγκη. Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και ιστορίες.

http://www.patchadams.org/home.htm Ο αληθινός Patch :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και το flatliners είναι ταινία με ιατρικό περιεχόμενο μπορεί να πει κανείς

Flatliners.JPG

Θέμα

Μια ομάδα φοιτητών της ιατρικής πειραματίζεται με τα όρια ζωής και θανάτου χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα τους εαυτούς τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκτώς από το ER, υπάρχει άλλη μιά σειρά με τεράστια επιτυχία και ιατρικό περιεχόμενο. Λέγεται Scrubs και προκαλεί γέλιο :D

http://www.nbc.com/Scrubs/index.html

http://scrubs-tv.com/

header-grande.jpg

emarup από την ιταλική version: το παρουσιάζει ως mix των ER, Ally McBeal, Sex&The City, Friends.

Δεν είναι κινηματογράφος, μα μιάς και όλοι μας ξέρουμε το ER... υπάρχει και αυτό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκτός από το awakenings που είναι πολύ δυνατό, ένα πιο σύγχρονο και ανέλπιστα καλό και προβληματισμένο είναι όντως αυτό το " Dirty Pretty Things "

Υ.Γ. το ER κλασικό πλέον...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οπως ειπα κ παραπανω ειχα παρει ενα μαθημα επιλογης...νομιζα οτι θα ηταν κατι γρηγορο....εκανα λαθος ομως :splaaaats:

Ειχαμε δει το Awakenings,Birdy (Matthew Modine και Nicolas Cage),One Flew Over the Cuckoo's Nest με Jack Nicholson.Δε θυμαμαι το τελευταιο.....γνωστος ιαπωνας σκηνοθετης,ασπρομαυρο εργο....πασιγνωστο.Εχμ δε το θυμαμαι γιατι δε μπορεσα να παω emblush

Ενα αλλο εργο που ειχα δει (φυσικα δε θυμαμαι τον τιτλο emblush ) εδειχνε την μουσουλμανικη πραγματικοτητα.Σε ενα χωριο οι γυναικες οταν ειχαν προβλημα πηγαιναν στο ιατρο.Ο ιατρος πως τις εξεταζε;Μεταξυ του ιατρου και της γυναικας υπηρχε ως διαχωριστικο μια κουβερτα.Στην κουβερτα ειχαν κανει μια τρυπα μεγαλη οσο το στομα :wacko: .Ανοιγαν το στομα οι γυναικες.....κοιταζε ο γιατρος κ εκανε διαγνωση :splaaaats: Θα προσπαθησω να βρω τον τιτλο :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εδώ στη Θεσσαλονίκη έγινε από το παράρτημα της ΕΕΦΙΕ (με αφορμή την φοιτητική εβδομάδα) προβολή ταινιών '''ιατρικού περιεχομένου''. Δεν τις έχω δει όλες για να γράψω κάτι για την καθεμιά αλλά ξέρω ποιες προβλήθηκαν:

-Awakenings (Ξυπνήματα) 1990, director Penny Marshall, με τους Robert De Niro, Robin Williams

-Philadelphia, 1993, director Jonathan Demme, με τους Tom Hanks, Denzel Washington

-Hollywood Ending (Παίζοντας στα τυφλά), 2002, director Woody Allen, με τους Woody Allen, Tea Leoni

-The doctor, 1991, director Randa Heines, με τον William Hurt

-One flew over the cuckoo's nest (Στη φωλιά του κούκου), 1975, director Milos Forman, με τον Jack Nicholson

-Le huitieme jour (Η όγδοη μέρα), 1996, director Jaco van Dormael, με τους Daniel Auteuil, Pascal Duquenne

-Η κυρά μας η μαμή (!!!), 1958, σενάριο – σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος, με τους Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ξένια Καλογεροπούλου, Ελένη Ζαφειρίου

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Που ειναι ο Νμ να μας γραψει??Για τα νιπ τακ και τα λοιπα??? :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πέρασα ολόκληρη τη μέρα σκεπτόμενος και δυστυχώς για κάποια με προλάβατε (κλαψ! σνιφ!!). Αρχίζω:

-Ταινίες με φοιτητές ιατρικής-ειδικευόμενους:

1.Anatomie 1, 2

Ή αλλιώς πώς προμηθεύονται τα πτώματα οι φοιτητές. Θριλεράκι σουξέ- στο πρώτο συμμετείχε και η "Λόλα" (αυτή που τρέχει) Φράνκα Ποτέντε

2.Gross Anatomy emstar emstar

Χιλιοπαιγμένο από το ΜΕΓΚΑ με τον τίτλο "Μάθημα Ανατομίας", δραματάκι-ρομάντζο αλα "Μπαράκι Σαν Έλμο". Ο Μάθιου Μοντίν στα πρώτα του βήματα.

3. Flatliners emstar

Ή ελληνιστί "Ταξιδιώτες Στην Άλλη Ζωή" με καστ που σήμερα θα ήθελε 200 εκατομμύρια για να παίξει. Η Τζούλια πριν γίνει "Πρίτυ Γούμαν" (όταν ήταν αρραβωνιασμένη με τον) Κίφερ Σάδερλαντ (πριν γίνει Τζακ Μπάουερ και πρωτού η καριέρα του πάρει την κάτω βόλτα), ο Κέβιν Μπέικον πριν το Six Degrees Of.., ο Όλιβερ Πλατ, η Χόουπ Ντέηβις και κάποιος Μπάλντουιν. Όπως είπε και ο φίλτατος μαντόνκτορ, πρόκειται για φοιτητές που πειραματίζονται με το Θάνατο. Fire your agents, λέω εγώ...

4. Laurel Canyon emstar emstar emstar , 5

O Κρίστιαν Μπέιλ ειδικευόμενος ψυχίατρος με απωθημένα κατά της ροκούς, παραγωγού και ελευθέρων ηθών μάνας (Φράνσις Μακντόρμαντ. Εγγύηση!), αρραβωνιασμένος με την Κέιτ Μπέκινσεϊλ διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο Χάρβαρντ και γιατρό. Τώρα αυτό, αν θέλουμε το πιστεύουμε...

-Ταινίες με τελειωμένους...γιατρούς

-1.M.A.S.H emstar emstar emstar emstar emstar

Όπως είπε και ο αγαπητός σπιζ, δε θά ήταν δυνατό ποτέ να ξεχάσουμε το "450ο Κ.Ι.Μ.Α.Σ." (γελοίος ελληνικός τίτλος)- την αξέχαστη αντιπολεμική σάτιρα του Ρόμπερτ Άλτμαν, με τους Ντόναλντ Σάδερλαντ και Έλιοτ Γκουλντ. Kiss my hot lips!!! Cause Suicide is painless....

-2. Doc Hollywood emstar emstar emstar

Αφού ξεκινήσαμε με 80ς-αρχές 90', ποιός δε θυμάται τη γλυκύτατη ταινιούλα, όπου ο Μάικλ Τζ. Φοξ στις δόξες του (πριν το Πάρκινσον) έπαιζε τον πρωτάρη γιατρό στην επαρχιακή πόλη με τους γραφικούς κατοίκους και το ρομάντζο του με την οικολόγο-ακτιβίστρια που κατουρούσε στα δέντρα...

-3. Εxtreme Measures emstar emstar,5

Έτερο χιλιοπαιγμένο, το "Ακραίες Καταστάσεις" του 95 (παραγωγής Λιζ Χάρλεϋ) βρίσκει το Χιου Γκραντ να αντιμετωπίζει συνωμοσία γιατρών που διενεργούν παράνομα πειράματα σε άστεγους και το Τζην Χάκμαν στο ρόλο του κακού...

-4. Dr. T And The Women emstar emstar,5

Κάτι παίζει ανάμεσα στον Άλτμαν και τους γιατρούς. Σέξι πενηντάρης γυναικολόγος (Γκιρ) αποτρελαίνεται ανάμεσα στις κόρες (Ράιντ, Χάντσον, Ντερν) το αίσθημα (Χαντ), την ανοϊκή σύζυγο και τις παρ-ανοϊκές ασθενείς. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του...

-5. Eyes Wide Shut emstar emstar emstar emstar

Το κύκνειο άσμα του Κιούμπρικ με τον Τομ Κρουζ στο ρόλο διάσημου και πλούσιου γυναικολόγου που παθαίνει κρίση μόλις η γυναίκα του (Κίντμαν) του αποκαλύπτει εν μέσω μαριχουάνας και πηδήματος ότι κάποτε είχε φαντασιωθεί έναν πιλότο (ή καπετάνιο). Ακολουθούν μια ναρκομανής πόρνη σε overdose, ένα τρίο με 2 τραβεστί Κινέζους και τη Λίλι Ζομπιέσκι και ένα σατανιστικό όργιο σε βίλα υπό τους ήχους του "Φιντέλιο". Ε ρε προβλήματα που χει ο κόσμος....

-6. Critical Care

Μαύρη κωμωδία με το Τζέημς Σπέιντερ, την Κίρα Σέτζγουικ, την Έλεν Μίρρεν και τον Άλμπερτ Μπρουκς. Από σπόντα.

-7. Novocaine

Ο Στηβ Μάρτιν σε ρόλο οδοντίατρου στη χλιαρή μαύρη κωμωδία του 2000. Μαζί η Λώρα Ντερν και η Κριστίνα Ρίτσι.

-8. Prozac Nation emstar emstar

Tώρα που είπα Ρίτσι...για λεπτομέρειες δείτε κριτική.

-9. Bringing Out The Dead emstar emstar emstar emstar emstar

Να και τα παραϊατρικά!!! Ο "Ταξιτζής" γίνεται "Οδηγός Ασθενοφόρου" και ο Νίκολας Κέιτζ δίνει ρεσιτάλ ανάμεσα στους Πατρίτσια Αρκέτ, Βινγκ Ρέιμς και Τομ Σάιζμορ στην υπέροχη ταινία του Σκορσέζε. "Σταυροδρόμια της Ψυχής" ο ελληνικός τίτλος.

-Ταινίες με... ιστορικούς γιατρούς.

-1. The Elephant Man emstar emstar emstar emstar emstar

Του μεγάλου Ντέηβιντ Λυντς. Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του γιατρού που θα παρατηρήσει, αλλά και θα απελευθερώσει τον Τζον Μέρικ (Τζον Χερτ).

-2. Frankenstein emstar emstar emstar (1995)

Σε οποιαδήποτε εκδοχή, με πιο πρόσφατη κινηματογραφικά αυτή του Κένεθ Μπράνα. Ζητήματα ηθικής πάνω στη δύναμη του γιατρού και τα όρια της επιστήμης.

-3. From Hell emstar emstar emstar emstar

Tων αδελφών Χιουζ. Ο Τζόνι Ντεπ κυνηγά τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, ο οποίος μαντέψτε τι επαγγέλλεται....

Ναι, ναι, το ΕR το ξέρετε όλοι (trivia: βασίζεται πάνω στο Five Patients του Κράιτον, αν δεν κάνω λάθος), το Scrubs είναι καινούριο σχετικά και από κει βγήκε ο Ζακ Μπραφ, αλλά αυτό που ξεχάσατε είναι το απίθανο, τρομερόοο, πάρα πολύ ωραίοοοοο Northern Exposure (1990-5), a.k.a "Αρκτικός Κύκλος" στο Σταρ. Οι περιπέτειες του κακομοίρη Δρ. Φλάισμαν (Ρομπ Μόρροου) να επιβιώσει στην πόλη της Σίσελυ στην Αλάσκα, πλαισιωμένου από τους καλόκαρδους πλην εκκεντρικούς ντόπιους. Μαζί η Τζανίν Τέρνερ (Βαρομετρικό Χαμηλό) και ο Τζων Κόρμπετ.

Για το αριστούργημα Nip/tuck παρακαλώ δείτε άνωθεν στο αντίστοιχο πιντ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Great list :)

Μου ήρθαν στο μυαλό τρία έργα ακόμα:

Reanimator (1985). Είναι ένα film horror, στα όρια του thriller όμως. Ένας φοιτητής θέλει να γίνει θεός...

reanimator.jpg

Τhe Dentist (1996). Πλούσιος οδοντίατρος χάνει τη λογική, όταν ανακαλύπτει πως η γυναίκα του τoν απατά. Thriller που γίνεται horror.

t01665ahsso.jpg

The Dentist 2 (1998). Ο οδοντίατρος το σκάει και κάνει μιά νέα αρχή στην επαρχία. Μέχρι που χάνει πάλι την επαφή με την πραγματικότητα.

img_126048_lrg.jpg

emarup "An anal-retentive Beverly Hills dentist with an amusement park of an office replete with Planet Hollywood-worthy, themed exam rooms, piped-in opera music, and a crisp, efficient staff, becomes unhinged, when he finds out that his lovely wife is fellating the pool boy." :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Σε ευχαριστώ πολύ :)
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ημερολόγιο της μοτοσυκλέτας περιγράφει το ταξίδι του Τσε Γκεβάρα στις χώρες της λατινικής Αμερικής όταν ήταν ακόμα φοιτητής Ιατρικής και παρουσιάζει αρκετές σκηνές με ιατρικό ενδιαφέρον....4/5

motorcycle_diaries.jpg

Φυλακές Γκαραντίρου οι εκμυστηρεύσεις των καταδίκων στις μεγαλύτερες φυλακές της Βραζιλίας μέσα από τα μάτια του γιατρού των φυλακών....3,5/5

carandiru.jpg

Madhouse αμερικάνικο θριλεράκι του στυλ psycho killer που εκτυλίσσεται σε μία επαρχιακή ψυχιατρική κλινική και με πρωταγωνιστή ένα φοιτητή Ιατρικής που έχει πάει να κάνει πρακτική....1,5/5

madhouse.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

The Doctor (1991). William Hurt είναι καρδιοχειρουργός επιτυχίας. Νομίζει πως είναι θεός, μέχρι που γίνεται και ο ίδιος ασθενής. Ο καρκίνος τον κάνει να καταλάβει τη ζωή και το ρόλο του.

DIS_D29277D.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν κατάφερα να διαβάσω όλα τα posts embored! αλλά έχω την εντύπωση πως ξεχάσαμε τον Doctor Spock!ΓΙΑΤΙ?

LIVE LONG AND PROSPER!

spock.gif

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καθώς και του Δόκτωρ Ζιβάγκο και Ζιβέγκο. Σημαντική παράλειψη εκ' μέρους μας!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

O Spock δεν ήταν ο γιατρός του Enterprise!!! emnono

Ήταν επιστήμονας, υπεύθυνος για τις επιστημονικές ανακαλύψεις στους νέους κόσμους. emalien

Ο γιάτρος του Enterprise ήταν ο περίφημος Leonard McCoy

Leonard_McCoy.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επίσης:

City Of Angels emstar emstar emstar,5

Όπου η γιατρός Μεγκ Ράιαν ανακαλυπτει το Θεό και τον έρωτα μέσα από τον άγγελο Νίκολας Κέιτζ.

Don Juan De Marco emstar emstar emstar,5

Ο ψυχίατρος Μάρλον Μπράντο αναθερμαίνει τη σχέση του με τη γυναίκα του μέσα από τις συνεδρίες με τον ψυχασθενή Τζόνι Ντεπ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.