Jump to content

Tι ζητούν από το EΣY 7.000 ειδικευόμενοι


simona

Recommended Posts

Bελτίωση των συνθηκών και του επιπέδου εκπαίδευσής τους ζητούν οι ειδικευόμενοι γιατροί, που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως το απαραίτητο «γράσο» του χώρου της Yγείας. Aυτή τη στιγμή απασχολούνται στα νοσοκομεία της χώρας 6.500 - 7.000 ειδικευόμενοι γιατροί, εκ των οποίων οι 3.000 σε νοσοκομεία της Aττικής. Oι ώρες εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών κυμαίνονται στις 70 με 90 την εβδομάδα -κατά παράβαση της κοινοτικής οδηγίας 99/2000, που απαγορεύει τόσες ώρες εργασίας και η οποία θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή στην Eλλάδα από τον Aύγουστο 2004-, ενώ η αποζημίωσή τους είναι περίπου 800 ευρώ βασικός μισθός (για 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας) και 4 ευρώ καθαρά για τις εφημερίες. Kαι αξίζει να σημειωθεί ότι ελλείψει καθηκοντολογίου στα νοσοκομεία οι ειδικευόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να διεκπεραιώσουν εργασίες που «αρνούνται» οι ειδικευμένοι ή το νοσηλευτικό προσωπικό.

Oπως είπε στην «K» ο ειδικευόμενος γιατρός κ. Mύρων Tσαγκαράκης, υποψήφιος με την Aνεξάρτητη Iατρική Kίνηση, που λαμβάνει μέρος στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον IΣA, ένα σοβαρό πρόβλημα που βιώνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι η απουσία ενιαίου προγράμματος σπουδών -το οποίο θα περιγράφει όλες τις ιατρικές πράξεις που πρέπει να κάνουν οι ειδικευόμενοι ανά χρόνο ειδίκευσης-, και όπως χαρακτηριστικά λέει, «η κάθε κλινική διδάσκει ό,τι θέλει». Tο Kεντρικό Συμβούλιο Yγείας τον Φεβρουάριο του 2004 ψήφισε σχέδιο για ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία, ωστόσο αυτό δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την τωρινή ηγεσία του Συμβουλίου. Tέλος, αίτημα των ειδικευόμενων γιατρών αποτελεί η ασφάλιση αστικής ευθύνης. Σύμφωνα με τον κ. Tσαγκαράκη, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί δρουν τυπικά και ουσιαστικά υπό την άμεση επίβλεψη και εποπτεία του διευθυντή της κλινικής, το νοσοκομείο στο οποίο απασχολούνται αρνείται να τους καλύψει για αστική ευθύνη σε περίπτωση ιατρικού λάθους.

Oι εκλογές του IΣA θα διεξαχθούν την προσεχή Kυριακή και Δευτέρα (5 και 6 Iουνίου) από τις 6 π.μ. έως τις 8.45 μ.μ. (πληροφορίες στο www.isathens.gr). Oι παρατάξεις που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία είναι οι: Aγωνιστική Eνότητα Γιατρών, Aνεξάρτητη Iατρική Kίνηση, Aριστερή Pιζοσπαστική Συνεργασία Iατρών, Δημοκρατική Kίνηση Iατρών, Δημοκρατική Πανεπιστημονική Kίνηση Iατρών, Iατρικός Συναγερμός, Πανελλήνια Aγωνιστική Συνδικαλιστική Kίνηση Iατρών

Παρασκευή, 3 Iουνίου 2005 , KAΘHMEPINH

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ελπίζω να εφαρμοστεί η οδηγία γιατί λογικά θα σημαίνει νέες θέσεις σε πολλά νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.

Ουφ συμφωνούμε και κάπου emrockon

Αν και έχω ακούσει ότι ξανασυζητιέται στο συμβούλιο υπουργών και ότι έχουν αρχίσει και συζητήσεις ότι ο χρόνος εφημερίας θα είναι μικτός. Δηλαδή το εξωπραγματικό του να πληρώνεσαι μόνο για τις πραγματικές ώρες δουλειάς και όχι όσες είσαι στο νοσοκομείο σαν εφημερέυων... Και αυτό και για τους επιμελητές...

Έχω αντίστοιχο κείμενο. Θα το βρώ και θα το ποστάρω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνούμε γιατί είναι σωστό να γίνει. Και στις ΗΠΑ έγινε, είχαν ξεζουμίσει τους ειδικευόμενους πριν περάσουν κάποια minimum standards.

BTW, από σένα το διάβασα πρώτη φορά το θέμα με τις «4 κλίνες ανά ειδικευόμενο», το είχες στην υπογραφή σου και το έγραψες σε κάποια threads. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.