Jump to content

Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία δικαιώματα


Dr. Stress

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Αν και υπάρχει παλιότερο post σχετικά με την ειδικότητα, η απορία που δεν μου λύθηκε είναι η εξής:

Τι κάνεις ως ειδικός;;; Σχεδιάζεις θεραπείες και παρακολουθείς ασθενείς; Μπορείς να δώσεις χήμειο ανεξάρτητα από ακτινο, δηλαδή να αναλάβεις ασθενή εξ'ολοκλήρου; (Στο UK γίνεται από όσο ξέρω).

Κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με προοπτικές στο επάγγελμα δεκτή :):)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Καλημέρα σας,

Καλημέρα σου, …

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Αν και υπάρχει παλιότερο post σχετικά με την ειδικότητα,

Για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω… Εάν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν, ομολογουμένως αρκετά, παλαιότερα "νήματα" (και όχι απλά "post", ας προσέχουμε λίγο και τους ορισμούς, έτσι για το τυπικό της υπόθεσης… ) σχετικά με την ειδικότητα της Παθολογικής – Ογκολογίας (καμία σχέση με την ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής – Ογκολογίας) και της Αιματολογίας.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

η απορία που δεν μου λύθηκε είναι η εξής:

Αφού είναι μία μόνο η απορία σου και όχι αρκετές, πάλι καλά, καλά είσαι …

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Τι κάνεις ως ειδικός;;;

Ό,τι βάζουν και τον ειδικευόμενο να κάνει, την σήμερον ημέρα …

Οκ, ας σοβαρευτούμε τώρα … Ξέρω, μου είναι λίγο δύσκολο, αλλά σε αυτό το κράτος ανέκδοτο, πραγματικά, όπου και να πας, ειδικά εντός των ελληνικών νοσοκομείων, βλέπεις πάντα και κάτι το διασκεδαστικό, να σε πιάνουν τα γέλια και τα κλάματα μαζί.

Ωστόσο, θα κάνω μία πολύ φιλότιμη προσπάθεια να σου απαντήσω, στα σοβαρά. Σοβαρά ;; Ελλάδα ;; Ελληνικό Σύστημα Υγείας ;; Μπουαχαχαχαχα !!!! !!!! !!!!

Εχμ… Συγγνώμη. Παρόρμηση. Συνεχίζουμε.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Μπορείς να δώσεις χήμειο ανεξάρτητα από ακτινο, δηλαδή να αναλάβεις ασθενή εξ'ολοκλήρου;

Αρχικά, εάν δεν γνωρίζεις το πώς ακριβώς γίνεται η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών (δηλαδή των καρκινοπαθών οι οποίοι επιδέχονται θεραπείας, διαφορετικά δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση που κάνουμε), να σε ενημερώσω ότι εσύ προσωπικά, ως Aκτινοθεραπευτής – Oγκολόγος (και γενικά, όχι μόνο ως Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, αλλά και ως οποιασδήποτε ειδικότητας ειδικός ιατρός που ασχολείται με τη θεραπευτική διαχείριση ογκολογικών ασθενών), από μόνος σου, ως άτομο, δεν μπορείς να κάνεις ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, τίποτα το αποτελεσματικό. Εάν το επιχειρήσεις, το έτος 2022, είσαι malpractice.

Πλέον, είναι θεσμοθετημένο, στη σύγχρονη ιατρική, ότι οι αποφάσεις πάνω στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών λαμβάνονται από τα λεγόμενα Ογκολογικά Συμβούλια (π.χ. Μαστού, Νεοπλασμάτων Κεφαλής – Τραχήλου / ΩΡΛ, Ουρολογικό, Γυναικολογικό, κ.τ.λ.) . Σε αυτά, συμμετέχουν διάφορες σχετικές ειδικότητες, όπως Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Παθολόγος - Ογκολόγος, Ακτινολόγος (εξειδικευμένος πάνω στην απεικόνιση των νεοπλασμάτων του εκάστοτε ογκολογικού συμβουλίου), Χειρουργός - Ογκολόγος (δηλαδή χειρουργός της οποιασδήποτε χειρουργικής ειδικότητας που είναι εξειδικευμένη πάνω στην εκτομή νεοπλασμάτων, τα οποία αφορούν στο αντικείμενο συζήτησης του εκάστοτε ογκολογικού συμβουλίου, π.χ. Ουρολόγος, Γυναικολόγος, Θωρακοχειρουργός, Γενικός Χειρουργός, κ.α.), και γενικά συμμετέχει οποιασδήποτε φύσεως ειδικότητα που αφορά στο αντικείμενο συζήτησης του εκάστοτε ογκολογικού συμβουλίου και η παρουσία της οποίας θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο διαχείρισης και αντιμετώπισης του εκάστοτε ασθενή.

Πρώτο βήμα, λοιπόν, εσύ ως ειδικός, κάνεις αυτό που θα σχεδιάσει και θα αποφασίσει το Ογκολογικό Συμβούλιο. Συνεπώς, η ερώτησή σου, σωστά διατυπωμένη, θα έπρεπε να είναι:

" Τι περιμένει από εμένα, τον Ακτινοθεραπευτή  - Ογκολόγο, το Ογκολογικό Συμβούλιο ;; "

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Σχεδιάζεις θεραπείες και παρακολουθείς ασθενείς;

Δεύτερο βήμα, λοιπόν, εσύ, ως ειδικός Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, καλείσαι, όπως πολύ σωστά έχεις ήδη οσμιστεί, να εκφέρεις άποψη και να διεκπεραιώσεις, όλα όσα έχουν να κάνουν με την εκτίμηση της δυνατότητας χορήγησης, τον σχεδιασμό, τη χορήγηση, αλλά και τη διαχείριση της τοξικότητας, από την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας. Λίγο, έως πολύ (εγώ θα έλεγα, έως ΠΑΡΑ πολύ), αυτή είναι η αρμοδιότητα και η καθημερινότητα του Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγου.

Όπως οι ακτινοθεραπείες χορηγούνται σε συγκεκριμένα τμήματα ενός νοσοκομείου (τα λεγόμενα "Ακτινοθεραπευτικά" Τμήματα), τα οποία φέρουν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις και το απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι και οι χημειοθεραπείες (δηλαδή η χορήγηση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων), διενεργούνται σε συγκεκριμένα τμήματα ενός νοσοκομείου (τα λεγόμενα "Τμήματα Χημειοθεραπείας", ή απλώς "Ογκολογικά", Τμήματα).

Στα πρώτα τμήματα, δηλαδή τα Ακτινοθεραπευτικά, υπεύθυνος έχει οριστεί ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, ενώ στα δεύτερα, τα Χημειοθεραπευτικά, ο Παθολόγος – Ογκολόγος. Επομένως, οι ρόλοι μεταξύ των δύο ειδικοτήτων είναι σαφώς, αλλά όχι πάντα, διακριτοί, ενώ, η αντίστοιχη ιατρική εκπαίδευση κατά την άσκηση της ειδικότητας, αλλά και η ιατρική ύλη που απαιτείται, έτσι ώστε να περάσεις τις τελικές εξετάσεις της ειδικότητας (γραπτές και προφορικές), είναι και η ανάλογη.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεν Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος δεν θα γίνει ποτέ του επίσημος διαχειριστής (άλλο το τι γνωρίζει και το τι θέλει να γνωρίζει ο ίδιος, ως επιστήμονας) των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και των στοχευτικών θεραπειών (πλην ορισμένων, πολύ συγκεκριμένων, καταστάσεων), ο δε Παθολόγος Ογκολόγος δεν θα μπορέσει ποτέ του να εκτελέσει, αφού δεν είναι ο ρόλος του, τον σχεδιασμό και τη χορήγηση ακτινοθεραπείας.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

(Στο UK γίνεται από όσο ξέρω).

Φυσικά, τα όσα ισχυρίζομαι παραπάνω επιδέχονται επί μέρους αμφισβητήσεις, ωστόσο, αυτά προκύπτουν από τα όσα προβλέπει η αντίστοιχη εκπαίδευση πάνω στην εκάστοτε ιατρική ειδικότητα, τουλάχιστον για το Ελλαδιστάν. Ωστόσο, από τη στιγμή που και οι δύο ειδικότητες, μαζί με τις αντίστοιχες χειρουργικές, είναι άκρως απαραίτητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά μία αντικαρκινική παρέμβαση, τόσο ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, όσο και ο Παθολόγος – Ογκολόγος, αλλά και οι χειρουργοί που ασχολούνται με εκτομές νεοπλασμάτων, οφείλουν να έχουν μερικές βασικές γνώσεις ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων, οι οποίες ασχολούνται πάνω στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όμως, μην τα μπερδεύουμε:  ο Χειρουργός ανοίγει τον ασθενή στο Χειρουργείο, ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος ακτινοβολεί τον ασθενή στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και ο Παθολόγος – Ογκολόγος χορηγεί τα αντινεοπλασματικά φάρμακα, per os ή IV, στο Χημειοθεραπευτικό - Ογκολογικό Τμήμα. Προφανώς, ανάλογα πάντα με το είδος του νεοπλάσματος και το στάδιο της νόσου, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα (π.χ. συνταγογράφηση per os αντινεοπλασματικής αγωγής από τον Ακτινοθεραπευτή - Ογκολόγο και παρακολούθηση στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα για νεοπλάσματα που απαιτούν κυρίως ακτινοθεραπεία, αντί για τη διενέργεια θεραπευτικά ισοδύναμης ενδοφλέβιας χημειοθεραπείας, στο Χημειοθεραπευτικό - Ογκολογικό Τμήμα, από τον Παθολόγο - Ογκολόγο). Ωστόσο, ο ρόλος και η ενδονοσοκομειακή καθημερινότητα των δύο ιατρικών ειδικοτήτων, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι σαφώς διακριτοί και ξεχωριστοί.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με προοπτικές στο επάγγελμα δεκτή :):)

Προοπτική σε αυτό το επάγγελμα, αλλά και σε κάθε ιατρικό επάγγελμα, όσο είσαι στο Μπανανιστάν, δεν υπάρχει…

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 11 months later...

Η αποκατάσταση είναι τόσο δύσκολη όσο υποπτεύομαι; Γιατί ιατρείο μου φαίνεται αδύνατο και περιορίζεσαι μόνο εκεί που κάνουν ακτινοθεραπεία και λογικά μια ακτινοθεραπευτική μονάδα είναι "πιο σπάνια" άρα λιγότερες θέσεις εργασίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.