Jump to content

Υπάρχουν ειδικότητες που "πεθαίνουν;" Η περίπτωση της βιοπαθολογίας


Blazer

Recommended Posts

Όσο προχωράμε στην σχολή και αλλάζουμε κλινικές βλέπουμε πολλά, ακούμε ακόμα περισσότερα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι "Αυτό θα σας χρειαστεί ότι ειδικότητα και να κάνετε εκτός βέβαια και κάνετε εργαστηριακή ειδικότητα". Ο βιοπαθολόγος (ο οποίος λεγόταν μικροβιολόγος) είναι ένας γιατρός που σε εργαστηριακό επίπεδο όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Γενικές αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, ανοσολογικές, γενικές ούρων, μικροβιολογικές τα πάντα όλα. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει φοβερός αυτοματισμός όπου πολλές από τις παραδοσιακές ασυναρτησίες που διαβάζουμε στα βιβλία μικροβιολογίας έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες τεχνικές μοριακής βιολογίας (οι οποίες δεν είναι και τόσο σύγχρονες πια αλλά έτσι τις γράφουν). Μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις εμπορικές συμφωνίες φτάσαμε ένα εργαστήριο να βγάζει χιλιάδες απαντήσεις και να απασχολεί μόνο έναν μικροβιολόγο για την "υπογραφή" του. Επομένως κάποιος νέος γιατρός εξαιρετικά δύσκολα θα έχει το κεφάλαιο για το μικροβιολογικό, θα έχει να ανταγωνιστεί πολύ μεγαλύτερα εργαστήρια και τελικά δεν θα ναι καν γιατρός. Μας αρέσει να λέμε ότι το 70% των διαγνώσεων βασίζεται στο εργαστήριο. Αλλά τα εργαστήρια έχουν αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζονται σπουδές 11 ετών για να κρίνει κάποιος αν ένα δείγμα είναι αιμολυμένο και η τιμή του Κ ψευδώς αυξημένη πχ; Δεν θα μπορούσε να το κάνει ένας οποιοσδήποτε βιοεπιστήμονας με κατάλληλη εκπαίδευση αλλά χωρίς να έχει κάνει 3 χρόνια άσχετες κλινικές;

Στα χνάρια της βαδίζουν η πυρηνική ιατρική και η κυτταρολογία. Η πυρηνική ιατρική είναι καλά εδραιωμένη και παρέχει κάποιες απολύτως απαραίτητες εξετάσεις (πχ σπινθηρογράφημα). Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι εκεί βλέπουμε κάποια αλματώδη πρόοδο σε σχέση με αυτά που έχουμε δει σε άλλες ειδικότητες. Στο μέλλον ίισως την δούμε σαν κομμάτι της ακτινογραφίας. Ακολουθεί και η κυτταρολογία με σημαία της το τεστ ΠΑΠ. Μπορεί μια εξέταση να δικαιολογήσει την ύπαρξη αυτόνομης ειδικότητας; Αν είναι έτσι ας αυτονομηθεί και μια ειδικότητα που θα βγάζει μια ακτινογραφία θώρακος ή ακόμα καλύτερα ας ιδρυθεί η ειδικότητα της υπερηχολογίας.

Εσείς τι πιστεύετε;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 ώρες πριν, Blazer said:

Εσείς τι πιστεύετε;

Τι πιστεύουμε ;; Πάνω σε τι ακριβώς ;; Το συγκεκριμένο post δεν διατυπώνει, σαφώς, κανενός είδους ερώτημα. Ωστόσο, λαμβάνοντας αφορμή από τη δήλωση:

2 ώρες πριν, Blazer said:

Όσο προχωράμε στην σχολή και αλλάζουμε κλινικές βλέπουμε πολλά, ακούμε ακόμα περισσότερα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι "Αυτό θα σας χρειαστεί ότι ειδικότητα και να κάνετε εκτός βέβαια και κάνετε εργαστηριακή ειδικότητα".

θα συμπεράνω ότι είσαι φοιτητής. Επομένως, λαμβάνω την αφορμή για να πω, σε όσους είναι ακόμα φοιτητές, δηλαδή εντός των Ιατρικών Σχολών, ότι:

1ον) Δεν έχετε ιδέα από την πραγματική κατάσταση που επικρατεί εντός των ελληνικών νοσοκομείων. Συνεπώς, δεδομένου του ότι ζείτε, ακόμα, εντός μιας μεγάλης "προστατευτικής" γυάλας, πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε, επί της ουσίας, το οτιδήποτε εργασιακό, με κάποιον που δεν έχει δουλέψει ποτέ του στο ΕΣΥ (για εργασία κανονική μιλάμε, ανάληψη ευθύνης και λήψη προσωπικών αποφάσεων, όχι απλά παρατηρητής). Θεωρητικές συζητήσεις και φιλοσοφικά / υπαρξιακά ερωτήματα είναι μεν δόκιμα, για να περνάει η ώρα, αλλά, κατά τη γνώμη μου, στερούνται ουσιαστικού νοήματος. Ιδού, ένα πρόσφατο, από τα ΑΠΕΙΡΑ, που ζούμε καθημερινά :

Προφανώς, έχουμε να λύσουμε ΠΟΛΛΑ και ΠΟΛΥ πιο βασικά προβλήματα, προτού να γίνουμε, ιατρικά μιλώντας, χώρα του αναπτυσσόμενου (ούτε καν του αναπτυγμένου) κόσμου...

2 ώρες πριν, Blazer said:

Ο βιοπαθολόγος (ο οποίος λεγόταν μικροβιολόγος) είναι ένας γιατρός που σε εργαστηριακό επίπεδο όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει. Γενικές αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, ανοσολογικές, γενικές ούρων, μικροβιολογικές τα πάντα όλα. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει φοβερός αυτοματισμός όπου πολλές από τις παραδοσιακές ασυναρτησίες που διαβάζουμε στα βιβλία μικροβιολογίας έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες τεχνικές μοριακής βιολογίας (οι οποίες δεν είναι και τόσο σύγχρονες πια αλλά έτσι τις γράφουν). Μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις εμπορικές συμφωνίες φτάσαμε ένα εργαστήριο να βγάζει χιλιάδες απαντήσεις και να απασχολεί μόνο έναν μικροβιολόγο για την "υπογραφή" του. Επομένως κάποιος νέος γιατρός εξαιρετικά δύσκολα θα έχει το κεφάλαιο για το μικροβιολογικό, θα έχει να ανταγωνιστεί πολύ μεγαλύτερα εργαστήρια και τελικά δεν θα ναι καν γιατρός. Μας αρέσει να λέμε ότι το 70% των διαγνώσεων βασίζεται στο εργαστήριο. Αλλά τα εργαστήρια έχουν αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζονται σπουδές 11 ετών για να κρίνει κάποιος αν ένα δείγμα είναι αιμολυμένο και η τιμή του Κ ψευδώς αυξημένη πχ; Δεν θα μπορούσε να το κάνει ένας οποιοσδήποτε βιοεπιστήμονας με κατάλληλη εκπαίδευση αλλά χωρίς να έχει κάνει 3 χρόνια άσχετες κλινικές;

2ον) Η ακαδημαϊκή γνώση, που αποκτάει κανείς εντός της Ιατρικής Σχολής, ναι μεν είναι σημαντική, αλλά όχι και το πιο καθοριστικό προσόν για να επιπλεύσεις, μελλοντικά, δουλεύοντας ως ειδικευόμενος στο ελληνικό ΕΣΥ, αλλά και ως ειδικός, στην ελεύθερη αγορά εργασίας (ή και στο ΕΣΥ, γιατί ναι, υπάρχουν ακόμα και σήμερα, τέτοια σκληροτράχηλα όντα, που ζουν ανάμεσά μας)

3ον) Σε όλες τις νορμάλ χώρες του κόσμου, η αγορά και η ζήτηση (οι ανάγκες του πληθυσμού δηλαδή) καθορίζουν την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό της ακαδημαϊκής γνώσης. Στο Ελλαδιστάν, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η ακαδημαϊκή γνώση παραμένει απομονωμένη από τις ανάγκες και τα θέλω της σύγχρονης πραγματικότητας, με αποτέλεσμα τα εκτρώματα που παρατηρούνται κατά την εκπαίδευση των φοιτητών (οι ακαδημαϊκοί, ουσιαστικά, αποφασίζουν και όχι η Πολιτεία, εφόσον δεν υφίστανται αξιολόγηση και απολύσεις των ανίκανων), την άσκηση των ειδικευομένων (γιατί ουσιαστικά οι ακαδημαϊκοί και οι συνδικαλιστές πολιτεύονται και εισηγούνται πάσης φύσεως εκτρωματικά κριτήρια), αλλά και την επαγγελματική ενασχόληση των ειδικών ιατρών (ως συνέπεια των πολιτικών αποφάσεων, στενά συνδεδεμένων με τα θέλω και τις επιταγές των, ξεκομμένων από κάθε πραγματικότητα, Ακαδημαϊκών Δασκάλων), στο σύγχρονο Μπανανιστάν.

2 ώρες πριν, Blazer said:

Στα χνάρια της βαδίζουν η πυρηνική ιατρική και η κυτταρολογία. Η πυρηνική ιατρική είναι καλά εδραιωμένη και παρέχει κάποιες απολύτως απαραίτητες εξετάσεις (πχ σπινθηρογράφημα). Παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι εκεί βλέπουμε κάποια αλματώδη πρόοδο σε σχέση με αυτά που έχουμε δει σε άλλες ειδικότητες. Στο μέλλον ίισως την δούμε σαν κομμάτι της ακτινογραφίας. Ακολουθεί και η κυτταρολογία με σημαία της το τεστ ΠΑΠ. Μπορεί μια εξέταση να δικαιολογήσει την ύπαρξη αυτόνομης ειδικότητας; Αν είναι έτσι ας αυτονομηθεί και μια ειδικότητα που θα βγάζει μια ακτινογραφία θώρακος ή ακόμα καλύτερα ας ιδρυθεί η ειδικότητα της υπερηχολογίας.

Συμπερασματικά, και χωρίς να απευθύνομαι σε εσένα προσωπικά, αλλά περισσότερο σε όσους φοιτητές Ιατρικής μας διαβάζουνε και έχουνε αντίστοιχους προβληματισμούς, σας λέω, εφόσον μπορείτε, αλλάξτε ΑΜΕΣΑ χώρα.

Τα υπόλοιπα είναι αμπελοφιλοσοφίες, για να περνάει η ώρα και προέρχονται από την, αναμενόμενη, έλλειψη εμπειρίας σας και επαφής σας με την ιατρική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Φαινόμενο χαρακτηριστικό των ελληνικών πανεπιστημίων, οι φοιτητές να μην έχουνε ιδέα πάνω στο τι ακριβώς προσφέρει, εάν προσφέρει το οτιδήποτε για κάποιους κλάδους, η ακαδημαϊκή τους γνώση, στην πραγματική αγορά εργασίας.

Τέλος, για όποιον θαρραλέο έχει την όρεξη και το κουράγιο να αγωνιστεί, μελλοντικά, μαζί μας και να παραμείνει στην Ελλάδα, ή έστω, για όποιον αδυνατεί για τον x ή y λόγο να αλλάξει χώρα (τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον), οι επί μέρους και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ απορίες του, επί εργασιακών θεμάτων, αναλύονται στις διάφορες σχετικές ενότητες του forum.

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@mihiatrik

Ρωτούσα αν κατά τη γνώμη κάποιου από αυτούς που διαβάζουν μια ειδικότητα πεθαίνει (είτε επειδή ένα μεγάλο κομμάτι της έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο είτε επειδή δεν την προτιμάει κανένας), εννοώντας κυρίως αν "παραγκωνίζεται".

Για το κομμάτι της βιοπαθολογίας, έχω δουλέψει σε εργαστήρια τα τελευταία 7 περίπου χρόνια. Είμαι στον ιδιωτικό τομέα (παράλληλα σπουδάζω ιατρική, είμαι χημ μηχ) και ξέρω πράγματα από προσωπική εμπειρία. Για την βιοπαθολογία ειδικά, ένα κακόγουστο αστείο. Τα εργαστήρια δουλεύουν με βιολόγους που κάνουν τα "μοριακά" του στυλ PCR για STDs, COVID, HLA κτλ κτλ, ELISA και κυτταρομετρίες. Τα βιοχημικά και λοιπά ανοσσολογικά πηγαινοέρχονται από φασονάδικο σε φασονάδικο και όλη μέρα διαχωρίζουμε ορούς αυτός να πάει στο Χ εργαστήριο, ο άλλος ορός στο Υ και μια υπογραφή μικροβιολόγου στο τέλος (τύπου ένας μικροβιολόγος "υπογράφει" 2 χιλιάδες εξετάσεις τη μέρα). Ταυτόχρονα όλο ψάχνουν μικροβιολόγους (αναφέρομαι σε διάφορα εργαστήρια που ξέρω) και απότ βλέπω από τις λίστες αναμονής ε δεν το προτιμάει και κανείς.

Για την ακαδημαϊκή γνώση συμφωνώ απόλυτα. Τώρα για το εξωτερικό έχεις δίκιο αλλά είναι θλιβερό. Αποδεχόμαστε το αίσχος της Ελλάδας οπότε ή μείνε με το αίσχος ή φύγε έξω. Το σκέφτομαι και εγώ να φύγω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@Blazer

Θυμαμαι σειρα μου στο στρατο, εξαιρετο παλικαρι διδακτορικος Βιολογος, μου ειχε προτεινει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο το πραγμα να κανουμε στο μελλον οταν παρω το πτυχιο :D

Νομιζω οτι ειδικοτητες οπως η μικροβιολογια/πυρηνικη "πεθαινουν" οπως λες απο ελλειψη ενδιαφεροντος, κι αυτο μπορουμε να το εξετασουμε γιατι συμβαινει.

Ταυτοχρονα, αλλες ειδικοτητες οπως αυτη της αναισθησιολογιας "πεθαινουν" πλασματικα απο τα δημοσια νοσοκομεια καθως δεν συμφερει να την εξασκεις με αυτο τον τροπο (νομικα, οικονομικα, συνθηκες γαλερας) και στο λεω σαν ατομο που σκεφτομαι σοβαρα να την επιλεξει και -θεωρητικα- να την παλεψω στην Ελλαδα μεχρι τελευταιας ευκαιριας.

Βεβαια, γιατι να μην την κανω γα Γερμανια/Ελβετια για μια τετοια ειδικοτητα αφου εχω πλεον τη δυνατοτητα;

Αν μπορουσα να κανω μια προβλεψη, θεωρω οτι στο μελλον, εαν δεν αλλαξει η κατασταση σημαντικα, και αλλες ειδικοτητες θα εχουν την καταληξη της αναισθησιολογιας (ΓΧ, Παθολογια), κυριως εξαιτιας των εργασιακων προβληματικων στον κλαδο. Ειδικα στην επαρχια.

Τροποποιήθηκε από DrKatsikis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@DrKatsikis

Αυτό που λες ισχύει φουλ. Και εμένα μου λένε (γιατί ο "κύκλος" μου είναι βιολόγοι και ερευνητές") να γίνω μικροβιολόγους για να συνεργαστούμε και να υπογράφω. Και τους λέω δεν σπούδασα 100 χρόνια για να γίνω αυτό. Η δίακριση που κάνεις είναι πολυ σωστή. Ειδικά για την βιοπαθολογία δεν είναι ότι δεν χρειάζεται είναι ο αυτοματισμός και ότι οι μικροβιολόγοι δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για τις μοριακές εξετάσεις (πχ realtime pcr για covid). Πολύ χρήσιμα όλα τα εργαστηριακά του ασθενούς αλλά πλέον ο μικροβιολόγος παραγκωνίζεται.

Από την άλλη η αναισθησιολογία δεν μπορεί να παραγκωνιστεί. Δεν πεθαίνει με αυτή την έννοια. Χωρίς αναισθησιολόγο απλά δεν γίνεται. Αλλά που να πάει κάποιος αναισθησιολόγος σήμερα; Αμ για παθολογία; Το άκουγα και μέχρι να το δω δεν το πίστευα. Κουτσοί, στραβοί όλοι βουρ στο παθολογικό. Όποιος δεν θέλει ένα περιστατικό το στέλνει στον παθολόγο και άστον να βγάλει τα μάτια του. Για αυτό ενώ μαρέσει η παθολογία ούτε για πλάκα δεν την σκέφτομαι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επετρεψε μου να επισημανω λιγο περισσοτερο αυτο που εγραψες και πιο πανω για την "υπογραφη σε φασοναδικο" σε 2 σκελη:

1. Στη σχολη καναμε 2 μικροβιολογιες και εχει πλεον +1 καθετοποιημενη βιοπαθολογια (στην ουσια, κανεις νευρολογια, κανεις και το κομματι της βιοπαθολογιας που την αφορα, ωρλ το ιδιο κοκ).

Το μαθημα εγινε με υποχρεωτικα φροντιστηρια που μας εξηγουσαν ο,τι φανταζομαι και σε εσας για βακτηρια ηπατιτιδες ελιζες ανοσοφθ κλπ κλπ. Η ΜΟΝΗ επαφη μας με την "πραξη" ηταν επισκεψη στα εργαστηρια του μαθηματος, που μεσα σε 1 ωρα μας εξηγησαν οι βιολογοι-υποτροφοι θεωρητικα πώς δουλευει το PCR. Δι εντ.

Και ρωταω τωρα, πώς στο καλο να επιλεξεις μια τετοια ειδικοτητα, εαν το μονο πρακτικο του μαθηματος ηταν μια επισκεψη στο εργαστηριο, να δεις τους αλλους για 1 σκαρτη ωρα, σε αυτα τα οποια θα επρεπε να εκπαιδευεσαι εσυ; Καταλαβαινω οτι υπεισερχεται το κοστος του να εκπαιδευσεις στην πραξη =200 φοιτητες και τον κοπο του να το στησεις ολο αυτο, αλλα δεν θα ηταν πιο παραγωγικο, ειδικα στα χρονια του Covid, να βαλεις τον αλλον να "τρεξει" ο ιδιος μια PCR, απο τη ληψη δειγματος μεχρι το αποτελεσμα; Μια αιμοληψια, και "τρεξιμο" της γενικης αιματος και αξιολογηση αυτης;

Προσωπικα, εγω αυτο θεωρω απωλεια απο την εκπαιδευση μου στη σχολη, και σιγουρα το προτιμω σαν γνωση απο υποχρεωτικες διαλεξεις για πραγματα που μπορω να κατσω 2 βδομαδες μονος μου και να αποκτησω τη θεωρητικη γνωση διαβαζοντας (εχει τουλαχιστον καλα βιβλια αυτο το μαθημα).

Στην τελικη, και να μην την επιλεξεις αυτη την ειδικοτητα, θα εχεις μια παραπανω ενσυναισθηση για αυτους που τρεχουν τις μελετες οταν εσυ παραγγελνεις αβερτα εξετασεις.

Αυτη ειναι η γνωμη μου, μπορει να κανω και λαθος.

 

2. Επειδη κι εγω τελειωσα αλλη σχολη παλιοτερα (πολ μηχ), κι εχω ζησει την απολυτη επιστημονικη ΞΕΦΤΙΛΑ του να "πουλας" την υπογραφη σου για δουλειες που μπορει να τις κανει αποφοιτος λυκειου (αυθαιρετα, ΠΕΑ, κτηματολογιο), καταλαβαινω πολυ καλα τι εννοεις. Κατι τετοιο προφανως ουτε εσυ ουτε εγω θα το δεχτουμε.

Και μην ξεχνας, με μαθηματικη βεβαιοτητα την επιστημονικη απαξιωση, διαδεχεται και η οικονομικη.

 

Τροποποιήθηκε από DrKatsikis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1 hour ago, DrKatsikis said:

Επετρεψε μου να επισημανω λιγο περισσοτερο αυτο που εγραψες και πιο πανω για την "υπογραφη σε φασοναδικο" σε 2 σκελη:

1. Στη σχολη καναμε 2 μικροβιολογιες και εχει πλεον +1 καθετοποιημενη βιοπαθολογια (στην ουσια, κανεις νευρολογια, κανεις και το κομματι της βιοπαθολογιας που την αφορα, ωρλ το ιδιο κοκ).

Το μαθημα εγινε με υποχρεωτικα φροντιστηρια που μας εξηγουσαν ο,τι φανταζομαι και σε εσας για βακτηρια ηπατιτιδες ελιζες ανοσοφθ κλπ κλπ. Η ΜΟΝΗ επαφη μας με την "πραξη" ηταν επισκεψη στα εργαστηρια του μαθηματος, που μεσα σε 1 ωρα μας εξηγησαν οι βιολογοι-υποτροφοι θεωρητικα πώς δουλευει το PCR. Δι εντ.

Και ρωταω τωρα, πώς στο καλο να επιλεξεις μια τετοια ειδικοτητα, εαν το μονο πρακτικο του μαθηματος ηταν μια επισκεψη στο εργαστηριο, να δεις τους αλλους για 1 σκαρτη ωρα, σε αυτα τα οποια θα επρεπε να εκπαιδευεσαι εσυ; Καταλαβαινω οτι υπεισερχεται το κοστος του να εκπαιδευσεις στην πραξη =200 φοιτητες και τον κοπο του να το στησεις ολο αυτο, αλλα δεν θα ηταν πιο παραγωγικο, ειδικα στα χρονια του Covid, να βαλεις τον αλλον να "τρεξει" ο ιδιος μια PCR, απο τη ληψη δειγματος μεχρι το αποτελεσμα; Μια αιμοληψια, και "τρεξιμο" της γενικης αιματος και αξιολογηση αυτης;

Προσωπικα, εγω αυτο θεωρω απωλεια απο την εκπαιδευση μου στη σχολη, και σιγουρα το προτιμω σαν γνωση απο υποχρεωτικες διαλεξεις για πραγματα που μπορω να κατσω 2 βδομαδες μονος μου και να αποκτησω τη θεωρητικη γνωση διαβαζοντας (εχει τουλαχιστον καλα βιβλια αυτο το μαθημα).

Στην τελικη, και να μην την επιλεξεις αυτη την ειδικοτητα, θα εχεις μια παραπανω ενσυναισθηση για αυτους που τρεχουν τις μελετες οταν εσυ παραγγελνεις αβερτα εξετασεις.

Αυτη ειναι η γνωμη μου, μπορει να κανω και λαθος.

 

2. Επειδη κι εγω τελειωσα αλλη σχολη παλιοτερα (πολ μηχ), κι εχω ζησει την απολυτη επιστημονικη ΞΕΦΤΙΛΑ του να "πουλας" την υπογραφη σου για δουλειες που μπορει να τις κανει αποφοιτος λυκειου (αυθαιρετα, ΠΕΑ, κτηματολογιο), καταλαβαινω πολυ καλα τι εννοεις. Κατι τετοιο προφανως ουτε εσυ ουτε εγω θα το δεχτουμε.

Και μην ξεχνας, με μαθηματικη βεβαιοτητα την επιστημονικη απαξιωση, διαδεχεται και η οικονομικη.

 

Ξανασυμφωνώ μαζί σου. Για το λόγο της υποεκπαίδευσης που αναφέρεις για μενα έχει μεγαλύτερο νόημα αυτά να πάνε στα χέρια βιολόγων και χημικών. Η βιοπαθολογία (που από το όνομα και μόνο δεν μαρέσει και που τώρα κολλήσαν και το εργαστηριακή ιατρική) θέλει να ασχολείται στην ουσία με όλα τα εργαστηριακά. Όμως σαν γιατροί δεν έχουμε εκπαίδευση σε έναν στερεό κορμό χημείας (αναλυτική, οργανική, φυσικοχημεία, ανόργανη) και στο αντίστοιχο πρακτικό κομμάτι. Θεωρώ πιο εύκολο κάποιος να μάθει τα "ιατρικά" που χρειάζονται προερχόμενος από τέτοιες σχολές παρά το ανάποδο. Αλλά οκ. Σκέψου επίσης ότι με τον κοβιντ κάποια έτη δεν έκαναν κανένα εργαστήριο μικροβιολογίας από κοντά. Και έχεις δίκιο δεν έχουμε εκτεθεί σε αυτή την ειδικότητα, άρα πως να την διαλέξει κάποιος;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.