Jump to content

Φρένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ στην αναγνώριση πτυχίων από δ


Recommended Posts

Αθήνα

Στην προσωρινή διακοπή της αναγνώρισης πτυχίων που χορηγούνται από δύο πανεπιστήμια της Ιταλίας προχώρησε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ) έπειτα από καταγγελίες για παράτυπες δραστηριότητες.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Θανάση Λεβέντη, θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους μεταπτυχιακούς τίτλους που προέρχονται από ΑΕΙ της Ιταλίας.

Έτσι, σύμφωνα με το Βήμα, κανένας μεταπτυχιακός τίτλος από την Ιταλία δεν θα αναγνωρίζεται, αν δεν δίνονται σαφείς πληροφορίες για τον ακριβή τρόπο πραγματοποίησης των σπουδών (ύλη, διάρκεια σπουδών, διδακτικό προσωπικό, εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων κ.ά.).

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο κ. Λεβέντης, καταγγέλλοντας τη δράση κυκλώματος χορήγησης μεταπτυχιακών τίτλων στην Ελλάδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ιταλίας και ύστερα από ολιγοήμερη παρακολούθηση μαθημάτων.

O κ. Ταλιαδούρος παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος και δήλωσε ότι η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που προέρχονται από τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια έχει παγώσει από το ΔΙΚΑΤΣΑ, ενώ οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι πιθανόν να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

«Ήδη, από το Μάιο του προηγούμενου έτους, που περιήλθαν σε γνώση του ΔΙΚΑΤΣΑ αυτά τα στοιχεία. Έχει ζητηθεί, με δύο επιστολές στα Πανεπιστήμια L' Aquila και La Sapienza της Ρώμης, να δοθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σπουδών, τους καθηγητές που διδάσκουν, την ύλη, τις προϋποθέσεις και όλες τις λεπτομέρειες των μεταπτυχιακών αυτών προγραμμάτων» τόνισε ο κ. Ταλιαδούρος.

«Καμία σχετική πληροφορία δεν δόθηκε ώς σήμερα. Το υπουργείο Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί πτυχία που δεν πληρούν όλες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και έχουν ληφθεί με τρόπους που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή τάξη» προσέθεσε.

Το ΔΙΚΑΤΣΑ αποφάσισε ότι δεν θα γίνονται δεκτοί οι τίτλοι των δύο ιδρυμάτων, αν προηγουμένως δεν παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες από τα ίδια τα πανεπιστήμια προς το ΔΙΚΑΤΣΑ σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησης των σπουδών.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

γουάου... το Roma La Sapienza θεωρείται το ΚΑΛΥΤΕΡΟ Πανεπιστήμιο της Ιταλίας! Κάτι σαν το ΕΚΠΑ ένα πράγμα... Και φυσικά είναι πρώτο μεταξύ των Ιταλικών Πανεπιστημίων στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης. Σίγουρα δεν πρόκειται για λάθος στο όνομα;

Εγώ ήξερα για κάτι μαγαζιά στη Σικελία :) Παλέρμο forevah!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://news.pathfinder.gr/greece/politics/168280.html

Απάντηση υφυπουργού Παιδείας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΜΠΕ

χτές | 20:14

Αθήνα — Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρος Ταλιαδούρος, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αθ. Λεβέντη, σχετικά με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, που διαφημίζεται ότι χορηγούνται από ιταλικά πανεπιστήμια εφόσον καταβληθεί το ποσό των 11.500 ευρώ και υπάρξει παρακολούθηση 50 ημερών στην Ιταλία, τόνισε τα εξής:

«Ήδη, από το Μάιο του προηγουμένου έτους, που περιήλθαν σε γνώση του ΔΙΚΑΤΣΑ αυτά τα στοιχεία, έχει ζητηθεί, με δύο επιστολές στα πανεπιστήμια L' Aquila και της Ρώμης La Sapienza, να δοθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα σπουδών, στους καθηγητές που διδάσκουν, στην ύλη, στις προϋποθέσεις και όλες τις λεπτομέρειες των μεταπτυχιακών αυτών προγραμμάτων. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ο Οργανισμός ζήτησε από το αντίστοιχο ΔΙΚΑΤΣΑ της Ιταλίας να δώσει διευκρινίσεις, όπου ούτε και αυτό μέχρι σήμερα έχει απαντήσει.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΤΣΑ σε δυο συνεδρίες του, στις 4 και 18 Φεβρουαρίου, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Πρώτον, ότι δεν θα γίνονται δεκτά αυτά τα πτυχία, εάν δεν έρχονται απευθείας επικυρωμένα, με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, από τα πανεπιστήμια.

Δεύτερον, ότι θα παγώσει όλες τις διαδικασίες αναγνώρισης αυτών των πτυχίων, μέχρις ότου υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και διευκρινίσεις.

Διότι πράγματι, δεν είναι συμβατό με τα ακαδημαϊκά κριτήρια να έχεις παρουσία οκτώ ημέρες τα Χριστούγεννα, οκτώ ημέρες το Πάσχα, και πενήντα ημέρες το καλοκαίρι και να χορηγείται μεταπτυχιακό δίπλωμα, μάλιστα και σε υποψηφίους που δεν είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν την ιταλική γλώσσα!

Το ΔΙΚΑΤΣΑ, ως το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, έχει λάβει όλα τα παραπάνω μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξει την ελληνική κοινωνία από μη συνάδοντα προς την ακαδημαϊκή τάξη και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, πτυχία.

Σε καμία περίπτωση το υπουργείο Παιδείας δια των οργάνων του, δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί πτυχία, είτε είναι προπτυχιακά, είτε είναι μεταπτυχιακά, είτε είναι διδακτορικά που δεν πληρούν όλες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και έχουν ληφθεί με τρόπους που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή τάξη. Σε αυτό θα είμαστε κατηγορηματικοί και αμείλικτοι», είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

Για το λόγο αυτό -κατέληξε ο κ. Ταλιαδούρος- εξετάζουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε στον εισαγγελέα το φάκελο με όσα στοιχεία διαθέτουμε, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

---------------------------------------------------------

Για να δούμε "πόσο αμείλικτοι" είναι και όχι μόνο με τα παραπάνω... για να σάς δούμε κύριοι emdevil

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ισχύουν όμως κι αυτά:

"Η κατευθυντήρια οδηγία της Ε.Ε. προβλέπει για την αναγνώριση του πτυχίου της Ιατρικής 5500 ώρες διδασκαλίας στα 6 χρόνια σπουδών.

Κατά τον καθηγητή κ. Πισιώτη, οι ώρες διδασκαλίας στην ιατρική στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 3.500 ώρες με αποτέλεσμα εάν δεν αλλάξει η κατάσταση, να έχουμε προβλήματα στην αναγνώριση του πτυχίου στην Ε.Ε."

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δυστυχως στο ΔΙΚΑΤΣΑ δεν ξέρουν τι τους γίνεται πολλές φορές και νομίζω πως αντιδρούν σπασμωδικά. Πριν 2 χρόνια είχαν αποφασίσει να μην δέχονται τα μεταπτυχιακά από το Sorbonne γιατί λέει δεν τους απάντησε σε κάτι που ζήτησαν. Δεν σκέφτονται άραγε πως ένα γνωστό πανεπιστήμιο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει τέτοια κομπίνα. Νομίζουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη κοιμάται και πως αυτή ανακάλυψαν την αλήθεια. Από την περιγραφή αυτό που χορηγεί το ιταλικό πανεπιστήμιο μου φαίνεται σαν πιστοποιητικό παρακολουθησης το οποίο θεωρείται postgraduate certificate αλλά καμία σχέση δεν έχει με μεταπτυχιακό .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

Πιθανόν, αλλά εγώ δεν πιστεύω πως το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν ξέρει τι τού γίνεται.

Κάνει τον καμπόσο σε κάτι τέτοια (ρε, τα βάλαμε με τη Σορβόνη, είμαστε σούπερ-αξιόπιστοι) για να περνάνε στο ντούκου οι άλλες λαδιές. (βλ. Γιουγκοσλαβίες, κι όχι μόνο ιατρικές σχολές...!!)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το πλήρες άρθρο που υπ'αρχει στη σελ.15 της σημερινής (4/3/05) ελευθεροτυπίας γράφει για 2 μόνον,σύμφωνα με πληροφορίες,σχολές:παιδαγωγική κ πληροφορική.όχι ιατρική!αυτά γράφει το ΠΛΗΡΕΣ αρθρο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarupemardown

http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=47926776

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ οδεύει η υπόθεση για «πτυχία» χωρίς φοίτηση έναντι 11.500 ευρώ

«Μάστερ» εξ Ιταλίας με το... ταχυδρομείο

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Ενα βήμα πριν από τον εισαγγελέα βρίσκεται η υπόθεση των μεταπτυχιακών... εξ αποστάσεως από πανεπιστήμια της Ιταλίας, τα οποία διαφήμιζε συγκεκριμένη ελληνική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ, με μόνες προϋποθέσεις την πραγματοποίηση δύο ταξιδιών το χρόνο και την καταβολή του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 11.500 ευρώ!

Η υπόθεση, αν και έχει γίνει αντιληπτή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο (από πέρυσι τον Απρίλιο) από το ΔΙΚΑΤΣΑ, που ύστερα από άκαρπες διερευνητικές προσπάθειες αποφάσισε να λάβει προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης, μόλις πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστή, ενώ χθες χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Θανάση Λεβέντη, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα εξετάζεται σοβαρά προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα που, σύμφωνα και με πληροφορίες του ΔΙΚΑΤΣΑ, ήδη «μετρά» περίπου 80 με 100 άτομα, τα οποία εμφανίζονται να έχουν εμπλακεί -σε διαφορετικό βαθμό. Πολύ λιγότεροι όμως φέρεται να έχουν αποκτήσει τους μεταπτυχιακούς τίτλους, κανένας εκ των οποίων πάντως δεν έχει, ακόμα, κατατεθεί προς αναγνώριση, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ Γ. Λεοντάρης. Αλλωστε, πρόκειται για δυο πανεπιστήμια, τα L' Aquila και La Sapienza και, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μόνον σχολές, Παιδαγωγική και Πληροφορικής.

Παρ' όλα αυτά το όργανο ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχει λάβει δυο αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες «δεν θα γίνονται δεκτά αν δεν είναι απευθείας επικυρωμένοι, με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από τα πανεπιστήμια» και πάγωμα «όλων των διαδικασιών αναγνώρισης αυτών των πτυχίων, μέχρις ότου υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία και διευκρινίσεις». Από την προηγούμενη άνοιξη, δε, έχει ζητήσει με επιστολές, αλλά ματαίως προς το παρόν, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από τα δύο πανεπιστήμια και τον αντίστοιχο φορέα. Η μοναδική ανταπόκριση, από το L' Aquila, αφορούσε στο ελληνικό ενδιαφέρον για τις μεταπτυχιακές σπουδές του.

«Δεν είναι συμβατό με τα ακαδημαϊκά κριτήρια να έχεις παρουσία οκτώ ημέρες τα Χριστούγεννα, οκτώ το Πάσχα και πενήντα ημέρες το καλοκαίρι και να χορηγείται μεταπτυχιακό δίπλωμα, μάλιστα και σε υποψηφίους που δεν είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν την ιταλική γλώσσα», δήλωσε ο κ. Ταλιαδούρος, περιγράφοντας έτσι την... απλή διαδικασία απόκτησης «μάστερ σε πανεπιστήμια της Ιταλίας» που διαφήμιζε η περιβόητη ιστοσελίδα, περιλαμβάνοντας ακόμα και το όνομα του υπευθύνου στον οποίο μπορούσαν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν το θέμα αφορά distance education νομίζω πως και πάλι το ΔΙΚΑΤΣΑ κάνει λάθος. Πολλά αξιόλογα πανεπιστήμια δίνουν μεταπτυχιακούς τίτλους με αυτό τον τρόπο ,όπου πρέπει να πας στο πανεπιστήμιο μόνο για λίγα μαθήματα και για τις εξετάσεις. Η φοίτηση όμως είναι συνήθως πολύ απαιτητική, με εβδομαδιαίες εργασίες και ασκήσεις και υποχρεωτική συμμετοχή σε διαδικτυακές συζητήσεις. Δεν νομίζω πως αυτά είναι λιγότερα από όσα κάνει ο μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ελλάδα ( ούτε καν πηγαίνουν στα μαθήματα!). Δηλαδή το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν αναγνωρίζει τα distance education masters from Johns Hopkins and University of London αλλά αναγνωρίζει όλα τα πρώην polytechnics from UK?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Xα, ρε το πανεπιστήμιό μου είναι στις εφημερίδες ρε!! Στις εφημερίδες και στη βουλή!!

ΟΚ, προς καθησύχασή σας- απεκδύομαι κάθε ανάμιξη:

1) δεν κάνω μεταπτυχιακό

2) έχω κάνει το minimum των ωρών με υποχρεωτικές παρουσίες, βάσει οδηγιών της ΕΕ. χε, αντίθετα θυμάμαι το '99 ή πότε ήταν οι περισσότεροί μου φίλοι με τις απεργίες είχαν χάσει τόσες ώρες (που ποτέ δεν αναπληρώσαν) που αν κάποιος έκανε επώνυμη καταγγελία στην ΕΕ πολύ πιθανόν να μην είχαμε «εγχώριους» απόφοιτους αυτή τη χρονιά. :lol:

3) η γραμματεία μου θα στείλει απευθείας όλο το πρόγραμμα σπουδών και τι έχω κάνει στον ΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ για την αναγνώριση και ισοτιμία... δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. :)

4) οι τσατσιές στα ελληνικά ΑΕΙ δε χρειάζονται εφημερίδες μάλλον για να γίνουν γνωστές

Α, και Καπτανή... το La Sapienza είναι καλύτερο απ'το ΕΚΠΑ. Μην κομπλεξάρεις. Εκτός κι αν βρεις rankings να λένε το αντίθετο. ;)

Όσο για τα διαπλεκόμενα των ελληνικών πανεπιστημίων και τα μιλημένα τηλέφωνα δεν χρειάζεται εγώ- εξ αποστάσεως- να μιλήσω... τα ξέρετε. :)

:splaaaats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάνει τον καμπόσο σε κάτι τέτοια (ρε, τα βάλαμε με τη Σορβόνη, είμαστε σούπερ-αξιόπιστοι) για να περνάνε στο ντούκου οι άλλες λαδιές. (βλ. Γιουγκοσλαβίες, κι όχι μόνο ιατρικές σχολές...!!)

Εν τω μεταξύ τις εσωτερικές τσατσιές δεν προσπαθούν να τις σταματήσουν, οι εξωτερικές του μάραναν.

Τί την έχεις την κορμάρα ρε NABO, κάνε κάτι! :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως σ'έτσουξε πολύ ε και το κράτησες; :D  :rolleyes:

Τι κακεντρέχεια ρε παιδί μου... πας να πεις κάτι καλό και αμέσως ο άλλος να στο βγάλει ξινό. Επίπεδο σου λέει μετά...

Το La Sapienza για τους Ιταλούς είπα είναι ότι το ΕΚΠΑ για τους Έλληνες. Τώρα για το αν είναι καλύτερο, επειδή έχω δει τις εγκαταστάσεις από κοντά, θα μου επιτρέψεις να έχω κάποιες ενστάσεις... ένα ρημαδιό είναι κι αυτό όπως όλα τα παλιά Πανεπιστήμια.

Το τι επίπεδο αποφοίτων βγάζει δεν είμαι σε θέση να το ξέρω, καθώς έχω γνωρίσει μόνο μία (1), που δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω κιόλας την κοπέλα. Φοιτητές γνώρισα αρκετούς, σαν κι εμάς ήταν τα παιδιά, μια χαρά party animals. Άμα θα πάρει πτυχίο και ο Prof και θα'ρθει κατά δω θα τους κάνω 2 τους πτυχιούχους La Sapienza που ξέρω :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τι κακεντρέχεια ρε παιδί μου... πας να πεις κάτι καλό και αμέσως ο άλλος να στο βγάλει ξινό. Επίπεδο σου λέει μετά...

Το La Sapienza για τους Ιταλούς είπα είναι ότι το ΕΚΠΑ για τους Έλληνες. Τώρα για το αν είναι καλύτερο, επειδή έχω δει τις εγκαταστάσεις από κοντά, θα μου επιτρέψεις να έχω κάποιες ενστάσεις... ένα ρημαδιό είναι κι αυτό όπως όλα τα παλιά Πανεπιστήμια.

Χεχ, ντάξει λάθος συναγερμός. Απλά νόμιζα πως ξέθαψες ένα παλιό thread που είχα πει για τα rankings και είχα ευχαριστηθεί από το αποτέλεσμα του δικού μου, γι'αυτό.

Όσο για τις εγκαταστάσεις και ναι και όχι. Αν θυμάμαι καλά είχες έρθει με την IFMSA (αν και νόμιζα ήταν Τορίνο), οπότε λογικά θα ήσουν στην Πολυκλινική (που είναι ακόμα παλιότερη!) και όχι στο Πανεπιστήμιο. Αλλά επειδή 99% θα είδες και το Πανεπιστήμιο απλά θα συμφωνήσω αν και... είδες την πανεπιστημιούπολη την καινούργια που είναι άσχημη και φασιστική (ίδρυση το '35) αρχικτεκτονικά.

Άρα κππ δεν είδες ούτε τα νέα τμήματα που δεν χωρούσαν στην παν/πολη ούτε την επίσημη αρχαία έδρα του uni που βρίσκονται αλλού. ;)

(άσε κι εγώ πρόσφατα το έμαθα)

Το παλιό πάντως είναι σχετικό σε πολλά πράγματα, εγώ από σχολή σε σχολή και κλινική σε κλινική ανάλογα αν έχει γίνει ανακαίνιση (που συνέχεια κάνουν) βλέπω σημαντικότατες διαφορές. Η Νευροχειρουργική για παράδειγμα είναι εκπληκτική. Τα Τροπικά Νοσήματα είναι για barf.

Αν και κάτι για ν'αναιρέσουμε ό,τι είπαμε ως τώρα... οι εγκαταστάσεις δεν κάνουν το πανεπιστήμιο! Υπάρχουν πανεπιστήμια στην Ιταλία (και σε όλον τον κόσμο) που έχουν πολύ καλύτερες εγκαταστάσεις και είναι σαφώς πίσω σε ερευνητικό-διδακτικό έργο και γενικότερα rankings. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΟΤ:

ΒTW δε βλέπω την ώρα να σας γνωρίσω όλους παρτάλια! :)

Σας συμπαθώ όλους, μέχρι και τον Εκθεσά NABO χεχ.

Υπάρχει περίπτωση το Πάσχα (2η βδομάδα) να παίξει καμιά συνάντηση;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.