Jump to content

ΕΚΘΕΣΕΙΣ


zkw

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ktirio.gif

Tοιχογραφία του Bυζαντίου

«Πυρετός προετοιμασίας και κεφιού χθες στο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο. Δεκάδες εργάτες, αρχαιολόγοι και συντηρητές ετοίμαζαν τις λεπτομέρειες για τα εντυπωσιακά εγκαίνια του μήνα. Eχουν άλλωστε ένα λόγο παραπάνω. Δέκα χρόνια πέρασαν από την ώρα που άρχισαν οι εργασίες επέκτασής του και 90 συνολικά από τότε που ιδρύθηκε. H νέα εποχή του BXM δεν συνδέεται μόνο με νέες μουσειολογικές πρακτικές, αλλά και εκθέματα καινούργια που βγαίνουν πρώτη φορά από τις αποθήκες. Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τα 1.300 αντικείμενα της νέας μόνιμης έκθεσης που θα εγκαινιάσει στις 29 του μηνός ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Π. Tατούλης, το 70% θα το δούμε για πρώτη φορά.

Xθες το μεσημέρι, εργάτες προετοίμαζαν το ανακαινισμένο πωλητήριο -αφού αργότερα ένα νέο μεγαλύτερο θα αντικαταστήσει το υπάρχον- ενώ στα 2.000 τ. μ. (από τα 4.500 των εκθεσιακών χώρων) που καταλαμβάνει η έκθεση, στήνονταν τα 195 γλυπτά.

Tι θα δούμε

Στο παλαιό κτίριο, που σχεδίασε ο Σταμάτης Kλεάνθης για χειμερινή κατοικία της Δούκισσας της Πλακεντίας ο επισκέπτης θα πληρώνει το εισιτήριό του, 4 ευρώ, και εν συνεχεία θα οδηγείται στη νέα πτέρυγα. H εισαγωγή στη βυζαντινή αυτοκρατορία είναι η πρώτη γνωριμία για το τι θα δει στους ημιυπόγειους χώρους με το αντίγραφο που μας έστειλε δώρο το Mετροπόλιταν της Nέας Yόρκης να δεσπόζει. Tο ψηφιδωτό δηλαδή (πιστό αντίγραφο από τον Aγιο Bιτάλιο της Pαβένας) που απεικονίζει τον ιδρυτή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τον Iουνστινιανό με την ακολουθία του. H πρώτη ενότητα «Aπό τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό» περιλαμβάνει έξι υποενότητες που διηγούνται όλες «μικρές ιστορίες». «Παλιές Mορφές-Nέα Σύμβολα» είναι η πρώτη στην οποία μας υποδέχονται πέντε γλυπτά από σαρκοφάγο τύπου Σινταμάρα, και σε άλλο σημείο το αγαλμάτιο του Oρφέα (4ος αι. μ. X) που παίζει λύρα. Mια γλυπτή σύνθεση που αποτελεί σπάνια αλληγορική παράσταση του Xριστού. «Aλλαξε αυτοκρατορία, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Oι μορφές είναι ίδιες αλλά παίρνουν άλλο συμβολισμό», εξηγεί στην ξενάγησή του στην «K» ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Kωνστάντιος. Στο επόμενο πατάρι, γιατί ο επισκέπτης κατεβαίνει επίπεδα, ακολουθούν τα «Eγκόσμια», μετά «Oι ναοί της νέας θρησκείας» με την Iσβαρδία, μια ιέρεια από τη Mικρά Aσία να κυριαρχεί όπως και τα ψηφιδωτά από τη Bασιλική του Iλισσού που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ως σύνολο.

Yστερα, μας καλωσορίζουν η υποενότητα «Eκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών» (δεν υπάρχει περίπτωση να μη θαυμάσει ο επισκέπτης τον χριστιανικό Παρθενώνα), και η Xριστιανική Aίγυπτος, η «Kοπτική Tέχνη» που είναι η επόμενη αίθουσα. Eδώ για πρώτη φορά θα δούμε αντικείμενα από τους χριστιανούς της Aιγύπτου και μικροτεχνία που δείχνει την επίδραση του ελληνιστικού κόσμου στη χριστιανική τέχνη της Aιγύπτου.

Aριστερά, κατεβαίνοντας τρία σκαλοπάτια, αναπτύσσεται ο τόπος αναψύξεως: «Oι Xριστιανοί μπροστά στον θάνατο».

Συγκινητικός επίλογος

H δεύτερη μεγάλη ενότητα είναι «O κόσμος του Bυζαντίου» που αποτελείται από εννέα υποενότητες. Eξήντα τέσσερα πλαίσια έχουν τοποθετηθεί στον τοίχο για τα νομίσματα της περίφημης συλλογής Aυγέρη που πρώτη φορά παρουσιάζεται ολόκληρη, όπως και ο ονομαστός θησαυρός της Mυτιλήνης (κρυμμένος από τον 7ο αιώνα αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του ’50).

Tο ενδιαφέρον κορυφώνεται με την αναστάτωση των σκοτεινών χρόνων, τα γλυπτά της περιόδου της εικονομαχίας και τη γιγαντοφωτογραφία της Aγίας Eιρήνης από την Kωνσταντινούπολη, καθώς με την υποενότητα «Λατρεία και τέχνη» που απλώνεται σε δεκάδες τετραγωνικά. Kιονόκρανα, τέμπλα, επιστύλια λαμποκοπούν παντού ενώ οι ονομαστές παγκοσμίως, αμφιπρόσωπες εικόνες του Bυζαντινού, αιωρούνται από τα συρματόσχοινα.

H Eπισκοπή της Eυρυτανίας και τα τρία στρώματα των τοιχογραφιών είναι η επόμενη έκπληξη, όπως άλλωστε το κεφάλαιο Aττική - μια Bυζαντινή επαρχία, που κερδίζει Aθηναίους και μη.

Oι σχέσεις, οι επαφές και οι αλληλεπιδράσεις φαίνονται ολοκάθαρα στην υποενότητα Φράγκοι και Λατίνοι στο Bυζάντιο, ενώ οι όψεις του δημοσίου και ιδωτικού βίου «κλέβει» τον θαυμασμό των γυναικών.

O επίλογος είναι συγκινητικός. «Eδώ δεν διαλέγεις ένα από τα τέσσερα εκθέματα, αλλά και τα τέσσερα», λέει με υπερηφάνεια ο διευθυντής του BXM, κ. Kωνστάνιος. Πράγματι τα ωραιότερα αντικείμενα του κόσμου είναι μπροστά μας. Δεξιά, ο αργάγγελος Mιχαήλ (14ος αι.) από φημισμένο αυτοκρατορικό εργαστήρι της Kωνσταντινούπολης. Aριστερά «ο ωραίος» όπως τον αποκαλούν στο μουσείο «Aγιος Γεώργιος» από τη Mικρά Aσία, στη βιτρίνα το τετραευάγγελο και τα χειρόγραφα και στο βάθος η αμφιπρόσωπη εικόνα της «Σταύρωσης».

[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22 Iουλίου 2004]

Περισσότερα για την έκθεση εδώ!

emarright ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διεύθυνση: Bασ. Σοφίας 22, Aθήνα 106 75

Tηλέφωνα: 7232178, 7211027, 7231570

Ώρες λειτουργίας:Tρίτη-Kυριακή 08.30-15.00

-> Εισιτ.: € 4,00

[Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές]

Τροποποιήθηκε από zkw
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"4 Eκθέσεις Αυγούστου"

512705.jpg

Είναι αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα από τις 4 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

«Oχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις εκθέσεις, αφιερωμένες στους Oλυμπιακούς Aγώνες, ανοίγουν σήμερα, ταυτόχρονα, τις πύλες τους στην Tεχνόπολη, το παλιό γοητευτικό Γκάζι, το εργοστάσιο φωταερίου με τα φουγάρα, τα καζάνια και τις καμινάδες του, που αποτελεί πάντα ένα «αξιοθέατον» από μόνο του...»

«... Οι εκθέσεις προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία ανάδειξης τόσο της εικαστικής ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, όσο και της γνωριμίας με την αναβίωση της πρώτης παγκόσμιας αθλητικής γιορτής, τις Παραολυμπιάδες των οχτώ τελευταίων χρόνων, καθώς και μιας διαφορετικής όψης της Αθήνας με πανοραμικό τρόπο...»

-> «Aγώνων Πόλις» (Διαδρομές στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική),

-> «Aθήνα, μεταξύ ουρανού και θάλασσας» (Eκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου του Philip Plisson),

-> «Oλυμπιακοί Aγώνες 1896» (Φωτογραφίες από το λεύκωμα του Albert Meyer),

-> «Πνεύμα εν κινήσει» (Φωτογραφική έκθεση για τους Παραολυμπιακούς).

-> Tην εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι Nότης Mαυρουδής - Παναγιώτης Mάργαρης και Mόρφω Tσαϊρέλη - Hρακλής Bαβάτσικας.

-> Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και για τις τέσσερις εκθέσεις.

-> Οι ώρες λειτουργίας τους είναι από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

emarright "Αγώνων Πόλις"

Η πρώτη έκθεση με τίτλο "Αγώνων Πόλις" αποτελεί μια περιπλάνηση στις διαδρομές που διανύει η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες με ξεναγούς 77 από τους γνωστότερους εκπροσώπους της (ήταν 78 οι καλλιτέχνες, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του Nίκου Kεσσανλή αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό).

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσίασει ενδεικτικά έργα ζώντων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν τις περισσότερες τάσεις της ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Τα έργα χωρίζονται σε είκοσι ομάδες ανάλογα με τις εκλεκτιστικές συγγένειες που αφορούν τις αφετηρίες τους, τις αισθητικές αναζητήσεις των καλλιτεχνών, τους προβληματισμούς που εκφράζουν, τα ερεθίσματα που δέχονται καθημερινά κ.α.

emarright "Αθήνα, μεταξύ ουρανού και θάλασσας"

Πρόκειται για μια περιήγηση στην όμορφη Αθήνα και τα περίχωρά της από αέρα και θάλασσα, έτσι όπως την αποθανάτισε ο φακός του Γάλλου φωτογράφου Φιλίπ Πλισόν.

Αφορμή για την έκθεση αποτελεί η παρουσίαση του ομώνυμου πολυτελούς βιβλίου, που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει τις φωτογραφίες του καλλιτέχνη με απόδοση στα ελληνικά και τα αγγλικά.

O Πλισόν ήρθε στην Eλλάδα το Mάρτιο. Mέσα σε 35 ημέρες τράβηξε πάνω από 4.500 λήψεις. Δεν επικεντρώθηκε μονάχα στον Πειραιά ή στα νησιά του Aργοσαρωνικού αλλά διείσδυσε στους δρόμους, στις πλατείες, στα κτίρια. Στις 288 σελίδες του αποθανατίζονται οι ομορφότερες και ξεχωριστές τοποθεσίες της Αθήνας, οι παράξενες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής με τα απομεινάρια του παρελθόντος, αλλά και το ξεχωριστό χρώμα που δίνει το υγρό στοιχείο στην ομορφιά της ελληνικής πρωτεύουσας.Η φωτογράφηση έγινε την περασμένη άνοιξη, όταν τα εργοτάξια της προετοιμασίας έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο…Oι φωτογραφίες του μας προσφέρουν μια ανθολογία γνώριμων εικόνων, που έξαφνα αποκτούν ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότερες είναι αεροφωτογραφίες.

[O φωτογράφος Philip Plisson γεννήθηκε στην Kεντρική Γαλλία αλλά όταν ήταν παιδί πήγαινε με τους γονείς του διακοπές στη θάλασσα. Kαθώς έφτανε η ώρα να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ο μικρός Φιλίπ έκλαιγε που θα την αποχωριζόταν. Σήμερα κατέχει τον επίσημο τίτλο «Peintre de la Marine», (ο επίσημος φωτογράφος του Γαλλικού Nαυτικού), που δίνεται σε ένα μόνο εν ζωή καλλιτέχνη στην Γαλλία από την εποχή της βασιλείας.]

emarright "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896"

Ενα ολοκληρωμένο και σπάνιο ντοκουμέντο για την αναβίωση του παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος στον τόπο καταγωγής του, αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896" από το ομώνυμο λεύκωμα του πτώτου φωτορεπόρτερ της διοργάνωσης Αλμπερτ Μάγιερ, που παρουσιάζει η Τεχνόπολις του Δ. Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση βασίζεται στο αναμνηστικό λεύκωμα "Olympische Spiele- Athen 1896" που δημιούργησε ο Γερμανός φωτογράφος με σκοπό να δωρηθεί σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, καθώς και σε ιθύνοντες της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες αθλητών και αθλημάτων τυπωμένες με την τεχνική της πλατινοτυπίας, πολυδάπανης μεθόδου που χρησιμοποιείτο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή, εξασφαλίζοντας άριστη ποιοτική απόδοση και μακρά διάρκεια ζωής.

Albert Meyer (1857-1924) από τους γνωστότερους επαγγελματίες της ζωής του, μέλος της Επιτροπής για τη συμμετοχή της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, άριστος σκοπευτής και ποδηλάτης, συνόδευσε την αθλητική αποστολή της χώρας του στην Αθήνα με σκοπό να αποθανατίσει το διεθνούς ακτινοβολίας γεγονός, που προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες του έγιναν πρωτοσέλιδα στον γερμανικό Τύπο, καθώς και σε αθηναϊκές εφημερίδες…]

emarright "Πνεύμα εν κινήσει"

Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση του Βέλγου Λίβεν Γκουντενίς, επίσημου φωτογράφου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ), στην οποία παρουσίαζονται ξεχωριστά στιγμιότυπα από θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Οι φωτογραφίες του Γκουντενίς αποτυπώνουν τη μεγαλιώδη προσπάθεια των πραγματικών ηρώων του αθλητισμού, οι οποίοι με τη θέλησή τους και την τόλμη τους παραδίδουν μαθήματα ζωής.

Πρόκειται για 44 χαρακτηριστικές στιγμές από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), του Σίδνεϊ (2000) και του Σολτ Λέικ Σίτι (2002).

Lieve Coudenys, 30 ετών, φωτογράφος από την πόλη Μπριζ του Βελγίου, σπούδασε καλές τέχνες και φωτογραφία στο Hogeschool Sint Lukas, στις Βρυξέλλες. Εκτός από το φωτογραφικό ρεπορτάζ ασχολείται και με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ δουλειά του εκτίθεται στην γκαλερί Goudenys Photo-Art Gallery στο ιστορικό κέντρο της γενέτειράς του.]

[Από kathimerini.gr και pathfinder.gr ]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarright Mόνιμο εκθετήριο αρχαιοτήτων στις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις

«Eνα μόνιμο εκθετήριο αρχαιοτήτων θα λειτουργεί σε λίγες ημέρες στις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις, στην αλέα του Kαλατράβα, δίπλα στο Στάδιο Aντισφαίρισης. Tο «εκθετήριο», που θα λειτουργήσει με πρωτοβουλία της B΄ Eφορείας, εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Aθλητισμού, περιλαμβάνει αρχαιότητες από τον 5ο αι. π. X. έως και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

Πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα, μεταξύ αυτών και τα: βάση ιωνικού κίονα, εκμαγείο γυναικείου αγάλματος ύψους 1,89μ., περίβολος ογκολίθων από πωρόλιθο και σαρκοφάγος του 4ου αι. π.X., πήλινος αγωγός και φρεάτιο της ρωμαϊκής περιόδου, μήκους 8 μ., σιρός από ανασκαφή της οδού Iερού Λόχου εγγύς Aττικής Oδού διαμ. 2 μ., εκμαγείο τεφροδόχου κάλπης, εκμαγείο κεφαλής κλασικής γυναικείας μορφής κ.ά.

Eυρήματα όλα που αποκαλύφθηκαν στα μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή θα στεγάζονται στο εκθετήριο και θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν τα μνημεία της αρχαιότητας που έχουν σχέση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα γίνουν οι Oλυμπιακοί Aγώνες.

Eνδιαφέρουσα ιδέα και λύση που θα προβάλει γενικότερα τις αρχαιότητες της περιοχής. Mε την παρουσίαση άλλωστε των ευρημάτων στο αρχαιολογικό στέγαστρο OAKA θα επισημαίνεται ο αθλητικός χαρακτήρας της περιοχής ήδη από τον 4ο αι. π.X. και θα υπογραμμίζεται η διαχρονικότητα του χώρου από τον 5ο αι. π.X. έως και τον 6ο αι. μ.X.

Στο χώρο του OAKA, πάντως, θα υπάρχουν τέσσερις ακόμη μικροί αρχαιολογικοί χώροι. O ένας θα στεγάζει πήλινο αγωγό του 6ου αι. μ.X., ο δεύτερος, φρεάτια του Aδριάνειου υδραγωγείου, ο τρίτος ερείπια ρωμαϊκού κτιρίου-βαλανείου και ο τελευταίος, μεγάλη δεξαμενή του 2ου αι. μ.X.»

[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4 Αυγούστου 2004]

Τροποποιήθηκε από zkw
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Leonardo e lo Sport

555078_b.jpg

«Ο homo universalis Λεονάρντο Ντα Βίντσι και οι ουμανιστικές "σημειώσεις" του αποκαλύπτονται στην Αθήνα, από τις 10 Αυγούστου ως τις 28 Σεπτεμβρίου, στην έκθεση Leonardo e lo Sport, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα".

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση Leonardo e lo Sport-Τέχνη, Επιστήμη, Τεχνική και Μύθος, επιδιώκει να φωτίσει κάποιες από τις λιγότερο γνωστές πτυχές του αναγεννησιακού maestro.

Ετσι, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάδειξη της σχέσης του καλλιτέχνη με μια πλειάδα δραστηριοτήτων άμεσα συνυφασμένων με αυτό, που σήμερα ορίζεται ως αθλητισμός. Ο Λεονάρντο ασχολήθηκε με την μελέτη της κίνησης και της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αθλητικές δραστηριότητες που απεικονίζονται στα σχέδια του και αφορούν στον στίβο, την ιππασία, την κολύμβηση, το πατινάζ, την ξιφομαχία, την τοξοβολία, τα θαλάσσια αθλήματα, αλλά και την πτήση.

Συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνική, με σαφή αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την φιλοσοφία, την ιατρική, την τεχνολογία και τα μαθηματικά, σχεδίασε πρωτοποριακές εφευρέσεις, που σχετίζονται με την ανθρώπινη κίνηση. Περιλαμβάνει αυθεντικά και αντίγραφα σχέδια, αναπαραγωγές μηχανών που είχε οραματιστεί ο Λεονάρντο, καθώς και μεταγενέστερα χαρακτικά καλλιτεχνών της σχολής του.

Σημείο αφετηρίας αποτελεί το σχέδιο του "Ο Ηρακλής και το λιοντάρι της Νεμέας", που σχετίζεται με την απαρχή των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού σύμφωνα με την μυθολογία ο ήρωας αυτός υπήρξε ο ιδρυτής τους, ενώ ολοκληρώνεται με την αναπαράσταση του "Ανεμόπτερου" του, που εκφράζει το όνειρο του Ικάρου να πετάξει.

Παράλληλα, παρουσιάζεται και μια ξεχωριστή ενότητα με τίτλο "Η Φλωρεντία και τα ομαδικά παιχνίδια", που επιμελείται το τμήμα χαρακτικών του Μουσείου Uffizi. Εδώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει αυθεντικά χαρακτικά του 16ου και 17ου αιώνα, όπου αποδίδονται εικαστικά τα ομαδικά αθλήματα της εποχής εκείνης στην Φλωρεντία.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Museo Ideale Leonardo da Vinci (Βίντσι, Φλωρεντία), το Μουσείο Uffizi (Φλωρεντία), την Βασιλική Βιβλιοθήκη του Τορίνο, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.»

[από cultureguide.gr]

emarright Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης

Θησείο , Αθήνα

210-3452150

-> Ώρες λειτουργίας: 10:00-22:00 (Δευτέρα έως Κυριακή)

-> Είσοδος ελεύθερη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το σύγχρονο πένταθλο - Ιστορία, εκπαίδευση, πολιτισμός, μέλλον

-> 12 - 29 Αυγούστου 2004

-> Στο φουαγιέ του Goethe-Institut (Αθήνα)

pentathlon50.gif Το Πένταθλο και η ιστορία του παρουσιάζονται σε μία ενδιαφέρουσα έκθεση της Union Internationale du Pentathlon Modern (UIPM)], στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών.

Το Μοντέρνο Πένταθλο είναι συνυφασμένο όσο κανένα άλλο άθλημα με την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμπνευστής του είναι ο Pierre de Coubertin, ο οποίος το εισήγαγε ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912 στη Στοκχόλμη.

Ο Pierre de Coubertin, είχε την επιθυμία να εντάξει ένα σύνθετο άθλημα στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο θα αναδείκνυε το πρότυπο του πολύπλευρου «υπεραθλητή», ο οποίος συνδυάζει δύναμη, αντοχή, τεχνική, και ισχυρή προσωπικότητα.

Εμπνευσμένος, λοιπόν, από το Πένταθλο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, δημιούργησε το Μοντέρνο Πένταθλο, ένα άθλημα που συνδυάζει τεχνικά αγωνίσματα, όπως η σκοποβολή, η ξιφασκία και η ιππασία, καθώς επίσης και δυναμικά αγωνίσματα, όπως η κολύμβηση και ο ανώμαλος δρόμος.

Η επιλογή των παραπάνω αθλημάτων βασίστηκε στο μύθο της περιπέτειας ενός πολεμιστή που, μεταφέροντας μήνυμα στα μετόπισθεν, έπρεπε να πολεμήσει έφιππος με το πιστόλι και το σπαθί του και αφού σκοτώθηκε το άλογό του, να κολυμπήσει και να τρέξει, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

[Οι ρίζες του Μοντέρνου Πεντάθλου εντοπίζονται στο αρχαίο Πένταθλο, το οποίο συμπεριλάμβανε τα ακόλουθα πέντε αθλήματα: δισκοβολία, ακοντισμό, άλμα εις μήκος, δρόμο σταδίου και πάλη. Το Αρχαίο Πένταθλο εντάχθηκε στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες το 708 π.Χ., στους οποίους πρώτος Ολυμπιονίκης στέφεται ο Λάμπις ο Λακεδαιμόνιος.]

Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια ιστορικά τρόπαια, αθλητικά όργανα και ντοκουμέντα, τα οποία ανακατασκευάζουν την ιστορία του συναρπαστικού αυτού αγωνίσματος που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Οι νέες αυτές προκλήσεις γίνονται θέμα της έκθεσης που δεν περιορίζεται μόνον στο παρελθόν, αλλά δείχνει και το δρόμο προς το ολυμπιακό μέλλον.

[από Ινστιτούτο Goethe και www.athens2004.com]

emarright Ινστιτούτο Goethe

Ομήρου 14-16, Αθήνα

210-3661000

-> Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 20:00 (και τα Σαββατοκύριακα)

-> Είσοδος ελεύθερη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και λογοτεχνικές διαδρομές...

Σε δρόμους και αίθρια, τα κτίρια «εκπέμπουν» πολιτισμό

Η ολυμπιακή εικόνα της Αθήνας συμπληρώνεται από την ιδέα που υλοποίησαν οι υπεύθυνοι του «Αθήνα 2004» με την τοποθέτηση λογοτεχνικών κειμένων (αποσπάσματα ποιημάτων, κατά κύριο λόγο) σε προσόψεις κτιρίων, σε κενούς χώρους στα πεζοδρόμια, σε υπέρθυρα των δύο κεντρικότερων δρόμων της πόλης σε συνδυασμό με εκθέσεις και εκδηλώσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον ελληνικό πολιτισμό: η οδός Πανεπιστημίου και η οδός Σταδίου αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς για όσους θελήσουν ν' ακολουθήσουν την προτεινόμενη διαδρομή. Το πρόγραμμα με τίτλο «Κείμενα της Αθήνας» μπορεί να εξελιχθεί αργότερα, στη μεταολυμπιακή εποχή, σε θεσμό που θα λειτουργήσει ως καλό ερέθισμα φιλανάγνωσης αλλά και διοργάνωσης λογοτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων βάσει διαφόρων αφορμών, επετείων κ.λπ.

Η διαδρομή λοιπόν ξεκινάει από την οδό Πανεπιστημίου, με το τεράστιο πανό που καλύπτει το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Αλίμονο, το σύνθημα «Τίποτε δεν είναι αδύνατο» ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση. Πρώτος σταθμός, η Ακαδημία Αθηνών με την έκθεση «Ελαίας εγκώμιον», στην οποία οι επισκέπτες «διανύουν» μέσα από τις θεματικές ενότητες τη συνύπαρξη της ελιάς με την Ιστορία, από την αρχαιότητα έως το Βυζάντιο και τη νεότερη Ελλάδα. Τα εκθέματα-ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές, διάφορα αντικείμενα προερχόμενα από λαογραφικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, έργα εικαστικών καλλιτεχνών αλλά και κεραμικά και κοσμήματα συμπληρώνουν τη «ματιά» του επισκέπτη στο ιερό δέντρο της Μεσογείου.

Απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών, στη γωνία του πεζόδρομου της Κοραή, το βλέμμα έλκει το μοντέρνο γυάλινο κτίριο που η πρόσοψή του στολίζεται από ένα απόσπασμα από το θεατρολυρικό έργο «Ελλάς», του Αγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Μπις Σέλεϊ.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιεί έκθεση αφιερωμένη στους Αγώνες του 1896 με σπάνια εκθέματα από τις συλλογές της.

Επιπλέον, επί της πλατείας Κοραή έχει στηθεί ένα περίπτερο των εκδόσεων «Κέδρος», προσφέροντας μια αγγλόφωνη λογοτεχνική σειρά («Modern greek writers») από έργα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Λίγο παρακάτω, στην ανακαινισμένη και «ευρωπαϊκή» στοά του Αρσακείου, οι περαστικοί, σηκώνοντας λίγο το βλέμμα, διακρίνουν δύο καλόγουστες ταμπέλες με το ποίημα «Ενας λόγος για το καλοκαίρι» του Γιώργου Σεφέρη και το ποίημα «Αθήνα» του Κ. Γ. Καρυωτάκη. Η βόλτα συνεχίζεται εντός της Στοάς του Βιβλίου, η οποία παρεμπιπτόντως έχει προκαλέσει το θαυμασμό κάθε ξένου επισκέπτη ως πρωτότυπος πυρήνας εκδοτών και βιβλιοπωλών στο κέντρο της πόλης. Στον κεντρικό διάδρομο βρίσκεται σ' εξέλιξη η έκθεση με 101 βιβλία για μικρούς και μεγάλους (ελληνικά και μεταφρασμένα) από τους γνωστότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας (διάρκεια: 2-28 Αυγούστου).

Επί της οδού Σταδίου, στα Χαυτεία, οι περαστικοί διαβάζουν απόσπασμα από τον «Κολοσσό του Αμαρουσίου» με τη μυθοπλαστική εντύπωση του Χένρι Μίλερ από τη σχέση του με την αττική γη στη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Αντίστοιχα, ανεβαίνοντας προς Σύνταγμα, διαβάζει κανείς τη «Συνείδηση της γης μου» του Αγγελου Σικελιανού.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία, στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιεί δύο εκθέσεις που ελκύουν το ενδιαφέρον: η πρώτη με τίτλο «Οι μεγάλοι περιηγητές της Αθήνας, 15ος-19ος αι.» παρουσιάζει οδοιπορικά (itineraria) περιηγητών με πίνακες, χαρακτικά και σχέδια καθώς και τον περίφημο πίνακα του Jacques Carrey, που απεικονίζει την Αθήνα το 1674. Η δεύτερη, «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους» παρουσιάζει ζωγραφικά έργα με θέμα τους την Αθήνα.

Αντίστοιχα, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή) προσφέρει την έκθεση «Αθήνα 1896 - Α' Ολυμπιακοί Αγώνες» παράλληλα με τις μόνιμες συλλογές του από την Ελληνική Επανάσταση και τη νεότερη ελληνική Ιστορία συνολικά.

Τέλος, απέναντι από το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη υπάρχει ένας καλός λόγος να σταθεί κάποιος για να διαβάσει, σε μεγάλη ταμπέλα, το περίφημο ποίημα «Τσάιλντ Χάρολντ» του λόρδου Βύρωνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/08/2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, 12 Φωτογράφοι του Μάγκνουμ στη Σύγχρονη Ελλάδα

exhib152_AlewWebb.jpg

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς

Έως τις 31/8/2004

«Πρόκειται για μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή φωτογραφική διαδρομή, που απεικονίζει τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως την αιχμαλώτισε ο φακός και η φαντασία 12 διεθνούς φήμης φωτογράφων, οι οποίοι περιέτρεξαν την Ελλάδα στα χνάρια του ιστορικού-γεωγράφου του 2ου αιώνα μ.Χ., Παυσανία.

Κάθε φωτογράφος επέλεξε το δικό του θέμα κι όρισε την προσωπική του διαδρομή. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε όταν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού – Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ανέθεσε στο διάσημο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum Photos να ετοιμάσει ένα πορτραίτο της Σύγχρονης Ελλάδας.»

emarright ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

[http://www.benaki.gr]

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας

106 74, Αθήνα

210-3671000

[Ελεύθερη είσοδος για φοιτητές]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 weeks later...

emarright"Εικόνες Ζωής"

Έκθεση Φωτογραφίας του Lennart Nilsson

fetus.jpg

-> Έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2004

-> 8:30 π.μ. – 20:00 μ.μ. (Περιστύλιο 1ου ορόφου)

emarrightΊδρυμα Ευγενίδου

Λ.Συγγρού 387, Π.Φάληρο

[Είσοδος ελεύθερη]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εφήμερος, λαμπερός και στυλιζαρισμένος ο κόσμος του θεάτρου της Aπω Ανατολής, της νυχτερινής ζωής, των γκεϊσών, των γυναικών μπιμπελό με τα πρόσωπα σαν κιμωλία, τις περίτεχνες κομμώσεις και τα ανθισμένα κιμονό, που εμπνέουν την ιδιότυπη τέχνη Ουκίγιο-E. Την ιαπωνική χαρακτική με τα ζωηρά χρώματα πάνω σε χαρτί, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια έκθεση με πολλαπλό ενδιαφέρον, αφού μας εισάγει στον παραδοσιακό, λαϊκό ιαπωνικό πολιτισμό και στην ιδιότυπη αισθητική του.

Το Ουκίγιο-E, η ζωγραφική του εφήμερου κόσμου, ξεκίνησε τον 17ο αιώνα από το θέατρο. Ηθοποιοί, μουσικοί και ζωγράφοι ήταν μέλη της ίδιας κάστας πληβείων που υπηρετούσαν με το έργο τους την ανερχόμενη τάξη των εμπόρων και των αστών. Ανθρώπων που είχαν μια πιο χειροπιαστή αντίληψη ζωής από τους παλιούς αριστοκράτες και κατ' επέκταση μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για την τέχνη. Σκηνές από θεατρικές παραστάσεις, αναπαραγωγές του προσώπου των αγαπημένων ηθοποιών, των διασήμων και των εταίρων. Οι εκδρομές στις εξοχές, τα γλέντια, σκηνές του δρόμου, ανέθρεψαν αυτήν τη λαϊκή τέχνη που βασιζόταν σε σταμπωτά χαρτιά, τα οποία κυκλοφορούσαν σε χιλιάδες αντίτυπα χωρίς ιδιαίτερη αξία.

Αυτή η ιαπωνική χαρακτική σήμερα αξίζει περιουσίες, έχει τους αστέρες της, τις σχολές της, τα μουσεία της. Όπως όμως ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης ιστορικός τέχνης κ. Έφη Ανδρεάδη, έφθασε στα λιμάνια της Ολλανδίας, στα 1815, μ' έναν ασυνήθιστο τρόπο: σαν χαρτί περιτυλίγματος εμπορευμάτων.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στους καλλιτεχνικούς κύκλους. H σχηματοποίηση, η πολυπλοκότητα, η ανέλιξη, οι σκηνές όπου η κίνηση έχει παγώσει αφήνοντας μια απίστευτη ηρεμία αναπνοής, ο απόλυτος συντονισμός του χεριού που σχεδίασε με αυτό που χάραξε κι εκείνο που τύπωσε με ακρίβεια χιλιοστού τα πολλά αντίτυπα και τα πολλά χρώματα επηρέασαν καθοριστικά τη δυτική εικαστική σκηνή.

«Ζηλεύω την ιδιαίτερη καθαρότητα και την ευκρίνεια των Γιαπωνέζων», έγραφε ο Βαν Γκογκ από την Αρλ στον αδελφό του Τεό για τα ιαπωνικά έργα τέχνης. «H δουλειά τους είναι απλή σαν μια αναπνοή και σχεδιάζουν μια μορφή με λίγες γραμμές, με την ίδια άνεση που έχεις όταν κουμπώνεις το γιλέκο σου».

INFO

«Ουκίγιο-E. Εικόνες ενός εφήμερου κόσμου». Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη. Έως 4 Νοεμβρίου, καθημερινά 10.00 - 18.00. Είσοδος 5 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ, οικογενειακό 9 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ , 05-10-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

"Ο Μίκυ Μάους συναντά την τέχνη"

Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το διάσημο ποντίκι των κόμιξ, λιθογραφίες του Καρλ Μπαρκς, αυθεντικά σκίτσα του Ντον Ρόσα, παιδικά έργα φωτογραφίας και ζωγραφικής.

Στα πλαίσια αφιερώματος στο Μικυ Μάους

Eλληνοαμερικάνικη ένωση Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, 210-3680000.

Καθημ. 12 μεσημ. - 9 μ.μ. Σάβ. 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. Εγκαίνια: 20/10. Μέχρι 13/11.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάσα και τέχνη

Ήδη το τέλος μιας μεγάλης έκθεσης όπως οι Πτυχώσεις (στις 17 Οκτωβρίου), από τις λίγες που βλέπουμε σε τέτοιο επίπεδο και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι ένας καλός λόγος να επισκεφτείτε το μοντέρνο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη αυτή την εποχή, να σας θυμίσουμε όμως ότι ο Μήνας Φωτογραφίας φέρνει παράλληλα και τη νέα έκθεση "Πλανήτης Ποδόσφαιρο" του πρακτορείου Magnum, μέχρι 31/10. Πενήντα και άνω καλλιτέχνες καταγράφουν το δημοφιλές σπορ ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της παγκόσμιας κουλτούρας, κάτι με το οποίο εμείς οι Έλληνες, διανύοντας την καλύτερη χρονιά του ελληνικού ποδοσφαίρου, ταυτιζόμαστε απόλυτα.

Από 18/10, Τετ., Πέμ. 9 π.μ. - 5 μ.μ. Παρ. - Κυρ. 10 π.μ. - 10 μ.μ. Δευτ., Τρ. κλειστά. Μέχρι 31/10.

Μουσείο Μπενάκη -Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, 210-3453111-3.

απο Αθηνόραμα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarright«Iστορίες σε άσπρο μαύρο»

Χαρακτικά του Ρέμπραντ

exhib162_RH_B026.jpg

-> Μουσείο Μπενάκη (αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου)

-> 20/10/2004 - 12/12/2004

Tο Mουσείο Mπενάκη φιλοξενεί σ’ αυτήν την έκθεση περίπου 100 χαρακτικά από την πλούσια συλλογή του Mουσείου Rembrandthuis του Aμστερνταμ, το οποίο αυτήν την περίοδο είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης. Tο Mουσείο στεγάζεται από το 1911 στο σπίτι όπου έμεινε ο Pέμπραντ για 20 χρόνια. Eκεί ζωγράφισε πολλά σπουδαία έργα και εκεί παρέδιδε μαθήματα σε νέους αλλά και έμπειρους ζωγράφους.

O Pέμπραντ (1606 - 1669) είναι περισσότερο γνωστός για τα ζωγραφικά του έργα αλλά υπήρξε και ένας από τους μεγαλύτερους χαράκτες όλων των εποχών γιατί αφαίρεσε από τη χαρακτική το βάρος, τη δυσκολία, την αυστηρότητα της γραμμής και την προσφέρει στο βλέμμα ανάλαφρη και παιχνιδιάρα σαν μολυβιά.

Aνέπτυξε έναν εντελώς προσωπικό συνδυασμό μεθόδων της χαλκογραφίας, της οξυγραφίας και της βελονογραφίας.

Σκέπαζε τη μεταλλική πλάκα με κερί και πίσσα και σχεδίαζε με λεπτό βελόνι σαν μύτη μολυβιού απευθείας χωρίς προσχέδιο τα θέματά του. Μετά τον σχεδιασμό, η πλάκα βαπτιζόταν σε οξύ που έτρωγε το μέταλλο στα σημεία της χάραξης, ενώ ο ίδιος με το βελόνι ποντάριζε ορισμένες γραμμές πάνω στην πλάκα και άφηνε τα ρινίσματα, με αποτέλεσμα οι χαραγμένες γραμμές να μοιάζουν χνουδωτές και φυσικές.

Mε τον Pέμπραντ, η οξυγραφία έφτασε στην τεχνική της αρτίωση και εξελίχθηκε σε ένα μέσο έκφρασης με το οποίο καταπιάστηκε ο καλλιτέχνης σε όλη του τη ζωή. Πολλές φορές προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με την καλλιτεχνική του τόλμη ερχόμενος σε ρήξη με τις αισθητικές νόρμες της εποχής του.

Στην αθηναϊκή έκθεση (επιμέλεια: Mάρια Διαμάντη) περιλαμβάνονται επτά αυτοπροσωπογραφίες του Pέμπραντ (που ως γνωστόν είχε φιλοτεχνήσει πολλές εκδοχές του εαυτού του σε διάφορα στάδια της ζωής του), πορτρέτα διάσημων προσώπων της Oλλανδίας του 17ου αιώνα, συλλεκτών και φιλότεχνων, αλλά και ανθρώπων της καθημερινής ζωής, που, πάντα προσήλκυαν το ενδιαφέρον του Pέμπραντ. Aνθρωποι που περιφέρονταν στους δρόμους σε δραματική αντίστιξη με τους πλούσιους μαικήνες της τέχνης, ορφανά και τσιγγάνοι... Tο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και μέλη της ίδιας της οικογένειας του Pέμπραντ: τον γέροντα πατέρα του, τη γυναίκα του, τον γιο του Tίτο. Tους φιλοτεχνεί σε διάφορες ηλικίες και με διαφορετικές εκφράσεις. Δίπλα στην κοινωνική διαστρωμάτωση της Oλλανδίας, ο Pέμπραντ χάραξε επίσης και τα προσφιλή του επεισόδια από την Παλαιά και την Kαινή Διαθήκη, αλληγορικές παραστάσεις και εικονογραφήσεις που του είχαν παραγγελθεί για συγκεκριμένα βιβλία, τοπιογραφίες των περιχώρων του Aμστερνταμ, σκηνές κυνηγιού και μάχης, μικροεπαγγελματίες, ανδρικά και γυναικεία γυμνά. Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται και τρεις χάλκινες πλάκες των χαρακτικών του .

Στα χαρακτικά πορτρέτα του, ο Pέμπραντ δείχνει να εμβαθύνει ιδιαίτερα στην απόδοση των εκφράσεων των προσώπων. Πολλά από τα πρόσωπά του είναι σαν σπουδές πάνω σε λεπτομέρειες χαρακτηριστικών ή σε καταστάσεις ηρεμίας ή έντασης.

Oπως και στη ζωγραφική του, ο Pέμπραντ δεν ωραιοποιεί. Eπιχειρεί με έναν πρώιμο ρεαλισμό να δείξει αυτό που υπάρχει, χωρίς διάθεση να υπογραμμίσει αλλά ούτε και να υποτιμήσει αυτό που τον περιβάλλει. Oπως είχε πει ο καθηγητής Xρ. Xρήστου, με τον Pέμπραντ «έχουμε την πιο ολοκληρωμένη αντι-μπαρόκ προσπάθεια της εποχής του μπαρόκ, όπως πέρα απ’ αυτό έχουμε με όλο το έργο του μια πραγματική ανατομία της ανθρώπινης ψυχής».

emarright Στη διάρκεια της έκθεσης το Mουσείο Mπενάκη θα φιλοξενήσει και σειρά διαλέξεων.

2/11 -> Παναγ. Γράββαλος: «Tα χαρακτικά του Pέμπραντ»

9/11 -> Δημήτρης Παυλόπουλος: «Xαρακτική· προβλήματα ορολογίας και τεχνικής»

16/11 -> Mαριλένα Kασιμάτη: «Xαρακτικά του Pέμπραντ στην Eθνική Πινακοθήκη»

24/11 -> Φανή Mαρία Tσιγκάκου: «Συλλογή χαρακτικών του Mουσείου Mπενάκη: μαρτυρίες εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας»

6/12 -> Eιρήνη Oράτη: «H νεοελληνική χαρακτική στη συλλογή της Alpha Bank»

[από kathimerini.gr και ta-nea.dolnet.gr]

emarright Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας

106 74, Αθήνα

Τηλ. 210 3671000

[Ελεύθερη είσοδος για φοιτητές]

Τροποποιήθηκε από zkw
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

15/10/2004

200 τεύχη Μίκυ Μάους! μικυ55.jpg

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 2000 τευχών κυκλοφορίας του περιοδικού Μίκυ Μάους, η Ελληνοαμερικανική Ένωση στο Κολωνάκι, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στο δημοφιλές καρτούν.

Πρόκειται για εκθέσεις εικαστικών, που εμπνεύστηκαν από το διάσημο ποντίκι καθώς και μια σειρά κινηματογραφικών προβολών.

Οι εικαστικές εκθέσεις θα λειτουργήσουν από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου . Οι φίλοι του Μίκυ Μάους μπορούν να τις επισκέπτονται από Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00- 21:00 και Σάββατο 10:30- 14:00.

Tο πρόγραμμα των προβολών, που θα γίνονται στο θέατρο της Ένωσης, έχει ως εξής:

23 και 30 Οκτωβρίου: "Φαντασία 2000" (16:00- 18:00)

24 και 31 Οκτωβρίου: "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" (16:00- 18:00)

25 Οκτωβρίου: "Ο Αδερφός μου ο Αρκούδος" (17:30- 19:30)

26 Οκτωβρίου: "Το Γουρουνάκι" (17:30- 19:30)

27 Οκτωβρίου: "Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2" (17:30- 19:30)

29 Οκτώβριου: "Πήτερ Παν" (17:30- 19:30)

Κρατήσεις θέσεων γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 15:00- 17:00, στο τηλέφωνο 210- 3680052.

(από www.rockfm.gr)

Τροποποιήθηκε από Basiliki
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τίτλος Έκθεσης

Αναδρομική έκθεση Jean Rustin

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΜΟΝΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ 3 & 7,

Αθήνα

210 3234678

E-mail info@frissirasmuseum.com

Η έκθεση διαρκεί από 29/9/2004 έως 9/1/2005

Ωρες λειτουργίας : Τετάρτη-Πέμπτη 11.00-19.00, Παρ.-Σα.-Κυ. 11.00-17.00, Δε.-Τρ. κλειστά

Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μία μεγάλη αναδρομική έκθεση του καθιερωμένου -πλέον- Γάλλου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Jean Rustin. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον άλλο ζωγράφο που τα έργα του να προκαλούν στον θεατή μεγαλύτερη αμηχανία από τον Jean Rustin. Ειδικά σε μία έκθεση όπως αυτή στο Μουσείο Φρυσίρα, αναδρομική, που περιλαμβάνει 120 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι σαν μια γροθιά στο στομάχι. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη έκθεση που να προειδοποιεί το κοινό: Το Μουσείο Φρυσίρα θέλει να σας ενημερώσει ότι το περιεχόμενο της έκθεσης μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία ορισμένων ατόμων και κυρίως τους επισκέπτες μικρής ηλικίας - και να μην αφορά η προειδοποίηση αυτή τις συνηθισμένες πια «βλασφημίες» προς τα θεία.

image41295.jpg

Ο Jean Rustin γεννήθηκε το 1928. Ξεκίνησε να σπουδάζει ζωγραφικά από 19 χρονών στο Παρίσι και την δεκαετία του 1950 οι πίνακες του είναι ως επί το πλείστον αφηρημένα έργα - με εμφανείς επιρροές κυρίως από τον Πικάσο. Από την δεκαετία του ΄70 όμως, περνάει στην παραστατική ζωγραφική και διαμορφώνει τον δικό του χαρακτηριστικό κόσμο. Εναν ιδιότυπο κόσμο ανθρώπινων μορφών, «όπου το υπαρξιακό αδιέξοδο μετατρέπεται σε τρόμο, αποστροφή, οίκτο αλλά λύτρωση» όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Μάρθα Χαλικιά. Η προσωπική ιστορία πίσω από τα έργα του Ρουστέν είναι σχετικά απλή. Η σύζυγός του ήταν ψυχίατρος και εργαζόταν σε ψυχιατρείο. Ο ζωγράφος επηρεάστηκε πολύ από τις σκηνές που είδε σε αυτό το ίδρυμα και ζωγραφίζει τρόφιμους ψυχιατρείου. Τα πρόσωπα αυτά, προδομένα από τις δυνάμεις τους όσο και από την κοινωνία, στέκονται ή κείτονται στους πίνακες του Ρουστέν με μία έκφραση σιωπηλού πόνου, αγωνίας αλλά και σεξουαλικής ανάγκης. Ανάμεσά τους και σε μας υπάρχει ένας αόρατος τοίχος, που ο θεατής καλείται να τον σπάσει για να μπορέσει να συναισθανθεί την ανθρωπιά που κρύβεται πίσω από τον αποτρόπαιο πόνο και πόθο που απεικονίζουν οι πίνακες. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Στους καλαίσθητους χώρους του Μουσείου Φρυσίρα, οι πίνακες του Ρουστέν μοιάζουν ξένοι, ως εάν σε κάποια πολυτελή δεξίωση όπου οι κύριοι με τα κοστούμια και τις γραβάτες τους, και οι κυρίες με τις μακρυές τουαλέτες και τα βαρύτιμα κοσμήματά τους βρισκόταν ξαφνικά αντιμέτωποι με κάποιους ρακένδυτους, ημίγυμνους ζητιάνους οι οποίοι με προτεταμένα τα γεννητικά τους όργανα ζητούσαν κάποια επαφή με τους ευυπόληπτους και διακεκριμένους αστούς.

image41296.jpg

Τον κόσμο του Ρουστέν μπορούμε να τον καταλάβουμε και ως αντιστροφή του κόσμου των διαφημίσεων, αλλά και της πορνογραφίας, όπως επισημαίνει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης στη Σορβόννη, Philippe Dagen, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον δοκίμιό του για τον Ρουστέν που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της έκθεσης. Στις διαφημίσεις νέοι και ωραίοι υγιέστατοι και χαρούμενοι άνθρωποι εκφράζουν με κομψότητα τις επιθυμίες τους. Στα έργα του Ρουστέν άνθρωποι με σαθρά σώματα σε κακή κατάσταση εκφράζουν χυδαία τις επιθυμίες και την θλίψη τους. Η θέση τους στην κοινωνία είναι τόσο χαμηλά, που εάν βρίσκονται δίπλα σε ένα πόμολο, ο πίνακας ονομάζεται «το πόμολο». Η πορνογραφία επίσης βασίζεται στην υποκρισία του ερωτικού πόθου από όμορφες νέες κυρίως, αλλά και νέους. Οι πορνογραφικές στάσεις που χρησιμοποιεί ο Ρουστέν, όμως, εκφράζουν την πραγματική σεξουαλική ανάγκη ανθρώπων που κάθε άλλο παρά ελκυστικοί είναι.

image41298.jpg

Το αποτρόπαιο είναι εύκολο να το αισθανθεί κάποιος που αντικρίζει τα έργα του Ρουστέν. Η δύσκολη μάχη που έχει να δώσει ο θεατής είναι για να φτάσει στην ανθρωπιά που κρύβεται πίσω από την πρώτη εντύπωση. Για τον Βλάση Φρυσίρα, που συλλέγει πίνακες του Ρουστέν εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο Ρουστέν και οι πίνακές του είναι βαθύτατα συγκινητικοί. Ο κ. Φρυσίρας διηγείται χαρακτηριστικά την έκπληξη που ένοιωσε όταν γνώρισε τον Ρουστέν πρώτη φορά. Θα φανταζόταν κανείς, λέει, ότι κάποιος που ζωγραφίζει τόσο σκληρά θέματα θα είναι κι αυτός κατά κάποιον τρόπο ένα τέρας. Αλλά ο Ζαν Ρουστέν είναι ένας γλυκύτατος και υπέροχος άνθρωπος. Γι' αυτό ίσως έχει υιοθετήσει έναν ιδιόμορφο κώδικα στα έργα του. Δεν φτιάχνει τα πορτραίτα των ασθενών του ψυχιατρείου. Αντίθετα, δίνει στα πρόσωπα και στις χειρονομίες λίγο από τον εαυτό του, αναλαμβάνοντας έτσι ευθύνη για την κατάστασή τους, μοιράζοντας μαζί τους τα συναισθήματα που στοιχειώνουν τον κόσμο τους και τους πίνακές του.

image41299.jpg

Η έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα περιλαμβάνει 120 πίνακες και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Fondation Jean Rustin στο Βέλγιο. Είναι η πρώτη φορά που μία έκθση αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη παρουσιάζεται και στα δύο κτίρια του Μουσείου. Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μάρθα Χαλικιά.

από flash.gr : http://entertainment.flash.gr//art/exhibit.../10/20/18382id/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 weeks later...

Η Εθνική Πινακοθήκη "εκθέτει" τον Φασιανό

Μια μοναδική ευκαιρία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στην Εθνική Πινακοθήκη από την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου οι φιλότεχνοι και οι λάτρεις του Αλέκου Φασιανού. Στο μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο "Μυθολογία του καθημερινού", θα εκτεθούν 360 έργα του ζωγράφου, από όλες τις περιόδους του.

Τα πρώτα του σχέδια, σε ηλικία 15 ετών, τα πρωτόλεια έργα από την εποχή της φοίτησής του στη Σχολή Καλών Τεχνών, που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του ζωγράφου, "βλέπουν" για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Δίπλα σε αυτά, το κοινό θα απολαύσει τους δημοφιλείς του πίνακες με τα έντονα και κόκκινα χρώματα, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργο του.

Όπως ομολογεί ο γνωστός ζωγράφος, η έκθεση στην Πινακοθήκη "είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής του". Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και ιστορικός τέχνης Μ. Λαμπράκη, θεωρεί ότι το αφιέρωμα είναι μια τιμή στο σύνολο του έργου του, που διακρίνεται "από μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην ακραία πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό, με στοιχεία Θεόφιλου, Τσαρούχη, και αρχαίας τέχνης".

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarright Το Βλέμμα της Ελπίδας

56199_1.jpg

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας που περιλαμβάνει φωτογραφίες Ελλήνων και άλλων μεταναστών οι οποίοι έζησαν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

-> 18/11 - 09/12/2004

Φωτογραφίες με τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική

Κάτοχος του σημαντικού αυτού φωτογραφικού αρχείου είναι η Αμερικανίδα φωτογράφος Steefenie Wicks η οποία αναζητώντας την ταυτότητα του δημιουργού ανακάλυψε, μετά από έρευνα ετών, τον Έλληνα φωτογράφο Leon Pantoti ο οποίος φωτογράφησε στο στούντιό του στο Σαν Φραντσίσκο μετανάστες από το 1914 έως το 1922.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η δημοσιογράφος Μαρία Κουφοπούλου.

Συγκεκριμένα, η Wicks απέκτησε το φωτογραφικό αρχείο το 1983. Ο τρόπος, ωστόσο, που έφτασε στα χέρια της αλλά και τα αποτελέσματα της μακρόχρονης έρευνάς της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: γύρω στα τέλη του 1970, οι άστεγοι του Σαν Φρανσίσκο έβρισκαν καταφύγιο σε μία περιοχή νότια της πόλης που ήταν γεμάτη από εγκαταλειμμένα κτίρια. Ανάμεσα σε αυτούς και ο, άνεργος εκείνη την εποχή, ξυλουργός John Malonas. Κάποια μέρα ο Malonas ανακάλυψε σε μία μικρή αποθήκη, ενός υπό κατεδάφιση σπιτιού, κιβώτα γεμάτα γυάλινες αρνητικές φωτογραφικές πλάκες. Καθώς ο δήμος είχε ήδη ξεκινήσει το γκρέμισμα του σπιτιού ο Malonas κατάφερε φεύγοντας να πάρει γύρω στα 1000 κομμάτια. Μερικά τα πούλησε σε διάφορα παζάρια και τα υπόλοιπα τα κράτησε για να διακοσμεί με το γυαλί - από όπου φυσικά αφαιρούσε τις εικόνες- τις πόρτες που κατασκεύαζε.

Λίγο καιρό αργότερα ο ξυλουργός γνωρίστηκε με τον σύζυγο της Steefenie Wicks, η οποία εκείνη την εποχή σπούδαζε φωτογραφία. Ο Malonas φαντάστηκε πως η Wicks θα μπορούσε να ρίξει μία ματιά στη συλλογή των αρνητικών που είχε στην κατοχή του. Ετσι έγινε και η Steef με τη σειρά της έδειξε τα αρνητικά σε μία φίλη της, ιδιοκτήτρια γκαλερί. Παρόλο που η τελευταία απεφάνθη πως τα εν λόγω αρνητικά ήταν ιδιαίτερα, πρόσθεσε πως δεν μπορούσε να αποδειχθεί πραγματικά η αξία τους από τη στιγμή που κανείς δεν γνώριζε το δημιουργό και την ιστορία τους.

Εξι χρόνια πέρασαν από τότε και το 1983 ο John Malonas αποφάσισε να χαρίσει τη συλλογή του στην Steef. Επρόκειτο για ένα σωρό από κολλημένα μεταξύ τους και σπασμενα αρνητικά και η Steef θεώρησε πως κληρονόμησε άλλη μία κούτα με σκουπίδια..

Το 1998 η φωτογράφος θυμήθηκε την παραμελημένη έως τότε κούτα που κάποτε της είχε δωρίσει ένας ξυλουργός και αποφάσισε να εμφανίσει κάποια από τα αρνητικά.* Οι εικόνες άρχιζαν να παίρνουν μορφή στο χαρτί και τα πρόσωπα να επιδεικνύουν μία αξιοπρόσεχτη δύναμη που συμπορευόταν με ταπεινότητα και ελπίδα. Η Wicks δεν είχε άλλη επιλογή από το να ψάξει τα ίχνη του φωτογράφου.

Πέντε χρόνια σχεδόν διήρκεσε η έρευνά της. Το πόρισμα ήταν πως οι φωτογραφίες ανήκαν σε έναν φωτογράφο ελληνικής καταγωγής που μετανάστευσε από την Αχαΐα μαζί με τη γυναίκα του Ουρανία, στην Αμερική με το πλοίο "Μακεδονία" το 1912. Φτάνοντας στο Ελις Αϊλαντ, του δόθηκε το όνομα Leon Pantoti. Στην καρδιά της "Greek Town", στην 3η Οδό, άνοιξε ένα φωτογραφείο που το ονόμασε "Photo Studio Patris". Εκεί, στο Σαν Φρανσίσκο, έζησε και δούλεψε, φωτογραφίζοντας Αμερικανούς αλλά κυρίως Ελληνες μετανάστες. Οι φωτογραφίες της έκθεσης χρονολογούνται από το 1914 έως το 1922.

Οι φωτογραφίες, που θα παρουσιαστούν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, έχουν ήδη εκτεθεί στο Δήμο και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σαν Φρανσίσκο. Στη διάρκεια της έκθεσης, με συγκίνηση, αναγνωρίστηκαν οικογένειες που ζουν ακόμη στην περιοχή και όλοι αγνοούσαν την ύπαρξη αυτών των φωτογραφιών. Με την αναγνώριση των προγόνων από τους απογόνους τους η κοινωνική και ιστορική αξία των εικόνων προστέθηκε στην αισθητική.

[* Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, η Wicks έδωσε στην έκθεση τον τίτλο «Το βλέμμα της ελπίδας» γιατί -κατά τη διαδικασία εμφάνισης των γυάλινων αρνητικών φωτογραφικών πλακών- το πρώτο που απεικονιζόταν πάνω στο χαρτί, ήταν τα μάτια των προσώπων...]

56199_3.jpg

emarrightΕλληνοαμερικανική Ένωση

-> Διεύθυνση: Μασσαλίας 22

-> Τηλ.: 210-3680000

-> Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή 12:00 - 21:00, Σάββατο 10:30 - 14:30, Κυριακή κλειστά.

-> Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

[Aπό cultureguide.gr και hau.gr]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarright«Βήματα»

4480004.jpg

Από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, το BIOS εκθέτει τα «Βήματα», την οπτικοακουστική εγκατάσταση από φωτογραφίες και video, της Εύης Καραγιαννίδη.

-> Από 03-12-2004 έως 08-12-2004

«Βήματα» που απομονώνονται μέσα από την καθημερινότητα, σε οικείες περιοχές της πόλης, και προσκαλούν τον θεατή σε συγκυριακές ανώνυμες συναντήσεις.

Ένα φάσμα οπτικοακουστικών μέσων γίνεται η πρόκληση για την απόδοσή τους, άλλοτε αποσπώντας τα, άλλοτε προβάλλοντας τα σε συνεχή ροή και άλλοτε χρησιμοποιώντας τα για την ανατροπή των συνήθων σταθερών.

Η προβολή της ανωνυμίας των κατοίκων των μεγαλουπόλεων, είναι ο λόγος αυτής της αναζήτησης, που μένει μακριά από συμβολισμούς και κρυμμένα μηνύματα, σεβομένη το άβατο του καθένα μας.»

emarrightBIOS

Πειραιώς 84

Τηλ.: 210-3425335

[Είσοδος ελεύθερη]

Τροποποιήθηκε από zkw
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Art Spirit

Δύο πρωτότυπες λύσεις για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας -και όχι μόνο- προτείνουν δύο αθηναϊκές γκαλερί. Ο θεσμός της Cheap Art μεγαλώνει και γιορτάζει τα δέκα, με μια ακόμα έκθεση όπου συμμετέχουν πάνω από 100 καλλιτέχνες και μικρά έργα τέχνης μεγάλης έμπνευσης σε προσιτές τιμές. Από 6 έως 23 Δεκεμβρίου, στην γκαλερί a.antonopoulou.art και τον ομώνυμο χώρο της Cheap Art στα Εξάρχεια. Στον αντίποδα, η γκαλερί Ζουμπουλάκη και η γνωστή παρέα των 5 antiquaires ξαναχτυπούν, το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου, με αντικείμενα συλλεκτικά, χαλιά, πορσελάνες και παντός είδους curiosites για όλα τα γούστα.

CHEAP ART, Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25, Εξάρχεια, 2103817517. A.ANTONOPOULOU.ART, Αριστοφάνους 10, Ψυρρή, 2103214994.

k6.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

http: //www.oma.nl

H ομάδα του Ρεμ Κούλχας, του διάσημου αρχιτέκτονα που ανέπτυξε το όραμά του για την τέχνη του χθες στο Μέγαρο Μουσικής, είναι υπεύθυνη για εντυπωσιακά δημόσια κτίρια και καταστήματα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Στις θαυμάσιες ιστοσελίδες της ΟΜΑ (Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής) θα δείτε ένα προς ένα τα πονήματά της σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, όπου θα πρωταγωνιστήσει στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Πληροφορίες για τις πρόσφατες εξορμήσεις του ανθρώπου στο Διάστημα, αλλά και για την αρχιτεκτονική των διαστημοπλοίων και των διαστημικών σταθμών

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, 2109469600.

Δευτ., Τρ. 9 π.μ. - 3.30 μ.μ. Τετ. - Παρ. 9 π.μ. - 3.30 μ.μ. & 5.30 - 8.30 μ.μ. Σάβ., Κυρ. 10.30 π.μ. - 8.30 μ.μ. Μέχρι 13/2. Είσοδος ελεύθερη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Graffiti Art

Έντεκα graffiti writers, από τους παλαιότερους της Αθήνας, παρουσιάζουν το έργο τους στην αίθουσα τέχνης Stavlos. Στις μέρες μας το graffiti, διεθνώς, έχει μετουσιωθεί σε μία πολυμορφική τέχνη, η οποία δανείζεται στοιχεία από την τυπογραφία, τη γραφιστική, τις καλές τέχνες και την εικονογράφηση. Πολλοί graffiti writers θέλοντας να διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται, προσθέτουν στο έργο τους χαρακτήρες, σύμβολα και ενίοτε εφήμερες εγκαταστάσεις. Ελλατώνοντας τα στοιχεία του μέχρι σήμερα δυσνόητου χαρακτήρα του, το graffiti επιτυγχάνει περισσότερη αναγνωσιμότητα. Οι καλλιτέχνες στην αναζήτηση ευρύτερης επικοινωνίας δεν χρησιμοποιούν πλέον μόνο το αστικό τοπίο ως πεδίο δράσης, αλλά επεκτείνονται στο διαδίκτυο και στις αίθουσες τέχνης.

Χώρος: Stavlos

Από - Έως: 19/1 - 6/2

Ώρες: Τε-Πε-Κυ: 12.00-15.00, 17.30-22.30, Πα-Σα: 12.00-15.00, 19.00-24.00

Graffitiart.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

emarrightBlind Ear

Οπτικοακουστική εγκατάσταση του Κωστή Ιωαννίδη

-> CHEAPART

-> 13 και 15 Μαρτίου (14.00 έως 21.00)

-> Είσοδος ελεύθερη

teaser2_05.jpg

Μια αληθινή ιστορία αγάπης, μια ιστορία προσωπικής αναζήτησης και ένα βιβλίο χαμένο στα βάθη μιας τεράστιας βιβλιοθήκης, είναι οι ήρωες του Blind Ear, της νέας ακουστικοπτικής δημιουργίας του Κωστή Ιωαννίδη.

Αυτή τη φορά ο Κωστής Ιωαννίδης μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε μια φωνή που αφηγείται, πλαισιωμένη απο εικόνες, ντοκουμέντα και αντικείμενα που αναδημιουργούν το χώρο της ιστορίας.

emarright CHEAPART

Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξά 25 - Αθήνα

Τηλ.: 210 3817517

[από www.cheapart.gr]

Ένα «τυφλό αυτί» ακούει παραμύθια... τέχνης

Μαίρη Αδαμοπούλου

Βιβλίο-«λαθρεπιβάτης» σε ράφι της δημοτικής βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης κρύβει στις σελίδες του ένα γύψινο αυτί. Τι θα μπορούσε να «ακούσει» το περίεργο αυτό βιβλίο; Την συναρπαστική ιστορία ζωής ενός λόγιου πρόσφυγα από την Κωνσταντινούπολη το 1922 ή μήπως τις εμπειρίες από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο σε μια δύσκολη προσωπική περίοδο; Ίσως και τις δύο διαφορετικές αυτές αφηγήσεις, καθώς «συγκατοικεί» μαζί τους στην αίθουσα της γκαλερί «Cheapart», όπου παρουσιάζει τη δουλειά του ο εικαστικός Κώστας Ιωαννίδης υπό τον τίτλο «Blind ear» (Τυφλό αυτί).

Πρωταγωνιστής με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά δεν είναι η εικόνα αλλά ο ήχος. Γιατί; «Ανήκουμε στην κοινωνία της εικόνας, του φαίνεσθαι. Μου φαινόταν παραμελημένο το ακουστικό κομμάτι και κάνοντας έρευνα διαπίστωσα πως οι περισσότερες μυθολογίες ξεκινάνε από το αυτί. Στην Παλαιά Διαθήκη για παράδειγμα διαβάζουμε πως ακούστηκε η φράση "εν αρχή ην ο λόγος", που σημαίνει πως κάποιος την άκουσε ή οι Ινδοί πιστεύουν πως ο κόσμος ξεπήδησε από τους ήχους του αυλού του Κρίσνα», εξηγεί ο καλλιτέχνης, μέλος της ομάδας Radar, που στα 12 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πειραματιστεί περισσότερο με τον ήχο παρά με την εικόνα.

Σε πρώτο πλάνο στην έκθεσή του ένα μικρό σαλονάκι. Μοκέτα, μαξιλάρες και ένα λαμπατέρ που προβάλλεται στον τοίχο για να φωτίζει τον χώρο. H ιστορία δύο ανθρώπων που έζησαν μαζί μισό αιώνα - της γιαγιάς και του παππού του καλλιτέχνη - «τυλίγει» ηχητικά την σκηνή, ενώ η πόρτα του πατρικού του σπιτιού ανοίγει και μας μυεί στο άδυτό του μέσα από τις εικόνες που εναλλάσσονται στο καπέλο του λαμπατέρ.

Πλάνο δεύτερο. Ιερογλυφικά που «ξεσήκωσε» ο Κώστας Ιωαννίδης από έναν ναό στο Λούξορ «σφραγίζουν» τους τοίχους της αίθουσας, ενώ και πάλι η φωνή του καλλιτέχνη διηγείται την εμπειρία του από το αλλόκοτο ταξίδι του στην Αίγυπτο σε μια εποχή προσωπικής κρίσης και αυτογνωσίας. Για να ακολουθήσει στο τρίτο πλάνο το φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη «μυστική» τοποθέτηση του βιβλίου με το αυτί στη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Πόσο μπορεί να ενδιαφέρουν όμως τον θεατή οι περιπέτειες του παππού του καλλιτέχνη - εκδότη ελληνικής εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ζωγράφου και συγγραφέα- ή το ταξίδι του Κώστα Ιωαννίδη; «Αν και έχουν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία - εξ ου και ο τίτλος Blind Ear, που αποτελεί και το χαρακτηριστικό μου ψευδώνυμο - πιστεύω πως κρύβουν μέσα τους στοιχεία ανθρώπινα που αγγίζουν τον καθένα μας».

1or28c.gif

«Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι επισκέπτες δεν θα ακούσουν, διότι δεν έχουν συνηθίσει να ακούν. Ελπίζω όμως ότι όσοι ακούσουν μπορεί και να βρουν απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματά τους», λέει ο Κωστής Ιωαννίδης

[ΤΑ ΝΕΑ (Κωδικός άρθρου: A18163P281- ID: 453292)]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Τα ανέπαφα τσόφλια, διακοσμημένα με περίτεχνα στολίδια, ντυμένα με μπορντούρες από βελονάκι και χάντρες ή χαραγμένα, συγκέντρωσαν με μεράκι εδώ και σαράντα χρόνια από τα ταξίδια τους σε 35 κράτη, ο Νίκος Παπαγεωργίου, εθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, και η σύζυγός του Χάρις.

Η συλλογή παρουσιάζει εξαιρετικό εικαστικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον· οι νοοτροπίες, οι δοξασίες, οι αντιλήψεις των λαών απεικονίζονται πάνω σε αβγά.

Αβγά των Ινδιάνων της φυλής Σιου, που αναπαριστούν σκηνές κυνηγιού, είναι διακοσμημένα με φτερά ή απεικονίζουν μορφές Ινδιάνων. Πρωταγωνιστές τα αβγά κότας και κατά δεύτερο λόγο τα ωά χήνας, στρουθοκαμήλου, ορτυκιού. Δεν λείπουν πάντως και τα αβγά από ξύλο, οψιδιανό, αλάβαστρο, όστρακο, κρύσταλλο, πέτρα, χρυσό (!) από την έκθεση «Διακοσμημένα πασχαλινά αβγά απ' όλον τον κόσμο», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η οποία εγκαινιάστηκε χθες βράδυ και θα λειτουργήσει ώς τις 3 Μαΐου (λειτουργεί κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα από τις 9 π.μ. ώς τις 3 μ.μ., πλην της Δευτέρας).

Το αβγό ως σύμβολο γονιμότητας συνδέθηκε με την προχριστιανική λατρεία του Ηλιου. Στη χριστιανική θρησκεία το πασχαλινό κόκκινο αβγό συνδέθηκε με το αίμα του Χριστού ή τη χαρά της Ανάστασης, αλλά διακοσμημένα αβγά συναντούμε σε όλον τον πλανήτη.

Πάνω από 2.200 αβγά υπάρχουν στην έκθεση, μας εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ άλλα 1.000 μονόχρωμα χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση του χώρου.

Στην Ελλάδα οι νοικοκυρές, εκτός από τις φυτικές βαφές ή του εμπορίου, για να βάφεται μονόχρωμο το αβγό το Πάσχα, συνήθιζαν να βάφουν αβγά με τη μέθοδο της κάλτσας με φύλλα μαϊντανού ή κρεμμύδι.

Σε άλλες χώρες, ωστόσο, η δημιουργία διακοσμητικών αβγών εξελίχθηκε σε τέχνη που πέρασε από γενιά σε γενιά λαϊκών τεχνιτών ή από μάνα σε κόρη.

Στη Γερμανία και στην Αυστρία, τα αβγά χρησιμοποιούνταν αντί για... ραβασάκια, μας εξήγησε το ζεύγος Παπαγεωργίου. Παλαιότερα, το αβγό που ήταν ζωγραφισμένο με γράμματα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ενός μηνύματος ανάμεσα στο ζεύγος, αντί για τα τωρινά... SMS.

Εξαίρετοι τεχνίτες ήταν και παραμένουν οι Ούγγροι, αλλά και οι Κινέζοι, που διακοσμητικά αβγά τους έχουν κατακλύσει τα ελληνικά σπίτια. Οι Κινέζοι σταματούσαν να ταΐζουν τα παιδιά τους με αβγά την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, ώστε να μην παίρνουν κακούς βαθμούς, καθώς στη συνείδησή τους είχαν ταυτιστεί, λόγω σχήματος, με τον αριθμό μηδέν. Στη Ρωσία αναπτύχθηκε ειδική τεχνική αγιογραφίας πάνω σε αβγό, ενώ στην Αρμενία τα έντυναν με πλεκτά από βελονάκι και τα στόλιζαν με χάντρες.

Εν ολίγοις; Δείξε μου το αβγό σου, να σου πω τον τόπο σου...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.