Jump to content

Διδακτορικό


choluf

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν έχει απαντηθεί αλλού το θέμα αλλά θα ήμουν ευγνωμων, αν μπορούσαν να μου απαντήσουν άτομα που ασχολουνται-εχουν ασχοληθεί με εκπόνηση διδακτορικής διατριβης, στο κατά πόσο αξίζει να κάνεις διδακτορικό σήμερα, ειδικα αν δεν έχεις τα φοντα-γνωριμιες να γίνεις μέλος ΔΕΠ. Είναι όντως τόση κούραση και λάντζα όλης της κλινικής για 4 χρόνια και βάλε; Κάνεις εργασίες φιλων-γνωστων των καθηγητών; Πρέπει να είσαι κάθε μέρα στην κλινικη-εργαστηριο για πολλές ώρες; Συνδυάζεται με ειδικότητα; Και αν ναι, είσαι απλά ένα κινούμενο πτώμα από τις ώρες της ειδικότητας, εφημερίας, συν τις ώρες που θα πρέπει να είσαι στην αντίστοιχη δομή για το διδακτορικό; Υποτροφίες υπάρχουν για να μπορείς να βγαλεις τα προς το ζην; Είναι εύκολο να την κερδίσεις μόνο με βαθμό πτυχίου ας πουμε,είναι αξιοκρατικά; Γενικά αξίζει να κάνεις διδακτορικό το 2018, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα ασχοληθείς με ακαδημαϊκή καριέρα; Η είναι απλά 4-5 χρόνια απίστευτης πνευματικής σωματικής κούρασης, υπομονης, υπακοής στους καθηγητές και άγχους που δεν σου αποφέρουν παρά μόνο έναν τίτλο που πιθανώς και οι ασθενείς σου χέ*καν αν έχεις; Αυτά τα λίγα... Όποιος μπορεί να απαντήσει έστω και σε ένα από αυτά, τον ευχαριστώ θερμά...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 25/4/2018 at 3:27 ΜΜ, choluf said:

Δεν ξέρω αν έχει απαντηθεί αλλού το θέμα αλλά θα ήμουν ευγνωμων, αν μπορούσαν να μου απαντήσουν άτομα που ασχολουνται-εχουν ασχοληθεί με εκπόνηση διδακτορικής διατριβης, στο κατά πόσο αξίζει να κάνεις διδακτορικό σήμερα, ειδικα αν δεν έχεις τα φοντα-γνωριμιες να γίνεις μέλος ΔΕΠ.

Πολλά απ' όσα ρωτάς έχουνε ήδη απαντηθεί, όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν να γίνει, γιατί η κάθε διδακτορική διατριβή είναι και μοναδική περίπτωση, σε αυτό το τόπικ:

On 25/4/2018 at 3:27 ΜΜ, choluf said:

Είναι όντως τόση κούραση και λάντζα όλης της κλινικής για 4 χρόνια και βάλε; Κάνεις εργασίες φιλων-γνωστων των καθηγητών; Πρέπει να είσαι κάθε μέρα στην κλινικη-εργαστηριο για πολλές ώρες; Συνδυάζεται με ειδικότητα; Και αν ναι, είσαι απλά ένα κινούμενο πτώμα από τις ώρες της ειδικότητας, εφημερίας, συν τις ώρες που θα πρέπει να είσαι στην αντίστοιχη δομή για το διδακτορικό; Υποτροφίες υπάρχουν για να μπορείς να βγαλεις τα προς το ζην;

Όλα αυτά που λες δεν έχουνε απάντηση. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Αυτό που μπορώ σε γενικές γραμμές να σου πω είναι:

1ον) Είναι πολύ δύσκολο να βρεις θέμα διδακτορικής διατριβής κλινικού περιεχομένου χωρίς να έχεις κάποιο είδος μέσου

2ον) Το πότε θα τελειώσεις, και κυρίως το πότε θα δεχτούνε να σου τη δώσουνε τη διδακτορική διατριβή οι καθηγητές σου, εξαρτάται και αυτό από πολλούς παράγοντες.

3ον) Ναι, συνδυάζεται με την ειδικότητα, γιατί πλην της περίπτωσης που φυσάς το χρήμα, κάπως πρέπει να δουλέψεις για να ζήσεις ταυτόχρονα . Η κούραση για έναν κοινό θνητό υπάρχει, αλλά είναι σχετικό πράγμα. Έχω υπόψιν μου περιπτώσεις που εάν τα έχεις καλά με τους καθηγητές, χώνεις τους άλλους συνειδικευόμενους να κάνουν περισσότερη δουλειά από εσένα στην κλινική και εσύ ασχολείσαι με τη λιγότερη λάντζα, ή σχολάς και νωρίτερα (το έχω δει και αυτό).

4ον) Υποτροφίες υπάρχουνε, αλλά δεν μπορείς να στηρίζεσαι στην πιθανότητα να πάρεις μία. Εξάλλου η εμπειρία λέει ότι δεν αξίζει να περιμένεις τέσσερα πέντε χρόνια εκτός ειδικότητας προκειμένου να βγάλεις μια διατριβή, ενώ μπορείς να αρχίσεις παράλληλα και ειδικότητα. Είναι λάθος, εκτός εάν φυσικά δεν έχεις σκοπό να ασκήσεις την ιατρική, να παραμελήσεις την ειδικότητα προς ώφελος μιας διατριβής. Την οποία μετά από πέντε χρόνια μπορεί να μην στη δώσουν κιόλας.

Οι παρατρεχάμενοι των καθηγητών είναι πολλοί, ουδείς αναντικατάστατος!!

On 25/4/2018 at 3:27 ΜΜ, choluf said:

Είναι εύκολο να την κερδίσεις μόνο με βαθμό πτυχίου ας πουμε,είναι αξιοκρατικά; Γενικά αξίζει να κάνεις διδακτορικό το 2018, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα ασχοληθείς με ακαδημαϊκή καριέρα; Η είναι απλά 4-5 χρόνια απίστευτης πνευματικής σωματικής κούρασης, υπομονης, υπακοής στους καθηγητές και άγχους που δεν σου αποφέρουν παρά μόνο έναν τίτλο που πιθανώς και οι ασθενείς σου χέ*καν αν έχεις; Αυτά τα λίγα... Όποιος μπορεί να απαντήσει έστω και σε ένα από αυτά, τον ευχαριστώ θερμά...

Η απάντησή μου είναι ότι το εάν θα κάνεις διατριβή δεν έχει καμία σχέση με το εάν θα ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα.

1ον) Η ακαδημαϊκή καριέρα ήθελε, θέλει και θα συνεχίσει να θέλει στο Ελλαδιστάν γερές πλάτες και γερό πορτοφόλι.

2ον) Αντίθετα, το να ολοκληρώσεις μία διδακτορική διατριβή, πλέον, δεν είναι κάτι το τόσο τραγικό. Απλά τα "καλά θέματα", και δη τα κλινικά, δεν είναι εύκολο να τα αρχίσεις και να τα ολοκληρώσεις χωρίς τις προϋποθέσεις του 1ον)

3ον) Μπορείς να ασχοληθείς με κάποιο εργαστηριακό ή επιδημιολογικό θέμα, που δίνεται πολύ πιο εύκολα και δεν έχει σταματήσει να έχει επιστημονική αξία για τα περιοδικά, τα σοβαρά, του εξωτερικού. Άλλωστε τι είναι η ολοκλήρωση μιας διατριβής; Ουσιαστικά είναι η δημοσίευση τουλάχιστον μίας εργασίας σε περιοδικό με, υψηλό κατά προτίμηση, impact factor στο Pubmed. Αυτό βέβαια παίζει ανάλογα με τις προϋποθέσεις που βάζει η κάθε ιατρική σχολή ξεχωριστά.

4ον) Εάν όντως θες να γίνεις γιατρός, το να παραγκωνίσεις την ειδικότητά σου προς ώφελος μιας διατριβής θα είναι μεγάλο λάθος. Γνώμη μου, ξεκίνα, εφόσον δεν έχεις αναμονή, άμεσα ειδικότητα και κάνε παράλληλα κανένα μεταπτυχιακό που είναι πολύ πιο βατό.

5ον) Εάν πάλι θες ακαδημαϊκή καριέρα και δεν διαθέτεις τα προσόντα του 1ον), ούτε μπορείς να κάνεις το "σωστό γάμο", τότε ξεκίνα και κάνε σεμνά και ταπεινά την ειδικότητά σου κατά προτεραιότητα. Εάν δεις ότι οι αντοχές σου αντέχουν παράλληλη ακαδημαϊκή δραστηριότητα ασχολήσου σχετικά. Μεταπτυχιακό. Αντέχεις; Οκ, τελείωσέ το και μετά ψάξε για διατριβή. Δεν αντέχεις; Βγάλτο στα τρία χρόνια που είναι το όριο, εάν δεν βγει, παράτησέ το και συνέχισε την ειδικότητα μέσω της οποίας μπορείς ανεξάρτητα με το πανεπιστήμιο να βγάζεις δημοσιεύσεις σε συνεργασία με συναδέλφους γιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικούς), χωρίς απαραίτητα να είναι επιπέδου διατριβής. Μάζεψε ένα βιογραφικό έτσι, προχωρώντας την ειδικότητα, και όταν είσαι εύκαιρος ξαναπροσπάθησε για ακαδημαϊκή δραστηριότητα.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ!! ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!

On 25/4/2018 at 3:27 ΜΜ, choluf said:

Αυτά τα λίγα... Όποιος μπορεί να απαντήσει έστω και σε ένα από αυτά, τον ευχαριστώ θερμά...

Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στα σίγουρα σε κανένα από αυτά. Η υπόθεση διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα είναι καθαρά υπόθεση προσωπική. Τόσο προσωπική θεωρώ, και ας διαφωνήσουν ενδεχομένως άλλοι μαζί μου, όσο και τα αισθηματικά μας. :D

Δες και τη συζήτηση εδώ:

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σ ευχαριστώ για την απάντηση, κοίταξα και το θέμα που μου συστήσες. Πάντως δεν ξέρω από πού καταλαβες ότι δίνω βάση στο διδακτορικό, προφανώς και προτεραιότητα μου είναι η ειδικότητα. Απλά στα χρόνια αναμονής το σκεφτόμουν. Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

 

4 ώρες πριν, choluf said:

Σ ευχαριστώ για την απάντηση, κοίταξα και το θέμα που μου συστήσες. Και πάλι ευχαριστώ.

Τίποτα, μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο.

4 ώρες πριν, choluf said:

Πάντως δεν ξέρω από πού καταλαβες ότι δίνω βάση στο διδακτορικό, προφανώς και προτεραιότητα μου είναι η ειδικότητα. Απλά στα χρόνια αναμονής το σκεφτόμουν.

Φυσικά και δεν είναι προφανές για έναν τρίτο, διαβάζοντας τα λεγόμενά σου, καθώς είπες τα εξής:

On 25/4/2018 at 3:27 ΜΜ, choluf said:

Συνδυάζεται με ειδικότητα; Και αν ναι, είσαι απλά ένα κινούμενο πτώμα από τις ώρες της ειδικότητας, εφημερίας, συν τις ώρες που θα πρέπει να είσαι στην αντίστοιχη δομή για το διδακτορικό;

Γιατί να το ρωτάς αυτό, εάν από την αρχή σκόπευες να κάνεις τη διατριβή σου αποκλειστικά στην αναμονή;; Οπότε εγώ, για να σε προλάβω, σου απάντησα ότι δεν υπάρχει δίλημμα συμβιβασμού λόγω κούρασης, η προτεραιότητα είναι αυστηρά στην ειδικότητα.

On 25/4/2018 at 3:27 ΜΜ, choluf said:

 Υποτροφίες υπάρχουν για να μπορείς να βγαλεις τα προς το ζην;

Ε, εδώ το ρωτάς ξεκάθαρα εάν η επιλογή της διατριβής δίνει τα προς το ζην. Ένας που το διαβάζει αυτό αμέσως αμέσως υποθέτει ότι το ρωτάς σε αντιδιαστολή με κάποια εργασία, εν προκειμένω, την ειδικότητα.

Διαφορετικά γιατί να το ρωτήσεις εάν είσαι στα χρόνια της αναμονής, επομένως εξ' ορισμού άνεργος;;; Διατριβή ή μη, η ανεργία είναι ανεργία. Συν του ότι τη διατριβή βάσει το νόμου 3232/04 την πληρώνεις, δεν σε πληρώνει. Πληρώνεις εισφορά κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ.

4 ώρες πριν, choluf said:

Πάντως δεν ξέρω από πού καταλαβες ότι δίνω βάση στο διδακτορικό, προφανώς και προτεραιότητα μου είναι η ειδικότητα. Απλά στα χρόνια αναμονής το σκεφτόμουν.

Προφανώς και έχω λόγους να καταλάβω, από τα γραφόμενά σου, ότι προτεραιότητά σου δεν είναι η ειδικότητα !!

Αφού όμως αυτό δεν ισχύει, οκ, έκανα μια επισήμανση εκ του περισσού, ίσως χρήσιμη όμως για κάποιον τρίτο που μας διαβάζει αυτή τη στιγμή.

Καλή αρχή και τύχη σε ότι και εάν επιλέξεις να κάνεις!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.