Jump to content

Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ


joie

Recommended Posts

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

  

Δελτίο Τύπου

 

 

Αθήνα, 19 Μαΐου 2017

  Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ και την εναρμόνιση της χώρας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το υπουργείο Υγείας κατέληξε σε Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών το οποίο και απέστειλε σήμερα στην ΟΕΝΓΕ για ενημέρωση και υποβολή παρατηρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με την έκδοση της απόφασης της 23ης Δεκεμβρίου 2015 (υπόθεση C-180/14) του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η Ελληνική Δημοκρατία κλήθηκε να άρει τις ασυμβατότητες της ιατρικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ και να  εναρμονίσει το δίκαιό της, εισάγοντας κανόνες προστασίας κατά της επαγγελματικής εξουθένωσης των ιατρών. Το ζήτημα αυτό δεν επιλύθηκε από ελληνικής πλευράς με τις ρυθμίσεις των προηγούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα την ανωτέρω καταδικαστική απόφαση και την επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το 2016 ο υπουργός Υγείας ανέλαβε πρωτοβουλίες προς επίλυση του προβλήματος,  που όχι μόνο παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη νομολογία του ΔΕΕ, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, στους ασθενείς καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. 

Το υπουργείο Υγείας- σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- κατέληξε στο Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ το οποίο επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην προαγωγή της υγείας και ασφάλειας των γιατρών. Ο σεβασμός του χρόνου εργασίας τους προφυλάσσει από τυχόν ανακύπτοντα προβλήματα υγείας που οφείλονται στην μακροχρόνια, πολύωρη παραμονή και παροχή υπηρεσιών υγείας σε ένα εργασιακό περιβάλλον έντασης εργασίας και στρες, ενώ παράλληλα τους θωρακίζει απέναντι στην πιθανότητα ιατρικού λάθους. Επιπροσθέτως η αναδιοργάνωση ωραρίου και ο ανασχεδιασμός του προγράμματος των εφημεριών δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη που επιδρούν θετικά στην καλή λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας και ενισχύουν τη βελτίωση του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, με το Σχέδιο Νόμου  καθιερώνεται κατά κανόνα ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας. Ως 12ωρη εργασία νοούνται:

α) οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από 5 ώρες ενεργής εφημερίας, β) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες με παρουσία στο χώρο εργασίας, γ) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης κατά το Σάββατο, Κυριακή ή Αργία με παρουσία στο χώρο εργασίας, δ) η συνεχής ή διακεκομμένη  απασχόληση εντός του χώρου εργασίας και μετά από κλήση κατά τις εφημερίες ετοιμότητας η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά το μέγιστο όριο των 12 ωρών.

Προβλέπεται το ανώτατο όριο εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες (τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας) με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις μήνες. Το Σχέδιο Νόμου επιτρέπει παράλληλα τη χρήση της δυνατότητας «εθελούσιας εξαίρεσης» (opt-out) από το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως, με ανώτατο όριο τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, εφόσον ο ιατρός συναινεί ρητά και ελεύθερα, και για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η αναμόρφωση των προγραμμάτων εφημερίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου.

Ρυθμίζονται επίσης τα ζητήματα ανάπαυσης των ιατρών σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση. Η καθημερινή ημερήσια ανάπαυση των ιατρών είναι 12 συνεχόμενες ώρες ανά εικοσιτετράωρο, προβλέπεται διάλλειμα 15 λεπτών μετά από 6 συνεχόμενες ώρες εργασίας, ενώ η ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης την εβδομάδα είναι 24 ώρες συν τις 12 ώρες ημερήσιας ανάπαυσης (36 ώρες), όταν πραγματοποιείται εφημερία Σαββάτου, Κυριακής ή Αργίας.

Διατηρείται η χορήγηση αντισταθμιστικού χρόνου ανάπαυσης (ρεπό) μετά από νυκτερινή εφημερία, αλλά παράλληλα χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης σε περιπτώσεις παραβίασης του χρόνου ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης. Η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε ότι η 24ωρη ανάπαυση που πρέπει να χορηγείται σε ιατρό μετά από κάθε ενεργό εφημερία μπορεί να μεταφερθεί έως και μία εβδομάδα από της ημέρας πραγματοποιήσεως της εφημερίας αυτής. Με το Σχέδιο Νόμου καταργείται πλέον αυτή η διάταξη και διασφαλίζεται ελάχιστος ημερήσιος χρόνος ανάπαυσης ή ισοδύναμη περίοδος αντισταθμιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας τον οποίο η περίοδος αυτή θεωρείται ότι αντισταθμίζει, προκειμένου να αποτραπεί η κόπωση ή η εξάντληση του εργαζομένου λόγω της συσσωρεύσεως διαδοχικών περιόδων εργασίας.     

Επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικοί κανόνες της οδηγίας, και συγκεκριμένα:

  • τα όρια του χρόνου εργασίας (όχι άνω των 48 ωρών εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν υπερωριών),
  • ελάχιστες περίοδοι ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης (τουλάχιστον ένδεκα συναπτών ωρών ημερησίως και τριανταπέντε ωρών συνεχούς εβδομαδιαίας ανάπαυσης),
  • χρόνος διαλειμμάτων σε περίπτωση παρατεταμένης εργασίας,
  • ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών (τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων ετησίως).   
  • Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με το άρθρο 55 του πολυνομοσχεδίου και την τελική πρόταση που κατέθεσε, εξασφάλισε, σε μια δύσκολη περίοδο, μια μικρή αλλά πολιτικά σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ και των αγροτικών γιατρών.

    Η προβλεπόμενη αύξηση της ωραίας αποζημίωσης των εφημεριών είναι 6% (συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ) ενώ διασφαλίστηκε η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων (πλην του νοσοκομειακού) στο βασικό μισθό και επομένως η αύξηση, προοπτικά, των συντάξιμων αποδοχών καθώς και η ενίσχυση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης όλων των βαθμίδων (επίσης συνολικού ύψους περίπου 15 εκ. ευρώ).

    Συμπερασματικά, το εν λόγω Σχέδιο Νόμου:

  • εναρμονίζει την ιατρική νομοθεσία της χώρας με την οδηγία 2003/88/ΕΚ,
  •  απαλλάσσει τη χώρα από την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου,
  • καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας των ειδικευμένων και ειδικευομένων ιατρών του ΕΣΥ σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας τους,
  •  διασφαλίζει το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους (ώρες εργασίες, ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση, ετήσια άδεια κ.ά.),
  •  διασφαλίζει την ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών,
  •  δεν θίγει τα εισοδήματα των ιατρών δεδομένου ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις εφημερίες των ιατρών όχι μόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται λόγω της αύξησης της ωριαίας αποζημίωσης ανά βαθμίδα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της αξιολόγησης. 
  •  

    http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/4678-sxedio-nomoy- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --organwsh-xronoy-ergasias-twn-giatrwn-toy- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika -

  • Σημείωση : Το νομοσχέδιο στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Υγείας -σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εστάλη στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για ενημέρωση και υποβολή παρατηρήσεων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το θεμα ειναι να μη μας περασουν απο καθεστως εφημεριων (υπερωριακης απασχολησης) σε καθεστως βαρδιας οπως το νοσηλευτικο προσωπικο, γιατι αυτο θα επιφερει μεγαλο πληγμα στις αποδοχες. Και οπως ειναι τωρα η κατασταση, και το καθε ευρω μετραει. Για τα ρεπο δε, αυτα καταστρατηγουνται με μεθοδους του τυπου "υπηρεσιακες αναγκες" , ή εκβιασμους τυπου "δε θα παρεις χειρουργεια"...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 weeks later...

http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/4768-synanthsh-toy-ypoyrgoy-ygeias-andrea-ksanthoy-me- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --ektelestikh-grammateia-ths-oenge- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika -- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika --organwsh-toy-xronoy-ergasias-twn-iatrwn-toy- ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika -

 

Συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού με την ΟΕΝΓΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

κατατεθηκε προς συζητηση και ψηφιση στη Βουλη χθες

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10281250.pdf

 

και μια αναλυση -->http://www.healthreport.gr/στα-κάγκελα-οι-νοσοκομειακοί-γιατροί-2/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

https://www.ygeianet.gr/Κατηγορίες/Ο_τύπος_έγραψε/2018/07/22/Έτοιμο_το_υπουργείο_Υγείας_να_εξασφαλίσει_την_καταβολή_των_εφημεριών_για_τους_γιατρούς_του_«Π._και_Α._Κυριακού»

 

Όλα τα ενδεχόμενα διατηρεί ανοιχτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταβληθούν τελικώς οι αμοιβές για τις εφημερίες των μηνών Απριλίου και Μαϊου στους γιατρούς του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού».

Υπενθυμίζεται ότι τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών για τους δύο συγκεκριμένους μήνες έχει μπλοκάρει η αρμόδια πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θεωρεί ότι οι εφημερίες υπερβαίνουν το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας εργασίας, σύμφωνα με τον νέο, «παγωμένο» νόμο για το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ της χώρας μας, ενώ σειρά αναμένεται να πάρει η σχετική συνεδρίαση του αρμοδίου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για τη γενική εφαρμογή του νέου, παγωμένου νόμου για το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.