Jump to content

Συχνά Περιστατικά στο Αγροτικό


Base the Bass

Recommended Posts

Τα περιστατικα που συνηθως αντιμετωπιζονται στο ΚΥ Πυλης, αδρα κατα σειρα συχνοτητας κ με (ανευθυνα τονιζω!) συντομη περιγραφη αντιμετωπισης:

  • Υπερτασικη αιχμη. Εαν ο ασθενης ειναι ιδιως αγχωμενος, κανουμε λιγο ψυχοθεραπεια και περνα χωρις φαρμακο. Εαν δεν ξερουμε ψυχοθεραπεια δινουμε μια βενζοδιαζεπινη. Εαν δεν ειναι αγχωμενος δινουμε ενα triatec ή κανουμε lasix IM και παρακολουθουμε.
  • Συρραφη θλαστικου τραυματος. Συνταγογραφηση augmentin και tetagam αναλογως των συνθηκων του τραυματος. Στην επαρχια με τα περιττωματα των ζωων ο τετανος φανταζομαι οτι δεν ειναι αδυνατος. Για ακριβεστερες ενεργειες δειτε το post του iceman παρακατω.
  • Νυγμος υμενοπτερου με αναφ. αλλεργια. Διευκρινιζουμε τι παει να πει αλλεργια (συνηθως το λενε χωρις λογο). Εαν εχει οντως ιστορικο σοκ ή εντονης προηγ. αντιδρασης κανουμε 250mg μεθυλπρεδνιζολονης IM, ενα zantac ΙΜ (πιανει τους H2 ισταμινικους), βαζουμε ορο n/s 0,9% κ μεσα στον ορο ριχνουμε μισο fenistil IV.
  • Νυγμος υμενοπτερου χωρις αναφ. αλλεργια, αλλά με  ερυθρότητα, ή και οίδημα : Κανουμε 125mg μεθυλπρεδνιζολονης IM κ ενα zantac ΙΜ, και δινουμε per os ενα xozal.
  • Ιλιγγος σε ηλικιωμενο ατομο. Διαβαστε την ΔΔ. Κανουμε Αδρη Νευρολογικη Εξεταση. Εν ολιγοις, αν συνυπαρχει οριζοντιος νυσταγμος ή και εμβοες / βαρηκοϊα ειμαστε καλα. Θα κανουμε μια vomex IM και επειτα τσακωνομαστε με τον επιμελητη που θελει να κανουμε και nootrop IV (πες με placebo).
  • Αγχος. Ο ασθενης εχει αοριστα συμπτωματα (για τα οποια επειτα θα αποκαλυψει οτι εχει επισκεφτει δεκαδες ιατρους) και απαιτει να του κανουμε ΗΚΓ γιατι εχει "υψηλη πιεση 15". Κανουμε ψυχοκατακλυσμικη ψυχοθεραπεια αναφεροντας τις πραγματικες αιτιες για τις οποιες οφειλει να εχει αγχος, προκειμενου να καταργησουμε την αοριστια. (Το αγχος δεν καταστελλεται, μονο κατευθυνεται σε πιο γονιμες γεωγραφιες). Το κολπο εδω ειναι το περιεχομενο του λογου να ειναι μεν αγχωτικο αλλά το υφος της ομιλιας να ειναι πολυ καθησυχαστικο σαν να ειμαστε βεβαιοι οτι ειναι καλυτερο να αγχωθει για αυτα παρα για αοριστα άλλα για τα οποια αγχωνεται. Αν δεν ξερουμε ψυχοθεραπεια δινουμε μια βενζοδιαζεπινη. Αντιστροφα, συχνο ιατρικο λαθος ειναι ο γιατρος να αναγνωριζει οτι ο ασθενης αγχωνεται για σοβαρο ουσιαστικο λογο (πχ γιατι εχει καποια προσφατη βαρεια διαγνωση) και να προσπαθει να τον κατευθυνει να σκεφθει αοριστιες νομιζοντας οτι ετσι θα του μειωσει το αγχος. Αυτο ειναι λαθος παιδια! Εαν αγχωνεται για ουσιαστικο λογο, καλυτερο ειναι να στενοχωρηθουμε μαζι του κ ρεαλιστικα να του συμπαρασταθουμε παρα να τον απασχολουμε με λουλουδακια και πεταλουδες.
  • Νυγμος σκορπιου. Εδω τσακωνομεθα με τους υπολοιπους επιμελητες που δεν γνωριζουν / δεν δεχονται οτι αντενδεικνυται η κορτιζονη και το tramal, και αν τα καταφερουμε κανουμε τοπικα μια ξυλοκαϊνη και δινουμε το πιο ισχυρο μη οπιοειδες που εχουμε στην διαθεση μας αφου πρωτα βεβαιωθουμε οτι ο ασθενης δεν εχει αλλεργια / δεν εχει υπερτασικη αιχμη.
  • Ωμαλγια / ραχιαλγια / οσφυαλγια / ορθοπεδικα προβληματα ακρων. Εδω αφου χιλιοπαρακαλεσουμε τον ασθενη να μας πει αληθεια γιατι το επαθε αυτο (με αποτυχια ολες τις φορες), κανουμε ΔΔ μεταξυ ρευματικου χρονιου προβληματος, κακωσεως και τενοντιδας. Επι κακωσεως χρηζει α/α και ορθοπεδικης εκτιμησης (στο νοσοκομειο). Επι τενοντιτιδας / ρευματικου εγω θα συνταγογραφουσα muscoril(αν δεν εχει επιληψια) + COX2 (αν δεν εχει υπερταση) για να δω τι θα γινει. Επι χρονιου ομως προβληματος χρηζει φυσιοθεραπειας (επαναπρογραμματισμος της παρεγκεφαλιδας: προκαλουμε πονο διπλα στην αρθρωση που πασχει παραγγελοντας στον ασθενη ταυτοχρονα να κινησει ελευθερα την αρθρωση οσο θελει. Η παρεγκεφαλιδα "μαθαινει" οτι ποναει καπου αλλου, κ οχι η αρθρωση που πασχει, και ετσι την απελευθερωνει. Αυτο το συστημα δεν εχει εκπληκτικα αποτελεσματα αλλά το εντυπωσιακο ειναι οτι δεν εχει και μηδενικα! )
  • Εμπυρετο απο 2ημερου με πονολαιμο (αφου αποκλεισουμε αυχενικη δυσκαμψια). Τσακωνομαστε με τους επιμελητες για τα κριτηρια Centor. Εχω ακουσει και την φραση "εχει πυρετο 39; γρηγορα δωστου αντιβιωση τι καθεσαι και εξεταζεις" μμμχ.
  • Εμπυρετο απο 2ημερου με συχνουρια και +/- τσουξιμο στην ουρηση. Στικ ουρων και επι λευκων θελει αντιβιωση. Τσακωνομεθα με τον επιμελητη για να μην δωσουμε κατευθειαν την πιο ισχυρη αντιβιωση που υπαρχει "για να τελειωνουμε".
  • Βαλσιμο/βγαλσιμο ουροκαθετηρα. Απλη ιατρικη πραξη.
  • Διαρροϊκο/εμετων συνδρομο χωρις βαρυτατη κλινικη εικονα. Δεν κανουμε τιποτα. Εαν ο ασθενης ειναι πραγματικα εξαντλημενος ή πολυ μικρος σε ηλικια δινουμε almora (αποκαθιστα τους ηλεκτρολυτες) και του τονιζουμε να μην τρωει "επειδη ετσι πρεπει", αλλά να φαει οταν θα ξαναεχει ορεξη (επι διαρροιας πρεπει να αποφευγει τα γνωστα λιπαρα,χορτα,γαλακτοκομικα - επι εμετου οτι τραβαει η ορεξη του)
  • Λιποθυμικο επεισοδιο. Εδω διαβαστε την ΔΔ αλλά θα σχολιασω οτι περα απο το ΗΚΓ πολυτιμη ειναι η ληψη ιστορικου και η ερωτηση αν υπηρχε εστω και λιγων δευτερολεπτων προειδοποιηση πριν την λιποθυμια -αποκλειει καποιες καρδιακες αιτιολογιες και αν ηταν ωχρο το προσωπο.
  • Δερματικο εξανθημα σε παιδια (αφου αποκλεισουμε μηνιγγιτιδοκοκκο). Εδω επειδη τα εβρισκα πολυ σκουρα, ρωτησα μια φιλη παιδιατρο και μου εδωσε εμπεριστατωμενη απαντηση την οποια παραθετω: 
    Πλένουμε με παιδικό σαπούνι τα σπυράκια/οποιαδήποτε δερματική βλάβη 2-3 φορές την ημέρα. =μηχανικός τρόπος απομάκρυνσης μικροβίων/ αλλεργιογόνων. 80% αυτό αρκεί. Αν το σπυράκι εχει διάμετρο<1 εκ, τίποτα άλλο. >1εκ συνήθως ειναι λόγω επιμόλυνσης, οπότε κρέμα αντιβιοτική +/- κορτιζόνη. Σε τσιμπήματα καλυτερα Fusicort/Betafusin, σε πιθανό σταφυλόκοκκο Bactroban/ Mupirocin. Αν βγάλει νέα βλάβη ή μεγαλώνει η υπάρχουσα, τοτε αντιβιωση per os, συνήθως Ceclor 40mg/kg/24h :3δόσεις ή Claripen 30mg/kg :2δόσεις. Τα αντιισταμινικά μόνο σε περιπτώσεις με κνησμό. Συνήθως τα παιδιά κάνουν ιογενή εξανθήματα που δεν προκαλούν κνησμό κ δεν χρειάζονται αντιισταμινικά. Αν δεις και μυξες μαζί, δωσε, βοηθά. Συστηματική αλλεργική αντίδραση σε παιδι δεν καλύπτεται με αντιισταμινικό, θέλει αδρεναλίνη. Δε θα σου συμβεί στην Ελάτη- η υγρασία/ χιόνι κατεβάζει τα αλλεργιογόνα στη γη κ δεν έχεις συχνά περιστατικά. Οποίος ειναι ήδη διεγνωσμένος, θα στο πει και θα δώσεις αδρεναλίνη.
    Τα σεβη μου στην συναδελφο. Απο το νοσοκομειο στην ιδια ερωτηση μου απαντησαν "κανε κλινικη εξ. για τα ματια των γονεων και δωσε fenistil'
  • Αφαιρεση κροτωνος (τσιμπουρι). Εδω υπαρχουν δυο τροποι. Ο σωστος, και ο ευκολος που προτιμουν οι επιμελητες. Ο σωστος τροπος κατα τις οδηγιες του CDC της Αμερικης ειναι το συντομοτερο αρση του κροτωνος με χρηση θηλιας ραμματος ή λαβιδας με ευθεια καθετη σταθερη πιεση και χειρισμους οσο λιγοτερους μπορουμε ωστε να μην μεινει μεσα το κεφαλι. Ο ευκολος ομως τροπος ειναι να πνιξουμε τον κροτωνα με παραφινελαιο ή ξυλοκαινη gel ωστε να ζαλιστει κ μετα να βγει πιο ευκολα. Ο τροπος αυτος ειναι μακραν πιο ευκολος αλλά ο κροτωνας διαμαρτυρεται στο gel ξυλοκαϊνης εκκρινοντας ενα σωρο βλαπτικες ουσιες πριν βγει. Ενα άλλο κολπο ειναι να κανουμε ενεση ξυλοκαϊνης προκαλωνας μια υποδερμικη φουσκαλα ωστε αντι να ρουφαει αιμα να ρουφαει ξυλοκαϊνη κ να θελει να βγει. Δεν το εχω δοκιμασει αλλά μου φαινεται πολυ εξυπνο (το ειδα στο youtube).
  • Κοιλιακο αλγος. Κανουμε μια περιποιημενη χειρουργικη κλινικη εξεταση κ ιστορικο καθως μπορει να αποβει μοιραια η εξελιξη (συμπεριλαμβανομενου ΗΚΓ και ομοτιμης ψηλαφησης μηριαιων κ αποκλεισμου εγκυμοσυνης και τα γνωστα giordano, murphy, mcburney, αναπηδωσα ευαισθησια, τελευταιο γευμα, μορφη τελευταιας κενωσης κλπ κ οχι ζυμωμα της κοιλιας) .Επι απουσιας ανησυχητικης εικονας ξυνουμε το κεφαλι μας. Εγω τους διωχνω χωρις τιποτα με την οδηγια να ξαναρθουν αν χειροτερεψει το θεμα. Επι παρουσιας ανησυχητικης εικονας διακομιζουμε για υπερηχο κ βιοχημικο ελεγχο.
  • Δηγμα σκυλου/ανθρωπου. Δεν πρεπει να γινει συρραφη. Αντιμετωπιση ως θλαστικο τραυμα κατα τα αλλα. Εαν μπορει να αναγνωριστει το ζωο, παρατηρουμε την συμπεριφορα και την βιωσιμοτητα του (για να αποκλεισουμε λυσσα).
  • Δυσπνοια / καρδιακη αρρυθμια / ΟΠΟ / ΟΕΜ / Οξυ νευρολογικο συμπτωμα (πλην ιλιγγου). Ετοιμαζομαστε για διακομιδη στο νοσοκομειο - δεν θα γραψω τι κανουμε στην καθε περιπτωση (λογω σοβαροτητας των ανωτερω καταστασεων δεν θελω να παρω την ευθυνη).

Πανω - κατω αυτα μου εχουν τυχει εως τωρα. Προφανως ειναι επαναλαμβανω ανευθυνα υπεραπλουστευμενη η θεραπεια στις ανωτερω περιπτωσεις.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@Base the Bass πραγματικά σε respect! Μου έφτιαξες τη μέρα (και το μήνα μη σου πω!). Είμαι πολύ χαρούμενοι που συνάδελφοι όπως εσύ βρίσκονται ανάμεσά μας. Χίλια μπράβο σου πραγματικά.

 

emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  emrespect  

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αψογος,πληρης και οργανωμενος.Με δυο λογια,συγχαρητηρια

Στο προτελευταιο,να συμπληρωσω μοναχα οτι εαν μπορει επισης να ανγνωριστει ο ανθρωπος,ισχυουν ακριβως οσα ανεφερες και για το σκυλο,δλδ παρατηρουμε την συμπεριφορα κτλ κτλ:lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

4 hours ago, Base the Bass said:

Τα περιστατικα που συνηθως αντιμετωπιζονται στο ΚΥ Πυλης, αδρα κατα σειρα συχνοτητας κ με (ανευθυνα τονιζω!) συντομη περιγραφη αντιμετωπισης:

  • Συρραφη θλαστικου τραυματος. Συνταγογραφηση augmentin και tetagam αναλογως των συνθηκων του τραυματος. Στην επαρχια με τα περιττωματα των ζωων ο τετανος φανταζομαι οτι δεν ειναι αδυνατος.

 

 

συγχαρητηρια για την υπομονη σου να παραθεσεις με λεπτομερεια τις συνθηκες στο κεντρο υγειας και να πεις και δυολογια για τα περιστατικα που αντιμετωπιζετε.

οσον αφορα τον τετανο θα ηθελα να παραθεσω τις οδηγιες προφυλαξης γιατι η χορηγηση ΜΟΝΟ αντιτετανικου ορου ειναι συνηθες σφαλμα το οποιο φροντιζουν να διαιωνιζουν οι χειρουργικες κυριως ειδικοτητες.

http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουπρολαμβάνονταιμεεμβολιασμό/τέτανος.aspx

 

Πίνακας 1. Προφύλαξη για τέτανο στη συνήθη αντιμετώπιση τραύματος (11)

 

Καθαρά, μικρά τραύματα

Υπόλοιπα είδη τραυμάτων

Ιστορικό εμβολιαστικής κάλυψης

Tdap ή Td1

TIG

Tdap ή Td1

TIG2

Άγνωστο ή

<3 δόσεις

Ναι

Όχι

Ναι

Ναι

≥3 δόσεις

Όχι3

Όχι

Όχι4

Όχι

 

1 Σε παιδιά <7 ετών, συνιστάται το DTaP (εάν αντενδείκνυται το εμβόλιο για κοκκύτη τότε χορηγείται το DT). Σε παιδιά 7-10 ετών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα συνιστάται η χορήγηση μιας δόσης Tdap και η συνέχιση του εμβολιασμού με Td. Σε εφήβους και ενήλικες 10-64 ετών χορηγείται μια δόση Tdap αντί για Td εφόσον δεν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με Tdap. Σε ενήλικες > 65 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί με Tdap, μπορεί να χορηγηθεί μια δόση Tdap αντί για Td.

2 Η υπεράνοση αντιτετανική γ-σφαιρίνη (TIG) είναι ανθρώπινης προέλευσης. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη μπορεί να χορηγηθεί εναλλακτικά τετανική αντιτοξίνη ίππιας προέλευσης.

3 Ναι εάν έχουν μεσολαβήσει 10 και παραπάνω έτη από την τελευταία δόση

4 Ναι εάν έχουν μεσολαβήσει 5 και παραπάνω έτη από την τελευταία δόση. Δεν απαιτούνται πιο συχνές αναμνηστικές δόσεις καθώς μπορούν να επιτείνουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπράβο σου Base the Bass, νομίζω πως μόλις έγραψες το post της δεκαετίας (και βάλε!) :-)

 

Μικρός σχολιασμός επί των περιστατικών περιστροφικού ιλίγγου.

α) Το να συνυπάρχουν βαρηκοία/εμβοές που παρουσιάζονται ταυτόχρονα με την κρίση ιλίγγου είναι καλό και κακό νέο. Καλό, γιατί βοηθά να προσδιορίσουμε την εντόπιση της βλάβης στο περιφερικό αιθουσαίο (aka λαβύρινθος), πράγμα που απομακρύνει κατά πολύ την πιθανότητα βλάβης του ΚΝΣ που είναι και ο μεγάλος φόβος μας. Με λίγα λόγια, ο ασθενής μας δεν πρόκειται να πεθάνει μέσα στην επόμενη 1 ώρα (κατά πάσα πιθανότητα).

Συγχρόνως όμως, είναι και κακό νέο. Όσο κι αν ο ασθενής μας ζαλίζεται, χτυπιέται, ουρλιάζει, ξερνάει, δεν είναι αυτό το σημαντικό του πρόβλημα. Ο ίλιγγος θα περάσει εντός ωρών/ημερών/εβδομάδων/μηνών έστω. Η ταυτόχρονη πτώση της ακοής, όμως, που καλείται αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοία και συχνά συνοδεύεται από ίλιγγο, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ΩΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ και απαιτεί ΑΜΕΣΗ παραπομπή σε ΩΡΛ Κλινική, μήπως και διασωθεί κάτι από την ακοή.

 

Επίσης, η μονόπλευρη βαρηκοία/εμβοές με επεισόδια ιλίγγου μπορεί να ακούγεται περισσότερο κλινικά σαν νόσος του Meniere, δεν είναι απίθανο πάντως να κρύβει κάποια περίπτωση ακουστικού νευρινώματος (αιθουσαίο σβάννωμα). Ο ρόλος του αγροτικού επί υποψίας είναι να παραπέμψει τον ασθενή σε ΩΡΛ, ενώ την τελική ΔΔ θα την προσφέρει η MRI κροταφικών οστών με χρήση παραμαγνητικής ουσίας.

 

β) Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε κλινικά αν ο ασθενής μας παρουσιάζει αυτόματο νυσταγμό και μπράβο σου που το αναφέρεις. Οι περιφερικές ("καλοήθεις") παθήσεις χαρακτηρίζονται από οριζόντιο αυτόματο νυσταγμό (+ κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δεν είναι της παρούσης). Αντίθετα, ο κάθετος νυσταγμός είναι πάντοτε κεντρικής αιτιολογίας (παθήσεις ΚΝΣ / κίνδυνος-θάνατος!).

Δώστε τώρα προσοχή στο εξής: οι περιφερικές παθήσεις ΔΕΝ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ τα χαρακτηριστικά του αυτόματου νυσταγμού των κεντρικών παθήσεων. Αντίθετα. όμως, μια κεντρική πάθηση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ τα χαρακτηριστικά της περιφερικής βλάβης. Στις ύπουλες αυτές περιπτώσεις, η κεντρική βλάβη θα παρουσιαστεί με οριζόντιο αυτόματο νυσταγμό και μπορεί να μας ξεφύγει.

 

γ) Τα πιο συχνά περιστατικά "ζάλης" που θα κληθεί να διαφοροδιαγνώσει ο αγροτικός είναι παροξυσμικός καλοήθης ίλιγγος θέσεως vs ορθοστατική υπόταση. Μάθετε να ξεχωρίζετε κλινικά αυτές τις 2 οντότητες.  

 

δ) Δεν έχω καταλάβει ποτέ το λόγο για τον οποίο οι παθολόγοι/γενικοί γιατροί κάνουν ΗΚΓ σε ΚΑΘΕ περιστατικό που μπαίνει στο ιατρείο και διαμαρτύρεται για περιστροφικό ίλιγγο. Αν μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος, θα τον ακούσω ευχαρίστως. . 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1 hour ago, sjjggst said:

δ) Δεν έχω καταλάβει ποτέ το λόγο για τον οποίο οι παθολόγοι/γενικοί γιατροί κάνουν ΗΚΓ σε ΚΑΘΕ περιστατικό που μπαίνει στο ιατρείο και διαμαρτύρεται για περιστροφικό ίλιγγο. Αν μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος, θα τον ακούσω ευχαρίστως. . 

Για 3 λόγους. Α... για να έχουν καλυμμένο τον πισινό τους μη και τους ξεφύγει κανα καρδιακό. Βου... γιατί ούτε και ξέρουν να ξεχωρίζουν την αιτιολογία της ζάλης (νευρογενής, από το ΚΔΑ, ψυχο, από το λαβύρινθο κλπ) μιας και στη διαφοροδιάγνωση είχαν κάνει κοπάνα. Γου... γιατί δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του περιστροφικού ιλίγγου όταν προέρχεται από το αιθουσαίο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παραθέτω (ανεύθυνα κι εγώ) τέσσερα ενδιαφέροντα -τουλ για μένα- περιστατικά που είδα το λίγο καιρό που είμαι αγροτικός.

  • Πρησμένη γάμπα που πονάει η ΔΔ θα κινηθεί μεταξύ εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, κάποιας κάκωσης και άλλων πιο σπάνιων περιστατικών (πχ φλεγμονή λόγω επιφανειακών βλαβών). Κοιτάμε το πόδι για να δούμε αν είναι πρησμένο σε σχέση με το άλλο όντως, ελέγχουμε διαφορά θερμοκρασίας, ευαισθησία και αν υπάρχει επισκοπικά κάτι που να μας προβληματίζει. Κριτήρια Wells. Ρωτάμε τι, πού, πώς και από πότε. Αν είναι εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (και δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη) δίνουμε αντιπηκτικά και νοσοκομείο. Πρώτα ελέγχουμε καρδιά, πνεύμονες και ζωτικά μη μας ξεφύγει κάτι πιο σοβαρό.
  • Πυρετικοί σπασμοί  πολύ τρομακτικό στην πρώτη όψη, συνήθως υφίονται σε λιγότερο από 5 λεπτά. Εμφανίζονται στην απότομη αύξηση του πυρετού και όχι στον υψηλό πυρετό. Βάζουμε το παιδί σε πλάγια θέση (και δεν επιχειρούμε να κρατήσουμε τη γλώσσα που "γυρίζει"). Στόχος είναι να κατεβάσουμε την θερμοκρασία. Χλιαρές κομπρέσες και αντιπυρετικό υπόθετο. Δεν δίνουμε να πιει σιρόπι σε αυτή τη φάση. Αν συνεχίζει για πάνω από 5 λεπτά γίνεται κλύσμα διαζεπάμης (αν έχει ξανασυμβεί τους το έχει δώσει ο παιδίατρος). Σιρόπι Depon (κιλά/2 mL) και σιρόπι Algofren (κιλά/4 έως κιλά/3 mL) χορηγούνται κατά προτίμηση εναλλάξ ανά 3ωρο. Με στόχο θερμοκρασία <37,2 (ιδανικά κάτω από 37). Σε δεύτερη φάση έλεγχος για μηνιγγικά και ψάχνουμε την εστία του πυρετού. ΔΔ μεταξύ απλών και επιπλεγμένων (βλ. Ματσανιώτη). Λόγω αυξημένης πιθανότητας υποτροπής πρέπει να γίνει παραπομπή/διακομιδή στο νοσοκομείο για παρακολούθηση το πρώτο 24ωρο.
  • Ρινορραγία Πιέζουμε τη μύτη με το κεφάλι σκυμμένο προς τα κάτω/εμπρός, τις πιο πολλές φορές αρκεί. Μετράμε την πίεση. Αν είναι υψηλή δίνουμε μισό Normolose και μετράμε πάλι στο μισάωρο. Αν συνεχίσει να είναι υψηλή και να αιμορραγεί δίνουμε άλλο μισό. Εξασφαλίζουμε φλεβική γραμμή μην τυχόν χρειαστεί. Αν δεν σταματά παρά την πίεση και δεν έχουμε "ειδικό εξοπλισμό", παίρνουμε ένα βαμβάκι το τυλίγουμε με μια γάζα να γίνει σαν ταμπόν και βάζουμε οξυζενέ. Με τη βοήθεια ενός μοσκίτο ταμπονάρουμε το ρουθούνι που αιμορραγεί και από πάνω πιέζουμε για 7 λεπτά (το 7 μου το είπε ΩΡΛ στο νοσοκομείο εκπαίδευσης). Αν δεν πετύχει ξαναδοκιμάζουμε το ίδιο με αδρεναλίνη. Αν δεν πετύχει και πάλι διακομίζουμε. Άπαξ και λύσουμε το θέμα της ρινορραγίας κλινική εξέταση, ΗΚΓ και συμβουλευτική.
  • Ημικρανία/Κεφαλαλγία τσεκάρουμε αυτί, δόντι, αμυγδγαλές, μηνιγγικά. Ιστορικό πονοκεφάλων και νευρολογική εξέταση. Χτύπησε; Συνοδά συμπτώματα; Δίνουμε αναλγητικά. Αν είναι πολύ έντονος πόνος, έχει εστιακά, μηνιγγικά, διαταραχή επιπέδου συνείδησης ή συμπεριφοράς, επιληψία ή είναι γενικότερα βεβαρημένος ασθενής --> παραπομπή σε νοσοκομείο.

Γενική συμβουλή που μου φάνηκε χρήσιμη: πάρτε τηλέφωνο στο νοσοκομείο / ΚΥ που υπάγεστε, ψάξτε στο ίντερνετ, ανοίξτε βιβλία και ρωτήστε τους συναδέλφους σας. Απροετοίμαστοι πάμε, σε ένα μεγάλο βαθμό, για αγροτικό, ας το παραδεχτούμε και ας δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα.

Αν υπάρχουν τυχόν λάθη παρακαλώ να με διορθώσετε :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολυ σωστος και περιεκτικος,μπραβο!

Γνωριζοντας πως στα αγροτικα δεν παιζουν οφθαλμιατροι,ωστοσο θα το πω,στις ημικρανιες/κεφαλαλγιες που εβαλες στο τελος,ζητα και μια οφθαλμολογικη(βασικα η βυθοσκοπηση σε ενδιαφερει εδω)...

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Ένα ακόμα περιστατικό που μου έτυχε και είχε ενδιαφέρον. Δεν το λες συχνό βέβαια.

  • Εκγόμφωση (βγαλμένο δόντι από τη ρίζα) αρχικά εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς στα γρήγορα. Απαραίτητη είναι η παραπομπή σε οδοντίατρο εντός ώρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν όλα γρήγορα για να σωθεί το δόντι. Εάν έχει βρεθεί το δόντι το ξεπλένουμε με γάλα ή κατ' ανάγκην για 10 δευτερόλεπτα με κρύο νερό κρατώντας το πάντοτε από τη μύλη και ποτέ από τη ρίζα. Δεν το σκουπίζουμε με γάζα ή χαρτί και δεν το βάζουμε σε φυσιολογικό ορό ή άλλα αντισηπτικά. Το ιδανικό είναι μέχρι να πάει, να επανατοποθετήσουμε το δόντι στο φατνίο του και να το στερεώσουμε λέγοντας στον ασθενή να δαγκώσει απαλά μία γάζα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να το διατηρήσετε υγρό σε ένα καθαρό δοχείο με κρύο γάλα ή ακόμη και με σάλιο (του ίδιου ή της μαμάς), όχι όμως σε νερό και φυσικά όχι τυλιγμένο. Αν πρόκειται για νεογιλό, δεν τοποθετείται πίσω γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί το μόνιμο. Παραπέμπουμε σε οδοντίατρο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...
On 13/9/2016 at 4:08 ΜΜ, Base the Bass said:

Συρραφη θλαστικου τραυματος. Συνταγογραφηση augmentin και tetagam αναλογως των συνθηκων του τραυματος. Στην επαρχια με τα περιττωματα των ζωων ο τετανος φανταζομαι οτι δεν ειναι αδυνατος. Για ακριβεστερες ενεργειες δειτε το post του iceman παρακατω.

Να φανταστώ χειρουργικές πρώτες βοήθειες προσφέρουμε ανεξαρτήτως του αν έχουμε επιλέξει παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα, έτσι;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 8/18/2018 at 12:38 PM, Anekdiigitos said:

Να φανταστώ χειρουργικές πρώτες βοήθειες προσφέρουμε ανεξαρτήτως του αν έχουμε επιλέξει παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα, έτσι;

προσφερεις με οτι γνωσεις εχεις και οσα μεσα διαθετεις τις πρωτες βοηθειες ανεξαρτητως αν ειναι παθολογικο ή χειρουργικο το περιστατικο και ανεξαρτητως ηλικιας. 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 8/18/2018 at 12:38 PM, Anekdiigitos said:

Να φανταστώ χειρουργικές πρώτες βοήθειες προσφέρουμε ανεξαρτήτως του αν έχουμε επιλέξει παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα, έτσι;

Οπως αντιστοίχως παθολογικές πρώτες βοήθειες προσφέρουμε ανεξάρτητα αν έχουμε επιλέξει παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα, παιδιατρικές ανεξάρτητα αν θα κάνουμε παιδιατρική κτλ.

Στο δια ταύτα, δεν έχει κανείς απαιτήσεις από έναν αγροτικό να ράψει κάτι περισσότερο από ένα απλό θλαστικό.

Τροποποιήθηκε από kopritis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 18/8/2018 at 12:38 ΜΜ, Anekdiigitos said:

Να φανταστώ χειρουργικές πρώτες βοήθειες προσφέρουμε ανεξαρτήτως του αν έχουμε επιλέξει παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα, έτσι;

Εξαρτάται που βρίσκεσαι. Δηλαδή:

1ον) Εάν είσαι μόνος σου το πρωί στο αγροτικό ιατρείο του χωριού σου, τότε προσφέρεις τα πάντα, ακολουθώντας οδηγίες παρόμοιες με αυτές που αναφέρουν τα παιδιά παραπάνω και κατά περίπτωση (εκτός από μασάζ σε ηλικιωμένη με κρεατοελιές, αυτό να το χρεώνεις έξτρα ??). Μετά εννοείται ότι παραπέμπεις το περιστατικό στο γειτονικό κέντρο υγείας - νοσοκομείο, να τον ψάξουνε για τα πάντα. Μην λυπάσαι το σύστημα, καλύτερα να το γονατίσεις, παρά να σε γονατίσει. Δικαίωση δεν θα βρεις εάν τυχόν το περιστατικό έχει κάτι σοβαρότερο από αυτό που εσύ νόμιζες ή από αυτό που σου είπε ο ασθενής. Αφού έτσι το θέλουνε, τέτοια ιατρική οφείλουμε να προσφέρουμε, διακομιδή όλα (οκ, με μέτρο, σιγά σιγά θα αποκτήσεις διάκριση, αλλά όχι batmanιές από την αρχή)

ΚΛΑΣΙΚΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΟ: "ΜΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΗ "ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ" (ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ ΤΗ "ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ") ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ"

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ "ΣΟΒΑΡΑ", ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, ΔΩΣΕΕΕ!!!! (οκ, πλάκα κάνω, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή ?)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα 1 (που έγινε μπροστά μου) : Οικείο πρόσωπο επιμελήτριας προσέρχεται σε Κέντρο Υγείας για υποψία κατάγματος άκρας χείρας. Επιμελήτρια και αγροτικός του εξηγούν την ανάγκη για ακτινογραφία, όχι επείγουσα, για να λυθούν οι όποιες απορίες. Ο ασθενής αρνείται (στα ψου ψου, "Έλα τώρα ρε π.χ. Ελένη, μην φάω τζάμπα την ακτινοβολία... ) και η οικεία επιμελήτρια του κάνει τη χάρη και τον διώχνει με οδηγία να επανέλθει εάν ο πόνος επιμείνει. Σχετικές οδηγίες δόθηκαν. Επανέρχεται ο τυπάς την επομένη, ακτινογραφία με μικρό κάταγμα σε άκρα χείρα. Αναφορά του γεγονότος με μορφή διαμαρτυρίας και προφορικής καταγγελίας στη διοίκηση από μέρους του σε κα Ελένη και σε αγροτικό γιατί "δεν του εξήγησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για ακτινογραφία"...

2ον) Εάν είσαι σε εφημερία σε Κέντρο Υγείας και δεν εφημερεύεις με ειδικό, τότε κάνεις ότι και στο 1ον) . Εάν είσαι σε εφημερία σε Κέντρο Υγείας και εφημερεύεις με ειδικό, τότε εάν δεν είναι σοβαρό το περιστατικό κάνεις ότι σου πει αυτός από το τηλέφωνο. Εάν είναι σοβαρό το περιστατικό του ζητάς να έρθει και τον αφήνεις να αναλάβει αυτός. ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ, ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΚΛΗΣΗ!

3ον) Εάν είσαι σε εφημερία στο Νοσοκομείο δεν κάνεις τίποτα. Φωνάζεις τον ειδικευόμενο Παθολόγο ή Χειρουργό ή Παιδίατρο να αναλάβει αυτός, ή καλείς τον αντίστοιχο ειδικό. Εάν εσύ εφημερεύεις ως ειδικευόμενος στο Παθολογικό, ή Χειρουργικό, ή Παιδιατρικό, τότε απλά το στέλνεις εκεί που ανήκει, εάν δεν ανήκει στο τμήμα σου ως περιστατικό. Εάν ανήκει σε εσένα, ρωτάς τον ειδικό που εφημερεύει μαζί σου τι να κάνεις. Εάν είναι σοβαρό, του ζητάς να έρθει.

On 20/8/2018 at 9:12 ΠΜ, iceman said:

προσφερεις με οτι γνωσεις εχεις και οσα μεσα διαθετεις τις πρωτες βοηθειες ανεξαρτητως αν ειναι παθολογικο ή χειρουργικο το περιστατικο και ανεξαρτητως ηλικιας.

Όρθον όταν είσαι μόνος σου. Όταν είσαι μαζί με άλλους, κοιτάζεις να ασχοληθείς όσο λιγότερο γίνεται και να γίνεις ο κλασικός μας τροχονόμος. Η κοινή αντίληψη και η πραγματικότητα λένε ότι ο μόνος λόγος και η μόνη πραγματική χρησιμότητα του αγροτικού γιατρού είναι ότι η πολιτεία θέλει να κάνει πολιτική με άσπρες μπλούζες στους χωριαταραίους της περιφέρειας και απολύτως κανένας άλλος λόγος ιατρικός ή επιστημονικός ή υγειονομικός δεν δικαιολογεί τον θεσμό των αγροτικών ιατρών με τη μορφή των ανειδίκευτων ψάρακων!

On 20/8/2018 at 10:54 ΠΜ, kopritis said:

Οπως αντιστοίχως παθολογικές πρώτες βοήθειες προσφέρουμε ανεξάρτητα αν έχουμε επιλέξει παθολογική ή χειρουργική ειδικότητα, παιδιατρικές ανεξάρτητα αν θα κάνουμε παιδιατρική κτλ.

Βασικά αυτό που προσφέρουμε στον επείγον είναι οι βασικοί αλγόριθμοι υποστήριξης της ζωής. Οι οποίοι όμως διευκρινίζουν ότι από ένα σημείο και μετά η συνέχειά τους μπορεί να γίνει μόνο από οργανωμένη ιατρική ομάδα. Ήτοι ακόμα και να ξέρεις να διασωληνώνεις ως αγροτικός, δεν έχει καμία σημασία από τη στιγμή που βρίσκεσαι σε περιβάλλον που δεν μπορεί να υποστηρίξει τον ασθενή.

Για το δε Ελλαδιστάν, ακόμα και οι αλγόριθμοι πάνε περίπατο. Ακόμα και καλημέρα να πεις στον ασθενή, θα σου πούνε: "Δεν μας εξήγησε καλά ο γιατρός, αλλά δεν ήξερε, ήταν νεαρούλης και όχι ειδικός! " και το εισαγγελικό "Τι πάει να πει έκανες ότι μπορούσες;; Αφού ο άνθρωπος έπαθε ζημιά, άρα φταις εσύ και η άγνοιά σου, γιατί δεν τον έστειλες κατευθείαν σε ειδικό;; ". Εάν πάλι παραπέμψεις κατευθείαν σε ειδικό, αλλά κάτι πάει στραβά πριν φτάσει, ή και αφού φτάσει, και τους πεις: "Παρέπεμψα στον ειδικό γιατί είμαι ανειδίκευτος", θα ακούσεις: "Ναι, αλλά είσαι γιατρός, οφείλεις να ξέρεις και να πράττεις σωστά τα Α, Β, Γ, Δ, Ε, κ.τ.λ. κ.τ.λ. άσχετα εάν είσαι ειδικός ή όχι, τελειώσατε μια σχολή, δώσατε έναν όρκο κ.τ.λ." . Ωραίο το Ελλαδιστάν, ε;; ??

On 20/8/2018 at 10:54 ΠΜ, kopritis said:

Στο δια ταύτα, δεν έχει κανείς απαιτήσεις από έναν αγροτικό να ράψει κάτι περισσότερο από ένα απλό θλαστικό.

Εν μέρει αλήθεια, γιατί εξαρτάται από το αγροτικό που είσαι, το πόστο που διαθέτεις μια συγκεκριμένη στιγμή και την τρέλα που δέρνει τους κατοίκους. Εμένα μου έτυχε περίπτωση αφαίρεσης ράματος, που απλά παραπονέθηκε, τι παραπονέθηκε - τον κόσμο χάλασε - , γιατί δεν φωνάξαμε πλαστικό χειρουργό να το βγάλει και έμεινε ουλή.. Οι απαιτήσεις που έχουνε είναι από τα πολύ βασικά, μέχρι να μπορείς να κάνεις τα πάντα. ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟ!!! (γίνονται και αυτά)

Συνολικά, από την όποια εμπειρία έχω, μικρής σημασίας ίσως, η γνώμη μου είναι:

1ον) Μακριά από αγροτικά ιατρεία - Κέντρα Υγείας όπου εφημερεύεις εσύ και ο Θεός, άντε που και που κανένας υπερήλικας παθολόγος - διευθυντής από το σπίτι και έχει κλειστό κινητό

2ον) Μην φαίνεσαι ποτέ εσύ ως ο "θεράπων ιατρός", δηλαδή αυτός που τους θεραπεύει - αναλαμβάνει. Πάντα να εξηγείς ότι υπάρχει ειδικός επιμελητής, ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ, με τρόπο φυσικά! , ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, υπό την ευθύνη του οποίου δουλεύεις

3ον) Γενικά στο αγροτικό το θέμα είναι να μην γίνει στραβή γιατί α) δεν είσαι ειδικευόμενος, άρα τυπικά δεν σε εκπαιδεύει κάποιος και β) είσαι ανειδίκευτος που παρέχει υπηρεσίες ανειδίκευτου, επομένως ξέχασε μεγάλες συγκινήσεις. Όπου μπορείς παρέπεμπε, ακόμα και, ναι, για θλαστικά τραύματα (είπαμε, όλα με διάκριση, αλλά μην ράβεις ότι σου κατέβει ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα 2: Ράψιμο τραύματος δαχτύλων που το είχαν καλύψει τα μαλακά μόρια και δεν έμοιαζε βαθύ. Η επιμελήτρια γενική γιατρός σύστησε συρραφή και ευτυχώς δεν τα ράψαμε γιατί στο ένα είχε φάει και τένοντα τελικά χρειάστηκε να το ράψει ορθοπεδικός.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ, ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΤΑΤΟΙ!!

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1 hour ago, mihiatrik said:

+++++

Διαφωνώ μόνο στα περί Υπουργείου. Το υπουργείο σκέφτεται μόνο πώς θα στείλει άσπρες μπλούζες. Τελεία. Οι όποιες "σκέψεις" εξαντλούνται μετά την έξοδο από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Rotation που να γίνεται δηλαδή;;

Είναι δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές και μάλλον θα κρίθει δικαστικά το κάθε περιστατικό ανά περίπτωση.

Για παράδειγμα λέει το Υπουργείο ότι οι αγροτικοί ΔΕΝ εφημερεύουν ΠΟΤΕ μόνοι τους, παρά μόνο παρουσία ειδικού (κάτι αντιφατικό καθότι δεν εκπαιδεύονται όπως οι ειδικεύομενοι). Ε, γνωρίζουμε όλοι αυτή την στιγμή ότι σε πλείστα ΠΙ και  ΚΥ της επικράτειας εφημερεύουν μόνοι τους αγροτικοί. Το Υπουργείο τι κάνει γι' αυτό ; Απλά κλείνει τα μάτια, γνωρίζει, αλλά κάνει πως δεν γνωρίζει την κατάσταση.

Όσον αφορά το Υπουργείο. Πρόσφατα σε συνεδρίαση Τοπικής Αυτοδοίκησης νησιωτικής Περιφέρειας τέθηκε το ζήτημα της υγιειονομικής κάλυψης των νησιών και των νησίδων της Περιφέρειας. Ε, εκεί, ο Πολάκης (με επιφύλαξη αν ήταν όντως αυτός, αλλά ήταν από επίσημα χείλη) δήλωσε ότι το Υπουργείο θεωρεί τον θεσμό του "αγροτικού" αναχρονιστικό και ότι θέλει να πάνε ειδικοί γιατροί στα Ιατρεία. Φυσικά οι δήμαρχοι συμφώνησαν, αλλά απέχει πάρα πολύ η στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Rotation: Θεωρώ ότι ακόμα και ο καλύτερος γιατρός (Παθολόγος ή Γ.Ι) αν πάει π.χ στην Τήλο ή στην Χάλκη και αράξει για 5 χρόνια, μετά τον 1ο χρόνο θα ξεχάσει τα μισά από αυτά που ξέρει. Γι' αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ένα μηνιαίο ή εξαμηνιαίο rotation απ΄το νοσοκομείο της Ρόδου. Με το κατάλληλο οικονομικό κίνητρο φυσικά. Αυτό όμως προσκρούει στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού. Ποιά λύση τελικά βρήκαν εσχάτως για το Καστελλόριζο ; Μετακινούν αγροτικούς απ΄την Λέρο! www.lerosnews.gr%2Fta-nea-tis-lerou%2Fanakoinosi-tis-enosis-iatron-nosokomeiou-lerou&amp;usg=AOvVaw1j48i_Jc2Tn93iBxi-n7iO

Για να έχεις μάχιμο γιατρό σε τέτοια απομονωμένα μέρη πρέπει να εξασφαλίσεις, εκτός του να είναι ειδικός, rotation,  παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων κτλ Διαφορετικά έχεις τύποις "ειδικούς" όπως ένα χειρουργός προ ετών σε κυκλαδίτικο νησί που διέπραξε τραγικά λάθη στην διαχείριση πολυτραυματία.

Τελοσπάντων, η συζήτηση είναι μεγάλη και δεν νομίζω να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα παιδιά που κάνουν ή θα κάνουν "αγροτικό".

Τροποποιήθηκε από kopritis
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.