Jump to content

Διδακτορικό στην Ελλάδα και ειδικότητα στο UK

louis c.k

Recommended Posts

Γεια σας! Είμαι 6ετής φοιτητής και σε λίγους μήνες ορκίζομαι. Εδώ και ενάμιση χρόνο είχα αποφασίσει ότι θέλω να κάνω χειρουργική ειδικότητα και μάλιστα στο UK, λόγω ποιότητας εκπαίδευσης! Γι αυτό προσάρμοσα το χρόνο μου στο να φτιάξω ένα αξιοπρεπές βιογραφικό για να με πάρουν πιο εύκολα. Έχω μια δημοσίευση στο ενεργητικό μου και πολλά μικρά ερευνητικά projects ως φοιτητής που είτε έγιναν posters είτε προφορικές ανακοινώσεις σε πανελλήνια συνέδρια. Εξαιτίας αυτής της ενασχόλησης μου ένας καθηγητής μου προτείνει διδακτορικό πάνω στην χειρουργική αμιγώς πειραματικό και είμαι σε τρομερό δίλημμα αυτή την περίοδο πως να συνδυάσω αγροτικό, στρατό, διδακτορικό και να μπω από την αρχή στο NHS για να πάρω training number!!! Σκεφτόμουν με το που ορκιστώ πρώτα να περάσω την αίτηση στην Σχολή να ξεκινήσω τα πειράματα να τρέχουν, ταυτόχρονα αγροτικό και στρατιωτικό (αν τα καταφέρω) και αφού ολοκληρώσω αγροτικό και στρατιωτικό να γραφτώ στον GMC για να μπω σε θέση F2! Ποιες οι απόψεις σας επί του θέματος:)

θεωρω ότι ο μόνος λογος για να κανεις το οτιδήποτε εδω στην ελλάδα είναι να πιστεψεις καποιο "λαολαγνο" καθηγητη οτι θα σε κανει ΔΕΠ μετά...

όλοι οι αλλοι λόγοι, και κυριως το συμφερον για το μελλον σου, οφειλουν να σε οδηγησουν μακρια απο την ελληνικη μιζερια σε μια σοβαρη χωρα... 

αν ξεκινησεις διδακτορικό λογικα (παιζει ομως αυτο) θα σε πιεσουν να μεινεις εδω για τη λαντζα. Εκτος αν αυτος σε στειλει σε δικο του εκει εξω και κερδιζουν ολοι απο κατι (δημοσιευσεις κτλ).

Αν εχεις σκοπο να επιστρεψεις συντομα στην ελλαδα καλυτερα αυξησε τον κυκλο γνωριμιων σου και κανε πραγματα εδω...διαφορετικα φυγε και κανε καλα πραγματα εξω...χωρις βεβαια να περιμενεις οτι θα σε περιμενει εδω το κυκλωμα να σου δωσει αυτο που αξιζεις αν καποτε γυρισεις..

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Ήταν όντως to the point!

Να ρωτήσω κάτι ακόμη: αν υποθέσουμε ότι μένω για 2-3 χρόνια μόνο στην Ελλάδα μέχρι να βγουν τα πειράματα, πόσο πίσω με πάει στην ειδικότητα; Θα έχω πρόβλημα να μπω στο NHS και σταδιακά να πάρω training number; Ή θα με θεωρούν overqualified σε σημείο να μην βρίσκω θέση;

2 hours ago, louis c.k said:

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Ήταν όντως to the point!

Να ρωτήσω κάτι ακόμη: αν υποθέσουμε ότι μένω για 2-3 χρόνια μόνο στην Ελλάδα μέχρι να βγουν τα πειράματα, πόσο πίσω με πάει στην ειδικότητα; Θα έχω πρόβλημα να μπω στο NHS και σταδιακά να πάρω training number; Ή θα με θεωρούν overqualified σε σημείο να μην βρίσκω θέση;

Θα στο πω λίγο σκληρά αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.... Το συντομότερο που θα φύγεις από Ελλάδα, το καλύτερο για σένα. Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τους Έλληνες επιστήμονες που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν τα standarts που ζητάνε προς το δυσκολότερο.

5 hours ago, louis c.k said:

αν υποθέσουμε ότι μένω για 2-3 χρόνια μόνο στην Ελλάδα μέχρι να βγουν τα πειράματα, πόσο πίσω με πάει στην ειδικότητα; Θα έχω πρόβλημα να μπω στο NHS και σταδιακά να πάρω training number; Ή θα με θεωρούν overqualified σε σημείο να μην βρίσκω θέση;

καλημερα!

αν το κανεις αυτό κατα τη γνώμη μου θα ειναι ρισκο για τον απλό λόγο ότι θα εισαι απόλυτα εξαρτημένος απο τις "ορεξεις" του επιβλέποντα καθηγητή σου.

Θα μπορεί να σου πει το οτιδηποτε για να σε "εκβιάσει", όπως πχ το οτι αν δεν μεινεις εδω παραπανω δεν θα σου δωσει τελικα διδακτορικο, δεν θα βγούνε οι εργασίες που πρέπει, δεν θα βαλει το ονομα σου πρωτο ή δεν θα το βαλει καθόλου και άλλα πολλά....Δεν φανταζεσαι ποσο πιεστικό και ωμο μπορει να γινει το ακαδημαικό κύκλωμα σε κάποιον αν χρειαστει...εξάλλου ειναι τόσο πολλοί οι "πρόθυμοι" και οι "διαθέσιμοι" να θα σε αντικαταστήσουν...

Από προσωπική εμπειρία, εχω δει μόνο 4 διδακτορικά που τελείωσαν στα 3 χρόνια. Τα 2 αφορουσαν ατομα που αμεσως μετά εγιναν λέκτορες, μαλιστα το ενα από αυτα εγινε και υπό πίεση χρόνου για να προλάβει θέση, το 1 ηταν απο φοιτητρια που ειχε σχέση "γάμου" με τον επιβλέποντα καθηγητή της, και το ενα ήταν απο ατομο που εκανε εξ ολοκληρου τη δουλειά εξω και ο "εδω" δεν ειχε πρόβλημα φυσικα γιατι εβαλε το ονομα του σε αρκετες εργασίες του "εκει" καθηγητή...

Τα υπόλοιπα που εχω υπόψη μου ήταν πανω απο 4 χρόνια και με full time δουλεια εδω. Οπως βεβαια ισως ήδη γνωρίζεις,. υπάρχουν διδακτορικά με "κοπο" και διδακτορικά με τρόπο"...

Οσο νωρίτερα πάρεις μια γευση εξωτερικου, τοσο πιο ολοκληρωμενος και "ευρύς" θα γινεις. Ειδικα αν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα θα ειναι κρίμα να μην δεις πραγματικα κατι διαφορετικό απο την ελληνική μιζέρια...

edit: δες τη λύση του ΕΑΠ για part time διδακτορικό παραλληλα με όλα τα άλλα...... εχει καποια θεματα πανω σε διοικηση υγείας που ειναι πολύ καλα και θα μπορουσες να κανεις εξ αποστασεως... διαφορετικά αυτο που συνηθιζεται ειναι να γινεται διδακτορικό παράλληλα με την ειδικότητα με καποιο ΔΕΠ της κλινικής και του αντικειμενου της.

You seem to be planning ahead - which is always good. 

However - If you want to come to Uk - then come to UK and do everything here. Yes a PhD is useful but less useful if it is from Greece. A greek PhD will give you the title and potentially ?2 -?3 publications (i am not sure).

PhD here - you come out with a title, several publications in good journals and also when you go for interviews it is highly appreciated as it is a major commitment. Because is full time - end of story.  (not Phd + S t r a t o s + whatever else you want to combine)

Trying to fit everything together in Greece yes looks feasible so you wont waste anytime however seems messy. And I really doubt that you can perform experiments while in national service unless you have huge v i s m a and you spent your service in Athens etc. 

Also you really dont need a g r o t i k o - this is completely waste of time. Do FY1 instead - you need to learn NHS and that needs time. 

Good luck with anything you decide. 

• 5 weeks later...
On 6/5/2016 at 10:43 ΜΜ, alexoulis said:

You seem to be planning ahead - which is always good. 

However - If you want to come to Uk - then come to UK and do everything here. Yes a PhD is useful but less useful if it is from Greece. A greek PhD will give you the title and potentially ?2 -?3 publications (i am not sure).

PhD here - you come out with a title, several publications in good journals and also when you go for interviews it is highly appreciated as it is a major commitment. Because is full time - end of story.  (not Phd + S t r a t o s + whatever else you want to combine)

Trying to fit everything together in Greece yes looks feasible so you wont waste anytime however seems messy. And I really doubt that you can perform experiments while in national service unless you have huge v i s m a and you spent your service in Athens etc. 

Also you really dont need a g r o t i k o - this is completely waste of time. Do FY1 instead - you need to learn NHS and that needs time. 

Good luck with anything you decide. 

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τον χρόνο που διαθέσατε να μου απαντήσετε!!! 
Με βάση τα σχόλια σας, και δεδομένου ότι το διδακτορικό που μου προτάθηκε είναι καθαρά πειραματικό σε εργαστήριο (κοινώς translational λάντζα full time, για την οποία όταν τον ρώτησα τι παίζει με τα χρήματα η απάντηση που έλαβα ήταν "μην ανησυχείς, θα τα βρούμε"), plus οι δικοί μου αρχίζουν και ζορίζονται οικονομικά καθώς περνάνε συνεχώς νέα μέτρα, έφτιαξα ένα νέο πιθανό πλάνο με το οποίο να μπορώ να μπω πιο εύκολα στο NHS και να πληρώσω κάποια έξοδα μόνος μου:

Πρώτα πτυχίο --> μετά IELTS -->δηλώνω ένα με ενάμιση χρόνο χειρουργικής σε νοσοκομείο χωρίς αναμονή στον τόπο καταγωγής μου (έχει και γενικό και πανεπιστημιακό νοσοκομείο), to gain experience and money for ALS (BSS obtained) + εγγραφή στον GMC προς το τέλος --> αναζήτηση F1 post ή F2 post 

σημείωση 1: αν οι αναμονές αυξηθούν μέχρι να τελειώσω >1 έτους σκέφτομαι να κόψω την αναβολή μέχρι να μπω στον ένα χρόνο ειδικότητα
σημείωση 2: σίγουρα το διδακτορικό και ο τίτλος του έχει άλλη αίγλη, αρκεί όμως να βγει!! Αντί διδακτορικού σκέφτομαι κάποιο μεταπτυχιακό στο UK όσο θα κάνω τα FYs
σημείωση 3: το διάστημα μετά το πτυχίο μέχρι να φύγω για FY1/FY2 λέω να ξεκινήσω διάβασμα για τα MRCS ΄και όταν φύγω στο UK, να δώσω τότε τις εξετάσεις (διότι διάβασα ότι δύσκολα μπορείς να περάσεις τα MRCS χωρίς previous NHS experience) 

ερώτηση 1: Πως σας φαίνεται από άποψη διαχείρισης χρόνου; 
ερώτηση 2: έχω δει τα μεταπτυχιακά χειρουργικού τομέα στο UK, και από ότι είδα κάποια είναι full-time program (δηλαδή σε θέλουν στο campus για ένα χρόνο κάθε μέρα) και κάποια είναι part-time. Επειδή όπως προανέφερα δεν έχω την οικονομική άνεση 1 χρόνο να με συντηρούν οι δικοί μου στο UK, πως σας φαίνεται ένα part-time Msc κατά την διάρκεια των FYs;
ερώτηση 3: Ισχύει ότι αν κάνω ένα χρόνο χειρουργική εδώ δεν μπορώ να μπω σε FY1; Απλά δεν νιώθω πολύ έτοιμος να αναλάβω σε μια ξένη χώρα απευθείας κλινικές ευθύνες χωρίς κάποια προϋπηρεσία/εμπειρία!

εγω εκανα F1 μετα το στρατο. Στο στρατο έκανα ΑΤΛΣ και ΑΛΣ. 

Εχεις δει κι τις τιμες των μεταπυχιακών?? Γιατι με το μισθο του F1 και χωρις να μπορουν να σε στηρίξουν απο Ελλάδα, πολύ χλωμο να μπορεσεις να κανεις paid MSc Αγγλία . (Προσωπικά δε μου έμενε δεκάρα στο τελος του μηνα και εμενα σε εστια με 300 P / month). 

Δε νομίζω να έχεις προβλημα overqualified να μπεις σε F1  αν έχεις κανει λιγο ειδικότητα - δεν τους πολυενδιαφερει αν εχεις previous experience (τουλάχιστον όταν έψαχνα εγω). 

Να σου πω την αληθεια ξανα κοιτας και σε νοιάζει η διαχείρηση χρόνου. Είναι η γενική νοοτροπία του Έλληνα νεου γιατρου - να μπω γρήγορα στην ειδικότητα, να τελειώσω γρήγορα (και όχι να μάθω) και μετά ... (ο θεος και η ψυχή του...). Στη Αγγλια δε τους νοιαζει - ειτε τελειωσεις στα 35 ειτε στα 38 ειτε στα 40 στο τελος γίνεσαι consultant and you are an independent surgeon who develops his own practice. You make decisions you have responsibility of patients (φυσικά και εχεις πιο senior συναδελφους για βοήθεια αλλά εισαι αφεντικό του εαυτου σου)

Αν θες να εκπαιδευτεις Αγγλία οπως λες σημαινει σχεδιαζεις να μεινεις Αγγλία τουλαχιστον 10 χρόνια. Μεχρι να τελειώσεις ποτε δε ξερεις - μπορει να εχεις και οικογένεια. Εδω δε βιάζονται. Δε χρειαζεται να κανεις 10 πραγματα μαζι και να τα πασαλείψεις...

Η συμβουλή μου είναι ελα οσο πιο νωρίς γίνεται. Ξερω ειναι το πιο τρομακτικό πραγμα - αλλά αν δεν ερθεις νωρίς - δυσκολα ια ξεκολλήσεις απο Ελλάδα. 

Καλή επιτυχία

προς  alexoulis

με αφορμη το παραπανω ποστ,το οποιο βρισκω γενικα παρα πολυ σωστο αν και δεν εχω παει ποτε μου στο Ηνωμενο Βασιλειο,αρα δεν ξερω τι παιζει εκει ακριβως...

να σχολιασω μονο το κομματι που ειπες οτι εκει δεν τους ενδιαφερει να τελειωσεις γρηγορα,δεν βιαζονται,το ιδιο ειναι ειτε τελειωσες στα 35 ειτε στα 40 σου κτλ κτλ...

οκ δεκτο,αλλα φανταζομαι οτι ολα αυτα τα χρονια μπορεις να δουλεψεις καπου στο βασιλειο πανω στην ειδικοτητα σου και να εχεις εξασφαλισεις ετσι εναν εστω καλουτσικο μισθο για να συντηρεις εσενα και ισως και την οικογενεια σου στο μεταξυ. Στην Ελλαδα που βιαζομαστε να ξεμπερδευουμε οσο γινεται πιο γρηγορα,υπαρχει μια ειδοποιος διαφορα.Τι ακριβως θα κανεις ολα αυτα τα χρονια της αναμονης και βασικα πως θα ζεις και πως θα συντηρεις και την οποια οικογενεια,αφου πανω στο αντικειμενο σου σιγουρα δεν θα μπορεις να δουλεψεις? Μονη λυση η ετεροαπασχοληση(λεγε με αποτριχωσης το αναγνωσμα σε κλινικες η εφημεριες με αμφιβολες συνθηκες σε ιδιωτικα κεντρα) ειτε η ανεργια και η μεταναστευση.Νομιζω καταλαβαινει καποιος επομενως για ποιον λογο βιαζομαστε τοσο να τελειωσουμε στο Ελλαντα...

φιλικα

Γιαννης

Αν η αναμονή Ελλάδα είναι τοσο μεγάλη (παλιοτερα ήταν τεράστιες - λογικα με τωρα με την φυγη γιατρών θα εχει πέσει) και ο στοχος κάποιου ειναι να βγει / ειδικευτει στο εξωτερικο τότε γιατι δε φευγει αμέσως? Τι περιμένει? 

Το να μεινεις στο εσωτερικό με ετεροαπασχόληση είναι μια λύση μονο αν εχεις σκοπο να μείνεις Ελλάδα και να μη βγεις καθόλου εξω. Τοτε fair enough, αλλιώς κατα τη γνώμη μου ειναι λαθος επιλογή (Εγω εδω λέω την αποψη μου - Δε διεκδικώ αλάθητο)

οπως ειπες,οταν ο στοχος καποιου ειναι να φυγει εξω,τοτε ναι,συμφωνω μαζι σου οτι θα πρεπει να το κανει νωρις,ισως οσο πιο νωρις μπορει

καποιοι ομως συναδελφοι δεν μπορουν για αλλους λογους,πχ οικογενειακους, να φυγουν εξω. Ακομα οι αναμονες μπορει να μην ειναι πλεον τεραστιες,ομως υφιστανται και δεν ειναι και τοσο μικρες,αλλο το οτι εχουμε συνηθισει στα πολυ χειροτερα οποτε τα απλως ασχημα μας φαινονται τελεια...

Το βασικο παραμενει,εξω μπορεις συνηθως να εργαστεις πανω στο αντικειμενο σου και να αμειβεσαι ας πουμε ικανοποιητικα,οποτε το να τελειωσω στα 40 μου δεν με προβληματιζει παρα πολυ,ενω μεσα δεν μπορεις η δεν μπορεις τοσο ευκολα,οποτε ναι,το να τελειωσω οσο γινεται πιο γρηγορα ειναι και λογικο και επιθυμητο...

Απλά να συμπληρώσω στα όσα πολύ σωστά πράγματα σημειώνετε πως τα μεταπτυχιακά στο ΗΒ είναι όντως πανάκριβα και πως τα part-time MSc degrees ΔΕΝ αναγνωρίζονται προς το παρόν στην Ελλάδα (σε περίπτωση που κάποιος θελήσει αργότερα για οποιοδήποτε λόγο να επιστρέψει και να διεκδικήσει θέση στο ελληνικό ΕΣΥ).

Αν πρόκειται να ξοδευτείς και να ξεσκιστείς και στη δουλειά για να πάρεις κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο στο UK τότε καλύτερα το πρόγραμμα να είναι full time, ώστε να μετράει και στην Ελλάδα (αν ποτέ χρειασθεί).

Να ρωτήσω κάτι ακόμη.... Διάβαζα στο BMJ ότι πολλοί νέοι γιατροί που έχουν περάσει τα MRCS και είναι συνήθως F2 or CT1/2 λόγω φαινομένου "προσφοράς και ζήτησης" αδυνατούν να μπουν  εύκολα με την πρώτη σε ST post.... Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουν locum jobs να μαζέψουν λεφτά (συνηθώς οι Άγγλοι προτιμούν και χώρες εκτός UK, πχ Αυστραλία), με μέγιστο διάστημα απασχόλησης τους 18 μήνες!!!
Αληθεύει αυτό; Προσφέρεται αυτό το διάστημα 12-18 μηνών για locum post + Msc full time;

You cannot do full time MsC and work Full time. Not in UK.

You can do full time MsC and do locums in weekends / days off / holidays.  

There is no point even to ask this now. By projection you should be looking your options on something like that in at least ιin 3-4 year (post foundation programme). 

It is true, lots do MRCS (At least part A) in Foundation Years to become competitive for applications for Core Surgical Training (CST) / Run through surgical specialities.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.