Jump to content

Γιατροί - Μαθουσάλες


map031

Recommended Posts

Τον τελευταίο μήνα γνώρισα δύο ιδιώτες συναδέλφους μάχιμων ειδικοτήτων που μετά τη συνταξιοδότηση διατηρούν τα ιατρεία τους. Ξέρω ότι μέχρι τα 67 τους οι γιατροί δεν έχουν βγάλει ακόμα τους φρονιμίτες αλλά εδώ μιλάμε για ηλικίες 80+ με παρουσιαστικό κάθε άλλο παρά ακμαίο. Αν ασκούν το επάγγελμα νόμιμα ή όχι δεν το ξέρω, απλά αναρωτιέμαι και πάλι στα πόσα εκατομμύρια χορταίνει κάποιος...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπορεί να μην είναι θέμα εκατομμυρίων. Έμαθα τις προάλλες για ηλικιωμένο γιατρό που τόσα χρόνια δεν πλήρωνε ασφάλιση (γίνεται αυτό; ) και πλέον δουλεύει από ανάγκη :(

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι 90% θέμα χρημάτων και 10% γοήτρου. Τώρα κατά πόσο διατηρεί κάποιος το γόητρό του ως ικανός γιατρός όταν δεν μπορεί να βρει ούτε την κλειδαρότρυπα στην πόρτα του ιατρείου του είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα μιλήσω για χειρουργούς που είναι η πλέον απαιτητική (από πλευράς φυσικής κατάστασης) ειδικότητα.

Γνωρίζω 3 διαφορετικές περιπτώσεις χειρουργών που χειρουργούν και είναι κοντά ή πάνω από 70 (68άρης και 2 75άρηδες).

Στις 2 περιπτώσεις το θέμα είναι καθαρά οικονομικό, μάλιστα ο ένας ισχυρίζεται ότι έχει μεγάλα παιδιά που έχουν... ανάγκες, ενώ στην 1η είναι θέμα μάλλον ματαιοδοξίας, μιας και άφησε θέση Δ/ντή Κλινικής επαρχιακού νοσοκομείου για να ξεκινήσει 2η καριέρα σε ιδιωτικό στα 65 του. Ομιλούμε για ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ χειρουργό, κοντά στον οποίο έχουν θητεύσει γενιές και γενιές χειρουργών και o οποίος κάνει μεγάλα χειρουργεία που οι άλλοι αποφεύγουν.

Καλό θα είναι να μην λησμονούμε ότι στην περίπτωση των χειρουργών υπάρχει ολόκληρη ομάδα από πίσω, και συνήθως ο μεγάλος βάζει το όνομά του και απλά επιβλέπει.

Για έναν παθολόγο τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, ουδείς τον υποχρεώνει να συνταξιοδοτηθεί στα 65 του, ενώ π.χ μια μικροβιολόγος που γνωρίζω επίσης ήθελε να κρατήσει το Εργαστήριό της και μετά τα 65 της.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θέμα χρημάτων και μόνο. Μερικοί περιμένουν το γιο και την κόρη για να περάσουν το ιατρείο και τη πελατεία τους.

Αρκετοί ασκούν την ιατρική που ίσχυε 40 χρόνια πριν.

Το πρόβλημα είναι ότι και νεότεροι γιατροί χρησιμοποιούν την ίδια ιατρική, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν "άσχημα¨" ούτε

να είναι δακτυλοδεικτούμενοι.

Προσωπική άποψη: αν γινόταν αξιολόγηση και οι γιατροί έπρεπε να περάσουν board εξετάσεις για να ασκήσουν

την ειδικότητα που κατέχουν, τότε θα κόβονταν το 60%, ενώ ένα 20% θα περνούσε οριακά.

Αυτά για τις παθολογικές ειδικότητες.

Για τις χειρουργικές ειδικότητες, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα! Ειδικά με τη λογική που επικρατεί στην Ελλάδα ότι καλός χειρουργός

είναι αυτός που ξέρει να κόβει και να ράβει και κανένας λόγος δεν γίνεται για κριτήρια, αντενδείξεις, κατευθυντήριες οδηγίες,

αντιμετώπιση επιπλοκών,γνώση ιατρικής φυσιολογίας, ηλεκτρολυτικών διαταραχών-ο/β ισορροπίας και διαχείριση περιστατικού από την ανάνηψη μέχρι την αποθεραπεία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, τα καλά χρόνια ενός χειρουργού είναι στις ηλικίες 35-50. Έτσι, βλέπουν το ζήτημα και στο εξωτερικό, εξάλλου.

(όπου δεν υπάρχουν φυσικά στρατιωτικές θητείες, αγροτικά, αναμονές κλπ, που καθυστερούσαν σημαντικά τους Έλληνες χειρουργούς, ειδικά κατά τα προηγούμενα χρόνια. P.S έκανα 18 μήνες στρατό + 5,5 χρόνια αναμονή για ειδικότητα. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχης ηλικίας Ευρωπαίοι ειδικευόμενοι χειρουργούσαν αμέτρητες λίστες κλπ, και βγήκαν στη συνέχεια στο χειρουργικό στίβο, πανέτοιμοι, 7-8 χρόνια πριν από μένα και τη γενιά μου).

Κάποιοι, βέβαια, καταφέρνουν να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο και στη δεκαετία 50-60. Ok, συμφωνώ.

Για τους >60, έχετε δει (κι έχω δει) απίστευτα τσίρκουλα να στήνονται σε χειρουργικές αίθουσες. Κι αυτό, διότι:

- δεν βλέπουν πλέον καλά

- δεν ακούνε πλέον καλά

- πολλοί, αποκτούν λεπτό τρόμο, κορμού ή άκρων (για διάφορους λόγους)

- πολλοί, χρειάζονται τουαλέτα κάθε 20 λεπτά (άτιμος προστάτης)

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, η υπομονή (απαραίτητη), η ηρεμία (απαραίτητη δις) και η ψυχραιμία (απαραίτητη τρις) των >60, εξαντλείται στα πρώτα 5 λεπτά της εκάστοτε επέμβασης (ή και νωρίτερα) με τα γνωστά κωμικοτραγικά αποτελέσματα που έχουμε ζήσει κατά καιρούς όλοι μας.

Η Χειρουργική (και κυρίως η Μικροχειρουργική) δεν είναι και δεν θα γίνει ούτε γκολφ, ούτε τάβλι.

(που και στο τάβλι δηλαδή, οι παππούδες πετάνε συνέχεια τα ζάρια έξω και τα ψάχνεις σαν μακάκας κάτω από τα τραπέζια)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης των χειρουργών στις ΗΠΑ είναι τα 62. Ουδείς υποχρεώνει κανέναν φυσικά να συνταξιοδοτηθεί τότε, άντε πες π.χ σε έναν.... Δημητριάδη να βγει στην σύνταξη !

Τα σκηνικά με τους 70άρηδες χειρουργούς τα έχω ακούσει και εγώ, και στην μία περίπτωση που ανέφερα παραπάνω, ο τύπος είχε κατουρηθεί πάνω του στην ιδιωτική Κλινική που χειρουργούσε.

Επίσης, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, οι περισσότεροι θέλουν να περάσουν το Ιατρείο και την πελατεία στα παιδιά τους !

Κατά τα άλλα, όταν είπα στον 50άρη Δ/ντή μου ότι η καλύτερη περίοδος για τον χειρουργό είναι 45-60 (αν του έλεγα 35-50 θα του ανέβαινε η πίεση!) τον είδα να τσιτώνεται και να λέει και για μετά...

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, πέραν των αναμονών, είναι η ανεπαρκέστατη εκπαίδευση στις χειρουργικές Ειδικότητες, με αποτέλεσμα ο νέος χειρουργός να μην μπορεί να σταθεί μόνος του στα πόδια του.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτός που τελειώνει την Ειδικότητα να μαθαίνει και ως νέος ειδικός, και η περίοδος που μπορεί να χειρουργεί μόνος του να είναι μικρότερη απ' ότι στην Δύση.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την δυσκολία να σταθείς σε Κλινικές που ο εκάστοτε Δ/ντής έχει τον πρώτο λόγο, να σου κόβει (με το έτσι θέλω) χειρουργεία κτλ με αποτέλεσμα να περιμένεις να γίνεις... Δ/ντής Κλινικής για να αρχίσεις να χειρουργείς πραγματικά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρκετοί ασκούν την ιατρική που ίσχυε 40 χρόνια πριν.

Το πρόβλημα είναι ότι και νεότεροι γιατροί χρησιμοποιούν την ίδια ιατρική, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν "άσχημα¨" ούτε

να είναι δακτυλοδεικτούμενοι.

Απ' όλο το (ολόσωστο) post, θα σταθώ ιδιαίτερα σε αυτά τα δυο! Τι έχουν ακούσει τα αυτιά μας και τι έχουν δει τα ματάκια μας τώρα τελευταία ρε φούστη μου!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτοί οι δύο που γνώρισα ήταν ιδιώτες σε παθολογικές ειδικότητες, δεν υπήρχαν οι εξαρτήσεις ιδιωτικής κλινικής με ομάδες, συμβόλαια κλπ και με τα παιδιά τους φτασμένους γιατρούς, ήδη στα 50 τους. Νομίζω ότι εξαντλούν ένα καλό brand name ή καλύτερα βγάζουν από τη μύγα ξύγκι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.