Jump to content

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ


nok

Recommended Posts

Καλησπέρα σας συνάδελφοι...Θα εκτιμούσα αφάνταστα την βοήθεια σας στο ακόλουθο ερώτημα :

Προσπαθώ-εδώ και 1 εβδομάδα...κλαψ- να συσχετίσω στο SPSS 2 τουλάχιστον (ας ξεκινήσουμε με κάτι τέτοιο που φαντάζομαι θα είναι απλοϊκότερο από το να ανέφερα 3 ή 4) μεταβλητές σε ένα δείγμα 12 ασθενών οι τιμές των οποίων μεταβάλλονται χρονικά και πιο συγκεκριμένα σε 3 διαφορετικά time points. Το σημείο που με μπερδεύει καταφανέστατα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερό σημείο για την συσχέτιση αλλά και το γεγονός ότι η μία εκ των 2 μεταβλητών θέλω να αποτελεί και εξαρτημένη και ανεξάρτητη μεταβλητή...Για να γίνω πιο συγκεκριμένος να αναφέρω ότι η μία μεταβλητή έχει να κάνει με το σκορ που προκύπτει από ένα ερωτηματολόγιο δείκτη ποιότητας ζωής(ΔΠΖ-όσο μικρότερο το σκορ του που κυμαίνεται από 0 ως 30 τόσο καλύτερη η ποιότητα ζωής του/της ασθενούς) και η άλλη μεταβλητή είναι η τιμή μιας συγκεκριμένης εργαστηριακής εξέτασης (π.χ TSH). Και οι δύο μεταβλητές για τους 12 ασθενείς είναι καταμετρημένες προ, στο μέσο και κατά το τέλος μιας συγκεκριμένης θεραπευτικής παρέμβασης. Κατά συνέπεια για τον κάθε ασθενή-σσ όπως εγώ έκανα την καταχώρηση στο SPSS- δημιουργούνται ουσιαστικά 6 μεταβλητές, οι ακόλουθες : ΔΠΖ1, ΔΠΖ2, ΔΠΖ3, TSH1, TSH2, TSH3 όπου 1,2,3 τα διαφορετικά time points.

Αυτό λοιπόν που προσπαθώ - ανεπιτυχώς- να κάνω είναι να βρω ένα μοντέλο συσχέτισης για να αποδείξω την υπόθεση ότι κατά το πέρας της θεραπευτικής προσέγγισης όσο χαμηλώνει η TSH-γεγονός που θα ισχυριστώ ότι θα μπορούσε να οφείλεται στην θεραπευτική μου προσέγγιση, μια που για αυτό υπάρχουν ήδη δημοσιευμένες εργασίες- τόσο ελαττώνεται ο ΔΠΖ και άρα αυξάνεται και η ποιότητα ζωής του ασθενούς...

Τα φώτα σας παρακαλώ...

Αν έβαζα στη συσχέτιση και 3η μεταβλητή π.χ. και τιμές χοληστερίνης πάλι καταμετρημένες σε 3 διαφορετικά time points πως θα μπορούσα να συσχετίσω και τα 3 μεταξύ τους?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις σας...

PS : Δοκίμασα να κάνω κάτι μέσω linear regression αλλά ουδέν...

PS1 : Συγγνώμη αν κούρασα με τα γραφόμενα μου τους μη ενδιαφερόμενους για το εν λόγω αντικείμενο...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάνε correlation των συνεχών μεταβλητών (Analyze-correlate-bivariate) και βγάλε ότι υπάρχει συσχέτιση της TSH με τον ΔΠΖ και στη συνέχεια συνέκρινε TSH 1 με 3 και ΔΠΖ 1 με 3 για να δείξεις ότι υπάρχει σημαντική διαφορά προ και μετά θεραπείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Eυχαριστώ για την άμεση απόκριση φίλε φοιτητή...θα μπορούσες σε παρακαλώ να γίνεις περισσότερο συγκεκριμένος γιατί οι γνώσεις μου στο συγκεκριμένο σύστημα στατιστικής ανάλυσης είναι λιγοστές???

Αν δεν κάνω λάθος το bivariate χρησιμοποιείται για συσχέτιση 2 μεταβλητών, εγώ έχω 6 όπως προείπα...

''και βγάλε ότι υπάρχει συσχέτιση της TSH με τον ΔΠΖ και στη συνέχεια συνέκρινε TSH 1 με 3 και ΔΠΖ 1 με 3 για να δείξεις ότι υπάρχει σημαντική διαφορά προ και μετά θεραπείας''

Αυτό πως το κάνω ακριβώς...

Συγγνώμη και πάλι αν κουράζω....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λοιπόν, εσύ έχεις μια θεραπευτική παρέμβαση και 2 μεταβλητές πρακτικά, τον ΔΠΖ και την TSH (απλά χρησιμοποιείς και μια ενδιάμεση χρονική στιγμή). Το σωστότερο θα ήταν αφού έχεις μια παρέμβαση να πάρεις μια μεταβλητή πριν και μια μετά και όχι 3 στην κάθε κατηγορία (Η τιμή στο μέσο της θεραπευτικής παρέμβασης τι νόημα έχει?). Και οι δύο σου μεταβλητές είναι συνεχείς (ΔΠΖ και TSH) και θες να δεις τι γίνεται πριν και μετά την παρέμβαση. Επομένως έχουμε paired samples και για να κάνεις τη σύγκριση πρέπει να χρησιμοποιήσεις paired sample t-test (θεωρώντας ότι υπάρχει κανονική κατανομή στα δείγματα σου-αν δεν ξέρεις πως το βρίσκεις αυτό πες μου). Για να γίνει αυτό στο SPSS ενοείται ότι οριζόντιες γραμμές ορίζουν τις περιπτώσεις και οι στήλες τις μεταβλητές. Οπότε σε κάθε case έχεις μεταβλητή ΔΠΖπρο ΔΠΖμετά και αντίστοιχα με την TSH. Πας analyze-compare means-paired sample t-test και βάζεις τις μεταβλητές προ και μετά στο pair και πατας οκ. Αντίστοιχα με την TSH. Έτσι θα βρεις αν υπάρχει σημαντική διαφορά προ και μετά της θεραπευτικής παρέμβασης για τα ΔΠΖ και TSH. Από εκεί και πέρα αν βρεις κάτι τέτοιο μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις correlate μεταξύ ΔΠΖπρο και TSHπρο και αντίστοιχα των -μετά να δεις και εκεί αν υπάρχει μια συσχέτιση.

Σε πρώτη φάση κάνε το πρώτο να δεις αν μεταβάλονται σημαντικά τα ΔΠΖ και TSH προ και μετά θεραπείας και βλέπουμε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.