Jump to content

Τραγική η κατάσταση στις μονάδες μεταμοσχεύσεων


Anakin Skywalker

Recommended Posts

Τραγική η κατάσταση στις μονάδες μεταμοσχεύσεων

Χωρίς προσωπικό, με λίγους δωρητές οργάνων και τεράστιες λίστες αναμονής
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ "ΤΟ ΒΗΜΑ": 05:45
BD976FD190FC1F8B9D4FD7DAAD3D8A5C.jpg
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μονάδες μεταμοσχεύσεων των νοσοκομείων της χώρας λόγω έλλειψης προσωπικού και ιατρικών ειδικοτήτων. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις δύο μεγαλύτερες μονάδες της χώρας, όπου βασίζεται το σύστημα μεταμοσχεύσεων: του Λαϊκού στην Αθήνα και του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη.

Στο Ιπποκράτειο παρατηρείται σημαντική έλλειψη αναισθησιολόγων, ενώ στο Λαϊκό Νοσοκομείο εκκρεμεί εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια η ανακατασκευή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρών. Στο ίδιο νοσοκομείο είναι επίσης σε εκκρεμότητα η δημιουργία μιας άλλης μονάδας, η οποία αν λειτουργούσε θα προσέφερε σημαντική ανακούφιση στους ηπατοπαθείς της χώρας.

Πρόκειται για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Ηπατος, η οποία λειτούργησε πρώτη φορά το 2006 για τρία χρόνια. Τότε είχε πάρει προσωρινή τριετή άδεια, η οποία όμως δεν ανανεώθηκε. Καθώς όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν ανθρώπινες ζωές λόγω της λειτουργίας μόνο μιας μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος στη Θεσσαλονίκη και της τεράστιας λίστας αναμονής, έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την επαναλειτουργία της μονάδας του Λαϊκού.
Ωστόσο, παρότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της μονάδας εδώ και περίπου έναν χρόνο, εν τούτοις το «λουκέτο» δεν έχει βγει από την πόρτα. Ο λόγος; Λείπουν δέκα νοσηλευτές για τη λειτουργία ενός χειρουργικού κρεβατιού και μιας κλίνης εντατικής θεραπείας.

Από το κακό στο χειρότερο η δωρεά οργάνων

Γενικά όμως η εικόνα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων απέχει μακράν τού να είναι ιδανική. Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, η δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, ιδίως την τελευταία πενταετία.
Το σύστημα Υγείας παραπαίει και ο κόσμος αδιαφορεί κυρίως λόγω της κρίσης. Παράλληλα, μειώνεται και το ενδιαφέρον των γιατρών. Ωστόσο, η συνήθης δικαιολογία για έλλειψη χρημάτων δεν είναι επαρκής σε αυτή την περίπτωση.

Την απογοητευτική αυτή κατάσταση προδίδουν και τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) που παρουσιάστηκαν προσφάτως σε εκδήλωση. Οπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα έχει μόλις επτά δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 20 ή και μεγαλύτερος. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι από τους 146 αναφερθέντες θανάτους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αξιοποιήθηκαν όργανα μόνο από 62 αποβιώσαντες.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΜ, οι γιατροί των Μονάδων δεν έχουν, κατά τις δικές τους δηλώσεις, ευχέρεια κλινών για να νοσηλεύσουν τους έχοντες άμεση ανάγκη και δεν έχουν και επάρκεια προσωπικού για να ασχοληθούν με τη δωρεά οργάνων όταν αποβιώσει ο ασθενής στη ΜΕΘ.

«Εχει λοιπόν μειωθεί πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων» αναφέρουν, «διότι έχουν ελαττωθεί δριμύτατα οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο. Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας δεν επιτρέπει πλέον σε πολλούς βαρέως πάσχοντες, δηλαδή δυνητικούς δότες, να φτάσουν στη ΜΕΘ και καταλήγουν σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα των διαδικασιών δωρεάς». Σήμερα λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 154 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.