Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] The Babadook


Recommended Posts

Δε βλέπω ταινίες τρόμου - εκτός από καλτ περιπτώσεις όπως πχ τα Ζόμπι που δεν είναι χορτοφάγα, τον Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες και άλλα αρχαία, έχω πάρα πολύ καιρό να δω κάτι αντίστοιχο - πόσο μάλλον στον κινηματογράφο.

Γιατί ήταν εξαίρεση το Babadook; Δυο φίλοι γιατροί με έπεισαν ότι ο ημιανεξάρτητος αυστραλιανός κινηματογράφος αξίζει της προσοχής μας, οι κριτικές καταπληκτικές, και πήγαμε και το είδαμε. Ακολουθούν τα σπόιλερ και πώς λίγο-πολύ βλέπει ένας γιατρός την ταινία.

Προφανώς, η ταινία ως μπάτζετ horror έδωσε ρέστα και είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο είδος από την Αυστραλία. Η Essie Davis παίζει τη μάνα (Amelia) στη μονογονεϊκή οικογένεια του Samuel, ενός παιδιού με "ψυχολογικά προβλήματα" (sic), τα μισά από τα οποία τα δημιούργησε η ίδια.

Ο Samuel γεννήθηκε την ίδια μέρα που ο πατέρας του σκοτώθηκε σε τροχαίο - πηγαίνοντας την Amelia στο νοσοκομείο να γεννήσει. Έχει κάτι περίεργα όνειρα για ένα τέρας κλπ κλπ κλπ, και κάποια στιγμή βρίσκει με την Amelia ένα παιδικό βιβλίο (λίγο ερασιτεχνικά ζωγραφισμένο με μελάνι αλλά με καλή χαρτοκοπτική) για το Babadook. Ξέροντας ότι η Amelia, που δουλεύει σε έναν οίκο ευγηρίας για τον επιούσιο, είχε για χόμπι να γράφει παιδικά βιβλία δεν είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς τα κομμάτια του παζλ: και οι δυο είναι λίγο-πολύ σχιζοφρενείς και ακούνε φωνές, έχουν παραισθήσεις και το τερατάκι παίζει μεγάλη μπάλα - ιδίως όταν κάνει την Amelia να σκοτώσει το σκύλο, να πάει να σκοτώσει το παιδί κτλ κτλ κτλ.

Για δυο λόγους δεν ήταν εντυπωσιακή ή τρομακτική η ταινία:

1) Amelia = κλασική ελληνίδα μάνα ΤΕΛΟΣ

2) Όταν νοσηλεύεις τη σχιζοφρενή που έκοψε τα χάπια της και οι φωνές της είπαν να καταπιεί μπαταρίες, οπότε και άνοιξε όλα τα τηλεκοντρόλ στο σπίτι και μετά σου φορτώθηκε στην κλινική (μετά συνοδείας) μέχρι να τις βγάλει, δεν μπορείς να συγκινηθείς από το δράμα της folie a deux που ζουν τα αυστραλάκια στην ταινία: μόνη σκηνή που προβλημάτισε ήταν όταν πέθανε το σκυλάκι (κρίμα).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.