Jump to content

Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών Ιατρικής


Recommended Posts

Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών Ιατρικής

(Κ.Ο.Φ.Ι.)

Η κινηματογραφική ομάδα δημιουργήθηκε το 1995 από μια παρέα φοιτητών για τους οποίους η σχολή ήταν κάτι παραπάνω από χώρος εργαστηρίων και μαθημάτων...

Οι προβολές γίνονταν με μηχανή προβολής φιλμ 35mm και μπομπίνες από κινηματογραφικές εταιρείες, ενώ την μηχανή χειριζόταν τεχνικός. Ήταν μια πολύ όμορφη και ρομαντική διαδικασία γνωριμίας των φοιτητών με τον κινηματογράφο. Μέλη της ομάδας μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε φοιτητής χωρίς χρηματική εγγραφή (αυτό ισχύει και σήμερα). Οι ταινίες που επιλέγονταν ήταν κυρίως από το χώρο του ανεξάρτητου κινηματογράφου και οι προβολές γίνονταν παραδοσιακά Τετάρτες στο Αμφιθέατρο Παθολογικής Ανατομικής, υπήρχε μικρή είσοδος και λειτουργούσε μπαρ με μουσική..

Η προσπάθεια αυτή δεν επιβραβεύτηκε, όπως θα έπρεπε, από τους φοιτητές και το μεγάλο κόστος των προβολών και η μικρή βοήθεια της Σχολής μείωσαν σιγά σιγά τον αριθμό των προβολών μέχρι που πέρυσι έγινε μόνο ένα φεστιβάλ με 3 ταινίες, όπου τα παιδιά έβαλαν λεφτά από τη τσέπη τους.

Φέτος έγινε μια προσπάθεια επανασύστασης και ενδυνάμωσης της ομάδας από μια πρωτοβουλία φοιτητών του 4ου κυρίως έτους. Κατευθείαν ήρθαν τα δύσκολα με κάποια χρέη που υπήρχαν και την απόρριψη της αίτησης μας από το Ε.Κ.Π.Α. για αγοράς προτζέκτορα.

Οι δύο πρώτες προβολές: Με το νέο έτος αποφασίσαμε να μη καθηλωθούμε στην απραξία που μας επιβαλλόταν από τις συνθήκες και 1 Φεβρουαρίου κάναμε τις πρώτες μας δύο προβολές νοικιάζοντας προτζέκτορα και με ελεύθερη είσοδο κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα:

Απογευματινή παράσταση: Με κομμένη την ανάσα(1959) του Ζαν Λυκ Γκοντάρ και Βραδινή: Γη και Ελευθερία(1995) του Κεν Λόουτς

Μπορεί να ήταν η πρώτη προβολή χωρίς φιλμ, σελιλόιντ και μπομπίνες αλλά κατά γενική ομολογία ήταν πολύ καλή η ποιότητα της εικόνας και ήχου..

Σεβόμενοι τις παραδόσεις χώρος προβολών παρέμεινε το Αμφιθέατρο Παθολογικής Ανατομικής και λειτούργησε μικρό μπαρ με μουσική από soundtracks ταινιών..

Μετά την ανέλπιστη επιτυχία της πρώτης προβολής δόθηκε νέα ώθηση στη προσπάθεια μας.

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών Ιατρικής(4/2) και της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος, που εκφράστηκε μέσω του προέδρου κ. Κρεατσά (9/2), χορηγήθηκε το δωμάτιο έξω από το Παπουλάκειο Αναγνωστήριο στις Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Ιατρικής (Θεατρική, Κινηματογραφική και, υπό ίδρυση, Φωτογραφικής) και παραχωρήθηκε από τον κύριο Πάγκαλη ο προτζέκτορας της κλινικής του μέχρι να χορηγηθεί στην ομάδα δικός της προτζέκτορας.

Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζουμε να φτιάχνουμε και να διακοσμούμε το δωμάτιο με αντικείμενα που φέρνουμε από το σπίτι και ότι βρίσκουμε σε αχρηστία στη σχολή…

Οι προβολές μέχρι το Πάσχα

Θα πραγματοποιηθούν 4 προβολές μέχρι το Πάσχα (συνολικά 8 ταινίες):

 Στην απογευματινή παράσταση θα προβληθούν 4 σημαντικές αλλά όχι στερεότυπες ταινίες ανάλογες με το πνεύμα της ομάδας: Οι εραστές του Αρκτικού Κύκλου(1998), Brazil (1985), Σφαίρες πάνω από το Broadway(1994), Ghost Dog: O τρόπος των Σαμουράι (1999)

 Ενώ, στη βραδινή παράσταση θα προβληθούν μια σειρά από 4 θρίλερ στα πλαίσια ενός αφιερώματος σε κλασικά-αρχετυπικά θρίλερ και ταινίες τρόμου που πολλά από αυτά ήταν μικρές ανεξάρτητες παραγωγές που τόσο όμως επηρέασαν τον κινηματογράφο στην δημιουργία έντασης, αγωνίας, τρόμου και «μυστικών χώρων» επικοινωνίας με το θεατή σε πρώτο επίπεδο και πολύ δημιουργικής χρήσης της μουσικής: Halloween (1978), Μετά τα μεσάνυχτα(1973), Η νύχτα των ζωντανών νεκρών(1968), Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι(1974)

Εμείς από την μεριά μας θα προσπαθούμε να είμαστε δημιουργικοί και ανοιχτοί σε ιδέες..

Θα γίνει μια προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των προβολών και ελπίζουμε μέχρι το Πάσχα να προλάβουμε να έχουμε ζωντανή μουσική με ροκ συγκρότημα στο διάλειμμα ανάμεσα στις δύο παραστάσεις και στο τέλος της προβολής

¶λλα Project που θα συμμετέχει ενεργά η κινηματογραφική σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτιστικές ομάδες:

• Έκδοση Φοιτητικού Περιοδικού(ηλεκτρονικού και έντυπου) της Ιατρικής με ανοιχτά θέματα π.χ. σινεμά, θέατρο, μουσική, απόψεις. Δηλώστε ενδιαφέρον και δώστε τα άρθρα σας καθημερινά στο δωμάτιο των Π.Ο.Φ.Ι.

• Δημιουργία του site των Π.Ο.Φ.Ι.. Όσοι έχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο παρακαλούμε να μας βοηθήσουν.

• Δημιουργία του πρώτου Φιλοαναγνωστικού Συλλόγου Ιατρικής για όσους τους ενδιαφέρει να διαβάζουν αλλά δεν έχουν τα λεφτά. Μια πρωτοποριακή ιδέα που θα οδηγήσει στη δημιουργία μικρού αρχείου επιστημονικών και μη περιοδικών- βιβλιοθήκης- ταινιοθήκης- συλλογής CD για τους φοιτητές. Θα λειτουργήσουμε μια πειραματική τέτοια ομάδα «Οδυσσέας» από Απρίλιο.. Ενημερωθείτε για το σχέδιο..

• Συζητήσεις για να γυριστεί ταινία- ντοκιμαντέρ με ψηφιακή μηχανή miniDV

• Βοήθεια στη δημιουργία Φωτογραφικής Ομάδας και ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας στο δωμάτιο των Π.Ο.Φ.Ι..

Σας προσκαλούμε όλους στις προβολές μας να συζητήσουμε και να εμπνευστούμε από τον κινηματογράφο…

Link to comment
Share on other sites

Πληροφορίες: στο δωμάτιο των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Ιατρικής έξω από το Παπουλάκειο Αναγνωστήριο, καθημερινά.

τηλ.210-7462230

προσωρινό e-mail: kofi_pofi@yahoo.com

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Οι πληροφορίες και οι ανακοινώσεις   για το έτος 2007-2008

για τις προβολές  που οργανώνονται  από την ομάδα

θα συγκεντρώνονται   στο καρφιτσωμένο τοπικ, που υπάρχει στην ενότητα (κάντε κλικ!):

Κινηματογράφος και θέατρο

 

Edited by tik-tak
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών Ιατρικής άλλαξε μέιλ: cine_kofi@yahoo.gr

και έφτιαξε μπλογκ: cinekofi.blogspot.com (ενημέρωση κάθε βδομάδα)

Οι προβολές μας όμως μείνανε σταθερές: κάθε Παρασκευή 20:30, Αμφιθέατρο Παθ. Αν.

Καλή διασκέδαση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Red Road - Παρασκευή 1 Ιουνίου

redroad.jpg

Αυτή την Παρασκευή θα προβάλουμε το Red Road της Andrea Arnold.

Χειρίστρια καμερών ασφαλείας που βλέπουν παρηκμασμένη γειτονιά της Γλασκόβης, αναστατώνεται όταν στην οθόνη της εμφανίζεται γνώριμος απ' τα παλιά, υπεύθυνος για το βαθύ τραύμα που την έχει οδηγήσει να βλέπει όλη της ζωή σαν σε γυάλα. Ξαφνικά η μιζέρια της αποκτά νόημα αφού αποφασίζει να τον παρακολουθήσει...

Η προβολή ξεκινά στις 21.00 στο αμφιθέατρο της Παθ.Αν. Είσοδος ελεύθερη

[media=]

Edited by mad cow
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Αυτή την Παρασκευή 9/10 θα προβάλουμε τη δραματική ταινία του Νταβίντ Ελοφέν "Μακριά από τους ανθρώπους" (Loin des hommes).

Περισσότερα εδω: http://cinekofi.blogspot.gr/2015/10/loin-des-hommes-9.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κυνόδοντας - Προβολή Παρασκευή 16 Οκτωβρίου

 
%25CE%259D%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B3
ελληνικά | διάρκεια: 94' | έγχρωμη
 
Υπόθεση 
Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Οι γονείς τους εξηγούν ότι θα είναι έτοιμα να βγουν έξω όταν πέσει ο ένας κυνόδοντάς τους. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια. Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλεύει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιού. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της κάτι άλλο σε αντάλλαγμα...
 
πού/πότε ?
Παρασκευή 16/10, στις 20:00. Στο αμφιθέατρο Παθ.Αν.
είσοδος ελεύθερη !!
 
τρέιλερ :
 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.