Jump to content

Επιλογή μεταξύ 2 πανεπιστημίων του εξωτερικού ! Help me please :)


GonD

Recommended Posts

Καλησπέρα , θα ήθελα να εκφράσετε τις ιδέες / απόψεις σας σχετικά με το θέμα που μ απασχολεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ! Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως αυτή την στιγμή είμαι 4οετής φοιτητής στο Comenius university of Bratislava και θα ήθελα να με βοηθήσετε στην τελική απόφαση, της επιλογής που πρόκειται να κάνω μέσα στις επόμενες 7 μέρες . Λοιπόν , για να μην φλυαρώ πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στο Comenius university of Bratislava όπου μπορώ να συνεχίσω κανονικά ως 4οετής και το Tor vergata university of Rome όπου θα συνεχίσω ως 3οετης ( ο λόγος για τον οποίο μου δόθηκε η συγκεκριμένη ευκαιρία απαιτεί αρκετό γράψιμο οπότε δεν θα αναφερθώ σε αυτόν ). Το ερώτημα μου είναι το εξής , ως πτυχιούχος Ιταλίας και συγκεκριμένα Ρώμης πιστεύετε πως θα έχω κάποιο συγκεκριμένο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τον απόφοιτο της Μπρατισλάβας? Θεωρείτε πως αξίζει η θυσία του ενός έτους για την απόκτηση θεωρητικά ενός καλύτερου πτυχίου ?

edit*1 : ας μην αναφερθούμε παρακαλώ στους λόγους που βρίσκομαι στο εξωτερικό ( 18600 είναι τα μόρια μου στις πανελλήνιες στο 3ο επιστημονικό πεδίο , και 19.2 το απολυτήριο λυκείου - αναφέρω τα παραπάνω για να μην ξεφύγουμε από το θέμα και ξεκινήσουμε την συζήτηση του τύπου "όλοι όσοι πήγαν στο εξωτερικό για ιατρική είναι τεμπέληδες μπλα μπλα μπλα)

edit*2 : οι χώρες στις οποίες σκοπεύω να κάνω ειδικότητα είναι οι εξής: Γερμανία , Αγγλία , Ελλάδα , Αμερική , Γαλλία ( δεν θα ήθελα να κάνω ειδικότητα στην Ιταλία ) .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εχω την εντυπωση χωρις να ξερω για τα συγκεκριμενα οτι τα πανεπιστημια της Ιταλιας ειναι δυσκολοτερα στις εξετασεις απο της Σλοβακίας. Οποτε ο ενας χρονος που θα χασεις μπορει να ειναι αρκετα παραπανω. Τελειωσε εκει που εισαι γιατι η Ιατρικη αρχιζει μετα την ορκομωσια, το πτυχιο ειναι κατι που ελαχιστα εχει σημασια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εχω την εντυπωση χωρις να ξερω για τα συγκεκριμενα οτι τα πανεπιστημια της Ιταλιας ειναι δυσκολοτερα στις εξετασεις απο της Ρουμανιας. Οποτε ο ενας χρονος που θα χασεις μπορει να ειναι αρκετα παραπανω. Τελειωσε εκει που εισαι γιατι η Ιατρικη αρχιζει μετα την ορκομωσια, το πτυχιο ειναι κατι που ελαχιστα εχει σημασια.

Ευχαριστώ για την απάντηση komplexares! Δεν διαφωνώ ότι ξεκινάει μετά την ειδικότητα απλά για να μπεις σε ένα αξιόλογο νοσοκομείο του εξωτερικού δεν απαιτείται καλό cv, προϋπηρεσία, έρευνα κλπ ? τα rankings και το prestige του πανεπιστημίου δεν παίζουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο ? Περιμένω και άλλες απόψεις παιδιά !

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μονάχα 27% των φοιτητών Ιατρικής καταφέρνουν να πάρουν Πτυχίο από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια, που είναι πολύ δύσκολα.

Θα μπλέξεις στην Ιταλία, γιατί δε θα γνωρίζεις επαρκώς τη γλώσσα, το σύστημα σπουδών, θα έχεις χάσει βασικά εργαστήρια, και θα πρέπει να περνάς όλα τα μαθήματα εντός του έτους, αλλιώς κινδυνεύεις με διαγραφή!

Δεν είναι όπως στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, όπου βλέπεις ασπρομάλληδες 50ρηδες να δίνουν ακόμη εξεταστικές.

Δεν έχω προσωπική γνώμη, αλλά άκουσα πως οι Ιατρικές Σχολές της Σλοβακίας είναι πολύ υποβαθμισμένες, οπότε σκέψου το άλμα που πρόκειται να κάνεις στην αφρόκρεμα της Ιταλικής Πρωτεύουσας: θα υποστείς πολιτισμικό σοκ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε μου, ανεξάρτητα αν τελειωσεις στη Μπρατισλαβα ή στη Ρώμη, μια μεγάλη μερίδα ιατρών δε θα σε αναγνωρίσουν ποτέ ως συνάδελφο (βάλε κι εμένα σε αυτούς). βέβαια αυτό, οι μισοί δηλαδή να σε θεωρούν γιατρό από το παράθυρο, δεν είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή σου . δε χρειάζεται να μας αποδέχονται παντού, όλοι πάντα. μπορεις να ζησεις και με αυτό, δε θα σαι ο πρωτος ουτε δα κι ο τελευταιος.

Από τη λίστα για ειδικότητα αφαίρεσε την Αμερικη, οι αλλες χωρες ειναι εφικτες, αλλά να μην αεροβατούμε ε; Απλά, μια παράκληση: αν κάνεις ειδικότητα στην Ελλάδα (γιατί είπαμε γεμάτη χωνευτήρια η Ευρώπη, αλλά σαν το ελληνικό κανένα), να κρατήσεις ταπεινή στάση. μην αρχίσεις τα "στη Μπρατισλάβα ηταν δυσκολα, εδώ έχετε καταλήψεις κλπ" σε συναδέλφους που πέρασαν στο πανεπιστήμιο με διαγωνισμό, αφήνοντας εξω άτομα σαν κι εσένα, εστω και με αυτα τα 18600μορια.

Και για να μη φανώ εμπαθής (απαπα τετοιο πραγμα) θα απαντήσω και στην ερώτηση σου: Ρώμη, για 3 λόγους. ο πρώτος είναι ότι κανείς δε σε ρωτάει που μπήκες αλλά που τέλειωσες. Ο δευτερος ειναι ότι μπορεί να βρεθείς (όπως αρκετοί παλιοί συνάδελφοι μου δικατσάδες) στην ιδιαίτερα δυσχερή περίσταση (πχ ασθενής απο την ομώνυμη χώρα που δε μιλαγε καθολου ελληνικά) να πρέπει να μιλήσεις σλοβάκικα, και αν δεν ξέρεις καταλαβαίνεις τι θα συμπεράνουν. Και ο τρίτος είναι ακριβως ο λόγος που διάλεξες την ιατρικη:το prestige. Προτίμησες ιατρική αν και αποκλείστηκες σε ενα αδιάβλητο διαγωνισμό αλλά αντί να κάνεις κάτι άλλο με τόσα μορια, πολυτεχνειο κλπ, διαλεξες την ιατρικη με τηνν αυταπατη του πρεστιζ (μη μου πεις οτι πηγες για να σωσεις ζωες γιατι θα φουνταρω και μενω στον 2ο). Αρα λοιπον με την ίδια λογικη Ρώμη. Και ας φτάσεις και συ 40χρονων, οπως ολοι απο κει!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας παιδιά ! Δεν θα κάτσω να αναλύσω και να σχολιάσω την κάθε απάντηση απλά θα ήθελα να αναφέρω ότι και τα 2 πανεπιστήμια είναι αγγλόφωνα . Οπότε αν υποθέσουμε πως η μόνη ουσιαστική απώλεια μετά από μετ. μου στην Ρώμη είναι ο ένας χρόνος , δηλαδή τελειώσω κανονικά στα επόμενα 4 , πιστεύετε πως αξίζει η εν λόγω θυσία ? υποθετικά μιλώντας . θα εκτιμηθεί ένα καλύτερο πτυχίο στο cv ,για ειδικότητα , μεταπτυχιακό, διδακτορικό στο εξωτερικό ? Έχω ακούσει πως γενικότερα κάποιοι πτυχιούχοι της Ιταλιας ξεκινάνε από το FY1 στην Αγγλία λόγω μειωμένης πρακτικής άσκησης . ισχύει κάτι τέτοιο ? Ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στο συγκεκριμένο θέμα !

edit1: συγνώμη για την μη επεξεργασμένη απάντηση . αυτή την στιγμή γράφω από κινητό

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...με την ίδια λογικη Ρώμη. Και ας φτάσεις και συ 40χρονων...

Όπα ρε άρχοντα, πάρτο αλλιώς, δε μιλάμε για παρακμιακές ελληνικές Ιατρικές Σχολές, για Ιταλικές μιλάμε, με απουσία παρασιτικών αιώνιων κηφήνων, προπαιδευτικά μαθήματα κάθε χρόνο, γραπτές και προφορικές εξετάσεις πολλών ημερών για κάθε μάθημα, έκπτωση από την ιδιότητα φοιτητή για όποιους μένουν πίσω, tabella 18bis, κτλ: είδες πολλούς 40ρηδες να δίνουν ακόμη μαθήματα σε Ιταλικές Ιατρικές Σχολές;

emnonoemnoemitaly

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...και τα 2 πανεπιστήμια είναι αγγλόφωνα

Ώστε τώρα η διδασκαλία γίνεται και στα Αγγλικά;

Δες εδώ:

http://med.uniroma2.it/en/dcmas

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

έχω δει το εν λόγω site , έχω γράφει στην σχολή απλά δεν γνωρίζω τι απόφαση πλέον να πάρω . Ανέφερα του λόγους που με προβληματίζει η συνέχιση των σπουδών μου στην Ρώμη ( 1 έτος πίσω χωρίς κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα (;;;;; ) , τι θα κερδίσω δηλαδή , εν συντομία, σε σύγκριση με το πτυχίο από την Μπρατισλάβα? Θα υπάρξει μεγαλύτερη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα του εξωτερικού ? Θα γίνω αποδεκτός σε καλύτερα νοσοκομεία/ ειδικότητες ? ποια είναι η άποψη σας ? Γνωρίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι υποκειμενικά . Απλά ρωτάω καθαρά και μόνο την άποψη σας και τίποτα περισσότερο !

Αν μπορείτε εκφράστε την άποψη σας για τη ακόλουθη φράση -> "Οπότε αν υποθέσουμε πως η μόνη ουσιαστική απώλεια μετά από μετ. μου στην Ρώμη είναι ο ένας χρόνος , δηλαδή τελειώσω κανονικά στα επόμενα 4 , πιστεύετε πως αξίζει η εν λόγω θυσία ? υποθετικά μιλώντας . θα εκτιμηθεί ένα καλύτερο πτυχίο στο cv ,για ειδικότητα , μεταπτυχιακό, διδακτορικό στο εξωτερικό ? Έχω ακούσει πως γενικότερα κάποιοι πτυχιούχοι της Ιταλιας ξεκινάνε από το FY1 στην Αγγλία λόγω μειωμένης πρακτικής άσκησης . ισχύει κάτι τέτοιο ? "

edit1: ας μην επεκταθούμε περαιτέρω παρακαλώ στην διαμάχη ελληνικών - ιταλικών πανεπιστημίων

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γράφτηκα και στο GMC, full registration, χωρίς κανένα πρόβλημα, αμέσως μόλις τελείωσα το Ιταλικό Πανεπιστήμιο, και είχα βρει αμέσως δουλειά, με τη βοήθεια ατζέντη βέβαια...

Όσα άκουσες είναι συκοφαντίες των κομπλεξικών Πανελληνιονικών Ιατρικής.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή έχουμε ξεφύγει από το θέμα, υπάρχει κάποια άποψη στην παρακάτω φράση ? "Ανέφερα του λόγους που με προβληματίζει η συνέχιση των σπουδών μου στην Ρώμη ( 1 έτος πίσω χωρίς κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα (;;;;; ) , τι θα κερδίσω δηλαδή , εν συντομία, σε σύγκριση με το πτυχίο από την Μπρατισλάβα? Θα υπάρξει μεγαλύτερη αποδοχή από την επιστημονική κοινότητα του εξωτερικού ? Θα γίνω αποδεκτός σε καλύτερα νοσοκομεία/ ειδικότητες ? ποια είναι η άποψη σας ? Γνωρίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι υποκειμενικά . Απλά ρωτάω καθαρά και μόνο την άποψη σας και τίποτα περισσότερο ! "

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

edit*2 : οι χώρες στις οποίες σκοπεύω να κάνω ειδικότητα είναι οι εξής: Γερμανία , Αγγλία , Ελλάδα , Αμερική , Γαλλία ( δεν θα ήθελα να κάνω ειδικότητα στην Ιταλία) .

Έτσι, sky is the limit !

Έχω την εντύπωση ότι όποια Σχολή κι αν τελειώσεις, εδώ, εσένα περιμένουν... :splaaaats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Bit late, but this Q has cropped up before.

I don't know about other European countries( I suspect its the same), however if you are thinking of training in the UK no-one gives a f*ck where you went to medical school.

The things that matter is your CV achievements (unis are NOT ranked in order of 'prestige according to the Greekies' wtf?!).

CV achievements (have a look at the application process 18m before you are eligible to apply) will get you through shortlisting.

Performance at interview will get you the job.

Simples.

For obvious reasons, having studied medicine in English is a big advantage (you are more likely to be fluent in an interview situation) if you are thinking of training the UK. THERE IS NO LEAGUE OF OVERSEAS UNIS IN THE UK._

If you get a job in the UK you are unlikely to be surrounded by snobbish Greeks, and even if there are a couple of them around you are all going to be too busy working to dwell on your 'shameful past'/'glory'.

If you ever decide to return to Greece, 'I've completed my training in the UK' is likely to silence anyone who dares question your uni success in the distant past..

ps In my opinion you are casting your net too wide...pick a country and focus your efforts /CV on getting a job there. If you've studied medicine in English the UK is the obvious choice.

For the record...(and I've lost count of how many times I've said this...) there is no such thing as 'better training', 'best country'. People who try to create international league tables of training destination are (IMHO) deluded, if not comically clueless about life. We each should aim to make the best of any opportunities available to us.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στη Μπρατισλάβα είναι σίγουρο οτι θα τελειώσεις εγκαίρως ενώ στην Ιταλία όχι.Φυσικά το θέμα είναι και τα δίδακτρα δεν ξέρω πόσο είναι στην Μπρατισλάβα αλλά στη Ρώμη είναι τζάμπα.Εγώ θα επέλεγα Ρώμη μόνο αν ενδιαφερόμουν να δουλέψω στην Ιταλία.Αν σε ενδιαφέρει ειδικότητα στην Ιταλία εννοείται οτι πρέπει να πας Ρώμη.

Αν όχι,δεν έχει καμία διαφορά.Αυτό που βλεπω εγώ είναι οτι οι απόφοιτοι Μπρατισλάβας έχουν κάπως καλύτερες πρακτικές γνώσεις ενώ οι απόφοιτοι Ιταλίας κάπως καλύτερες θεωρητικές.Δεν παίζει όμως σπουδαίο ρόλο.

Για Ελλάδα σίγουρα είναι λίγο καλύτερο να λες τελείωσα Ρώμη.Εννοώ για το τι πιστεύουν οι ασθενείς.Με το Ρώμη είσαι O.K. με το Μπρατισλάβα μερικοί θα στραβώσουν γιατί δεν ξέρουν καν τι είναι αυτό.

Για Γερμανία,ΕΕ δεν έχει καμία διαφορά πού τελείωσες.

Αν έχεις μάθει τσέχικα που δε νομίζω(ούτε 10% των φοιτητών εκεί δε μαθαίνει,εμείς τα μαθαίνουμε ευκολότερα όταν ερχόμαστε γείτονες) λέει να κάνεις ειδικότητα Τσεχία.Οι ειδικευόμενοι από όσο έχω καταλάβει παίρνουν εκεί κάπου 700 ευρώ το μήνα και υπάρχουν αρκετές θέσεις.Είναι και αρκετά εύκολο να χωθείς εκεί που πρέπει και αν μάθεις αυτά που πρέπει να την κάνεις για Γερμανία διότι εδώ αυτά πληρώνονται και δεν είναι τόσο εύκολο να τα μάθεις γιατί υπάρχει ανταγωνισμός.Εχω δει μερικούς που ακολούθησαν αυτή την οδό.

Δε συζητάω για το τι θα κάνεις με γυναίκες εκεί σα γιατρός.Καμία σχέση με Ιταλία.Γνώρισα πρόσφατα στο αεροδρόμιο μια Σλοβάκα μοντέλο που σπούδαζε ιατρική στην Τσεχία εντάξει αυτά δεν παίζουν στο δυτικό κόσμο.Με τέτοιες συναδέλφους στη Γερμανία απλά δε θα μπορούσες να συγκεντρωθείς να δουλέψεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.