Jump to content

ΑΛΛΑΓΗ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ


Recommended Posts

ΑΠΟΦΑΣΗ 2/7/2014 ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε
Δ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Άρθρο 22
Ειδικότητα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής
Χειρουργικής
1. Στην παρ. β.1 του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄
304) προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:
«β.1. Οι κατέχοντες τον τίτλο της ειδικότητας της Γνα-
θοχειρουργικής, σύµφωνα µε τα προεδρικά διατάγµατα
200/1988 και 577/1989 που µετονοµάσθηκαν σε Στοµατι-
κούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς, διατηρούν
τον τίτλο τους, έχουν δε τα δικαιώµατα που απορρέουν
από την ειδικότητα της Στοµατικής και Γναθοπροσωπι-
κής Χειρουργικής, όπως ορίζεται στον παρόντα νόµο.»
2. Η παρ. β.2 του άρθρου 29 του ν. 3209/2003 (Α΄ 304)
αντικαθίσταται ως εξής:
«β.2. Η Στοµατική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική
καθορίζεται ως ιατρική ειδικότητα που απαιτεί τις γνώ-
σεις της ιατρικής και της οδοντιατρικής επιστήµης.»
3. Η παράγραφος β.3. του άρθρου 29 του ν. 3209/2003
(Α΄ 304) αντικαθίσταται ως εξής:
«β.3. Η Στοµατική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική
περιλαµβάνει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώ-
στε ο ειδικευόµενος Στοµατικός και Γναθοπροσωπικός
Χειρουργός να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και να α-
ντιµετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες παθο-
λογικές καταστάσεις που αφορούν στη στοµατική κοιλό-
τητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τις επεκτά-
σεις τους στην κεφαλή και τον τράχηλο.
Η εκπαίδευση αρχίζει µετά τη λήψη των δύο πτυχίων
Ιατρικής και Οδοντιατρικής, ασχέτως της σειράς απόκτη-
σής τους και διαρκεί πέντε (5) χρόνια, τα οποία κατανέ-
µονται ως εξής:
Α΄ περίοδος: δώδεκα (12) µήνες Γενική Χειρουργική
Β΄ περίοδος: σαράντα οκτώ (48) µήνες Χειρουργική
Στόµατος, Γνάθων, και Προσώπου.
Οι ιατροί που ειδικεύονται κατά τη δηµοσίευση του πα-
ρόντος, θα ολοκληρώσουν την ειδίκευσή τους σύµφωνα
µε τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την τοποθέτησή τους,
εκτός εάν επιθυµούν να υπαχθούν στις διατάξεις του πα-
ρόντος νόµου, οπότε εντός τριµήνου από τη δηµοσίευσή
του υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Υ-
πουργείο Υγείας.»
4. Η παράγραφος β.4. του άρθρου 29 του ν. 3209/2003
(Α΄304) αντικαθίστανται ως εξής:
«β.4. Οι Στοµατικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί
δύνανται, εάν το επιθυµούν, να είναι µέλη και στους δύο
τοπικούς Συλλόγους, ήτοι στον Ιατρικό και τον Οδοντια-
τρικό Σύλλογο στην περιφέρεια όπου έχουν την επαγ-
γελµατική τους εγκατάσταση.»
5. Η εισαγωγή στην ειδικότητα της Στοµατικής και
Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής πραγµατοποιείται σύµ-
φωνα µε τους νόµους και τα διατάγµατα που διέπουν τις
ιατρικές ειδικότητες. Το π.δ. 390/1991 (Α΄ 140) καταρ-
γείται.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εαν παρακολουθησετε τα δρωμενα θα δειτε πως στο σαιτ της ΕΕΣΓΠΧ αναφερουν υστερα την συκγαλεση εκτακτης γενικης συνελευσης στο ΑΕΠ Οδοντιατρικης για την εν λογω ρυθμιση στο νομοσχεδίο.Η αλλαγη αυτη προεκυψε ως αναφερουν στο σαιτ απο αλλαγη του τμηματος επαγγελματων υγειας του Υπ υγειας.

Πολυ παρασκηνιο πισω απο την ιστορια , καθως πολλοι ως μονοπτυχιουχοι αρνουνται και απο την πλευρα τους , είτε διοτι ισως το φασμα τους ηταν κυριως χειρουργικη στοματος και εκει εκπαιδευθησαν κυριως και υστερα κατ εξακολουθησην ασκησαν λογω συνθηκων εδω στην ελλαδα και λιγοστων εως ανυπαρκτων ευκαιριων για νοσοκομειακη εργασια , είτε γιατί δικαιωματικα (ασχετως αν αυτο βοηθα ή οχι στην πραγματική εξέλιξη καθιέρωση της ειδικοτητας)θελουν να ανοικουν στο χώρο που γαλουχήθηκαν.

Εξάλλου το ίδιο θα έπραττε και ένας ιατρός πιστευώ.

Αλλοί νεότεροι ζητούν την αλλαγή αυτή ώστε η ειδικότητα επιτέλους να αποκτήσει υπόσταση , να κατοχυρωθεί σε νοσοκομειακό φάσμα , να αποκτήσουν επιτέλους τμήματα εξειδικεύσεων(σχιστίες , πλαστικη προσωπου , μικροαγγειουμενοι κρημνοι , πλαστικη με χρηση βλαστοκυτάρρων , ογκολογια , κεφαλη-τραχηλο) και αυτοι με ενα μεγαλύτερο δικιο διοτι απλως ζητουν να αναγνωρισθουν ως ειδικοτητα οποως στις περισσοτερες πολιτισμενες χωρες της ευρωπης.(13 στον αριθμο βασει ντιρεκτιβων 2005 της ευρωπης αν τελικως ισχυσει αυτος ο νομος).

Λογω δυστυχως πιστευω καθαρα συντακτικων λογων κανονικα αυτος ο νομος πρεπει να ισχυσει ωστε να γινει η παραπανω καθιερωση , αναγνωριση της ειδικοτητας και κατοχυρωση φασματος.

Ωστόσο βεβαια θα πρεπει να αντιληφθουν ολοι πως η ειδικοτητα οφειλει και πρεπει να ειναι μικτη ιατρικη και οδοντιατρικη.

Καθως η οδοντιατρικη ειναι αυτη που σε εξιδικευει στην ανατομια κεφαλης τραχηλου , σε βοηθα να αποκτησεις κλινικη εμπειρια οδοντιατρικους φυσεως , να εξοικειωθεις και να μπορεις να εργαστεις με ευχερεια και δεξιοτητα σε μικρα πεδια , σε μικρα χειρουργικα πεδια και προφανως σου εξασφαλιζει ενα ικανοποιητικο σταθερο εισοδημα ως την αποκτηση της ειδικοτητας για να ζεις αξιοπρεπως.

Ιατρικη εννοειται διοτι διδει τις απαραιτητες γνωσεις για ευρυτερη , ολιστικη προσεγγιση του ασθενους , για κατανοηση φυσιολογιας παθοφυσιολογιας χειρουργικης παθολογιας , ωστε ο στοματογναθοπροσωπικος χειρουργος να ειναι ενας ολοκληρωμενος ιατρος.(ωστοσο αξιζει να τονιστει πως στην αμερικη θεωρουν το πτυχιο της ιατρικης πως το μονο που παρεχει ως επι το πλειστον ειναι κυρος και δυνατοτητα για ευρυτερο φασμα και γνωσεις καποιες φυσικα.θεωρουν δε πως την βασικη εκπαιδευση ,γνωση και δεξιοτεχνια παρεχει η οδοντιατρικη.βεβαια να μην ξεχνουμε πως μιλουμε για αμερικη οπου τα προγραμματα ειναι πιο ιατρικως δομημενα και περισσοτερα χρονια προπτυχιακων σπουδων).

Τελος προς ολους τους ενδιαφερομενους , θα πρεπει να αντιληφθουν πως δεν πρεπει σε καμια περιπτωση οπως και ο νομος να ψηφιστει τελικα , να αποσυνδεθει η ειδικοτητα απο την οδοντιατρικη , καθως αυτη ειναι που παρεχει την κυρια διασυνδεση , εκπαιδευση , δεξιοτεχνια.

Χιλια συγνωμη για το μακροσκελεστατο του topic και την ισως αναρχη παραθεση ιδεων.Απλα μια γνωμη - τροφη για συζητηση αν θελετε.

Σας παραθετω τελος την αποφαση της εκτακτης γενικης συνελευσης της ΕΕΣΓΠΧ υστερα απο την ψηφιση του νομοσχεδιου.

Δυστυχως θα τραβηξει πολυ η ιστορια , ελπιζω να εχει την ευτυχεστερη και σωστοτερη καταληξη για την αντικειμενικα ευφορη εξελιξη της ειδικοτητας.

Λόγω αβλεψίας απέστειλα προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα κείμενο με την απόφαση της ΓΣ της 5.7.2014 μη ορθά επεξεργασμένο.

Ζητώ συγνώμη. Το οριστικό κείμενο απόφασης ακολουθεί παρακάτω.

Ο Πρόεδρος

Γ. Ράλλης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ & ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Σήμερα, 5.7.2014, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των μελών της ΕΕΣΓΠΧ, που έγινε στο Αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, με μόνο θέμα «ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ», αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Απορρίφθηκε η παραίτηση ΟΛΩΝ των μελών του ΔΣ, η οποία υποβλήθηκε στο σώμα.

2. Αναγνωρίστηκε η σημασία της αυτόματης εναρμόνισης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Δεν γίνεται όμως δεκτή ως αναγκαστική η σύνδεσή της με τον καθορισμό της ειδικότητας ως αμιγώς Ιατρικής, διότι δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα. ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ προηγούμενες αποφάσεις για καθορισμό της ειδικότητας ως μικτής (Ιατρικής ΚΑΙ Οδοντιατρικής).

3. Αποφασίστηκε ΠΡΟΣΦΥΓΗ, με ενέργειες του Δ.Σ. και νομική συνδρομή από έγκριτο νομικό, με σκοπό την τροποποίηση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου -αμέσως μετά την ευρωπαϊκή εναρμόνιση της ειδικότητας- ώστε να επανακαθοριστεί η ειδικότητα ως Ιατρική και Οδοντιατρική.

4. ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ, προς την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι τα παρόντα στη ΓΣ μέλη της ΕΕΣΓΠΧ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τον Οδοντιατρικό χώρο καθ' οιονδήποτε τρόπο, είτε με αποχώρησή τους από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, ή με μετακίνηση των Ακαδημαϊκών μονάδων ή/και διδασκόντων από τις Οδοντιατρικές Σχολές.

Τέλος η έκτακτη Γ.Σ. της ΕΕΣΓΠΧ απευθύνει

5. ΕΚΚΛΗΣΗ προς την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ΣΥΣΤΑΣΗ προς κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, να αποφευχθεί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΗΣΗ προς την κατεύθυνση δημιουργίας ομοειδούς εξειδίκευσης βραχείας διάρκειας, όσο εκκρεμεί η προσφυγή της ΕΕΣΓΠΧ για τροποποίηση του νόμου, διότι αυτό θα περιπλέξει περισσότερο την ήδη δημιουργηθείσα σύγχυση και αστάθεια στο χώρο.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γ. Ράλλης Γ. Βενέτης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αλλοί νεότεροι ζητούν την αλλαγή αυτή ώστε η ειδικότητα επιτέλους να αποκτήσει υπόσταση , να κατοχυρωθεί σε νοσοκομειακό φάσμα , να αποκτήσουν επιτέλους τμήματα εξειδικεύσεων(σχιστίες , πλαστικη προσωπου , μικροαγγειουμενοι κρημνοι , πλαστικη με χρηση βλαστοκυτάρρων , ογκολογια , κεφαλη-τραχηλο) και αυτοι με ενα μεγαλύτερο δικιο διοτι απλως ζητουν να αναγνωρισθουν ως ειδικοτητα οποως στις περισσοτερες πολιτισμενες χωρες της ευρωπης.(13 στον αριθμο βασει ντιρεκτιβων 2005 της ευρωπης αν τελικως ισχυσει αυτος ο νομος).

.........................

Τελος προς ολους τους ενδιαφερομενους , θα πρεπει να αντιληφθουν πως δεν πρεπει σε καμια περιπτωση οπως και ο νομος να ψηφιστει τελικα , να αποσυνδεθει η ειδικοτητα απο την οδοντιατρικη , καθως αυτη ειναι που παρεχει την κυρια διασυνδεση , εκπαιδευση , δεξιοτεχνια.

ο νομος εχει ηδη ψηφιστει και δημοσιευθει σε ΦΕΚ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο νομος εχει ψηφισθει σε φεκ ομως θα τον προσβαλλουν εκ νεου για να τον ξανα αλλαξουν και να ισχυσει η φραση της μικτης ειδικοτητας.για αυτο και λεω πως αν ισχυσει.δεν ξερουμε πως θα καταληξει η προσπαθεια της ''εταιριας''.Σε ευχαριστω ομως για την επισημανση σου αληθεια.

αληθεια ξερει κανεις να μου πει για ειδικοτητα στην ελλαδα τι παιζει απ κεντρα και εκπαιδευση και που θα μπορουσα να βρω λιστα πιθανον , δεν ξερω πως να το πω , με τις καλυτερες κλινικες γναθοπροσωπικης χειρουργικης στην ευρωπη??(ενδιαφερομαι ιδιαιτερα για την ειδικοτητα και ψαχνω καιρο για εξωτερικο ως μια πιθανοτητα αν και μακρινη και το μονο που βρηκα ειναι το νοσοκομειο της μπολονια το S. Orsola)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Επηρρεαζεται δηλαδη και ο θεσμος των εξετασεω για εισαγωγη στην ειδικοτητα; 'Η καταλαβα κατι λαθος;

ναι εχουνε καταργηθει αφου πλεον ισχυει οτι ισχυει και για τις ιατρικες ειδικοτητες,λιστα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο νομος εχει ψηφισθει σε φεκ ομως θα τον προσβαλλουν εκ νεου για να τον ξανα αλλαξουν και να ισχυσει η φραση της μικτης ειδικοτητας.για αυτο και λεω πως αν ισχυσει.δεν ξερουμε πως θα καταληξει η προσπαθεια της ''εταιριας''.Σε ευχαριστω ομως για την επισημανση σου αληθεια.

αληθεια ξερει κανεις να μου πει για ειδικοτητα στην ελλαδα τι παιζει απ κεντρα και εκπαιδευση και που θα μπορουσα να βρω λιστα πιθανον , δεν ξερω πως να το πω , με τις καλυτερες κλινικες γναθοπροσωπικης χειρουργικης στην ευρωπη??(ενδιαφερομαι ιδιαιτερα για την ειδικοτητα και ψαχνω καιρο για εξωτερικο ως μια πιθανοτητα αν και μακρινη και το μονο που βρηκα ειναι το νοσοκομειο της μπολονια το S. Orsola)

το νομο θα τον προσβαλουν μετα την επισημη εναρμονιση με τις ευρωπαικες οδηγιες και εαν προκυψει κατι νεο θα ισχυει μονο για εντος ελλαδος.Εννοω οτι στην ευρωπη ως ελλαδα θα στειλουν τον ηδη ψηφισθεντα νομο και για εσωτερικη καταναλωση και ηρεμια θα κανουν μια τροποποιηση για να αποτρεψουν ισως τη δημιουργια ειδικοτητας χειρουργικης στοματος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο νομος εχει ψηφισθει σε φεκ ομως θα τον προσβαλλουν εκ νεου για να τον ξανα αλλαξουν και να ισχυσει η φραση της μικτης ειδικοτητας.για αυτο και λεω πως αν ισχυσει.δεν ξερουμε πως θα καταληξει η προσπαθεια της ''εταιριας''.Σε ευχαριστω ομως για την επισημανση σου αληθεια.

αληθεια ξερει κανεις να μου πει για ειδικοτητα στην ελλαδα τι παιζει απ κεντρα και εκπαιδευση και που θα μπορουσα να βρω λιστα πιθανον , δεν ξερω πως να το πω , με τις καλυτερες κλινικες γναθοπροσωπικης χειρουργικης στην ευρωπη??(ενδιαφερομαι ιδιαιτερα για την ειδικοτητα και ψαχνω καιρο για εξωτερικο ως μια πιθανοτητα αν και μακρινη και το μονο που βρηκα ειναι το νοσοκομειο της μπολονια το S. Orsola)

το νομο θα τον προσβαλουν μετα την επισημη εναρμονιση με τις ευρωπαικες οδηγιες και εαν προκυψει κατι νεο θα ισχυει μονο για εντος ελλαδος.Εννοω οτι στην ευρωπη ως ελλαδα θα στειλουν τον ηδη ψηφισθεντα νομο και για εσωτερικη καταναλωση και ηρεμια θα κανουν μια τροποποιηση για να αποτρεψουν ισως τη δημιουργια ειδικοτητας χειρουργικης στοματος.Οσον αφορα κλινικες υπαρχουν πολυ καλες σε γερμανια, αγγλια,ελβετια,βελγιο,ισραηλ,αμερικη σαν γενικοτητα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Καλησπερα και ευχαριστω πολυ για την διευκρινηση σου και ενημερωση σχετικα με τις κλινικες και με την αλλαγη του νομου εκ νεου πως θα ισχυσει.αληθεια ξεδιαλυνες ενα ακομη θολο σημειο σχετικα με την ειδικοτητα που εχει πολλα παρακλαδια και θεματα ακομη.Καταλαβαινω τι εννοεις απλα δηλαδη για να αποφευχθει περαιτερω συρραξη.παντως ηθελα να το γραψω καιρο στο φορουμ εδω στο τοπικ και τωρα πως βρηκα το λιγοστο χρονο.εχω μαθει απο εγκυρες πηγες , πως ηδη κινουνται δικαστικως ως δ.σ. αν θελετε , πειτε το , για να οριστει μικτη η ειδικοτητα και να εξαλειφθει το προβλημα με τους μονοπτυχιουχους γναθο.Ομως δε οπως με ενημερωσαν γναθο ιδιοι με τον νομο αυτον τωρα οντως εξω ως μονοπτυχιουχοι θεωρουνται απλα χειρουργοι στοματος , αλλα με τον επαναορισμο μικτης της ειδικοτητας και αλλαγης του νομου τοτε πλεον θα οριζονται με τροποποιησεις ως γναθο κανονικα.τωρα το πως δεν μου ανελυσαν.ειδομεν.καλο υπολοιπο καλοκαιρι σε ολους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.