Jump to content

ΣτΕ: Παράνομες οι περικοπές στο μισθό των ενστόλων


drspiros

Recommended Posts

Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012, κρίνει με πέντε αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι Σύμβουλοι έκριναν ότι οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», ενώ προσθέτουν ότι από τα άρθρα 23,29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων.

«Ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή να έχει στην λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» τονίζουν οι Σύμβουλοι.

Η υποχρέωση αυτή της προηγούμενης εκτίμησης των πραγμάτων, πριν την πραγματοποίηση των μειώσεων των αποδοχών «καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών», προσθέτουν οι δικαστές και τονίζουν:
«Οι περικοπές του επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη». Κατά συνέπεια η απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ένστολων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (ή διαφορετικά Μνημονίου ΙΙΙ).

Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ., η υπουργική απόφαση, προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

http://www.kontranews.gr/

Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα; Τι κάνουν οι Σύλλογοι ανά τη χώρα; Ή δε δουλεύουμε κάτω από ειδικό καθεστώς;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το αστειο ειναι οτι προ μηνος πηραν ενα επιδομα (στυλ κοινωνικου μερισματος) λογω της μειωσης που εχουν υποστει στις αποδοχες τους.

οποτε οχι μονο θα παρουν τους παλιους μισθους τους αλλα θα κρατησουν και το εκτακτο βοηθημα.

και οι ιατροι του ΕΣΥ κλασσικα στα σκ@#$#$@!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι ιατρικοί σύλλογοι που μας εκπροσωπούν και πληρώνουμε. Μήπως και οι ένστολοι κινήθηκαν ατομικά;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι περικοπές π.χ των αγροτικών ιατρών που υπηρετούν σε άγονα και έχουν υποδιπλασιαστεί με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει κανείς και ολόκληρα νησιά και απομακρυσμένα χωριά να στερούνται ιατρικής κάλυψης (ή να στέλνονται εκ περιτροπής ιατροί απ΄το πλησιέστερο νοσοκομείο ή ακόμα και στρατιωτικοί!) δεν είναι αντισυνταγματικές ;

Επαρκούν για... αξιοπρεπή διαβίωση τα 850€ του αγροτικού ιατρού ;

Δεν είναι ισότιμοι πολίτες οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες ;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν είναι ισότιμοι πολίτες οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες ;

συμφωνα με Αδωνι... για αυτο φταινε οι "κακοι" ιατροι που δεν πανε σε αυτα τα αγροτικα και σε καμια περιπτωση η κυβερνηση.

αν μπορουσε θα τους εστελνε με το ζορι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.