Jump to content

Nokia Lumia 1020 (Windows Phone 8.1): pro user review


Recommended Posts

Το πλέον συνηθισμένο στα phone reviews είναι κάποιος που το παίζει geek να παίρνει ένα τηλέφωνο από την εταιρεία, να το ανάβει, να παίζει 5 λεπτά angry birds και μετά να κάνει μετάφραση μια δοκιμή από αγγλική ιστοσελίδα.

Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για όλους εμάς τους υπολοίπους, που δεν μπορούμε να βρούμε μια αξιόπιστη πληροφορία για τη συσκευή πριν την αγοράσουμε (εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά). Κάπως έτσι αγόρασα ένα Lumia 1020, και θα μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας.

Γενικά

Το 1020 θεωρείται το κορυφαίο τηλέφωνο-φωτογραφική μηχανή. Έχει αισθητήρα 41MegaPixel (33-38MP ενεργά ανάλογα με τη φωτογραφία, 7152 x 5368 pixels). Έχει ένα γρήγορο διπύρηνο επεξεργαστή και αρκετή RAM για τα Windows Phone, αρκετά καλή οθόνη (768 x 1280 pixels, 4.5 inches (~332 ppi pixel density)), 32 ή 64GB αποθήκευση χωρίς χώρο για κάρτα microSD, σχήμα που βολεύει τόσο με όσο και χωρίς θήκες.

Πλεονεκτήματα

Τα WP 8.1 είναι αρκετά αξιόπιστα. Το τηλέφωνο συγχρονίζει email από πολλούς λογαριασμούς στο ίδιο inbox με λίγη προσπάθεια, παίζει τα τελευταία παιχνίδια για WP (από τα οποία πολλά της Gameloft είναι δωρεάν), έχει δωρεάν παγκόσμιο GPS navigation της Nokia με χάρτες HERE maps - δηλ, ίδιους χάρτες με το Navigon.

Εφαρμογές για Facebook, Twitter, Instagram υπάρχουν και λειτουργούν καλά. Ο internet explorer είναι αρκετά γρήγορος, ιδίως σε wifi ή σε άλλες χώρες όπου υπάρχει 4G/LTE (στην Ελλάδα ακόμα όχι). Το τηλέφωνο έχει δωρεάν Office Mobile για doc, excel, powerpoint αρχεία. Φορτίζει με microUSB.

Ο ήχος είναι πολύ καλός (τόσο στις κλήσεις όσο και στην ηχογράφηση / αναπαραγωγή).

Το wireless tethering / hotspot δεν έχει προβλήματα.

Μειονεκτήματα

- Δεν υπάρχει δυνατότητα root ή jailbreak. Αυτό σημαίνει μια κάποια δυσκολία με τις πειρατικές εφαρμογές (που προφανώς δε μας απασχολεί ιδιαίτερα), αλλά κυρίως αδυναμία χρήσης adblock με hosts file και άλλων αλλαγών στο τηλέφωνο, πχ αλλαγής του default search engine (Bing).

- Το τηλέφωνο υποστηρίζει Exchange ActiveSync και συγχρονίζει με πολλαπλούς Exchange Server (πχ NHS.net για μας τους γιατρούς). Είναι υποχρεωτικός ο ορισμός pin και η χορήγηση δικαιωμάτων στον Exchange Server (αντίθετα με Android συσκευές όπου αυτό μπορεί να παρακαμφθεί). Αφού όρισα pin ήταν απολύτως αδύνατο να συγχρονίσω το τηλέφωνο με οποιονδήποτε υπολογιστή (Windows 8.1, Mac OS X Mavericks). Διαγράφοντας τους Exchange λογαριασμούς και το pin αυτό το πρόβλημα λύνεται - αλλά προφανώς δε θα έπρεπε να υπάρχει.

- Οι υπηρεσίες Cloud που υποστηρίζει το τηλέφωνο είναι αστείες. Δεν υπάρχει native Dropbox client.

- Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται ως δυο αντίγραφα: μια στα 5MP και μια στα 33-38MP. Το Sharing / αποστολή της φωτογραφίας γίνεται με το 1-2MB αρχείο των 5MP και δεν είναι εύκολη η αποστολή του 10MB αρχείου πλήρους ανάλυσης. Προφανής χαζομάρα, ιδίως για cloud backup.

- Το Office Mobile δεν υποστηρίζει αρχεία κρυπτογραφημένα με κωδικό.

- Από το App Store / Windows Marketplace λείπουν μερικές από τις κορυφαίες εφαρμογές των άλλων stores ή έχουν τραγικές κριτικές, πχ Tinder, PlentyOfFish, OkCupid, Photoshop, banking apps, mobile operator apps κλπ.

Συγκρίσεις

Τα διάφορα iPhone (4S, 5, 5S) είναι πιο γρήγορα - η μπαταρία τους πιθανώς κρατά λιγότερο. Στις φωτογραφίες, η κάμερα των iPhone έχει λιγότερα MP αλλά τα μοιράζεται όλα απευθείας και είναι αρκετά πιο γρήγορη. Siri vs Cortana είναι μάλλον Cortana, αλλά χρειάζεται να ρυθμίσει κανείς το τηλέφωνο σε United States για αυτό. Το Navigation του Nokia είναι κορυφαίο, αλλά το Google Maps είναι ακόμα καλύτερο και το μόνο πρόβλημα είναι τα απεριόριστα Data. Σε iOS το Navigon είναι αντίστοιχα καλό, ακολουθούμενο από Sygic, TomTom και Skobbler. Το μεγάλο πλεονέκτημα του iOS είναι τα third party app, όπου δεν υπάρχει καν σύγκριση. Δε μιλάμε για την τελευταία έκδοση Angry Birds αλλά για πράγματα ψιλοδεδομένα, όπως BNF (αγγλικό συνταγολόγιο), CityMapper, Remote Viewfinder κλπ. Το Pages (δωρεάν πλέον) ανοίγει κρυπτογραφημένα .docx.

Τα διάφορα Android (Samsung / HTC / LG) με λειτουργικό μετά το 4.2 έχουν επίσης μεγάλο πλεονέκτημα στα third party app, επίσης υποστηρίζουν αλλαγή πληκτρολογίου, υπαγόρευση στα ελληνικά κλπ. Θα σταθώ στη σύγκριση με το Galaxy Camera (v1): παρά το παλιότερο λειτουργικό, η οθόνη είναι ίδια περίπου (4.8" 1280x720), ο 4πυρηνος επεξεργαστής αρκετά γρήγορος, αποθηκευτικός χώρος υπάρχει (microSD). Το Nokia είναι πολύ μικρότερο, τραβά φωτογραφίες πιο γρήγορα, έχει πιο σταθερό λειτουργικό - αλλά η κάμερα έχει 21X οπτικό ζουμ, είναι κάπως φτηνότερη, έχει όλες τις Android εφαρμογές και συνδέεται απλά με οποιοδήποτε υπολογιστή. Και όταν τελειώσει η μπαταρία ή η κάρτα μνήμης... βάζεις την επόμενη.

Συμπεράσματα

Η Nokia έχει πολλά να βελτιώσει για το 1030, αλλά μερικά εξαρτώνται από τη Microsoft. Ενα πιο ανοικτό λειτουργικό (jailbreak / root) θα έκανε το τηλέφωνο λιγότερο ασφαλές αλλά θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους εμάς που δεν ανοίγουμε τα rar που μας στέλνουν στο Facebook να έχουμε ad free surfing, να χρησιμοποιούμε το google search με το κουμπί αναζήτησης, να ανεβάζουμε όλες τις φωτογραφίες στο cloud στην κανονική μεγέθυνση. Το να μην ανοίγει το Office Mobile κρυπτογραφημένα αρχεία (όχι μόνο στο Windows Phone αλλά και στο iPhone) είναι κακόγουστο αστείο, όπως και η ανάγκη να μην υπάρχει PIN για να συνδέεται το κινητό με υπολογιστή.

References / Links

http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_1020-5506.php

http://www.phonearena.com/phones/Nokia-Lumia-1020_id7876

http://www.knowyourmobile.com/microsoft/windows-phone-81/22073/iphone-lovers-week-windows-phone-81

http://www.gsmarena.com/six_way_camera_shootout-review-998p10.php

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.