Jump to content

Recommended Posts

Επιτέλους οι φοιτητικές παρατάξεις συμφώνησαν!
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κυκλοφορεί ψήφισμα που φέρει την υπογραφή της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία), της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ), των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή, όλων των φοιτητικών παρατάξεων!
Του Απόστολου Λακασά

Πρόκειται για ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών υπέρ της υποψηφιότητας της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα στη Σχολή, η οποία απερρίφθη από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ. Το ψήφισμα είναι πρωτοφανές, καθώς εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, μετά και τη διάλυση της ΕΦΕΕ, ουδέποτε βρήκαν γλώσσα συνεννόησης όλες οι φοιτητικές παρατάξεις (έστω κι αν, κατά καιρούς, υπήρξαν «ανίερες» συμμαχίες παρατάξεων). Μάλιστα, κάποιες παρατάξεις προτείνουν οι φοιτητές να προχωρήσουν σε κατάληψη της Φιλοσοφικής εάν το Συμβούλιο δεν αλλάξει απόφαση.

Η σύμπραξη αυτή, βέβαια, μπορεί να «διαβαστεί» από διαφορετικές οπτικές γωνίες: Αρνητικά, από όσους αναλογίζονται τα δεινά που έχει προκαλέσει στη λειτουργία των ΑΕΙ ο κομματισμός και η αυθαιρεσία των φοιτητικών παρατάξεων. Θετικά, από τους ρομαντικούς που θυμούνται τις καλές εποχές του φοιτητικού κινήματος.

«Καταγγέλλεται ομόφωνα ότι το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητα της κ. Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής με το επιχείρημα ότι εναντιώθηκε στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, που προωθεί την απόλυτη υποταγή των ΑΕΙ στις ανάγκες των επιχειρήσεων και γι’ αυτό στη σύνθεσή τους φιγουράρουν στελέχη επιχειρηματικών ομίλων», λέει το ψήφισμα που παρουσιάζει η «Κ». «Στην πραγματικότητα, θα είναι μία αποστειρωμένη διαδικασία διορισμού διοικήσεων έτοιμων να εφαρμόσουν πλήρως το νέο νόμο-πλαίσιο με βάση τις επιταγές της κυβέρνησης και να συγκρουστούν με τα κινήματα των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων», προσθέτει και καταλήγει: «Καλούμε τους φοιτητές της Φιλοσοφικής και τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να καταδικάσουν την αυταρχική ενέργεια και να παλέψουν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου και για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου». Αυτό που επίσης προκάλεσε έκπληξη είναι ότι η ΔΑΠ υποχώρησε και υπέγραψε όχι μόνο την καταδίκη της απόρριψης Καραμαλέγκου, αλλά και το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η κ. Καραμαλέγκου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι «το θέμα δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ακαδημαϊκής, δεοντολογικής και νομικής φύσεως» και ότι «δεν επιθυμεί στην παρούσα συγκυρία να προκαλέσει με δηλώσεις της όξυνση της κατάστασης που δημιουργήθηκε». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος, εκτιμά ότι θα κριθεί από νομικούς εάν το Συμβούλιο υπερέβη τις αρμοδιότητές του απορρίπτοντας τη μοναδική υποψηφιότητα.

Πάντως, κατά της απόφασης του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ βάλλουν και πανεπιστημιακοί που έχουν ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων του νόμου Διαμαντοπούλου και καταλογίζουν στο Συμβούλιο ολίσθημα, διότι δίνει επιχειρήματα σε όσους επικρίνουν τη θεσμοθέτησή του. Ενδεικτικά, υποστηρίζεται ότι το Συμβούλιο δεν εξηγεί την απόφασή του, καθώς αναφέρει μόνο ότι «δεν επιλέγουμε ως υποψηφία για το αξίωμα του κοσμήτορα την καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου». Ευρύτερα, καθώς τα Συμβούλια συμπληρώνουν σε λίγες ημέρες ένα χρόνο από τη συγκρότησή τους στα ελληνικά ΑΕΙ, παρατηρείται ότι ο δρόμος προς την «ενσωμάτωσή» τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σπαρμένος με εμπόδια, προβλέψιμα και μη.

Δημοσίευση : 18 Iανoυαρίου 2014

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/01/2014_536329

ΠΟΣΔΕΠ

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη μη έγκριση της μοναδικής υποψηφιότητας που είχε υποβληθεί για τη θέση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής,της Καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου, τονίζει με γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος, και σημειώνει:
Α.Το νομικό θέμα, κατά πόσο δηλαδή το ΣΙ υπερέβη τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος («…το Συμβούλιο με απόφαση του … επιλέγει … τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα…») είναι κάτι που θα κριθεί από τους νομικούς.
Β.Η απόφαση όμως αυτή δε συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΠΑ και ιδιαίτερα της Φιλοσοφικής Σχολής, στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύει.
Γ. Επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι το ΣΙ έχει αποκοπεί από την πλειοψηφία της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΕΚΠΑ που εξέλεξε τα εσωτερικά του μέλη. Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι ήδη πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν παραιτηθεί τα 2 από τα 8 εσωτερικά εκλεγμένα μέλη του (ο πρώτος και ο τρίτος σε ψήφους κατά την εκλογή σε αυτό) ενώ μόλις πριν μερικές μέρες παραιτήθηκε και ένα από τα σημαίνοντα εξωτερικά του μέλη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. εκφράζει «την εντονότατη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος του Ε.Κ.Π.Α. επιχειρεί να αποκλείσει τη μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του Κοσμήτορα στη Φιλοσοφική Σχολή, της Καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου, η οποία χαίρει ευρείας εκτίμησης και αναγνώρισης τόσο στη Φιλοσοφική Σχολή – την οποία υπηρέτησε από διοικητικές θέσεις επί σειρά ετών ως Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, ως μέλος της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. και ως Κοσμητεύουσα – όσο και στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο».

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την απόφαση αυθαίρετη και παράνομη, «χωρίς κανένα έρεισμα στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχετικές διαδικασίες».

http://esos.gr/article/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/parembasi_posdep_filosofikis_apokleismo_karamalegoy

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ

Για την απαγόρευση της υποψηφιότητας της συναδέλφου Ε. Καραμαλέγκου για την κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το μπαράζ των ποικιλόμορφων διώξεων στα ΑΕΙ συνεχίζεται. Το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών απαγόρευσε στη συνάδελφο Ε. Καραμαλέγκου να είναι υποψήφια κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, παρότι έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να εκλεγεί. Το «έγκλημα» της συναδέλφου είναι ότι δε συμφωνεί με το πνεύμα του νέου νόμου και ότι δεν αποδέχθηκε ασυζητητί, ως πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω δείχνουν καθαρά έναν από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ και τα αφεντικά τους θεσμοθέτησαν τα εν λόγω Συμβούλια: Για να επιστατήσουν στη δημιουργία του «νέου πανεπιστημίου», στο οποίο κανείς δεν επιτρέπεται να έχει απόψεις, πολύ περισσότερο να δραστηριοποιείται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που εξυπηρετεί τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Επί πλέον, η ενέργεια αυτή του ΣΙ δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει τον περίφημο «έλεγχο φρονημάτων», σήμα κατατεθέν των μετεμφυλιακών κυβερνήσεων εναντίον του λαϊκού κινήματος.

Η ΔΗΠΑΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον εκβιασμό του ΣΙ του ΕΚΠΑ, που δίνει και το στίγμα ενόψει των επερχόμενων πρυτανικών εκλογών. Πρόκειται για έναν ακόμα εκβιασμό προς όσους δεν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που έρχεται να προστεθεί στην κατασυκοφάντηση των πανεπιστημίων και την κινητοποίηση εναντίον τους όλου του δικαστικού μηχανισμού. Μέσα από τέτοιους εκβιασμούς αναδεικνύονται τα όρια της αστικής δημοκρατίας: το σύνταγμα, η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο νομικός και ακαδημαϊκός πολιτισμός, η ακαδημαϊκή ελευθερία ισχύουν όσο δεν αγγίζουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης τάξης και της ΕΕ.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ, τους συναδέλφους, τους φοιτητές, όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πράξη αυτή. Να εντείνουν τη δράση τους και να μην επιτρέψουν παρεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια, να μην περάσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός.

Μόνο ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποκρούσει τα κυβερνητικά μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, με όποια μορφή κυβερνητικής διαχείρισης παρουσιάζεται αυτή.

ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ, 15 Γενάρη 2014



This post has been promoted to an article
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.