Jump to content

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΪΤΖ


V for Vendetta

Recommended Posts

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΪΤΖ
Μεγάλες δυσκολίες στην αντιρετροϊκή θεραπεία

Μέχρι και 30% μειώνουν τα νοσοκομεία τα κονδύλια για τα φάρμακά τους

Πάνω από 1.500 ασθενείς με Εϊτζ, κυρίως ελευθεροεπαγγελματίες, έχουν χάσει την ασφαλιστική κάλυψη και αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αντιρετροϊκή θεραπεία, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Εϊτζ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ (Κυριακή 1 Δεκέμβρη).

Υπό αντιρετροϊκή θεραπεία -παρέχεται από 13 εδικές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία- βρίσκονται 6.150 ασθενείς. Ομως, όπως ανέφεραν οι γιατροί, λόγω της κρίσης πληθαίνουν οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι. Στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει φορολογική ενημερότητα ή έχει ιδιόκτητο σπίτι, δεν μπορεί να αποκτήσει βιβλιάριο απορίας, για να προμηθεύεται χωρίς εμπόδια τα φάρμακά του. Σε πολλές περιπτώσεις, για να χορηγήσουν θεραπεία, οι γιατροί κάνουν διασταλτική ερμηνεία της εγκυκλίου που επιτρέπει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και οικονομικούς μετανάστες, μέχρι αποκατάστασης της υγείας τους.

Το ετήσιο κόστος για αντιρετροϊκά φάρμακα ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Ομως, όπως αναφέρθηκε, τα κονδύλια για φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία θα μειωθούν κατά 15% το 2014 και αυτό θα συμπαρασύρει και τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Ηδη το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 30% τα κονδύλια για αντιρετροϊκή θεραπεία για το 2014.

Οπως ειπώθηκε ακόμα, χωρίς την αντιρετροϊκή θεραπεία παραμένουν σήμερα το 50% των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών στη χώρα μας, γιατί μετά την πρώτη επαφή τους με το δημόσιο σύστημα υγείας «χάνονται», καθώς δεν υπάρχουν εκείνες οι δομές που θα τους συγκρατήσουν. Το πρώτο δεκάμηνο του 2010 στην Αττική είχαν καταγραφεί μόνο 15 χρήστες με Εϊτζ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 είχαν καταγραφεί 213, του 2012 506 και του 2013 258.

Δραματική είναι η κατάσταση των 130 φυλακισμένων χρηστών - εκ των οποίων οι δέκα είναι γυναίκες. Πέρα από τις δυσκολίες στην αντιρετροϊκή θεραπεία, στοιβάζονται στον ίδιο θάλαμο άνθρωποι που έχουν φυματίωση - γεγονός που αποτελεί «υγειονομική βόμβα» για τη δημόσια υγεία.

ΒΙΝΤΕΟ:

http://www.youtube.com/watch?v=4z2DtNW79sQ

Δεν είναι ένα απλό τραγούδι, αλλά ένας ύμνος για τη ζωή. Ένα τραγούδι που δεν μίλησε μόνο στις ψυχές των ανθρώπων που έπασχαν ή πάσχουν από AIDS, αλλά σε όλους όσοι αντιπαραβάλουν απέναντι στις όποιες δυσκολίες, τη δύναμη του αγώνα για ζωή και δικαιοσύνη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.