Jump to content

Βυσσινόκηπος.Το έργο του Τσέχοφ σε ένα παλιό αρχοντικό στη Θεσσαλονίκη


Recommended Posts

Βυσσινόκηπος

25.09.2013 έως 24.11.2013

* Περιγραφή
* Το έργο

Ένα παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης, από τα ελάχιστα σωζόμενα του τέλους του 19ου αιώνα, η Βίλα Καπαντζή, όπου στεγαζόταν άλλοτε το ιστορικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων και σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, είναι ο επόμενος σταθμός του θιάσου από φέτος.
Η παράσταση δε φιλοξενείται απλώς στη Βίλα Καπαντζή. Από την αρχή σχεδιάστηκε για να παιχτεί μέσα σε αυτό το παλιό αρχοντικό. Δηλαδή, ο χώρος της πραγματικότητας γίνεται το σκηνικό της μυθοπλασίας. Συνεχίζεται έτσι η πρόσφατη αναζήτηση της Πειραματικής Σκηνής για παραστάσεις σε μη θεατρικούς χώρους ιδιαίτερου χαρακτήρα. Για το έργο του Τσέχοφ χρησιμοποιείται ένα συνομήλικο του έργου οικοδόμημα, με τη σάλα του να υποδέχεται σε μια παροδική κοινότητα ηθοποιούς και θεατές. Κύκνειον άσμα του Τσέχοφ, ο «Βυσσινόκηπος» (1904), είναι μια θεατρική παράσταση που πραγματεύεται τον αποχαιρετισμό, το τέλος μιας εποχής.

Ο Βυσσινόκηπος είναι θεατρικό έργο του Αντόν Τσέχωφ, που γράφτηκε το 1903. Το έργο είναι εμπνευσμένο από μία εποχή κατά την οποία ο ρωσικός λαός αν και θεωρητικά ελεύθερος, εξαιτίας της κατάργησης της δουλοπαροικίας κατά το 1861, ζούσε ακόμα στη φτώχεια και την αμάθεια. Θεωρείται μια προαναγγελία ουσιαστικά της επανάστασης του 1905 και της επανάστασης του 1917. Θεωρείται έργο στο οποίο υποδεικνύεται η αδυναμία των ανθρώπων, κυρίως των αριστοκρατών, να κατανοήσουν τις όποιες διαφοροποιήσεις αλλάζουν το κοινωνικό περιβάλλον, όπως επίσης και τον ρόλο που παίζουν αυτές οι αλλαγές στην προσωπική τους ζωή. Σε συμβολικό επίπεδο ο βυσσινόκηπος, ένα κομμάτι γης που ανήκει σε αριστοκρατική οικογένεια, όπως, και η αδυναμία της οικογένειας να τον κρατήσει υποδηλώνει τις αλλαγές τις ρωσικής κοινωνίας και τα νεα κοινωνικά στρώματα που έρχονται στο προσκήνιο, εξαιτίας πολιτικών και κοινωνικών ζυμώσεων.

* Ένα θεατρικό έργο εξαιρετικά συμβολικό με ένα «βυσσινόκηπο» να αντικατοπτρίζει τον παλιό κόσμο, την κιβωτό της αριστοκρατικής παράδοσης, την ομορφιά για την ομορφιά, τη συμπύκνωση της μνήμης ενός κόσμου που χάνεται.
Μα και ένα έργο συνάμα προφητικό που προεικονίζει την επερχόμενη θύελλα της ρώσικης επανάστασης. Οι ήρωές του παραμένουν προσκολλημένοι σε ένα μυθικό νοσταλγικό παρελθόν, χωρίς να κάνουν τίποτε παρά μόνο να το αναπολούν ακόμη κι όταν ακούν τα τσεκούρια να χτυπούν δυνατά και να κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές...

Συντελεστές
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Διαμόρφωση χώρου-Kοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Βοηθός σκηνοθέτη-Επιμέλεια φωτισμών: Μαρία Λαζαρίδου
Παίζουν: Έφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Άννα Ευθυμίου, Μάριος Μεβουλιώτης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Γιώργος Φράγκογλου

Γενική είσοδος: 15 €
Μειωμένο: 10 € (φοιτητικό, μαθητικό), 8 € (κάρτα ανεργίας), 5 € (ατέλεια)
Κάθε Πέμπτη βράδυ και Σάββατο απόγευμα γενική είσοδος 10 €
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας (μόνο 45 θέσεις) είναι απαραίτητο να προμηθεύονται οι θεατές τα εισιτήριά τους πριν από την ημέρα της παράστασης, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» (Αριστοτέλους 7, τηλ.: 2310 276447) τις καθημερινές 09:00-21:00 και το Σάββατο 09:00-20:00. Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο της Πειραματικής Σκηνής, τηλ.: 2310 860708, κάθε μέρα 11:00-14:00.

Παράκληση για έγκαιρη προσέλευση, καθώς μετά την έναρξη της παράστασης δεν είναι δυνατή η είσοδος στο κτίριο.

Βίλα Καπαντζή.Βασιλίσσης Όλγας 108, 546 43, Θεσσαλονίκη, +302310295 170, +302310295 171 ,
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00,

Σάββατο στις 18.30 και στις 21.00
Κυριακή στις 19.00


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.