Jump to content

Αλύγιστος στη Φωτιά


V for Vendetta

Recommended Posts

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Αλιέντε

Ξεκίνησε χτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος(Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου, στάση μετρό «Κεραμεικός») το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα της «New Star» στον ηρωικό Πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, με αφορμή τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του (11/9/1973) και την επιβολή της χούντας του Πινοτσέτ. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στις 11/9. Θα προβληθούν 22 ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) για τον Αλιέντε και τη Χιλή, ενώ παράλληλα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, αφίσας και ντοκουμέντων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, από 7.30 μ.μ.: «Ο πόλεμος με τις μούμιες»(1974), ντοκιμαντέρ παραγωγής ΓΛΔ, των σκηνοθετών Χαϊνόφσκι και Σόιμαν, οι οποίοι ερευνούν και αναλύουν τα αίτια του πραξικοπήματος. «Υπόθεση Πινοτσέτ» (2001) ντοκιμαντέρ του Πατρίτσιο Γκουζμάν για τις γυναίκες θυμάτων της χούντας, που μετά από 25 χρόνια (!!!) κλήθηκαν για ακρόαση από τον δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. «Ο αγνοούμενος» (1982) του Κώστα Γαβρά, με επίκεντρο τη χούντα της Χιλής (βραβεύθηκε και με «Οσκαρ»).

Σάββατο: «Ξεχασμένη Μνήμη» (2006) ντοκιμαντέρ του Niles Atallah, για το Chacabuco, την εγκαταλειμμένη πόλη, στρατόπεδο - φυλακή στην εποχή του Πινοτσέτ στη βόρεια Χιλή. «Ματσούκα» (2004) του Andres Wood, με επίκεντρο δυο αγόρια διαφορετικών τάξεων στη Χιλή του 1973. «Νο» (2012) ισπανικό πολιτικό δράμα, του Pablo Larran, με επίκεντρο το δημοψήφισμα του Πινοτσέτ (1988).

Κυριακή: «Η μάχη της Χιλής: Μέρος 1ο, Η εξέγερση της μπουρζουαζίας» (1975) ντοκιμαντέρ του Πατρίτσιο Γκουζμάν, που παρουσιάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Αλιέντε για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και τη λυσσασμένη αντίδραση της ντόπιας αστικής τάξης και των ΗΠΑ. «Αλύγιστος στη Φωτιά» (1978) ντοκιμαντέρ παραγωγής ΓΛΔ, των Χαϊνόφσκι - Σόιμαν, που παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό την τελευταία μάχη του Σαλβαδόρ Αλιέντε στο Προεδρικό Μέγαρο της Μονέδα, σύμφωνα με τις διηγήσεις των λιγοστών συντρόφων του που επέζησαν και ειδικά του στενού του φίλου Ντανιέλο Μπερτολίν, ο οποίος έμεινε δίπλα στον Αλιέντε μέχρι το τέλος. «Πουθενά» (2002) μυθοπλασία του Luis Sepulveda: Σε μια απ' τις αναρίθμητες δικτατορίες στη Λατινική Αμερική ένας εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός ονομάζεται «Πουθενά» και χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εξόντωσης αγωνιστών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χιλή. 11 Σεπτέμβρη 1973. Με τις πλάτες των ΗΠΑ εκδηλώνεται και επικρατεί στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον στρατηγό Πινοσέτ, που ανατρέπει την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας η οποία διήρκεσε 1.141 μέρες. Ο πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε πεθαίνει ηρωικά υπερασπιζόμενος το προεδρικό μέγαρο.
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν οι φυλακισμένοι ξεπερνάνε τις 40 χιλιάδες, οι βασανισμένοι φτάνουν τις 30.000. Σε 3.065 ανέρχονται επίσημα οι νεκροί - εκτελεσμένοι και «εξαφανισμένοι». Πολλοί από αυτούς -όπως ο τόσο αγαπητός στη χώρα μας μουσικοσυνθέτης Βίκτορ Χάρα- αφήνουν την πνοή τους τις πρώτες μέρες κιόλας στο Στάδιο του Σαντιάγκο όπου στοιβάζονται κατά χιλιάδες.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.