Jump to content

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας διαθεσιμότητας γιατρών


V for Vendetta

Recommended Posts

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας διαθεσιμότητας γιατρών
Αλλάζοντας για τρίτη φορά την απόφασή του, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, διατάζει να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα οι 5 γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας - ΠΝΛ (3 από τη Χειρουργική και 2 από τη Νευροχειρουργική Κλινική), οι οποίοι, μαζί με ένα νευροχειρουργό που μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, έχουν παραπεμφθεί στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατηγορία της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, μέσω αγοράς χειρουργικού υλικού σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής του αξίας. Η παραπομπή τους έγινε μετά από έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας για την «τρύπα 7 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΠΝΛ» την περίοδο 2008 - 2009 και το σχετικό πόρισμα που εκδόθηκε.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός, πριν λίγες μέρες, είχε αποφασίσει να τεθούν οι 5 γιατροί σε άμεση «αυτοδίκαιη» αργία, με βάση το νόμο 4093/12, αλλά, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από υγειονομικούς και άλλους μαζικούς φορείς της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας, ζήτησε από τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας να «παγώσει» την εκτέλεση της απόφασης, μέχρι να συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Και τώρα, αποφασίζει... το «ξεπάγωμα» του «παγώματος».

Να σημειώσουμε ότι, τα τελευταία χρόνια, το εν λόγω νοσοκομείο, όπως και τα άλλα 12 της 5ης ΥΠΕ, απογυμνώνεται από γιατρούς και νοσοκόμες και μόνο τον τελευταίο χρόνο, στο διάστημα από τον Ιούνη του 2012 μέχρι τον Ιούνη του 2013, οι γιατροί του από 351 μειώθηκαν σε 337 και οι νοσηλεύτριες από 804 σε 794.

Οπως τονίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι των θεσσαλικών νομών και οι Σύλλογοι Γιατρών των νοσοκομείων της περιοχής, η διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων γιατρών θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία δύο βασικών κλινικών του νοσοκομείου, της Νευροχειρουργικής και της Χειρουργικής, οι οποίες δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών της περιοχής.

Ειδικότερα, στο ιατρικό δυναμικό της Νευροχειρουργικής Κλινικής, η οποία είναι η μοναδική που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, θα απομείνουν μόνο 3 γιατροί, με άμεσο αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα γενικής εφημερίας της και οι ασθενείς (τραυματίες τροχαίων, εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ.) να διακομίζονται σε νοσοκομεία άλλων νομών και κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Εκφράζουν, δε, την αντίθεσή τους στις «αυτοδίκαιες» αργίες, που μπορεί να επιβάλλει ο υπουργός, με βάση το νόμο 4093/12, σημειώνοντας ότι, μ' αυτό τον τρόπο, «ουσιαστικά καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας» και πρόκειται για «ένα προσχηματικό νομικό κατασκεύασμα που, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας, ή τη σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγεί σε "πειθαρχική ομηρία" δεκάδες συναδέλφους μας, που βλέπουν ορθάνοιχτη πλέον την πόρτα της απόλυσης, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό που έβαλε ως προαπαιτούμενο η τρόικα στον τομέα της Υγείας».

Παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Βόλου, στην οποία, αφού επισημαίνεται ότι η πολιτική που εφαρμόζεται «απαιτεί ο γιατρός να λειτουργεί ως μάνατζερ, να ασχολείται, πλήρως και κυρίως, με τις αγοραπωλησίες με τις διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, υποτάσσοντας σε αυτές την περίθαλψη των ασθενών»,σημειώνεται: «Οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως προπαγανδίζει. Είναι προτροπή έως και απειλή προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν καλύτερες μπίζνες με τις εταιρείες».

Ως προς, δε, την αρμοδιότητα του υπουργού να θέτει σε αργία, με απόφασή του, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων, ανεξαρτήτως αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων, αναφέρει ότι «εντείνει τους εκβιασμούς και τις πιέσεις» και «στα πλαίσια του δόγματος "νόμος και τάξη", κατά παραγγελία των μεγαλοεπιχειρηματιών, χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια κλίματος υποταγής των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και γενικότερα στο Δημόσιο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Λύση και διέξοδος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων είναι μόνο το ενιαίο, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λάρισα: Στάση εργασίας και σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
larisa-ygeia-02.jpg?itok=es_mqe_c
Από την κινητοποίηση των γιατρών τη Δευτέρα

Συνεχίζει και σήμερα Τρίτη τις κινητοποιήσεις του ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ τουΠανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού Υγείας,Αδ. Γεωργιάδη, να θέσει σε άμεση διαθεσιμότητα 5 γιατρούς ΕΣΥ του νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με την κατηγορία της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, μέσω αγοράς χειρουργικού υλικού σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής του αξίας.

Περιοδεία στο νοσοκομείο πραγματοποίησε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Η κλινική της Νευροχειρουργικής και της Χειρουργικής, από όπου και προέρχονται οι πέντε γιατροί, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά οι γιατροί της Νευροχειρουργικής Κλινικής σημειώνουν ότι μετά και τη διαθεσιμότητα των γιατρών «ο αριθμός των ιατρών που έμεινε στην κλινική δεν επαρκεί ούτε καν για τυπική κάλυψη των εφημεριών» και «εκ των πραγμάτων πλέον οι εφημερίες θα μείνουν ακάλυπτες».

http://www.902.gr/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Όποιοι ροκανίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργούν τέτοιες μαύρες τρύπες αδιαφάνειας και ρεμούλας, να κλείνουν!

Αρκετά τσάκισαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.