Jump to content

Η κρίση φέρνει τρίμηνη αύξηση της στρατιωτικής θητείας


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΠΗΛΙΩΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη σε φυλάκια και μονάδες της περιοχής και εξήρε το ρόλο του Α΄ Σ.Σ.

Η κρίση φέρνει τρίμηνη αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Η κρίση φέρνει αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος επιβεβαίωσε από την Κοζάνη ότι η επικείμενη αύξηση της θητείας σχετίζεται με την κρίση και με τη μείωση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών.

Ο υφυπουργός που έφτασε στην περιοχή από προχτές, επισκέφτηκε μονάδες και φυλάκια της ζώνης ευθύνης του Α΄ Σώματος Στρατού. Ο ίδιος είπε ότι διαπίστωσε έλλειψη στρατιωτών στις μονάδες της περιοχής που επισκέφτηκε, όπως στο Αμύνταιο, στο φυλάκιο της Νίκης και σε μονάδες των Γρεβενών. Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντάλλαξε ευχές με στρατιώτες και αξιωματικούς.

Σε ερώτηση του «Π» εάν επιβεβαιώνει την επικείμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας και εάν αυτή σχετίζεται με την κρίση, ο Κ. Σπηλιώπουλος υπογράμμισε: «Έχει έμμεση σχέση με την οικονομική κρίση. Όταν είχε αποφασιστεί η μείωση στα σημερινά επίπεδα υπήρχε η προοπτική για τις προσλήψεις των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.). Σήμερα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Επομένως υπάρχει πρόβλημα με την επάνδρωση των μονάδων. Το διαπίστωσα και εγώ από χτες που είμαι εδώ στα φυλάκια και στις μονάδες. Άρα λοιπόν είναι λογικό να υπάρξει μία μικρή αύξηση της θητείας στο επόμενο διάστημα. Έχει ανατεθεί από τα επιτελεία και από την πολιτική ηγεσία στις υπηρεσίες να μελετήσουν το ζήτημα. Οι ενδείξεις είναι ότι μάλλον σύντομα θα έχουμε μία μικρή αύξηση της θητείας, ώστε να επανδρωθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο». Ερωτηθείς ο υφυπουργός εάν η αύξηση θα είναι στο «τρίμηνο» που γράφτηκε στον Τύπο, δήλωσε: «Μάλλον θα κυμανθεί σ’ αυτό το επίπεδο και θα ισχύσει εντός του 2012».

Ερωτηθείς για το Α΄ Σ.Σ. αν υπάρχουν σχεδιασμοί για αλλαγές και ενδεχόμενη υποβάθμιση, ο Κ. Σπηλιώπουλος, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί». Αντιθέτως εξήρε τη συμβολή του Α΄ Σ.Σ., το οποίο «προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα μας, νομίζω, άλλωστε μπορεί να αλλάζουν οι συσχετισμοί, οι συγκυρίες και οι στρατιωτικοί στόχοι της πατρίδας, αλλά νομίζω ότι το Α. Σ.Σ. εκπληροί έναν πολύ σημαντικό ρόλο και πιστεύω ότι θα συνεχίζει να τον εκπληροί και στο μέλλον».

Σχετικά με το αίτημα παραχώρησης έκτασης του στρατοπέδου Μακεδονομάχων για χρήση πάρκινγκ του νέου αστυνομικού μεγάρου, σημείωσε ότι γνωρίζει το θέμα, «αλλά οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν απαντήσει αρνητικά». Χτες ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Αθανασιάδη και Γιάννη Βλατή έθεσαν πάλι το ζήτημα στον υφυπουργό, ο οποίος απάντησε: «Είναι δίκαιο το αίτημα και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο στρατόπεδο. Είναι σύμφωνος και ο διοικητής του Α΄ Σ.Σ., το ξαναβλέπουμε και πιστεύω ότι θα βρούμε μία λύση, στην αρχή του νέου χρόνου».

http://e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=15764

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ Η ΕΝΝΕΑΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ

Στο τραπέζι αύξηση θητείας στον στρατό

Ολα τα ενδεχόμενα βρίσκονται ανοιχτά σχετικά με τη διάρκεια της θητείας, ακόμη και η αύξησή της έως και τρεις μήνες. Τα Γενικά Επιτελεία επιμένουν για δωδεκάμηνο, όμως ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, τονίζει ότι πρέπει «να αξιολογηθούν όλα» πριν από την τελική απόφαση

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με τη διάρκεια της θητείας ακόμη και η αύξησή της, όπως προκύπτει από χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου. Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Αμυνας ερωτηθείς από το «Εθνος» τόνισε ότι η συζήτηση των τελευταίων ημερών για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας αφορά τις σχετικές μελέτες και εισηγήσεις που έχουν ζητηθεί από τα Γενικά Επιτελεία.

Οι στρατιωτικοί επιμένουν στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας έως και 3 μήνες, από 9μηνο που ισχύει σήμερα να πάει στο 12μηνο, για την κάλυψη των προβλημάτων επάνδρωσης των υφιστάμενων στρατιωτικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να προτείνουν δραστική περικοπή στρατοπέδων στην ενδοχώρα.

Πάντως η όποια απόφαση για τη διάρκεια της θητείας θα είναι πολιτική και θα ληφθεί «εν καιρώ», όπως υπογραμμίζει με νόημα ο Δ. Αβραμόπουλος, εννοώντας σαφώς ότι η παρούσα κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πρόκειται να καταπιαστεί με το ακανθώδες θέμα της θητείας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63599500

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.