Jump to content

Άλλο ένα μονοπώλιο των φαρμακοποιών καταρρέει ...


iceman

Recommended Posts

αλλο ενα μονοπωλιο των φαρμακοποιων καταρρεει............

Και από τα σούπερ μάρκετ θα πωλείται πλέον το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας

Από τα σούπερ μάρκετ θα πωλούνται στο εξής τα γάλατα της πρώτης βρεφικής ηλικίας, τα οποία σήμερα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία. Πρόκειται για τα γάλατα, με τα οποία τρέφεται το μωρό το πρώτο εξάμηνο της ζωής του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος ανέφεραν ότι η απελευθέρωση στην πώληση του πρώτου βρεφικού γάλακτος θα συμπιέσει την τιμή κατά τουλάχιστον 20%.

Η απόφαση ελήφθη δύο μέρες μετά τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη από το βήμα της Βουλής. «Πόσο εκσυγχρονιστής ή μεταρρυθμιστής είσαι, όταν αρνείσαι να πωλείται το βρεφικό γάλα πρώτης ηλικίας στα σούπερ μάρκετ και να πωλείται μόνο στα φαρμακεία σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή της Γερμανίας» είχε πει ο κ. Ξυνίδης. Newsroom ΔΟΛ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι προστάτιδες συντεχνίες Tου Πασχου Μανδραβελη

Μα, δεν το ’λεγε κι αυτός νωρίτερα, για να μην πληρώνουμε τσάμπα τόσα χρόνια; Ο λόγος για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Κώστα Λουράντο, ο οποίος αντιδρώντας και στην ελάχιστη απελευθέρωση του επαγγέλματος που επιχειρούν οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος, δηλαδή στην πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και από τα σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι η μείωση κατά 20% της τιμής που προβλέπεται λόγω απελευθέρωσης θα μπορούσε να γίνει και από τα φαρμακεία (Βήμα FM, 12.12.2011).

Αυτό και μόνο δείχνει τα αγαθά του ανταγωνισμού. Πριν καν υπάρξει απελευθέρωση, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι οι τιμές μπορούν να πέσουν κατά 20%. Σκεφθείτε το κέρδος για τον καταναλωτή αν πραγματικά υπάρξει ανταγωνισμός. Θα γίνει της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στα φάρμακα. Οπως σωστά δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη ο ίδιος συνδικαλιστής φαρμακοποιός για τη μείωση κατά 92% της τιμής των σκευασμάτων κατά την ηλεκτρονική δημοπρασία από το υπουργείο Υγείας, «από τη στιγμή που οι εταιρείες έκαναν τόσο γενναία έκπτωση, σημαίνει πως τόσα χρόνια αισχροκερδούσαν». Πολύ σωστά τα λέει. Οπου υπάρχουν περιορισμοί και ολιγοπώλια ο κόσμος πληρώνει παραπάνω και κάποιοι ελέω υπουργικών αποφάσεων ή πολιτικής αβελτηρίας θησαυρίζουν. Και όλα αυτά τα χρόνια πολλοί από τον χώρο του φαρμάκου θησαύρισαν στην πλάτη μας.

Το αστείο είναι ότι κάθε φορά που κάτι γινόταν για να περιοριστούν τα εξωφρενικά χρέη οι συνδαιτυμόνες του χώρου κραύγαζαν για την «υγεία του λαού». Ποιος θυμάται τη μεγάλη σπέκουλα που έγινε την περίοδο 2000 - 2004 με τη λίστα φαρμάκων, τους κλαυθμούς για τους φτωχούς που δεν θα είχαν πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα και θα πέθαιναν λόγω της κυβερνητικής αναλγησίας; Κάπως έτσι προσπαθούν να μας κοψοχολιάσουν για την απελευθέρωση του επαγγέλματος οι σύλλογοι φαρμακοποιών. Ακόμη και η απελευθέρωση του ωραρίου -να ανοίγουν π.χ. αν επιθυμούν κάποιοι το Σάββατο- «εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του λαού».

Ετσι και με το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, ο κ. Λουράντος βρήκε νέους τρόπους για να κινδυνολογήσει. Για το... καλό μας, φυσικά: «Φανταστείτε λοιπόν να το πουλάνε στα σούπερ μάρκετ με ένα ευρώ. Που αυτό σημαίνει πως θα έρχεται από τρίτες χώρες, πιθανότατα από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία. Και σας ρωτώ ευθέως, θα δίνατε εσείς ένα προϊόν αμφιβόλου ποιότητος στο μωρό σας;». Φυσικά όχι. Κανείς δεν θα ήθελε να δίνει στο παιδί του «προϊόν αμφιβόλου ποιότητος» και γι’ αυτό δίνουμε ένα σκασμό λεφτά στον ΕΟΦ και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να ελέγχουν. Επιπλέον οι γονείς μπορούν να κοιτούν την ποιότητα και την τιμή, και ποιος ξέρει; Πιθανόν θα προτιμήσουν τα φαρμακεία. Θα είναι όμως επιλογή τους και δεν θα έχει γίνει με υπουργική απόφαση ο κ. Λουράντος προστάτης άγιος των παιδιών της επικράτειας.

Πολλοί σκούζουν για τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας κινδύνους για τον λαό, έτσι ώστε ο λαός να προσπερνά την αιμορραγία στην τσέπη του. Τόσα χρόνια δοκιμάσαμε όλους τους περιορισμούς που μπορούσαν οι συντεχνίες και οι πολιτικοί να φανταστούν. Ηρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε και την απελευθέρωση. Και να είμαστε σίγουροι: ακόμη και αν υπάρξει γάλα από το Μπαγκλαντές στα σούπερ μάρκετ, πρώτος ο κ. Λουράντος θα το καταγγείλει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231143704

Μειώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, σταθερή η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από 18% σε 15% εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς των φαρμάκων θα παραμείνει στο 9%.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Λοβέρδος, το ήμισυ από τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών θα κοπεί από τη λιανική τιμή των φαρμάκων και το άλλο 1,5% θα προέλθει από την αύξηση του «rebate» (είδος έκπτωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία) σε όσους φαρμακοποιούς κάνουν τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ.Λοβέρδος δεσμεύτηκε για νέο διορθωτικό δελτίο τιμών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με στόχο, όπως είπε, τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να την καρπωθούν οι πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι κάποιος άλλος.

....................

Έντονη η αντίδραση των φαρμακοποιών

«Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν από την πιστωτική ασφυξία των πολυεθνικών και των τραπεζών, ο υπουργός κ.Λοβέρδος επελεξε να μειώσει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των φαρμακοποιών» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ.Αμπατζόγλου.

Και προσθέτει: «Τον καθιστούμε υπεύθυνοο για το χάος που θα επικρατήσει από το νέο έτος στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μονάχα ένα Φαρμακείο χρειάζεται στην Αττική!

Θα έχει τη μορφή μεγάλης φαρμακαποθήκης, (τύπου ΙΚΕΑ), θα αγοράζει χονδρικά τα φάρμακα σε πολύ χαμηλότερες τιμές, θα διευθύνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα μεταφέρει φάρμακα σε όλα τα Νοσοκομεία και τις Κλινικές, θα έχει απλούς υπαλλήλους κι όχι Φαρμακοποιούς, θα διαχειρίζεται τις συνταγές ηλεκτρονικά, χωρίς χαρτιά.

Όλα τα άλλα είναι φούμαρα για να συνεχίσουν απροκάλυπτα να κερδίζουν οι Φαρμακοποιοί...

Που απλά έχουν ακριβά σούπερ-μάρκετ και τίποτα άλλο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι ιδέες σου δεν απέχουν πολύ από αυτές των ηλιθίων που μας κυβερνούν.

Μπα, δε νομίζω.

Οι Πασόκοι θέλουν να παίρνει πτυχίο Φαρμακευτικής μονάχα όποιος είναι μέλος της ΠΑΣΠ.

Μετά θα του δίνουν ένα Φαρμακείο, που θα είναι Κρατικό, για να δουλεύει.

Τα κέρδη θα συγκεντρώνονται στα Ταμεία του Κόμματος για να χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές εκστρατείες όλων των βουλευτών, να παραγγείλουν δημοσκοπήσεις, κτλ

Ο,τι μένει θα μοιράζεται στους σοσιαλιστές εργάτες Φαρμακοποιούς, ανάλογα με τις ανάγκες τους, έπειτα από υπολογισμό μέσω μιας πολύπλοκης λογιστικής φόρμουλας βασισμένης στα βιβλία του Μαρξ.

Όσοι δουλεύουν σκληρά, θα αμοίβονται με απονομές σοσιαλιστικών μεταλλίων και δωρεάν συμμετοχές στα πρακτικά του συνεδρίου της επόμενης Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τα φάρμακα χωρίς πια πατέντα, εικοσαετίας, θα παράγονται όλα εξ'ολοκλήρου σε ελληνικά κολεκτιβοποιημένα εργοστάσια, χωρίς να επιτρέπονται εισαγωγές από μη σοσιαλιστικές Χώρες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Και με τη «βούλα» η πώληση βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 διατίθεται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης το βρεφικό γάλα πρώτης παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 12/Β/10-01-2012) την περασμένη εβδομάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το νομοθετικό πλαίσιο έως σήμερα, η διάθεση των παρασκευασμάτων γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) γινόταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία, επιφέροντας σημαντική αύξηση στην τελική τιμή πώλησης των εν λόγω προϊόντων.

Μάλιστα, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στα συγκεκριμένα παρασκευάσματα κινούνταν σε αδικαιολόγητα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των παρασκευασμάτων 2ης (6-12 μηνών) και 3ης (1 έτους και άνω) βρεφικής ηλικίας, τα οποία διατίθενται ελεύθερα στην αγορά. Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και για τις τιμές πώλησης των σκευασμάτων αυτών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

πηγη in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Το ερώτημα είναι όχι απο που θα διατεθούν αλλα αφού πήραν τέτοια απόφαση αν θα παραμείνουν στην μείωση της τιμής τους. Επίσης, τα γάλατα αυτα θα έπρεπε να αφορούν τόσο μικρό ποσοστό του πληθυσμού, μιας και ο μητρικής θηλυκός είναι αναντικαταστατος. Παρόλα αυτα, ζητώ η Ελλάδα κα αλλα λόγια να αγαπιόμαστε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πώς το Μνημόνιο χάνει τις μάχες

Του Μπαμπη Παπαδημητριου

Μια αγορά που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενα κέρδος, διασφαλισμένο με κρατική διάταξη, που υπολογίζεται στο 15%, άρα κάτι περισσότερο από 30 εκατομμύρια. Ενα προϊόν, το βρεφικό γάλα, με το οποίο κανείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει. Ο τέλειος συνδυασμός!

Τη δεκαετία του ’90 ήταν όταν για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να μειωθεί η τιμή του βρεφικού γάλακτος. Αρνηθήκαμε τότε και αρνηθήκαμε προχθές, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέσχε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά την εξέγερση των φαρμακοποιών της Αχαΐας. Απαγόρευσε, μέχρι νεότερης απόφασής του, τη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων και από άλλα σημεία πώλησης. Φαντάζομαι ότι ήδη στα φαρμακεία το γαλατάκι θα πωλείται 15% ακριβότερα. Οσο δηλαδή είχε πέσει η τιμή του μετά την απελευθέρωση. Συγχαρητήρια. Το Μνημόνιο κουρελιάστηκε και σε αυτό το θέμα!

Πρόκειται για παιχνίδια κέρδους με το βρεφικό γάλα; Προφανώς! Η κοινωνία μας, σε αντίθεση με τους ευσεβείς πόθους όσων μεταξύ μας νομίζουν ότι είμαστε «άγγελοι», που κινδυνεύουν να χαλαστούν από τους ξένους «εισβολείς», έχει τυφλό προσανατολισμό στο κέρδος. Το πρόβλημα, όπως σε όλες τις συντεχνιακώς διαπλεκόμενες κοινωνίες, είναι πως όταν μια ισχυρή ομάδα επιχειρηματιών και επαγγελματιών πετύχει ένα μονοπωλιακό προνόμιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταρριφθεί. Δεν διάβασα τις σκέψεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, αλλά κάποιο καλό λόγο θα επικαλείται. Πιθανόν τη γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) που «βάπτισε» το γάλα «φάρμακο», προκειμένου να επικαλεστεί, υποκριτικά, λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αναμενόμενο είναι πως ο δικαστής δεν γνωρίζει ότι ο κ. Δημ. Βαγιωνάς υπήρξε, ταυτοχρόνως, πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ούτε μπορεί να συμπεριλάβει στην κρίση του, ότι το πρόσωπο αυτό υπήρξε και ελεγκτής και ελεγχόμενος. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη γνωμοδότηση της οποίας επιχείρησε ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να ανοίξει την αγορά, όφειλε να έχει ασχοληθεί με το «μονοπώλιο του κ. Βαγιωνά!» και να κάνει τη δουλειά της, που ήταν η αναγνώριση συνθηκών ολιγοπωλίου στην ειδική αυτή αγορά και στο συγκεκριμένο προϊόν, προς όφελος των συμπαθέστατων φαρμακολογικών μικρομονάδων. Προσθέστε όσα άλλα γνωρίζετε για το πρόβλημα του φαρμάκου και θα καταλάβετε γιατί δεν αρέσουν κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις. Σημειώστε ότι μόνον στην Ελλάδα, μεταξύ των 27 κρατών της Ενωμένης Ευρώπης, διαθέτει κυβερνητική ρύθμιση για το βρεφικό γάλα. Αυτοί οι Ευρωπαίοι δεν αγαπούν καθόλου τα μωρά τους...

http://www.kathimeri.../07/2012_450791

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231206584

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

30/10/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δράση για τη διάθεση βρεφικού γάλακτος

H Δράση θεωρεί προκλητικές και απαράδεκτες για την κοινωνία και τους καταναλωτές τις αντιδράσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα της διάθεσης βρεφικού γάλακτος. Είναι εξωφρενική η αξίωση μιας συντεχνίας, που είναι ούτως ή άλλως πολύ καλοπληρωμένη από τα λεφτά των φορολογουμένων, των ασθενών και των καταναλωτών, να έχει το μονοπώλιο της διάθεσης ενός προϊόντος που δεν είναι καν φάρμακο.

Επιπροσθέτως ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Σκορδάς απέδειξε προχθές με ακλόνητα στοιχεία ότι, για το διάστημα κατά το οποίο η διάθεση βρεφικού γάλακτος γινόταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία, η τιμή του ήταν αυξημένη κατά περίπου 20% σε σχέση με την περίοδο που μπορούσε να διατεθεί και από τα σούπερ-μάρκετ.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα με την καθιέρωση συγκεκριμένου ποσού κέρδους 30 € (από ποσοστό 35% επί της τιμής της χονδρικής συν ΦΠΑ που ίσχυε) γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση της Δράσης και του πρώην προέδρου μας κ. Στέφανου Μάνου, που δεν πάψαμε από την ίδρυσή μας να επισημαίνουμε το σκανδαλώδες και κοινωνικά άδικο καθεστώς εύνοιας σε μια επαγγελματική ομάδα εις βάρος του συνόλου. Δυστυχώς και τώρα η ρύθμιση αυτή δεν είναι πλήρης, δεδομένου ότι εξαιρούνται από το Δελτίο περίπου 320 ακριβά φάρμακα, αλλά χαιρετίζουμε τη μείωση του περιθωρίου κέρδους στα περισσότερα φάρμακα ως μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

απο το νεο νομοσχεδιο

Η.3. Διάθεση παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας

1. Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρο 1 της Υ1/Γ.Π. 47815/2008 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β' 1478), γίνεται από τα φαρμακεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ειδών παντοπωλείου και ειδών μαζικής κατανάλωσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υγείας δύναται να ρυθμίζεται ο τρόπος διάθεσης στον τελικό καταναλωτή των ανωτέρω παρασκευασμάτων στα σημεία του προηγούμενου εδαφίου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το ξερουμε ηδη

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4762906

.......................

Ομως τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικά. Το 2011, όταν οι φαρμακοποιοί μονοπωλούσαν τη διάθεση του βρεφικού γάλακτος, η συσκευασία των 900 γρ. (συγκεκριμένης εταιρείας) άγγιζε την τιμή των 27 ευρώ. Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του ίδιου προϊόντος να πέφτει στα 21,50 ευρώ όταν ελήφθη η απόφαση πώλησής του και από τα σουπερμάρκετ. Αντίστοιχα, μια συσκευασία των 400 γρ. έπεσε από τα 9,71 ευρώ στα 8,39 ευρώ. Οταν όμως επέστρεψε και πάλι αποκλειστικά στα φαρμακεία, η τιμή της επανήλθε στα προηγούμενα ύψη, φτάνοντας τα 9,76 ευρώ.

.................................

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...
  • 10 months later...

Σύντομα θα βγούνε στα ράφια και των σούπερ μάρκετ συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη προωθηθεί ενώ ετοιμάζεται ήδη από τον ΕΟΦ η λίστα με όσα θα επιτρέπεται να διακινούνται και εκτός φαρμακείων.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5881

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231292502#ref=newsroombox

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής στα σούπερ μάρκετ

Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΟΦ θα εκδώσει τη λίστα με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, δήλωσε από την Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως εκτελείται έτσι υπουργική απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου που επέτρεψε την ελεύθερη διάθεση τέτοιων προϊόντων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Ωστόσο, ο υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το εάν πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως και η πώληση και των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), ενώ τάχθηκε υπέρ μίας μερικής απελευθέρωσης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρου της Βουλής, Γ.Καλαντζή, σχετικά με τη διεύρυνση των σημείων πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αποφασίστηκε να τεθεί το ζήτημα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

emrespect

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article-wide/138191/ ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika --evropaika-dikasthria- ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika --farmakopoioi.html

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι φαρμακοποιοί

Επί της ουσίας δείτε τι προκαλούν οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο χώρο του φαρμάκου:

1. Κάθε νέος φαρμακοποιός θα ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία εις βάρος της σημερινής ορθής κατανομής αυτών ανά δήμο ή κοινότητα.

2. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων, που θα προκαλέσει μετακίνηση όλων των φαρμακείων από την περιφέρεια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

3. Επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto "νομιμοποιούνται" οι μισθώσεις φαρμακείων.

4. Παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των νοσοκομείων αυτών, με αποτέλεσμα φυσικά να ιδρυθεί απροσδιόριστος αριθμός φαρμακείων, παρά τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη.

5. Παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Μία , δέκα ή... εκατό.

6. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με super markets, πολυϊατρεία, βενζινάδικα και αλλού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

7. Το φαρμακείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ίσχυε. Καταργούνται επίσης οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμό του φαρμακείου και τους χώρους φύλαξης των φαρμάκων.
Προφανέστατα προκειμένου να δημιουργηθούν χωρίς προδιαγραφές μικρά shops in shops φαρμακεία εντός των super markets, φυσικά!
8. Οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) καθορίζονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, κάτι που συνεπάγεται ότι τις τιμές θα καθορίζει ανάλογα με τις διαθέσεις της η φαρμακοβιομηχανία σε βάρος φυσικά της φαρμακευτικής δαπάνης.

9. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών. Δηλαδή το απόλυτο χάος!

10. Ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του, χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης καμίας Αρχής…

11. Τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και για νοσοκομειακή χρήση επιτρέπεται να διατίθεται από κάθε κατάστημα, προφανώς και πάλι από τα super markets.

.....
........
Ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι αναντικατάστατος αφενός στο να εγγυάται την ακριβή και ορθή εκτέλεση της ιατρικής συνταγής στην περίπτωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αφετέρου στο να παρέχει έγκυρες επιστημονικές συμβουλές προς τον ασθενή σε ότι αφορά στην υπεύθυνη διαχείριση της αυτοθεραπείας με τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ). emlmfaoemlmfao
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Υπομονή, σε λίγους μήνες, 5-6 τεράστια φαρμακεία χονδρικής, στυλ ΙΚΕΑ, πλήρως μηχανογραφημένα, που εκτελούν και διανέμουν συνταγές κατ'οίκον, θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ολόκληρης της Αττικής.

Όχι πια μεσάζοντες, όχι πια θεσμοθετημένα υπερκέρδη, όχι πια καρτέλ! emranting

5-6 φαρμακοποιοί θα εργάζονται μονάχα, εξυπηρετώντας 6.000.000 κατοίκους.

Τα φάρμακα θα είναι φθηνότατα αφού θα γίνονται μαζικές παραγγελίες και οι τιμές θα είναι χονδρικής.

Πολλές βιομηχανίες μπορούν να ιδρύσουν δικά τους φαρμακεία, διανέμοντας απευθείας τα προϊόντα τους, χωρίς μίζες μεσαζόντων!

Οι πολίτες-ασθενείς θα ωφεληθούν πολύ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φυσικά θα αποκτήσουμε και μερικούς χιλιάδες ανέργους ακόμη.

Και φυσικότερα, τα καινούρια καρτέλ, θα έχουν την ευγενή καλοσύνη να επιστρέψουν στον κόσμο μέρος από τα υπερκέρδη που θα έχουν λόγω της πελατειακής τους βάσης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231354243

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην παράδοση φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ

Στις 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε πιλοτικά, από το Κορωπί, η παράδοση φαρμάκων μέσω των ΕΛΤΑ με κόστος 3 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ διαμηνύει ότι «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρίες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη».

Ο ΠΦΣ επικαλούμενος δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου αναφέρει στην επιστολή του ότι, η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΤΑ ΑΕ» κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας, θα αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών και την παράδοσή τους στον χώρο επιλογής του πελάτη. Ως κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι αναφέρεται το ποσό των τριών (3) ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, η πρακτική αυτή αντιβαίνει τη φαρμακευτική νομοθεσία και συγκεκριμένα του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.
.................

..................

.................

Ζητά λοιπόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγγραφη ενημέρωση για τη νομιμότητα της νέας αυτής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, προειδοποιώντας ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

«Ανάσα» για τους καταναλωτές από την απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης βρεφικού γάλακτος


Μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα τη σύγκριση τιμών πριν την απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος (2011) έως και σήμερα, διαπιστώνει σημαντική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές από την απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης βρεφικού γάλακτος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ ετησίως.
 

Πηγή

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.