Jump to content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


Recommended Posts

Στο συγκεκριμένο topic θα υπάρχει ενημέρωση ως προς τις κινητοποιήσεις των επί πτυχίω φοιτητών Ιατρικής ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.

 

Καταρχάς, να ενημερώσουμε ότι υπάρχει επιτέλους blog του ΣΦΙΑ στο οποίο θα αναρτώνται οι αποφάσεις του Συλλόγου

ΝΕΟ BLOG ΣΦΙΑ - ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Επίσης, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στο ΝΑΒΟ στις 16.00 θα συγκληθεί η Επιτροπή Συντονισμού,που προέβλεπε το πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση στις 6/10 και η οποία θα προβεί στην οργάνωση κινητοποιήσεων ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ τέτοιων που να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου και το νομοσχέδιο Λοβέρδου για τις εξετάσεις για ειδικότητα.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 19.1k
  • Created
  • Last Reply

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ - ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

mourouzis2005

 

...το θέμα των προαιρετικών και των πτυχιακών εξεταστικών θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα. Από αυτά που ακούστηκαν στο ΔΣ κρατάω τα εξής: "αυτή η πτυχιακή εξεταστική θα γίνει ακριβώς όπως την έχουν ψηφίσει οι επί πτυχίω και στις πτυχιακές εξεταστικές θα δικαιούνται να λάβουν μέρος και οι 6ετείς" (από αυτό συμπεραίνω, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί, ότι ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα) και για τις προαιρετικές "αυτό θα το συζητήσουμε στην επόμενη Γεν. Συνέλευση Τμήματος, οι προαιρετικές είναι θέμα της κάθε κλινικής" (---> αυτό ίσχυε και μέχρι τώρα)

Link to comment
Share on other sites

 

ΕΚΠΑ: Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ έναν μήνα μετά την ψήφισή του, παρουσιάζει αξεπέραστες δυσλειτουργίες

 

«Ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έναν μήνα μετά την ψήφισή του, παρουσιάζει ανυπέρβλητες δυσκολίες και αξεπέραστες δυσλειτουργίες που οδηγούν σε αδιέξοδο με δραματικά αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία και στον προσανατολισμό του πανεπιστημίου, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη να διεξαχθεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα διάλογος τον οποίο το υπουργείο αρνήθηκε καθ’ όλη την κυοφορία του νόμου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα συντελέσει ώστε το πανεπιστήμιο να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και να πάει μπροστά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στην οποία ανήκει».

Η παραπάνω διαπίστωση προέκυψε κατά την ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα απέναντι στο νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας» που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου μας με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Πανεπιστημίου. Μίλησαν εκπρόσωποι των συλλόγων ΔΕΠ, του Διοικητικού Προσωπικού, του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ), των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

Εντυπωσιακή ήταν η καθολική, για πρώτη φορά σε ανοικτή εκδήλωση, συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων αλλά και μελών των φοιτητικών συλλόγων. Αίσθηση προκάλεσε ο σεβασμός με τον οποίο οι φοιτητές αντιμετώπισαν την εκδήλωση και ο δυναμικός τρόπος που ως ομιλητές προέβαλαν τις θέσεις των.

Link to comment
Share on other sites

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Οσα Πανεπιστήµια και ΤΕΙ δεν εφαρμόσουν το νέο νόμο θα συγχωνευθούν»

«Οσα Πανεπιστήµια και ΤΕΙ δεν λειτουργήσουν µε τον νέο νόµο και δεν εκλέξουν πρυτάνεις, θα πάνε σε συγχωνεύσεις . Οσα δεν έχουν νέα διοίκηση µέχρι τον Ιανουάριο, από τον νέο χρόνο απλά δεν θα έχουν προϋπολογισµό και δεν θα µπορούν να υπογράψουν ούτε µία απλή διοικητική πράξη» .

Την παραπάνω μήνυμα έστειλε η υπ. Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου στους Πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ μέσω της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ , τους οποίους κατηγορεί «Εναν µήνα τώρα, οι πρυτάνεις δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους στις διαδικασίες εφαρµογής του νόµου»

«Το δηµόσιο πανεπιστήµιο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός» σημειώνει η υπ. Παιδείας και ξεκαθαρίζει: «Θα κάνω όποιες ρυθµίσεις είναι αναγκαίες για να εφαρµοστεί. Είναι νόµος που ψήφισαν τα 4/5 του ελληνικού Κοινοβουλίου» .

«Επί έναν µήνα τώρα οι πρυτάνεις κάνουν ό,τι µπορούν για να εµποδίσουν την εφαρµογή του νόµου και την εκλογή των νέων Συµβουλίων ∆ιοίκησης. Το µόνο που θέλουν είναι να µη γίνουν οι εκλογές» , υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα !

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η Επιτροπή Συντονισμού του ΣΦΙΑ (σύμφωνα με το πλαίσιο που ψηφίστηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση) για να προτείνει δράσεις που θα διεξάγει ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών ενάντια σε συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου Διαμαντοπούλου. Στην συζήτηση ήταν παρόντες και επί πτυχίω φοιτητές. Αποφασίστηκαν τα εξής :

- Δημιουργία χώρου Παρέμβασης του ΣΦΙΑ στην είσοδο του σταθμού μετρό Αμπελοκήπων. Ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 17.10 και θα λειτουργεί αμέσως μετά το τέλος των διδακτικών ωρών, προκειμένου να μην παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

- Εκπόνηση Δελτίου Τύπου του ΣΦΙΑ με τις θέσεις του για τον Νέο Νόμο Πλαίσιο. Το Δελτίο Τύπου θα περιέχει τις θέσεις του Συλλόγου σχετικά με το Νόμο, όπως αυτές ψηφίστηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση.

- Παράσταση Διαμαρτυρίας του ΣΦΙΑ στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 17.10.2011. Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση Τμήματος της Δευτέρας.

Συζητήθηκε το θέμα των διδάκτρων που θα κληθούν να πληρώσουν ενδεχομένως οι Άραβες συμφοιτητές μας ή και οι ομογενείς αλλά και τα ζητήματα του ανωτάτου χρονικού ορίου σπουδών, της διενέργειας εμβόλιμων πτυχιακών εξετάσεων, της χρονικής διάρκειας της εξεταστικής και του μέγιστου αριθμού επάναληψης της εξέτασης σε ένα μάθημα.

Τα ζητήματα αυτά θα γίνει προσπάθεια να ξεκαθαριστούν στην επόμενη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 13/10 και την Γενική Συνέλευση Τμήματος, τη Δευτέρα 17/10.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Σύγκλητος όσο και η Γενική Συνέλευση είναι ανοιχτές διαδικασίες. Κάθε φοιτητής μπορεί να παρευθεί και να ζητήσει τον λόγο.

Link to comment
Share on other sites

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

mourouzis2005 την Τετ Οκτ 12, 2011

Από «το ΒΗΜΑ»

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης παρουσιάστηκε η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) που αφορά τις ιατρικές ειδικότητες.

Ειδικότερα, το ΚΕΣΥ προτείνει την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας με στόχο την κατάργηση της ισχύουσας λίστας, καθώς και την ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών των Ιατρικών Ειδικοτήτων που θα αντιστοιχούν στις 41 κύριες ειδικότητες. Σε αυτές θα συμπεριληφθούν οι ειδικότητες της Γηριατρικής και της Ιατρικής Γενετικής. Οι Επιστημονικές Εταιρείες θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ιδρύεται Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, συστήνονται Εκπαιδευτικά Κέντρα το 2012 και αντίστοιχες Μονάδες για την εκπαίδευση των ειδικευομένων και καθιερώνεται «Βιβλιάριο Εκπαίδευσης». Σε αυτό καταγράφεται το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η πρόοδος του ειδικευομένου γιατρού.

Επίσης, οι υποψήφιοι που θα επιτυγχάνουν στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας θα βαθμολογούνται. Οι ειδικευόμενοι κατά την αποφοίτησή τους θα βαθμολογούνται ανάλογα με την απόδοσή τους με «Καλώς», «Λίαν Καλώς» ή «Άριστα».

Για τους ειδικευμένους γιατρούς, καθιερώνεται η «Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη». Οι γιατροί υποχρεούνται να παρακολουθούν ετήσια προγράμματα, που καταρτίζονται από τις επιστημονικές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων, σεμινάρια και συνέδρια. Στους γιατρούς που παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες χορηγείται συγκεκριμένη βαθμολογία (μόρια) και βεβαίωση. Η συγκέντρωση 250 εκπαιδευτικών ωρών (μορίων) μέσα σε πέντε χρόνια είναι προαιρετική τα πρώτα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του νόμου. Στη συνέχεια όμως, είναι υποχρεωτική. Η βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την κατάληψη θέσης σε δημόσιο φορέα ή σύναψη σύμβασης με Ασφαλιστικό Οργανισμό.

 

Η πρόταση του ΚΕΣΥ θα δοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για διαβούλευση. Στη συνέχεια θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου για να κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή.

Link to comment
Share on other sites

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε επιστολή-ενημέρωση προς τους φοιτητές των Ιατρικών Σχολών σχετικά με το προσχέδιο νόμου για τις ειδικότητες !

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Αγαπητοί αυριανοί συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το προσχέδιο Νόμου που συντάχθηκε όχι μόνο χωρίς διάλογο αλλά εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση ως προς τις κατευθύνσεις του προσχέδιου της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

Το προσχέδιο Νόμου αφορά στην ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών των Ιατρικών Ειδικοτήτων, Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ), στην απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών.

Βάσει του νομοσχεδίου προβλέπεται η ίδρυση Νέων Επιστημονικών Εταιρειών, μία ανά ειδικότητα. Οι Εταιρείες αυτές θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες για όλα τα θέματα που αφορούν στην αντίστοιχη ειδικότητα.

Δυστυχώς η αναφορά του προσχέδιου Νομού ως προς την εισαγωγή στην ειδικότητα με ένα σύστημα εξετάσεων χωρίς δικλίδες ασφάλειας, οδηγεί τους νέους συναδέλφους σε ομηρία και ανοίγει το δρόμο σε πιθανές εξαρτημένες πελατειακές σχέσεις.

Προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας η ψήφιση του προσχεδίου από το θερινό τμήμα της Βουλής το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και μετά την ψήφιση αυτού, θα αποσταλεί στις υπάρχουσες Εταιρείες, ένα νέο Ενιαίο Καταστατικό βάσει του οποίου θα προκηρυχθούν οι εκλογές, για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων.

Τις ενστάσεις μας σχετικά με το προωθούμενο Νομοσχέδιο έχουμε ήδη θέσει υπόψη του Υπουργού Υγείας.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών.

Η συμπαράστασή όλων σας είναι σημαντική σε όποια μορφή αντίδρασης αναληφθεί.

Link to comment
Share on other sites

Aύριο,17/10 θα πραγματοποιηθεί ΓΣΤ.

Καλό θα ήταν,όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν να είναι στη σχολή 09.30!

Link to comment
Share on other sites

H σημερινή Γενική Συνέλευση Τμήματος ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!

Κατέστη σαφές πως ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΕΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΕΚΜΕΡΙΩΜΕΝΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΣΚΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ!!

Προτάσεις κατατέθηκαν και σημειώθηκαν διαξιφισμοί.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ,ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Προβλέπεται το ΔΕΠ στην επόμενη ΓΣΤ,εκτός απροόπτου στις 4/11,να τοποθετηθεί σχετικά με το Νόμο σε ό,τι αφορά στα φοιτητικά θέματα.

Το θέμα της διατήρησης του αριθμού των πτυχιακών εξεταστικών και του δικαιώματος των 6ετών να συμμετέχουν σε αυτές εξασφαλίστηκε με τα μέχρι τώρα δεδομένα,κατ'εξαίρεση για την Ιατρική Αθηνών για το ΤΡΕΧΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ κι αυτό εφόσον η επόμενη Σύγκλητος ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Ως προς το κεκτημένο των φοιτητών να ψηφίζουν τα προγράμματα εξεταστικής τους και αυτά να γίνονται αποδεκτά από τη Σχολή,μέλη του ΔΕΠ εξέφρασαν την άποψη να συστήνεται από εδώ και πέρα μια κοινή επιτροπή καθηγητών-φοιτητών που να συναποφασίζει το πρόγραμμα εξεταστικής.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ,Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟ ΠΑΤΣΟΥΡΗ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ,ΛΟΙΠΟΝ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΣΤ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΠΑΤΣΟΥΡΗ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΣΚΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ-ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/10 ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΘΑΝ(ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ,ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΠΟΙΟ)ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΦΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΣΤ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΠΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟ ΠΑΤΣΟΥΡΗ.

Link to comment
Share on other sites

Σε εκείνους τους φοιτητές επι πτυχίω που παρακολουθούσαν το topic ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ - ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ η φοιτήτρια με το nickname tsouhtra είναι ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΗ!!

Με δική της πρωτοβουλία επετεύχθηκε επαφή με την Καθηγήτριά μας και Ειδική Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ Κα Λινού,που ως καρπό είχε το πρωτοκολλημένο στο Υπουργείο,στην Πρυτανεία και στη Σχολή μας κείμενο - επίσημη τοποθέτησή μας σχετικά με το προσχέδιο του τωρινού Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ανεξάρτητα απ' το ό,τι δεν ελήφθη υπόψιν στις τελικές τροποποιήσεις που έγιναν λίγο πριν την ψήφιση του Νόμου,αποτελεί προηγούμενο,επίσημα καταχωρημένο και το οποίο θα επικαλεστούμε στο άμεσο μέλλον.

ΝΕΟ JACKPOT για την tsouhtra :

Στην προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με τη γραμματέα του Αντιπροέδρου Καθηγητή Κου Πατσούρη,ώστε να κλειστεί rendez-vous καθ'υπόδειξιν του Προέδρου Καθηγητή Κου Δημόπουλου κατά τη χθεσινή ΓΣΤ,ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Μ'ΕΚΕΙΝΟΝ!!

ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ!

ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ,ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΓΓΡΑΦΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Ζήτησε να του σταλεί τόσο στο δικό του e-mail όσο και στου Προέδρου Κου Δημόπουλου,πριν την προσωπική μας συνάντηση.

 

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ.

 

Για όσους θέλουν να ανατρέξουν στο Νόμο για να ενημερωθούν σχετικά με τα σημεία εκείνα που αφορούν στη φοίτηση στο εξής και για τα οποία θα ζητήσουμε διευκρίνιση ή ρυθμίσεις-τροποποιήσεις με επιστημονικά-κοινωνικά κριτήρια θα τον βρουν  εδώ

 

Ως προς τα Βασικά Ορόσημα Εφαρμογής του Νόμου ενημερώνεστε εδώ

 

Link to comment
Share on other sites

Guest fertomasa

καταρχην το σεβασμο μου σε όσους κανουν τη δυσκολη προσπάθεια εκπροσωπησης των επι πτυχιω φοιτητων...

για να μην μπλέκουμε με πολυπλοκες εκφρασεις που κρύβουν την ουσία, όπως εχω ηδη ξαναγράψει, στο κομμάτι που αφορα την αποπερατωση σπουδων (και αφηνω την ουσια δυστυχως, η οποια ειναι η ποιοτητα εκπαιδευσης) οι επι πτυχιω χρειάζονται απλά πράγματα

1. διασφάλιση πτυχιακών ως εχουν.

2. πιθανή παραταση ημερομηνιας διαγραφης μεσω του οργανισμού.

3. ισως ελαστικότερο ωραριο κλινικής ασκησης, για οσους εχουν ακομα κλινικες.

Δεν χρειάζεται κανενα κειμενο πανω απο 3 γραμμες για να τα διεκδικησει καποιος και μπορουν να γινουν σαφη ακόμα και σε προφορικές επαφες..

Link to comment
Share on other sites

Να είσαι σίγουρος πως το τελικό κείμενο δε θα είναι έκθεση ιδεών!! ;)

Ωστόσο θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ "ΝΑΡΚΕΣ"!!

Τι εννοώ?!

Μελετώντας το νόμο σε ό,τι αφορά στα φοιτητικά θέματα,έχω επισημάνει ΣΗΜΕΙΑ που ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ "ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ" ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΏΝ,ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Προσωπική μου ερμηνεία?!

Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ "ΔΕΔΟΜΕΝΗ" Η'ΝΑ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤ'ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΠ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙ Ο,ΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ Η' ΤΟ "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ,Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ.

Ήδη έχω εκτυπώσει 10 σελίδες από το νόμο,όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ,στις οποίες έχω επισημάνει τα εν λόγω σημεία και τα οποία θα καταθέσω στη συνέλευση της Παρασκευής.

Η Ζωή(Nickname : tsouhtra)απ'όσο μου είπε θα ανατρέξει κι εκείνη στο νόμο αναζητώντας τέτοια σημεία.

Όσα ανέφερες έχουν ήδη επισημανθεί από πριν το καλοκαίρι,τότε που στα χέρια μας ήταν το προσχέδιο του νόμου και θεωρητικά όλα ήταν πιθανά!

Στη τελική του μορφή ο Νόμος είναι "ΕΥΡΕΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ".

Το γεγονός αυτό αφήνει περιθώριο για τροπολογίες είτε μέσω εγκυκλίων από το ίδιο το Υπουργείο,είτε μέσω του Οργανισμού κάθε σχολής.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ - ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ!!!

ΥΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΙΕΣΗΣ(ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ)ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΑ!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζουμε πως τέθηκε το συγκεκριμένο ερώτημα??!

Η απάντηση που δόθηκε από το ΕΚΠΑ είναι δεσμευτική ως προς την εφαρμογή του Νέου Νόμου στο σύνολό του??!

Σίγουρα δόθηκε απάντηση,εφόσον δεν συγκαταλέγεται στα Ιδρύματα που αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο.

Στην έναρξη της ΓΣΤ ο Πρόεδρος της Σχολής μας διάβασε την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ,η οποία είναι η εξής :

Από publicuniversitas.wordpress.com/2011/08/29 :

Απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου

EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA

EΘNIKO ΚΑΙ KAΠOΔIΣTPIAKO

ΠANEΠIΣTHMIO AΘHNΩN

____________

Δ E Λ T I O T Y Π O Y

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει επανειλημμένα εκφράσει με αποφάσεις της την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έχει εγκαίρως και συστηματικά επισημάνει ότι ο νέος νόμος:

· αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

· εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του

· υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές

· προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία

· εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου

· αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου

· αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική

μέριμνα

· καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Μετά την ψήφισή του, η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Καλεί τα μέλη των εκλεγμένων οργάνων του Ιδρύματος να συνεχίσουν να λειτουργούν και μαζί με τα μέλη Δ.Ε.Π., τους φοιτητές και όλο το προσωπικό του να στηρίξουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τον εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό του ρόλο. Παράλληλα, η Σύγκλητος αποφασίζει την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων ως και την Παρασκευή

9 Σεπτεμβρίου 2011.

Aθήνα, 29-8-2011

Από τη Γραμματεία Συγκλήτου

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρά και συγχαρητήρια για τις προσπάθειές σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω για τον καινούριο νόμο αν ξέρουμε κάτι νεότερο που να μας αφορά στο παρακάτω ζήτημα.

Σε μια διάταξη αναφέρεται πως φοιτητής που αποτυγχάνει στις εξετάσεις μετά από ορισμένες φορές (νομίζω τρεις φορές),

εξετάζεται στη συνέχεια από επιτροπή (με απόφαση του κοσμήτορα και ύστερα από αίτησή του),

και εάν πάλι αποτύχει μπορεί μέχρι και να τον διαγράψουν (εφ' όσον αυτό προβλέπεται στον κανονισμό του συγκεκριμένου πανεπιστημίου).

Είναι λογικό και δυνατό αυτό να αφορά εμάς που ήδη φοιτούμε ή όχι, και μάλιστα να ισχύσει και αναδρομικά;

Και επειδή κατάλαβα ότι το κάθε πανεπιστήμιο θα δικαιούται να αποφασίζει το ίδιο για το αν θα διαγράφει τους φοιτητές

θέλω να επισημάνω τον κίνδυνο που κρύβει η συγκεκριμένη διάταξη.

Βλέπετε δεν είναι μόνο το χρονικό όριο σπουδών αλλά και ο μέγιστος αριθμός αποτυχιών ανά μάθημα που κανονικά πρέπει να μας απασχολήσουν νομίζω

και δεν ξέρω κιόλας αν πρέπει να τοποθετήθούμε ειδικά στο κείμενο που θα συντάξουμε αναφορικά με τις θέσεις μας και το οποίο θα παραδώσουμε στο Αντιπρόεδρο Κο Πατσούρη.

Εσείς τί λέτε;

(ΥΓ: Δεν ξέρω μήπως στα στοιχεία που ζητήθηκαν να δώσουν και έδωσαν τα Πανεπιστήμια στο Υπουργείο σχετικά με την ενεργό παρουσία και την ταυτότητα του κάθε φοιτητή δόθηκαν ειδικότερα και πληροφορίες για την κατάσταση των σπουδών και τον αριθμό των εξετάσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει επιτυχώς ή όχι ο καθένας φοιτητής. Είχα διαβάσει παλιότερα στον τύπο ότι μέχρι κάπου το Φλεβάρη του 2012 το Υπουργείο σκόπευε για την εφαρμογή του νέου νόμου να οργανώσει και να τηρεί κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο φοιτητών από το οποίο στη συνέχεια θα καλούσε τα πανεπιστήμια να λογοδοτούν γιατί δεν διέγραψαν φοιτητές ως όφειλαν σύμφωνα με το τί προβλέπεται με τις νέες διατάξεις.)

Link to comment
Share on other sites

Στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της σχολής,πριν το rendez-vous μας,μάς ζητήθηκε να τους σταλεί κείμενο με τη μορφή e-mail,όπου επιγραμματικά θα καταγράφονται τα αιτήματά μας.

Επιπρόσθετα,θα κατατεθεί κείμενο,όπου τα συγκεκριμένα αιτήματά μας θα αναλύονται και οι όποιες τροποποιήσεις με όρια-προϋποθέσεις,μέσω του Οργανισμού του Ιδρύματος στο οποίο υπαγόμαστε,ζητηθούν,θα είναι σε αντιδιαστολή με ό,τι ο Νέος Νόμος προβλέπει και υπαγορεύει.

Τόσο το συνοπτικό κείμενο,όσο και το αναλυτικό θα είναι έτοιμα μέχρι την Κυριακή.

Ωστόσο,το ΕΚΤΕΝΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ,το οποίο ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ,ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ,ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΩΘΙΣΗ ΤΟΥ.

ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31/10,ΣΤΙΣ 17.30 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΘ.ΑΝ.(ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ,ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΕ ΠΟΙΟ) ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ!!

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ,ΣΤΗ ΓΣΤ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ(ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/11.

Link to comment
Share on other sites

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ – ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

ΦΟΙΤΗΤΕΣ 3ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ 5ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ 9ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ 11ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ

ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΩ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ 1ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00 μ.μ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ημερομηνίες για όλους τους ανωτέρω, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν για την εγγραφή-δήλωση μαθημάτων ορίζονται η Τετάρτη 9 Νοεμβρίου και η Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 09:00π.μ. έως 13:00.

Εγγραφή – δήλωση μαθημάτων δεν μπορεί να γίνει εάν οι φοιτητές δεν έχουν μαζί τους το ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ (τρίπτυχο).

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Link to comment
Share on other sites

οι εκπροθεσμοι (λιγο η πολυ) επι πτυχιω (που δεν εχουν εκκρεμοτητες σε επιλογης, κλινικες, κλπ) τι ακριβως θα δηλωσουν?

πρεπει να πουν/ζητησουν/ενημερωσουν για κατι πιο συγκεκριμενο? να ζητησουν πι.χι. να κανουν δηλωση οτι επιθυμουν να συνεχισουν, η τι αλλο?

(ειναι πλεον στανταρ υποχρεωτικη η εγγραφη!?!)

emquestion

Link to comment
Share on other sites

Θα έχουμε πληροφορίες σχετικά με τα ερωτήματά σου,μετά τη συνάντησή μας με τον Αντιπρόεδρο της Σχολής.

Ακόμα και αν εκείνος δε μπορεί να δεσμευτεί ως προς τις λεπτομέρειες,θα επιμείνουμε για αποσαφήνιση στη ΓΣΤ,που θα πραγματοποιηθεί στις 4/11.

Link to comment
Share on other sites

Από την ιστοσελίδα της Νέας Προοπτικής

 

Η τελική πρόταση του ΚΕΣΥ για τις εξετάσεις στην ειδικότητα

Στη συγκεκριμένη σελίδα έχει link,ώστε όποιος ενδιαφέρεται ν'ανατρέξει σ'αυτό,να μπορεί να κατεβάσει το αρχείο ολοκληρωμένο.

Δεν το μεταφέρω εδώ,γιατί είναι 44 σελίδες!!

Παραθέτει,επίσης σχόλια των φοιτητών,ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή και τις απαντήσεις που έδωσε,ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ Ι.Δατσέρης ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του ΥΥΚΑ **www.yyka.gov.gr** ,στα σχόλια που έγιναν έως τις 26 Οκτωβρίου.

 

Αυτές τις παραθέτω:

1. ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Φυσικά δεν αφορά το σύνολο των προπτυχιακών σπουδών των Ιατρικών Σχολών.

Η ύλη αποτελείται από επιλεγμένα αντικείμενα των αναλυτικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ιατρικών Τμημάτων, σε αναλογία 25% προκλινικά, 75% κλινικά. Σε όγκο είναι μικρότερη από την ύλη ενός εξαμήνου φοίτησης.

Η ύλη θα είναι πλήρως αποσαφηνισμένη με δεδομένη και διαθέσιμη βιβλιογραφία ελληνικών προπτυχιακών συγγραμμάτων , ένα τουλάχιστο έτος πριν την πρώτη εξεταστική διαδικασία.

Η επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει τη δημιουργία δεξαμενής θεμάτων πολλαπλής επιλογής που καλύπτει την ύλη και να είναι διαθέσιμη στους υποψήφιους

 

2. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η πρώτη εξεταστική διαδικασία προβλέπεται το Νοέμβριο του 2013 ή τον Απρίλιο του 2014. Άρα, τους επόμενους 20 ( Ιούλιος 2013) έως 26 μήνες ( Ιανουάριος 2014 ) δεν προβλέπεται αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος της λίστας.

Στη συνέχεια η αναλογία λίστας/ εξετάσεων μεταβάλλεται σταδιακά από 50%-66%/33%-50% το πρώτο έτος εφαρμογής έως 20%/80% το τελευταίο έτος της μεταβατικής περιόδου. Αυτή η μεταβατική περίοδος συνύπαρξης λίστας/εξετάσεων διαρκεί όσο και τα έτη φοίτησης σε κάθε ειδικότητα.

Η συνολική μεταβατική περίοδος διαρκεί ως το 2018 για τις ειδικότητες με τετραετή φοίτηση και φθάνει ως το 2021 για εκείνες με επταετή.

 

3. ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ

Σήμερα, οι υπηρετούντες Ειδικευόμενοι είναι περίπου 10.700 ( η τάξη μεγέθους γίνεται με προσέγγιση εκατοντάδας επειδή η κινητικότητα διορισμών, παραιτήσεων κλπ δεν επιτρέπει την επακριβή καταμέτρηση). Οι 2600 βρίσκονται σε θέσεις μερικής εκπαίδευσης (ως 2 έτη) και οι 8100 βρίσκονται σε θέσεις για πλήρη ή για ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Η ετήσια είσοδος για ειδίκευση αριθμεί 1800 συναδέλφους. Από τα Ελληνικά Ιατρικά Τμήματα από το 2012 έως το 2016 θα αποφοιτήσουν από 950 έως 1200 (το 2013) συνάδελφοι κατά έτος. (δηλ. περίπου 600-800 άτομα προέρχονται από το εξωτερικό)

Με το νέο σύστημα όλες οι θέσεις ειδίκευσης έχουν ενιαίο διορισμό.

Ο σχεδιασμός μας έγινε με διατήρηση όλων των θέσεων κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή είσοδο ( με λίστα και εξετάσεις) 900 ειδικευόμενων το εξάμηνο. Θα υπάρξει όμως ανακατανομή θέσεων. Θα μειωθούν θέσεις, κυρίως, Χειρουργικών Ειδικοτήτων.

Αποκλιμάκωση θα αρχίσει μετά το 2019 (ο κύριος όγκος ειδικοτήτων έχει πενταετή ή εξαετή φοίτηση), όταν σταδιακά ο αριθμός έτος με το έτος θα τείνει προς το 600, όσο το μέγιστο των αποφοίτων του εσωτερικού. (-->δηλ. θα μειωθούν οι θέσεις ειδικότητας από τις 900 στις 600)

Με άλλα λόγια ευθέως θέλουμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετάβαση για ιατρικές σπουδές στο εξωτερικό, δηλώνοντας ότι το Ελληνικό Ιατρικό Εκπαιδευτικό Σύστημα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειδίκευσή τους.

 

4. ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Απόφασή μας είναι ο ειδικευόμενος γιατρός να έχει διδαχθεί, να έχει αποκτήσει δεξιότητες, να έχει προβεί σε τόσες ιατρικές πράξεις όσες απαιτούν τα Ευρωπαϊκά επίπεδα αναφοράς (standards) για την ιατρική εκπαίδευση.

Σήμερα ούτε οι εκπαιδευτικές μας μονάδες είναι αξιολογημένες, ούτε εμείς οι εκπαιδευτές. Έχουμε ακόμη και ειδικευόμενους χωρίς κλινικές, ενώ δεν σπανίζει ακόμη και η εκμετάλλευση με της εργασίας και της υπερεργασίας των νέων γιατρών.

Εκπαιδευτικό κέντρο σημαίνει με παραδείγματα για να γίνει περισσότερο κατανοητό

 

(1) Όχι ειδικευόμενοι σε κάθε μία από τις χειρουργικές κλινικές του Ευαγγελισμού, αλλά ειδικευόμενοι στο εκπαιδευτικό κέντρο Χειρουργικής του Ευαγγελισμού , που θα καλύπτει με εναλλαγή όλο το φάσμα των χειρουργικών πράξεων και στις τέσσερεις κλινικές.

(2) Όχι ειδικευόμενος στο ακτινολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ, αλλά στο εκπαιδευτικό κέντρο π.χ του ΑΧΕΠΑ-Θεαγενείου, ώστε να αποκτήσει εμπειρία από όλο το φάσμα των νόσων.

(3) Όχι ειδικευόμενος παιδιατρικής στο ΠΑΓΝΗ αλλά στο εκπαιδευτικό κέντρο Παιδιατρικής Κρήτης, όπου εκ των προτέρων θα γνωρίζει, για να έχει την δυνατότητα επιλογής, πως ένα ή δύο χρόνια της εκπαίδευσής του θα τα ολοκληρώνει στα Νοσοκομεία του Αγ. Νικολάου, του Ρεθύμνου ή των Χανίων εάν αυτά έχουν αξιολογηθεί ως επαρκή.

Η έννοια στο κείμενο της εισήγησης ότι το εκπαιδευτικό κέντρο μπορεί να χρησιμοποιεί και νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης υγειονομικής περιφέρειας έχει την σημασία

(4) Ο υποψήφιος για το καρδιολογικό κέντρο της Ηπείρου στην προκήρυξη της κοινής θέσης να γνωρίζει ότι τα προαπαιτούμενα 2 έτη Παθολογίας ενδέχεται να τα υπηρετήσει σε διαθέσιμες θέσης της Άρτας, της Πρέβεζας ή των Ιωαννίνων που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό κέντρο.

(5) Ο υποψήφιος για κέντρο Ορθοπαιδικής του ΚΑΤ να γνωρίζει και πάλι εκ των προτέρων ότι διαθέσιμες θέσεις για την ειδίκευσή του στην Χειρουργική μπορεί να είναι στην Λαμία, την Χαλκίδα ή την Τρίπολη.

 

5. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Η περίληψη που έχει αναρτηθεί αποτελεί ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας που έκρινε ότι στην σύγχρονη ειδικότητα δεν απαιτείται προεκπαίδευση στην Χειρουργική.

Link to comment
Share on other sites

Από την ιστοσελίδα της Νέας Προοπτικής

 

Με απόφαση ΣΦΙΑ θα γίνει διαμαρτυρία στη Βουλή ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 31/10/2011 στις 14.00. Μαθήματα-κλινικές-εργαστήρια δεν θα γίνουν μετά τις 13.00.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη. Ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός για την επιβολή ή όχι εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας, αυτό το νομοσχέδιο είναι κατακριτέο γιατί μοναδικό σκοπό έχει τη μείωση των θέσεων για ειδικότητα και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

ΓΣ ΣΦΙΑ αύριο Τρίτη 1/11/2011 στις 14.00 στο ΝΑΒΟ.

Θα συζητηθεί εκτενώς το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις στην ειδικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Η Συνοπτική και η Αναλυτική Αίτηση,όπως θα κατεθούν στη Σχολή μας και στην Πρυτανεία,έχουν πάρει την τελική τους μορφή.

Σας τις παραθέτω :

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

{ΣΕΛΙΔΑ 1η}

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΙΤΗΣΗ

Της Συνέλευσης των Επί Πτυχίω Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Προς :

Τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Πελεγρίνη Θεοδόσιο

Τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Δουκουδάκη Αστέριο.

Τον Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Εξωτερικών Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Λιακάκο Θεόδωρο

Tον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητή κ. Σφηκόπουλο Θωμά

Τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Δημόπουλο Αθανάσιο- Μελέτιο

Τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Πατσούρη Ευστράτιο

Τους Διευθυντές των τομέων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών :

• Παθολογίας , Καθηγητή κ. Νικόλαο Ζακόπουλο

• Κλινικοεργαστηριακού , Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσακρή

• Μορφολειτουργικού (Βασικών Επιστημών) , Καθηγήτρια κα. Ζωή Παπαδοπούλου – Νταϊφώτη

• Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας , Καθηγητή κ. Ελευθέριο Λύκουρα

• Χειρουργικής , Καθηγητή κ. Γρηγόριο Κουράκλη

• Υγείας, Μητέρας-Παιδιού, Καθηγήτρια κα. Πολυξένη Νικολαΐδου-Καρπαθίου

Τον Προϊστάμενο της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ζωγράφο Νικόλαο

{ΣΕΛΙΔΑ 2η}

Οι επί πτυχίω φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κατόπιν συνελεύσεώς τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/10/2011 με θέμα το Νέο Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6/9/2011, υπ’ αριθμόν 4009 και υπό τον τίτλο «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»), επεσήμαναν ότι υπάρχει αριθμός επί πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής σχολής Αθηνών που θίγεται άμεσα, εφόσον ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα «Βασικά Ορόσημα για την Εφαρμογή του Νόμου για τα ΑΕΙ» (όπως αυτά ανακοινώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) ορίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 θα σταλεί εγκύκλιος του Υπουργείου για την εκπόνηση των Οργανισμών από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα υποβληθούν στο Υπουργείο έως τις 31/12/12. Επιπροσθέτως, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής :

«- O Οργανισμός του Ιδρύματος αποτελεί την επιτομή της αυτοδιοίκητης λειτουργίας του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Κατά μια έννοια είναι το «Σύνταγμα» κάθε Ιδρύματος που καθορίζει τα θέματα οργανωτικής και διοικητικής δομής του.

- Ο Νόμος προκειμένου να δείξει πως αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα του κάθε Ιδρύματος ως προς τη δομή, τη λειτουργία και τα επιμέρους γνωρίσματά του επιτρέπει τροποποιήσεις μέσω του Οργανισμού του.

- Ο Εσωτερικός Κανονισμός, που εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου, ρυθμίζει λεπτομερέστερα τις επιμέρους λειτουργίες και διαδικασίες κάθε Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την εισήγηση του Πρύτανη και τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, παρέχοντας την απαραίτητη ευελιξία για προσαρμογές όποτε κρίνεται απαραίτητο από τα όργανά του. »

Με βάση τα ανωτέρω, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε σημεία στα επιμέρους άρθρα του Νόμου και να σας υποβάλλουμε τα αντίστοιχα αιτήματα-προτάσεις μας σε σχέση με αυτά, προκειμένου να διασφαλιστεί ουσιαστική δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών μας.

{ΣΕΛΙΔΑ 3η}

Αιτούμαστε πρωτίστως :

1.Να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει δυνατότητα εγγραφής των επί πτυχίω φοιτητών που επιθυμούν ολοκλήρωση σπουδών στο εκάστοτε ακαδημαϊκό εξάμηνο. Σας υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή για τους ανενεργούς φοιτητές ήταν προαιρετική, εφόσον δεν όφειλαν παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων και κλινικών. Θεωρούμε επίσης ότι εφόσον το κριτήριο της μη εγγραφής σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα ως κριτήριο απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας αποτελεί μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να τεθεί σε εφαρμογή μετά την πάροδο ενός, τουλάχιστον, ακαδημαϊκού έτους και αφού προηγηθεί :

α) ακριβής καταγραφή των ανενεργών επί πτυχίω φοιτητών, διασταύρωση και ενδεχομένως διόρθωση των προσωπικών τους στοιχείων, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

β) ειδοποίηση των ανενεργών επί πτυχίω φοιτητών σχετικά με το προαναφερθέν μέτρο με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένης έντυπης και ηλεκτρονικής ανακοίνωσης της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην επίσημη ιστοσελίδα της, καθώς επίσης και επαρκούς προβολής μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

2.Τα Χρονικά Όρια Διατήρησης της Φοιτητικής Ιδιότητας να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψιν :

- τις ιδιαιτερότητες της ιατρικής σχολής (εξαετής ελάχιστος χρόνος φοίτησης, αριθμός μαθημάτων, παρακολούθηση εργαστηρίων, κλινικών και εφημεριών).

- τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν για κάθε φοιτητή (εργασία, ασθένεια, οικογένεια, αριθμό μαθημάτων που του υπολείπονται για τη λήψη πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης και της παρακολούθησης εργαστηρίων και κλινικών για όποια μαθήματα προαπαιτείται κτλ), αλλά και την ανάγκη να ανταποκρίνεται πρωτίστως ο Οργανισμός του Ιδρύματος στην πλειοψηφία τους αν όχι στο σύνολό τους

- ότι οι ήδη υφιστάμενοι επί πτυχίω φοιτητές έκαναν προγραμματισμό ζωής βάσει άλλων δεδομένων

3.Να διασφαλιστεί ο Αριθμός και η Διάρκεια των Πτυχιακών Εξεταστικών Περιόδων ως έχουν, εφόσον δε δημιουργούν κώλυμα στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, να διαμορφωθούν με την ευρύτερη συναίνεση Διδακτικού Προσωπικού – επί πτυχίω φοιτητών.

4.Να προβλέπεται Μεταβατικό Στάδιο για τους επί πτυχίω φοιτητές σε ενδεχόμενη αλλαγή του Προγράμματος Σπουδών.

5.Να υπάρχει η δυνατότητα Συνέχισης της Φοίτησης υπό όρους και προϋποθέσεις και όχι απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, σε περίπτωση αποτυχίας περισσοτέρων των 3 φορών εξέτασης σ’ ένα μάθημα.

{ΣΕΛΙΔΑ 4η}

Δευτερευόντως :

1.Ειδικά για τους επί πτυχίω φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται, αιτούμαστε την εγγραφή τους ως φοιτητών Μερικής Φοίτησης.

2.Να διασφαλιστεί το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης για τους επί πτυχίω φοιτητές, εφόσον αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή ανωτέρας βίας.

3.Να ενισχυθεί η Βιβλιοθήκη των Επιστημών Υγείας με ικανό αριθμό εντύπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων που είναι καταχωρημένα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, αλλά και όσων βοηθημάτων κρίνονται αναγκαία εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε να είναι δυνατός και ο εξωτερικός και μακρόχρονος δανεισμός αυτών, σε φοιτητές του Ιδρύματος. Αναλογιζόμενοι τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα και κατ’ επέκταση τις πρακτικές δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν στην ουσιαστική ενίσχυση της Βιβλιοθήκης, καθίσταται αναγκαία η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των σημειώσεων από τις παραδόσεις των μαθημάτων, αλλά και του αναλυτικού διαγράμματος μελέτης του μαθήματος, από όλους τους διδάσκοντες Καθηγητές.

4.Να μπορούν και οι επί πτυχίω φοιτητές να καθοδηγούνται και να υποστηρίζονται από το Σύμβουλο Σπουδών.

Συμμεριζόμαστε την επιθυμία, αναγνωρίζουμε την ανάγκη και δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε ενεργά στη βελτίωση της δομής και της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια της ευρύτερης θετικής μας θεώρησης και πρόθεσης στήριξης κάθε συλλογικής προσπάθειας για πρόοδο και εξέλιξη εν γένει, από όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται αυτή.

Ευχαριστούμε για το βήμα λόγου.

Με εκτίμηση,

Η Επιτροπή της Συνέλευσης των επί πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Link to comment
Share on other sites

Η Αναλυτική Αίτηση,με παράθεση και των προτάσεών μας αναφορικά με τις τροποποίησεις στο Νέο Νόμο μέσω του Οργανισμού του κάθε Ιδρύματος :

{ΣΕΛΙΔΑ 1η}

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΙΤΗΣΗ

Της Συνέλευσης των Επί Πτυχίω Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Προς :

Τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Πελεγρίνη Θεοδόσιο

Τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Δουκουδάκη Αστέριο.

Τον Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Εξωτερικών Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Λιακάκο Θεόδωρο

Tον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητή κ. Σφηκόπουλο Θωμά

Τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Δημόπουλο Αθανάσιο- Μελέτιο

Τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Πατσούρη Ευστράτιο

Τους Διευθυντές των τομέων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών :

• Παθολογίας , Καθηγητή κ. Νικόλαο Ζακόπουλο

• Κλινικοεργαστηριακού , Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσακρή

• Μορφολειτουργικού (Βασικών Επιστημών) , Καθηγήτρια κα. Ζωή Παπαδοπούλου – Νταϊφώτη

• Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας , Καθηγητή κ. Ελευθέριο Λύκουρα

• Χειρουργικής , Καθηγητή κ. Γρηγόριο Κουράκλη

• Υγείας, Μητέρας-Παιδιού, Καθηγήτρια κα. Πολυξένη Νικολαΐδου-Καρπαθίου

Τον Προϊστάμενο της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ζωγράφο Νικόλαο

{ΣΕΛΙΔΑ 2η}

Διευκρινίζουμε ότι το παρόν έγγραφο δεν αποτελεί τοποθέτηση υπέρ ή κατά του του Νέου Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6/9/2011, υπ’ αριθμόν 4009 και υπό τον τίτλο «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»). Οι επί πτυχίω φοιτητές ως μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών κινητοποιούνται σε σχέση νε τον προαναφερθέντα Νόμο μέσω των θεσπισμένων διαδικασιών που ορίζουν τα συλλογικά όργανα της Σχολής, όπως ισχύει για κάθε φοιτητή. Το παρόν έγγραφο αποτελεί επισήμανση συγκεκριμένων σημείων στα επιμέρους άρθρα του εν λόγω Νόμου και αιτήματα-προτάσεις μας σε σχέση με αυτά, προκειμένου να διασφαλιστεί ουσιαστική δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών μας,

δεδομένου ότι :

1)τα θέματα των επί πτυχίω φοιτητών αποτελούν ειδικό και επιμέρους τμήμα του Νόμου, με το οποίο οι ίδιοι έχουν ασχοληθεί συγκεκριμένα και λεπτομερώς,

2)ο Νόμος έχει ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο,

3) για ορισμένες διατάξεις υπάρχει δυνατότητα μερικής διαμόρφωσης του τρόπου εφαρμογής τους στον παρόντα χρόνο,

4)υπάρχει αριθμός επί πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής σχολής Αθηνών που θίγεται άμεσα, εφόσον ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

{ΣΕΛΙΔΑ 3η}

Οι επί πτυχίω φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κατόπιν συνελεύσεώς τους που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/10/2011 με θέμα το Νέο Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση (όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6/9/2011, υπ’ αριθμόν 4009 και υπό τον τίτλο «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων»), επεσήμαναν ότι υπάρχει αριθμός επί πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής σχολής Αθηνών που θίγεται άμεσα, εφόσον ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα «Βασικά Ορόσημα για την Εφαρμογή του Νόμου για τα ΑΕΙ» (όπως αυτά ανακοινώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) ορίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 θα σταλεί εγκύκλιος του Υπουργείου για την εκπόνηση των Οργανισμών από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα υποβληθούν στο Υπουργείο έως τις 31/12/12. Επιπροσθέτως, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής :

«- O Οργανισμός του Ιδρύματος αποτελεί την επιτομή της αυτοδιοίκητης λειτουργίας του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. Κατά μια έννοια είναι το «Σύνταγμα» κάθε Ιδρύματος που καθορίζει τα θέματα οργανωτικής και διοικητικής δομής του.

- Ο Νόμος προκειμένου να δείξει πως αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα του κάθε Ιδρύματος ως προς τη δομή, τη λειτουργία και τα επιμέρους γνωρίσματά του επιτρέπει τροποποιήσεις μέσω του Οργανισμού του.

- Ο Εσωτερικός Κανονισμός, που εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου, ρυθμίζει λεπτομερέστερα τις επιμέρους λειτουργίες και διαδικασίες κάθε Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την εισήγηση του Πρύτανη και τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, παρέχοντας την απαραίτητη ευελιξία για προσαρμογές όποτε κρίνεται απαραίτητο από τα όργανά του. »

Με βάση τα ανωτέρω, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε σημεία στα επιμέρους άρθρα του Νόμου(τα οποία σας επισυνάπτουμε) και να σας υποβάλλουμε τα αντίστοιχα αιτήματα-προτάσεις μας σε σχέση με αυτά, προκειμένου να διασφαλιστεί ουσιαστική δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών μας.

{ΣΕΛΙΔΑ 4η}

Αιτούμαστε πρωτίστως :

1. Να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχει δυνατότητα εγγραφής των επί πτυχίω φοιτητών που επιθυμούν ολοκλήρωση σπουδών στο εκάστοτε ακαδημαϊκό εξάμηνο. [1],[2],[3] Σας υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή για τους ανενεργούς φοιτητές ήταν προαιρετική, εφόσον δεν όφειλαν παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων και κλινικών. Θεωρούμε επίσης ότι εφόσον το κριτήριο της μη εγγραφής σε δυο συνεχόμενα εξάμηνα ως κριτήριο απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας αποτελεί μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να τεθεί σε εφαρμογή μετά την πάροδο ενός, τουλάχιστον, ακαδημαϊκού έτους και αφού προηγηθεί :

α) ακριβής καταγραφή των ανενεργών επί πτυχίω φοιτητών, διασταύρωση και ενδεχομένως διόρθωση των προσωπικών τους στοιχείων, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

β) ειδοποίηση των ανενεργών επί πτυχίω φοιτητών σχετικά με το προαναφερθέν μέτρο με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένης έντυπης και ηλεκτρονικής ανακοίνωσης της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην επίσημη ιστοσελίδα της, καθώς επίσης και επαρκούς προβολής μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

2. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων στο Νόμο ως αναγνώριση της ανάγκης να δοθεί δυνατότητα ολοκλήρωσης σπουδών στους ήδη υφιστάμενους επί πτυχίω φοιτητές καθώς και του γεγονότος ότι οι προαναφερθέντες έκαναν προγραμματισμό ζωής βάσει άλλων δεδομένων. [4] Ως εκ τούτου, και προκειμένου να είναι αυτή η δυνατότητα περισσότερο ουσιαστική και εφικτή, προτείνουμε να διαμορφωθούν τα Χρονικά Όρια Διατήρησης της Φοιτητικής Ιδιότητας ως εξής:

α) να προβλέπεται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος ότι όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλασίου αριθμού εξαμήνων απ’ όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα ( δηλαδή διάρκεια φοίτησης > 2ν+1 έτη, όπου ν : ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης για τη λήψη πτυχίου), καθώς και όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα (δηλαδή διάρκεια φοίτησης > ν+2 έτη ), να θεωρείται ότι διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητα τουλάχιστον έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.

β) να προβλέπεται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος ότι όσοι φοιτητές δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, να έχουν τη δυνατότητα να τις παρατείνουν για τουλάχιστον δύο επιπλέον εξάμηνα μετά από ειδική αίτησή τους στην οικεία σχολή, και για την πέραν του διαστήματος αυτού διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας να αξιολογείται η έως τότε σπουδαστική τους πορεία.

{ΣΕΛΙΔΑ 5η}

Ως προς την ανωτέρω πρόταση παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν :

- τις ιδιαιτερότητες της Ιατρικής Σχολής (εξαετής ελάχιστος χρόνος φοίτησης, αριθμός μαθημάτων, παρακολούθηση εργαστηρίων, κλινικών και εφημεριών).

- ότι τα σκέλη α) και β) της παραγράφου 9 του άρθρου 80 ορίζουν το χρονικό διάστημα t (όπου t : το χρονικό διάστημα από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 έως την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας ) κατά απόλυτο αριθμό στα 3 και 4 ακαδημαϊκά έτη για τους επί πτυχίω φοιτητές που υπάγονται στα σκέλη α) και β) αντιστοίχως και όχι κατά αναλογία με τη χρονική διάρκεια του ν, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι το ν διαφέρει μεταξύ σχολών και τμημάτων. Συνέπεια αυτού είναι ότι ενώ για σχολές τετραετούς φοίτησης, το t ορίζεται ως 3/4 και 4/4 του ν για τα σκέλη α) και β) αντίστοιχα, για την Ιατρική η οποία είναι εξαετούς φοίτησης το t είναι ίσο με 1/2 και 2/3 του ν για τα σκέλη α) και β) αντίστοιχα. Επομένως, επί της ουσίας, το άρθρο 80, παράγραφος 9, σκέλη α) και β) ορίζει για τους επί πτυχίω φοιτητές Ιατρικής μικρότερο t σε σχέση με τις σχολές με μικρότερο ν και ούτως ή άλλως επιδέχεται τροποποίηση από τον Οργανισμό του Ιδρύματος.

- τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν για κάθε φοιτητή (εργασία, ασθένεια, οικογένεια, αριθμό μαθημάτων που του υπολείπονται για τη λήψη πτυχίου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής ολοκλήρωσης παρακολούθησης εργαστηρίων και κλινικών για όποια μαθήματα προαπαιτείται κτλ), αλλά και την ανάγκη να ανταποκρίνεται πρωτίστως ο Οργανισμός του Ιδρύματος στην πλειοψηφία τους αν όχι στο σύνολό τους :

- ότι ήδη με την μη εγγραφή όσων δεν επιθυμούν ολοκλήρωση σπουδών από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, θα αποσυμφορηθεί εν μέρει το μητρώο των φοιτητών και θα βελτιωθεί η οργάνωση και λειτουργία της Σχολής.

- ότι οι επί πτυχίω φοιτητές με διάρκεια φοίτησης > ν+2 ετών ήδη στερούνται δικαιώματος σε φοιτητικά προνόμια και παροχές.

- ότι η ύπαρξη ανενεργών επί πτυχίω φοιτητών αποτελεί βάσει του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ μεταβατικό στάδιο, επομένως κατάσταση προσωρινή, η οποία θα πάψει να υφίσταται μετά την πάροδο ν ετών.

- η ανωτέρω τροποποίηση δεν δημιουργεί κώλυμα στην εφαρμογή των λοιπών άρθρων του εν λόγω σχεδίου νόμου.

- Σχετικά με τα προαναφερθέντα ως προς το ανώτατο όριο χρόνου σπουδών σας παραθέτουμε τα ακόλουθα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων :

« Ο χρόνος σπουδών και η φοιτητική ιδιότητα αποτελούν δυο παραμέτρους άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους αλλά και με την πρόνοια που παρέχει το κράτος προς τους φοιτητές αλλά πάνω από όλα σχετίζονται με την ποιότητα σπουδών που προσφέρουν τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Με στόχο πάντα την ομαλή και χωρίς αιφνιδιασμούς μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον, όπου επιτυγχάνεται, εκτός των άλλων και ο εξορθολογισμός σε ό,τι αφορά το χρόνο σπουδών, μέσα από την σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου των αιώνιων, ανενεργών φοιτητών, είναι αναγκαία η αναλυτική παρουσίαση των σημείων που ο νέος νόμος

{ΣΕΛΙΔΑ 6η}

προβλέπει για το ζήτημα αυτό. Βασικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι η δυνατότητα που δίδεται σε κάθε Ίδρυμα να προχωρεί σε ρύθμιση του ανώτατου ορίου χρόνου σπουδών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε επιστημονικού αντικειμένου.»

«Σε κάθε περίπτωση τα Ιδρύματα μέσω της δημοσίευσης του Οργανισμού τους θα είναι σε θέση να τροποποιήσουν ανάλογα τα χρονικά όρια με βάση επιστημονικά και λοιπά κριτήρια, για τα οποία ο φοιτητής θα διατηρεί ή θα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα. »

3. Να διασφαλιστεί ο Αριθμός και η Διάρκεια των Πτυχιακών Εξεταστικών Περιόδων ως έχουν, εφόσον δε δημιουργούν κώλυμα στην εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, δεδομένου ότι η συμμετοχή των επί πτυχίω φοιτητών σε εξετάσεις δεν τους αποσπά από την παρακολούθηση μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών. [5], [6]

4. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, να διαμορφωθούν ο αριθμός και η διάρκεια των πτυχιακών εξεταστικών περιόδων με την ευρύτερη συναίνεση Διδακτικού Προσωπικού – επί πτυχίω φοιτητών.

5. Αιτούμαστε να προβλέπεται μεταβατικό στάδιο για τους επί πτυχίω φοιτητές σε ενδεχόμενη αλλαγή του Προγράμματος Σπουδών (ανώτατος αριθμός και τίτλος των υποχρεωτικών και των κατ’ επιλογή υποχρεωτικών μαθημάτων, χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση τους ως προς τον τρόπο εξέτασής τους). [7], [8], [9] Είναι εύλογο πως με το πέρας αυτού, οι επί πτυχίω φοιτητές που δε θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με την καθοδήγηση του Συμβούλου Σπουδών του Ιδρύματος.

6. Σε περίπτωση που ένας φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σ’ ένα μάθημα, να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της φοίτησης υπό όρους και προϋποθέσεις και όχι απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. Αιτούμαστε ο φοιτητής να έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον αρμόδιο για το εν λόγω μάθημα Καθηγητή ή στον Σύμβουλο Σπουδών, προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία των αποτυχιών.[10]

Δευτερευόντως :

1. Ειδικά για τους επί πτυχίω φοιτητές, που αποδεδειγμένα εργάζονται, αιτούμαστε την εγγραφή τους ως φοιτητών Μερικής Φοίτησης.

2. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης και για τους επί πτυχίω φοιτητές, εφόσον αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή ανωτέρας βίας. Στο νόμο δεν γίνεται διάκριση μεταξύ «ενεργών» και «μη ενεργών» φοιτητών ως προς το δικαίωμά τους να διακόψουν τις σπουδές τους, ύστερα από έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής. Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους, χάνουν μεν την φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους, αλλά τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. [11]

3. Να ενισχυθεί η Βιβλιοθήκη των Επιστημών Υγείας με τον απαραίτητο αριθμό εντύπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, που είναι καταχωρημένα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, αλλά και όσων βοηθημάτων κρίνονται αναγκαία εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των οικείων σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και να είναι δυνατός, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ο εξωτερικός και μακρόχρονος δανεισμός αυτών σε φοιτητές του Ιδρύματος. [12] Αναλογιζόμενοι τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η

{ΣΕΛΙΔΑ 7η}

χώρα και κατ’ επέκταση τις πρακτικές δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν στην ουσιαστική ενίσχυση της Βιβλιοθήκης, καθίσταται αναγκαία η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των σημειώσεων από τις παραδόσεις των μαθημάτων, αλλά και του αναλυτικού διαγράμματος μελέτης του μαθήματος, από όλους τους διδάσκοντες Καθηγητές. [13]

4. Να μπορούν και οι επί πτυχίω φοιτητές να καθοδηγούνται και να υποστηρίζονται από τον Σύμβουλο Σπουδών. [14] Με μια πιο άμεση καθοδήγηση και την κατάλληλη παροχή υποδείξεων από τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού οι φοιτητές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που επιβάλλει η φοίτησή τους .

Συμμεριζόμαστε την επιθυμία, αναγνωρίζουμε την ανάγκη και δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετέχουμε ενεργά στη βελτίωση της δομής και της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια της ευρύτερης θετικής μας θεώρησης και πρόθεσης στήριξης κάθε συλλογικής προσπάθειας για πρόοδο και εξέλιξη εν γένει, από όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται αυτή.

Ευχαριστούμε για το βήμα λόγου.

Με εκτίμηση,

Η Επιτροπή της Συνέλευσης των επί πτυχίω φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Παραπομπές στο Νόμο 4009/2011

[1] Άρθρο 33, Παράγραφος 2: « Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.»

[2] Άρθρο 49, Παράγραφος 1: « Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε Α.Ε.Ι. και, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4του άρθρου 33, διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου του αντίστοιχου κύκλου σπουδών ή τη μη εγγραφή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα ή τη μη πλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός για τη συνέχιση της φοίτησής του μετά το πέρας του κανονικού χρόνου φοίτησης, σύμφωνα με τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 33.

[3] Άρθρο 33, Παράγραφος 11: « α) Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα, μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.

β) Για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, η περίπτωση α΄ έχει εφαρμογή μετά το πέρας περιόδου που ισούται με το διπλάσιο χρόνο του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής.»

[4] Άρθρο 80, Παράγραφος 9: « α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος. β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.»

[5] Άρθρο 33, Παράγραφος 8: « Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προφορική εξέταση φοιτητών με αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο ίδρυμα δυσλεξία, σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος. »

[6] Άρθρο 6, Παράγραφοι 1 : « Με απόφαση του οικείου Συμβουλίου, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του πρύτανη και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός κάθε ιδρύματος, με τον οποίο καθορίζονται θέματα εσωτερικής λειτουργίας του ιδρύματος και, ιδίως, τα ακόλουθα: α) ο οδηγός προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία εξετάσεων και άλλων μεθόδων αξιολόγησης των φοιτητών, ..., η οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών. β) η ποσοστιαία αναλογία μεταξύ υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών γ) οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στις εξεταστικές περιόδους, η διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και οι όροι και η διαδικασία επανεξέτασης των φοιτητών.

[7] Άρθρο 32, Παράγραφος 1, Σκέλος α : «Το πρόγραμμα σπουδών περιέχει τους τίτλους των υποχρεωτικών, των κατ’ επιλογή υποχρεωτικών και των προαιρετικών μαθημάτων, το περιεχόμενό τους, τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας τους, στις οποίες περιλαμβάνεται το κάθε μορφής επιτελούμενο διδακτικό έργο, και τη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μαθημάτων.»

[8] Άρθρο 34, Παράγραφοι 1 και 2 : « 1. Ιδιαίτερο κεφάλαιο του Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος αποτελεί ο κανονισμός προπτυχιακών σπουδών, ο οποίος καταρτίζεται ύστερα από εισήγηση των κοσμητειών. 2. Ο κανονισμός προπτυχιακών σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις για την απονομή τίτλου σπουδών, την πρόβλεψη υποχρεωτικής παρακολούθησης συγκεκριμένων μαθημάτων, τον ανώτατο αριθμό πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν στα μαθήματα στα οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε φοιτητής ανά εξάμηνο, τον χαρακτηρισμό των μαθημάτων και τα τυχόν προαπαιτούμενα μαθήματα, τις κατευθύνσεις, την έκταση και το περιεχόμενο των προπτυχιακών μαθημάτων, τη σειρά των μαθημάτων στα οποία μπορούν να εγγραφούν οι φοιτητές. »

[9] Άρθρο 33, Παράγραφοι 9 και 10 : « 9. Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε εργασίες ή εργαστηριακές ασκήσεις. 10. Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του κοσμήτορα εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή καθηγητών της σχολής, οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο και ορίζονται από τον κοσμήτορα. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό του Ιδρύματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα.

[10] Άρθρο 33 Παράγραφος 3 : « Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Ο Οργανισμός ορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία διευκόλυνσης της φοίτησης των φοιτητών με αναπηρία.»

[11] Άρθρο 80 , Παράγραφος 9, σκέλος δ) : « Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή. »

[12] Άρθρο 37, Παράγραφος 2 : « Ενισχύονται οι βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων με τον απαραίτητο αριθμό έντυπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ιδρυμάτων. Για κάθε διδακτικό σύγγραμμα παραχωρείται από το Δημόσιο στη βιβλιοθήκη του οικείου ιδρύματος ανάλογος αριθμός αντιτύπων. Οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. υποχρεούνται σε μακροχρόνιο δανεισμό έντυπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία υπολογίζεται ο αριθμός και η διαδικασία παραχώρησης των ανωτέρω αντιτύπων, η διαδικασία δανεισμού συγγραμμάτων στους φοιτητές και κάθε σχετικό θέμα. »

[13] Άρθρο 37, Παράγραφοι 4 και 5 : « 4. Οι παραδόσεις - σημειώσεις των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο. 5. Κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει σε όλους τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο μάθημα, κατά την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων και με δαπάνες του ιδρύματος στο οποίο ανήκει, αναλυτικό διάγραμμα μελέτης το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση. »

[14] Άρθρο 35 : « Ο σύμβουλος σπουδών καθοδηγεί και υποστηρίζει τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η εκ περιτροπής ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σπουδών σε καθηγητές και ρυθμίζονται τα ειδικότερα σχετικά θέματα. »

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.