Jump to content

Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας - ΚΕ.Σ.Υ.


aterpos

Recommended Posts

Νόμος 1278/1982 (ΦΕΚ Α’ 105/82) και επακόλουθες τροποποιήσεις

Περί σύστασης Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Σχετικοί σύνδεσμοι/πηγές:

(http://www.e-iatros.gr/docs/1278.doc)

(http://www.greekmeds...Lang=gr&id=2604)

(http://www.pasonop.g...9D1278_1982.pdf)

Ν. 1278/της 31/31.8.82.

Για σύσταση Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. (Α’ 105).

Άρθρο 1.

Σύσταση.

Συνιστάται στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, συμβουλευτικό όργανο σε θέματα δομής και λειτουργίας του συστήματος Υγείας, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κ.Ε.Σ.Υ.).

Άρθρο 2.

Σύνθεση.

1. Το ΚΕ.Σ.Υ. αποτελείται από :

Α. Τρείς τακτικούς και τρείς αναπληρωματικούς εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Β. Έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο:

α) της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

β) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

γ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.).

δ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)

ε) της ανώτατης συνδικαλιστικής Επαγγελματικής οργάνωσης των αγροτών

στ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε)

Καθένα από τα μέλη αυτά ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα του.

"α) εκπρόσωπος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας που προτείνεται από το Δ.Σ. της,

β) εκπρόσωπος της Ε.Σ.Δ.Υ. που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το Σύλλογο Καθηγητών της Ε.Σ.Δ.Υ. και

γ) ο Πρόεδρος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. αναπληρούμενος από το νόμιμο αναπληρωτή του."

[ΣΗΜ: Τα εντός " " μέλη προστέθηκαν με την παρ.1 του άρθρου 13 του Ν.2519/1997 (Α 165)]

Γ. Έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο, εκλέγεται μεταξύ των εκπροσώπων του Τ.Ε.Ε., της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, της Ένωσης Ελλήνων Βιολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Δ. Έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο:

α) των Ιατρικών Τμημάτων των ΑΕΙ της Χώρας.

β) των Οδοντιατρικών Τμημάτων των ΑΕΙ της Χώρας και

γ) των Φαρμακευτικών Τμημάτων των ΑΕΙ της Χώρας.

Καθένα από τα μέλη αυτά εκλέγεται μεταξύ των εκπροσώπων που προτείνεται από τις Συνελεύσεις των αντιστοίχων Τμημάτων.

Ε. Έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο των Δημοσίων Υπαλλήλων που ορίζονται από τη Διοίκηση της κορυφαίας ενιαίας συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Εάν δεν υπάρχει ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση που να εκφράζει το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων της Χώρας, το μέλος αυτό ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, από υποψήφιους που προτείνονται ένας από κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση Δημοσίων Υπαλλήλων.

"ΣΤ. Δύο (2) τακτικούς και δύο (2) αναπληρωματικούς εκπροσώπους του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των νοσοκομείων της χώρας, που ορίζονται από τη διοίκηση της κορυφαίας ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης αυτού. Εάν δεν υπάρχει ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση, ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από υποψήφιους που προτείνονται ένας από κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού αυτού".

[ΣΗΜ: Η περ. ΣΤ’ αντικαταστάθηκε ως άνω με το δεύτερο εδάφιο της παρ.8 του άρθρου 5 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34)]

Ζ. Έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκπρόσωπο των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων οριζόμενους από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η. Δύο υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας σαν τακτικούς και δύο σαν αναπληρωματικούς, που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

Θ. Το Διοικητή του ΙΚΑ και τον Υποδιοικητή σαν αναπληρωματικό μέλος.

Ι. Το Διοικητή του Ο.Γ.Α. και το νόμιμο αναπληρωτή του σαν αναπληρωματικό μέλος.

ΙΑ. Τον Πρόεδρο του ΚΕΕΦ και τον Αντιπρόεδρο σαν αναπληρωματικό μέλος.

ΙΒ. Τρία μέλη με ιδιαίτερη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σαν τακτικά και τρία που ορίζονται αναπληρωματικά.

"ΙΓ. Έναν (1) τακτικό και έναν ( 1 ) αναπληρωματικό εκπρόσωπο των νοσοκομειακών ιατρών, που ορίζονται από τη διοίκηση της κορυφαίας ενιαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης των νοσοκομειακών ιατρών. Εάν δεν υπάρχει ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση, ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από υποψήφιους που προτείνονται ένας από κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των νοσοκομειακών ιατρών".

[ΣΗΜ: Το εδάφιο ΙΓ’ προστέθηκε στο παρόν άρθρο με το πρώτο εδάφιο της παρ.8 του άρθρου 5 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34)]

2. Οι εκπρόσωποι των κατά την προηγούμενη παράγραφο φορέων ορίζονται μέσα σε 30 ημέρες από την αποστολή σχετικής πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και είναι ελεύθερα ανακλητοί. Αν κάποιος φορέας δεν ορίζει εμπρόθεσμα τον εκπρόσωπό του, τον ορίζει ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

3. Η συγκρότηση του ΚΕ.Σ.Υ. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και η θητεία του είναι τριετής. Η ολομέλεια του ΚΕ.Σ.Υ. εκλέγει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο με μυστική ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος εκλέγεται μεταξύ των γιατρών μελών του ΚΕ.Σ.Υ.

[ΣΗΜ: Το άρθρο 2 που είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 6 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123), επανήλθε σε ισχύ με την περ. α’ του άρθρου 1 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34), όπως ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του με τον Ν.2071/ 1992.]

Άρθρο 3.

Αρμοδιότητες.

1. Το ΚΕ.Σ.Υ. έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) Έχει ουσιαστική ευθύνη για το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, τον προσδιορισμό των γενικών στόχων και κατευθύνσεων και τη διαμόρφωση γενικά της εθνικής στρατηγικής στον τομέα υγείας και την υποβολή των σχετικών προτάσεων στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

β) Γνωμοδοτεί σε κάθε θέμα τρέχουσας πολιτικής, όσον αφορά την υγεία, που παραπέμπετε σ’ αυτό και εισηγείται μέτρα για την υλοποίηση των πραγματικών στόχων.

γ) Παρακολουθεί τη διαδικασία προγραμματισμού, ελέγχει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του προγράμματος σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και εισηγείται διορθωτικά μέτρα.

δ) Έχει την ευθύνη συντονισμού και ελέγχου των περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (όταν με την προώθηση της διοικητικής αποκέντρωσης δια νόμου δημιουργηθούν τα περιφερειακά Συμβούλια Υγείας) και γνωμοδοτεί για την κατανομή των πιστώσεων μεταξύ των Υγειονομικών Περιφερειών της Χώρας.

2. Στο ΚΕ.Σ.Υ. περιέρχονται όλες οι αρμοδιότητες που είχαν το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο Ογκολογίας, οι Επιτροπές Οπτικών, το Ειδικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την άσκηση του επαγγέλματος Ψυχολόγων, η Επιτροπή Γενετικής και Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Συμβούλιο Θεμάτων Υγείας και Αναπτύξεως Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τα Περιφερειακά Επιστημονικά Συμβούλια Κρίσεως Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού και το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Κρίσεως Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού, που ασκούνται από Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές, που συγκροτούνται σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρ. 4 του παρόντος.

3. Με Π.Δ/τα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορούν να προσδίδονται στο ΚΕ.Σ.Υ. και άλλες αρμοδιότητες.

[ΣΗΜ: Το άρθρο 3 που είχε καταργηθεί με το άρθρο 132 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123), επανήλθε σε ισχύ με την περ. α’ του άρθρου 1 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34),όπως ίσχυε πριν από την δημοσίευση του Ν.2071/1992]

Άρθρο 4.

Ολομέλεια και εκτελεστική επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ.

1. Η Ολομέλεια είναι το αποφασιστικό όργανο του ΚΕ.Σ.Υ. για τα θέματα αρμοδιότητάς του. Η Ολομέλεια του ΚΕ.Σ.Υ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα 3/5 των μελών του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Μέλος του ΚΕ.Σ.Υ., που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από δύο συνεχείς συνεδριάσεις, αντικαθίσταται υποχρεωτικά από τον Υπουργό.

2. Το ΚΕ.Σ.Υ. συγκροτεί Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από: α) Τον Πρόεδρο αυτού ως Πρόεδρο, β) Τον Αντιπρόεδρο αυτού και γ) Τρία μέλη αυτού, που εκλέγονται από την Ολομέλειά του με μυστική ψηφοφορία.

3. Η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται στην Ολομέλεια τα θέματα για συζήτηση και έχει την ευθύνη για την υλοποίηση των επιλογών και αποφάσεων του ΚΕ.Σ.Υ.

4. Η Εκτελεστική Επιτροπή για την προώθηση του έργου της, την εκπλήρωση των σκοπών του ΚΕ.Σ.Υ. και την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας, μπορεί να καταρτίζει ειδικές επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, που συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας. Με την απόφαση συγκροτήσεως καθορίζονται το έργο της κάθε επιτροπής, τα καθήκοντα και υποχρεώσεις των μελών της, ο τρόπος λειτουργίας και κάθε σχετική λεπτομέρεια. "Τα μέλη των ανωτέρω ειδικών επιτροπών, συμβουλίων και ομάδων εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα έντεκα (11)."

[ΣΗΜ: Η εντός " " φράση προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 13 του Ν. 2519/1997 (Α 165)]

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η παρ.4 του άρθρου 6 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34) ορίζει ότι: "Αρμόδια όργανα για τη διαπίστωση των παραβάσεων του άρθρου αυτού ορίζεται το ΚΕ.Σ.Υ., το οποίο για το σκοπό αυτό συγκροτεί μόνιμη ειδική πειθαρχική επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 4 του ν. 1278/1982."

5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. που συνέρχεται για το σκοπό αυτό αμέσως μετά τη συγκρότησή του, καθορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού, καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής, της απαρτίας και των υποχρεώσεων των μελών, της διαδικασίας συγκλήσεως και λήψεως αποφάσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

[ΣΗΜ: Το άρθρο 4 που είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 9 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123), επανήλθε σε ισχύ με την περ. α’ του άρθρου 1 του Ν.2194/1994 (ΦΕΚ Α 34), όπως ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του με τον Ν.2071/1992]

Άρθρο 5.

Γραμματεία ΚΕ.Σ.Υ.

Στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται υπηρεσία Γραμματείας του Κ.Ε.Σ.Υ., που στελεχώνεται με υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας καθώς και με υπαλλήλους που προσλαμβάνονται στις θέσεις του άρθρου 9 του παρόντος.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ορίζεται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η παρ.2 του άρθρου 13 του Ν.2519/1997 (Α 165) ορίζει ότι: "Η κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1278/1982 Υπηρεσία Γραμματείας του ΚΕ.Σ.Υ. λειτουργεί ως Διεύθυνση Γραμματείας ΚΕ.Σ.Υ. και διαρθρώνεται σε δύο Τμήματα: (α) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και (β) Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης. Η Διεύθυνση στελεχώνεται κατά Τμήμα με υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και ειδικό επιστημονικό προσωπικό που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.1278/1982. Της Διεύθυνσης προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας."

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Βλ. και άρθρο 13 του Ν. 3209/2003 (ΦΕΚ 304) σχετικά με την μετατροπή της Γραμματείας σε Διεύθυνση Γραμματείας του ΚΕ.Σ.Υ., τα τμήματα από τα οποία συγκροτείται κλπ.

Άρθρο 6.

Συμβούλια επιλογής ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού.

[ΣΗΜ: Το άρθρο 6 καταργήθηκε με το άρθρο 132 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123) Για το ισχύον καθεστώς των συμβουλίων επιλογής ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού ΒΛΕΠΕ άρθρο 66 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123), το οποίο όμως στην συνέχεια καταργήθηκα με την παρ.1 του άρθρου 1 του Ν.2256/1994 (Α 196)]

Άρθρο 7.

Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Επιλογής.

1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και αποτελείται από:

α) Τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Σ.Υ., ως Πρόεδρο, με αναπληρωματικό μέλος το νόμιμο αναπληρωτή του.

β) Τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με αναπληρωματικό μέλος το νόμιμο αναπληρωτή του.

γ) Εναν ανώτερο δικαστικό λειτουργό που ορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

δ) Εναν ανώτερο Υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

ε) Εναν εκπρόσωπο του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ιατρικών Τμημάτων των Α.Ε.Ι. της ίδιας ή συγγενικής ειδικότητας με τις θέσεις για τις οποίες γίνεται η κρίση, που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας με κλήρο, από το σύνολο των εκπροσώπων που προτείνουν τα Ιατρικά Τμήματα των Α.Ε.Ι. της Χώρας.

Σαν εισηγητής στο Συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου γιατρός, που έχει αποκτήσει την ειδικότητα της θέσης για την οποία γίνεται η κρίση πριν 15 , 10 ή 5 χρόνια αντίστοιχα για την κρίση θέσεων διευθυντών, επιμελητών ή ειδικευμένων βοηθών.

2. Το Β/βάθμιο Συμβούλιο κρίνει σε δεύτερο βαθμό κατόπιν ενστάσεως κατά των αποφάσεων των Α/βάθμιων Συμβουλίων Κρίσεως και επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού προσωπικού.

Την ένσταση ασκούν είτε οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι Ιατροί ή Οδοντίατροι ή ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας. "Η ένσταση κατά της απόφασης των πρωτοβάθμιων συμβουλίων κρίσεως και επιλογής ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, που ασκείται στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο, δεν αναστέλλει το διορισμό".

[ΣΗΜ: Το εντός " " εδάφιο προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 5 του Ν.2345/1995 (Α 213)]

3. Η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται και για το Συμβούλιο του παρόντος άρθρου.

"4. Τα συμβούλια επιλογής είναι σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα 315 τ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραία, συστάθηκε, παίρνουν παχυλούς μισθούς εδώ και πολλά χρόνια, κάνουν συνεδριάσεις, κτλ

Πότε θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές των Ιατρικών Πράξεων που έμειναν στάσιμες, σε επίπεδα Αφρικής εδώ και 20 χρόνια;

emcensored

Οεο;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.