Jump to content

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17/12/1010


KARPAZAS

Recommended Posts

Ναι κύριοι ο τίτλος που έβαλα είναι απόλυτα ρεαλιστικός <<Ο τάφος>> ή και το τέλος της ειδικότητας που λέγεται Ακτινολογία – Ακτινοδιαγνωστική – Απεικονιστική Ιατρική - τρία πουλάκια κάθονταν ιατρική - ….. (θα καταλήξουμε επιτέλους σε έναν τίτλο… ? αναρωτιέμαι… ). Και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα :

Έως τώρα ένας τελειωμένος ακτινολόγος για να βρει δουλειά και να ασκήσει το λειτούργημα είχε 3 επιλογές… Πάμε να τις δούμε αναλυτικά :

1) Να διοριστεί στο Εθνικό σύστημα Υγείας… ΟΟΟχι λέει το ΔΝΤ + Κυβέρνηση. Διότι για 5 συντάξεις = ! διορισμός και μάλιστα οι μετατάξεις προσμετρούν για διορισμοί. Οπότε πάει το ΕΣΥ.

2) Πάμε από το ΕΣΥ στο ΕΓΩ λοιπόν… Ανοίγουμε Ιδιωτικό Ακτινολογικό Ιατρείο – Διαγνωστικό Κέντρο αν είμαστε ματσό. ΟΟΟχι λέει ο Υπουργός Υγείας !!!!!! με το επίμαχο νομοσχέδιο (ή μάλλον τροποποίηση νομοσχεδίου_ και σε αυτό το θέμα θα επεκταθώ στην συνέχεια.

3) Δουλεύοντας για άλλον Ακτινολόγο – Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο και όποιος το έχει κάνει καταλαβαίνει την αγανάκτηση μου μιας και είναι πλέον η ύστατη λύση στην νεκρή όπως όλα δείχνουν πλέον ειδικότητα αυτή.

Στο θέμα τώρα στην τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις άδειες σκοπιμότητας προς απόκτηση Ακτινολογικών μηχανημάτων η οποία κατατέθηκε την 09/12/2010 στο Εθνικό Τυπογραφείο και έγινε ΦΕΚ την 17/12/2010 τεύχος B 1918 - 10.12.2010 έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην κυριολεξία και εξηγούμαι : Έως τώρα ίσχυε άδεια σκοπιμότητας μόνο για τους αξονικούς τομογράφους σε συνάρτηση με την πληθυσμιακή κάλυψη κάθε περιοχής δηλαδή το κράτος αν ήθελες να ανοίξεις Ιδιωτικό Ακτινολογικό σου επέτρεπε να έχεις όποιο μηχάνημα θέλεις με μόνη εξαίρεση τον αξονικό που οριοθετούνταν σε ένα μηχάνημα για κάθε 30000 κατοίκους (μιλάμε για την επαρχία διότι σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε θέμα λόγω υπερπληθυσμιακής κάλυψης. Με την αλλαγή αλλάζουν όλα και συγκεκριμένα : (για επαρχία πάντα :

1) Κλασικό ακτινογραφικό = 1/10000.

2) Ορθοπαντογράφος = 1/10000.

3) Μαστογράφος = 1/20000.

4) Μέτρηση οστικής πυκνότητας = 1/20000.

5) Αξονικός = 1/30000.

6) Μαγνήτης = 1/40000 !!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Δεν εκπέμπει ιοντίζουσες ακτινοβολίες!!!!!!!! – δεν έχει βλαβερές συνέπειες για τον ασθενή – δεν υπάρχει σχετικό τεκμηριωμένο paper με case reports μόνο εικασίες ορισμένων καταστροφολόγων).

7) PET CT = 1/1000000 (καληνύχτα)

Και ερωτώ τους συναδέλφους τα εξής :

1) Όλα τα άνωθι μηχανήματα στις αναλογίες που περιγράφονται υπάρχουν ήδη σε όλη σχεδόν την περιφέρεια οπότε τι διάολο θέλει να μας πεί ο νομοθέτης ? Ότι μας στερεί το δικαίωμα να ανοίξουμε Ιδιωτικό Ακτινολογικό ? Ότι τα ακτινολογικά θα είναι σαν τα ταξί και τις νταλίκες ? = έκτός από την άδεια ειδίκευσης ακτινολόγου θα πρέπει να αγοράσουμε και τις άδειες των μηχανημάτων μέσα από έναν περιορισμένο αριθμό και με το βάρος τους σε χρυσό ?

2) Είπαμε ότι ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα… Την ακτινολογία τι την κάνουμε την κλείνουμε ? Μας αφήνουn να ανοίξουμε ιατρείο και δεν μας αφήνουν να αγοράσουμε τα εργαλεία ? Ή εν πάση περιπτώσει αγοράζεις ότι βρεθεί διαθέσιμο αν βρεθεί και end of story?

3) Προσοχή η άδεια σκοπιμότητας αφήνει έξω μόνο τον υπέρηχο… Τον οποίο υπέρηχο σαν εξέταση τον έχουμε χάσει προ πολλού… Ο κάθε ένας αγοράζει έναν υπέρηχο (μετά από εκπαίδευση 6 μήνες το πολύ κάπου και εξετάσεις σε κάποιον…) και γίνεται ευθύς αμέσως κάτι – υπεροχολόγος του αντικειμένου που έχει σχέση με τη ειδικότητά του ή και όλου του φάσματος των εξετάσεων (π.χ. γενικοί ιατροί) χωρίς κανένα πρόβλημα – κρατικό έλεγχο που, πώς, πότε, – οτιδήποτε. Και σαν δυναμική εξέταση που είναι ο υπέρηχος ο καθένας έχει άποψη , δίνει γνωμάτευση και το πιο ωραίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (εγώ αυτά είδα κύριε σου λέει τα άλλα δεν υπήρχαν τότε ή επικαλύπτονταν) και όλα καλά όλα ανθηρά.

4) Το νομοσχέδιο αφήνει έξω Αθήνα – Θεσσαλονίκη… Ιδιωτικό ιατρείο σε αυτές τις πόλεις είναι ουτοπία πλέον – 90/10 ήττα πόσο μάλλον ένα μικρό Ακτινολογικό εναντίων των μεγαθηρίων των Επιχειρηματιών – Ασφαλιστικών.

Συνοψίζοντας το νέο νομοθέτημα 1) Μετατρέπει την Ακτινοδιαγνωστική σε κλειστό επάγγελμα 2) Προασπίζει τους υπάρχοντες λειτουργούς και θάβει όλους τους νέους = Ιδιώτης Ακτινολόγος θα γίνεται μόνο ο υιός του Ιδιώτη Ακτινολόγου με τα μηχανήματα που ο μπαμπάς πρόλαβε να αγοράσει (δεν χρειάζεται να ειδικεύεσαι σε όλα αλλά μόνο σε αυτά που έχει ο μπαμπάς) 3) Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο επάγγελμα – λειτούργημα που το κράτος να σου στερεί το δικαίωμα να αγοράσεις τα εργαλεία για να δουλέψεις ιδιωτικά (ίσως μόνο το <<λειτούργημα>> του προαγωγού και του εμπόρου ναρκωτικών. Όπως αναφέρει μάλιστα και το ΦΕΚ αυτό Στα κριτήρια έγκρισης σκοπιμότητας στην παράγραφο 7 = << Η άδεια σκοπιμότητας χορηγείται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ >> !!!! Δεν το κάνουμε καλύτερα του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (προάσπισης και επέκτασης κεφαλαίου) να τελειώνουμε? ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΞΕΛΙΞΗΣ – ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΛΟΣ. Όταν σε κάθε επαρχιακή πόλη 3-4 άτομα θα έχουν τα ακτινολογικά και τις άδειες για μία ζωή και βάλε, θα μετατρέψουν τα ιατρεία σε καταστήματα με εργαζόμενους ιατρούς στο μικρότερο δυνατό κόστος και εξετάσεις στο μεγαλύτερο τι θα απογίνει η Ακτινολογία τότε? Μπορούν τα ιατρεία να γίνουν φαρμακεία?.

Θέλω να γράψω πολλά αλλά για αρχή αυτά. Όσοι ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη ειδικότητα ξανασκεφτείτε το συνάδελφοι οι υπόλοιποι παρακαλώ σχολιάστε – συμμετέχετε. Οι ειδικευόμενοι – ειδικευμένοι Ακτινολόγοι παρακαλώ να αναλάβουμε δράση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το νομοσχέδιο πέρασε νύχτα, και είναι πραγματικά Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ και δεν είμαι υπερβολικός. Και αυτό που λέμε από μέσα μας ότι δηλαδή εντάξει τα μεγαλεία του παρελθόντος έχουν παρέλθει αλλά ψωμάκι θα φάμε με ένα μικρό ακτινολογικό = ακτίνες – υπέρηχο – οστική πυκνότητα – άντε και μαστογράφο ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ. Υπέρηχο στα μυρμήγκια και μέχρις εκεί. Βοηθός σε Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο με 15 ώρες την ημέρα και 2 μέρες άδεια τον χρόνο (ονομαστική – πρωτοχρονιά ή ανάσταση) και τον βασικό και αν σου αρέσει γιατί περιμένουν και άλλοι 10 στην ουρά και πεινάνε. Όσο για το ΕΣΥ γύρω στα 60 θα έχουμε καταφέρει να γίνουμε ίσως επιμ. Β σε κανένα κέντρο υγείας με απόσπαση στο νοσοκομείο της περιοχής με υπέρηχο εννοείται πάλι ανά χείρας (μόνο αυτό θα θυμόμαστε) και σε παραπεμπτικά από ειδικευόμενους των ΤΕΠ και νοσηλεύτριες των κλινικών. Α ξέχασα και τον μέγιστο θεσμό της επικουρικής πουτ@νας να με συμπαθάτε… Ακούω συνάδελφοι τι έχετε να πείτε… Ή μήπως μόνο εγώ βλέπω το πλοίο να γέρνει (να ξέρω όσο είναι νωρίς να το κοιτάξω αν μη τι άλλο).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 292
  • Created
  • Last Reply

Εξωτερικό με μια βαλίτσα όπως παλιά και όπου βγάλει .. Προτιμώ να γυρίζω berger στα mcdonalds για μια περιοδο της ζωης μου παρα να κάτσω εδώ στη μιζέρα να κλαίω τη μοιρα μου για μια θέση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία αμφιβάλλω αν έχει γνώση του υπάρχοντος νομοσχεδίου άλλωστε πολύ λίγοι συνάδελφοι γνωρίζουν το θέμα αυτό προς το παρών. Σκοπός μου είναι η ενημέρωση των συναδέλφων αρχικά και η περαιτέρω κινητοποίηση μας. Σκοπεύω να στείλω κείμενο - επερώτηση προς την Ακτινολογική Εταιρεία αλλά και προς το υπουργείο υγείας για αρχή. Από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να σχηματιστεί μία ομάδα αντίδρασης και να γίνουν πιο οργανωμένες και συντονισμένες κινήσεις επ’ αυτού. Και τέλος πάντων επειδή δεν έχω εμπειρία σε αυτά τα θέματα, δεν μου έχει ξανατύχει, ακούω προτάσεις και από τους συναδέλφους του φόρουμ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Ελληνική ακτινολογική εταιρία είναι οι πατεράδες των οποίων οι γιοι και οι κόρες παίρνουν κληρονομικά τις άδειες και τα μηχανήματα. Οπότε...;

Δεν αμφιβάλλω γι αυτά που λες, η ερώτησή μου είναι: Τώρα το κατάλαβες ότι η ιατρική πλέον έχει γίνει (πάντα ήταν αλλά λέμε...) κλειστό επάγγελμα;

Οταν φωνάζει η ινβίτρο στα 18χρονα να μην πάνε ιατρική, κάτι τέτοια έχει υπόψιν της.

ΥΓ: έλα μην κλαις έτσι κι αλλιώς κανείς δεν πάει σε ιδιώτη να κάνει Α/α θώρακος πια, όλοι υπερήχους κάνουν...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοιτάχτε να δείτε ... ο Υπ. Υγείας έχει πει αντιφατικά πράγματα για το άνοιγμα των φαρμακοποιών αναφορικά με τις άδειες και το ίδιο ισχύει και για τους ακτινολόγους.

Αυτή τη στιγμή το Υπ. Υγείας ασπάζεται μια οικονομική ιδεοληψία (supply induced demand βλ. Μοσιάλος) που επιβάλλει την μείωση/σταθεροποίηση του αριθμού των αδειών για high intensity/high cost δραστηριότητες όπως φαρμακεία, ακτινολογικά μηχανήματα, ενδεχομένως και νοσοκομεία μονάδες αιμοκάθαρσης η οποία προφανώς συμφέρει όσους θέλουν να εμποδίσουν άλλους να μπουν στο παιχνίδι.

Από την άλλη έχεις τους Τροικανούς οι οποίοι είναι free marketeers : όσο αυξάνεται η προσφορά πέφτουν οι τιμές και άρα δεν γουστάρουν με τίποτα τέτοιους περιορισμούς (δέστε πάγο που έβαλε ο Ντερούζ στους φαρμακοποιούς). Αυτοί λογικά αντιπροτείνουν (θέλω να ελπίζω) κανένα περιορισμό αλλά εκ των υστέρων έλεγχο των δαπανών με denial of coverage για πράγματα που εκ των υστέρων αποδεικνύονται ότι δεν χρειάζονται σαν μέσο ελέγχου των δαπανών.

Από τη στιγμή που η χώρα είναι σε συνδιοίκηση τελικά θα γίνει ότι θέλει η Τρόικα και όχι ότι θέλει το Υπουργείο και άρα η εγκαθίδρυση/αυστηροποίηση του ελεγκτικού πλαισίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του κύκλου των εξετάσεων σε όλη την χώρα (γιατί πολλές αξονομαγνητικές δεν χρειάζεται να γίνονται) και άρα το Υπουργείο έρχεται εκ των προτέρων να διασφαλίσει τα εισοδήματα όσων είναι ήδη στο παιχνίδι. (Διάφορα αριστερά ιχνοστοιχεία εδώ μέσα θα αρχίσουν να μιλάνε για έλεγχο των μέσων παραγωγής, αλλά οι πιο λογικοί θα πουν ότι η στάση του υπουργείου είναι απλά συμβατή με το όλο κολπάκι του rentier capitalism το οποίο έχει ακολουθήσει αυτή η χώρα από το 1831 και μετά). Επιπλέον θα αποφύγουν και το ακανθώδες ζήτημα της εγκαθίδρυσης ποιοτικών ελέγχων τύπου CLIA που ισχύουν στις ΗΠΑ: http://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_Laboratory_Improvement_Amendments)

Σε αυτή τη φάση το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι όσοι έχουν έννομο συμφέρον να μην περιοριστεί ο αριθμός των αδειών μηχανημάτων (προφανώς στα ακτινολογικά υπάρχει και το ζήτημα της έκθεσης του γενικού πληθυσμού σε ιοντίζουσες, αλλά το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό που να ανάγεται σε πληθυσμιακά κριτήρια) να παίξουν με την τρόικα απευθείας (χωρίς πλάκα τόσο ο Τόμσεν όσο και ο Ντερούζ απαντούν μέσω του γραφείου τους σε ημέηλ) για να μην περάσει κανένα νομοσχέδιο που αντιστρατεύεται τον ελευθερο ανταγωνισμό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

....... Σε αυτή τη φάση το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι όσοι έχουν έννομο συμφέρον να μην περιοριστεί ο αριθμός των αδειών μηχανημάτων να παίξουν με την τρόικα απευθείας (χωρίς πλάκα τόσο ο Τόμσεν όσο και ο Ντερούζ απαντούν μέσω του γραφείου τους σε ημέηλ) για να μην περάσει κανένα νομοσχέδιο που αντιστρατεύεται τον ελευθερο ανταγωνισμό.

Στον τομέα της υγείας, δεν τίθεται θέμα ελεύθερου ανταγωνισμού στην ΕΕ (όπως ισχύει σε άλλους τομείς).

Η παράγραφος 7. του άρθρου 168 (πρώην άρθρο 152 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) της "Ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης" (βλ. σελίδες 124-126 του PDF) καθιστά κάθε κράτος υπεύθυνο (και κυρίαρχο) στη χάραξη της πολιτικής για την υγεία και στην οργάνωση των υπηρεσιών). Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι ένα κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και όλο το σύστημα υγείας δημόσιο (με την προϋπόθεση ότι θα έχει τα κεφάλαια να αποζημιώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κρατικοποιήσει και ότι θα τηρεί τις γραμμές που χαράσσει η ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας).

Η παράγραφος αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει όσο υπάρχει NHS και όσο δεν θα θέλουν (κυρίως) οι Βρετανοί.

ΥΓ

Το πρόβλημα με ορισμένες (αν όχι τις περισσότερες) ειδικότητες, όπως π.χ. η Ακτινολογία, θεωρείται άλυτο.

Με λυπεί που το λέω αλλά μερικές γενιές θα θυσιαστούν (είτε με καθεστώς [ψευδο-]"ελεύθερου ανταγωνισμού" είτε με καθεστώς "σοσιαλιστικό" ή οτιδήποτε άλλο). Απλά, δεν βγαίνουν πλέον τα νούμερα, όσο και αν μερικοί (σε κάποια άλλα topics) το αμφισβητούν.

Θα δούμε και "μπουνιές" μεταξύ γιατρών για τους πελάτες (αν και δεν μου κάνει εντύπωση διότι το έχω δει και πριν 20 χρόνια).

Το θέμα είναι ότι αυτοί που φταίνε για την κατάσταση (επί δεκαετίες), δεν θα πληρώσουν τίποτα.

ΥΓ2

Παρεμπιπτόντως: κλικ εδώ για την Υπουργική απόφαση ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ 154949 του ΦΕΚ Β' 1918/10.12.2010

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διότι για 5 συντάξεις = ! διορισμός και μάλιστα οι μετατάξεις προσμετρούν για διορισμοί. Οπότε πάει το ΕΣΥ.

Είναι αλήθεια. Το έγραψα και στο παρελθόν...

Ο κάθε ένας αγοράζει έναν υπέρηχο

Οι τιμές δεν είναι για την τσέπη όλων...

...μετά από εκπαίδευση 6 μήνες το πολύ κάπου (σε Εξειδικευμένη Πανεπιστημιακή Κλινική), και εξετάσεις σε κάποιον (Επιτροπή Καθηγητών Πανεπιστημίου)...

...γίνεται υπερηχολόγος του αντικειμένου που έχει σχέση με τη ειδικότητά του χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο που, πώς, πότε, – οτιδήποτε.

Το νταβατζιλίκι των 6 μηνών και οι Κρατικές Τελικές Εξετάσεις δε σου φτάνουν;

Δε νομίζεις πως είναι λογικό ένας Καρδιολόγος να είναι καλύτερος στον υπέρηχο καρδιάς και αορτικού τόξου από έναν Ακτινολόγο, ένας Γυναικολόγος καλύτερος στον Προγεννητικό έλεγχο ανωμαλιών εμβρύου β' τριμήνου κυήσεως από έναν Ακτινολόγο, ένας Ορθοπεδικός καλύτερος στον υπέρηχο των αρθρώσεων από τον Ακτινολόγο, ένας Ουρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο νεφρών από τον Ακτινολόγο, ένας Νευρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο εγκεφάλου στα παιδιά από έναν Ακτινολόγο, ένας Χειρουργός Ήπατος καλύτερος στον υπέρηχο της Ανατομικής του ήπατος από έναν Ακτινολόγο, κτλ;

Και σαν δυναμική εξέταση που είναι ο υπέρηχος ο καθένας έχει άποψη , δίνει γνωμάτευση, και το πιο ωραίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (εγώ αυτά είδα κύριε σου λέει τα άλλα δεν υπήρχαν τότε ή επικαλύπτονταν) και όλα καλά όλα ανθηρά.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ειδικούς Ακτινολόγους!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απλά, δεν βγαίνουν πλέον τα νούμερα, όσο και αν μερικοί (σε κάποια άλλα topics) το αμφισβητούν.

emarup

Εδώ πιστεύω ότι βρίσκεται το πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ η Ακτινολογία είναι απ' τις πλεον ανταγωνιστικές Ειδικότητες (παράξενο ε?), απρόσιτη στους ξένους, μαζεύει την αφρόκρεμα των Αμερικανών αποφοίτων, και στην Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο αυτό που περιγράφεται παραπάνω.

Γιατί ?

Μήπως γιατί οι Αμερικανοί δέχονται 1000 ειδικεύομενους Ακτινολογίας κάθε χρόνο (με πληθυσμό 300 εκατ.), και έχουν αναλογία 100 ακτινολόγων/εκατομμύριο κατοίκων ?

Ποιά είναι τα αντίστοιχα νούμερα στην Ελλάδα, μπορεί να μας πεί κάποιος αξιόπιστα ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Από την άλλη έχεις τους Τροικανούς οι οποίοι είναι free marketeers : όσο αυξάνεται η προσφορά πέφτουν οι τιμές και άρα δεν γουστάρουν με τίποτα τέτοιους περιορισμούς (δέστε πάγο που έβαλε ο Ντερούζ στους φαρμακοποιούς). Αυτοί λογικά αντιπροτείνουν (θέλω να ελπίζω) κανένα περιορισμό αλλά εκ των υστέρων έλεγχο των δαπανών με denial of coverage για πράγματα που εκ των υστέρων αποδεικνύονται ότι δεν χρειάζονται σαν μέσο ελέγχου των δαπανών.

Από τη στιγμή που η χώρα είναι σε συνδιοίκηση τελικά θα γίνει ότι θέλει η Τρόικα και όχι ότι θέλει το Υπουργείο και άρα η εγκαθίδρυση/αυστηροποίηση του ελεγκτικού πλαισίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Συμφωνώ απόλυτα και με την Τρόικα, και με την εκτίμησή σου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στον τομέα της υγείας, δεν τίθεται θέμα ελεύθερου ανταγωνισμού στην ΕΕ...

Παρέθεσε μου Νόμο ή Διάταγμα που να το γράφει αυτό. Είναι αδύνατον!

Μόνο σε Κομμουνιστικές ή Σοσιαλιστικές Χώρες, σαν τη δική μας, μπορείς να βρεις τέτοιες απόψεις!

Μέχρι και στο U.K., τον Παράδεισο του Κρατισμού στα Συστήματα Υγείας, όποιος Ιατρός επιθυμεί μπορεί να ανοίξει Ιδιωτική Κλινική, αν έχει τα χρήματα.

Το θέμα είναι ότι αυτοί που φταίνε για την κατάσταση (επί δεκαετίες), δεν θα πληρώσουν τίποτα.

Αφού σαν Λαός είμαστε πρόβατα και τους ψηφίζουμε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γνωρίζει κάποιος να μου στείλει το ΦΕΚ σχετικά με την άδεια εκτέλεσης υπερήχων από άλλες ειδικότητες?αφορά ειδικούς ή ειδικευόμενους?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στον τομέα της υγείας, δεν τίθεται θέμα ελεύθερου ανταγωνισμού στην ΕΕ (όπως ισχύει σε άλλους τομείς).

Η παράγραφος 7. του άρθρου 168 (πρώην άρθρο 152 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) της "Ενοποιημένης απόδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης" (βλ. σελίδες 124-126 του PDF) καθιστά κάθε κράτος υπεύθυνο (και κυρίαρχο) στη χάραξη της πολιτικής για την υγεία και στην οργάνωση των υπηρεσιών). Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι ένα κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και όλο το σύστημα υγείας δημόσιο (με την προϋπόθεση ότι θα έχει τα κεφάλαια να αποζημιώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κρατικοποιήσει και ότι θα τηρεί τις γραμμές που χαράσσει η ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας).

Η παράγραφος αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει όσο υπάρχει NHS και όσο δεν θα θέλουν (κυρίως) οι Βρετανοί.

Παρεμπιπτόντως: κλικ εδώ για την Υπουργική απόφαση ΔΥΓ2/Γ.Π.οικ 154949 του ΦΕΚ Β' 1918/10.12.2010

Ας το ξαναεκφράσω ... αυτή τη στιγμή η πολιτική που εφαρμόζεται (ή θα εφαρμόζεται στη χώρα) σχεδιάζεται εκτός της Ελλάδος και έχει και αρκετή δόση Αμερικανικής επιρροής (λόγω ΔΝΤ).

Άρα η πολιτική αυτή θα εκφράζει τα οικονομικά συμφέροντα (ή τις οικονομικές ιδεοληψίες?) της τρόικας που ούτε κατά διάνοια θέλουν να ακούσουν για περισσότερο κράτος. Έτσι, δεν το βλέπω πιθανό να κρατικοποιήσει το κράτος το σύστημα της Υγείας (που θα βρεθούν τα λεφτά?) και άρα θα πρέπει να κινηθούν εντός των ορίων της πολιτικής που θα τους επιβληθεί. Άρα πάμε προς την κατεύθυνση του free market άσχετα με το τι επιθυμεί το υπουργείο (αν και προσπαθεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα όπως θα δείτε παρακάτω).

Το κράτος προσπαθεί να διασώσει αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ, όχι επειδή νοιάζονται ιδιαίτερα για την υγεία του λαού (αν νοιάζονταν πραγματικά, τα φακελλάκια, υπερτιμολογήσεις, η απαράδεκτη κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία θα ήταν παρελθόν χρόνια τώρα) αλλά για να διασώσουν ένα μεγάλο κομματικό στρατό/πελατεία που βρίσκεται ήδη εντός των τειχών και δευτερευόντως για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα σκάσει η πραγματική βόμβα της (κρατικής) ασφάλισης στην Ελλάδα, namely ότι οι εισφορές στα ταμεία δεν φτάνουν για να πληρωθούν ΚΑΙ συντάξεις και τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Όσο το ΕΣΥ (και το σύστημα του ΙΚΑ) εξασφαλει χαμηλής ποιότητας και κόστους υπηρεσίες η πραγματικότητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνον όταν κάποιος είναι άτυχος ώστε να χρειαστεί κάτι περισσότερο από γενικές αίματος, χοληστερίνη και κανα δύο αναλγητικά και φάρμακα για πίεση/σάκχαρο/άσθμα. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή (όπως ακριβώς γίνεται και στα παν/μια) το αδιέξοδο που ανακύπτει (π.χ. out of pocket συμμετοχή για ακτινοθεραπείες, φακελλάκια κλπ) αποδίδεται όχι σε συστημικές δυσλειτουργίες αλλά στους κακούς λειτουργούς ενός κατά τα άλλα άψογου συστήματος. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, είναι επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας (όπως κατ'α αντιστοιχεία οι αποκαλύψεις του Κουτιού της Πανδώρας το Δεκέμβριο του 2010 ήταν επίθεση στη Δημόσια Παιδεία).

Μια τρίτη παράμετρος της πολιτικής του Υπουργείου έχει να κάνει με την διασφάλιση των συμφερόντων των ήδη δραστηριοποιούντων στο χώρο της υγείας (ιδιωτών και κομματικού φέουδου) σε βάρος των μελλοντικά ενεργών οικονομικά παικτών (ατόμων, ή οργανώσεων). Ανάλογα με την προοπτική του καθενός (αν είναι μέσα ή έξω από το σύστημα) αυτό είναι από επιθυμητό ως απαράδεκτο, αν και μια προσεκτική ανάγνωση οποιουδήποτε συντάγματος οποιασδήποτε στοιχειώδους δημοκρατικής πολιτείας θα έκλινε προς τη δεύτερη άποψη λόγω παραβίασης της αρχής της ισότητας. Πέρα όμως από τον χαρακτηρισμό της στρατηγικής αυτής, θα πρέπει ίσως να μας προβληματίσουν τα βαθύτερα κίνητρα για τα οποία το υπουργείο συμπεριφέρεται έτσι.

Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε ίσως να ανατρέξουμε στο αρχεία οικονομικών εφημερίδων που αναφέρουν ότι οι Γερμανοί προτείναν συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να συναινέσουν στην επιμήκυνση' τα ανταλλάγματα αυτά σχετίζονταν με μελλοντικές εισροές από την ΕΕ στο χώρο των υποδομών στις τηλεπικοινωνίες αλλά και διευκολύνσεις για δημιουργία μονάδων υγείας. Ένας κακεντρεχής θα έλεγε ότι με το να περιορίζεις τις άδειες προς νέους ιδιώτες και να στηρίζεις χωρίς να μετασχηματίζεις τον ασθενή ΕΣΥ (ο οποίος αυτήτη στιγμή είναι σαν καρκινοπαθής τελικού σταδίου με καρδιομυοπάθεια από τις ανθρακυκλίνες, υποστηριζόμενος με αγγειοσυσπαστικά, ινότροπα, αναπνευστήρα και αιμοκάθαρση για να "παλέψε" μια σήψη από ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο) υποχρεώνεις τους μελλοντικούς παίκτες να αγοράσουν δικαιώματα από τους παλιούς παίκτες αντί να τους αφήσεις να παίξουν μπάλα σε ένα ανοιχτό σύστημα. Επειδή ακριβώς ο χώρος της υγείας πάει για reboot, το πολιτικό μας σύστημα προσπαθεί να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στους παλιούς φίλους εντός και εκτός του κράτους να βγάλουν μερικά φράγκα πουλώντας τις άδειες χρήσης στους νέους παίκτες. (Η όλη φασαρία με το Ντυνάν και την εμπλοκή του Asklepios Kliniken δείχνει τι πρόκειται να γίνει εντός της διετίας ή τριετίας όταν μονάδες του ΕΣΥ θα βγουν προς πώληση.) Όπως ακριβώς έγινε με τον ΟΤΕ, το κράτος θα προσπαθήσει να πουλήσει πακέτο τους παλιούς του ψηφοφόρους εντός του ΕΣΥ μαζί με τις μονάδες υγείας' ο μόνος τρόπος να τους σώσει είναι να μην αφεθεί να δημιουργηθούν de novo νέες μονάδες υγείας. Αντίστοιχα, μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της υγείας μάλλον θα απαξιωθούν στα μάτια των μετόχων τους καθώς θα εκλογικεύονται τα νοσήλεια, μια και δεν θα είναι εφικτό να επιτυγχάνουν % κέρδους που ξεπερνούν πολλές φορές το 200-300% (π.χ. σκεφτείτε λίγο τι έγινε με τα νοσήλεια των μαιευτικών κλινικών εντός της τελευταίας 5ετίας). Εφόσον οι νέοι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να "αγοράσουν" δικαιώματα από τους παλιούς, δίνεται στους τελευταίους η δυνατότητα να κάνουν μια τελευταία μπάζα προτού αποχωρήσουν από το παιχνίδι.

Ευχαριστώ για το ΦΕΚ, το οποίο ενισχύει τις απόψεις που εξέθεσα στις παραπάνω παραγράφους. Π.χ. παρατηρώ ότι στην πρώτη σελίδα ο νόμος "2. Εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρούσας τα νοσοκομεία που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., τα νοσοκομεία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, τα νοσοκομεία των ενόπλων δυνάμεων."

Να υποθέσω ότι η ιοντίζουσα ακτινοβολία των παραπάνω είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό? Είναι ακριβώς τέτοιες εξαιρέσεις που σηκώνουν red flags στην τρόικα ... προτείνω στους άμεσα ενδιαφερόμενους να το συζητήσουν άμεσα μαζί τους. Όπως αποδείχτηκε με το ξεβράκωμα του φαρμακοποιών από τον Ντερούζ, αυτοί ακούνε ..... οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε (ημέηλ, τηλέφωνο ή ταξιδάκι στις Βρυξέλλες για να εισακουσθείτε από την Τρόικα)

Καταληκτικά, προβληματίστηκα λίγο με το NHS και την επιρροή των Βρετανών στην ΕΕ μέχρι που συνειδητοποίησα τα κατωτέρω:

1) το ΓιουΚέη έχει ήδη την δική του Τρόικα (Κάμερον) και μάλλον το εν πολλοίς τριτοκοσμικό σύστημα του θα σπάσει κάτω από την πίεση των οικονομικών μεγεθών

2) Ο ιδιωτικός τομέας υγείας στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και μεγάλες αλυσσίδες (π.χ. Asklepios Kliniken ή το Helios Group) μάλλον αναζητούν ζωτικό χώρο εκτός γερμανίας και παραπαίοντα συστήματα υγείας αποτελούν λογικά το επόμενο βήμα

3) Πάμε για οικονομική διακυβέρνηση εντός της ευρωζώνης (στην οποία το ΓιουΚέη δεν μετέχει), οπότε μάλλον οι όποιες διαμαρτυρίες των Άγγλων are irrelevant

Βάσει των 1,2,3 θα προέβλεπα ότι η αλλαγή του σκηνικού είναι μάλλον βέβαια.... και νομίζω ότι το συμφέρον των ιδιωτών γιατρών είναι προς την άνευ όρων στήριξη του free market και κατά της στήριξης των ραντιέρηδων όπου αυτοί και εάν βρίσκονται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διότι για 5 συντάξεις = ! διορισμός και μάλιστα οι μετατάξεις προσμετρούν για διορισμοί. Οπότε πάει το ΕΣΥ.

Είναι αλήθεια. Το έγραψα και στο παρελθόν...

Ο κάθε ένας αγοράζει έναν υπέρηχο

Οι τιμές δεν είναι για την τσέπη όλων...

Όποιος δεν έχει την τσέπη για υπέρηχο δεν έχει την τσέπη και για ιδιωτικο και για ιδιωτικά μιλάμε εδώ.

...μετά από εκπαίδευση 6 μήνες το πολύ κάπου (σε Εξειδικευμένη Πανεπιστημιακή Κλινική), και εξετάσεις σε κάποιον (Επιτροπή Καθηγητών Πανεπιστημίου)...

...γίνεται υπερηχολόγος του αντικειμένου που έχει σχέση με τη ειδικότητά του χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο που, πώς, πότε, – οτιδήποτε.

Το νταβατζιλίκι των 6 μηνών και οι Κρατικές Τελικές Εξετάσεις δε σου φτάνουν;

Δε νομίζεις πως είναι λογικό ένας Καρδιολόγος να είναι καλύτερος στον υπέρηχο καρδιάς και αορτικού τόξου από έναν Ακτινολόγο, ένας Γυναικολόγος καλύτερος στον Προγεννητικό έλεγχο ανωμαλιών εμβρύου β' τριμήνου κυήσεως από έναν Ακτινολόγο, ένας Ορθοπεδικός καλύτερος στον υπέρηχο των αρθρώσεων από τον Ακτινολόγο, ένας Ουρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο νεφρών από τον Ακτινολόγο, ένας Νευρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο εγκεφάλου στα παιδιά από έναν Ακτινολόγο, ένας Χειρουργός Ήπατος καλύτερος στον υπέρηχο της Ανατομικής του ήπατος από έναν Ακτινολόγο, κτλ;

Στους 6 πρώτους μήνες της ενασχόλησης μου με τον υπέρηχο δεν ήμουν σίγουρος καλά καλά για την ακρίβεια των τομών μου και τα πιθανά artifacts. Τώρα βέβαια θα μου πείς υπάρχουν και οι ιδιοφυίες... Επιπρόσθετα δεν νοείται υπέρηχος οργάνου χωρίς την γνώση υπερήχου της γύρω ανατομικής περιοχής το λιγότερο. Οι γυναικολόγοι εκτός από το έμβρυο και τα γυναικολογικά ξέρουν πχ ουροποιητικό? οι ενδοκρινολόγοι πέρα από θυρεοειδή ξέρουν τράχηλο? οι ουρολόγοι ξέρουν γαστρεντερικό? κλπ. 5-10 πραγματάκια και μέχρι εκεί αν το εύρημα είναι 5 πόντους δεξιότερα ατυχήσαμε. Και παρεπιπτόντως οι εξετάσεις γιατί δεν γίνονται μαζί με αυτές των ακτινολόγων ? (μόνο για το συγκεκριμένο μηχάνημα). Να δούμε λίγο και τα ποσοστά επιτυχίας των ειδικών για να αξιολογήσουμε. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας και δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

Και σαν δυναμική εξέταση που είναι ο υπέρηχος ο καθένας έχει άποψη , δίνει γνωμάτευση, και το πιο ωραίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (εγώ αυτά είδα κύριε σου λέει τα άλλα δεν υπήρχαν τότε ή επικαλύπτονταν) και όλα καλά όλα ανθηρά.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ειδικούς Ακτινολόγους!

Συμφωνώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε αυτή τη φάση το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι όσοι έχουν έννομο συμφέρον να μην περιοριστεί ο αριθμός των αδειών μηχανημάτων (προφανώς στα ακτινολογικά υπάρχει και το ζήτημα της έκθεσης του γενικού πληθυσμού σε ιοντίζουσες, αλλά το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό που να ανάγεται σε πληθυσμιακά κριτήρια) να παίξουν με την τρόικα απευθείας (χωρίς πλάκα τόσο ο Τόμσεν όσο και ο Ντερούζ απαντούν μέσω του γραφείου τους σε ημέηλ) για να μην περάσει κανένα νομοσχέδιο που αντιστρατεύεται τον ελευθερο ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχει κάποιο έννομο ή άλλο συμφέρον κύριε συνάδελφε απλά στην Ακτινοδιαγνωστική υπάρχει η απόλυτη ανάγκη να διαθέτεις το μηχάνημα για να ασκήσεις την ειδίκευση σου. Άν μπορουσαμε να εκτελέσουμε το τεχνικό μέρος της εξέτασης με άλλο τρόπο (τηλεπάθεια) δεν θα είχα πρόβλημα με το όλο θέμα. Κοινώς θέλω να ιδιωτεύσω και για να το κάνω αυτό χρειάζομαι τα μηχανήματα. Απλά πράγματα μην πάμε σε Τρόικες και συνομωσίες κλπ. Ότι θίγονται συμφέροντα και εμπλέκονται άλλα στο νομοθέτημα αυτό είναι το μόνο σίγουρο αλλά εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να μάθω ποιός τα πήρε, ποιός λάδωσε τι γίνεται στην εοκ κλπ εγώ προσδοκώ στην αντίδραση απο μέρους των συναδέλφων και στην αλλαγή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απλά, δεν βγαίνουν πλέον τα νούμερα, όσο και αν μερικοί (σε κάποια άλλα topics) το αμφισβητούν.

emarup

Εδώ πιστεύω ότι βρίσκεται το πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ η Ακτινολογία είναι απ' τις πλεον ανταγωνιστικές Ειδικότητες (παράξενο ε?), απρόσιτη στους ξένους, μαζεύει την αφρόκρεμα των Αμερικανών αποφοίτων, και στην Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο αυτό που περιγράφεται παραπάνω.

Γιατί ?

Γιατί εκεί εφαρμόζεται το πραγματικό πρόσωπο της ακτινολογίας

Μήπως γιατί οι Αμερικανοί δέχονται 1000 ειδικεύομενους Ακτινολογίας κάθε χρόνο (με πληθυσμό 300 εκατ.), και έχουν αναλογία 100 ακτινολόγων/εκατομμύριο κατοίκων ?

Δεν νομίζω η αναλογία να είναι τόσο μικρή. Δηλαδή στα χιλιάδες νοσοκομεία (εκατοντάδες πανεπιστημιακά)κινούνται κάθε χρόνο μόνο 1000 ειδικευόμενοι ακτινολόγοι? αποκλείεται

Ποιά είναι τα αντίστοιχα νούμερα στην Ελλάδα, μπορεί να μας πεί κάποιος αξιόπιστα ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μήπως γιατί οι Αμερικανοί δέχονται 1000 ειδικεύομενους Ακτινολογίας κάθε χρόνο (με πληθυσμό 300 εκατ.), και έχουν αναλογία 100 ακτινολόγων/εκατομμύριο κατοίκων ?

Δεν νομίζω η αναλογία να είναι τόσο μικρή. Δηλαδή στα χιλιάδες νοσοκομεία (εκατοντάδες πανεπιστημιακά)κινούνται κάθε χρόνο μόνο 1000 ειδικευόμενοι ακτινολόγοι? αποκλείεται

Radiology-Diagnostic & Radiation Oncology

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στον τομέα της υγείας, δεν τίθεται θέμα ελεύθερου ανταγωνισμού στην ΕΕ...

Παρέθεσε μου Νόμο ή Διάταγμα που να το γράφει αυτό. Είναι αδύνατον!

Μόνο σε Κομμουνιστικές ή Σοσιαλιστικές Χώρες, σαν τη δική μας, μπορείς να βρεις τέτοιες απόψεις!

Μέχρι και στο U.K., τον Παράδεισο του Κρατισμού στα Συστήματα Υγείας, όποιος Ιατρός επιθυμεί μπορεί να ανοίξει Ιδιωτική Κλινική, αν έχει τα χρήματα.

Το θέμα είναι ότι αυτοί που φταίνε για την κατάσταση (επί δεκαετίες), δεν θα πληρώσουν τίποτα.

Αφού σαν Λαός είμαστε πρόβατα και τους ψηφίζουμε...

Με αναγκάζεις βραδιάτικα να ψάξω αρχεία και να γράψω δοκίμιο παρότι η παραπομπή μου σε ισχύουσα διάταξη της συνθήκης της ΕΕ είναι αρκετή (αφού υπερισχύει κάθε νόμου κράτους-μέλους).

Κατ' αρχήν, ίσως να φταίει η διατύπωσή μου ή η σύνδεση της πρότασης με τα επόμενα.

Διευκρινίζω (και επαναλαμβάνω): το άρθρο (168 πρώην 152) που έβαλα, ορίζει ότι η κάθε χώρα διαμορφώνει και οργανώνει όπως θέλει τις υπηρεσίες/σύστημα υγείας του. Ειδικά δε, η παράγραφος 7, υπονοεί τον τρόπο που αυτά χρηματοδοτούνται (δηλ. από τον προϋπολογισμό, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και τις άλλες πληρωμές = Μπέβεριτζ ή Μπίζμαρκ ή υβρίδια) και διαχειρίζονται.

Ο τομέας Δημόσια υγεία, δεν περιλαμβανόταν στην αρχική συνθήκη και προστέθηκε μετά το 1997, ως άρθρο 129 και μετά ως άρθρο 152 (και τώρα ως 168). Από παλιά έγγραφα (που είναι δύσκολο να τα βρω αυτή τη στιγμή) θυμάμαι ότι εκείνοι που ήταν επί της ουσίας εισηγητές της ανεξαρτησίας των συστημάτων υγείας, ήταν οι Βρετανοί. Ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν ήθελαν να εξαρτηθεί το NHS από καμία "κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική" (χωρίς να έχουν τον έλεγχο). Μια σύντομη ιστορία του τομέα Δημόσια Υγεία στη συνθήκη της ΕΕ εδώ.

Έκτοτε, το άρθρο 152 (παράγραφος 7) αποτέλεσε φραγμό για πολλές δράσεις που προτάθηκαν. Δεν θα απαριθμήσω εδώ τις διαμάχες που έχουν συμβεί αλλά παραπέμπω στα εξής:

α) στην αναφορά "THE INTERNAL MARKET AND HEALTH SERVICES - REPORT OF THE HIGH LEVEL COMMITTEE ON HEALTH, Dec. 2001" (βλ. σελ. 22-24) για να πάρεις(ετε) μια ιδέα της κατάστασης το 2001 και

β) στην επιστολή αυτή (ΕΠΙΣΤΟΛΗ της European Federation of Public Sector Unions) του 2009 όπου αναφέρεται:

"
..... The European Federation of Public Sector Unions (EPSU) is extremely concerned that the proposal for a Directive on the Application of Patients’ Rights in Cross-border Healthcare will undermine member states’ right to organise their national health systems and the principle that healthcare shall be provided on the basis of need and not ability to pay.

EPSU believes that the EU Council of Health Ministers should recognise and support the principles of the public nature of healthcare provisions, equality of access for all patients, universality, proximity and sustainability of services of healthcare provisions.

In order to ensure these principles, EPSU believes that the directive must be revised in a number of areas; notably the directive’s legal base, member states’ capacity to plan and finance their national health systems (prior authorisation) and references to existing regulation.
......"

Την επιστολή τη βάζω για να δείξω ότι γύρω από το θέμα υπάρχει πολύ lobbying και πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα (άλλος ένας σύνδεσμος της παραπάνω ομοσπονδίας εδώ).

Αν ήταν τόσο απλό, εύκολο και επιθυμητό από όλους, ο τομέας των υπηρεσιών υγείας θα είχε ήδη υπαχθεί πλήρως στο άρθρο 95 και στις παρεπόμενες διατάξεις του, για την εσωτερική αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Η πραγματικότητα όμως, με την ύπαρξη της παραγράφου 7 του άρθρου 168 (πρώην 152), είναι διαφορετική.

Είπα λοιπόν (με άλλα λόγια), ότι "θεωρητικά", βάσει του παραπάνω άρθρου, θα μπορούσε οποιαδήποτε κυβέρνηση να καθορίσει ή επανακαθορίσει το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας στην επικράτειά της όπως θα επιθυμούσε. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε μια κυβέρνηση να πει "κρατικοποιώ όλο το σύστημα" ή "ιδιωτικοποιώ όλο το σύστημα" (ασχέτως αν υπάρχει η πολιτική βούληση ή η δυνατότητα από άποψη κεφαλαίων για να γίνει κάτι τέτοιο). Αυτό είπα. Εξυπακούεται ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μεταξύ των δυο άκρων.

ΥΓ

Γράφεις και υποστηρίζεις με πάθος ορισμένα θέματα (και καλά κάνεις διότι έχεις κάθε δικαίωμα να λες την άποψή σου) αλλά προσπάθησε να μην απομονώνεις προτάσεις από το σύνολο. Εγώ πάντως, προτιμώ να βλέπω τα πράγματα βάζοντας όσο λιγότερο συναίσθημα μπορώ.

Όσον αφορά στο πόσο καλός είναι ο "τύποις" "ελεύθερος ανταγωνισμός" ή στο αν είναι καλός ή κακός ο δημόσιος τομέας, κράτα μικρό καλάθι και αποστάσεις (αν δεν έχεις ισχυρό συμφέρον). Η ζωή, συχνά μας διαψεύδει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απλά, δεν βγαίνουν πλέον τα νούμερα, όσο και αν μερικοί (σε κάποια άλλα topics) το αμφισβητούν.

emarup

Εδώ πιστεύω ότι βρίσκεται το πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ η Ακτινολογία είναι απ' τις πλεον ανταγωνιστικές Ειδικότητες (παράξενο ε?), απρόσιτη στους ξένους, μαζεύει την αφρόκρεμα των Αμερικανών αποφοίτων, και στην Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο αυτό που περιγράφεται παραπάνω.

Γιατί ?

Μήπως γιατί οι Αμερικανοί δέχονται 1000 ειδικεύομενους Ακτινολογίας κάθε χρόνο (με πληθυσμό 300 εκατ.), και έχουν αναλογία 100 ακτινολόγων/εκατομμύριο κατοίκων ?

Ποιά είναι τα αντίστοιχα νούμερα στην Ελλάδα, μπορεί να μας πεί κάποιος αξιόπιστα ?

Αν η Εθνική Στατιστική Αρχή (πρώην ΕΣΥΕ) είναι αξιόπιστη, τότε το 2008 υπήρχαν στην Ελλάδα 2.227 Ακτινολόγοι και Ακτινοθεραπευτές (βλ. εδώ - δυστυχώς πρόκειται για συγκεντρωτικούς πίνακες -> για περισσότερα, απευθύνεσαι σε αυτούς).

Κάνοντας μερικές υποθέσεις για τον αριθμό των Ακτινοθεραπευτών έχουμε:

(Α) Ακτινοθεραπευτές = 527 (υπερβολικό) => Ακτινοδιαγνώστες = 1.700 οπότε 11.000.000/1.700 = 6.470

(Β) Ακτινοθεραπευτές = 427 (υπερβολικό) => Ακτινοδιαγνώστες = 1.800 οπότε 11.000.000/1.800 = 6.111

(Γ) Ακτινοθεραπευτές = 327 ( ??????? _) => Ακτινοδιαγνώστες = 1.900 οπότε 11.000.000/1.900 = 5.789

(Δ) Ακτινοθεραπευτές = 250 ( ??????? _) => Ακτινοδιαγνώστες = 1.977 οπότε 11.000.000/1.977 = 5.563

Πιο ρεαλιστικό είναι το (Δ) - μπορεί να πέφτω και έξω.

Όπως και να έχει, έχουμε πολύ περισσότερους από τις ΗΠΑ (από 1:5.500 έως 1: 6.500 κατοίκους).

Όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους, δεν ξέρω. Περιμένω να ακούσω.

ΥΓ

Τα νούμερα σε όλες τις ειδικότητες είναι αμείλικτα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διότι για 5 συντάξεις = ! διορισμός και μάλιστα οι μετατάξεις προσμετρούν για διορισμοί. Οπότε πάει το ΕΣΥ.

Είναι αλήθεια. Το έγραψα και στο παρελθόν...

Ο κάθε ένας αγοράζει έναν υπέρηχο

Οι τιμές δεν είναι για την τσέπη όλων...

...μετά από εκπαίδευση 6 μήνες το πολύ κάπου (σε Εξειδικευμένη Πανεπιστημιακή Κλινική), και εξετάσεις σε κάποιον (Επιτροπή Καθηγητών Πανεπιστημίου)...

...γίνεται υπερηχολόγος του αντικειμένου που έχει σχέση με τη ειδικότητά του χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο που, πώς, πότε, – οτιδήποτε.

Το νταβατζιλίκι των 6 μηνών και οι Κρατικές Τελικές Εξετάσεις δε σου φτάνουν;

Δε νομίζεις πως είναι λογικό ένας Καρδιολόγος να είναι καλύτερος στον υπέρηχο καρδιάς και αορτικού τόξου από έναν Ακτινολόγο, ένας Γυναικολόγος καλύτερος στον Προγεννητικό έλεγχο ανωμαλιών εμβρύου β' τριμήνου κυήσεως από έναν Ακτινολόγο, ένας Ορθοπεδικός καλύτερος στον υπέρηχο των αρθρώσεων από τον Ακτινολόγο, ένας Ουρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο νεφρών από τον Ακτινολόγο, ένας Νευρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο εγκεφάλου στα παιδιά από έναν Ακτινολόγο, ένας Χειρουργός Ήπατος καλύτερος στον υπέρηχο της Ανατομικής του ήπατος από έναν Ακτινολόγο, κτλ;

Και σαν δυναμική εξέταση που είναι ο υπέρηχος ο καθένας έχει άποψη , δίνει γνωμάτευση, και το πιο ωραίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (εγώ αυτά είδα κύριε σου λέει τα άλλα δεν υπήρχαν τότε ή επικαλύπτονταν) και όλα καλά όλα ανθηρά.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ειδικούς Ακτινολόγους!

Εσύ δηλαδή συνάδελφε τους ασθενείς σου για υπέρηχο κοιλίας τους στέλνεις σε χειρουργό που έχει κάνει 6 μήνες ασκηση στους υπερηχους ? Η ακομα και αν το προβλημα εντοπιστει στο ηπαρ, τον υπερηχο ή την γνωμάτευση του μαγνητη σε μια εστιακη αλλιωση θα στην κανει ο χειρουργος ηπατος επειδη ξερει την χειρουργικη ανατομικη του ηπατος ? Το διαβασα και αυτο εδω μεσα.. Ακομα γελαω με τους ουρολογους και τους υπερηχους νεφρων..μια υδρονεφρωση και αν.

Γνωστος μου πηγε προσφατα σε παθολογο μεγαλης επαρχιακης πολης (οχι ενδοκρινολογο αλλα παθολογο) και επειδη ειχε αγορασει εναν υπερηχο και τον ειχε στο ιατρειο του εκανε αμα λαχει και εναν υπερηχο θυρεοειδους (τον οποιο χρεωσε φυσικα)επειδη υποψιαζοταν υπερθυρεοειδισμο !!

Εξαιρω φυσικα καρδιολογους και γυναικολογους οπου οι υπερηχοι στις ειδικοτητες τους ασκουνται εξολοκληρου απο αυτους.

Χωρις διαθεση να επεκταθω και επειδη ειμαι off topic, υπαρχει τεραστια εκμεταλλευση στο θεμα εκτελεσης υπερηχων απο πολλες ειδικοτητες. Με τη λογικη της συναδελφου Καραντη πολυ απλα η υπερηχοδιαγνωστικη θα πρεπει να φυγει τελειως απο την ειδικοτητα της ακτινοδιαγνωστικης.

Α, και το επιχειρημα σου οτι οι εξετασεις μετα την 6 μηνη πρακτικη γινεται απο καθηγητες πανεπιστημιου ειναι αστειο...δεν μου λεει απολυτως τιποτα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διότι για 5 συντάξεις = ! διορισμός και μάλιστα οι μετατάξεις προσμετρούν για διορισμοί. Οπότε πάει το ΕΣΥ.

Είναι αλήθεια. Το έγραψα και στο παρελθόν...

Ο κάθε ένας αγοράζει έναν υπέρηχο

Οι τιμές δεν είναι για την τσέπη όλων...

...μετά από εκπαίδευση 6 μήνες το πολύ κάπου (σε Εξειδικευμένη Πανεπιστημιακή Κλινική), και εξετάσεις σε κάποιον (Επιτροπή Καθηγητών Πανεπιστημίου)...

...γίνεται υπερηχολόγος του αντικειμένου που έχει σχέση με τη ειδικότητά του χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο που, πώς, πότε, – οτιδήποτε.

Το νταβατζιλίκι των 6 μηνών και οι Κρατικές Τελικές Εξετάσεις δε σου φτάνουν;

Δε νομίζεις πως είναι λογικό ένας Καρδιολόγος να είναι καλύτερος στον υπέρηχο καρδιάς και αορτικού τόξου από έναν Ακτινολόγο, ένας Γυναικολόγος καλύτερος στον Προγεννητικό έλεγχο ανωμαλιών εμβρύου β' τριμήνου κυήσεως από έναν Ακτινολόγο, ένας Ορθοπεδικός καλύτερος στον υπέρηχο των αρθρώσεων από τον Ακτινολόγο, ένας Ουρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο νεφρών από τον Ακτινολόγο, ένας Νευρολόγος καλύτερος στον υπέρηχο εγκεφάλου στα παιδιά από έναν Ακτινολόγο, ένας Χειρουργός Ήπατος καλύτερος στον υπέρηχο της Ανατομικής του ήπατος από έναν Ακτινολόγο, κτλ;

Και σαν δυναμική εξέταση που είναι ο υπέρηχος ο καθένας έχει άποψη , δίνει γνωμάτευση, και το πιο ωραίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (εγώ αυτά είδα κύριε σου λέει τα άλλα δεν υπήρχαν τότε ή επικαλύπτονταν) και όλα καλά όλα ανθηρά.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ειδικούς Ακτινολόγους!

Moνο που ο ακτινολογος κανει υπερηχους σε ολη την 5χρονη ειδικευση του και οχι ενα εξαμηνακι και αν[ειναι γνωστο οτι οι περισσοτεροι παιρνουν το χαρτακι της κρατικης επιτροπης ετοιμο στο σπιτακι τους].Ισως παλι καποιοι να ειναι τοσο τυχεροι και μπορεσουν να δουν ολη την παθολογια σε ενα 6μηνο.Και θα θελαμε εμεις οι ακτινολογοι αφου τοσοι πολλοι συναδελφοι ενδιαφερονται για τους υπερηχους,να τους αναλαβουν στα επειγοντα, στις εφημεριες,ραντεβου κτλ και εμεις να ασχοληθουμε με αξονικη, μαγνητικη,επεμβατικη ακτινολογια εκτος και αν εχετε βλεψεις και για αυτα.Τωρα για να ερθουμε στο θεμα μας συμφωνω με τον συναδελφο οτι πρεπει εμεις οι νεοι ακτινολογοι να αντιδρασουμε οπως μπορουμε.Φαινεται οτι οι κυβερνησεις μας φροντισαν να προωθησουν τις αλυσιδες των διαγνωστικων και τους επιχειρηματιες πρωτα,δινοντας τους οπου ζητησαν αδειες,και τωρα θελουν να μπλοκαρουν εμας.Τον νομο τον ειδα πριν 20 μερες και θα ελεγα οτι ειναι τουλαχιστον απογοητευτικος.Δεν μπορουν να ζητανε επιχειρηματικο πλανο,εγγυησεις βιωσιμοτητας του ιατρειου[μηπως προκειται να μας χρηματοδοτησουν?].Σε ποια αλλη ειδικοτητα ζητανε απο τον ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ να καταθεσει επισημα εγγραφα που να αποδεικνυουν την επιστημονικη του επαρκεια και την εμπειρια του για να συστησει ιδιωτικο ιατρειο?Εγω παντως την χαρη δεν τους την κανω,υπαλληλος τους δεν γινομαι.Χρειαζεται αντιδραση και συντονισμος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

EPSU believes that the EU Council of Health Ministers should recognise and support the principles of the public nature of healthcare provisions, equality of access for all patients, universality, proximity and sustainability of services of healthcare provisions.

In order to ensure these principles, EPSU believes that the directive must be revised in a number of areas; notably the directive’s legal base, member states’ capacity to plan and finance their national health systems (prior authorisation) and references to existing regulation. ......"

Απλές σκέψεις δηλαδή...

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε μια κυβέρνηση να πει "κρατικοποιώ όλο το σύστημα" ή "ιδιωτικοποιώ όλο το σύστημα" (ασχέτως αν υπάρχει η πολιτική βούληση ή η δυνατότητα από άποψη κεφαλαίων για να γίνει κάτι τέτοιο). Αυτό είπα. Εξυπακούεται ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί μεταξύ των δυο άκρων.

Δηλαδή τι; Πραξικόπημα με υποχρεωτική Εθνικοποίηση των Ιδιωτικών Κλινικών;

Έλεος!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξαιρω φυσικα καρδιολογους και γυναικολογους οπου οι υπερηχοι στις ειδικοτητες τους ασκουνται εξολοκληρου απο αυτους.

Ναι, αλλά αν ρωτήσεις τους Ακτινολόγους θα σου πουν να τα κάνουν όλα αυτοί!

...η υπερηχοδιαγνωστικη θα πρεπει να φυγει τελειως απο την ειδικοτητα της ακτινοδιαγνωστικης.

Όχι να φύγει, να μπορούν και οι υπόλοιποι Ιατροί να χαρούν αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις.

...το επιχειρημα σου οτι οι εξετασεις μετα την 6 μηνη πρακτικη γινεται απο καθηγητες πανεπιστημιου ειναι αστειο...δεν μου λεει απολυτως τιποτα.

Πρόκειται για τη μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση στην Ελλάδα. Λυπάμαι αν δε σε κάνει...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να διορθώσω λίγο τα πράγματα.

Στην υγεία και στην εκπαίδευση θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 1 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2011.

Μόνο για τα σώματα ασφαλείας θα αλλάξει η αναλογία και θα γίνει 5 προς 1.

Μετατάξεις στην υγεία και γενικά στα νοσοκομεία θα γίνουν ΜΟΝΟ για τους ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

Μετατάξεις λοιπών βαθμίδων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011.

Θα έχουμε μόνο συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και αυτό μόνο.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατι δεν εφαρμόζουμε το σύστημα των σωμάτων ασφαλείας. Τοσες θεσεις φέτος, τόσοι εισακτέοι. Ούτε ένας παραπάνω.

Ποσους θέλουμε? Τόσους θα παρουμε...για να μην πεινασουνε στο τέλος.

Καλό σας βραδύ...δυστυχώς η αλήθεια βρίσκεται στους αριθμούς.

Τελικα λες να ειχε δικιο η invitro?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.