Jump to content

Frequently Asked Questions - Ανταλλαγές!


jdnhellas

Recommended Posts

Frequently Asked Questions

ανταλλαγές HelMSIC

1. Τι είναι οι ανταλλαγές ερευνητικού και κλινικού τύπου της HelMSIC?

Είναι ανταλλαγές που αφορούν φοιτητές ιατρικής και πραγματοποιούνται μέσω συμβολαίων που κλείνονται μεταξύ χωρών από όλο τον κόσμο και διακρίνονται σε ερευνητικού τύπου και κλινικού τύπου. Συνήθως, οι ερευνητικές ανταλλαγές πραγματοποιούνται σε εργαστηριακό περιβάλλον και οι κλινικές σε μια κλινική. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα οι ερευνητικές να πραγματοποιηθούν τελικά σε κλινική ή οι κλινικές ανταλλαγές να γίνουν σε εργαστηριακό περιβάλλον( πχ. Αυτές που σχετίζονται με το αντικείμενο της παθολογικής ανατομικής)

2. Τι περιλαμβάνουν τα λεφτά που θα πληρώσω για να συμμετάσχω στην ανταλλαγή?

Τα λεφτά αυτά σου καλύπτουν την διαμονή και την διατροφή για ολόκληρο τον μήνα της ανταλλαγής σου. Στην διατροφή περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ένα γεύμα κάθε εργάσιμη ημέρα(συνήθως μεσημεριανό) και σε αρκετές περιπτώσεις και δεύτερο. Σε περίπτωση που δεν δίνεται το γεύμα δωρεάν, η τοπική επιτροπή υποδοχής οφείλει να σου καταβάλει χρηματικό ποσό ίσης αξίας με την αξία του γεύματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα γεύματα δεν καλύπτονται κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου(αλλά αυτό δεν σε επηρεάζει πολύ,γιατί τα σαββατοκύριακα γίνονται όλα τα ταξίδια και θα λείπεις από την πόλη σου).

*Τα εισητήρια για το ταξίδι επιβαρύνουν τον φοιτητή αποκλειστικά και δεν καλύπτονται απο την HelMSIC, ούτε από την χώρα υποδοχής.

3. Ποια έγγραφα απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής της αίτησής μου?

Τα απαραίτητα/απαιτούμενα έγγραφα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Τα απαιτούμενα έγγραφα αναφέρονται στα exchange conditions κάθε χώρας τα οποία μπορείς να βρεις στο www.ifmsa.net/public. Σε κάποιες περιπτώσεις τα απαιτούμενα εγγραφα διαφέρουν στις κλινικές και ερευνητικές ανταλλαγές της ίδιας χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να παραδώσεις όλα τα έγγραφα την ημερομηνία που θα καθορίσουν οι υπεύθυνοι των ανταλλαγών γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την χώρα υποδοχής.

Σημ.1. Για να ταξιδέψεις σε χώρα εντός ΕΕ, απαιτείται μόνο αστυνομική ταυτότητα (νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες).

Σημ.2. Για να μάθεις για ποιες χώρες, εκτος ΕΕ, απαιτείται VISA, πρέπει να τηλεφωνήσεις στην αντίστοιχη πρεσβεία.

Σημ.3. Στις χώρες της ΕΕ η ασφάλεια ζωής μπορεί να καλυφθεί από την κάρτα ευρωπαικής ασφάλισης που εκδίδεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τις λοιπές χώρες πρέπει να βγάλεις ασφάλεια από ιδιωτική εταιρεία (πχ.swiss care)

4. Που μένουν οι φοιτητές των ανταλλαγών στην πόλη υποδοχής?

Αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε τοπική επιτροπή αλλά συνήθως οι φοιτητές μένουν σε εστίες ή διαμερίσματα μαζί με άλλους φοιτητές ανταλλαγών. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου φιλοξενούνται σε hostel, συνήθως μαζί με άλλους φοιτητές ανταλλαγών.

5. Πότε πρέπει να στείλω την αίτηση(Aplication Form)?

Γενικά, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα παραλάβεις τους κωδικούς. Γενικά όμως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τα exchange conditions της χώρας υποδοχής, γιατί σε μερικές χώρες είναι 4-6 μήνες πριν την ανταλλαγή. Οι προθεσμίες αναφέρονται στα exchange conditions κάθε χώρας στο ifmsa.net/public.

Όσο νωρίτερα αποσταλεί η αίτηση τόσο καλύτερα για σένα.

6. Πότε θα ξέρω ότι με έχουν δεχτεί σε μια συγκεκριμένη πόλη και σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα?

Η επιβεβαίωση έρχεται με την μορφή μιας ηλεκτρονικής κάρτας (Card of Acceptance), στην οποία αναφέρονται επακριβώς η πόλη, το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο υποδοχής καθώς και οι ακριβείς ημερομηνίες. Το αργότερο που μπορεί να έρθει αυτή η κάρτα είναι 1 μήνα/2 μηνες πριν την ανταλλαγή σου.

7. Πως θα τα καταφέρω την πρώτη μέρα, μετά την άφιξή μου?

Η συνήθης τακτική είναι να σε παραλάβει ένας φοιτητής (contact person) από την πόλη υποδοχής και να σου δείξει τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις, όπως που βρίσκονται το νοσοκομείο,το εργαστήριο και η εστία.

8. Θα είμαι μαζί με άλλους φοιτητές στην πόλη υποδοχής? Θα ασκούμαι μόνος μου στην κλινική ή στο εργαστήριο?

Γενικά, τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχεδόν όλες τις πόλεις υποδοχής, υπάρχουν από αρκετοί έως πολλοί φοιτητές που κάνουν ανταλλαγή και άρα σχεδόν ποτέ δεν θα είσαι μόνος σου. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι της ανταλλαγής σου, κατά πάσα πιθανότητα θα ασκείσαι στην κλινική ή στο εργαστήριο σου μαζί με φοιτητές της τοπικής ιατρικής σχολής καθώς και με άλλους ανταλλασσόμενους φοιτητές.

9. Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να ασχολούμαι με το εκπαιδευτικό κομμάτι?

Αυτό εξαρτάται από τον υπεύθυνο καθηγητή αλλά γενικά οι περισσότεροι φοιτητές παρακολουθούν απο τις 9 το πρωι μέχρι και το μεσημέρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι ώρες είναι επαρκείς για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα, στα exchange conditions της κάθε χώρας, αναφέρεται το ποσοστό που πρέπει να συμπληρωθεί από τον φοιτητή για να πάρει το πιστοποιητικό.

10. Τι πράγματα χρειάζεται να πάρω μαζί μου αν μάθω ότι θα μείνω σε εστία?

Κατα’ρχάς, το πιο σημαντικό είναι τα ρούχα σου! Απο εκεί και πέρα, οι περισσότερες εστίες έχουν σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες και πλυντήριο οπότε δεν χρειάζεται να τα κουβαλήσεις μαζί σου. Αν αναφέρεται διαφορετικά, τότε πρέπει να φροντίσεις εσύ να έχεις μαζί σου. Καλό είναι, βέβαια να επικοινωνήσεις με το contact person σου (στοιχεία επικοινωνίας του θα περιέχονται στην CA) για να σου δώσει περισσότερες σχετικές πληροφορίες.

Προσοχή, άμα ταξιδεύεις στο νότιο ημισφαίριο, έχε υπόψην σου ότι το δικό μας καλοκαίρι είναι χειμώνας εκεί και το αντίστροφο.

11. Τι γλώσσα θα μιλάω εκει?

Το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι συνήθως στα αγγλικά. Αλλά, όπως θα δείς στα στα exchange conditions σε συγκεκριμένες χώρες/ πόλεις/ κλινικές/ εργαστήρια απαιτείται η γνώση της αντίστοιχης γλώσσας.

12. Ποιος οργανώνει το social program στην πόλη υποδοχής?

Τα μέλη της τοπικής επιτροπής της πόλης υποδοχής είναι υπέυθυνα, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των ανταλλαγών για την διοργάνωση του social program και υπάρχει καλή οργάνωση στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από μερικές πόλεις όπου αναφέρεται στα exchange conditions οτι δεν παρέχουν social program. Αλλά και πάλι σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσεις πολύ καλά γιατί θα υπάρχουν και άλλοι φοιτητές σαν εσένα.

13. Τι άλλο χρειάζεται να κάνω για να πάρω το πιστοποιητικό (certificate)?

Εκτός από την συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα ή την κλινική, είναι επίσης απαραίτητο να συμπληρώσεις την φόρμα αξιολόγησης(evaluation form) πριν ολοκληρώσεις την ανταλλαγή σου. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το student's handbook/AQ kit, το οποίο θα σου αποσταλλεί ηλεκτρονικά/δωθεί πριν την ανταλλαγή σου από τον υπεύθυνο των ανταλλαγών της τοπικής σου και πρέπει να το χρησιμοποιήσεις εκεί που θα ασκηθείς. Ουσιαστικά, είναι ένα είδος απουσιολογίου όπου καταγράφεται από τον καθηγητή τι έκανες κάθε μέρα.

14. Σε ποιο έτος μπορώ να συμμετάσχω σε ερευνητική και σε ποιο σε κλινική ανταλλαγή?

Σε ερευνητική ανταλλαγή μπορείς να συμμετάσχεις σε όλα τα έτη και σε κλινική μόνο από το 30 έτος και μετά. Άρα, από το 30 έτος και μετά μπορείς να δηλώσεις και τους 2 τύπους ανταλλαγών.

Και τέλος, για οποιαδήποτε επιπλέον απορία έχετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους των ανταλλαγών της τοπικής επιτροπής σας :)

emsosΠαρακάτω προσθέσαμε ένα γλωσσάριο με τους πιο σημαντικούς όρους που θα συναντήσεις σε όλη την πορεία της ανταλλαγής σου!

emstupid IFMSA: International Federation of Medical Students’ Associations (η παγκόσμια συνομοσπονδία φοιτητών ιατρικής-μέλος της οποίας είναι η HelMSIC)

emstupid SCOPE: Standing Committee on Professional Exchange(κλινικού τύπου ανταλλαγές)

emstupid SCORE: Standing Committee on Research Exchange(ερευνητικού τύπου ανταλλαγές)

emstupid NEO: National Exchange Officer (ο πανελλήνιος υπεύθυνος για τις ανταλλαγές κλινικού τύπου)

emstupid NORE: National Officer on Research Exchange(ο πανελλήνιος υπεύθυνος για τις ανταλλαγές ερευνητικού τύπου)

emstupid PE: Professional Exchange

emstupid RE: Research Exchange

emstupid CP: Contact Person

emstupid AF: Application Form (μέσω database www.ifmsa.net)

emstupid CA: Card of Acceptance (μέσω database)

emstupid CC: Card of Confirmation (μέσω database)

emstupid EF: Evaluation Form (μέσω database)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.