Jump to content

Μονιμος κατοικος εξωτερικου / Στρατος/ ειδικοτητα


mediolanum

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια.

Τελείωσα την ιατρική στο Μιλάνο και είμαι στο πρώτο έτος της ειδικότητας της ορθοπαιδικής στην ίδια πόλη.

Έχω την ιδιότητα του Μόνιμου Κάτοικου Εξωτερικού.

Λόγω οικογενειακών καταστάσεων επιθυμώ να γυρίσω στην

Ελλάδα να κάνω εκεί την ειδικότητα μου.

Αν δεν κάνω λάθος για να μπώ σε αναμονή ιατρικής ειδικότητας πρέπει πρώτα να βγάλω αδεία ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Για αυτό απαιτείται πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α. (μπορώ να το πάρω με την επ αόριστο αναβολή σαν μόνιμος κάτοικος εξωτερικου; Για να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην ελλάδα είναι υποχρεωτικό να έχω καταταγεί ή με καλύπτει η ιδιότητα του Μόνιμου κάτοικου εξωτερικού…και απλά πρέπει να καταταγώ πριν την έναρξη της ειδικότητας; )

Μπορώ να πάρω την άδεια και να κάνω τα χαρτιά μου για την ειδικότητα στην Ελλάδα συνεχίζωντας να εργάζομαι εδώ μέχρι να έρθει η σείρα μου για την ειδικότητα; Στην οροθοπαιδική υπάρχει η δυνατότητα να κάνω το γενικο τμημά συνεχόμενα με το ειδικό;

Υποθέτω πως για να κάνω το γενικό τμήμα θα πρέπει να έχω καταταγεί.

Με λίγα λόγια υπάρχει τρόπος στην αναμονή να συνεχίζω να εργάζομαι εδώ (δεν επιθυμώ χρόνια αναγνώρισης ειδικότητας, το πρόβλημα είναι βιοποριστικό)

Σημειώνω πως επιθυμώ να υπηρετήσω τον ελληνικό στρατο απλά ψάχνω τρόπο να συνεχίσω να εργάζομαι εδώ σαν ειδικευόμενος όσο τρέχει η αναμονή στην Ελλάδα για καθαρά βιοποριστικούς λόγους

Ευχαριστω

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αφου εχεις την ιδιοτητα του ΜΚΕ θα υπηρετησεις 6 μηνες.Μαλιστα εχεις την επιλογη να το κανεις σπαστα(πχ 2 μηνες καθε χρονο, δηλαδη 2+2+2 ή και 3+3).Μπορεις να το προγραμματισεις να το κανεις στην αδεια σου καθε χρονο.

Οταν καταταγεις την πρωτη φορα θα παρεις βεβαιωση καταταξης και θα βγαλεις ελληνικη αδεια ασκησης.Δεν χρειαζεται να ολοκληρωσεις την θητεια σου,χρειαζεσαι απλα βεβαιωση καταταξης.

Τελος,υπαρχει και η επιλογη εξαγορας της θητεια σου(αν εισαι τουλαχιστον 35 ετων)

Για επιπλεον πληροφοριες μπορεις να ρωτησεις στο ελληνικο προξενειο στο Μιλανο και τα στρατολογικα γραφεια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μέχρι να έρθει η σειρά σου στην Ελλάδα, θα έχεις τελειώσει εκεί την ειδικότητα, και μετά έρχεσαι στην Ελλάδα σαν ειδικός , αφού η ειδικότητα αναγνωρίζεται αυτόματα. Έχεις καθόλου ιδέα πόσο πρέπει να περιμένεις για να κάνεις ειδικότητα εδώ? Βάλε 2-3 χρόνια το πρώτο κομμάτο γεν. χειρουργικής και μετά άλλα 2-3 για να μπεις στο τελικό (στην καλύτερη περίπτωση και αν την κάνεις σπαστά).. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ δεν θα μπορέσεις το ένα κομμάτι μετά το άλλο. Άδικα βασανίζεσαι, θα έχεις τελειώσει την ειδικότητα σου πριν καλά καλά μπεις στο πρώτο κομμάτι!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προφανώς δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος και αδυνατεί να συλλάβει ο νους του όχι μόνο τις αναμονές, αλλά και την ανεργία που θα τραβήξει σαν ειδικός στην Ελλάδα, αν, λέμε τώρα, αποφασίσει να έρθει κάποτε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μία διευκρίνηση: όταν λες τα χειρουργεία που παίρνει ο ειδικευόμενος τι ακριβώς εννοείς?

Δηλαδή(από αυτά που σου έχουνε πει)στη Λάρισα οι ορθο χειρουργούνε όντως σε αυτά ή είναι observership η κατάσταση?

ΥΓ: Θα ήταν ενδιαφέρον και κάποιοι από τη σχολή της Λάρισας να μας δώσουν κάποια πληροφορία σχετικά... emconfused

embluesbrother

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εσείς τι λέτε...άξιζει να αφήσω την ειδικότητα εδώ με λίγα χειρουργία...για να βρεθώ κοντά στον κ. Μαλίζο σε 5 χρόνια;

35 χρονών Ορθοπαιδικός από Μιλάνο αλλά όχι χειρουργικά αυτόνομος...ή 40 χρονών από Λάρισα...αλλάχειρουργικά αυτόνομος;

Εγώ ορίζω το “χειρουργικά αυτόνομος, γενικός ορθοπαιδικός, χωρίς να έχεις κάνει υποειδικότητα” ως να μπορείς να κάνεις με μεγάλη ευκολία το ψωμοτύρι της ορθοπαιδικής, δηλαδή ΜΟΝΟΣ σου (η λίστα δεν είναι exhaustive):

- knee arthroscopies (eg meniscectomies, meniscal repairs, ligament and multi-ligament reconstructions), shoulder scopes (SLAP, rotator cuff, biceps, instability, impingement, etc),

- απλούς όγκους, (όχι π.χ. αυτούς που χρειάζονται hemipelvectomies!)

- PRIMARY total knee and total hip arthroplasty, κάποια revisions, αλλά για δύσκολα revisions χρειάζεται fellowship

- EVERYTHING in orthopedic trauma, EXCEPT: acetabular and pelvic fractures αυτά στο fellowship, κλπ

- Hand: από τα πολύ απλά δηλαδή: τραύμα, όπως προείπαμε, carpal tunnels, cubital tunnels, Dupuytren’s, εώς τραύματα που χρειάζονται μικρο-χειρουργική, κλπ... Αρθροσκόπηση καρπού, complicated flaps, congenital disorders, κλπ στο fellowship.

- Peds: συντηρητική θεραπεία των παθήσεων, τραυματικών και μή, κλπ. Χειρουργική θεραπεία καταγμάτων, τενοντομεταφορές, κάποιες οστεοτομίες. Όχι σκολιώσεις, οστεοτομίες τύπου Ganz, αυτά στο fellowship, κλπ

- Foot and ankle: trauma (eg. Lisfranc, frxs, etc.), ankle arthroscopy, triple arthrodesis, hallux valgus corrections, foot deformities, tendon dysfunctions…

Γενικά να μπορείς να κάνεις περίπου το 80-90% των περιστατικών της ορθοπαιδικής που θα σου έρχονται, χωρίς βοήθεια, άσχετα με το τι τύπου fellowship θα επιλέξεις να το κάνεις. Να μπορείς να αντιμετωπίσεις άνετα μόνος σου ό,τι σου έρθει σε μία εφημερία σε ένα level 1 trauma center.

Επίσης, κακώς δίδεται έμφαση μόνο στα χειρουργεία: Εννοείται να μπορείς να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε χρήζει συντηρητικής θεραπείας, καθώς και να ξέρεις τι χρειάζεται να χειρουργήσεις και γιατί, και κυρίως τι ΔΕΝ χρειάζεται να χειρουργήσεις και γιατί.

Τον Μαλίζο τον γνωρίζω προσωπικά και είναι πολύ καλός στον τομέα του. Ξέρω ακριβώς τι πορεία έκανε, και στην Ελλάδα και στην Αμερική ως fellow. Γνωρίζω από πολύ πρώτο χέρι τις ορθοπαιδικές κλινικές στην Ελλάδα, καθώς ήμουν και είμαι στα πράγματα και έχω πάρα πολλούς γνωστούς και φίλους ορθοπαιδικούς, με τους οποίους συζητώ, και βλέπω τι κάνουν. Τελειώνοντας μία από τις ορθοπαιδικές κλινικές της Ελλάδος, ΔΕΝ θα είσαι χειρουργικά αυτόνομος. Υπάρχουν βέβαια μικρο-διαφορές από την μία στην άλλη.

Από την άλλη, γενικώς στα Ευρωπαϊκά συστήματα, δεν βγαίνεις αυτόνομος, εκτός από αυτό της Αγγλίας, το οποίο όμως έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα, αν λάβεις υπόψη σου ότι είναι πάρα πολλά τα χρόνια (~10), και αυτό ΕΑΝ τελικά καταφέρεις να προχωρήσεις, και επίσης δεν σε φάει και ο ρατσισμός των Άγγλων (έχω δει το Αγγλικό σύστημα από κοντά παλιότερα γι'αυτό ρώτα και αυτούς που είναι εκεί τώρα).

Στα υπόλοιπα Κράτη της Ευρώπης, εκτός από Αγγλία, και συγκεκριμένα στο Βέλγιο και Γαλλία από όπου έχω εμπειρία, όπως και από Γερμανία που το σύστημα είναι παρόμοιο, όπως και από Ελβετία που ακούω από φίλους: Κρατάς άγκιστρα μέχρι το τέλος της ειδικότητας, και μετά το τέλος αυτής, είσαι επιμελητής και κάνεις ΜΟΝΟΣ σου πλέον χειρουργεία με βοήθειες από τους μεγαλυτέρους, στον τομέα που θα επιλέξεις, ώστε να μάθεις. Ή πηγαίνεις κάπου να κάνεις υποειδικότητα και να μάθεις ένα αντικείμενο καλά, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο.

Bottom line: Ούτε να διανοηθείς να παραιτηθείς από εκεί που είσαι. Τελείωσε την ειδικότητα σου, και μόλις είσαι ειδικός, προσπάθησε να βρεις κάπου να εξειδικευτείς. Συνέχισε να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, ανάβαλλε το Στρατό, και κάνε τον ελάχιστο δυνατό μετά τα 35 σου. Και στο κάτω κάτω, μετά τα 35 σου, αν θέλεις να πας στο Μαλίζο (που αποκλείεται να θες), πήγαινε. Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα εδώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.