Jump to content

Ε.Α.Π. χωρίς δίδακτρα;


lila pause

Recommended Posts

Την Παρασκευή, 9 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας η εξ αναβολής δίκη, η οποία αφορούσε στην αίτηση ακυρώσεως

που ασκήθηκε από τον υποψήφιο φοιτητή, Τάσο Λιάλιο, σχετικά με το αν η καταβολή διδάκτρων σε ένα δημόσιο Α.Ε.Ι. είναι τελικά νόμιμη ή παράνομη, συνταγματική ή μη.

Ο κ. Λιάλιος μετά την άρνηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) να τον εγγράψει στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό», επειδή αρνήθηκε να καταβάλει δίδακτρα, επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, κινήθηκε νομικά εναντίον του Ε.Α.Π. που, αν και είναι το 19ο Α.Ε.Ι. της χώρας, λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία με δίδακτρα. Όπως είναι γνωστό η δημόσια δωρεάν παιδεία κατοχυρώνεται συνταγματικά και αυτό ισχύει ή πρέπει να ισχύει για όλα τα δημόσια Α.Ε.Ι. της χώρας.

O εφέτης - εισηγητής της υπόθεσης, με μία εκτενή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως του υποψηφίου φοιτητή, αντικρούοντας το σύνολο των ισχυρισμών που προέβαλε το Ε.Α.Π. και το ελληνικό Δημόσιο που άσκησε παρέμβαση στη δίκη.

Η εισηγητική έκθεση ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά, μεταξύ άλλων, ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος, με τη μορφή που έχει σήμερα, είναι σαφές, συγκεκριμένο και κυρίως απόλυτο: η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και, επομένως, το Ε.Α.Π. δεν νομιμοποιείται να απαιτεί την καταβολή οποιουδήποτε οικονομικού τιμήματος ως οικονομική συμμετοχή των φοιτητών.

Το δικαστήριο, αφού άκουσε τους πληρεξουσίους δικηγόρους του αιτούντος, του Ε.Α.Π. και του ελληνικού Δημοσίου, έδωσε προθεσμία ενός μηνός για κατάθεση Υπομνήματος από τους διαδίκους και ακολούθως θα συσκεφθεί και θα αποφασίσει. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών του Προγράμματος «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) στηρίζει έμπρακτα τον υποψήφιο φοιτητή στον δικαστικό του αγώνα και μάχεται για την κατάργηση των διδάκτρων. Άλλωστε, μέχρι τώρα περισσότεροι από 350 φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και απόφοιτοι σε συνεργασία με τον ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ. έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή εναντίον του Ε.Α.Π. ζητώντας τα χρήματα, που έχουν δώσει ως δίδακτρα, πίσω και μάλιστα έντοκα.

www.zougla.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.