Jump to content

Κλειστά επαγγέλματα, ανοιχτά μυαλά


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Του Μιχαλη Πιτσιλιδη*

Εληξε, σχετικά σύντομα κι αφού επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στον τουρισμό, ο αναχρονισμός της μαύρης εμπορίας αδειών για οδικές μεταφορές. Στη διάρκεια της κινητοποίησης αναδείχθηκαν και πάλι μερικές από τις παθογένειες της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Ο «διάλογος» μεταξύ απεργών και αρμοδίων πολιτικών παραγόντων, για παράδειγμα, διεξαγόταν κυρίως 8 με 9 το βράδυ, στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η αμοιβαία υπόσχεση περί λύσης της απεργίας με ταυτόχρονη άρση της επίταξης, δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 31 Ιουλίου, σε τηλεοπτικό παράθυρο!

Μετά τις οδικές μεταφορές ακολουθούν, απαραιτήτως εντός του 2011, τα εξής, όπως αναφέρονται στη σελ. 72 της επίσημης μετάφρασης του Μνημονίου: «Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα με τη μείωση των καθορισμένων αμοιβών και άλλων περιορισμών για τους δικηγόρους, τα φαρμακεία, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τις οδικές μεταφορές και τους λογιστές». Αξίζει να γίνει εδώ μια ουσιώδης επισήμανση. Τα κλειστά επαγγέλματα βασίζονται σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις που παραχωρήθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Κατά κάποιον τρόπο, επομένως, αναζητούν τη λύση στο πρόβλημα εκείνοι που το δημιούργησαν. Πρόκειται για μια ιδιόμορφη ομοιοπαθητική προσέγγιση που θα ήταν, ασφαλώς, καταδικασμένη σε αποτυχία, αν δεν τελούσε υπό την εποπτεία της επάρατης «τρόικας».

Αλλωστε, μια απλή ανάγνωση του Μνημονίου δείχνει ότι αυτό ταυτίζεται, σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, με τα προεκλογικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Επομένως, τόσο τα πολιτικά στελέχη, όσο και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, αποτελούν, κατά τεκμήριο, εν δυνάμει θιασώτες του εκσυγχρονισμού της χώρας, έστω κι αν αυτή επιτελείται σήμερα μέσω του Μνημονίου. Στην Ελλάδα, άλλωστε, η έννοια του κλειστού επαγγέλματος είναι πολύ ευρύτερη, καθώς σχεδόν στο σύνολο των επαγγελμάτων επικρατεί το εθιμικό δίκαιο της συντεχνίας ή της νεποκρατίας ή και των δύο. Οι καθηγητικές πανεπιστημιακές έδρες αποτελούν συχνά κληρονομιά ή προίκα. Πρόσφατα, πολύ νέα ηθοποιός άρχισε την καριέρα της από εκεί που ευελπιστούν να την τελειώσουν καταξιωμένοι συνάδελφοί της: από την Επίδαυρο, χάρη στις θέσεις που κατέχουν οι γονείς της. Τα παραδείγματα είναι άπειρα…

Τα κλειστά επαγγέλματα θεωρούνται αναχρονισμός και τροχοπέδη της ανάπτυξης, όχι τόσο επειδή προστατεύονται από ισχυρά εμπόδια εισόδου. Υπό αυτήν την έννοια, όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν πανεπιστημιακούς τίτλους, έχουν ένα υψηλό εμπόδιο εισόδου: την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι στο εσωτερικό των κλειστών επαγγελμάτων δεν υφίσταται ή είναι εξαιρετικά μειωμένος ο ανταγωνισμός τιμών, για τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Το αναπόφευκτα αυξημένο αυτό κόστος μεταφέρεται στην κατανάλωση και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή κατά την «απελευθέρωση». Τυπικό παράδειγμα τα φαρμακεία. Σήμερα ισχύουν σε αυτά, όλα τα χαρακτηριστικά του κλειστού επαγγέλματος: διοικητικοί περιορισμοί (αποστάσεις και πληθυσμιακή αναλογία), σταθερές λιανικές τιμές με απαγόρευση (!) εκπτώσεων, αλλά και υποχρεωτική λειτουργία υπό μορφή προσωπικής επιχείρησης ή ομόρρυθμης εταιρείας μεταξύ φαρμακοποιών. Για την επικείμενη απελευθέρωση θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθούν υπόψη αρκετές και σημαντικές ιδιαιτερότητες.

Η Ελλάδα έχει σήμερα, αναλογικά, τα περισσότερα φαρμακεία από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναλογούν περίπου 900 κάτοικοι ανά φαρμακείο. Αν αρθούν πλήρως οι διοικητικοί περιορισμοί, αφενός θα υπάρξει έκρηξη στη δημιουργία νέων φαρμακείων, ιδιαιτέρως στα σημεία υψηλής συνταγογράφησης (π.χ. κάτω από ιατρεία ΙΚΑ) και αφετέρου θα παρουσιαστεί μαζική μετακίνηση φαρμακείων, τα οποία σήμερα εξυπηρετούν λόγω κατανομής, κυριολεκτικά και την τελευταία γειτονιά της Ελλάδας.

Αλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ισχύουν περιορισμοί. Η χώρα είναι φανερό ότι δεν χρειάζεται περισσότερα φαρμακεία, ούτε εταιρείες φαρμακείων, με την προϋπόθεση ότι αίρονται κάποιοι γελοίοι περιορισμοί όπως π.χ. η απαγόρευση... πώλησης ή μεταφοράς του φαρμακείου, ακόμα και σε ιδιόκτητο κατάστημα.

Το βασικό πρόβλημα συνίσταται στο υψηλό, ενιαίο και σταθερό ποσοστό κέρδους (33% επί της χονδρικής ή 25% επί της λιανικής τιμής). Η εφαρμογή κλιμακούμενου ποσοστού κέρδους που θα μικραίνει όσο ακριβότερο είναι το φάρμακο, χωρίς να ξεπερνάει, τελικά, ένα συγκεκριμένο ποσόν (πλαφόν κέρδους), φαίνεται πως είναι πλέον απαραίτητο. Αλλωστε και το Μνημόνιο αναφέρεται σε «μείωση των καθορισμένων αμοιβών» και όχι σε ελεύθερες εκπτώσεις ή διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταμείων και φαρμακοποιών. Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να θεσπιστούν στοιχειώδης αμοιβή εκτέλεσης συνταγής αλλά και ελάχιστο ανασφάλιστο ποσό ανά συνταγή, προκειμένου να υπάρξει αξιόλογο όφελος για τα Ταμεία και όχι απλώς διάλυση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, λόγω ταυτόχρονης μείωσης των τιμών των φαρμάκων και του ποσοστού κέρδους. Δυστυχώς, η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών, όπως κι εκείνη των ιδιοκτητών φορτηγών, «δεν το συζητάει», με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει εποικοδομητικά τον κλάδο στις επικείμενες διαπραγματεύσεις…

* Διευθυντής του περιοδικού Popular Medicine.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_105_03/08/2010_410152

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Προσχέδιο Νόμου.

«Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»

Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί!

Μπορεί να εφαρμοστεί και για τους Ιατρούς!

http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2011/01/19/prosxedio_nomou.pdf

Το σκεπτικό και η Εισηγητική Έκθεση:

http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2011/01/19/eisigitiki.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Την κατάργηση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και ορκωτών λογιστών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούνται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί. Πιο συγκεκριμένα καταργούνται:

- Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus)

- Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής

- Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.

- Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

- Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

- Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.

- Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

- Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών.

- Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.

Οι ανωτέρω περιορισμοί και απαιτήσεις καταργούνται 4 μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, εκτός αν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και ο περιορισμός που διατηρείται είναι πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για τη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος (αρχή αναλογικότητας).

Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα εκτός από αυτά, για τα οποία προβλέπονται (ή έχουν προβλεφθεί αλλού) ειδικές ρυθμίσεις για την άρση περιορισμών με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Στο δεύτερο μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα των εξής κατηγοριών: συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί/ αρχιτέκτονες και ορκωτοί ελεγκτές.

Συμβολαιογράφοι

Οι Συμβολαιογράφοι - κατά το Σύνταγμα - είναι δημόσιοι λειτουργοί, ασκούν δημόσια εξουσία και απολαύουν της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας. Συνεπώς η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά με νόμο.

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο:

- Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής και για τις περιπτώσεις που η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο με Προεδρικό Διάταγμα όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη αμοιβή του Συμβολαιογράφου.

Δικηγόροι

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

- Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας: κάθε δικηγόρος μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της Χώρας.

- Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από το Δικηγορικό Σύλλογο Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία. Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ Ασφαλιστικών Ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.

- Προκειμένου να υπολογίζονται και να εισπράττονται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων, διατηρούνται τα ποσά, που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές.

- Προκειμένου να επιδικάζονται οι δικαστικές δαπάνες, καθώς και οι αμοιβές των δικηγόρων όταν ελλείπει έγκυρη έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για να συνδράμουν πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, διατηρούνται ως «νόμιμες» αμοιβές (όχι ως «ελάχιστες») τα σημερινά ποσά των αμοιβών για τις δικαστικές πράξεις μόνον (όχι για τις εξώδικες εργασίες).

Νόμιμοι ελεγκτές (ορκωτοί λογιστές)

- Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.

Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για αρχιτέκτονες και μηχανικούς προβλέπονται:

Ιδιωτικά έργα

- Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές

- Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ

- Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι σήμερα παρακρατούνται από το ΤΕΕ και αποδίδονται, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο Μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.

- Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα Δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των Μηχανικών.

Μελέτες δημοσίων έργων

- Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.

- Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε προς διαβούλευση στο διαδίκτυο. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι και την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1923693

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Νέες ανατροπές στο καθεστώς άσκησης επαγγέλματος δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών προκαλεί η αμφισβήτηση των κοινοτικών αρχών για το νόμο των κλειστών επαγγελμάτων που ψήφισε το Φεβρουάριο η κυβέρνηση.

Αρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών και άλλων περιορισμών στο στόχαστρο!

Αλλάζει άρδην τα επιχειρηματικά δεδομένα για πολύ σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο η παροχή υπηρεσιών (από κομμωτήρια, τεχνικά επαγγέλματα έως φοροτεχνικούς, συμβούλους και κάθε είδους επιτηδευματίες).

Επιτρέπει την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση Ελλήνων, αλλά και ξένων σε όλους τους χώρους και τη δημιουργία μεγάλων «σχημάτων» που εκτιμάται από κλαδικούς φορείς ότι θα φέρουν πρόσθετο πλήγμα στην ήδη προβληματική ελληνική αγορά που δέχεται κύμα λουκέτων.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, πλέον όχι μόνο αμφισβητείται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα η δυνατότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει έγκαιρα το νόμο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά λόγω μεγάλων καθυστερήσεων που διαπιστώνονται, τίθεται και θέμα επάρκειας των δρομολογούμενων αλλαγών.

Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι ο νόμος δεν άνοιξε ουσιαστικά τα 5 κλειστά επαγγέλματα, απλά άλλαξε τους περιορισμούς, κάνοντάς τους πιο χαλαρούς χωρίς να δίδει τέλος στο ζήτημα.

Θέτουν έτσι θέμα «συμβατότητας» με το Μνημόνιο που ορίζει ρητά την άρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών και άλλων περιορισμών.

Αναφέρουν στις ελληνικές αρχές ότι δεν είναι διατεθειμένη η τρόικα να δώσει και άλλη παράταση, δεδομένου ότι ήδη συμφώνησαν σε πρόσθετο περιθώριο έξι μηνών (αρχική προθεσμία ήταν ο Δεκέμβριος του 2010).

Επίσης, κριτική ασκείται και για το υπόλοιπο πακέτο των μη κατονομαζόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, που σύμφωνα με τον ίδιο νόμο πρέπει να απελευθερωθούν έως τον Ιούνιο.

Τα επαγγέλματα που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 350 δεν κατονομάστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση, παρά τα αλλεπάλληλα σχετικά αιτήματα κλαδικών φορέων και αντιπολίτευσης.

Τα κοινοτικά όργανα επανέρχονται, εκτιμώντας ότι οι διατάξεις είναι πολύ ασαφείς και προσθέτουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν άμεση έναρξη τον Ιούνιο, ενώ ανέτοιμα είναι και τα ενιαία κέντρα εξυπηρέτησης.

Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί με υπουργική απόφαση να γίνουν τροποποιήσεις στις διατάξεις που «αίρονται» έως τον Ιούνιο.

*Αυτόματα από τον Ιούνιο καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.

*Ο ενδιαφερόμενους υποχρεούται μόνο να γνωστοποιεί 3 μήνες πριν την πρόθεσή του (δηλαδή από τώρα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο) ώστε να γίνει προληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Αν κρίνει ότι έχει τα απαιτούμενα προσόντα, θα πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.

*Με τον ίδιο νόμο καταργούνται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων: γεωγραφικοί, ως προς τον αριθμό των προσώπων, ελάχιστες αποστάσεις, η εξάρτηση της διοικητικής άδειας από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης», η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών, η υποχρέωση σε όποιον ασκεί ένα επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες παροχές.

*Καταργούνται, επίσης, οι προβλέψεις απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης είδους αγαθών, αλλά και η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.

Μίκα Κοντορούση

http://news247.gr/oikonomia/ergasia/pieseis_apo_e_e_gia_anagkaies_metarrythmiseis_mexri_ton_ioynio.842098.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Ενδεικτικό κατάλογο 136 επαγγελμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του κεφαλαίου Α' του ν.3919/2011 και ως εκ τούτου αίρονται αυτόματα μετά από τις 2 Ιουλίου -χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη- οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκησή τους, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα τα όποια ρυθμίζονται στο Β΄ Κεφάλαιο του Νόμου (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Νόμιμοι Ελεγκτές), εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του Νόμου (οδικές εμπορευματικές μεταφορές, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί), έχουν ρυθμιστεί με ειδικό τρόπο από την κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, από τις 2 Ιουλίου 2011, παύει να ισχύει κάθε περιορισμός που περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα, εξαρτά την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης, θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα, απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, επιβάλλει ή απαγορεύει την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση, επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή, περιορίζει την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων, επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές, υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αντίθετα, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα ενός ή περισσότερων από τους πιο πάνω περιορισμούς και αυτό μόνο εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Πέραν της άρσης των ανωτέρω περιορισμών, με το άρθρο 3 του νόμου, μετά τις 2 Ιουλίου καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν μετά τη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, επειδή δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αλλιώς η κατάργησή της επέρχεται αυτοδίκαια.

Ακολουθεί ο κατάλογος:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α΄ ΤΟΥ Ν. 3919/2011

1. Αισθητικός

2. Αμπιγιέρ

3. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης

4. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού

5. Αργυραμοιβός

6. Αρτοποιός

7. Αρχαιοπώλης

8. Ασφαλιστικός Πράκτορας

9. Ασφαλιστικός Σύμβουλος

10. Γομωτής-πυροδότης

11. Γραφείο Συμβούλων Εργασίας

12. Γραφείο Τελετών

13. Διαγνωστικά Κέντρα

14. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

15. Διασώστης ασθενοφόρου

16. Διερμηνέας

17. Δύτης

18. Εικονολήπτης

19. Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

20. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσυκλετών

21. Ενεχυροδανειστής

22. Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)

23. Επισκέπτης Υγείας

24. Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών Μνημείων

25. Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών

26. Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

27. Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων

28. Ερασιτεχνική Σχολή Χορού

29. Εργοθεραπευτής

30. Εφημεριδοπώλης

31. Ηλεκτρολόγος

32. Ηλεκτρονικός

33. Ηλεκτροσυγκολλητής

34. Ηχολήπτης

35. Θαλάσσιο ταξί

36. Θερμαστής

37. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ

38. Κολλέγια

39. Ιδιωτικά Σχολεία

40. Καπνοπώλης

41. Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής

42. Καταδυτικό Συνεργείο

43. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων

44. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ

45. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων

46. Κλειθροποιός

47. Κοινωνικός Λειτουργός

48. Κομμωτής-κουρέας

49. Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας

50. Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους)

51. Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών

52. Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

53. Λιανικό Εμπόριο

54. Λιμενεργάτης

55. Λογιστής Φοροτέχνης

56. Λογοθεραπευτής

57. Μαία

58. Μακιγιέρ

59. Μακινίστας

60. Μελισσοκόμος

61. Μεσιτικά Επαγγέλματα

62. Μεταφραστής

63. Ναυαγοσώστης

64. Ναυτικός Πράκτορας

65. Ξεναγός

66. Ξυλουργός

67. Οδικοί μεταφορείς επιβατών

68. Οδοντοτεχνίτης

69. Οικονομολόγος

70. Οξυγονοκολλητής

71. Οπλοπώλης

72. Οπτικός

73. Ορκωτός Εκτιμητής

74. Πυροτεχνουργός

75. Ραδιοηλεκτρολόγος

76. Ραδιοτεχνίτης

77. Ρυμουλκά

78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος

79. Σκηνοθέτης

80. Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης

81. Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας

82. Τεχνικός Αερίων Καυσίμων

83. Τεχνικός Ανελκυστήρων

84. Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής

85. Τεχνικός αυτοκινήτων - Οχημάτων

86. Τεχνικός Αυτοματισμών

87. Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής

88. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

89. Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας

90. Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής

91. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

92. Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών

93. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας

94. Τεχνικός μηχανημάτων έργων

95. Τεχνικός Μίξης Ήχου

96. Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών

97. Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης

98. Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών

99. Τεχνικός Ροής Προγράμματος

100. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής

101. Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού

102. Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων

103. Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας

104. Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

105. Τεχνικός Φαρμάκων , Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

106. Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας

107. Τεχνίτης Βαφής

108. Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης

109. Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)

110. Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων

111. Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών

112. Τεχνίτης Σκηνικών

113. Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου

114. Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων

115. Τεχνίτης Τροχών

116. Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων

117. Υδραυλικός

118. Υπηρεσίες Αγροτουρισμού

119. Υπηρεσίες ’Αθλησης

120. Υπηρεσίες Ασφαλείας

121. Υπηρεσίες Δασοκομίας

122. Υπηρεσίες Διαφήμισης

123. Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων

124. Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης

125. Υπηρεσίες Κατασκευών

126. Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων

127. Υπηρεσίες Πιστοποίησης

128. Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων

129. Φορτοεκφορτωτής

130. Φροντιστής

131. Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου

132. Φυσικοθεραπευτής

133. Χημικός Ναυτιλίας

134. Ψυκτικός

135. Ψυχολόγος

136. Ωδεία-Μουσικές Σχολές

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1976744

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Ανοικτές διαδικασίες για την απόκτηση της άδειας και την πρόσβαση στο επάγγελμα του οδηγού ταξί και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο κλάδο θεσπίζονται μέσω σχετικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, μετά την υπογραφή του σχεδίου απόφασης για την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, στόχος των αλλαγών είναι ο εκσυγχρονισμός και η οργάνωση της αγοράς κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. ««Είναι καιρός και σε αυτόν τον τομέα να επιτύχουμε υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης με σεβασμό σε κανόνες που ισχύουν ήδη σε άλλα κράτη της Ευρώπης προς όφελος του χρήστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το σύνολο των αλλαγών βασίζονται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην απελευθέρωση της άσκησης του επαγγέλματος και σε ένα αντικειμενικό σύστημα για τον προσδιορισμό του αριθμού αδειών ταξί για κάθε περιοχή της χώρας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας, αλλά και νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων τύπων ταξί (επταθέσια, εννιαθέσια) και ταξί με λιγότερα διακριτικά και διαφορετικό κόμιστρο, για κάλυψη διαφορετικών αναγκών.

Αναλυτικότερα συμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικττύων:

Οι αλλαγές που επέρχονται όσον αφορά στον αριθμό των ταξί: Μέχρι τώρα απαγορευόταν με νόμο η έκδοση νέων αδειών. Πλέον δίνεται η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών. Για το άνοιγμα και την αξιόπιστη πρόσβαση στην άδεια, εισάγεται αντικειμενικό και διαφανές σύστημα, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και μαθηματικός τύπος καθορίζει αντικειμενικά τον απαιτούμενο αριθμό αδειών με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής (πληθυσμός και τουριστική κίνηση). Νέες άδειες εκδίδονται, με αντικειμενικά κριτήρια. Καθιερώνονται συντελεστές ταξί / 1.000 κατοίκους, με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν η αλλαγή έδρας στα ταξί. Πλέον δίνονται εναλλακτικές λύσεις για την περιοχή λειτουργίας τους: α) Αν υπάρχει υπερτοπική υποδομή (λιμάνι, αεροδρόμιο κ.λπ.) ή η περιοχή διευρύνεται άμεσα (κυρίως τουριστικές περιοχές). β) Δυνατότητα διεύρυνσης περιοχής κοινής λειτουργίας μέχρι επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου και όμορης δημοτικής ενότητας (απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, κυρίως σε τουριστικές περιοχές). γ) Στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης παραμένουν οι υφιστάμενες μεγάλες έδρες, σε σύνδεση με τις υπερτοπικές υποδομές. δ) Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β Βαθμού δεν αποφασίσει διαφορετικά, οι έδρες παραμένουν οι τοπικές και δημοτικές ενότητες του ν. 38532/2010 (Καλλικράτη).

Σύμφωνα με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, άδεια ταξί μπορούσαν να αγοράζουν μόνο φυσικά πρόσωπα - κάτοχοι άδειας οδηγού ταξί, μόνο δύο άδειες ανά φυσικό πρόσωπο, ενώ μπορούσαν να συσταθούν μόνον ιδιότυπες Εταιρείες Ιδιοκτητών Ταξί. Πλέον: α) Αίρεται κάθε περιορισμός. β) Εταιρείες οποιασδήποτε μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) μπορούν να αγοράσουν άδειες ταξί. γ) Φυσικά πρόσωπα μπορούν να αγοράσουν άδειες ταξί. δ) Αποτρέπεται η δημιουργία ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων - ανά έδρα να μην ξεπερνιέται ένα συγκεκριμένο ποσοστό (5% του συνολικού αριθμού αδειών στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, 10 % αλλού).

Σχετικά με την πρόσβαση στο επάγγελμα, απαγορεύεται η άσκηση άλλου επαγγέλματος για την έκδοση άδειας οδήγησης τάξι, ενώ η άδεια οδηγού ΕΔΧ ισχύει με γεωγραφικό περιορισμό (νομό). Πλέον: α) Καταργούνται όλα τα επαγγελματικά ασυμβίβαστα ως προς την έκδοση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου. β) Αίρεται ο γεωγραφικός περιορισμός της άδειας (θα ισχύει για όλη την Ελλάδα). γ) Θα απαιτείται επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και δ) Απολυτήριο Γυμνασίου ή ισοτίμου της αλλοδαπής.

Εξάλλου, αίρονται οι περιορισμοί ως προς τις νομικές μορφές εκμετάλλευσης αδειών ταξί. Πλέον Οποιασδήποτε μορφής Εταιρία, Φυσικό Πρόσωπο ή Συνεταιρισμός μπορεί να εκμεταλλεύεται άδειες ταξί.

Ο παραδοσιακός τρόπος μεταβίβασης μέσω συμβολαιογραφικής πράξης, συμπληρώνεται με μια ακόμη επιλογή: μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Ακόμη, προστίθενται κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους νέων αδειών, μοριοδότηση σε πολύτεκνους, μακροχρόνια ανέργους, ανάπηρους 67% και άνω. Εάν δεν βρεθούν δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής, οι νέες άδειες θα χορηγούνται με ηλεκτρονική δημοπρασία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Αναλυτικά, οι πρωτοβουλίες των μεταρρυθμίσεων που ολοκληρώνουν την πολιτική όσον αφορά στη λειτουργία των ΕΔΧ στην Ελλάδα (μέσω νέου νόμου και Κανονισμού Λειτουργίας):

Α. Κατηγορίες ΕΔΧ αυτοκίνητων

- Δημιουργείται νέα κατηγορία ΕΔΧ αυτοκινήτων (διαφορετικό χρώμα, θέσεις κ.λπ.), με λιγότερα διακριτικά και μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή οχήματος. Τα κίτρινα ΤΑΞΙ μπορούν να μετατρέπονται σε αυτή την κατηγορία. Η κατηγορία αυτή, μόνον κατόπιν συνεννόησης θα έχει διαφορετικό κόμιστρο.

- Εισάγεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης 7-θέσεων ή 9-θέσεων οχημάτων.

- Εισάγεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των συστημάτων επικοινωνίας (ραδιοδίκτυα, κινητά τηλέφωνα, TETRA, internet κ.λπ.) για την επικοινωνία του επιβάτη με τις εταιρείες ταξί.

Β. Κανονισμός λειτουργίας

- Εκσυγχρονίζεται ο ισχύον κανονισμός που ισχύει από το 1987.

- Διαμορφώνεται αναλόγως, ούτως ώστε να περιλαμβάνει τις αλλαγές που προκύπτουν από τα υπόλοιπα νέα νομοθετικά κείμενα (νέος τύπος ταξί, νέες μορφές οργάνωσης κ.λπ.).

- Εκσυγχρονίζονται τα διοικητικά πρόστιμα για τις παραβάσεις οδηγών και ιδιοκτητών ΕΔΧ αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. ο αριθμός των ταξί κυμαίνεται από 1,3 έως 2 ανά 1.000 κατοίκους. Ο δείκτης που επιλέχθηκε για την Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους για την Αθήνα, 2 ταξί ανά 1.000 κατοίκους για την υπόλοιπη Ελλάδα). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο σχετικός δείκτης στη Ρώμη είναι 2,1/1.000 κατοίκους, στο Βερολίνο 2/1.000, στο Μιλάνο 1,6/1.000, στις Βρυξέλλες 1,5/1.000, στη Στουγκάρδη 1,3/1.000. Η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς πιο πάνω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ταξί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1990830

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάει έξι μήνες πίσω η απελευθέρωση στην υγεία

Φέρνουν Μεσοπρόθεσμο αλλά …καταργούν το “Μνημόνιο 1”!

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου μπαίνουν το μεσημέρι τα νέα, άγρια μέτρα λιτότητας, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα όρια επιβολής, οι συντελεστές και οι τυχόν εξαιρέσεις για το νέο κεφαλικό φόρο, τα νέα τεκμήρια, τις αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών φόρων, τις περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και φοροαπαλλαγών κλπ.

Νωρίτερα θα έχει προηγηθεί , σύμφωνα με πληροφορίες, νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις με επίκεντρο τις παραιτήσεις Λιάνη και Κοτσακά καθώς και τις δηλώσεις Αθανασιάδη για το “όχι” στο Μεσοπρόθεσμο.

Την ίδια ώρα όμως που κυβέρνηση και Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρνουν προς ψήφιση στη Βουλή το "μεσοπρόθεσμο" πρόγραμμα, από την πίσω πόρτα… ακυρώνουν το "Μνημόνιο Νο.1" που ψηφίστηκε πέρυσι και υποτίθεται πως ήδη εφαρμόζεται.

Δεν καταργούν βεβαίως κάποια άδικα χαράτσια ή τις περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά παίρνουν πίσω την απελευθέρωση των επαγγελμάτων Υγείας –παρότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή «τα κλειστά επαγγέλματα έχουν ήδη ανοίξει»!

Αιτία; Ότι το ελληνικό Κράτος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν προλάβαιναν ως τώρα να εκδώσουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, που προβλέπει το Μνημόνιο!

Αν και οξύμωρο, την ίδια μέρα που –όπως διαβεβαίωνε ο υπουργός Οικονομικών τους ευρωπαίους ομολόγους του χθες στις Βρυξέλλες- τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα άγρια λιτότητας και τους "εφαρμοστικούς νόμους" του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις, στο οποίο όμως έχει ενταχθεί και τροπολογία, η οποία αναβάλει για έξι μήνες την απελευθέρωση του τομέα της Υγείας!

Μεταθέτει δηλαδή για το 2012 το άνοιγμα των επαγγελμάτων σε γιατρούς, οδοντιάτρους, διαγνωστικά κέντρα κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, έχει ήδη σταλεί και έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα στην Τρόικα, από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν προλάβαιναν ως τώρα να εκδώσουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, που προβλέπει το Μνημόνιο!

18 μήνες οι κρατικοδίαιτοι, κομματικά διορισμένοι κηφήνες τους δεν πρόλαβαν να γράψουν 50 σελίδες διατάγματα;

Θα κουράζονταν πολύ ο μικρός τους, άμαθος στη δουλιά, εγκέφαλος ε;

Να μην μας πάθουν και τίποτα οι κανακάρηδες που διορίσαμε με μέσον...

Τεμπέληδες τζουτζούκοι τρέμετε!

Η Τρόικα θα σας απολύσει επιτέλους και ο Ιδιωτικός Τομέας σας περιμένει...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Σύντομα θα βγούνε στα ράφια και των σούπερ μάρκετ συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη προωθηθεί ενώ ετοιμάζεται ήδη από τον ΕΟΦ η λίστα με όσα θα επιτρέπεται να διακινούνται και εκτός φαρμακείων.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5881

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.