Jump to content

Μπαίνει ψαλίδι σε μεταπτυχιακά τμημάτων ΑΕΙ


Recommended Posts

Hμερομηνία δημοσίευσης: 16-05-10

Μπαίνει ψαλίδι σε μεταπτυχιακά τμημάτων ΑΕΙ

Μόνο ένα πρόγραμμα ανά τμήμα

Toυ Aποστολου Λακασα

«Ψαλίδι» στα μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων βάζει το υπουργείο Παιδείας, χρηματοδοτώντας εφεξής μόνο ένα «μονοτμηματικό πρόγραμμα» ανά τμήμα ΑΕΙ και (βέβαια) βασικός λόγος της απόφασης είναι η δημοσιονομική λιτότητα. Από την άλλη, το υπουργείο εκτιμά ότι είναι μία ευκαιρία να μπει και «μια τάξη», καθώς ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα φέτος να λειτουργούν 511 μεταπτυχιακά προγράμματα στα 22 πανεπιστήμια της χώρας, ενώ παράλληλα υπάρχουν 271 προπτυχιακά τμήματα και σχολές. Δηλαδή, η αναλογία προπτυχιακών προς τα μεταπτυχιακά τμήματα είναι 1:1,88! Η αύξηση του αριθμού των μεταπτυχιακών τα τελευταία χρόνια υπαγορεύθηκε από την υψηλή ζήτηση και όπως αναφέρουν φοιτητές στην «Κ», λόγω της κρίσης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για μεταπτυχιακές σπουδές.

Ειδικότερα, σε επιστολή που έστειλε προς τα πανεπιστήμια ο αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, τονίζει ότι «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου και λόγω της πληθώρας των λειτουργούντων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών σε σχέση με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, σας γνωρίζουμε ότι για το οικονομικό έτος 2011 και στο εξής θα είναι δυνατή η επιχορήγηση των πανεπιστημίων από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας ενός μόνο μονοτμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών ανά τμήμα».

Συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, «στις περιπτώσεις όπου σε τμήματα πανεπιστημίων λειτουργούν περισσότερα του ενός μεταπτυχιακά προγράμματα που δεν μπορούν να έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός του τακτικού προϋπολογισμού του πανεπιστημίου, συνιστάται η συγχώνευσή τους σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διαφορετικές κατευθύνσεις. Για τα διατμηματικά και τα διακρατικά προγράμματα διατηρείται το ισχύον καθεστώς».

Ουσιαστικά, η απόφαση του υπουργείου θα πλήξει τα μεταπτυχιακά προγράμματα των περιφερειακών ιδρυμάτων και των τμημάτων θεωρητικών σπουδών. Αυτό γιατί με βάση τα επίσημα στοιχεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό επιχορηγούνται (από 20.000 έως 24.000 ευρώ ετησίως) τα 254 από τα συνολικά 511 μεταπτυχιακά προγράμματα των 22 πανεπιστημίων της χώρας. Δηλαδή, τα άλλα 257 προγράμματα έχουν δίδακτρα. Για τα προγράμματα που δεν θα επιχορηγηθούν είναι μονόδρομος η επιβολή διδάκτρων, η αναζήτηση χορηγιών ή, σε αντίθετη περίπτωση, η συγχώνευση «σε ένα».

Η απόφαση του υπ. Παιδείας προκάλεσε ήδη αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα «Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης. Πώς είναι δυνατόν να κόβεται η χρηματοδότησή τους χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως αξιολόγησή τους;», τόνισε στην «Κ», η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Η ίδια, πάντως, παραδέχεται ότι ο αριθμός των μεταπτυχιακών έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. «Οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερους σε μεταπτυχιακά προγράμματα, έστω κι αν πολλά κοστίζουν. Βέβαια, η συλλογή πτυχίων δεν είναι πανάκεια», είπε στην «Κ» η 25χρονη Αγνή Γκούσιου, απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ενα οποιοδήποτε μεταπτυχιακό δεν αποτελεί εγγύηση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα. Η απόφαση για σπουδές πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας συνειδητής και ορθολογικής διαδικασίας έρευνας και επιλογής από τον ίδιο τον υποψήφιο. Συχνά αφιερώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο και προσοχή στην απόφαση επιλογής ενός αυτοκινήτου παρά ενός μεταπτυχιακού!», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ραφαήλ Μάρκελλος, αναπληρωτής καθηγητής και συντονιστής διεθνών σχέσεων του μεταπτυχιακού προγράμματος MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Και συμπλήρωσε: «Στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές να βασίζεται πρωτίστως σε λανθασμένους λόγους όπως: η παραμονή για ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, η ικανοποίηση κοινωνικών στερεοτύπων των γονέων ή και των φοιτητών, η συλλογή μορίων για θέσεις στο Δημόσιο, ο μιμητισμός, η αναβολή αποφάσεων και η παράταση της «φοιτητικής» ζωής».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_16/05/2010_401188

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Εάν ισχύσει αυτό θα υποβαθμιστούν έτι περαιτέρω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, που είναι ήδη για τα μπάζα ως επί το πλείστον, και τα πανεπιστήμια που στερούνται άλλων πηγών χρηματοδότησης θα βάλουν δίδακτρα... οπότε αν συνυπολογίσει κανείς δίδακτρα+κόστος ζωής (εκτός αν συνεχίσει να μένει με τη μαμά του) τότε θα αξίζει πολύ περισσότερο να κάνει το μαστεράκι σε μια χώρα του εξωτερικού, ιδίως σε αυτές που δεν έχουν δίδακτρα πχ. Ολλανδία, που προσφέρει και πλήθος αγγλόφωνων μαστερ.

Εκτός αυτού, τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα είναι συνήθως ασύνδετα με την αγορά εργασίας (που και αυτή στερείται θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης) και γι'αυτό συσσωρεύονται οι άνεργοι με μάστερ... πολλά επίσης στήνονται από τα πανεπιστήμια μόνο για να πάρουν οι καθηγητάδες τις χρηματοδοτήσεις και δεν προσφέρουν καμία εξειδικευμένη εκπαίδευση (μάστερ=εξειδίκευση), ενώ συχνά στερούνται πλήρως εκπαιδευτικών στόχων και τα προγράμματα σπουδών τους είναι μια επανάληψη-πασάλειμμα των μαθημάτων των προπτυχιακών ετών, με δυσκολότερες απλά εξετάσεις.... κατά τη γνώμη μου όποιος θέλει να κάνει στοιχειωδώς σοβαρές μεταπτυχιακές σπουδές δεν γλιτώνει τη μετανάστευση...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μια που μιλάμε για μεταπτυχιακές σπουδές...Κλεμ! κοίτα εδώ ανακοίνωση από το unifi.it :wub:

http://www.unifi.it/upload/sub/borse/2010/iky_170510.pdf

500 ευρλάκια plus taxes το μήνα αν κάνεις έρευνα, και έχεις και free medical care in case of emergency. Φτάνει και περισσεύει δηλαδή.

(Στη χρυσή εποχή του Περικλή που ζούμε πολύ αμφιβάλλω ότι θα χορηγηθούν έστω και μικροσκοπικά ποσά για ακαδημαϊκή έρευνα και ιδιαίτερα σε αλλοδαπούς)

Κατά τα άλλα, master ή PhD in Greece without knowledge of greek μου ακούγεται μάλλον απίθανο, όπως απίθανο είναι το ενδεχόμενο να μάθει κανείς τα βασικά της γλώσσας μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα και να καταλάβει έστω και ένα 20-30% από αυτά που θα ακούει σε σεμινάρια και πανεπιστημιακές διαλέξεις. Μέχρι να μάθει να παραγγείλει φραπέδες και σουβλάκια σε κατανοητά ελληνικά θα περάσουν διάφορες μέρες, εβδομάδες, μην πω και μήνες, και μέχρι να παράγει επιστημονικό λόγο, το Ιράν θα ’χει σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών. (Βέβαια εγώ είχα το θράσος να παρουσιαστώ σε γραπτές εξετάσεις το πρώτο εξάμηνο, αλλά multiple choice test με ανοιχτές σημειώσεις και 50 σελίδες ύλη θεωρώ ότι μόνο αν είσαι dumb μπορείς να κοπείς. Και φυσικά, άλλο σοβαρές σπουδές και άλλο χαζά τεστ στο προπτυχιακό).

Συμπέρασμα: someone’s taking the piss.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ!

Το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας ανέρχεται στο 3,1% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται μόλις στο 0,4%...

Από τα 1,548 δισ. ευρώ που προβλέπονται για έρευνα και καινοτομία, έχουν δεσμευθεί μόλις 48 εκατομμύρια ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, στις τέσσερις από τις οκτώ Θεματικές Προτεραιότητες Έρευνας και Καινοτομίας δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο.

http://fimotro.blogspot.com/2010/12/blog-post_3113.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.