Jump to content

Χαλκινο η εθνικη στο eurobasket


mad  cow

Recommended Posts

Ελλάδα-Σλοβενία: 57-56

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ψαρρέας

(sport24.gr)

Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια, 6 μικροί τελικοί (σεΕυρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ) και να κάνει ο Σοφκλής Σχορτσιανίτης τοκαλύτερο παιχνίδι στην καριέρα του για να πάρει η Ελλάδα το χάλκινομετάλλιο. Η Εθνική μας επικράτησε με 57-56 της Σλοβενίας στο Κατοβίτσεκαι πανηγύρισε την τρίτη θέση στο Ευρωμπάσκετ, κατόρθωμα που είχεεπαναλάβει το μακρινό 1949.

O "Big Σόφο" ήτανσυγκλονιστικός απόψε έχοντας συνολικά 23 πόντους (ατομικό ρεκόρ με τηνΕθνική) και 6 ριμπάουντ, φορτώνοντας παράλληλα με πολλά φάουλ τουςαντίπαλους ψηλούς και έχοντας ευστοχία στις βολές, ειδκά στα τελευταίακρίσιμα λεπτά. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώείχει και πολύ καλά ποσοστά (7/9 δίποντα και 9/12 βολές σε 32 λεπτάσυμμετοχής).

Άξιος συμπαραστάτης του και καταλυτικός σε αρκετά σημεία του ματς ήτανο Νικ Καλάθης, ο οποίος τροφοδότησε ιδανικά τον Σχορτσιανίτη που τιςπερισσότερες φορές έφτανε σε γκολ-φάουλ. Είχε 4 πόντους, 3 ασίστ, 1κλέψιμο και 1 κόψιμο (αλλά και 4 λάθη) αλλά προσέφερε πολύ στηνοργάνωση.

Πολλά "μπράβο" αξίζουν και στον Γιάννη Μπουρούση που με τακαθοριστικά του τρίποντα (είχε συνολικά 9 πόντους ενώ πήρε και 7ριμπάουντ), κράτησε την Ελλάδα. Επίσης στον Γιώργο Πρίντεζη που έπαιξεκαταπληκτικά στην άμυνα περιορίζοντας ατού των αντιπάλων(Νάχμπαρ-Λόρμπεκ).

Από τους διακριθέντες φυσικά ήταν και ο Αντώνης Φώτσης για τησυνολική παρουσία του άλλά κυρίως για το τρίποντο-μαχαιριά 31δευτερόλεπτα πριν το τέλος, το οποίο ανέβασε τη διαφορά στους 5 πόντουςκαι έβαλε τις βάσεις για την ελληνική επικράτηση.

Σε κακή μέρα βρέθηκε απόψε ο Βασίλης Σπανούλης ο οποίος φάνηκε-όπως και χθες- κουρασμένος από την υπερπροσπάθειά του κατά τη διάρκειατου τουρνουά, αλλά και από το γεγονός ότι η αντίπαλη άμυνα ήταν καιπάλι προσαρμοσμένη πάνω του.

Από πλευράς Σλοβενίας ο Γιάκα Λάκοβιτς επιχείρησε να κρατήσειτην ομάδα του στο παιχνίδι και να της δώσει τη νίκη στα τελευταίαδευτερόλεπτα, αλλά δεν τα κατάφερε. Είχε συνολικά 16 πόντους και τονακολούθησε ο Έραζεμ Λόρμπεκ με 12 αλλά και πολύ άσχημα ποσοστά (5/18εντός πεδιάς).

Ο αγώνας

Δυναμικό ξεκίνημα έκανε η Εθνική μας στοματς. Με γρήγορο ρυθμό και το δίδυμο Ζήση-Σπανούλη να σκοράρειπροηγήθηκε με 5-0 αιφνιδιάζοντας τους Σλοβένους. Η απάντηση ήρθε με δύο"κολλητά" τρίποντα από τον Νάχμπαρ που έβαλε την ομάδα του μπροστά, τηστιγμή που ο Μπουρούσης χρεωνόταν γρήγορα με 2 φάουλ, γεγονός που τονέστειλε γρήγορα στον πάγκο.

Με τον Σόφο στο παρκέ η Ελλάδα απέκτησε δύναμη κοντά στοκαλάθι και ανέκτησε το προβάδισμα (7-6 με τον Σχορτσιανίτη και 9-6 μετον Ζήση). Για ακόμα μία φορά ήρθε η απάντηση των παικτών του Ζντοβτςπου έπαιξαν καλή άμυνα, ανάγκασαν σε λάθη τους Έλληνες αθλητές καιπροηγήθηκαν με 9-13 πραγματοποιώντας σερί 0-7 (κυρίως με βολές).

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Καλάθης που τροφοδοτώνταςσωστά τον Σχορτσιανίτη και κάνοντας τα πάντα στο γήπεδο (κλεψίματα,ριμπάουντ), οδήγησε την Εθνική σ' ένα επιμέρους 7-0 που έκανε το 16-13του δεκαλέπτου στο οποίο ο Σοφοκλής είχε 8 πόντους.

Το πάρτυ των Καλάθη-Σόφο

Με άριστη λειτουργία τόσοαμυντικά όσο και επιθετικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετρίποντο του Μπουρούση και δύο καλάθια από τους Σχορτσιανίτη-Πρίντεζηέφτασε για πρώτη φορά στο +10 (23-13).

Η συνέχεια ήταν ανάλογη αφού η άμυνα είχε εγκλωβίσει τους "πράσινους"και ειδικά τον Έραζεμ Λόρμπεκ (το μαρκάρισμά του είχε αναλάβει οΠρίντεζης), ενώ στην αντίπερα όχθη ο Σχορτσιανίτης έκανε πάρτυ μέσα στηρακέτα, σημειώνοντας πόντους και φορτώνοντας φάουλ τους αντίπαλουςψηλούς, κάνοντας το 29-19 με 3 λεπτά να απομένουν για τη λήξη τουπρώτου μέρους.

Δυστυχώς κάποια λάθη στην επίθεσή μας, οδήγησαν τη Σλοβενία σ'ένα σερί 5-0 από τρίποντο του Έραζεμ Λόρμπεκ και βολές του Ούντριχ. ΟΚαζλάουσκας βλέποντας τον έλεγχο να χάνεται, πέρασε εκ νέου στο ματςτους Καλάθη-Σχορτσιανίτη και δικαιώθηκε. Ο νεαρός πλέι μέικερ"ξεκόλλησε" την ομάδα και διαμόρφωσε το 31-24 με το οποίο ολοκληρώθηκετο ημίχρονο.

Θρίλερ και χάλκινη Εθνική

Νευρικό ήταν το ξεκίνημακαι για τις δύο ομάδες με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ειδικά γιατην Ελλάδα που έχασε τα αμυντικά ριμπάουντ. Ευτυχώς οι Σλοβένοι είχανμεγάλη αστοχία στα τρίποντα που επιχείρησαν, με αποτέλεσμα να μηνμειωθεί η διαφορά την οποία ο Σχορτσιανίτης ανέβασε ξανά στους 10(36-26) με γκολ φάουλ λίγο πριν τα μισά του δεκαλέπτου.

Η απάντηση ήρθε από τον Γιάκα Λάκοβιτς που με το πρώτο τουκαλάθι στο ματς μείωσε στους 7 (36-29) και ο Σλόκαρ κατέφερε να μειώσειως τους 5 (38-33) στη συνέχεια. Ο Σχορτσιανίτης όμως, αφού πήρε μερικέςανάσες πέρασε στο παρκέ ξανά και σκόραρε ξανά με καλάθι και φάουλκάνοντας το 40-33.

Ξανά στο ματς πέρασε και ο Καλάθης που έδειξε για ακόμα μία φορά ότιήταν σε καλή μέρα, με μία εκπληκτική πάσα στον Φώτση ο οποίος έκανε το42-35 με καλάθι και φάουλ. Το 42-37 με το οποίο τελείωσε το δεκάλεπτοδιαμόρφωσε ο Νάχμπαρ.

Χάνοντας τον έλεγχο ειδικά στην επίθεση και με τουςΣόφο-Καλάθη να έχουν κουραστεί κάπως, οι Σλοβένοι μπήκαν για τα καλάστο ματς και μέσα σε 4 λεπτά πλησίασαν στον πόντο. Οι Λάκοβιτς καιΟύντριχ έφεραν το σκορ στο 45-44 (είχε προηγηθεί τρίποντο τουΜπουρούση) και ο Καζλάουσκας πήρε αμέσως τάιμ άουτ για να ηρεμήσει τουςπαίκτες.

Ο Καλάθης διέκοψε το σερί της Σλοβενίας κι έκανε το 47-44δίνοντας ηρεμία στην ομάδα, την ώρα που οι Σλοβένοι έδειχναν να έχουντην κατάσταση στα χέρια τους. Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε αρκετές ευκαιρίεςνα σκοράρει, ειδικά όταν ο Σπανούλης έχασε λέι απ και ο Έραζεμ Λόρμπεκμείωσε στον πόντο ξανά (47-46).

Η ψυχραιμία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη από τη γραμμή έπαιξεκαθοριστικό ρόλο στη συνέχεια, αφού ο ψηλός με 4/4 από τη γραμμήανέβασε τη διαφορά στους 5 (51-46) κι έδωσε σαφές προβάδισμα στηνΕλλάδα. Ο Λάκοβιτς μείωσε με τρίποντο σε 51-49 ακριβώς 2 λεπτά πριν τηλήξη.

Ακολούθησαν τα χαμένα σουτ τόσο του Σπανούλη όσο και τουΛόρμπεκ με το σκορ να παραμένει το ίδιο μέχρι και 31 δευτερόλεπτα πριντη λήξη. Εκεί μίλησε η καρδιά του Φώτση που με τρίποντο έδωσε σαφέςπροβάδισμα στην Ελλάδα για τη νίκη γράφοντας το 54-49. Όλα έδειχναν νατελειώνουν για τη Σλοβενία αλλά ο Λάκοβιτς είχε πάρει φωτιά και μεγρήγορο λέι απ μείωσε σε 54-51. Ακολούθησε μία εύστοχη βολή τουΣπανούλη για το 55-51 αλλά ο Γιάκα δήλωσε και πάλι "παρών" με 2/2βολές.

Με το σκορ στο 55-53 ο Ζήσης ήταν ψύχραιμος κι έκανε το 57-53από τη γραμμή. Για ακόμα μία φορά ο Λάκοβιτς όμως κράτησε την ομάδα τουκαι με πολύ δύσκολο τρίποντο μείωσε στον πόντο, 57-56. Ο Σπανούληςκατέβασε την μπάλα κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και το φάουλ του έγινεστα 4 δευτερόλεπτα.

Δυστυχώς ο γκαρντ του Παναθηναϊκού αστόχησε στην πρώτη και δέχθηκε τηνεντολή να χάσει και τη δεύτερη ώστε να κυλήσει ο χρόνος. Πράγματι έτσιέγινε και ο Νάχμπαρ πήρε το ριμπάουντ. Κλείστηκε όμως στο κέντρο τουπαρκέ και έκανε έρμπολ σουτάροντας υπό άσχημες προϋποθέσεις, μεαποτέλεσμα η Εθνική μας να πανηγυρίσει τη μεγάλη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 31-24, 42-37, 57-56

Oι σκόρερ των δύο ομάδων:

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 9 (2),Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5 (1), Πρίντεζης 4, Περπέρογλου3 (1), Σχορτσιανίτης 23

Σλοβενία (Ζντοβτς): Σλόκαρ 9 (1), Λάκοβιτς 16 (3),Ούντριχ 5 (1), Μπρέζετς 4, Κλομπουτσάρ 1, Νάχμπαρ 9 (2), Γιαγκόντνικ,Λόρμπεκ Ντ., Γκόλεματς, Λόρμπεκ Ε. 12 (1)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μπραβο στην εθνικη μας..συγχαρητηρια στα παιδια....αγαπημενοι φιλοι τουρκοι...αδελφια μας εσεις..

χαλκινο εμεις...

εσεις........................

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.