Jump to content

Εγγραφές και μεταγραφές από το παράθυρο!


pavlos005

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

επειδή είμαι Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, έχω την ευκαιρία να μαθαίνω νωρίς τα σχέδια που κάνουν οι πολιτικοί μας, εις βάρος μας.

Κατά πρώτον ετοιμάζονται να ενδώσουν σε πιέσεις των γονέων των φοιτητών της Αγκουίλα. Είτε θα προχωρήσουν σε άμεση μεταγραφή, είτε σε έμμεση, μέσω τάχα μου ανταλλαγής σε πρόγραμμα ERASMUS, για δύο χρόνια... και μετά βλέπουμε.

Και ρωτάω, τι δουλειά είχαν Έλληνες φοιτητές στην Αγκουίλα; Μήπως τα Ελληνικά ΑΕΙ δεν είναι καλά και πήγαν εκεί για καλύτερες σπουδές;

Μήπως ήθελαν να σπουδάσουν κάποια ειδικότητα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα;

Προφανώς πήγαν εκεί για να αποκτήσουν πιο εύκολα, χωρίς τον κάματο των Πανελληνίων, ένα πτυχίο και να έρθουν εδώ να πάρουν μια θέση εργασίας, από τους δικούς μας φοιτητές.

Γιατί θα πρέπει λοιπόν να τους δώσουμε θέση στα μικροσκόπια, που ήδη μοιράζονται οι φοιτητές μας και δηλώνουμε ότι δεν επαρκούν.

Εξάλλου κάθε χρόνο η Σχολή μας δηλώνει ότι μπορεί να ασκήσει λιγότερους φοιτητές, από αυτούς που τελικά μας υποχρεώνει το Υπουργείο να πάρουμε.

Οι πολιτικοί δυστυχώς έχουν μάθει να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια, διαγκωνιζόμενοι, ποιος πρώτος να εξυπηρετήσει "τα καημένα τα παιδιά", για να πάρει λίγους ψήφους. Πρέπει να τους δείξουμε ότι αν θέλουν εκείνες τις ψήφους, θα χάσουν τις δικές μας.

Κατά δεύτερον καταθέτουν καλοκαιριάτικα νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Και εκεί περιέχουν άρθρο που επαναφέρει τις Εισαγωγές σε ΑΕΙ, χωρίς εξετάσεις για λόγους υγείας! Το μέγα ρουσφέτι. Ότι αρρώστια θέλεις, που θα ελέγχεται με τρόπο που ο Υπουργός θα περιλάβει σε Υπουργική απόφαση. Όπως καταλαβαίνετε θα γίνει όργιο ρουσφετιών και διαπλοκής πολιτικών και γιατρών.

Ως πότε σε αυτήν την χώρα να μην εφαρμόζεται ο Νόμος της αποκλειστικής εισαγωγής ΜΟΝΟ με Πανελλήνιες εξετάσεις. Τίποτε άλλο. Καμία χαριστική έγγραφή και μεταγραφή.

Παύλος Σακκάς

Αναπληρωτής Καθηγητής

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Last Reply

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μαζί με τους Βουλευτές, Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, Κορινθίας κ. Κωνσταντίνο Κόλλια και Χανίων κ. Στέλιο Νικηφοράκη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη στήριξη των Ελλήνων σεισμοπαθών φοιτητών της Ιταλικής πόλης Λ Άκουϊλα.

Η ερώτηση απευθύνεται προς την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, από τους οποίους οι Βουλευτές ζητούν την μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών από την Ιταλική πόλη σε Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στο κείμενο της ερώτησης τους οι Βουλευτές Αναφέρουν τα εξής:

«Ο σεισμός της 6ης Απριλίου 2009 στην πόλη Λ Άκουϊλα της Ιταλίας προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας φοιτητής, ενώ μεγάλο μέρος των υπαρχόντων των χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών της σεισμόπληκτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστράφηκε. Δεδομένο είναι ότι η εκτενής καταστροφή έχει προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους πληγέντες και τις οικογένειές τους, καθώς η αποκατάσταση των υλικών ζημιών και η αντικατάσταση της κινητής περιουσίας των φοιτητών είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ομαλή συνέχιση των σπουδών τους. Επιπροσθέτως, η κατάρρευση των Πανεπιστημιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου, είναι σχεδόν καθολική και η μόνη λύση που έχει διατυπωθεί μετά την μερική κατάρρευση και των νέων κτηρίων του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι η μετεγγραφή των φοιτητών σε μακρινά Ιδρύματα, αφού τα κοντινά Πανεπιστήμια των Τέρραμο, Κιέτι και Πεσκάρας ήταν συμπληρωματικά της πρωτεύουσας Λ Άκουϊλα.

Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον προβλέπεται η μετακίνηση των φοιτητών ούτως ή άλλως, είναι κρίσιμο να εξεταστεί και η δυνατότητα επιστροφής των πληγέντων Ελλήνων φοιτητών σε ομότιμα και ομοταγή Ελληνικά Ιδρύματα, στα αντίστοιχα έτη φοιτήσεως, μέτρο που θα αποτελούσε ικανή αποκατάσταση στην άνευ προηγουμένου οικονομική, ψυχική και σωματική τραγωδία που βίωσαν οι συμπολίτες μας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν και σχετικά νομικά προηγούμενα, καθώς:

(α) με το νόμο 2109/92 αρ.47 §1 προβλέπεται η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών της Βοσνίας από την περίοδο 1991-92 και πρωτύτερα, με εξετάσεις εκτός των εξαιρέσεων της παραγράφου §2. Επόμενος, όμως, νόμος (2188/94 αρ.1 §9α) προβλέπει την μετεγγραφή των Ελλήνων που εμπίπτουν στο ως άνω αρ.47 και απέτυχαν στις εξετάσεις, χωρίς νέες εξετάσεις στα ομότιμα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

(β) Με το νόμο 1966/91 αρ.4 §1α που τροποποιήθηκε το 2000, προβλέπεται η μετεγγραφή των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ένεκα της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε τότε στις χώρες καταγωγής τους. Ως εκ τούτου μετεγγράφονται απρόσκοπτα, επί 9 περίπου έτη, ομόγενεις του Εξωτερικού.

(γ) Υπάρχει το προηγούμενο της άνευ εξετάσεων επιστροφής των 800 περίπου Ελλήνων της Πρίστινα σε αντίστοιχα Ιδρύματα. (Ν. 2740/99 αρ. 9 § 1-5).

Σε περίπτωση που η μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών των πληγεισών περιοχών καθίσταται δύσκολη, οφείλει να εξεταστεί από πλευράς κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών μέσω χορήγησης υποτροφιών ή και αύξησης των ήδη χορηγούμενων υποτροφιών.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προωθηθεί η κατάλληλη ρύθμιση για τη μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών των Ιταλικών Σχολών από τις πληγείσες περιοχές σε αντίστοιχα ομότιμα και ομοταγή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της ημεδαπής;

2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός για τη στήριξη των Ελλήνων φοιτητών από τις πληγείσες περιοχές μέσω της χορήγησης υποτροφιών ή αύξησης των ήδη χορηγούμενων υποτροφιών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σεισμοπαθών φοιτητών;

3. Ποια προβλέπεται να είναι η διαμεσολάβηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιταλική κυβέρνηση για την ταχεία αποκατάσταση των προβλημάτων και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να διευκολύνει τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την επίσπευση των μεταγραφών μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Ελληνικού Προξενείου;»

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στη βουλή των ελλήνων συζητήθηκε η πρόταση μετεγγραφής που έγινε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους ατυχούς φοιτητές της L’ Aquila που κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις σπουδές τους. Την πρόταση τροπολογίας κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας κος Τσιρώνης Δημήτρης και συνυπέγραφαν οι:

Κατσέλη Λούκα

Χυτήρης Tηλέμαχος

Ευθυμίου Πέτρος

Αποστολάκη Μιλένα

Νιώτης Γρηγόρης

Ζωίδης Νίκος

Επίσης υπέγραψαν έστω και καθυστερημένα οι βουλευτές:

Στρατάκης Μανώλης

Ανδρουλάκης Μίμης

Σπηλιόπουλος Κώστας

Τόγιας Βασίλης

Σκραφνάκη Μαρία

http://www.parliament.gr/ergasies/praktika/pdf/es20090617.pdf

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σαφώς! Λέω να είμαστε προσεκτικοί από εδώ και πέρα για να μη συμβούν και άλλα παρόμοια γεγονότα.

Για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ –γιατί εμείς επιδεικνύουμε μία σοβαρότητα και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ό,τι θετικό το στηρίζουμε, από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει για την Λάκουλα είμαστε μαζί σας, γιατί είναι ένα θέμα, κύριε Υπουργέ, πολύ σοβαρό. Υπάρχουν παιδιά Ελλήνων στην Ιταλία τα οποία

έχουν πρόβλημα. Πρέπει να βρει η πολιτεία έναν τρόπο ώστε αυτά τα παιδιά να επανέλθουν. Το είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα με τη Γιουγκοσλαβία, αν δεν κάνω λάθος και πολύ σωστά για ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς λόγους έφερε τα παιδιά από εκεί...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι Υπουργός της Κυβερνήσεως, κύριε Καραμάριε. Εγώ απευθύνομαι στην Κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Πρέπει να το δει –το επαναλαμβάνω από την ανθρώπινη διάστασή του. Ίσως να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Αλλά ας το δούμε…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί έρχεται στο Τουριστικής Ανάπτυξης;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Αυτά τα λέω,κύριε Υπουργέ, διότι εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ : Και για να κλείσω, η δεξιά πολυκατοικία όσο και να ασχολείστε,είναι υπό κατάρρευση. Δυστυχώς, όμως, πριν από δυόμιση μήνες και κάποιες άλλες πολυκατοικίες στην πόλη Λάκουϊλα της Ιταλίας κατέρρευσαν και μαζί και διαμερίσματα Ελλήνων φοιτητών και μαζί κατέρρευσαν και τα όνειρά τους και οι ελπίδες τους για το μέλλον. Και είναι σήμερα εγκλωβισμένοι σ’ αυτό το πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να μεταγραφούν σε κανένα πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Καταθέσαμε μια τροπολογία έχω υπογράψει κιεγώ με γενικό αριθμό 594 και ειδικό 5, γιατί δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να χάσουν τη χρονιά και να προλάβουν να μετεγγραφούν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Και θα καταθέσω για τα Πρακτικά, για να ενημερωθεί ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας, επιστολή της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη στις 21 Μαΐου 2009 προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου στο τέλος αναφέρει:

«Τέλος αναφέρω ότι σε πρόσφατη σύνοδο των Πρυτάνεων των Ιταλικών Πανεπιστημίων ελήφθη απόφαση όπως τυχόν αιτήσεις για μετεγγραφή που θα υποβάλλονται από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λάκουϊλα εξετάζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και κατ’ αρχάς απορρίπτονται, ώστε να μην αποστερηθεί των φοιτητών του το πληγέν πανεπιστήμιο, χωρίς την επιβίωση του οποίου η πόλη είναι καταδικασμένη σε μαρασμό». Αυτό τι σημαίνει;

Ότι δεν τους δίνουν δικαίωμα να πάνε ούτε σε άλλη πόλη της Ιταλίας, παρά μόνο σε αυτό το πανεπιστήμιο. Εκεί πλέον δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα. Πέρασε μια τροπολογία στο τελευταίο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών, άρθρο 42, που αφορούσε μόνο τους συγγενείς των νεκρών. Δηλαδή κάποιος για

να μετεγγραφεί πρέπει να έχει νεκρό συγγενή; Οι γονείς των άλλων φοιτητών θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συνεχίσουν;

Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να φέρει, αν δεν τους ικανοποιεί αυτή η διάταξη, μία σχετική ρύθμιση, έτσι ώστε να λύσει άπαξ δια παντός αυτό το πρόβλημα και να δώσουμε τη λύση σε αυτά τα εκατό με εκατόν είκοσι παιδιά οριστικά. Να δοθεί άμεσα και γρήγορα, για να μην χάσουν τη χρονιά.

Σας το καταθέτω.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Είπαμε ότι με την 587 υπουργική τροπολογία δεν έχουμε αντίρρηση. Αντίρρηση έχουμε με την 588 και έχουμε πει για ποιους λόγους.Θέλω να πω δυο λόγια την τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καλό θα ήταν σε συνεργασία με την Ιταλική κυβέρνηση να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Λ’ Ακουίλα. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με τη συνέχιση των σπουδών της με την οικονομική ανακούφισή τους και την αποζημίωση των ζημιών τους. Από ό,τι φαίνεται η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν προωθείται. Με την έννοια αυτή συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία των συναδέλφων.Πρέπει να τονίσω ότι έγκαιρα, σαν κόμμα, είχαμε καταθέσει γι’ αυτά τα προβλήματα ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Έρχομαι στο θέμα της Λακουϊλα. Χαίρομαι που και τα υπόλοιπα Κόμματα ταυτίζονται με την κραυγή αγωνίας που βγαίνει από την κατάθεση αυτής της τροπολογίας για κάποια παιδιά που είχαν την ατυχία να σπουδάζουν σε μία περιοχή που πλήγηκε από μία θεομηνία, που τα άφησε ξεσπιτωμένα και χωρίς ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.Οφείλω να καταθέσω, όμως, κύριε Υπουργέ –παρά το ότι δεν συνηθίζεται- ότι θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον την άποψη του αξιότιμου Υπουργού της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεν την έχουμε. Απαξίωσε και να παρουσιαστεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, απαξίωσε να μας στείλει καν ένα σημείωμα, που να μας λέει πώς προσεγγίζει το θέμα.Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου βγάζει αυτή την κραυγή αγωνίας και ο αρμόδιος Υπουργός λάμπει διά της απουσίας του. Είναι άλλο ένα φαινόμενο ασυνεννοησίας σε θέματα και κοινωνικής ευαισθησίας που διέπει δυστυχώς τη λειτουργία των Υπουργών και των αξιωματούχων της Κυβέρνησης.Εμείς ζητούμε να γίνει δεκτή η τροπολογία. Από εκεί και πέρα, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνει μία συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και να έχουμε την άποψή του. Δεν την έχουμε. Περιμένουμε τη δική σας άποψη και επ’ αυτής της τροπολογίας, κύριε Υπουργέ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Όμως, θα σταθώ, κυρία Πρόεδρε, κι εγώ στην τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους φοιτητές της Λακουϊλα. Θέλω να πω ότι έχω κάνει αρκετές παρεμβάσεις, έχω πάει και στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Παιδείας έχει τους λόγους του που δεν δέχεται αυτό, δεν θέλει να ανοίξει ασκούς του Αιόλου.Όμως, από την άλλη μεριά θεωρώ ότι η ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας να επιτρέψει σε αυτούς τους φοιτητές να μεταγραφούν αν όχι στην Ελλάδα σε Ιταλικά Πανεπιστήμια.Θεωρώ αδιανόητο κι εσείς κι εγώ αν είχαμε ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε τέντες, σε σκηνές, να του παραδίδουν μαθήματα μέσα στις σκηνές, ειδικά το χειμώνα που εκεί πρέπει να κάνει πολύ κρύο, από ό,τι έχω ακούσει. Θεωρώ αδιανόητο να κοιμάται, να τρώει και να διαβάζει εκεί. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο φοιτητής ίσως δεν θα καταφέρει να πάρει το πτυχίο του στο τέλος και μάλιστα τα ελληνόπουλα που δυστυχώς σήμερα είναι και λίγο καλομαθημένα.Θα πρέπει, λοιπόν, οπωσδήποτε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να απαιτήσει από την Ιταλία να επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο της Λακουϊλα να μεταγραφούν οι φοιτητές έστω σε άλλα πανεπιστήμια της Ιταλίας.Ευχαριστώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έρχομαι στην τελευταία τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι. Τη βλέπουμε κι εμείς θετικά, αν και βέβαια θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Σίγουρα θα δημιουργηθούν και ίσως να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, όπως είπε και ο συνάδελφος της Πλειοψηφίας, αλλά επειδή υπάρχουν και οι δυσκολίες στους φοιτητές μας θα πρέπει να σταθεί η Κυβέρνηση και να δει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διευθετήσει το θέμα της μετεγγραφής των φοιτητών των δικών μας στην πόλη της Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας μετά τον καταστροφικό σεισμό, για να μην επιβαρύνονται αυτή τη στιγμή και οι οικογένειες. Γιατί γνωρίζετε ότι αν καθυστερούν πάρα πολύ οι φοιτητές είναι για τις οικογένειες πολύ δαπανηρό, δηλαδή αντί να κάνουν πέντε και έξι χρόνια να κάνουν οκτώ και εννιά, και σε περιόδους κρίσης υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα.Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Για την τροπολογία, την οποία κατέθεσαν οι συνάδελφοι για τους φοιτητές και γι’ αυτά που ακούστηκαν για τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχω να πω ότι πρώτα απ’ όλα έχει συναντηθεί με την αντιπροσωπεία τους και έχουν συζητήσει τους όρους, τις συνθήκες και τις διαδικασίες.Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι η αποδοχή ενός τέτοιου ζητήματος προϋποθέτει ουσιαστική μελέτη, πόσοι φοιτητές, πού πηγαίνουν, με ποιο τρόπο. Δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί εύκολα να λυθεί με μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ασχοληθεί λεπτομερώς –και το γνωρίζουν και οι γονείς και οι ίδιοι οι φοιτητές- με το ζήτημα αυτό. Είναι ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη και νομίζω ότι θα υπάρχει ανάλογη πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβερνήσεως για τη λύση των προβλημάτων όλων αυτών των παιδιών.Πάντως, η έννοια του «δεν δεχόμαστε την τροπολογία» δεν είναι ουσιαστική, γι’ αυτό και απέφυγα να μιλήσω πρώτος γι’ αυτή. Διότι όλοι συμπαριστάμεθα, συμπάσχουμε με αυτά τα παιδιά. Επομένως, θα ήταν πιο ευχάριστο για εμάς να μη συζητηθεί καν αυτή η τροπολογία. Δεν έχω το δικαίωμα να το ζητήσω, διότι κατετέθη.Οφείλω όμως να πω ότι το γεγονός πως δεν μπαίνει σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί η Κυβέρνηση ή ότι δεν επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας τρόπο για να δώσει λύση σ’ αυτό το ζήτημα.Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν όντως αληθεύει αυτό με τις μεταγραφές που λέει ο κύριος Σακκάς τότε μαύρο φίδι που μας έφαγε. Δεν είμαστε σοβαροί και μόνο να συζητάμε το ενδεχόμενο της μεταγραφής, αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα και πέρα από κάθε λογική. Η απορία μου όμως είναι η εξής: Πόση ισχύ έχουν οι γονείς αυτών των παιδιών και πιέζουν για αυτά τα ξεφτιλίκια και πόσα εκατομύρια έλληνες φοιτητές έχει μια ιταλική πόλη των 60.000 κατοίκων; Τι διαολο;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φαινόμενα των καιρών...

Η γρίπη, η ΕΥΠ, οι φοιτητές μας στην Ιταλία και η οικονομική κρίση

Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο

ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Ο ...ΜΑΝΩΛΙΟΣ!!

Αυτό που συμβαίνει με τους συμπατριώτες μας είναι ανεπανάληπτο. Σε όποιο σημείο της γής κι αν συμβεί κάτι θα υπάρχουν έλληνες που θα αρχίσουν τις απαιτήσεις κατά του ελληνικού κράτους. Και των φορολογουμένων βέβαια.

Τελευταίο παράδειγμα ο σεισμός στην Ιταλία. Ελληνες φοιτητές βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο της πόλης που χτυπήθηκε από τον εγκέλαδο κι αμέσως ...άρχισαν τα όργανα. Οι έλληνες φοιτητές απαιτούν την μετεγγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ευκαιρίας δοθείσης...

Ποιά άλλη χώρα συμφωνησε να κάνει κάτι παρόμοιο; Κι αν δεν υπάρχουν φοιτητές από άλλες χώρες κι αυτό ακόμη έχει μιά ιδιαιτερότητα. Οταν επιλέγουν καποιοι πανεπιστήμια σε χώρες τιυ εξωτερικού είναι αυτονόητο πως αναλαμβάνουν και το ρίσκο των όποιων τους ιδιαιτεροιτήτων (φυσικές καταστροφές, πραξικοπήματα, ταραχές κλπ). Διαφορετικά, μένουν εδώ και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους...

http://press-gr.blogspot.com/2009/07/blog-post_4804.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν όντως αληθεύει αυτό με τις μεταγραφές που λέει ο κύριος Σακκάς τότε μαύρο φίδι που μας έφαγε. Δεν είμαστε σοβαροί και μόνο να συζητάμε το ενδεχόμενο της μεταγραφής, αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα και πέρα από κάθε λογική. Η απορία μου όμως είναι η εξής: Πόση ισχύ έχουν οι γονείς αυτών των παιδιών και πιέζουν για αυτά τα ξεφτιλίκια και πόσα εκατομύρια έλληνες φοιτητές έχει μια ιταλική πόλη των 60.000 κατοίκων; Τι διαολο;

Όπως φαίνεται αγαπητέ/ή αρκετά μεγάλη δύναμη... Αν ανατρέξεις στα προηγούμενα ποστς θα διαβάσεις για τους γιους "διδακτώρων" και τις φιλοδοξίες τους...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απίστευτο πραγματικά. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά σ'αυτή τη χώρα: ας θυμηθούμε τις μεταγραφές από το Κόσοβο και τη λοιπή πρώην Γιουγκοσλαβία εξαιτίας του πολέμου...

Δεν είναι μακριά η μέρα που θα συζητηθεί σοβαρά από τη Βουλή το ενδεχόμενο μεταγραφής Ελλήνων φοιτητών από κάποια χώρα επειδή ανέβηκαν οι τιμές... Οικονομική κρίση!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μετά από όλα αυτά, το μόνο που μπορεί να σταματήσει τους πολιτικούς είναι να αντιληφθούν ότι θα έχουν μεγαλύτερο κόστος αν αποδεχθούν τις μεταγραφές. Πρέπει τόσο οι φοιτητές (ΣΦΙΑ) όσο και η Ιατρική Σχολή και γιατί όχι και το Πανεπιστήμιο να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ. Άμεσα, πριν είναι αργά.

Παύλος Σακκάς

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

των φοιτητών της Αγκουίλα.

Άκουιλα Άκουιλα Άκουιλα κυριε καθηγητα, ο τονος στην προπαραληγουσα!

α(ν)γκουϊλα με τον τονο στο ϊ ειναι το χελι :)

καλη συνεχεια στον αγωνα σας για να κρατηθει καθαρη η κατασταση στα ελληνικα ΑΕΙ :D και παντα να δινετε το καλο παραδειγμα ...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προωθηθεί η κατάλληλη ρύθμιση για τη μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών των Ιταλικών Σχολών από τις πληγείσες περιοχές σε αντίστοιχα ομότιμα και ομοταγή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της ημεδαπής;

2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός για τη στήριξη των Ελλήνων φοιτητών από τις πληγείσες περιοχές μέσω της χορήγησης υποτροφιών ή αύξησης των ήδη χορηγούμενων υποτροφιών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σεισμοπαθών φοιτητών;

3. Ποια προβλέπεται να είναι η διαμεσολάβηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιταλική κυβέρνηση για την ταχεία αποκατάσταση των προβλημάτων και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να διευκολύνει τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την επίσπευση των μεταγραφών μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Ελληνικού Προξενείου;»

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1. Όχι μόνο μεταγραφή, αλλά πτυχίο κατευθείαν πρέπει να δώσουν στα παιδιά! Αφού η σεισμοπάθεια είναι λόγος εισαγωγής σε ελληνικό ΑΕΙ δίκην αποζημίωσης, τότε γιατί να μην αποτελεί λόγο απόκτησης πτυχίου;

2. Υποτροφία;; Και μεταγραφή;;; Πρέπει να ζούμε σε πολύ ανεπτυγμένο κράτος και δεν το έχουμε καταλάβει. Τώρα όλοι εσείς που δεν τα καταφέρατε να περάσετε στις πανελλήνιες ή εσείς που περάσατε και μετά αποτύχατε σε εξετάσεις για κάποια υποτροφία πρέπει να έχετε ήδη καταλάβει βρε κουτά ότι απλώς δεν είναι για σας.

3. Πραγματικά το μόνο που θέλω να δω είναι να βγει το "απάνθρωπο και υποανάπτυκτο" ιταλικό κράτος και να προβεί στις "απαιτούμενες ενέργειες" (π.χ. μεταγραφή σε άλλο ιταλικό ΑΕΙ) και θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλους.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζω οι προαναφερθέντες κύριοι πολιτικοί και τα τσιράκια τους στα ΜΜΕ (ή μήπως αντίστροφα πλέον) είναι οι ίδιοι που κάθε καλοκαίρι επαινούν τα παιδιά της ελλάδας για την προσπάθεια που κατέβαλαν στις πανελλήνιες. Μάλιστα στην καθημερινή και το έθνος προ ημερών τα δύο σχετικά άρθρα (για πανελλήνιες και μεταγραφές) ήταν δίπλα δίπλα. Και τελικά ας κάνουν ότι θέλουν - έχουμε καταλάβει από καιρό τη σαπίλα τους - αλλά τουλάχιστον να μην υφιστάμεθα τη γλοιώδη προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα ρουσφέτια τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μύθοι και αλήθειες για τους σεισμοπαθείς

Η εμφάνιση προσφάτων δημοσιευμάτων, στον τύπο και σε ιστολόγια, με ανακριβές περιεχόμενο, σχετικών με το αίτημα μετεγγραφής σε ελληνικά ΑΕΙ, των Ελλήνων σεισμοπαθών φοιτητών της Λ’ Άκουϊλα, υποχρεώνει την ΕΣΦΑ στις παρακάτω διευκρινίσεις:

Μύθος πρώτος:

Οι σεισμοπαθείς φοιτητές της Λ’ Άκουϊλα ζητούν να μετεγγραφούν (κυρίως) σε ημεδαπές σχολές της Ιατρικής ή σε σχολές της αρεσκείας τους...

Αλήθεια:

Οι φοιτητές επιθυμούν την μετεγγραφή ΜΟΝΟ σε σχολές αντίστοιχες μ’ εκείνες που έχουν επιτύχει και φοιτούν στη Λ’ Άκουϊλα.

Μύθος δεύτερος:

Οι φοιτητές στην Ιταλία έχουν εισαχθεί χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.

Αλήθεια:

Η εισαγωγή στα ιταλικά πανεπιστήμια απαιτεί επιτυχή εξέταση σε Πανιταλικές εξετάσεις.

Μύθος τρίτος:

Στην Ιταλία οι φοιτητές επιτυγχάνουν στα μαθήματά τους με δωροδοκίες.

Απάντηση:

Άνευ σχολίου.

Μύθος τέταρτος:

Ήταν επιλογή τους να σπουδάσουν στη Λ’ Άκουϊλα. Γιατί ζητούν να γυρίσουν πίσω;

Αλήθεια:

Ο σεισμός του αιώνα, όμως, ΔΕΝ ήταν επιλογή τους. Πράγματι επέλεξαν να σπουδάσουν στη Λ’ Άκουϊλα· τότε που υπήρχε ως πόλη.

Μύθος πέμπτος:

Ας μετεγγραφούν σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.

Αλήθεια:

Η Σύνοδος Πρυτάνεων Ιταλικών Πανεπιστημίων (CRUI), με τη συναίνεση του ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, έλαβε απαγορευτική απόφαση για τις μετεγγραφές από τη Λ’ Άκουϊλα προς τις υπόλοιπες ιταλικές πόλεις, προκειμένου να προλάβει τον οικονομικό μαρασμό της σεισμόπληκτης πόλεως και του πανεπιστημίου της (70.000 κάτοικοι, 27.000 φοιτητές).

Μύθος έκτος:

Οι προς μετεγγραφή φοιτητές είναι χαμηλής επιστημονικής στάθμης διότι απέτυχαν στις πανελλαδικές και κρίθηκαν ακατάλληλοι για να σπουδάσουν.

Αλήθεια:

Δεν είχαν αποτύχει όλοι στις πανελλαδικές. Αρκετοί είχαν εισαχθεί σε ελληνικά ΑΕΙ, που απλά δεν επέλεξαν να εγγραφούν. ΟΛΟΙ τους όμως, επιτυχόντες και αποτυχόντες, πέτυχαν στις Πανιταλικές εξετάσεις και κρίθηκαν ικανοί να σπουδάσουν στην Ιταλία. Αν η αποτυχία στις πανελλαδικές αποτελεί απόδειξη ότι κάποιος είναι ανίκανος να σπουδάσει, τι απόδειξη αποτελεί το ότι ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα, επιστρέφει ως επιστήμονας και η Ελλάδα του επιτρέπει να ασκεί το επάγγελμά του και μάλιστα χωρίς εξετάσεις από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ; Μήπως το γενικότερο σύστημα αξιολόγησης στην Ελλάδα, για το ποιος είναι ικανός να σπουδάσει, αυτοαναιρείται κρίνοντας ικανούς, εκείνους που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε απορρίψει τελεσίδικα ως ανικάνους;

Μύθος έβδομος:

Το πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουϊλα είναι άγνωστο και χαμηλών επιδόσεων.

Αλήθεια:

Στις 13-7-09 δημοσιεύθηκε στην Ιταλία η ετήσια κατάταξη των ιταλικών πανεπιστημίων, με το πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουϊλα να κερδίζει 7 θέσεις σε σχέση με το 2008 και να κατατάσσεται 10ο σε σύνολο 68 δημοσίων πανεπιστημίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουϊλα στην εν λόγω κατάταξη:

α) Ήλθε πρώτο μεταξύ ΟΛΩΝ των πανεπιστημίων του ιταλικού Νότου και Κέντρου, υστερώντας μόνο έναντι μερικών εκ της αφρόκρεμας των πανεπιστημίων του βιομηχανικού ιταλικού Βορρά.

β) Ξεπέρασε ακόμη και τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας Ρώμης «Λα Σαπιέντσα» και «Τορ Βεργκάτα».

γ) Οι πρωτοετείς πχ. της Ιατρικής της Λ’ Άκουϊλα είναι 130 και κάθε χρόνο οι αποφοιτήσαντες κυμαίνονται από 15 ως 45 (ποσοστό 10 – 35%), ενώ στην Αθήνα οι ίδιοι πρωτοετείς είναι 240 και κάθε χρόνο λαμβάνουν πτυχίο 500 έως 600 περίπου φοιτητές (200 – 250%) συμπεριλαμβανομένων και των κάθε λογής μετεγγραφέντων, κατά τη διάρκεια της φοίτησης ΧΩΡΙΣ πανελλαδικές, των οποίων η επιστημονική και σπουδαστική στάθμη μπορεί να είναι αμφισβητίσιμη.

δ) Επειδή στις ανεπτυγμένες χώρες, οι επιδόσεις των πανεπιστημίων είναι σε σημαντικό βαθμό ανάλογες των κονδυλίων που τους παρέχονται, αποτελεί παράδοξο να υποστηρίζει κανείς, ότι η 7η παγκόσμια οικονομική δύναμη και μέλος του G8 έχει πανεπιστήμια χαμηλότερης στάθμης, από μία χώρα στην 27η παγκόσμια οικονομική κατάταξη, με το 1/7 του ΑΕΠ της πρώτης και το 1/10 των δαπανών για την Παιδεία. Εξάλλου οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η Ιταλία έχει 3 πανεπιστήμια στις 150 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης για τα πανεπιστήμια, έναντι κανενός της Ελλάδος, 7 στις πρώτες 300 ένατι ενός της χώρας μας και 20 στις πρώτες 500 έναντι 2 της Ελλάδος και ενός της Τουρκίας (ARWU 2007 και 2008).

ε) Στην Ιταλία δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο και έχει να χαθεί διδακτική ώρα, από κατάληψη, πάνω από τρεις δεκαετίες.

Μύθος όγδοος:

Αντί της μόνιμης και οριστικής μετεγγραφής τους σε ελληνικά Πανεπιστήμια, θα ήταν καλή λύση να έλθουν στην Ελλάδα για λίγους μήνες με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών.

Απάντηση:

Ακόμη και η πρόταση αυτή (η προσωρινή ανταλλαγή δηλαδή, αντί της μόνιμης μετεγγραφής) στο βάθος της παραδέχεται ότι η ζωή και οι σπουδές στη Λ’ Άκουϊλα δεν μπορούν να συνεχιστούν και ότι πρέπει οι φοιτητές με κάποιο τρόπο να απεγκλωβιστούν, κάτι που αποτελεί πάγια θέση των φοιτητών. Επειδή η μόνιμη μετεγγραφή ζητείται κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους, η παραπάνω θέση όπως έχει προταθεί να εφαρμοστεί, πάσχει εμφανώς στα εξής:

α) Αποκλείει το 61% των Ελλήνων φοιτητών (145 τελειοφοίτους και επί πτυχίω). Άραγε οι τελευταίοι είναι λιγότερο άνθρωποι από το υπόλοιπο 39%;

β) Απαιτεί τη συμφωνη γνώμη της ιταλικής πλευράς, και δη του πληγέντος πανεπιστημίου, το οποίο δεν μπορεί να εξαναγκασθεί από την Ελλάδα σε συναίνεση, την ώρα που απελπισμένα προσπαθεί να συγκρατήσει και τον τελευταίο του φοιτητή για να επιβιώσει.

γ) Η περίοδος ανταλλαγής, προτείνεται να είναι δωδεκάμηνη με επανεκτήμιση της κατάστασης. Ποιος θα είναι ο επανεκτιμητής και ποιος μπορεί από την Ελλάδα να εγγυηθεί ότι σε ένα χρόνο, όλα θα είναι όπως πριν στη Λ’ Άκουϊλα, όταν η Ιταλική Κυβέρνηση εκτιμά ότι για να είναι απλώς και μόνο ανεκτή η ζωή στην πόλη, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 έτη, ενώ ο Δήμαρχος εκτιμά για το ίδιο, το λιγότερο 25;

δ) Τι εγγυήσεις μπορεί να δοθούν στους Έλληνες, που θα επιστρέψουν στα χαλάσματα μετά από ένα έτος, ότι θα αναγνωριστούν τα μαθήματα που πέρασαν εδώ και δε θα τύχουν εκδικητικής συμπεριφοράς από τους εκεί καθηγητές, διότι εγκατέλειψαν τη σεισμόπληκτη πόλη την ώρα που τους είχε περισσότερο ανάγκη;

ε) Ποιο είναι το ουσιαστικό κέρδος για την Ελλάδα του να ταλαιπωρεί πέρα – δώθε 255 απελπισμένους σεισμοπαθείς φοιτητές, αφού τελικά όταν αποφοιτήσουν (είτε εδώ, είτε εκεί) πάλι στην χώρα μας θα επιστρέψουν να ασκήσουν τα επαγγέλματά τους και μάλιστα χωρίς εξετάσεις από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ;

Όταν, κάποτε η Πανδώρα άνοιξε το κουτί της και απελευθέρωσε όλα τα κακά (την κακεντρέχεια, τη συκοφαντία, το φθόνο, το συμπλεγματισμό, τη σκοπιμότητα, τη μεροληψία και τη στρέβλωση της αλήθειας μεταξύ άλλων) στο τέλος άφησε μόνο την Ελπίδα, το μόνο που έχει απομείνει πια στους Έλληνες σεισμοπαθείς φοιτητές της Λ’ Άκουϊλα σήμερα. Η τροπολογία που προστέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας, αυτές τις μέρες, για την μόνιμη μετεγγραφή των φοιτητών, ούτε κομματικά ψηφοθηρική είναι, αφού έχει υπογραφεί από πάνω από 40 Βουλευτές όλων των κομμάτων, το διάστημα των τελευταίων δέκα εβδομάδων, ούτε πρωτόγνωρη για τα ελληνικά νομοθετικά χρονικά, δεδομένου ότι σε τουλάχιστον άλλες τρεις διακριτές περιπτώσεις (Βοσνία 91-92, Πρίστινα 98-99 και πρώην ΕΣΣΔ 1991-2000) έγινε ακριβώς το ίδιο: Απεγκλωβισμός Ελλήνων (ή ελληνικής καταγωγής στην τρίτη περίπτωση) φοιτητών από κατεστραμμένες πόλεις του εξωτερικού, όπου φοιτούσαν.

Ευχαριστούμε ειλικρινά όλους τους Βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία και προκαταβολικά τον Υπουργό, διότι έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα ενσκύψει με ανθρωπιά και υπευθυνότητα στο δράμα των Ελλήνων της Λ’ Άκουϊλα, για το οποίο δεν ευθύνονται, δίδοντας οριστική λύση, χωρίς να αδικηθεί κανείς.

Επιτροπή Σεισμοπαθών Φοιτητών Άκουϊλας – ΕΣΦΑ

Επιτροπή Γονέων ΣΦΑ

http://troktiko.blogspot.com/2009/07/blog-post_4086.html

Σχόλιο: όποιος διαβάσει προσεχτικά το παραπάνω παραλήρημα αλλά και κάποιο από τα προηγούμενα παραληρήματα θα δει πως ο συντάκτης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο το ίδιο άτομο. Ποιος άραγε; :splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παιδιά μην το συζητάμε κι από πάνω, αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Ας μας πει ο κύριος Σακκάς με ποιον τρόπο εργάζεται αυτός ως γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου και τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συνάδελφοι,

Σήμερα 26/709 στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, έχω ένα άρθρο γενικά για τα Κολέγια και τα ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΙ

Φτάσαμε και πάλι καλοκαιριάτικα να προσπαθούμε να «τακτοποιήσουμε», με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περάσουν σε κάποιο θερινό τμήμα της Βουλής, το αλαλούμ που επικρατεί στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά το Λύκειο, ο κάθε απόφοιτος, ή μάλλον η κάθε Ελληνική οικογένεια, ακολουθεί τον δικό της δρόμο. ΑΕΙ ή ΤΕΙ, του κέντρου ή της περιφέρειας, ΑΕΙ του εξωτερικού, είτε εντός της ΕΕ είτε εκτός, ή τέλος ιδιωτικό ΑΕΙ ή Κολέγιο, του οποίου η έδρα μεν βρίσκεται συνήθως στο εξωτερικό, αλλά οι σπουδές πραγματοποιούνται στην χώρα μας.

Σε όλο αυτό το μενού αντιστοιχούν και ποικίλες «χρεώσεις» για τις οικογένειες. Άλλοτε φανερές και άλλοτε κρυφές. Εκείνο όμως που στις περισσότερες φορές είναι τελείως θολό, ή αναφέρεται σε «ψηλά γράμματα» είναι η επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων, όλων αυτών των ποικιλώνυμων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκεί νομίζω, η Πολιτεία οφείλει να επέμβει. Αντί να εξαντλείται σε αλυσιτελείς αξιολογήσεις τμημάτων, υποδομών, καθηγητών και πτυχίων, που όχι μόνο περίπλοκες και εξαιρετικά δύσκολες αποδεικνύονται, αλλά και οδηγούν σε συγκρούσεις με την κοινοτική νομοθεσία και κάποιες φορές σε κατάφορες αδικίες. Για παράδειγμα στον χώρο της Ιατρικής που γνωρίζω καλά και που υποτίθεται είναι από τους καλύτερα περιγεγραμμένους, είναι άδικο να έχει την ίδια βαρύτητα το πτυχίο ενός επιμελούς φοιτητού της Ιατρικής της Αθήνας και ενός που αποφοίτησε από κάποιο Ιατρικό τμήμα, χώρας πρόσφατου μέλους της ΕΕ, στην οποία αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που πουλούσαν πτυχία Ιατρικής.

Απάντηση σε αυτό το αλαλούμ μπορεί να δοθεί μόνο με την θεσμοθέτηση διαγωνισμών, για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Στα πρότυπα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, προκειμένου να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση, κατοχυρώνοντας έτσι το επαγγελματικό τους δικαίωμα, σε αυτά τα πρότυπα μπορεί να κινηθεί η Κυβέρνηση.

Μπορεί να καλέσει τους αναγνωρισμένους επαγγελματικούς συλλόγους, πολλοί από τους οποίους είναι άλλωστε ΝΠΔΔ, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλους. Να καθορίσουν εξειδικεύσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων και αντίστοιχη εξεταστέα ύλη και με την τεχνογνωσία και βοήθεια του ΑΣΕΠ να προκηρύσσονται δυο φορές τον χρόνο εξετάσεις.

Επαγγελματικό δικαίωμα θα αποκτά όποιος περάσει την βάση της βαθμολογίας, έχοντας βέβαια προηγουμένως το τυπικό προσόν του «πτυχίου», το οποίο απλά θα του δίνει το δικαίωμα να συμμετέχει στις εξετάσεις. Προτείνω λοιπόν η έμφαση να δοθεί στην διεξαγωγή των πρότυπων αυτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ και όχι στην αναζήτηση αξιολογικών κριτηρίων των ποικιλώνυμων σπουδών. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι θα μπορέσουν, με αυτόν τον τρόπο να καθορίσουν την δυσκολία με την οποία κάποιος, θα μπορέσει να αποκτήσει τα προσόντα για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Για παράδειγμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με τα θέματα που θα καθορίζει και την βαθμολόγηση των γραπτών που θα κάνει, θα επιτρέπει σε όποιους συγκεντρώσουν την βάση, να λάβουν την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, ασχέτως της προέλευσης και της αξίας του πτυχίου που θα προσκομίζουν οι υποψήφιοι.

Επιπλέον στην ειδική αυτή περίπτωση της Ιατρικής, ο βαθμός στις εξετάσεις αυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει και κριτήριο προτεραιότητας, για την επιλογή θέσης άσκησης για ειδικότητα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αυτό θα έλυνε ένα χρόνιο πρόβλημα των αποφοίτων μας, που μοιράζονται τις θέσεις ειδικότητας, με όλους όσους έχουν πτυχίο από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή έχουν «περάσει» τις εξετάσεις του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.

Με τον τρόπο αυτό, οι Ελληνικές οικογένειες δεν θα ξοδεύονται άσκοπα, στέλνοντας τους νέους τους σε ποικιλώνυμα ιδρύματα μεταλυκιακής εκπαίδευσης, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, για την εξασφάλιση ενός «πτυχίου». Η απόκτηση του «πτυχίου», δεν θα οδηγεί αυτόματα σε εξασφάλιση αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άρα η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, θα αποκτήσει και πάλι κυρίαρχο ρόλο στην καριέρα των νέων και δεν θα είναι ένα τυπικό βήμα, στην πορεία για την αγορά εργασίας. Ο νέος προκειμένου να περάσει επιτυχώς στις αυστηρές εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας, θα πρέπει να έχει γνώσεις, που μόνο ένα σοβαρό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέχει. Το παράδειγμα λειτουργεί ήδη στο επίπεδο του Λυκείου στη χώρας μας. Ο νόμος της αγοράς θα επιβραβεύσει τα άξια ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα θέσει στο περιθώριο όσα ιδρύματα χορηγούν ένα τυπικό και αναξιόπιστο «πτυχίο».

Παύλος Σακκάς

Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ

Οι προτάσεις αυτές μπορεί να είναι η μόνη εφαρμόσιμη πρόταση εξόδου από τα αδιέξοδα που προτείνονται από διάφορες πλευρές.

Θα ήθελα και την γνώμη εκείνων που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Των φοιτητών μας.

Όσον αφορά την Λ Άγκουιλα, έχω στείλει ένα άρθρο στην Καθημερινή και αναμένω να το δημοσιεύσει.

Πάντως δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί και τα δύο μεγάλα κόμματα "χύνουν δάκρυα" για τους σεισμοπαθείς. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και με τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην ΠΟΣΔΕΠ.

Παύλος Σακκάς

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για παράδειγμα στον χώρο της Ιατρικής που γνωρίζω καλά και που υποτίθεται είναι από τους καλύτερα περιγεγραμμένους, είναι άδικο να έχει την ίδια βαρύτητα το πτυχίο ενός επιμελούς φοιτητού της Ιατρικής της Αθήνας και ενός που αποφοίτησε από κάποιο Ιατρικό τμήμα, χώρας πρόσφατου μέλους της ΕΕ, στην οποία αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που πουλούσαν πτυχία Ιατρικής.

Αφού τα γνωρίζεις καλά κύριε Σακκά τα περί ιατρικού χώρου δεν μας δίνεις στοιχεία για τα κυκλώματα αυτά; Μην γίνεσαι φερέφωνο κάποιου δημοσιογραφίσκου (π.χ. Δρακοντίδη) που εδώ και 4 μήνες ψάχνει να δώσει απαντήσεις για το μέγα σκάνδαλο που δημοσίευσε στην εφημερίδα πρώτο θέμα.

Αυτό θα έλυνε ένα χρόνιο πρόβλημα των αποφοίτων μας, που μοιράζονται τις θέσεις ειδικότητας, με όλους όσους έχουν πτυχίο από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή έχουν «περάσει» τις εξετάσεις του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.

Τις εξετάσεις του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ τις «περάσανε» αφού τους βαθμολόγησαν οι συνάδελφοί σας. Έχετε κάτι να προσθέσετε για τους συναδέλφους σας;

Εσείς μπορείτε να μου απαντήσετε σε μία απορία;

Την εξέταση στο μάθημα της ορθογραφίας πως την «περάσατε» :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα ήθελα και την γνώμη εκείνων που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Των φοιτητών μας.

Όσον αφορά την Λ Άγκουιλα, έχω στείλει ένα άρθρο στην Καθημερινή και αναμένω να το δημοσιεύσει.

Πάντως δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί και τα δύο μεγάλα κόμματα "χύνουν δάκρυα" για τους σεισμοπαθείς. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και με τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην ΠΟΣΔΕΠ.

οι φοιτητες ειναι ''σας'' κυριε μου, αλλα γνωμη εχουμε και οι υπολοιποι φορολογουμενοι που τους / σας πληρωνουμε. οσο και αν δεν σας / τους αρεσει αυτο.

για την ορθογραφια μαλλον εχει ενα δικιο ο συναδελφος - εντοπιζω μια δυσκολια ιδιαιτερα στις ξενες λεξεις ...?

οσο για τις παραταξεις, απο ποτε ειναι προβλημα? οταν κρατανε τα ΑΕΙ της χωρας στα χερια τους και ετσι κανουν πολλοι τη δουλεια τους πιο ανετα ειναι οκ και τωρα που (μοιαζει να) διαφωνειτε ειναι υποκριτες?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα σας κύριε Σακκά. Με όλο τον σεβασμό για την θέση σας, έχετε γράψει πολλές ανακρίβειες τις οποίες όμως προτιμώ να μην σχολιάσω -όπως ακριβώς έχουν γραφεί ανακρίβειες από την ΕΣΦΑ. Επιτρέψτε μου ωστόσο να σχολιάσω κάποια σημεία της τελευταίας σας δημοσίευσης.

...η επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων, όλων αυτών των ποικιλώνυμων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκεί νομίζω, η Πολιτεία οφείλει να επέμβει.

Συμφωνώ εδώ, μα όχι στην συνέχεια:

Αντί να εξαντλείται σε αλυσιτελείς αξιολογήσεις τμημάτων, υποδομών, καθηγητών και πτυχίων, που όχι μόνο περίπλοκες και εξαιρετικά δύσκολες αποδεικνύονται, αλλά και οδηγούν σε συγκρούσεις με την κοινοτική νομοθεσία και κάποιες φορές σε κατάφορες αδικίες. Για παράδειγμα στον χώρο της Ιατρικής που γνωρίζω καλά και που υποτίθεται είναι από τους καλύτερα περιγεγραμμένους, είναι άδικο να έχει την ίδια βαρύτητα το πτυχίο ενός επιμελούς φοιτητού της Ιατρικής της Αθήνας και ενός που αποφοίτησε από κάποιο Ιατρικό τμήμα, χώρας πρόσφατου μέλους της ΕΕ, στην οποία αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που πουλούσαν πτυχία Ιατρικής.

Εφόσον τάσσεστε κατά της αξιολόγησης Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τμημάτων, υποδομών, καθηγητών και πτυχίων πώς μπορείτε να εκφέρετε άποψη και κυρίως σε ποια κριτήρια βασίζετε την σύγκριση με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής βάζοντας μάλιστα εισαγωγικά παρακάτω στο πτυχίο?

Απάντηση σε αυτό το αλαλούμ μπορεί να δοθεί μόνο με την θεσμοθέτηση διαγωνισμών, για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. ... Να καθορίσουν εξειδικεύσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων και αντίστοιχη εξεταστέα ύλη και με την τεχνογνωσία και βοήθεια του ΑΣΕΠ να προκηρύσσονται δυο φορές τον χρόνο εξετάσεις. ... Για παράδειγμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με τα θέματα που θα καθορίζει και την βαθμολόγηση των γραπτών που θα κάνει, θα επιτρέπει σε όποιους συγκεντρώσουν την βάση, να λάβουν την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, ασχέτως της προέλευσης και της αξίας του πτυχίου που θα προσκομίζουν οι υποψήφιοι.

Επιπλέον στην ειδική αυτή περίπτωση της Ιατρικής, ο βαθμός στις εξετάσεις αυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει και κριτήριο προτεραιότητας, για την επιλογή θέσης άσκησης για ειδικότητα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αυτό θα έλυνε ένα χρόνιο πρόβλημα των αποφοίτων μας, που μοιράζονται τις θέσεις ειδικότητας, με όλους όσους έχουν πτυχίο από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή έχουν «περάσει» τις εξετάσεις του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. ...

Η απόκτηση του «πτυχίου», δεν θα οδηγεί αυτόματα σε εξασφάλιση αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων. ... Ο νέος προκειμένου να περάσει επιτυχώς στις αυστηρές εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας, θα πρέπει να έχει γνώσεις, που μόνο ένα σοβαρό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέχει. ...

Οι προτάσεις αυτές μπορεί να είναι η μόνη εφαρμόσιμη πρόταση εξόδου από τα αδιέξοδα που προτείνονται από διάφορες πλευρές.

Θα ήθελα και την γνώμη εκείνων που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Των φοιτητών μας.

Σφάλλετε διότι οι φοιτητές σας κύριε Σακκά -σε περίπτωση που το αγνοείτε- αυτή την στιγμή έχουν καθαρό προβάδισμα σε σύγκριση με τους φοιτητές εξωτερικού, διότι με την λήψη πτυχίου αποκτούν αυτόματα άδεια ασκήσεως και δηλώνουν για ειδικότητα. Αυτό ασφαλώς δεν ισχύει για απόφοιτους εξωτερικού, οι οποίοι παράλληλα με το πτυχίο οφείλουν να προσκομίσουν άδεια ασκήσεως από την χώρα λήψης πτυχίου (κατόπιν εξετάσεων). Σε αντίθετη περίπτωση, περνάνε εξετάσεις για αναγνώριση πτυχίου. (Τα εισαγωγικά στο περνάνε ας μου επιτραπεί να τα αποφύγω.)

Όπως καταλαβαίνετε, συζητάμε για διαδικασίες αρκετά χρονοβόρες προς όφελος των αποφοίτων σας -και πολύ σωστά, να συμπληρώσω. Προσέξτε όμως σας παρακαλώ ότι οι τελευταίοι δεν κρίνονται για το επίπεδο γνώσεών τους.

Την πρότασή σας θ'αφήσω να την σχολιάσουν οι ίδιοι -όπως επιθυμείτε, εξάλλου- δίχως να εκφραστώ. Μα ας έχουμε στο νου μας πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, άρα τα σύνορα σε ορισμένα θέματα έχουν διακοσμητικό ρόλο. Κοινώς, η άδεια ασκήσεως από χώρα-μέλος της ΕΕ κατοχυρώνει το δικαίωμα άσκησης και στις υπόλοιπες.

Όσον αφορά την Λ Άγκουιλα, έχω στείλει ένα άρθρο στην Καθημερινή και αναμένω να το δημοσιεύσει.

Πάντως δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί και τα δύο μεγάλα κόμματα "χύνουν δάκρυα" για τους σεισμοπαθείς. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και με τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην ΠΟΣΔΕΠ.

Συμφωνώ μαζί σας πως το θέμα δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ελλάδας, πως αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να μετεγγραφούν σε άλλα Πανεπιστήμια της Ιταλίας, μα δεν μπορώ να μην επιστήσω την προσοχή σας σε κάτι.

Εγώ κι εσείς συζητάμε έχοντας την σιγουριά της στέγης πάνω από τα κεφάλια μας... Αυτό είναι το μόνο ελαφρυντικό που δίνω στα παιδιά και τις οικογένειές τους, διότι αν εμείς κύριε Σακκά βρισκόμασταν στην θέση του φοιτητή και του γονιού αντίστοιχα, η αντίδρασή μας πιθανότατα θα ήταν ολόιδια με αυτούς που (κατα)κρίνουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκεί νομίζω, η Πολιτεία οφείλει να επέμβει. Αντί να εξαντλείται σε αλυσιτελείς αξιολογήσεις τμημάτων, υποδομών, καθηγητών και πτυχίων, που όχι μόνο περίπλοκες και εξαιρετικά δύσκολες αποδεικνύονται, αλλά και οδηγούν σε συγκρούσεις με την κοινοτική νομοθεσία και κάποιες φορές σε κατάφορες αδικίες. Για παράδειγμα στον χώρο της Ιατρικής που γνωρίζω καλά και που υποτίθεται είναι από τους καλύτερα περιγεγραμμένους, είναι άδικο να έχει την ίδια βαρύτητα το πτυχίο ενός επιμελούς φοιτητού της Ιατρικής της Αθήνας και ενός που αποφοίτησε από κάποιο Ιατρικό τμήμα, χώρας πρόσφατου μέλους της ΕΕ, στην οποία αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που πουλούσαν πτυχία Ιατρικής.

Το πτυχιο θεωρειται πουλημενο μονο εφοσον εχει προηγηθει παραδακι ή τενεκες με λαδι? Γιατι θυμαμαι να αναφερεστε στο τροπο που τα μελη των παραταξεων, γνωστοι, φιλοι και συγγενεις καθηγητων, καταφερνουν να περνουν με τοση ευκολια μαθηματα. Ή συμπληρωνω εγω μαθηματα (eh-hm) τα οποια για να γραψεις ενα 8, δηλαδη σχεδον Αριστα, θα πρεπει να διαβασεις μοναχα 100 απαντημενες multiple choice ερωτησουλες, 3 ωρες πριν την εξεταση, και οχι υλη πανω κατω με το μισο Synopsis των Kaplan-Saddock πως συμβαινει σε καθε Ιατρικη Σχολη? Δεν πρεπει αποτελει εκπληξη που οι μισοι ασθενεις στο ελληνικο νοσοκομειο χαρακτηριζονται ΝΦΔιαρηδες.

Γιατι λοιπον το πτυχιο της "Ιατρικης Σχολης" στην οποια ανηκετε δεν εχει το ιδιο (χαμηλοτατο) κυρος?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι εξετάσεις για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος είναι κατά τη γνώμη μου πολύ καλή ιδέα. Το γεγονός ότι δεν θα είναι διαγωνιστικές δηλ. απλά θα πρέπει κάποιος να περάσει τη βάση, αφαιρούν και ένα σημαντικό επιχείρημα από τους πολέμιους των εξετάσεων, ότι δηλ. κάποιος θα προσπαθήσει να τους φάει αδίκως τη θέση. Το χαμηλό επίπεδο και η υπερπληθώρα ιατρών καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη λήψης μέτρων ελέγχου στην πρόσβαση για ειδικότητα, έστω και με τη παραπάνω μορφήβ 9κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχουν αξιλογικές εξετάσεις όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, στην ελλάδα όπου το πολιτικό κόστος και η άποψη του καθενός ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να τον εκπαιδεύσει αφού αυτός το αποφάσισε είναι σημαντικότερο από το καλό των ασθενών. Οπότε κάθε τέτοια προσπάθεια θα πνίγεται στη θύελλα των αντιδράσεων (άλλες αυθόρμητες και άλλες εκ του πονηρού). Όσο για τα περί αποφοίτων εσωτερικού και εξωτερικού και αξίας αυτών είναι ένα θέμα υπαρκτό (κυρίως από την πλευρά αξιοποίησης του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού), αλλά όχι ταυτόσημο με το πρόβλημα της ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είχαμε κι είχαμε την σάρα και την μάρα, τώρα θα ρθει και το κακό συναπάντημα. Κι εγώ όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας έκανα 17 ώρες να μιλήσω στο κινητό με τους γονείς μου, έπρεπε φαντάζομαι να ζητήσω μεταγραφή από τα Γιάννενα στην Αθήνα γιατί αν ξαναγίνει τέτοιος σεισμός τουλάχιστον να είμαι κοντά τους...Δεν έχω λόγια να πω για τα "καημένα παιδιά" που πάνω στο πτώμα του άτυχου συμφοιτητή τους, θέλουν να εισπράξουν προνόμια ανήκουστα, κοράκια ε κοράκια...Δλδ συγνώμη, οι Γερμανοί φοιτητές της Άκουιλα θα πάνε στην Γερμανία να συνεχίσουν τις σπουδές τους; Και αφού ντε και σώνει θέλουν να πάνε σε ιατρικές της Ελλάδας, να πάνε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Κρήτη...όχι να μου πιάσουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αλλά σου λέει αφού κάνω και κάνω λαμογιά να την κάνω σωστά ρε αδερφέ, αφού ξετσιπωσιά είναι, ας μην κρατήσω κανένα πρόσχημα.

Και αυτά περί στέγης στο κεφάλι, και πάρτο γεράνι μας, πάρτο στεφάνι μας, στην Άκουιλα πια δεν έχουμε ζωή, τα ακούμε βερεσέ πείτε τους. Εγώ δεν ξέρω κανά φτωχόπαιδο από την Άνω Ραχούλα να έχει τα λεφτά να μου πηγαίνει για σπουδές στις Ιταλίες. Είναι και καρμίρηδες συν τις άλλοις (τυπικό για πλουσιόπαιδα).

Δλδ μόνο τα δικά μας τα κακομαθημένα θα φύγουν από την Άκουιλα να έρθουν στην μαμά τους να τους πλένει και να τους μαγειρεύει; Όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές τί θα κάνουν;

Να μην γίνει καμία μεταγραφή. Ας δώσουν κάποια οικονομική βοήθεια να "ορθοποδήσουν" από την καταστροφή (δεν έχουν ρούχα να φορέσουν, οι Βασιλάκηδες Καΐλες) και κάποια υποτροφία έστω. Αλλά αυτό είναι ανήκουστο!!! Νταξ ανήκουστο δεν είναι γιατί κι εκείνοι οι Σέρβοι φοιτητές που πήραν μεταγραφή ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ(!!!!)μετά ζητούσαν να έρθουν Ελλάδα γιατί λέει κινδύνευαν! Σώωωωωπα! Αυτά βλέπουν και οι Ακουιλιάτες και σου λέει (όπως όλοι στην Ελλάδα) αφού έκανε αυτός την παρανομία γιατί όχι κι εγώ; Ίσως γιατί δεν το κάνει λιγότερο παράνομο το ότι έχει ξαναγίνει; Αλλά από ανθρώπους που σκυλεύουν πτώματα κατά αυτό τον τρόπο τί να περιμένεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε λιγο θα μας πειτε οτι πρεπει να νιωθουνε και ενοχες που τους χτυπησε ο εγκελαδος... Ρε κατι πολυ κακο συμβαινει στην Ελλαδα κι εχουμε χασει την ανθρωπια μας. Τοσος πολυς κυνισμος δεν ειναι φυσιολογικος. Γι αυτο μετα βλεπεις ανθρωπους που πατανε επι πτωματων, που ασκουν το επαγγελμα τους ανηθικα, που μοιαζουν ενα ματσο μπουρτζοβλαχοι που ξαφνικα τους δωσανε μια καποια εξουσια στα χερια τους και ειναι ετοιμοι να βγαλουν ολο τον κομπλεξισμο τους. Τετοιο καταστροφικο σεισμο εχει να δει η Ελλαδα πολλα χρονια. Δεν μπορειτε να συγκρινετε τον σεισμο της Αθηνας με αυτον της Λ'Ακουιλας, ημαρτον! Δειτε φωτογραφιες ρε παιδια! Εχει πεσει η μιση πολη μιλαμε, και πολλα κτιρια ειναι ακαταλληλα!

Κι εγω ειμαι σκεπτικος ως προς το κατα ποσο ειναι σωστο να τους δωσουν μεταγραφη στην Ελλαδα, αλλα βαζω και τον εαυτο μου στη θεση τους, βρισκονται σε αδιεξοδο. Αν νομιζετε οτι με το να μην τους παρουν μεταγραφη, λυνεται καποιο ουσιαστικο προβλημα, τοτε ειστε πολυ γελασμενοι. Ουτως η αλλως οι περισσοτεροι Ελλαδα θα γυρισουν. Αλλου πρεπει να στραφει η προσοχη μας. Η ΕΟΚ πλεον εχει ανοιχτα συνορα, που σημαινει οτι αδεια εξασκησεως επαγγελματος σε οποιοδηποτε κρατος μελος, συνεπαγεται αυτοματη αναγνωριση. Οπως εσυ μπορεις να πας στην Ισπανια ετσι πρεπει να δεχθεις και τον Ισπανο, ποσο μαλλον τον Ελληνα...Ειναι πραγματικα γελοιο να γινονται αποδιοπομπαιος τραγος οι Ελληνες αποφοιτοι εξωτερικου. Ο συνωστισμος στις ειδικοτητες ειναι απορροια της προβληματικης δομης του Ελληνικου συστηματος. Τα αλλα κρατη το εχουν λυσει διαφορετικα το θεμα. Ελεγχουν ποιος μπαινει στην ειδικοτητα δινοντας καποιο αβανταζ στους αποφοιτους των πανεπιστημιων τους, κι οχι οπως στην Ελλαδα που μπαινει η σαρα και η μαρα χωρις κανεναν ελεγχο! Και ποιος αλλωστε δινει την εγγυηση στον Ελληνα πολιτη οτι ο αποφοιτος Αθηνων ειναι καλυτερος γιατρος απο τον αποφοιτο Λ'Ακουιλας η Ταγκανικας? Εχω βαρεθει να το ξαναλεω...Το να βολευτουνε οι Ελληνες αποφοιτοι δεν ειναι ο πρωτευον στοχος! Σκοπος πρεπει να ειναι η καλυτερευση της ποιοτητας των ειδικευομενων, της ποιοτητας των πανεπιστημιων...Απαξ και γινει αυτο, τα υπολοιπα με τα χρονια θα ακολουθησουν. Οι αθλιοι φοιτητες ετσι δεν θα παρουνε ποτε ειδικοτητα στην Ελλαδα, απ οπου κι αν ερχονται, διοτι εστω και ενα αβανταζ δεν κανει θαυματα οταν ο διαγωνισμος ειναι αξιοκρατικος.

Αναρωτιεμαι οσοι ωρυονται για τα πλουσιοπαιδα, ποσο ξοδευανε στις ελληνικες πολεις που περασανε. Πολλοι πηγανε Λ'Ακουιλα γιατι ακριβως ξοδευανε λιγοτερα σε σχεση με αλλες πολεις της Ιταλιας. Αναρωτιεμαι επισης, ποσοι μπηκανε στην Ελλαδα χωρις να ξοδεψουνε στα φροντιστηρια...Μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας λοιπον, πλουσιοπαιδα υπαρχουν παντου, οπως και παιδια που δουλευουν και συντηρουν τις σπουδες τους. Το κουλο βεβαια ειναι οτι ολα αυτα λεγονται στη χωρα οπου πλεον δεν υπαρχουν παιδια που να μην κανουν φροντιστηριο Αγγλικα απο τα 6 τους, + 2η γλωσσα πολλα, 3 πλεον χρονια στα φροντιστηρια για να μαθουν να κανουν ταχυδακτυλουργικα με πεντε πραγματα που γραφει το βιβλιο αλλα που δεν θα τους χρησιμευσουν σε τιποτα στην ζωη... Αντ' αυτου, προτεινω να δοθει περισσοτερη βαση στις ανθρωπιστικες επιστημες, μιας και τα σχολεια μας πλεον βγαζουν ΖΩΑ...Βγαλτε ανθρωπους ρε, οχι τεχνοκρατες!

Και για να τελειωνω μιας και ηθελα να πω πολλα κι εχασα την μπαλα τελικα, την περιοδο που ημουνα στην Πολωνια, ετυχε να γνωρισω Σουηδους που σπουδαζανε ιατρικη στην Πολωνια με σκοπο να γυρισουνε με πτυχιο στην πατριδα τους, και επισης Aμερικανους που σπουδαζανε σε αγγλοφωνο και ετοιμαζανε παραλληλα τα USMLEs, για να μην μιλησω για Ολλανδους που σπουδαζουν Βελγιο...Σε αυτες τουλαχιστον τις χωρες, το θεμα ειναι ξεκαθαρο ως προς την προσληψη και την ευρεση εργασιας, δεν υπαρχει χωρος για τις τυπικες ελληνικες κατινιες, ο καθενας διατηρει την αξιοπρεπεια του...Αυτα απο μενα, και καλο θα ηταν που και που να κοιταμε το κοινο καλο, κι οχι μονο την παρτη μας. :antegeia:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

To πώς πρέπει να αξιολογούνται τα πτυχία από όπου κι αν προέρχονται είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, και ενώ όλοι συμφωνούμε να μπουν εξετάσεις, όταν πάει να θεσπισθεί κάτι, όλες οι παρατάξεις και παρατρεχάμενοι τρέχουν να το καταργήσουν.

Το θέμα είναι άλλο...οι φοιτητές της Άκουιλα έχουν κάθε δικαίωμα αναγνώρισης του πτυχίου τους πανευρωπαϊκά αφού το πάρουν από το ίδιο ή κάποιο άλλο ιταλικό πανεπιστήμιο. Γιατί να έχουν δικαίωμα μεταγραφής ΠΡΙΝ το πτυχίο σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Και ξαναρωτώ...οι υπόλοιποι ευρωπαίοι φοιτητές της Άκουιλα θα μεταγραφούν στις πατρίδες τους;

Όσο για τα κόμπλεξ, άσε μας ρε έπεμπος...αμέσως εμείς έχουμε κόμπλεξ...και όχι εσείς άδικο. Όποιος λέει την κοινή λογική αμέσως καραμέλα κόμπλεξ. Επειδή όλοι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ε όχι...εγώ θα λέω αυτό που σκέφτεται ένας άνθρωπος στο χωριό εκεί που βόσκει τα πρόβατά του και πας και του πεις "παππού, κάποιος που είχε την ατυχία και του ψόφησε η κατσίκα, απαιτεί την κατσίκα του γείτονα;" "όχι παιδάκι μου, το πολύ πολύ να ζητήσει λίγο γάλα και δανεικά να πάρει μια άλλη κατσίκα" "και ενώ δεν έχει δική του κατσίκα, ναι μεν απαιτεί την κατσίκα αλλά του βρωμάει κιόλας ότι είναι σκάρτη τί είναι;" "ο τρελός του χωριού"

Δεν λέω ότι δεν ήταν ατυχία που τους χτύπησε ο σεισμός, να τους βοηθήσουν οικονομικά, με μια υποτροφία, αλλά αυτοί αμέσως το μυαλό τους στην μεταγραφή...δλδ το όνειρο κάθε φοιτητή εξωτερικού είναι να πάρει μεταγραφή στο σκάρτο ελληνικό πανεπιστήμιο...ήμαρτον...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε λιγο θα μας πειτε οτι πρεπει να νιωθουνε και ενοχες που τους χτυπησε ο εγκελαδος... Ρε κατι πολυ κακο συμβαινει στην Ελλαδα κι εχουμε χασει την ανθρωπια μας. Τοσος πολυς κυνισμος δεν ειναι φυσιολογικος. Γι αυτο μετα βλεπεις ανθρωπους που πατανε επι πτωματων, που ασκουν το επαγγελμα τους ανηθικα, που μοιαζουν ενα ματσο μπουρτζοβλαχοι που ξαφνικα τους δωσανε μια καποια εξουσια στα χερια τους και ειναι ετοιμοι να βγαλουν ολο τον κομπλεξισμο τους. Τετοιο καταστροφικο σεισμο εχει να δει η Ελλαδα πολλα χρονια. Δεν μπορειτε να συγκρινετε τον σεισμο της Αθηνας με αυτον της Λ'Ακουιλας, ημαρτον! Δειτε φωτογραφιες ρε παιδια! Εχει πεσει η μιση πολη μιλαμε, και πολλα κτιρια ειναι ακαταλληλα!

Ρε συ Epebos ΟΧΙ. Καμία επίκληση στο συναίσθημα. Καμία μεταγραφή. Και λίγο έλεος πια.

Αμα το ξέρα από το να δίνω 3 μαθήματα δευτερη φορά και να ξεσκίζομαι και 2 χρονο, πήγαινα να γραφτώ Ιατρική στο Αφγανιστάν και μετά να ζητήσω μεταγραφή. Ημουν όμως αθώος και ανυποψίαστος.

Προς Pro Η μόνη χώρα που μπορώ να συγκρίνω τα Ελληνικά πτυχία Ιατρικής είναι η Αγγλία. Ενημερωτικά, τα ελληνικά πτυχία ιατρικής είναι κλάσεις ανώτερα από τα αγγλικά για λόγους που έχω εκτενώς αναλύσει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν ξερω ρε παιδια. Για μενα απαξ και η Ιταλια τους δωσει μεταγραφη εσωτερικα, δεν τιθεται πλεον θεμα Ελλαδας. Το προβλημα ειναι οτι για την ωρα προς αποφυγην μαρασμου της πολης τις εχουν μπλοκαρει, και δεν ξερω αν και ποτε θα τους το επιτρεψουν. Τουλαχιστον 1 ετος ερασμους και μετα μια μεταγραφη σε αλλη Ιταλικη πολη θα μπορουσε να τους δοθει. Βεβαια αν γινοταν αυτο εγω Ελλαδα δεν θα πηγαινα, θα την εκανα για καποιο αλλο κρατος της Ευρωπης.

Πραγματικα, οποιος εχει σαν ονειρο την μεταγραφη στην Ελλαδα, σημαινει οτι δεν του αρεσουν τα δυσκολα. Για οσους γυρισανε απο Ιταλια, η μεταγραφη σε ελληνικο πανεπιστημιο ηταν ο ευκολος δρομος για να παρεις πτυχιο. Οι φοιτητες ξερουν και κανουν συγκρισεις, ξερουν οτι αμα γυρισουν Ελλαδα η ζωη τους θα γινει πιο ευκολη απο πολλες αποψεις. Το αν βγαινουν καλυτεροι γιατροι απο δω η απο κει, εγω προσωπικα δεν το ξερω. Το οτι ειναι πιο δυσκολο να βγαλεις Ιταλικο πανεπιστημιο ομως το ξερω. Μετα το πτυχιο ομως...τι? Λογικο ειναι καποιος μετα απο καποια χρονια ξενιτιας να θελει να γυρισει στην πατριδα του (εστω κι αν ειναι μπουρδελο)! Ειναι κι αυτο κατακριτεο? Σε καποιες ηλικιες πλεον μιλαμε για αποφασεις ζωης.

@ NOTBAD

Η Ελλαδα ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους εξαγωγεις φοιτητων δυστυχως. Στα πανεπιστημια της Ιταλιας, συνηθως βρισκεις Ιταλους και Ελληνες απο ευρωπαιους (α ναι, τωρα και Ρουμανους), Αλβανους, Αφρικανους και Ισραηλινους απο non EU με περιορισμενες θεσεις. Οποτε αυτο που λες δεν εχει πολυ νοημα. Ισως μονο για τους Ισραηλινους, αλλα ειναι μετρημενοι στα δαχτυλα. Πριν μιλησα για εξετασεις για ειδικοτητα, αλλα για μενα το προβλημα υπαρχει και στην εισαγωγη στα ΑΕΙ. Η δωρεαν παιδεια ειναι ενα ψεμα. Οσα λεφτα πληρωσα σε φορους στην Ιταλια, τα ειχα ηδη δωσει και με το παραπανω στην Ελλαδα στα φροντιστηρια. Εγω λεω, αντι να τροφοδοτουμε το τερας της παραπαιδειας, ας τα δωσουμε υπο μορφη φορων στην εκπαιδευση! Ολοι αυτοι οι φοιτητες που πανε εξωτερικο, ειναι οικονομικη αιμορραγια για την Ελλαδα. Αντι να θεσπισουν καποιο μετρο για να τους κρατησουν, εχουν ακομα τις πανελληνιες. Ας αφησουν ελευθερη την εγγραφη στα ΑΕΙ (εκτος απο μερικα ευαισθητα, πχ ιατρικη) και η "σφαγη" να γινεται μεσα στο πανεπιστημιο με μπλοκα, προθεσμιες κτλ κτλ. Ετσι ουτως ωστε, οταν καποιος βλεπει οτι η ιατρικη παραπαει για αυτον, μπορει παντα να κανει καποιο αλλο ΑΕΙ (πληρωνοντας φορους). Η αποφαση τοτε γινεται πιο ευκολη να αλλαξεις. Η αν δεν παρεις εσυ την αποφαση, ισως το πανεπιστημιο να σε πεταξει εξω, οπως κανουν σε διαφορες ευρωπαικες χωρες. Ειναι διαφορετικο το να διαλεγεις ΜΙΑ σχολη απο το να συμπληρωνεις μηχανογραφικο. Ισως ετσι να ανεβουν σε επιπεδο καποια δευτερευοντα ΑΕΙ, απο φοιτητες που ευσυνειδητα τα διαλεξαν. Πρεπει να τυπωθει στο μυαλο του μεσου Ελληνα οτι τα ΑΕΙ βγαζουν επιστημονες και οτι οι δοκιμασιες ειναι συνεχεις και θελουν πολυ κοπο και θυσιες, κι οχι οτι απαξ και περασεις, αυτοματα δεν σε κουναει κανεις, αργα η γρηγορα θα παρεις πτυχιο (οπως δυστυχως συμβαινει).

Τελως παντων, το κακο με την Ελλαδα θελει αναλυση και καταπολεμηση απο την ριζα του. Με ημιμετρα δεν λυνεται τιποτα. Βεβαια σε ενα κρατος οπου εδω και χρονια ασκουν "δημιουργικη οικονομια", δεν περιμενα και τιποτα καλυτερο. Αμα ημουνα Σουηδος ισως να μην με χαλαγε το κλιμα τους, θα ημουνα χαρουμενος στην Λαπωνια οπου εχει πολυ δουλεια, θα παντρευομουνα μια Σουηδεζα, θα εκανα ξανθα παιδακια και θα ζουσα ηρεμα κι ωραια. Ελα ομως που γεννηθηκα Ελληνας και ειμαι κακομαθημενος με το κλιμα, κι εκτος απο την Σουηδεζα δεν θα αντεχα τιποτ'αλλο εκει πανω για παραπανω απο ενα εξαμηνο.

@ ANDREAS

Το οτι πολλοι λιγουρευονται την μεταγραφη στην Ελλαδα, ειναι ενα θεμα, δεν το αρνουμαι. Αλλα βεβαια αυτο δεν ισχυει για ολους, και φυσικα ολοι ηταν ανυποψιαστοι για το τι θα γινοτανε, οι μεταγραφες για Ελλαδα αλλωστε ειχαν σταματησει απο πολυ καιρο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.