Jump to content

βοηθεια για την επιλογη σχολης


Recommended Posts

Καλησπερα!

Λοιπον, μολις πηγα τα αποτελεσματα των πανελληνιων και οπως φαινεται μπαινω και οδοντιατρικη και ιατρικη.

Ωστοσο δεν μπορω να αποφασισω ποια απο τις δυο να επιλεξω.

Θα ηθελα λοιπον να ρωτησω που μπορει να εργαστει ενας αποφοιτος οδοντιατρικης εκτος απο το ν ανοιξει ενα δικο του ιατρειο;

Υπαρχουν στην Ελλαδα οργανωμενες οδοντιατρικες κλινικες οπως στην Αγγλια; (Ειμαι απο επαρχια οποτε δεν ξερω τι γινεται στα μεγαλα αστικα κεντρα)

Τελος, τι γνωμη εχετε για την ειδικοτητα της στοματικης και γναθοπροσωπικης χειρουργικης; Μελλοντικα θα ανοιξουν θεσεις σε δημοσια/ιδιωτικα νοσοκομεια; Τωρα απ οσο γνωριζω δεν υπαρχουν πολλες θεσεις και ελαχιστοι επιλεγουν αυτη την ειδικοτητα.

Σιγουρα, ενα ιδιωτικο ιατρειο εξασφαλιζει μεγαλες αποδοχες και εχει πολλα πλεονεκτηματα (οπως το ωραριο), αλλα δεν θα ηθελα να δεσμευτω επιλεγοντας την οδοντιατρικη και να κανω μονο αυτο. Βλεπω ομως πως οι περισσοτεροι αυτο επιλεγουν ν ακολουθησουν....

Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τη βοηθεια σας!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...για γναθοχειρουργικη χρειαζονται και τα δυο πτυχια,.....οποτε μιλαμε για πακετο.-

...ετσι οπως ειναι τωρα τα πραγματα στην Ελλαδα πιστευω πως η οδοντιατρικη ειναι

σαφως καλυτερη επιλογη, ειδικα για τις κοπελες...

υγ...το ιδανικοτερο μελος για να σου απαντησει ειναι η invitro, αλλα εισαι "ατυχη"

γιατι δε γραφει πλεον στο φορουμ..... :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα μεταφέρω την εικόνα που έχω από φίλη που τελειώνει οδοντιατρική Αθήνας.

Θέσεις γενικών οδοντιάτρων στο ΙΚΑ, ή σε νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολες και επίσης πολύ λίγες.

Πέρα από το να ανοίξεις οδοντιατρείο, μια οδοντιατρική κλινική, μπορείς να βρεις εννοείται, αλλά αυτή κατά πάσα πιθανότητα δε θα θέλει ένα γενικό οδοντίατρο, αλλά κάποιον ενδοδοντιστή, κάποιον περιοδοντολόγο κοκ. Αυτό απαιτεί μεταπτυχιακή ειδίκευση, την οποία την αποκτά κανείς, είτε με μεταπτυχιακά σε οδ/κή Αθήνας- Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικά περιορισμένες θέσεις, είτε εξωτερικό, κυρίως Γερμανία +Αγγλία. Η ειδίκευση είναι 3τής.

Η Αγγλία ζητάει πολλούς οδοντιάτρους (γενικούς) Έλληνες, με πολύ καλά χρήματα από όσο ξέρω.

Όσον αφορά τη γνάθο θες 5 χρόνια οδ/κή+4 χρόνια ιατρική (μπαίνεις με κατατακτήριες στο 3ο έτος) + 5 χρόνια ειδικότητα στοματογνάθο.

Για την ιατρική, τα πράγματα είναι γνωστά. Θα τα δεις και σε πολλά topic του forum.

Η οδοντιατρική είναι μια καθαρά πρακτική σχολή,με πολλά υποχρεωτικά εργαστήρια μέχρι το 3ο έτος.Στο 4ο+5ο έτος, έχεις τους δικούς σου ασθενείς, τους οποίους τους δουλεύεις καθημερινά σε σφραγίσματα,απονευρώσεις,εξαγωγές κτλ, για τα οποία χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός να συμπληρώσεις, προκειμένου να πάρεις πτυχίο. Στα προηγούμενα έτη κάνεις εξάσκηση σε κούκλες προσομείωσης. Επίσης: η οδ/κή έχει και προαπαιτούμενα, από το τρίτο στο τέταρτο έτος.

Αυτές ήταν οι γνώσεις μου.

Α ναι! Όσον αφορά τα θεωρητικά, είναι πολλά υποχρεωτικά και ο οδηγός σπουδών της μέχρι το 3ο έτος έχει πάρα πολλά μαθήματα κοινά με την ιατρική.

Το καλό με την οδοντιατρική σε σχέση με την ιατρική, είναι ότι όταν την τελειώσεις, έχεις το δικαίωμα να ανοίξεις δικό σου οδοντιατρείο, μπαίνοντας κατευθείαν στην αγορά εργασίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!

Ναι, το εχω διαβασει πως για γναθο απαιτουνται και τα δυο πτυχια, απλως το σκεφτομαι σαν μια απο τις εναλλακτικες.

Ετσι κι αλλιως εαν μπορεσω , θα επιδιωξω καποιο μεταπτυχιακο-ειδκοτητα.

Ο κυριοτερος λογος που σκεφτομαι πολυ σοβαρα την οδοντιατρικη ειναι το τελευταιο που ανεφερες, ουρανιο τοξο. Αυτη τη στιγμη θα προτιμουσα ασυζητητι να εργαστω σε νοσοκομειο και οχι σε ιατρειο (εχω παει πολλες φορες σε νοσοκομειο και εχω παρακολουθησει επεμβασεις καθως εχουμε εναν οικογενειακο φιλο χειρουργο, αντιθετα το ιατρειο μου φαινεται πολυ βαρετο και πολυ περιορισμενα τα περιστατικα που βλεπεις) αλλα δεν ξερω τι προτεραιοτητες θα εχω σε 10 χρονια και δε θελω να δεσμευτω απο τωρα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για να διαλέξεις την ιατρική, πρέπει προτεραιότητά σου να είναι η καριέρα σου, κατά την ταπεινή μου άποψη. Για κοπέλα, η οδοντιατρική μου φαίνεται πιο λογική και βολική λύση. Απλά προσπάθησε να φανταστείς πώς θα ήθελες τον εαυτό σου σε 10 και σε 20 χρόνια από τώρα και προσάρμοσέ το όσο γίνεται στην πραγματικότητα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κατ' αρχας συνχαρητηρια!

τωρα θα συμφωνησω με τους παραπανω οσον αφορα οδοντιατρικη-ιατρικη

μια παρατηρηση μονο σχετικα με την γναθοχειρουργικη

προσφατα βρεθηκα σε μια ημεριδα σχετικα με την επιλογη ειδικοτητας και ενας απο τους καθηγητες μας παρουσιασε αυτην. προσωπικα μου φανηκε αρκετα ενδιαφερουσα. οσον αφορα το μεγαλο χρονικο διαστημα (νομιζω πως ειναι 8 χρονια) απο τι μας ειπε καλυπτεται απο το γεγονος οτι δν υπαρχει αναμονη σε αντιθεση με αλλες ειδικοτητες οποτε ισως αρχισεις να δουλευεις πιο νωρις απο τι αν περιμενες μια αλλη ειδικοτητα της ιατρικης. (τονιζω το απο τι μας ειπε γιατι μπορει απλουστατα να ηθελε να "ψαρεψει κοσμο"). Απο τι εχω ακουσει ομως και απο φιλικο μου ατομο αξιζει τον κοπο.

Προσωπικα δν το εχω ψαξει παραπερα μιας και ουτε χρονο δν εχω κλεισει στην ιατρικη αλλα ειναι πιθανο να υπαρχει καποιος εδω που να ξερει καλυτερα ή ακομα και να ειναι γναθοχειρουργος.

Ελπιζω να βοηθησα.

Καλη συνεχεια σε οτι κι αν κανεις!

υγ: μπορει να ακουστει κοινοτυπο και ρομαντικο αλλα ειναι αποψη μου: σκεψου τι σου αρεσει πραγματικα εστω και λιγο παραπανω και αυτο κανε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Ιατρική είναι σαν τον ΜΠΑΟΚ. Εξού και τα παρακάτω συνθήματα:

Ακόμη και αν δε υπήρχες Ιατρική, πάλι Ιατρική θα διάλεγα.

Ιατρική κ ας μην μπιπ ποτέ.

Από τη στιγμή που έχεις δεύτερες σκέψεις απέκλεισέ την απλώς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Σε περίπτωση που θες να κάνεις γναθοΧ καλύτερα να μπεις πρώτα οδοντιατρική που είναι πιο απαιτητική σχολή από άποψη παρακολουθήσεων, την τελειώνεις ανοίγεις κι ένα οδοντιατρείο ή δουλεύεις σε κάποιον άλλο και κάνεις παράλληλα την ιατρική. Όταν ήμουν στην ιατρική μπορούσα να δουλεύω σε δυο εργασίες ταυτόχρονα αλλά ζοριζόμουν με το διάβασμα, ενώ στην οδοντιατρική με το ζόρι να δουλέψεις για κανά 4ωρο το απόγευμα αλλά με πιο χαλαρό ιάβασμα.

Μην ξεχνάς ότι στη γναθοΧ απαιτούνται κι εξετάσεις για την έναρξη κι ότι σε κάποα νοσοκομεία που έχουν όνομα ήδη υπάρχει αναμονή. Πάντως και ένας σκέτς οδοντίατρος σκέψου ότι βγαίνει στην αγορά εργασίας ένα τουλάχιστον έτος νωρίτερα από ένα iατρό και με ικανότητα άμεσης αποκατάστασης, διότι ας μην ξεχνάμε ότι γιατρός χωρίς ειδικότητα δε θεωρείται στην ουσία γιατρός!

Συγχαρητήρια και καλή σου επιτυχία σε ό,τι κι αν διαλέξεις

(εγώ συμβουλεύω διαιτολογία ή παιδαγωγικά πάντως, ειδικά για κορίτσι!)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιο ελιτιστικό και γκλαμουράτο επάγγελμα από αυτό του διαιτολόγου δεν υπάρχει σε όλο τον κλάδο υγείας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιατί ακριβώς αυτό είναι.

ελαχιστα χρήματα για να ξεκινήσεις το .... "ιατρείο" σου, χρέωση >20€ για επίσκεψη 15 λεπτών όπου κάνεις κάποιες μετρήσεις, ένα υποτυπώδες ιστορικό και εκτύπωση μιας τυποποιημένης διατροφής

ποιος άλλος σε 4 χρόνια σπουδών θα έχει τέτοια αποκατάσταση (και μιλάμε για ουρά στο "ιατρείο"!)

(για να μη τους πάρει ολους η μπάλα μιλάμε για ένα μεγάλο μέρος των διατροφολόγων κα τον τρόπο που εργάζονται στις μέρες μας)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

μπαινω και οδοντιατρικη και ιατρικη.

Ωστοσο δεν μπορω να αποφασισω ποια απο τις δυο να επιλεξω.]

Τι;δε μπορείς να επιλέξεις; Μπορείς να είσαι με μας και θα πας μ'αυτούς;;;Ιατρική θα διαλέξεις φυσικά...

Πλάκίτσα, ότι θες θα διαλέξεις...Δε νομίζω οτι μπορώ να πω με ασφάλεια ποια επιλογή είναι η καλύτερη. Δύο πράγματα έχω να πω: 1ον η ιατρική ως σχολή έχει καλύτερη οργάνωση. Στην οδοντιατρική γίνονται διάφορα μπερδέματα, όπως αυτό με τα συγγράμματα των παιδιών που καθυστερούσαν να τα πάρουν χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη δικαιολογία και έφτασαν χωρίς βιβλία σχεδόν ως τις εξετάσεις. Βέβαια κανείς δεν λέει ότι δε θα συμβεί στην ιατρική αυτό του χρόνου...Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι απρόβλεπτο!

2ον δε θέλω να σου πουλήσω ρομαντισμό, αλλά μην διαλέξεις κάτι επειδή σε έπεισαν πως θα έχεις καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Ο χώρος της υγείας αλλάζει γρήγορα και δεν ξέρεις όταν θα έρθει η ώρα της επαγγελματικής αποκατάστασης αν αυτά που σου είπαν σήμερα θα ισχύουν ή τι θα θέλεις τελικά να κάνεις στη ζωή σου. Καλά κάνεις που ρωτάς τους μεγαλύτερους, αλλά η τελική απόφαση να είναι δική σου. Καλύτερα να υποστείς τις συνέπειες από ένα δικό σου λάθος στο κάτω κάτω ,παρά από τη λάθος εκτίμηση κάποιου άλλου. Αν έχεις όρεξη για δουλειά θα βρεις το δρόμο σου και όσο θα περνούν τα έτη σε όποια σχολή κι αν είσαι θα διαμορφώνεις προσωπικά κριτήρια για τις επιλογές σου.

Α!Και όσο για τους διαιτολόγους, καλύτερα να πας ιατρική και να πάρεις μια σχετική ειδικότητα, (νομίζω υπάρχει διαιτολογία ή διατροφολογία, κάπως έτσι λέγεται) από το να είσαι σχέτο διαιτολόγος και να μην ξέρει κανείς τι διαφορά θα έχεις εσύ από απόφοιτο κάποιου ΤΕΙ διατροφολογίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.