Jump to content

Πληρώνουμε χρυσάφι ιατρικές εξετάσεις (ΤΟ ΒΗΜΑ)


aterpos

Recommended Posts

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

(
)

Πληρώνουμε χρυσάφι ιατρικές εξετάσεις

Τιμές που υπερβαίνουν το κόστος χιλιάδες φορές καταβάλλει το ΙΚΑ- Τι αποκαλύπτει με επιστολή του ο πρόεδρος των βιολόγων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΦΛΕΡΗ, Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ενα ακόμη συντεχνιακό καρτέλ το οποίο αποδυναμώνει περαιτέρω το ήδη ασθενές εθνικό σύστημα υγείας αποκαλύφθηκε χθες: πρόκειται για τους βιοπαθολόγους (νεότερη ονομασία των ιατρών μικροβιολόγων) οι οποίοι χρεώνουν τις εξετάσεις που διενεργούν για λογαριασμό του Δημοσίου σε ληστρικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που πληρώνει το ΙΚΑ για συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να ξεπερνούν το κόστος τους ακόμη και κατά χιλιάδες φορές! Τα παραπάνω ήρθαν στο φως με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλο ο πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Βιολόγων (ΠΕΒ) κ. Μάνος Παπαδάκης και η οποία είχε στόχο να επισημάνει τις επιπτώσεις του κλειστού επαγγέλματος των βιοπαθολόγων στα οικονομικά της υγείας.

Η επιστολή συνοδεύεται από πίνακα στον οποίο αντιπαρατίθενται οι τιμές κόστους των εξετάσεων με τις αντίστοιχες τιμές χρέωσης στα δημόσια ταμεία. Σημειώνεται ότι οι τιμές κόστους είναι οι τιμές που χρεώνει ο συνεταιρισμός των βιοπαθολόγων στα μέλη του και μάλιστα πριν από την έκπτωση. Ο συνεταιρισμός έχει ιδρυθεί από τους βιοπαθολόγους και κάνει κάτι απλό: σε αυτόν αποστέλλονται τα δείγματα από τα διάφορα ιατρεία βιοπαθολόγων, αναλύονται μαζικά (για ελαχιστοποίηση του κόστους) και στη συνέχεια οι απαντήσεις επιστρέφουν στον κάθε γιατρό και από εκεί στον ασθενή.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή ο έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει στους βιοπαθολόγους 300% ως 3.200% παραπάνω από το λειτουργικό κόστος των εξετάσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις πλέον συνηθισμένες εξετάσεις οι οποίες κοστίζουν 6,54 ευρώ, ο ασθενής πληρώνει 42,24 ευρώ, γίνεται δηλαδή μια προσαύξηση κατά 646%. (Η προσαύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν οι εξετάσεις γίνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ενδεικτικά για τις παραπάνω κοινές εξετάσεις ο νοσηλευόμενος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο θα χρειαστεί να πληρώσει 452 ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για προσαύξηση της τάξεως του 6.811%). Αν τώρα σκεφθεί κανείς τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στη χώρα με τιμές σαν τις παραπάνω, μπορεί να αντιληφθεί πώς δημιουργούνται τα τεράστια ελλείμματα στην υγεία και γιατί το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν.

Φυσικά η χρέωση των εξετάσεων δεν ευθύνεται από μόνη της για την άθλια οικονομική κατάσταση στην υγεία, αλλά σε αντίθεση με φαινόμενα όπως οι προσφάτως αποκαλυφθείσες πλαστές συνταγογραφήσεις, αφορά νόμιμες διαδικασίες και έχει, αν όχι τις ευλογίες, τουλάχιστον την ανοχή του υπουργείου. Στην πραγματικότητα η υπερκοστολόγηση των εξετάσεων καθίσταται εφικτή επειδή το επάγγελμα του βιοπαθολόγου είναι κλειστό και ασκείται μόνο από γιατρούς. Εκτός από παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας, το γεγονός αυτό έχει πολλές προεκτάσεις καθώς αποκλείονται από το επάγγελμα αυτό άλλοι επιστήμονες που μπορεί να είναι και περισσότερο εξειδικευμένοι. Οπως επισημαίνεται και στην επιστολή «
Η πολυθεματική ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογίας) δεν υφίσταται σε άλλη χώρα της ΕΕ και ενέχει επιστημονικές και εκπαιδευτικές πρωτοτυπίες που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Σε όλες τις άλλες χώρες σε αντίστοιχο χρόνο εκπαίδευσης αποκτούν μονοθεματική ειδικότητα π.χ. μόνο στη Βιοχημεία, ή την Αιματολογία ή την Ανοσοβιολογία ή τη Γενετική
». Με άλλα λόγια, στις χώρες της ΕΕ μπορεί κάποιος με 4ετή ή 5ετή φοίτηση να γίνει αιματολόγος, ή βιοχημικός, ή να ειδικευτεί στη γενετική, ενώ στη χώρα μας στον χρόνο αυτό οι βιοπαθολόγοι μαθαίνουν τα πάντα (!) και το σύστημα θεωρεί ότι είναι οι μόνοι ικανοί να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα αποκλείοντας άλλους επιστήμονες.

Ποιοι θα μπορούσαν να ήταν αυτοί; Απόφοιτοι σχολών που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να παράσχουν στην ελληνική κοινωνία εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως βιολόγοι, χημικοί και βιοχημικοί από το Πανεπιστήμιο της Λάρισας, μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές του Πανεπιστημίου Θράκης, απόφοιτοι του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και απόφοιτοι γενικών τμημάτων φαρμακολογίας, βιολογίας και χημείας έπειτα από κατάλληλη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Οπως τονίζεται στην επιστολή «
Η μοναδικά στον κόσμο συντηρούμενη απαγόρευση σε επιστημονικούς κλάδους- πλην εκείνου των βιοπαθολόγων- να ειδικευτούν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αντικείμενα όπως της Βιοχημείας, της Ανοσοβιολογίας, της Μικροβιολογίας, της Αιματολογίας, της Αιμοδοσίας, της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής αποτελεί επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό ατόπημα της χώρας μας. Απαξιώνει τους έλληνες επιστήμονες και κατ΄ επέκταση τα αντίστοιχα Παν/κά Τμήματα, που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και τα οποία μοχθεί και συντηρεί ο έλληνας πολίτης
».

Και ενώ οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών παραμένουν σήμερα χωρίς επαγγελματική διέξοδο (ακόμη και η συμμετοχή τους στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι προβληματική), τα Ταμεία χάρη στην ακραία συντεχνιακή δραστηριότητα των βιοπαθολόγων συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά υπηρεσίες που κοστίζουν πάμφθηνα. Ως πότε άραγε θα συνεχίσει να κωφεύει το υπουργείο στις εκκλήσεις για απελευθέρωση του επαγγέλματος του βιοπαθολόγου; Εξάλλου δεν καλείται να εφεύρει και την πυρίτιδα! Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή της ΠΕΒ: «
Οι προτάσεις μας είναι ίσως αυτονόητες, μιας και συνάδουν με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλο τον κόσμο:θα πρέπει να επανεξετασθεί άμεσα από ανεξάρτητη επιτροπή (αρχή) η κοστολόγηση των εξετάσεων με γνώμονα το πραγματικό λειτουργικό τους κόστος και να απελευθερωθεί η εκπαίδευση και επαγγελματική απασχόληση άλλων πτυχιούχων σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες
».

Σημείωση: ρίξτε μια ματιά και στον πίνακα με τις τιμές των εξετάσεων, που παραθέτει η εφημερίδα στο άρθρο της.

*****************

Σχόλιο
:

Το άρθρο αυτό ίσως να ενοχλεί τους γιατρούς μικροβιολόγους. Είναι προφανές όμως, ότι οι επιπτώσεις από τον πληθωρισμό των γιατρών θα γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές. Δεν υπάρχει πολύς "χώρος" και οι βιολόγοι έχουν δίκιο.

Το έβαλα εδώ γιατί σχετίζεται άμεσα με τα προγράμματα σπουδών και την καριέρα των νέων γιατρών που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους (θέματα που τα έχουν θίξει πολλοί σ' αυτό το forum).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος από την πληθώρα ιατρών και οι βιολόγοι έχουν δίκιο, να στριμωχτούμε λίιιιιιγο ακόμα να ανέβουν στο τρένο και οι βιολόγοι - χημικοί - αιματολόγοι κτλ?

Ο πρόεδρος των βιολόγων ουσιαστικά μας λέει ότι το ΙΚΑ το ρίχνουν έξω οι κακοί βιοπαθολόγοι που κοστολογούν ό,τι θέλουν όσο θέλουν αλλά όλα θα διορθωθούν, και οι τιμές και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, αν κομμάτι της πίτας μοιραστεί και στους μη ιατρούς emeleos

Δηλαδή, για να καταλάβω: το ότι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο κοστολογεί την LDL 70 (!!!!!!!!) ευρώ οφείλεται στο καρτέλ των βιοπαθολόγων. Η τιμή είναι οντως εξωφρενική, αλλά αν το εργαστήριο του νοσοκομείου ήταν υπό την επίβλεψη ενός βιολόγου, αυτή η τιμή θα ήταν χαμηλότερη? :blink: :blink: :blink:

Ευτυχώς που η συντάκτρια πιάνει πουλιά στον αέρα και ξεσκέπασε επιτέλους - μόλις χτες!- αυτό το συντεχνιακό καρτέλ και το ΙΚΑ επιτέλους θα μπορέσει να ανασάνει... :withstupid:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος από την πληθώρα ιατρών και οι βιολόγοι έχουν δίκιο, να στριμωχτούμε λίιιιιιγο ακόμα να ανέβουν στο τρένο και οι βιολόγοι - χημικοί - αιματολόγοι κτλ?

Ο πρόεδρος των βιολόγων ουσιαστικά μας λέει ότι το ΙΚΑ το ρίχνουν έξω οι κακοί βιοπαθολόγοι που κοστολογούν ό,τι θέλουν όσο θέλουν αλλά όλα θα διορθωθούν, και οι τιμές και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, αν κομμάτι της πίτας μοιραστεί και στους μη ιατρούς emeleos

Δηλαδή, για να καταλάβω: το ότι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο κοστολογεί την LDL 70 (!!!!!!!!) ευρώ οφείλεται στο καρτέλ των βιοπαθολόγων. Η τιμή είναι οντως εξωφρενική, αλλά αν το εργαστήριο του νοσοκομείου ήταν υπό την επίβλεψη ενός βιολόγου, αυτή η τιμή θα ήταν χαμηλότερη? :blink::blink::blink:

Ευτυχώς που η συντάκτρια πιάνει πουλιά στον αέρα και ξεσκέπασε επιτέλους - μόλις χτες!- αυτό το συντεχνιακό καρτέλ και το ΙΚΑ επιτέλους θα μπορέσει να ανασάνει... :withstupid:

Εγώ πάντως θεωρώ ύψιστη βλακεία το γεγονός ότι για να βγεις εργαστηριακός ιατρός πρέπει να κάνεις σώνει και καλά όλη την ιατρική. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι σχέση έχει το εργαστήριο με την Ιατρική; Εξετάζεις; Θεραπεύεις; Τότε, γιατί να μην μπορεί να την κάνει ένας βιολόγος; ή ένας βιοχημικός, που πιο σχετικός θα είναι από έναν απόφοιτο ιατρικής. Και γιατί να υπάρχει ολόκληρη ειδικότητα για να μάθεις εργαστήριο; Δεν αρκεί ένα διετες μεταπτυχιακό; Συνάδελφοι μην τρελαινόμαστε. Αν δεν πάψουν να υφίστανται αυτά τα φαινόμενα (βλ. εξετάσεις, υπερκοστολόγηση, υπερσυνταγογράφηση) τότε μας βλέπω σύντομα να πληρώνουμε οι ίδιοι τις εξετάσεις των ασθενών μας. Χώρια που αν τα ταμεία "αιμορραγούν" έτσι, πολύ πιο σύντομα, το ΕΣΥ θα πάψει να υφίσταται. Και η υγεία από κοινωνικό αγαθό, θα γίνει προνόμιο των ολίγων.

Ωστόσο, μακάρι η "αιμορραγία" των ταμείων να οφειλόταν μόνο εκεί... Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πολύ σοβαρότερες διαρροές χρήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή, ο μικροβιολόγος που έχει κάνει 6 έτη ιατρική σχολή και 5 έτη ειδικότητα είναι υποεκπαιδευμένος, ενώ ο βιολόγος και ο χημικός με τέσσερα έτη είναι υπερεξειδικευμένος και έτοιμος να μπει σε εργαστήριο νοσοκομείου ως αυτός που θα ερμηνεύσει συνδυαστικά τα εργαστηριακά αποτελέσματα με την κλινική εικόνα και θα δώσει μία κατεύθυνση στο κλινικό ιατρό.

Επίσης κάποιος να πει στον πρόεδρο, ότι σχολή φαρμακολογίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει, υπάρχει ομως φαρμακευτική που κάνει μιά χαρά εργαστήρια και σύμφωνα με τη λογική του θα έπρεπε και αυτή η σχολή να παράγει αποφοίτους με δικαίωμα ίδρυσης εργαστηρίου. Αλλά ξέχασα στο κόλπο θα μπούμε μόνο αυτοί που τα συμφωνήσαμε (βιολόγοι + χημικοί) ως πολυπληθέστεροι, ενώ οι άλλοι πρέπει να κάνουν κατάλληλη μετεκπαίδευση (την οποία θα ελέγχουμε εμείς βεβαίως βεβαίως).

Μετάφραση: θέλουμε και εμείς να κάνουμε εξετάσεις αυτόνομα και με τις ίδιες τιμές, να σπρώχνουμε αντιβιώσεις κλπ σε συνεργασία με κανά φαρμακοποιό και να πιάσουμε την καλή.

Συγνώμη που φαίνονται επιθετικά τα παραπάνω, αλλά δεν μπορώ τις συντεχνίες ρε παιδιά. Οι συνάδελφοι των συναφών επιστημών έχουν κάποιο δίκιο ρε παιδιά, αλλά το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ πάντως θεωρώ ύψιστη βλακεία το γεγονός ότι για να βγεις εργαστηριακός ιατρός πρέπει να κάνεις σώνει και καλά όλη την ιατρική. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι σχέση έχει το εργαστήριο με την Ιατρική; Εξετάζεις; Θεραπεύεις;

εχεις απολυτο δικιο γιατι να υπαρχουν ακτινολογοι; Εξετάζουν; Θεραπεύουν;

γιατι να υπαρχουν παθολογοανατομοι; Εξετάζουν; Θεραπεύουν;

γιατι να υπαρχουν γενικοι γιατροι; Εξετάζουν; Θεραπεύουν;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ πάντως θεωρώ ύψιστη βλακεία το γεγονός ότι για να βγεις εργαστηριακός ιατρός πρέπει να κάνεις σώνει και καλά όλη την ιατρική. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι σχέση έχει το εργαστήριο με την Ιατρική; Εξετάζεις; Θεραπεύεις; Τότε, γιατί να μην μπορεί να την κάνει ένας βιολόγος; ή ένας βιοχημικός, που πιο σχετικός θα είναι από έναν απόφοιτο ιατρικής. Και γιατί να υπάρχει ολόκληρη ειδικότητα για να μάθεις εργαστήριο; Δεν αρκεί ένα διετες μεταπτυχιακό;

Με την ιδια λογικη να κανουμε ενα διετες μεταπτυχιακο και να γινουμε ποινικολογοι, ιατροδικαστες, δικαστες, πιλοτοι, αρχιτεκτονες και κομμωτριες!

ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΑΝΟΗΣΙΕΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είναι χρόνια τώρα πρακτική των βιολόγων-χημικών-(βιο)χημικών να προσπαθούν και να έχουν σε σημαντικο βαθμό καταφέρει να "εκδιώξουν" τους ιατρούς βιοπαθολόγους από τα βιοχημικά και δυστυχώς και άλλα εργαστήρια. Μάλιστα η συμπεριφορά τους είναι εξόχως προκλητική και περιφρονητική, εφτασε μάλιστα ο κύριος Πρόεδρος της ένωσής τους να γίνει ένας κοινός και πρόστυχος συκοφάντης, από το κακό του που κι οι καημένοι βιο-επιστήμονες (όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται) δεν μπορούν να ανοίξουν κι αυτοί ένα εργαστήριο να γδέρνουν τον κοσμάκη, όπως κανουν οι κακοί βιοπαθολόγοι (δεν μας είπε όμως ποιες είναι αυτές οι υπέρογκες χρεώσεις- αυτές που χρεώνουν μεγάλα διαγνωστικά που διαχειρίζονται επιχειρηματίες μη γιατροί ίσως;).

Και καλά, αυτός μας έδειξε ακόμη μια φορά το ποιόν και το θράσος το δικό του κι όσων εκπροσωπεί.

Τι να πούμε και για τους συναδέλφους γιατρούς που περιφρονούν και σνομπάρουν την ειδικότητα της βιοπαθολογίας; Να τους πούμε οτι είναι επίσημη ειδικότητα αναγνωρισμένη στην Ευρώπη (βλέπε σχετικό σύνδεσμο http://nc.ibk.liu.se/uems/index.htm); Να τους πούμε οτι οι εργαστηριακοί γιατροί συχνά ξέρουν πιο πολλά από κάτι άσχετους που το παίζουν σούπερ επιστήμονες; Να τους πούμε να μάθουν να ακούνε τους βιοπαθολόγους για το καλό των ασθενών τους και το δικό τους; Η μήπως να τους πούμε να μάθουν να σέβονται και να αντιμετωπίζουν τους εργαστηριακούς συναδέλφους τους ως ισότιμους, γιατί χωρίς αυτούς θα διαβάζανε στο φλυτζάνι τις διαγνώσεις που τώρα βγάζουν καμαρωτοί καμαρωτοί;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η τεράστια πλειοψηφία των κλινικών ξέρουν πολύ καλά την συμβολή των εργαστηριακών στην καθημερινή ιατρική πράξη. Αν κάτι πρέπει να αλλάξει είναι

1. Να μην έχουν δικαίωμα οι επιχειρηματίες να ανοίγουν εργαστήρια και να προσλαμβάνουν ιατρούς, αλλά να απαιτείται η άδεια ειδικού βιοπαθολόγου

2. Να ενοποιηθούν όσο γίνεται οι εργαστηριακές ειδικότητες. Ο ειδικός γιατρός υπεύθυνος εργαστηρίου να μπορεί να διευθύνει και βιοχημικό, και αιματολογικό, και μικροβιολογικό και ακόμα ακόμα και παθολογοανατομικό εργαστήριο. Κι εγώ ως κλινικός να παίρνω 1 άτομο να συνεννοηθώ για όλα τα μπουκαλάκια που έστειλα, κι αυτοί να στέλνουν 1 έκθεση για όλα.

3. Οι εργαστηριακές εξετάσεις να κοστίζουν όσο κοστίζει να πας να φτιάξεις το αυτοκίνητο...υλικά και εργατικά, ο μισθός του μικρού στο συνεργείο και η αμοιβή του μαστρο-Μήτσου. Δλδ υλικά, leasing μηχανήματος στο εργαστήριο, τεχνικός, παρασκευαστής ΚΑΙ γιατρός που δίνει την διάγνωση. Ούτε 3 ευρώ μια ακτινογραφία (γι'αυτό μπαίνουν μέσα όλα τα δημόσια νοσοκομεία) ούτε 300 ευρώ. Μια βιώσιμη λύση.

Προφανέστατα το πρόβλημα των βιολόγων δεν είναι ότι πληρώνει το κράτος πολλά, αλλά γιατί δεν παίρνουν κι αυτοί κομμάτι από την πίτα :D Αλλά αν είναι έτσι γιατί πχ η νοσηλεύτρια να μην δίνει θεραπεία, γιατί η εργαλειοδότρια να μην χειρουργεί, γιατί η μαία να μην αρκεί για έναν τοκετό, και να απαιτείται να υπάρχει γιατρός πιθανότατα πιο άπειρος και από τις 3 παραπάνω συνεργάτιδες. Εεεε γιατί η ιατρική ασκείται από τους γιατρούς, γι'αυτό συνεχώς λέω να μην υποτιμούμε οι ίδιοι τους εαυτούς και τα πτυχία μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Προφανέστατα το πρόβλημα των βιολόγων δεν είναι ότι πληρώνει το κράτος πολλά, αλλά γιατί δεν παίρνουν κι αυτοί κομμάτι από την πίτα :D Αλλά αν είναι έτσι γιατί πχ η νοσηλεύτρια να μην δίνει θεραπεία, γιατί η εργαλειοδότρια να μην χειρουργεί, γιατί η μαία να μην αρκεί για έναν τοκετό, και να απαιτείται να υπάρχει γιατρός πιθανότατα πιο άπειρος και από τις 3 παραπάνω συνεργάτιδες. Εεεε γιατί η ιατρική ασκείται από τους γιατρούς, γι'αυτό συνεχώς λέω να μην υποτιμούμε οι ίδιοι τους εαυτούς και τα πτυχία μας.

emrespect

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

22/05/2009

Πόλεμος στα βιοχημικά εργαστήρια (BHMA)

Οι μικροβιολόγοι, οι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων και η χρέωση των εξετάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΑΣΟΥΦΛΕΡΗ

Την έντονη αντίδραση των βιοπαθολόγων (νεότερη ονομασία των γιατρών μικροβιολόγων) προκάλεσε το προχθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ και τα άλλα δημόσια Ταμεία καλούνται να πληρώσουν για ιατρικές εξετάσεις ποσά τα οποία υπερβαίνουν κατά χιλιάδες φορές το αληθινό κόστος. Ειδικότερα, η σύγκριση των τιμών κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων (όπως προκύπτει από τον επίσημο τιμοκατάλογο του συνεταιρισμού των βιοπαθολόγων) με τις τιμές που χρεώνονται τα Ταμεία για αυτές κατέδειξε ότι πληρώνουμε από 300% έως και 3.200% παραπάνω! Ταυτοχρόνως το δημοσίευμα ανέδειξε τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση δύο επαγγελματικών ομάδων, των γιατρών βιοπαθολόγων και των επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται στα βιοχημικά εργαστήρια (χημικών, βιοχημικών και βιολόγων).

Απαντώντας στο δημοσίευμά μας η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας απέστειλε επιστολή στην οποία δεν αμφισβητεί την ορθότητα των τιμών που δημοσιεύσαμε. Τις αιτιολογεί ωστόσο επικαλούμενη:

1. Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι «για την προμήθεια εξοπλισμού υψηλής ποιότητας και την πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας».

2. Το υψηλό κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων. «Για ένα εργαστήριο που υποδέχεται περίπου 15 ασθενείς ημερησίως,η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Μισθός παρασκευάστριας μεικτά 1.300 ευρώ,μισθός καθαρίστριας μεικτά 1.000 ευρώ,φως,νερό,τηλέφωνο μηνιαίως 1.100 ευρώ, ασφάλιση κτιρίου και περιεχομένου 150 ευρώ μηνιαίως, ασφάλιση γιατρού στο ΤΣΑΥ 250 ευρώ,διάφορα μικροέξοδα,καφέδες, κεράσματα επισκεπτών κτλ.100 ευρώ τον μήνα. Να υπολογίσουμε και έναν μισθό επιμελητή Α΄ του ΕΣΥ για τον γιατρό 1.600 ευρώ; Να πληρώσουμε και τον λογιστή άλλα 200 ευρώ τον μήνα; O λα αυτά μάς κάνουν σύνολο μηνιαίων εξόδων 9.000 ευρώ περίπου».

Το προχθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» βασίστηκε σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο ο πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Βιολόγων (ΠΕΒ) κ. Μάνος Παπαδάκης, με στόχο να επισημάνει τις επιπτώσεις του κλειστού, όπως το χαρακτηρίζει, επαγγέλματος των βιοπαθολόγων στα οικονομικά της υγείας. Σε αυτήν:

1. Γινόταν λόγος για «μοναδικά στον κόσμο συντηρούμενη απαγόρευση σε επιστημονικούς κλάδους- πλην εκείνου των βιοπαθολόγων- να ειδικευτούν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αντικείμενα όπως της βιοχημείας,της ανοσοβιολογίας,της μικροβιολογίας, της αιματολογίας, της αιμοδοσίας, της μοριακής βιολογίας και της γενετικής».

2. Σημειωνόταν ότι «η πολυθεματική ειδικότητα της βιοπαθολογίας (μικροβιολογίας) δεν υφίσταται σε άλλη χώρα της ΕΕ και ενέχει επιστημονικές και εκπαιδευτικές πρωτοτυπίες που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Σε όλες τις άλλες χώρες σε αντίστοιχο χρόνο εκπαίδευσης αποκτούν μονοθεματική ειδικότητα, π.χ. μόνο στη βιοχημείαή στην αιματολογία ή στην ανοσοβιολογία».

3. Προτεινόταν «να επανεξετασθεί άμεσα από ανεξάρτητη επιτροπή (αρχή) η κοστολόγηση των εξετάσεων με γνώμονα το πραγματικό λειτουργικό τους κόστος και να απελευθερωθεί η εκπαίδευση και η επαγγελματική απασχόληση άλλων πτυχιούχων σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες».

Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας τονίζεται το μακρόχρονο της φοίτησης των βιοπαθολόγων: «Μετά την εξαετή φοίτησή τους σε Ιατρική Σχολή,ειδικεύονται επί 5 έτη σε νοσηλευτήριο του ΕΣΥ.Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης εκπαιδεύονται στην παθολογία (12 μήνες), στη βακτηριολογία (18 μήνες),στην ιατρική βιοχημεία (12 μήνες), στην εργαστηριακή αιματολογία και αιμοδοσία (12 μήνες) και στην εργαστηριακή ανοσολογία (6 μήνες), όπως ακριβώς οι ισπανοί,ιταλοί,γάλλοι, πορτογάλοι και οι λοιποί ευρωπαίοι συνάδελφοί τους».

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, «η επίθεση του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Βιολόγων κ. Παπαδάκη δηλώνει πλήρη άγνοια των όρων λειτουργίας ενός εργαστηρίου- κάτι που δεν εκπλήσσει, αφού το αντικείμενο βρίσκεται εκτός του επιστημονικού του πεδίου.Αλλωστεο πραγματικός λόγος της επίθεσής του βρίσκεται στην προσπάθειά μας να τεθεί τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου τα βιοχημικά εργαστήρια λειτουργούν χωρίς γιατρούς βιοπαθολόγους, αλλά με συναδέλφους του κ. Παπαδάκη και άλλους επιστήμονες χωρίς ιατρικές γνώσεις,με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία...».

Αυτές οι τελευταίες φράσεις είναι αποκαλυπτικές της μακρόχρονης αντιπαράθεσης μεταξύ των γιατρών βιοπαθολόγων και των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως χημικών βιοχημικών και βιολόγων, που εργάζονται στα βιοχημικά εργαστήρια των νοσοκομείων (βλ. χρονικό της αντιπαράθεσης). Οπως σημείωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Γαλιατσάτος , πρόεδρος της Ενωσης Κλινικών Χημικών (συνδικαλιστικό όργανο των μη γιατρών που απασχολούνται σε βιοχημικά εργαστήρια του ΕΣΥ), «εδώ και 35 χρόνιαη πλειονότητα των βιοχημικών εργαστηρίων των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας λειτουργεί υπό τη διεύθυνση των ειδικευμένων επιστημόνων στο αντικείμενο της κλινικής χημείας,χωρίς να έχει κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, παρά τις συνεχείς κατηγορίες των βιοπαθολόγων για το αντίθετο. Και ενώ τα βιοχημικά εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν εύρυθμα, στη χώρα μας παρατηρείται το εξής παράδοξο:αν υποτεθεί ότι κάποιος από τους μη γιατρούς διευθυντές βιοχημικών εργαστηρίων μεγάλων νοσοκομείων αποφασίσει να παραιτηθεί από το ΕΣΥ και να ιδιωτεύσει,δεν θα μπορεί!Η πολιτεία έχει φροντίσειμε το Προεδρικό Διάταγμα 84 του 2001να απαγορεύσει σε μη γιατρούς να διατηρούν εργαστήρια ιατρικών εξετάσεων, πράγμα το οποίο ισχύει μόνο στην Ελλάδα.Σήμερα έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση υποχωρώντας στις συντεχνιακές πιέσεις των βιοπαθολόγων θα άρει το παραπάνω παράδοξο αποσύροντας τον νόμο Παπαδόπουλου! Αυτό θα ήταν εντελώς αντίθετο σε κάθε διεθνή πρακτική,καθώς οι επιστήμονες που μετέχουν σε διεπιστημονικά πεδία, όπως αυτό της κλινικής χημείας, έχουν ισότιμη θεσμική αντιμετώπιση παγκοσμίως».

Στο www.tovima.gr τα πλήρη κείμενα των επιστολών Από καταβολής ΕΣΥ η αντιπαράθεση

ν Από καταβολής ΕΣΥ (1983) στα βιοχημικά εργαστήρια των νοσοκομείων και των Ταμείων απασχολούνται κατά πλειοψηφία χημικοί, βιοχημικοί και βιολόγοι.

ν Παρά τη συνεχή παρουσία τους, αυτοί αποτέλεσαν κλάδο του ΕΣΥ (κλάδος ΕΣΥ, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Χημικοί, Βιοχημικοί και Βιολόγοι) μόλις το 1997 επί υπουργίας Κ. Γείτονα.

ν Χρειάστηκε ωστόσο ο νόμος Παπαδόπουλου (2889/2001) για να μπορέσουν οι παραπάνω επιστήμονες να διεκδικήσουν διευθυντικές θέσεις. (Για την ακρίβεια, να «ξαναδιεκδικήσουν» αφού το δικαίωμά τους αυτό προβλεπόταν το 1983, αλλά αφαιρέθηκε με νόμο το 1992 επί υπουργίας Γ. Σούρλα.)

ν Ειδικότερα, ο νόμος Παπαδόπουλου προβλέπει ότι σε ιατρικά τμήματα με επιστημονική αυτοτέλεια προΐσταται γιατρός που κατέχει οργανική θέση με βαθμό διευθυντή «ή άλλος επιστήμονας της ιατρικής υπηρεσίας με βαθμό διευθυντή».

ν Βάσει του νόμου αυτού υπάρχουν σήμερα μη γιατροί διευθυντές βιοχημικών τμημάτων πολύ μεγάλων νοσοκομείων της χώρας (ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Παίδων Αγία Σοφία, Αγιος Σάββας, Τζάνειο, Α. Συγγρός, Αττικό, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Βενιζέλειο Ηρακλείου κτλ.).

ν Επανειλημμένως η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας έχει καταθέσει εξώδικες δηλώσεις στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποτρέψει τον διορισμό μη γιατρών σε διευθυντικές θέσεις βιοχημικών εργαστηρίων των νοσοκομείων.

ν Εως σήμερα οι εξώδικες δηλώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα. Στις απαντήσεις του υπουργείου γίνεται επίκληση στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων των βιοπαθολόγων. ν Με το Προεδρικό Διάταγμα 84 του 2001 απαγορεύεται σε μη γιατρούς να διατηρούν ιδιωτικά βιοχημικά εργαστήρια.

ν Η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας συνεχίζει την προσπάθεια να τεθεί τέλος στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, «κατάσταση που επικρατεί σε 10 μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου τα βιοχημικά εργαστήρια λειτουργούν χωρίς γιατρούς βιοπαθολόγους».

http://www.ygeianet.gr/ap/ ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika -o.php?id=9624

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

προσωπικα δε διαφωνω με οσα γραφει ο κυριος παπαδακης, δεν πιστευω ομως οτι η λυση ειναι να ανοιξει το επαγγελμα (αληθεια, οποτε βολευει ειναι λειτουργημα και οποτε δε βολευει ειναι επαγγελμα χμμμμ). επισης δεν καταλαβα γιατι θεωρουνται αποκλεισμενοι απο το εσυ οι λοιποι επιστημονες υγειας, τα εργαστηρια των δημοσιων νοσοκομειων νομιζω απασχολουν αρκετους. καλο θα ηταν επισης να καλλιεργουσαμε μια ατμοσφαιρα συνεργασιας (προς οφελος του ασθενους βεβαιως βεβαιως) μεσα στα εργαστηρια και οχι να βγαζουμε τα ματια οι λοιποι επιστημονες στους γιατρους (ειδικευομενους και ειδικευμενους) και να διεκδικουμε απο κοινου να γινονται οι αναγκαιες προσληψεις και οχι να προβαλλουμε καθε λογης εμποδια στο να ανοιγουν θεσεις γιατρων (πραγμα που τυχαινει να γνωριζω οτι εγινε σε μεγαλα νοσοκομεια του κεντρου) απ την αλλη ας αποφασισει το κεσυ αν μπορει μή ιατρος - διευθυντης να υπογραφει οτι εκπαιδευσε στη ειδικοτητα τους ιατρους, καποτε πρεπει να λυθει και αυτο. τελος ας ασχολουνταν και ο κυριος παπαδακης με κατι συντεχνιαρες να που βγαζουν ματι και εχουν αναλαβει εδω και μερικα χρονια να ''εξυπηρετησουν'' στο συνολο της τον ιδιωτικο τομεα της υγειας (ονοματα δε λεμε υποληψεις δε θιγουμε) απασχολωντας ιατρους και αλλους επιστημονες για 800 ευρω το μηνα και χρεωνοντας τα ταμεια της παναγιας τα ματια, μεταφεροντας επικινδυνα βιολογικα δειγματα με αμφιβολου ασφαλειας τροπους στο λεκανοπεδιο και συντηρωντας γιατρεια με αδειες αλλων και αλλων ... και τα ξαναλεμε :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 11 months later...

άσχετο αλλά φαίνεται πως στα νοσοκομεία της αθήνας οι περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών γίνονται μόνο εις βάρος των γιατρών και όχι των επιστημόνων υγείας. περίεργο! δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς πρέπει να γίνονται οι μειώσεις?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 8 months later...

Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος από την πληθώρα ιατρών και οι βιολόγοι έχουν δίκιο, να στριμωχτούμε λίιιιιιγο ακόμα να ανέβουν στο τρένο και οι βιολόγοι - χημικοί - αιματολόγοι κτλ?

Ο πρόεδρος των βιολόγων ουσιαστικά μας λέει ότι το ΙΚΑ το ρίχνουν έξω οι κακοί βιοπαθολόγοι που κοστολογούν ό,τι θέλουν όσο θέλουν αλλά όλα θα διορθωθούν, και οι τιμές και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, αν κομμάτι της πίτας μοιραστεί και στους μη ιατρούς emeleos

Δηλαδή, για να καταλάβω: το ότι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο κοστολογεί την LDL 70 (!!!!!!!!) ευρώ οφείλεται στο καρτέλ των βιοπαθολόγων. Η τιμή είναι οντως εξωφρενική, αλλά αν το εργαστήριο του νοσοκομείου ήταν υπό την επίβλεψη ενός βιολόγου, αυτή η τιμή θα ήταν χαμηλότερη? :blink::blink::blink:

Ευτυχώς που η συντάκτρια πιάνει πουλιά στον αέρα και ξεσκέπασε επιτέλους - μόλις χτες!- αυτό το συντεχνιακό καρτέλ και το ΙΚΑ επιτέλους θα μπορέσει να ανασάνει... :withstupid:

Εγώ πάντως θεωρώ ύψιστη βλακεία το γεγονός ότι για να βγεις εργαστηριακός ιατρός πρέπει να κάνεις σώνει και καλά όλη την ιατρική. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι σχέση έχει το εργαστήριο με την Ιατρική; Εξετάζεις; Θεραπεύεις; Τότε, γιατί να μην μπορεί να την κάνει ένας βιολόγος; ή ένας βιοχημικός, που πιο σχετικός θα είναι από έναν απόφοιτο ιατρικής. Και γιατί να υπάρχει ολόκληρη ειδικότητα για να μάθεις εργαστήριο; Δεν αρκεί ένα διετες μεταπτυχιακό; Συνάδελφοι μην τρελαινόμαστε. Αν δεν πάψουν να υφίστανται αυτά τα φαινόμενα (βλ. εξετάσεις, υπερκοστολόγηση, υπερσυνταγογράφηση) τότε μας βλέπω σύντομα να πληρώνουμε οι ίδιοι τις εξετάσεις των ασθενών μας. Χώρια που αν τα ταμεία "αιμορραγούν" έτσι, πολύ πιο σύντομα, το ΕΣΥ θα πάψει να υφίσταται. Και η υγεία από κοινωνικό αγαθό, θα γίνει προνόμιο των ολίγων.

Ωστόσο, μακάρι η "αιμορραγία" των ταμείων να οφειλόταν μόνο εκεί... Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πολύ σοβαρότερες διαρροές χρήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε.

Κριμα συναδελφε να εχεις τετοιες αποψεις γι τους συναδελφους σου βιοπαθολογους!!!αυτα εχω να πω.κΡΙΜΑ.το αισθημα συνεργασιας των ειδικοτητων δεν το εχεις μαλλον!σου αρεσει να συνεργαζεσαι με εκτος του κυκλου επιστημονες δηλαδη.[βιολογους,κτλ]ε τοτε και οι κλινικοι γιατροι δεν χρειαζονται τα κανουνε ολα οι νοσηλευτες μωρε!!

Δηλαδή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος από την πληθώρα ιατρών και οι βιολόγοι έχουν δίκιο, να στριμωχτούμε λίιιιιιγο ακόμα να ανέβουν στο τρένο και οι βιολόγοι - χημικοί - αιματολόγοι κτλ?

Ο πρόεδρος των βιολόγων ουσιαστικά μας λέει ότι το ΙΚΑ το ρίχνουν έξω οι κακοί βιοπαθολόγοι που κοστολογούν ό,τι θέλουν όσο θέλουν αλλά όλα θα διορθωθούν, και οι τιμές και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, αν κομμάτι της πίτας μοιραστεί και στους μη ιατρούς emeleos

Δηλαδή, για να καταλάβω: το ότι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο κοστολογεί την LDL 70 (!!!!!!!!) ευρώ οφείλεται στο καρτέλ των βιοπαθολόγων. Η τιμή είναι οντως εξωφρενική, αλλά αν το εργαστήριο του νοσοκομείου ήταν υπό την επίβλεψη ενός βιολόγου, αυτή η τιμή θα ήταν χαμηλότερη? :blink::blink::blink:

Ευτυχώς που η συντάκτρια πιάνει πουλιά στον αέρα και ξεσκέπασε επιτέλους - μόλις χτες!- αυτό το συντεχνιακό καρτέλ και το ΙΚΑ επιτέλους θα μπορέσει να ανασάνει... :withstupid:

Εγώ πάντως θεωρώ ύψιστη βλακεία το γεγονός ότι για να βγεις εργαστηριακός ιατρός πρέπει να κάνεις σώνει και καλά όλη την ιατρική. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι σχέση έχει το εργαστήριο με την Ιατρική; Εξετάζεις; Θεραπεύεις; Τότε, γιατί να μην μπορεί να την κάνει ένας βιολόγος; ή ένας βιοχημικός, που πιο σχετικός θα είναι από έναν απόφοιτο ιατρικής. Και γιατί να υπάρχει ολόκληρη ειδικότητα για να μάθεις εργαστήριο; Δεν αρκεί ένα διετες μεταπτυχιακό; Συνάδελφοι μην τρελαινόμαστε. Αν δεν πάψουν να υφίστανται αυτά τα φαινόμενα (βλ. εξετάσεις, υπερκοστολόγηση, υπερσυνταγογράφηση) τότε μας βλέπω σύντομα να πληρώνουμε οι ίδιοι τις εξετάσεις των ασθενών μας. Χώρια που αν τα ταμεία "αιμορραγούν" έτσι, πολύ πιο σύντομα, το ΕΣΥ θα πάψει να υφίσταται. Και η υγεία από κοινωνικό αγαθό, θα γίνει προνόμιο των ολίγων.

Ωστόσο, μακάρι η "αιμορραγία" των ταμείων να οφειλόταν μόνο εκεί... Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πολύ σοβαρότερες διαρροές χρήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε.

Κριμα συναδελφε να εχεις τετοιες αποψεις γι τους συναδελφους σου βιοπαθολογους!!!αυτα εχω να πω.κΡΙΜΑ.το αισθημα συνεργασιας των ειδικοτητων δεν το εχεις μαλλον!σου αρεσει να συνεργαζεσαι με εκτος του κυκλου επιστημονες δηλαδη.[βιολογους,κτλ]ε τοτε και οι κλινικοι γιατροι δεν χρειαζονται τα κανουνε ολα οι νοσηλευτες μωρε!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.