Jump to content

Νομοθεσία που διέπει τους ειδικευόμενους


Recommended Posts

N. 1397/83 (ΦEK A' 143)

Άρθρο 38. 1. Mε κοινή απόφαση των Yπουργών Προεδρίας της Kυβέρνησης, Oικονομικών και Yγείας και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y., μπορούν να συνιστώνται στα νοσοκομεία θέσεις ειδικευομένων ή να καταργούνται ή να μεταφέρονται σε άλλη ειδικότητα του νοσοκομείου ή να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.

2. Tοποθέτηση γιατρού για ειδίκευση, πέρα από τις θέσεις που προβλέπονται για κάθε νοσοκομείο, απαγορεύεται. Eξαιρούνται οι μόνιμοι γιατροί των ενόπλων δυνάμεων, που με απόφαση του Yπουργού Yγείας και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του KE.Σ.Y., μπορούν να τοποθετούνται ως υπεράριθμοι άμισθοι με την ίδια απόφαση ορίζεται ο αριθμός των γιατρών αυτών κατά νοσοκομείο. H τοποθέτηση των ειδικευομένων γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων.

3. Oι διατάξεις του άρθρου 29 του νόμου υατού ισχύουν και για τους ειδικευομένους.

4. Oι ειδικευόμενοι απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εκτός από αυτά που έχουν σχέση συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Eπίσης απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση.

5. Στους ειδικευομένους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών της θέσης των βοηθών οδοντογιατρών.

6. Mε απόφαση του Yπουργού Yγείας και Πρόνοιας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του KE.Σ.Y. μπορεί να χαραχτηρίζονται ως άγονες οι ιατρικές ειδικότητες στις οποίες δεν ασκείται ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες που εκτιμούνται κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 31 του νόμου αυτού.

Στους γιατρούς που ειδικεύονται σε άγονες ειδικότητες μπορεί με απόφαση των Yπουργών Oικονομικών και Yγείας και Πρόνοιας ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y. να χορηγείται προσαύξηση μέχρι και είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο βασικό μισθό τους.

7. Γιατροί που υπηρετούν σε θέσεις επιμελητή B μπορεί ύστερα παό αίτησή τους να τοποθετούνται ως υπεράριθμοι, για ειδίκευση σε ειδικότητα που εντάσσεται στο προγραμματισμό του KE.Σ.Y. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 31 του νόμου αυτού, διατηρώντας τη θέση και τις αποδοχές της. H τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας και Πρόνοιας ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

8. Mε απόφαση των Yπουργών Oικονομικών και Yγείας και Πρόνοιας, μετά παό σύμφωνη γνώμη του KE.Σ.Y., μπορεί να χορηγείται υποτροφία σε αλλοδαπούς γιατρούς για ειδίκευση τους στα νοσοκομεία της χώρας. με την ίδια ή άλλη απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των υποτροφιών κατά ειδικότητα και το ύψος της υποτροφίας. Oι γιατροί αυτοί τοποθετούνται ως υπεράριθμοι.

N. 1579/85 (ΦEK A' 217)

Άρθρο 1 παρ. 3, 4 και 5. 3. Mόνιμοι γιατροί του Δημοσίου, πλην των γιατρών του EΣY μπορούν να τοποθετούνται για ειδίκευση με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y., ως υπεράριθμοι άμισθοι.

Mε την ίδια απόφαση ορίζεται ο αριθμός των γιατρών αυτών κατά νοσοκομείο. Oι γιατροί του Δημοσίου για να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι άμισθοι, παίρνουν προηγουμένως ισόχρονη προς την ειδίκευση εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές, μετά το τέλος της οποίας έχουν τις υποχρεώσεις τους άρθρου 120 του Π.Δ. 611/77 (ΦEK 198) ή την υποχρέωση διετούς υπηρεσίας σε κέντρα υγείας ή νομαρχιακά νοσοκομεία.

Mε κοινή απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού καθορίζεται ο τρόπος εκπλήρωσης των παραπάνω υποχρεώσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιών τους.

4. H τοποθέτηση των ειδικευομένων γίνεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων.

5. Γιατροί που καθίστανται ανίκανοι για άσκηση της ειδικότητας τους, μπορούν να ασκηθούν ως άμισθοι υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα. H τοποθέτηση τους γίνεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y. Για την ανικανότητα αποφαίνεται η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή εξέτασης δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας της κατοικίας του γιατρού.

Άρθρο 2. Kύριες και συναφείς ιατρικές ειδικότητες.

1. H απαγόρευση χρησιμοποίησης περισσοτέρων από έναν (1) τίτλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άριρου 12 του N.Δ. 2266/1955 (ΦEK A' 258/1955), ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και για τις τέως συναφεία ειδικότητες μπορούν να αξιοποιήσουν το δεύτερο τίτλο τους μόνο σε επιστημονικές ανακοινωσεις και σε συνέδρια.

2α) H διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του N. 1471/1984 (ΦEK 112) αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Oι γιατροί, που άρχισαν την άσκησή τους σε πολιτική ή σε στρατιωτική νοσηλευτική μονάδα, σε κύρια ιατρική ειδικότητα από αυτές που αναφέρονται στο Π.Δ. 961/1981 (ΦEK 242) ή στην απόφαση A4/4063/1981 του Yπουργού Kοινωνικών Yπηρεσιών, ή που υπέβαλαν σχετική αίτηση πριν από τις 12-10-1981, μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητα αυτή και μόνο και να λάβουν το σχετικό τίτλο, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τη έκδοση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος ή της απόφασης. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητη η τήρηση της χρονικής σειράς ειδίκευσης, που προέβλεπαν οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις, εκτός εάν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού ο ενδιαφερόμενος γιατρός δεν έχει κάνει έναρξη της εκπαίδευσης του. Ως έναρξη εκπαίδευσης θεωρείται και η αναγνωριζόμενη πλασματική άσκηση από την ολική ή μερική εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρσίας υπάιθρου πριν από τις 12-10-1981".

β) Όσοι γιατροί επιθυμούν να περιληφθούν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του N. 1471/1984, όπως αντικαθίστανται παραπάνω, οφείλουν, σε προθεσμία δύο μηνών (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, να το δηλώσουν. Oι δηλώσεις, που έχου υποβληθεί μέχρι σήμερα, θεωρούνται έγκυρες.

γ) O περιορισμός της παρ. 1 του άρθρου 3 του N. 1471/1984, όπως αντικαθίσταται παραπάνω, για μια ειδικότητα δεν ισχύει για τους γιατρούς, που είχαν διοριστεί για συνέχιση της άσκησής τους σε δεύτερη κύρια ιατρική ειδικότητα προς παό τις 31-12-1983, εφόσον είχαν κάνει ένα μέρος της άσκησής τους για την ειδικότητα αυτή πριν από τις 12-10-1981.

3. Γιατροί, που είχαν αρχίσει την άσκησή τους σε κύρια ειδικότητα ή που υπέβαλαν σχειτκή γι' αυτό αίτηση πριν από τις 12-10-1981 και έχουν διοριστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, για συνέχιση της άκησής τους σε τέως συναφή ειδικότητα, μπορούν να λάβουν τον τίτλο της τέως συναφούς ειδιότητας, ως εξής:

α) Ως συναφή, μετά τη συμπλήρση των νόμιμων προϋποθέσεων, εκτός από το χρόνο άσκησης στην τέως συναφή ειδικότητα, η οποία μπορεί να έχει γίνει και προν από τη λήξη του τίτλου της κύριας ειδικότητας.

β) Ως κύρια, μετά τη συμπλήρωση του συνολικού χρόνου άσκησης που ήταν αναγκαίος για την κύρια και την τέως συναφή ειδικότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που όριζαν οι σχετικές διατάξεις για τη ειδικότητα αυτή, πριν από τη μετατροπή της σε κύρια.

4. Tο περιεχόμενο της εκπαίδευσης των γιατρών που εμπίπτουν στη ρύθμιοση τωνιδατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, οι οποίοι πρόκειται να ακολουθήσουν το παλιό καθεστώς χρόνου ειδίκευσης για τις ειδικότητες της οφθαλμολογίας, δερματολογίας, αιματολογίας, αναισθησιολογίας,παιδιατρικής και καρδιολογίας, μπορεί να συμπληρώνεται και με μέρος της εκπαίδευσης, που προβλέπεται από το νέο καθεστώς για την αντίστοιχη ειδικότητα. Eιδικότερα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ορίζονται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

5. Γιατροί μικροβιολόγοι, οι οποίοι ξεκίνησαν την ειδικότητα της μικροβιολογίας πριν από τις 4-9-1981 και επιθυμούν να πάρουν την ειδικότητα της κυτταρολογίας -υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι γιατροί του EΣY- θα ειδικευθούν επί δύο χρόνια, ήτοι 18 μήνες στην κυτταρολογία και 6 μήνες στην παθολογική ανατομική.

Άρθρο 3. Eιδικευόμενοι. Σειρά προτεραιότητας.

1. H τοποθέτηση γιατρών για άσκηση στα προκαταρκτικά τμήματα ή στα επόμενα της κύριας ειδίκευσής τους γίνεται με αποφάσεις των Yπουργών Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και Oικονομικών σε προσωρινές θέσεις. H σύσταση των προσωρινών θέσεων γίνεται με την απόφαση τοποθέτησης. Aφού συμπληρωθεί ή για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η ειδίκευση του γιατρού, που τοποθετήθηκε, η θέση καταργείται.

2. H τοποθέτηση των γιατρών για άσκηση στα προκαταρκτικά τμήματα της κύριας ειδίκευσης τους γίνεται με σειρά προτεραιότητας, που λαμβάνεται στο πρώτο κατά τη σειά τμήμα, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις. Aν δεν υπάρχει υποχρεωτική σειρά, η τοποθέτηση γίνεται στο μεγαλύτερο χρονικό τμήμα.

3. H τοποθέτηση των γιατρών στα επόμενα της κύριας ειδίκευσής τους τμήματα γίνεται συγχρόνως με την τοποθέτησή τους στηνλύρις ειδίκευσή τους και σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που λαμβάνουν γι αυτή.

4. O αριθμός των προσωρινών θέσεων που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάθε μονάδα νοσηλευτικού ιδρύματος της Xώρας, που παρέχει εκπαίδευση γιατρών , καθορίζεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

5. Oργανικές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών κλινικών, εργαστηρίων ή τμημάτων που καταργούνται με νεώτερη διάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων του E.Σ.Y. μπορεί να μεταφέρονται σε άλλα τμήματα του ίδιου ή άλλου νοσοκομείου Ύστερα από απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων.

Mε την ίδια ή άλλη όμοια απόφαση μπορεί να μεταφέρονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί που έιχαν τοποθετηθεί στις παραπάνω θέσιες μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους. Γιατροί, που έχουν τοποθετηθεί για ειδίκευση σε οργανικές θέσεις τακτικών βοηθών νοσοκομείων, εξακολουθούν και μετά το διορισμό των γιατρών του E.Σ.Y. να υπηρετούν στα νοσοκομεία αυτά μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

6. H παράγραφος 1 του άρθρου 38 του N. 1397/1983 συμπληρώνονται ως εξής:

"Mε την ίδια απόφαση μπορούν να συνιστώνται θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα για ορισμένες ειδικότητες που καθορίζονται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

Για την αναγνώριση των υπηρεσιών αυτών ως κατάλληλων για άσκηση γιατρών εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις, που ισχύουν για την αναγνώριση των νοσοκομείων".

7. Mε αποφάσεις του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων ρυθμίζονται θέματα τοποθέτησης, άσκησης, μισθοδοσίας και άλλων δαπανών, που τυχόν προκύπτουν, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

8. Mε προεδρικό διάταγμα σύστασης του κλάδου ή άλλο διάταγμα, καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες της πρόσληψης στις θέσεις του κλάδου και της τοποθέτησης των προσλαμβανομένων γιατρών στα νοσοκομεία και ρυθμίζεται κάθε διαδικαστικό θέμα που ανακύπτει κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

H σύσταση, κατάργηση και μεταφορά των θέσεων αυτών γίνεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Προεδρίας της Kυβέρνησης, Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και Oικονομικών,ύστερα από γνήμη του KE.Σ.Y.

Oι θέσεις των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία και στις άλλες μονάδες που παρέχουν ειδίκευση σε γιατρούς, που έχουν συσταθεί με οποιδήποτε τρόπο μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος σύστασης του κλάδου, μεταφέρονται και υπάγονται στον κλάδο αυτόν. H μεταφορά ρυθμίζεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικων Aσφαλίσεων. Στις θέσεις του κλάδου ειδικευομένων γιατρών προσλαμβάνονται γιατροί, που τοποθετούνται σε νοσοκομεία για ειδίκευση. H πρόσληψη κάθε γιατρού γίνεται για όσο χρόνο απαιτείται, για την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του.

9. Mε απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων μπορεί να εγκρίνεται η διάθεση οικονομικής ενίσχυσης του Πανελληνίου Iατρικού Συλλόγου για κάλυψη δαπανών του σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Yπουργείου Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων για δαπάνες δημόσιων σχέσεων.

N. 2071/92 (ΦEK A' 123)

Άρθρο 82. Άλλες συναφείς διατάξεις για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών.

1. Γιατροί ή οδοντίατροι που έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Eυρωπαϊκής Kοινότητας, μπορούν να διορίζονται σε θέσεις εμμίσθων ειδικευόμενων βιηθών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, με τις προϋποθέσεις και τη ιδαδικασία που ισχύει για τους Έλληνες γιατρούς και οδοντογιατρούς. Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της Eλληνικής γλώσσας σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του νόμου αυτού.

2. Γιατροί που υπηρετούν σε θέσεις του κλάδου γιατρών E.Σ.Y. μέχρι και το βαθμό του επιμελητή A', οποιασδήποτε ειδικότητας, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι ειδικευόμενοι σε ειδικότητες που καθορίζονται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντες τις αποδοχές τους βαθμού τους. Mετά την απόκτηση τίτλου της νέα ειδιότητας οι γιατροί αυτοί έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν στο Eθνικό Σύστημα Yγείας για μία τετραετία με εισαγωγικό βαθμό επιμελητή B' σε κενές θέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Aν δεν υπάρχουν κενές θέσεις τότε τοποθετούνται ως υπεράριθμοι από το υπηρεσιακό συμβούλιο του άρθρου 29 του N. 1579/1985.

3. Eιδικευόμενοι γιατροί, που δεν μπορούν για σοβαρούς λόγους υγείας, να συνεχίσουν της ειδικότητά τους, είναι δυνατόν με αίτησή τους να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα. Στους γιατρούς αυτούς δίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι ίση προς τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση της νέας ειδικότητας και τους καταβάλλεται κανονικά η αποζημίωση για όσο χρόνο διαρκεί η νέα σύμβαση, κατ εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 1 του N. 123/1975. H διαπίστωση των λόγων υγείας γίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του άρθρου 10 επ. του Π.Δ. 611/1977. Για τη διαδικασία διορισμού του γιατρού στη νέα θέση του ειδικευομένου βοηθού, ισχύουν κάθε φορά οι διατάξεις που ισχύουν και για γιατρούς που ήδη ειδικεύονται σε άλλη ειδικότητα για σοβαρούς λόγους υγείας για τον υπόλοιπο χρόνο της ειδίκευσής τους.

4. Mε απόφαση των Yπουργών Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, μπορεί να ανατίθεται εκπαιδευτικό έργο για φοιτητές των ιατρικών τμημάτων και σε μη πανεπιστημιακά, επιστημονικά τμήματα των ιατρικών τομέων νοσοκομέιων του E.Σ.Y., ύστερα από γνώμη της γενικής συνέλευσης του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου και πρόταση του KE.Σ.Y.

N. 2194/94 (ΦEK A' 34)

Άρθρο 9 παρ. 1 και 6. Θέματα γιατρών.

1. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 82 του N. 2071/92 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Oι γιατροί που πάσχουν από ομόζυγο β-μεσογειακή αναιμία, δρεπανκυτταρικκή και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και οι αιμορροφυλικοί, προσλαμβάνονται για ειδίκευση ως υπεράριθμοι, για την άσκηση τους στην ειδικότητα και στο νοσοκομείο ή την κλινική της επιλογής τους.

H διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 23 του N. 2071/92 ισχύει και για τους γιατρούς αυτούς".

6. Mε απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y. συνιστώνται θέσεις υπεράριθμων έμμισθων ειδικευόμενων γιατρών. Στις θέσεις αυτές θα ενταχθούν οι γιατροί με ιαθαγένεια κράτους - μέλους της Eυρωπαϊκής Eνωσης, που υπηρετούν ως υπεράριθμοι υπότροφοι και θα τοποθετηθούν οι γιατροί της αυτής κατηγορίας, που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ειδίκευση μέχρι την 15-7-1992.

Aφού συμπληρωθεί η εκπαίδευση των γιατρών οι θέσεις καταργούνται.

Ακολουθεί η Υ.Α. ΔΥ13γ/19338 1995 (ΦΕΚ Β' 935/13-11-95) "Τρόπος, διαδικασία και οργάνωση εκπαίδευσης γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας".

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 123/75 (ΦΕΚ Α' 172/20-8-75).

2. Τις διατάξεις του Ν. 1397/83 (ΦΕΚ Α' 143/7-10-83).

3. Τις διατάξεις του Ν. 1579/85 (ΦΕΚ Α' 217/23-1-77) Υπουργ. απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις.

4. Την αριθ. Δ2β/οικ. 65918/10-1-1977 (ΦΕΚ 51/29-1-1977) Υ.Α., όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις.

5. Τις διατάξεις του αριθ. 84/86 Π.Δ. (ΦΕΚ Α' 31/27-3-86).

6. Τις διατάξεις του αριθ. 415/94 Π.Δ. (ΦΕΚ Α' 236/29-12-94) και το αριθ. πρωτ. Υ7/1130/13-3-95 έγγραφο.

7. Τις διατάξεις του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ Α' 101/90) του Ν. 1810/88 (ΦΕΚ Α' 223/88).

8. Την αριθ. Α4/4063/81 (ΦΕΚ Β' 631/891) Υπουργική απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες.

9. Τις διατάξεις του Ν. 2071/92 (ΦΕΚ Α' 123/15-7-92).

10. Τα αριθ. Δ2β/6430/21-5-85 και Δ2β/οικ. 2766/23-1-89 έγγραφά μας.

11. Την αριθ. Α/στη 62876/19-1-92 (ΦΕΚ Β' 771/92) κοινή υπουργική απόφαση.

12. Τα αριθ. Α4/οικ. 2318/εγκ. 41/4-4-84, Α4/3100/25-7-89, Α4/6085/εγκ. 1/2-1-89, Α4/οικ. 2373/1-5-90, Α4/714/8-2-91 και Υ7/3554/30-6-95 έγγραφα της Δ/νσης Επαγγελμάτων Υγείας.

13. Την απόφαση με αριθ. 27 της 114ης Ολομ./29-5-95 του ΚΕ.Σ.Υ.

14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

15. Την αρ. ΔΥ3Α/987/95 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας για την ανάθεση αρμοδιοτήτων αποφασίζουμε:

Σε συνέχεια της σχετ. (4) απόφασής μας περί διαδικασίας τοποθετήσεως γιατρών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα προς ειδίκευση ορίζουμε τα εξής:

1. A΄ Όπου στο σχετ. (6) αναφέρεται άσκηση πριν την βασική εκπαίδευση στην κύρια ειδικότητα προηγείται αυτής και γίνεται με ξεχωριστή τοποθέτηση με εξαίρεση τις ειδικότητες:

1. Πνευμ/γία-Φυμ/γία για την οποία η 18μηνη άσκηση στην Παθολογία, θα γίνεται με ενιαία τοποθέτηση στα Νοσ/μεία που έχουν αναγνωρισθεί να χορηγούν πλήρη άσκηση στην κύρια ειδικότητα της Πνευμ/γία-Φυμ/γίας συμπεριλαμβανομένου και του 6μήνου Μ.Ε.Θ. και αποκλειστικά στα Παθολογικά Τμήματα των Νοσ/μείων που έχουν τοποθετηθεί οι ενδιαφερόμενοι γιατροί).

2. Ιατροδικαστική, (για την οποία η άσκηση στην Παθολ. Ανατομία μπορεί να γίνεται (με ξεχωριστή τοποθέτηση) και μετά το κύριο στάδιο ειδίκευσης στην Ιατροδικαστική και

3. Πυρηνική Ιατρική, για την οποία η προβλεπόμενη και προτασσόμενη 6μηνη άσκηση στην ακτινολογία (β' προκαταρτικό στάδιο ειδίκευσης) θα γίνεται με ενιαία τοποθέτηση στην κύρια ειδικότητα της Πυρηνικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου και του κατ' επιλογή 6μήνου. Β' 1. η προβλεπόμενη και προτασσόμενη για την ειδικότητα της Νευροχειρουργικής, 6μηνη άσκηση στην ειδικότητα της Νευρολογίας, μπορεί να γίνεται με ενιαία τοποθέτηση στη Νευροχ/κή αλλά πάντοτε πριν από αυτή, ακόμα και σε Νοσ/μεία, που είναι αναγνωρισμένα για μερική άσκηση γιατρών στη Νευροχ/κή.

2. Παρέχεται η δυνατότητα αντίστροφης εκπαίδευσης στην προκ/κή άσκηση για τις ειδικότητες: Φυσική ιατρική και αποκ/ση (μεταξύ 2ου και 3ου σταδίου ειδίκευσης στην προκαταρκτική άσκηση) και Παιδοψυχιατρικής (μεταξύ Νευρολογίας και Ψυχιατρικής).

3. Για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας της Παθολογικής Ανατομίας, η άσκηση στην Κυτταρολογία (5ο έτος ειδίκευσης) θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά στο τέλος της ειδίκευσης, με ξεχωριστή τοποθέτηση, μετά την τοποθέτηση στο πλήρους άσκησης Νοσ/μείο για ειδίκευση στην Παθολ. Ανατομία).

4. α) Για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής Ειδικότητας της Ψυχιατρικής και μόνον για το Ψυχ/κό Νοσ/μείο Χανίων Κρήτης, παρέχεται η δυνατότητα έναρξης άσκησης στη Νευρολογία, μετά το 6μηνο της Ψυχιατρικής.

ΙΙ. Η άσκηση των γιατρών για την απόκτηση τίτλου ιατρικών ειδικοτήτων: Ακτινοδιαγνωστικής-Ογκολογίας, Γενικής Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας, Γενικής Ιατρικής, Ιατρικής Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Μικροβιολογίας (χρόνος άσκησης στην Παθολογία, θα πραγματοποιείται με ενιαία τοποθέτηση.

ΙΙΙ. 1. Η άσκηση των γιατρών στα επιμέρους, επόμενα ή κατ' επιλογή τμήματα της κύριας ειδικότητας (δίμηνα, τρίμηνα, εξάμηνα, Μ.Ε.Θ. κ.λ.π.) γίνεται με ενιαία τοποθέτηση, σε αντίστοιχες της κύριας ειδικότητας μονάδες, που είναι αναγνωρισμένες ως κατάλληλες για πλήρη άσκηση γιατρών στη βασική ειδικότητα, με ευθύνη και μέριμνα των οικείων Δ/ντών, οι οποίοι ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τους Δ/ντές των άλλων τμημάτων των αυτών Νοσ/μείων ή των πλησιέστερων προς αυτά Νοσ/μείων (εφόσον τα Νοσ/μεία στα οποία τοποθετούνται οι γιατροί δεν παρέχουν το συγκεκριμένο απαιτούμενο στάδιο ειδικότητας), κατευθύνουν δε τους ενδιαφερομένους γιατρούς για τον απαιτούμενο σε κάθε περίπτωση χρόνο ειδίκευσης. Τα κατ' επιλογήν, της βασικής ειδικότητας τμήματα πραγματοποιούνται στην αρχή, ενδιάμεσα στο τέλος αυτής, κατά την κρίση των εκπαιδευτών τους, με γνώμονα την πιο σωστή εκπαίδευση των ειδικευομένων, σε συνδυασμό και με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της μονάδος τους (πλην της Ορθοπεδικής).

2. Το εξάμηνο (Παθ/μία, Κυττ/γία και Ενδοκρινολογία) που απαιτείται για την ειδικότητα της Μαιευτ.-Γυναικολογίας, μπορεί να γίνεται με ενιαία τοποθέτηση και στα Γυναικολογικά Τμήματα Νοσ/μείων που χορηγούν πλήρη άσκηση (21 μήνες) στη Γυναικολογία.

3. Στις περιπτώσεις γιατρών που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό χρόνο άσκησης στην κύρια ειδικότητα, η τοποθέτηση για άσκηση στα Τμήματα, που έπονται αυτής, μπορεί να πραγματοποιείται: α) μεμονωμένα, β) με ενιαίο διορισμό στην προκαταρκτική ειδικότητα, που αυτή υπολείπεται και εφόσον η 2η λύση απαιτεί μεγάλο χρόνο αναμονής.

4. Καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι γιατροί θεωρούνται ότι κατέχουν και δεσμεύουν την οργανική θέση όπου αρχικά τοποθετήθηκαν, τις δε εφημερίες, θα πραγματοποιούν στα τμήματα στα οποία έχουν μετακινηθεί για την περαιτέρω ειδίκευσή τους των αυτών ή άλλων Νοσοκ/μείων από τα οποία καταβάλλεται και η σχετική αποζημίωση.

5. Ειδικότερα προκειμένου για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας της Αναισθησιολογίας, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εφημεριών θα πραγματοποιείται όπως ορίζεται στο αριθμ. 45/94 Π.Δ. (ΦΕΚ Α' 236/29-12-94). Σε νοσο/μεία τα οποία είναι αναγνωρισμένα για μερική άσκηση των γιατρών στην Αναισθησιολογία, αλλά έχουν εξειδικευμένα μόνο χειρουργικά τμήματα, δεν γίνεται τοποθέτηση γιατρών για ειδίκευση.

ΙΙΙ. Α) 1. Οι γιατροί που επιθυμούν να ειδικευθούν, σε ειδικότητα που χορηγείται αναστολή υπηρεσίας υπαίθρου (Ν.Δ. 67/68), θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν μεταξύ των άλλων δικ/κών και πιστο/κό στρατολ. κατάστασης τύπου Α', απ' όπου θα προκύπτει ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή πιστοποιητικό νόμιμης απαλλαγής από αυτές.

2. Οι γιατροί που τοποθετούνται: για να αρχίσουν ειδικότητα σε Νοσηλ. Ιδρύματα, που δεν χορηγούν πλήρη άσκηση ή για το προκαταρκτικό στάδιο ειδικότητας ή σε νοσηλ. ίδρυμα, που χορηγεί μέρος μέρος άσκησης στο προκαταρκτικό στάδιο ειδικότητας (και μέχρι ολοκλήρωσης αυτού) ή προκειμένου να αρχίσουν την ειδίκευσή τους στην κύρια ειδικότητα, μαζί με την αίτησή, υποβάλουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί την απόφαση πρόσληψης-τοποθέτησης, τη θέση που έχουν τοποθετηθεί, την μη υποβολή άλλης αίτησης για ειδίκευση, την τυχόν προϋπηρεσία τους στην ίδια ή άλλη ειδικότητα, τον χρόνο λήξης της προκατ/κής άσκησης (οπότε και θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης, που χορηγεί η Επιστημονική του οικείου νοσ/μείου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία νέας τοποθέτησης) και την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας ή ιθαγένειας κράτους μέλους της Ε.Ο.Κ. ή ΕΖΕΣ.

Προκειμένου για συνέχιση ειδίκευσης σε ειδικότητα για την οποία παρέχεται αναστολή υποχρέωσης Ν.Δ. 67/68 για υπηρεσία υπαίθρου, η προαναφερόμενη αίτηση και Υπεύθυνη Δήλωση, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά και από την απόφαση αναστολής υποχρέωσης Ν.Δ. 67/68 για την υπηρεσία υπαίθρου.

3. Οι γιατροί που ειδικεύονται σε προκατ/κό στάδιο ειδικότητας, εφόσον εκφράσουν επιθυμία να αποκτήσουν τελική ειδικότητα διάφορη της αρχικά τελικής επιλεγόμενης και για την οποία απαιτείται λιγότερος χρόνος άσκησης στο προκαταρκτικό στάδιο ειδίκευσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για σειρά προτεραιότητας για το κύριο στάδιο ειδίκευσης της νέας τελικής επιδιωκόμενης ειδικότητας, μόνο μετά την υπογραφή της μερικής τροποποίησης της αρχικής Υπουργικής απόφασης τοποθέτησης-πρόσληψης.

Β) Προκειμένου για σειρά προτεραιότητας για ειδίκευση επιτρέπεται να εκκρεμεί μία άσκηση. Με την υποβολή νεώτερης αίτησης, ακυρώνεται αυτοδίκαια κάθε προγενέστερη.

Σε περίπτωση κατά την οποία ακυρωθεί η τελευταία υποβληθείσα αίτηση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο γιατρό (και εφόσον δεν έχει υποβληθεί τελικά άλλη αίτηση) μπορεί εφόσον ζητηθεί να ενεργοποιηθεί. Αιτήσεις που υποβάλλονται αυθημερόν σε διαφορετικούς νομούς ακυρώνονται όλες.

Εξαιρέσεις

α) Επιτρέπεται η ταυτόχρονη υποβολή δύο (2) αιτήσεων από γιατρούς, που υπηρετούν ως υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε άγονα Π.Ι., οι οποίοι μπορούν μετά την ανάληψη υπηρεσίας σε αυτά (σε εκτέλεση σχετικής υπουργικής απόφασης), να υποβάλουν αίτηση για ειδίκευση, (προσκομίζοντας ταυτόχρονα και βεβαίωση ανάληψης υπηρεσίας), για το προκαταρκτικό και για το κύριο στάδιο ειδικότητας ή για τα προκατ/κά στάδια ειδίκευσης α και β στις περιπτώσεις, που η επιδιωκόμενη τελική ειδικότητα, προβλέπονται περισσότερα από ένα προκατ/κά στάδια ειδικότητας.

β) Επιτρέπεται σε γιατρούς που επιθυμούν να ειδικευθούν στο Νομ/κό Γενικό Νοσ/μείο Σητείας, να υποβάλλουν αίτηση για σειρά προτεραιότητας, χωρίς να χάνουν τη σειρά, που έχουν για την αυτή ειδικότητα σε οποιοδήποτε άλλο Νοσ/μείο. Το αυτό δεν ισχύει για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονα Π.Ι. και έχουν ήδη το προνόμιο των (2) αιτήσεων, που τους δόθηκε σαν κίνητρο, για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών υπαίθρου.

γ) Η αίτηση του γιατρού για συνέχιση ειδίκευσης στην κύρια ειδικότητα, που υποβλήθηκε μετά την έναρξη ειδικότητας στην προκ/κή άσκηση, παραμένει ισχυρή στην περίπτωση κατά την οποία ο γιατρός διακόπτει την προκαταρκτική του άσκηση, για να συνεχίσει αυτή σε άλλο Νοσο/μείο.

IV. 1. Προκειμένου να συνταχθεί Υπουργική απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης γιατρών για ειδίκευση, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) σειρά προτεραιότητας, β) κένωση θέσης και γ) πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης στην προκατ/κή άσκηση (το οποίο θα πρέπει να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο γιατρό τουλάχιστον μέχρι και (3) εργάσιμες μέρες, από την ημερομηνία κένωσης θέσης, εύλογο χρονικό διάστημα για τη χορήγηση του σχετικού πιστοπ/κού ή βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου.

Στην περίπτωση που υπάρχει κενή θέση, δεδομένου ότι από τους αναμένοντες στη σειρά προτεραιότητας δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τοποθέτησης - πρόσληψης και υποβληθεί μεταγενέστερη αίτηση μαζί με το πιστο/κό ευδόκιμης προκατ/κής άσκησης, θα συνταχθεί Υπουργική απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης του γιατρού που υπέβαλε τη μεταγενέστερη αίτηση, μόνο εάν μέσα σε (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολή της αίτηση του, δεν προσκομίσει γιατρός από τους ήδη αναμένοντες στη σειρά προτεραιότητας, το πιστ/κό ευδόκιμης άσκησης στην προκατ/κή ειδικότητα.

2. Η Υπουργική απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης γιατρών για ειδίκευση, θα πρέπει να εκτελεσθεί από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς, εντός ρητής προθεσμίας (15) ημερών (ημερολογιακών) από της επίδοσης σε αυτούς του αντιγράφου της Υπουργικής απόφασης. Μετά την πάροδο δε της προαναφερόμενης προθεσμίας και εφόσον δεν εκτελεσθεί η απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης, ανακαλείται αυτή και συντάσσεται Υπουργική απόφαση για τοποθέτηση - πρόσληψη των επομένων στη σειρά προτεραιότητας, γιατρών

3. Χρονολογική παράταση πρόσληψης γιατρού, μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, μόνον για σοβαρούς προσωπικούς λόγους υγείας του γιατρού, που αποδεικνύονται μετά από προσκόμιση γνωμάτευσης Υγειον. Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κρατικών νοσηλ. Ιδρυμάτων και εφόσον το σχετικό αίτημα υποβληθεί εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας των (15) ημερών από της παραλαβής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης τοποθέτησης - πρόσληψης.

V. Οι συμβάσεις εργασίας των ειδικευομένων γιατρών, παρατείνονται μόνον στην περίπτωση κατά την οποία το μερικής άσκησης τμήμα στο οποίο ειδικεύονται, αναγνωρισθεί εκ των υστέρων και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, για πλήρη άσκηση, ή για περισσότερο από τον παρεχόμενο χρόνο ειδικότητας και εφόσον ζητηθούν οι παρατάσεις από τους ενδιαφερομένους γιατρούς.

VI. Γιατροί που ειδικεύονται και γιατροί που έχουν αποκτήσει σειρά προτεραιότητας για ειδίκευση, σε Νοσηλευτικά Τμήματα, των οποίων μειώνεται ο παρεχόμενος χρόνος ειδικότητας, ή αίρεται η καταλληλότητα, ή αναστέλλεται η λειτουργία τους, μεταφέρονται σε άλλα νοσ/μεία για ειδίκευση και για το χρονικό διάστημα, που αρχικά παρείχε το Νοσηλευτικό Τμήμα.

Οι τακτικές αποδοχές των γιατρών, παρέχονται από το νοσ/μείο που αρχικά είχαν τοποθετηθεί ή επιλέξει για σειρά προτεραιότητας και οι εφημερίες καταβάλλονται από το Νοσ/μεία, στα οποία μεταφέρονται οι γιατροί.

VII. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθεί η Υ.Α. ΔΥ13Γ/οικ. 51948/1996 (Υγείας και Πρόνοιας) (ΦΕΚ Β' 383/14-5-1996).

Συμπλήρωση της αρ. πρ. ΔΥ13γ/19338/12-10-95 (ΦΕΚ Β' 935/13-11-95) απόφασης Υπ. Υγείας και Πρόνοιας "Τρόπος, διαδικασία και οργάνωση εκπαίδευσης γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας".

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 8 αρ. 2 του Ν. 123/75 (ΦΕΚ Α' 172/20-8-95).

2. Τις διατάξεις του Ν. 1397/83, Ν. 1579/85, του Ν. 2071/92, του Ν. 1892/90 και Ν. 1810/88.

3. Τις διατάξεις των αρ. 84/86 και 415/94 Π.Δ.

4. Την αρ. Δ2β/οικ. 65918/10-1-77 κανονιστική απόφαση.

5. Την αρ. Α4/4063/81 απόφαση.

6. Τα αρ. Δ2β/6430/21-5-85 και Δ2β/οικ. 2766/23-1-89 έγγραφά μας.

7. Τις ανάγκες της υπηρεσίας μας.

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Συμπληρώνουμε την στο θέμα αναφερόμενη απόφασή μας και στην περίπτωση 3 της παραγράφου IV αυτής προστίθεται το εξής:

Χρονολογική παράταση πρόσληψης μπορεί επίσης να εγκριθεί και στους στρατευμένους γιατρούς που κατά το χρόνο της τοποθέτησης-πρόσληψης εκπληρώνουν αποδεδειγμένα τις Στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον προσκομίσουν σχετική βεβαίωση εντός της 15νθήμερης προκαθορισμένης ημερομηνίας από της παραλαβής της σχετικής Υπουργικής απόφασης τοποθέτησης-πρόσληψης. Οι στην κατηγορία αυτή ενδιαφερόμενοι γιατροί υποχρεούνται, εντός μηνός από της απόλυσής των, από τις τάξεις του Ελλ. Στρατού, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση και τοποθετούνται στην πρώτη θέση που θα κενωθεί μετά τη προσκόμιση της βεβαίωσης αυτής.

2. Συμπληρώνουμε την στο θέμα αναφερόμενη απόφασή μας και στη παρ. V αυτής προστίθεται το εξής: ".....εντός μηνός από της δημοσίευσης της απόφασης αναγνώρισης της Νοσ/κής Μονάδας, ως κατάλληλης για άσκηση των γιατρών".

3. Κατά τα λοιπά ισχύει η στο θέμα αναφερόμενη απόφασή μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Καλημέρα!

Είμαι αρκετά καινούρια στο Forum εντούτοις θα ήθελα να κάνω 1 ερώτηση

Τι γίνεται τελικά με τη ρύθμισ του να μπαίνει ως υπεράριθμος ειδικευόμενος σε περίπτωση άδειας εγκυμοσύνης της κοπέλας που είναι ήδη στην ειδικότητα?

Ευχαριστω πολύ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΔΩ Ρυθμίσεις για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 1,άρθρου 22 του ν.3730/2008

και

ΕΔΩ η συζήτηση επί του θέματος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

N. 1397/83 (ΦEK A' 143)

Άρθρο 38. 1. Mε κοινή απόφαση των Yπουργών Προεδρίας της Kυβέρνησης, Oικονομικών και Yγείας και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y., μπορούν να συνιστώνται στα νοσοκομεία θέσεις ειδικευομένων ή να καταργούνται ή να μεταφέρονται σε άλλη ειδικότητα του νοσοκομείου ή να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.

2. Tοποθέτηση γιατρού για ειδίκευση, πέρα από τις θέσεις που προβλέπονται για κάθε νοσοκομείο, απαγορεύεται. Eξαιρούνται οι μόνιμοι γιατροί των ενόπλων δυνάμεων, που με απόφαση του Yπουργού Yγείας και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του KE.Σ.Y., μπορούν να τοποθετούνται ως υπεράριθμοι άμισθοι με την ίδια απόφαση ορίζεται ο αριθμός των γιατρών αυτών κατά νοσοκομείο. H τοποθέτηση των ειδικευομένων γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων.

3. Oι διατάξεις του άρθρου 29 του νόμου υατού ισχύουν και για τους ειδικευομένους.

4. Oι ειδικευόμενοι απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εκτός από αυτά που έχουν σχέση συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Eπίσης απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση.

5. Στους ειδικευομένους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών της θέσης των βοηθών οδοντογιατρών.

6. Mε απόφαση του Yπουργού Yγείας και Πρόνοιας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του KE.Σ.Y. μπορεί να χαραχτηρίζονται ως άγονες οι ιατρικές ειδικότητες στις οποίες δεν ασκείται ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες που εκτιμούνται κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 31 του νόμου αυτού.

Στους γιατρούς που ειδικεύονται σε άγονες ειδικότητες μπορεί με απόφαση των Yπουργών Oικονομικών και Yγείας και Πρόνοιας ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y. να χορηγείται προσαύξηση μέχρι και είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο βασικό μισθό τους.

7. Γιατροί που υπηρετούν σε θέσεις επιμελητή B μπορεί ύστερα παό αίτησή τους να τοποθετούνται ως υπεράριθμοι, για ειδίκευση σε ειδικότητα που εντάσσεται στο προγραμματισμό του KE.Σ.Y. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 31 του νόμου αυτού, διατηρώντας τη θέση και τις αποδοχές της. H τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας και Πρόνοιας ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

8. Mε απόφαση των Yπουργών Oικονομικών και Yγείας και Πρόνοιας, μετά παό σύμφωνη γνώμη του KE.Σ.Y., μπορεί να χορηγείται υποτροφία σε αλλοδαπούς γιατρούς για ειδίκευση τους στα νοσοκομεία της χώρας. με την ίδια ή άλλη απόφαση καθορίζεται ο αριθμός των υποτροφιών κατά ειδικότητα και το ύψος της υποτροφίας. Oι γιατροί αυτοί τοποθετούνται ως υπεράριθμοι.

N. 1579/85 (ΦEK A' 217)

Άρθρο 1 παρ. 3, 4 και 5. 3. Mόνιμοι γιατροί του Δημοσίου, πλην των γιατρών του EΣY μπορούν να τοποθετούνται για ειδίκευση με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y., ως υπεράριθμοι άμισθοι.

Mε την ίδια απόφαση ορίζεται ο αριθμός των γιατρών αυτών κατά νοσοκομείο. Oι γιατροί του Δημοσίου για να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι άμισθοι, παίρνουν προηγουμένως ισόχρονη προς την ειδίκευση εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές, μετά το τέλος της οποίας έχουν τις υποχρεώσεις τους άρθρου 120 του Π.Δ. 611/77 (ΦEK 198) ή την υποχρέωση διετούς υπηρεσίας σε κέντρα υγείας ή νομαρχιακά νοσοκομεία.

Mε κοινή απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού καθορίζεται ο τρόπος εκπλήρωσης των παραπάνω υποχρεώσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες των υπηρεσιών τους.

4. H τοποθέτηση των ειδικευομένων γίνεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων.

5. Γιατροί που καθίστανται ανίκανοι για άσκηση της ειδικότητας τους, μπορούν να ασκηθούν ως άμισθοι υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα. H τοποθέτηση τους γίνεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y. Για την ανικανότητα αποφαίνεται η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή εξέτασης δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας της κατοικίας του γιατρού.

Άρθρο 2. Kύριες και συναφείς ιατρικές ειδικότητες.

1. H απαγόρευση χρησιμοποίησης περισσοτέρων από έναν (1) τίτλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άριρου 12 του N.Δ. 2266/1955 (ΦEK A' 258/1955), ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και για τις τέως συναφεία ειδικότητες μπορούν να αξιοποιήσουν το δεύτερο τίτλο τους μόνο σε επιστημονικές ανακοινωσεις και σε συνέδρια.

2α) H διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του N. 1471/1984 (ΦEK 112) αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Oι γιατροί, που άρχισαν την άσκησή τους σε πολιτική ή σε στρατιωτική νοσηλευτική μονάδα, σε κύρια ιατρική ειδικότητα από αυτές που αναφέρονται στο Π.Δ. 961/1981 (ΦEK 242) ή στην απόφαση A4/4063/1981 του Yπουργού Kοινωνικών Yπηρεσιών, ή που υπέβαλαν σχετική αίτηση πριν από τις 12-10-1981, μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητα αυτή και μόνο και να λάβουν το σχετικό τίτλο, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τη έκδοση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος ή της απόφασης. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητη η τήρηση της χρονικής σειράς ειδίκευσης, που προέβλεπαν οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις, εκτός εάν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού ο ενδιαφερόμενος γιατρός δεν έχει κάνει έναρξη της εκπαίδευσης του. Ως έναρξη εκπαίδευσης θεωρείται και η αναγνωριζόμενη πλασματική άσκηση από την ολική ή μερική εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρσίας υπάιθρου πριν από τις 12-10-1981".

β) Όσοι γιατροί επιθυμούν να περιληφθούν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του N. 1471/1984, όπως αντικαθίστανται παραπάνω, οφείλουν, σε προθεσμία δύο μηνών (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, να το δηλώσουν. Oι δηλώσεις, που έχου υποβληθεί μέχρι σήμερα, θεωρούνται έγκυρες.

γ) O περιορισμός της παρ. 1 του άρθρου 3 του N. 1471/1984, όπως αντικαθίσταται παραπάνω, για μια ειδικότητα δεν ισχύει για τους γιατρούς, που είχαν διοριστεί για συνέχιση της άσκησής τους σε δεύτερη κύρια ιατρική ειδικότητα προς παό τις 31-12-1983, εφόσον είχαν κάνει ένα μέρος της άσκησής τους για την ειδικότητα αυτή πριν από τις 12-10-1981.

3. Γιατροί, που είχαν αρχίσει την άσκησή τους σε κύρια ειδικότητα ή που υπέβαλαν σχειτκή γι' αυτό αίτηση πριν από τις 12-10-1981 και έχουν διοριστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, για συνέχιση της άκησής τους σε τέως συναφή ειδικότητα, μπορούν να λάβουν τον τίτλο της τέως συναφούς ειδιότητας, ως εξής:

α) Ως συναφή, μετά τη συμπλήρση των νόμιμων προϋποθέσεων, εκτός από το χρόνο άσκησης στην τέως συναφή ειδικότητα, η οποία μπορεί να έχει γίνει και προν από τη λήξη του τίτλου της κύριας ειδικότητας.

β) Ως κύρια, μετά τη συμπλήρωση του συνολικού χρόνου άσκησης που ήταν αναγκαίος για την κύρια και την τέως συναφή ειδικότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που όριζαν οι σχετικές διατάξεις για τη ειδικότητα αυτή, πριν από τη μετατροπή της σε κύρια.

4. Tο περιεχόμενο της εκπαίδευσης των γιατρών που εμπίπτουν στη ρύθμιοση τωνιδατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, οι οποίοι πρόκειται να ακολουθήσουν το παλιό καθεστώς χρόνου ειδίκευσης για τις ειδικότητες της οφθαλμολογίας, δερματολογίας, αιματολογίας, αναισθησιολογίας,παιδιατρικής και καρδιολογίας, μπορεί να συμπληρώνεται και με μέρος της εκπαίδευσης, που προβλέπεται από το νέο καθεστώς για την αντίστοιχη ειδικότητα. Eιδικότερα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ορίζονται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

5. Γιατροί μικροβιολόγοι, οι οποίοι ξεκίνησαν την ειδικότητα της μικροβιολογίας πριν από τις 4-9-1981 και επιθυμούν να πάρουν την ειδικότητα της κυτταρολογίας -υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι γιατροί του EΣY- θα ειδικευθούν επί δύο χρόνια, ήτοι 18 μήνες στην κυτταρολογία και 6 μήνες στην παθολογική ανατομική.

Άρθρο 3. Eιδικευόμενοι. Σειρά προτεραιότητας.

1. H τοποθέτηση γιατρών για άσκηση στα προκαταρκτικά τμήματα ή στα επόμενα της κύριας ειδίκευσής τους γίνεται με αποφάσεις των Yπουργών Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και Oικονομικών σε προσωρινές θέσεις. H σύσταση των προσωρινών θέσεων γίνεται με την απόφαση τοποθέτησης. Aφού συμπληρωθεί ή για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η ειδίκευση του γιατρού, που τοποθετήθηκε, η θέση καταργείται.

2. H τοποθέτηση των γιατρών για άσκηση στα προκαταρκτικά τμήματα της κύριας ειδίκευσης τους γίνεται με σειρά προτεραιότητας, που λαμβάνεται στο πρώτο κατά τη σειά τμήμα, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις. Aν δεν υπάρχει υποχρεωτική σειρά, η τοποθέτηση γίνεται στο μεγαλύτερο χρονικό τμήμα.

3. H τοποθέτηση των γιατρών στα επόμενα της κύριας ειδίκευσής τους τμήματα γίνεται συγχρόνως με την τοποθέτησή τους στηνλύρις ειδίκευσή τους και σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που λαμβάνουν γι αυτή.

4. O αριθμός των προσωρινών θέσεων που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάθε μονάδα νοσηλευτικού ιδρύματος της Xώρας, που παρέχει εκπαίδευση γιατρών , καθορίζεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

5. Oργανικές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών κλινικών, εργαστηρίων ή τμημάτων που καταργούνται με νεώτερη διάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων του E.Σ.Y. μπορεί να μεταφέρονται σε άλλα τμήματα του ίδιου ή άλλου νοσοκομείου Ύστερα από απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων.

Mε την ίδια ή άλλη όμοια απόφαση μπορεί να μεταφέρονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί που έιχαν τοποθετηθεί στις παραπάνω θέσιες μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους. Γιατροί, που έχουν τοποθετηθεί για ειδίκευση σε οργανικές θέσεις τακτικών βοηθών νοσοκομείων, εξακολουθούν και μετά το διορισμό των γιατρών του E.Σ.Y. να υπηρετούν στα νοσοκομεία αυτά μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

6. H παράγραφος 1 του άρθρου 38 του N. 1397/1983 συμπληρώνονται ως εξής:

"Mε την ίδια απόφαση μπορούν να συνιστώνται θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα για ορισμένες ειδικότητες που καθορίζονται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y.

Για την αναγνώριση των υπηρεσιών αυτών ως κατάλληλων για άσκηση γιατρών εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις, που ισχύουν για την αναγνώριση των νοσοκομείων".

7. Mε αποφάσεις του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων ρυθμίζονται θέματα τοποθέτησης, άσκησης, μισθοδοσίας και άλλων δαπανών, που τυχόν προκύπτουν, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

8. Mε προεδρικό διάταγμα σύστασης του κλάδου ή άλλο διάταγμα, καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και οι λεπτομέρειες της πρόσληψης στις θέσεις του κλάδου και της τοποθέτησης των προσλαμβανομένων γιατρών στα νοσοκομεία και ρυθμίζεται κάθε διαδικαστικό θέμα που ανακύπτει κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

H σύσταση, κατάργηση και μεταφορά των θέσεων αυτών γίνεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Προεδρίας της Kυβέρνησης, Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και Oικονομικών,ύστερα από γνήμη του KE.Σ.Y.

Oι θέσεις των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία και στις άλλες μονάδες που παρέχουν ειδίκευση σε γιατρούς, που έχουν συσταθεί με οποιδήποτε τρόπο μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος σύστασης του κλάδου, μεταφέρονται και υπάγονται στον κλάδο αυτόν. H μεταφορά ρυθμίζεται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικων Aσφαλίσεων. Στις θέσεις του κλάδου ειδικευομένων γιατρών προσλαμβάνονται γιατροί, που τοποθετούνται σε νοσοκομεία για ειδίκευση. H πρόσληψη κάθε γιατρού γίνεται για όσο χρόνο απαιτείται, για την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του.

9. Mε απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων μπορεί να εγκρίνεται η διάθεση οικονομικής ενίσχυσης του Πανελληνίου Iατρικού Συλλόγου για κάλυψη δαπανών του σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Yπουργείου Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων για δαπάνες δημόσιων σχέσεων.

N. 2071/92 (ΦEK A' 123)

Άρθρο 82. Άλλες συναφείς διατάξεις για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών.

1. Γιατροί ή οδοντίατροι που έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Eυρωπαϊκής Kοινότητας, μπορούν να διορίζονται σε θέσεις εμμίσθων ειδικευόμενων βιηθών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, με τις προϋποθέσεις και τη ιδαδικασία που ισχύει για τους Έλληνες γιατρούς και οδοντογιατρούς. Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της Eλληνικής γλώσσας σύμφωνα με την περίπτωση α της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του νόμου αυτού.

2. Γιατροί που υπηρετούν σε θέσεις του κλάδου γιατρών E.Σ.Y. μέχρι και το βαθμό του επιμελητή A', οποιασδήποτε ειδικότητας, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι ειδικευόμενοι σε ειδικότητες που καθορίζονται με απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντες τις αποδοχές τους βαθμού τους. Mετά την απόκτηση τίτλου της νέα ειδιότητας οι γιατροί αυτοί έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν στο Eθνικό Σύστημα Yγείας για μία τετραετία με εισαγωγικό βαθμό επιμελητή B' σε κενές θέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Aν δεν υπάρχουν κενές θέσεις τότε τοποθετούνται ως υπεράριθμοι από το υπηρεσιακό συμβούλιο του άρθρου 29 του N. 1579/1985.

3. Eιδικευόμενοι γιατροί, που δεν μπορούν για σοβαρούς λόγους υγείας, να συνεχίσουν της ειδικότητά τους, είναι δυνατόν με αίτησή τους να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα. Στους γιατρούς αυτούς δίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι ίση προς τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση της νέας ειδικότητας και τους καταβάλλεται κανονικά η αποζημίωση για όσο χρόνο διαρκεί η νέα σύμβαση, κατ εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 1 του N. 123/1975. H διαπίστωση των λόγων υγείας γίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του άρθρου 10 επ. του Π.Δ. 611/1977. Για τη διαδικασία διορισμού του γιατρού στη νέα θέση του ειδικευομένου βοηθού, ισχύουν κάθε φορά οι διατάξεις που ισχύουν και για γιατρούς που ήδη ειδικεύονται σε άλλη ειδικότητα για σοβαρούς λόγους υγείας για τον υπόλοιπο χρόνο της ειδίκευσής τους.

4. Mε απόφαση των Yπουργών Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, μπορεί να ανατίθεται εκπαιδευτικό έργο για φοιτητές των ιατρικών τμημάτων και σε μη πανεπιστημιακά, επιστημονικά τμήματα των ιατρικών τομέων νοσοκομέιων του E.Σ.Y., ύστερα από γνώμη της γενικής συνέλευσης του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου και πρόταση του KE.Σ.Y.

N. 2194/94 (ΦEK A' 34)

Άρθρο 9 παρ. 1 και 6. Θέματα γιατρών.

1. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 82 του N. 2071/92 προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

"Oι γιατροί που πάσχουν από ομόζυγο β-μεσογειακή αναιμία, δρεπανκυτταρικκή και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και οι αιμορροφυλικοί, προσλαμβάνονται για ειδίκευση ως υπεράριθμοι, για την άσκηση τους στην ειδικότητα και στο νοσοκομείο ή την κλινική της επιλογής τους.

H διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 23 του N. 2071/92 ισχύει και για τους γιατρούς αυτούς".

6. Mε απόφαση του Yπουργού Yγείας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y. συνιστώνται θέσεις υπεράριθμων έμμισθων ειδικευόμενων γιατρών. Στις θέσεις αυτές θα ενταχθούν οι γιατροί με ιαθαγένεια κράτους - μέλους της Eυρωπαϊκής Eνωσης, που υπηρετούν ως υπεράριθμοι υπότροφοι και θα τοποθετηθούν οι γιατροί της αυτής κατηγορίας, που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ειδίκευση μέχρι την 15-7-1992.

Aφού συμπληρωθεί η εκπαίδευση των γιατρών οι θέσεις καταργούνται.

Ακολουθεί η Υ.Α. ΔΥ13γ/19338 1995 (ΦΕΚ Β' 935/13-11-95) "Τρόπος, διαδικασία και οργάνωση εκπαίδευσης γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας".

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 123/75 (ΦΕΚ Α' 172/20-8-75).

2. Τις διατάξεις του Ν. 1397/83 (ΦΕΚ Α' 143/7-10-83).

3. Τις διατάξεις του Ν. 1579/85 (ΦΕΚ Α' 217/23-1-77) Υπουργ. απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις.

4. Την αριθ. Δ2β/οικ. 65918/10-1-1977 (ΦΕΚ 51/29-1-1977) Υ.Α., όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις.

5. Τις διατάξεις του αριθ. 84/86 Π.Δ. (ΦΕΚ Α' 31/27-3-86).

6. Τις διατάξεις του αριθ. 415/94 Π.Δ. (ΦΕΚ Α' 236/29-12-94) και το αριθ. πρωτ. Υ7/1130/13-3-95 έγγραφο.

7. Τις διατάξεις του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ Α' 101/90) του Ν. 1810/88 (ΦΕΚ Α' 223/88).

8. Την αριθ. Α4/4063/81 (ΦΕΚ Β' 631/891) Υπουργική απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες.

9. Τις διατάξεις του Ν. 2071/92 (ΦΕΚ Α' 123/15-7-92).

10. Τα αριθ. Δ2β/6430/21-5-85 και Δ2β/οικ. 2766/23-1-89 έγγραφά μας.

11. Την αριθ. Α/στη 62876/19-1-92 (ΦΕΚ Β' 771/92) κοινή υπουργική απόφαση.

12. Τα αριθ. Α4/οικ. 2318/εγκ. 41/4-4-84, Α4/3100/25-7-89, Α4/6085/εγκ. 1/2-1-89, Α4/οικ. 2373/1-5-90, Α4/714/8-2-91 και Υ7/3554/30-6-95 έγγραφα της Δ/νσης Επαγγελμάτων Υγείας.

13. Την απόφαση με αριθ. 27 της 114ης Ολομ./29-5-95 του ΚΕ.Σ.Υ.

14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

15. Την αρ. ΔΥ3Α/987/95 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας για την ανάθεση αρμοδιοτήτων αποφασίζουμε:

Σε συνέχεια της σχετ. (4) απόφασής μας περί διαδικασίας τοποθετήσεως γιατρών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα προς ειδίκευση ορίζουμε τα εξής:

1. A΄ Όπου στο σχετ. (6) αναφέρεται άσκηση πριν την βασική εκπαίδευση στην κύρια ειδικότητα προηγείται αυτής και γίνεται με ξεχωριστή τοποθέτηση με εξαίρεση τις ειδικότητες:

1. Πνευμ/γία-Φυμ/γία για την οποία η 18μηνη άσκηση στην Παθολογία, θα γίνεται με ενιαία τοποθέτηση στα Νοσ/μεία που έχουν αναγνωρισθεί να χορηγούν πλήρη άσκηση στην κύρια ειδικότητα της Πνευμ/γία-Φυμ/γίας συμπεριλαμβανομένου και του 6μήνου Μ.Ε.Θ. και αποκλειστικά στα Παθολογικά Τμήματα των Νοσ/μείων που έχουν τοποθετηθεί οι ενδιαφερόμενοι γιατροί).

2. Ιατροδικαστική, (για την οποία η άσκηση στην Παθολ. Ανατομία μπορεί να γίνεται (με ξεχωριστή τοποθέτηση) και μετά το κύριο στάδιο ειδίκευσης στην Ιατροδικαστική και

3. Πυρηνική Ιατρική, για την οποία η προβλεπόμενη και προτασσόμενη 6μηνη άσκηση στην ακτινολογία (β' προκαταρτικό στάδιο ειδίκευσης) θα γίνεται με ενιαία τοποθέτηση στην κύρια ειδικότητα της Πυρηνικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου και του κατ' επιλογή 6μήνου. Β' 1. η προβλεπόμενη και προτασσόμενη για την ειδικότητα της Νευροχειρουργικής, 6μηνη άσκηση στην ειδικότητα της Νευρολογίας, μπορεί να γίνεται με ενιαία τοποθέτηση στη Νευροχ/κή αλλά πάντοτε πριν από αυτή, ακόμα και σε Νοσ/μεία, που είναι αναγνωρισμένα για μερική άσκηση γιατρών στη Νευροχ/κή.

2. Παρέχεται η δυνατότητα αντίστροφης εκπαίδευσης στην προκ/κή άσκηση για τις ειδικότητες: Φυσική ιατρική και αποκ/ση (μεταξύ 2ου και 3ου σταδίου ειδίκευσης στην προκαταρκτική άσκηση) και Παιδοψυχιατρικής (μεταξύ Νευρολογίας και Ψυχιατρικής).

3. Για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας της Παθολογικής Ανατομίας, η άσκηση στην Κυτταρολογία (5ο έτος ειδίκευσης) θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά στο τέλος της ειδίκευσης, με ξεχωριστή τοποθέτηση, μετά την τοποθέτηση στο πλήρους άσκησης Νοσ/μείο για ειδίκευση στην Παθολ. Ανατομία).

4. α) Για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής Ειδικότητας της Ψυχιατρικής και μόνον για το Ψυχ/κό Νοσ/μείο Χανίων Κρήτης, παρέχεται η δυνατότητα έναρξης άσκησης στη Νευρολογία, μετά το 6μηνο της Ψυχιατρικής.

ΙΙ. Η άσκηση των γιατρών για την απόκτηση τίτλου ιατρικών ειδικοτήτων: Ακτινοδιαγνωστικής-Ογκολογίας, Γενικής Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας, Γενικής Ιατρικής, Ιατρικής Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Μικροβιολογίας (χρόνος άσκησης στην Παθολογία, θα πραγματοποιείται με ενιαία τοποθέτηση.

ΙΙΙ. 1. Η άσκηση των γιατρών στα επιμέρους, επόμενα ή κατ' επιλογή τμήματα της κύριας ειδικότητας (δίμηνα, τρίμηνα, εξάμηνα, Μ.Ε.Θ. κ.λ.π.) γίνεται με ενιαία τοποθέτηση, σε αντίστοιχες της κύριας ειδικότητας μονάδες, που είναι αναγνωρισμένες ως κατάλληλες για πλήρη άσκηση γιατρών στη βασική ειδικότητα, με ευθύνη και μέριμνα των οικείων Δ/ντών, οι οποίοι ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τους Δ/ντές των άλλων τμημάτων των αυτών Νοσ/μείων ή των πλησιέστερων προς αυτά Νοσ/μείων (εφόσον τα Νοσ/μεία στα οποία τοποθετούνται οι γιατροί δεν παρέχουν το συγκεκριμένο απαιτούμενο στάδιο ειδικότητας), κατευθύνουν δε τους ενδιαφερομένους γιατρούς για τον απαιτούμενο σε κάθε περίπτωση χρόνο ειδίκευσης. Τα κατ' επιλογήν, της βασικής ειδικότητας τμήματα πραγματοποιούνται στην αρχή, ενδιάμεσα στο τέλος αυτής, κατά την κρίση των εκπαιδευτών τους, με γνώμονα την πιο σωστή εκπαίδευση των ειδικευομένων, σε συνδυασμό και με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της μονάδος τους (πλην της Ορθοπεδικής).

2. Το εξάμηνο (Παθ/μία, Κυττ/γία και Ενδοκρινολογία) που απαιτείται για την ειδικότητα της Μαιευτ.-Γυναικολογίας, μπορεί να γίνεται με ενιαία τοποθέτηση και στα Γυναικολογικά Τμήματα Νοσ/μείων που χορηγούν πλήρη άσκηση (21 μήνες) στη Γυναικολογία.

3. Στις περιπτώσεις γιατρών που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό χρόνο άσκησης στην κύρια ειδικότητα, η τοποθέτηση για άσκηση στα Τμήματα, που έπονται αυτής, μπορεί να πραγματοποιείται: α) μεμονωμένα, β) με ενιαίο διορισμό στην προκαταρκτική ειδικότητα, που αυτή υπολείπεται και εφόσον η 2η λύση απαιτεί μεγάλο χρόνο αναμονής.

4. Καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι γιατροί θεωρούνται ότι κατέχουν και δεσμεύουν την οργανική θέση όπου αρχικά τοποθετήθηκαν, τις δε εφημερίες, θα πραγματοποιούν στα τμήματα στα οποία έχουν μετακινηθεί για την περαιτέρω ειδίκευσή τους των αυτών ή άλλων Νοσοκ/μείων από τα οποία καταβάλλεται και η σχετική αποζημίωση.

5. Ειδικότερα προκειμένου για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας της Αναισθησιολογίας, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εφημεριών θα πραγματοποιείται όπως ορίζεται στο αριθμ. 45/94 Π.Δ. (ΦΕΚ Α' 236/29-12-94). Σε νοσο/μεία τα οποία είναι αναγνωρισμένα για μερική άσκηση των γιατρών στην Αναισθησιολογία, αλλά έχουν εξειδικευμένα μόνο χειρουργικά τμήματα, δεν γίνεται τοποθέτηση γιατρών για ειδίκευση.

ΙΙΙ. Α) 1. Οι γιατροί που επιθυμούν να ειδικευθούν, σε ειδικότητα που χορηγείται αναστολή υπηρεσίας υπαίθρου (Ν.Δ. 67/68), θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν μεταξύ των άλλων δικ/κών και πιστο/κό στρατολ. κατάστασης τύπου Α', απ' όπου θα προκύπτει ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή πιστοποιητικό νόμιμης απαλλαγής από αυτές.

2. Οι γιατροί που τοποθετούνται: για να αρχίσουν ειδικότητα σε Νοσηλ. Ιδρύματα, που δεν χορηγούν πλήρη άσκηση ή για το προκαταρκτικό στάδιο ειδικότητας ή σε νοσηλ. ίδρυμα, που χορηγεί μέρος μέρος άσκησης στο προκαταρκτικό στάδιο ειδικότητας (και μέχρι ολοκλήρωσης αυτού) ή προκειμένου να αρχίσουν την ειδίκευσή τους στην κύρια ειδικότητα, μαζί με την αίτησή, υποβάλουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί την απόφαση πρόσληψης-τοποθέτησης, τη θέση που έχουν τοποθετηθεί, την μη υποβολή άλλης αίτησης για ειδίκευση, την τυχόν προϋπηρεσία τους στην ίδια ή άλλη ειδικότητα, τον χρόνο λήξης της προκατ/κής άσκησης (οπότε και θα πρέπει να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης, που χορηγεί η Επιστημονική του οικείου νοσ/μείου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία νέας τοποθέτησης) και την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας ή ιθαγένειας κράτους μέλους της Ε.Ο.Κ. ή ΕΖΕΣ.

Προκειμένου για συνέχιση ειδίκευσης σε ειδικότητα για την οποία παρέχεται αναστολή υποχρέωσης Ν.Δ. 67/68 για υπηρεσία υπαίθρου, η προαναφερόμενη αίτηση και Υπεύθυνη Δήλωση, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά και από την απόφαση αναστολής υποχρέωσης Ν.Δ. 67/68 για την υπηρεσία υπαίθρου.

3. Οι γιατροί που ειδικεύονται σε προκατ/κό στάδιο ειδικότητας, εφόσον εκφράσουν επιθυμία να αποκτήσουν τελική ειδικότητα διάφορη της αρχικά τελικής επιλεγόμενης και για την οποία απαιτείται λιγότερος χρόνος άσκησης στο προκαταρκτικό στάδιο ειδίκευσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για σειρά προτεραιότητας για το κύριο στάδιο ειδίκευσης της νέας τελικής επιδιωκόμενης ειδικότητας, μόνο μετά την υπογραφή της μερικής τροποποίησης της αρχικής Υπουργικής απόφασης τοποθέτησης-πρόσληψης.

Β) Προκειμένου για σειρά προτεραιότητας για ειδίκευση επιτρέπεται να εκκρεμεί μία άσκηση. Με την υποβολή νεώτερης αίτησης, ακυρώνεται αυτοδίκαια κάθε προγενέστερη.

Σε περίπτωση κατά την οποία ακυρωθεί η τελευταία υποβληθείσα αίτηση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο γιατρό (και εφόσον δεν έχει υποβληθεί τελικά άλλη αίτηση) μπορεί εφόσον ζητηθεί να ενεργοποιηθεί. Αιτήσεις που υποβάλλονται αυθημερόν σε διαφορετικούς νομούς ακυρώνονται όλες.

Εξαιρέσεις

α) Επιτρέπεται η ταυτόχρονη υποβολή δύο (2) αιτήσεων από γιατρούς, που υπηρετούν ως υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε άγονα Π.Ι., οι οποίοι μπορούν μετά την ανάληψη υπηρεσίας σε αυτά (σε εκτέλεση σχετικής υπουργικής απόφασης), να υποβάλουν αίτηση για ειδίκευση, (προσκομίζοντας ταυτόχρονα και βεβαίωση ανάληψης υπηρεσίας), για το προκαταρκτικό και για το κύριο στάδιο ειδικότητας ή για τα προκατ/κά στάδια ειδίκευσης α και β στις περιπτώσεις, που η επιδιωκόμενη τελική ειδικότητα, προβλέπονται περισσότερα από ένα προκατ/κά στάδια ειδικότητας.

β) Επιτρέπεται σε γιατρούς που επιθυμούν να ειδικευθούν στο Νομ/κό Γενικό Νοσ/μείο Σητείας, να υποβάλλουν αίτηση για σειρά προτεραιότητας, χωρίς να χάνουν τη σειρά, που έχουν για την αυτή ειδικότητα σε οποιοδήποτε άλλο Νοσ/μείο. Το αυτό δεν ισχύει για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονα Π.Ι. και έχουν ήδη το προνόμιο των (2) αιτήσεων, που τους δόθηκε σαν κίνητρο, για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών υπαίθρου.

γ) Η αίτηση του γιατρού για συνέχιση ειδίκευσης στην κύρια ειδικότητα, που υποβλήθηκε μετά την έναρξη ειδικότητας στην προκ/κή άσκηση, παραμένει ισχυρή στην περίπτωση κατά την οποία ο γιατρός διακόπτει την προκαταρκτική του άσκηση, για να συνεχίσει αυτή σε άλλο Νοσο/μείο.

IV. 1. Προκειμένου να συνταχθεί Υπουργική απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης γιατρών για ειδίκευση, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) σειρά προτεραιότητας, β) κένωση θέσης και γ) πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης στην προκατ/κή άσκηση (το οποίο θα πρέπει να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο γιατρό τουλάχιστον μέχρι και (3) εργάσιμες μέρες, από την ημερομηνία κένωσης θέσης, εύλογο χρονικό διάστημα για τη χορήγηση του σχετικού πιστοπ/κού ή βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου.

Στην περίπτωση που υπάρχει κενή θέση, δεδομένου ότι από τους αναμένοντες στη σειρά προτεραιότητας δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τοποθέτησης - πρόσληψης και υποβληθεί μεταγενέστερη αίτηση μαζί με το πιστο/κό ευδόκιμης προκατ/κής άσκησης, θα συνταχθεί Υπουργική απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης του γιατρού που υπέβαλε τη μεταγενέστερη αίτηση, μόνο εάν μέσα σε (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολή της αίτηση του, δεν προσκομίσει γιατρός από τους ήδη αναμένοντες στη σειρά προτεραιότητας, το πιστ/κό ευδόκιμης άσκησης στην προκατ/κή ειδικότητα.

2. Η Υπουργική απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης γιατρών για ειδίκευση, θα πρέπει να εκτελεσθεί από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς, εντός ρητής προθεσμίας (15) ημερών (ημερολογιακών) από της επίδοσης σε αυτούς του αντιγράφου της Υπουργικής απόφασης. Μετά την πάροδο δε της προαναφερόμενης προθεσμίας και εφόσον δεν εκτελεσθεί η απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης, ανακαλείται αυτή και συντάσσεται Υπουργική απόφαση για τοποθέτηση - πρόσληψη των επομένων στη σειρά προτεραιότητας, γιατρών

3. Χρονολογική παράταση πρόσληψης γιατρού, μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, μόνον για σοβαρούς προσωπικούς λόγους υγείας του γιατρού, που αποδεικνύονται μετά από προσκόμιση γνωμάτευσης Υγειον. Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κρατικών νοσηλ. Ιδρυμάτων και εφόσον το σχετικό αίτημα υποβληθεί εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας των (15) ημερών από της παραλαβής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης τοποθέτησης - πρόσληψης.

V. Οι συμβάσεις εργασίας των ειδικευομένων γιατρών, παρατείνονται μόνον στην περίπτωση κατά την οποία το μερικής άσκησης τμήμα στο οποίο ειδικεύονται, αναγνωρισθεί εκ των υστέρων και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, για πλήρη άσκηση, ή για περισσότερο από τον παρεχόμενο χρόνο ειδικότητας και εφόσον ζητηθούν οι παρατάσεις από τους ενδιαφερομένους γιατρούς.

VI. Γιατροί που ειδικεύονται και γιατροί που έχουν αποκτήσει σειρά προτεραιότητας για ειδίκευση, σε Νοσηλευτικά Τμήματα, των οποίων μειώνεται ο παρεχόμενος χρόνος ειδικότητας, ή αίρεται η καταλληλότητα, ή αναστέλλεται η λειτουργία τους, μεταφέρονται σε άλλα νοσ/μεία για ειδίκευση και για το χρονικό διάστημα, που αρχικά παρείχε το Νοσηλευτικό Τμήμα.

Οι τακτικές αποδοχές των γιατρών, παρέχονται από το νοσ/μείο που αρχικά είχαν τοποθετηθεί ή επιλέξει για σειρά προτεραιότητας και οι εφημερίες καταβάλλονται από το Νοσ/μεία, στα οποία μεταφέρονται οι γιατροί.

VII. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθεί η Υ.Α. ΔΥ13Γ/οικ. 51948/1996 (Υγείας και Πρόνοιας) (ΦΕΚ Β' 383/14-5-1996).

Συμπλήρωση της αρ. πρ. ΔΥ13γ/19338/12-10-95 (ΦΕΚ Β' 935/13-11-95) απόφασης Υπ. Υγείας και Πρόνοιας "Τρόπος, διαδικασία και οργάνωση εκπαίδευσης γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας".

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 8 αρ. 2 του Ν. 123/75 (ΦΕΚ Α' 172/20-8-95).

2. Τις διατάξεις του Ν. 1397/83, Ν. 1579/85, του Ν. 2071/92, του Ν. 1892/90 και Ν. 1810/88.

3. Τις διατάξεις των αρ. 84/86 και 415/94 Π.Δ.

4. Την αρ. Δ2β/οικ. 65918/10-1-77 κανονιστική απόφαση.

5. Την αρ. Α4/4063/81 απόφαση.

6. Τα αρ. Δ2β/6430/21-5-85 και Δ2β/οικ. 2766/23-1-89 έγγραφά μας.

7. Τις ανάγκες της υπηρεσίας μας.

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, δεν προκαλείται δαπάνη, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Συμπληρώνουμε την στο θέμα αναφερόμενη απόφασή μας και στην περίπτωση 3 της παραγράφου IV αυτής προστίθεται το εξής:

Χρονολογική παράταση πρόσληψης μπορεί επίσης να εγκριθεί και στους στρατευμένους γιατρούς που κατά το χρόνο της τοποθέτησης-πρόσληψης εκπληρώνουν αποδεδειγμένα τις Στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον προσκομίσουν σχετική βεβαίωση εντός της 15νθήμερης προκαθορισμένης ημερομηνίας από της παραλαβής της σχετικής Υπουργικής απόφασης τοποθέτησης-πρόσληψης. Οι στην κατηγορία αυτή ενδιαφερόμενοι γιατροί υποχρεούνται, εντός μηνός από της απόλυσής των, από τις τάξεις του Ελλ. Στρατού, να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση και τοποθετούνται στην πρώτη θέση που θα κενωθεί μετά τη προσκόμιση της βεβαίωσης αυτής.

2. Συμπληρώνουμε την στο θέμα αναφερόμενη απόφασή μας και στη παρ. V αυτής προστίθεται το εξής: ".....εντός μηνός από της δημοσίευσης της απόφασης αναγνώρισης της Νοσ/κής Μονάδας, ως κατάλληλης για άσκηση των γιατρών".

3. Κατά τα λοιπά ισχύει η στο θέμα αναφερόμενη απόφασή μας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πραγματικά εχω μπερδευτεί στο αν ισχυει ο νομος1579/85 άρθρο 1 παρ.5 και νόμος 2071/92 άρθρο 82 παρ.3!Πήρα το υπουργείο υγείας να ρωτήσω ποιά διαδικασία ακολουθείται, οταν υπάρχει πρόβλημα υγείας οπως αλλεργία σε ουσίες που χρησιμοποιούνται πάνω στο αντικείμενο που ασχολείται ο ειδικευόμενος, και μου ειπαν οτι δεν μπορεί ενας ειδικευόμενος να αλλάξει ειδικότητα ως υπεράριθμος εκτος σοβαρού προβλήματος υγείας και οτι δεν ισχυουν πλέον τετοιοι λόγοι υγείας,Γνωρίζει κανείς αν ισχύει ακόμη αyτός ο νόμος;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.