Jump to content

Όπου τελειώνει η λογική......αρχίζει ο στρατός!


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Προσφυγές για τη δυνατότητα μειωμένης θητείας

Αρκετοί πολίτες προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να αρθεί η «παράλογη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πρακτική των στρατολογικών αρχών για τη δυνατότητα μειωμένης θητείας. Συγκεκριμένα, ο στρατολογικός νόμος (άρθρο 7, παρ. 1α, του ν. 3421/2005) προβλέπει δυνατότητα μειωμένης στρατιωτικής υποχρέωσης (εξάμηνη διάρκεια) για το μόνο ή το μεγαλύτερο γιο, του οποίου «και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει».

Η διατύπωση αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη των αρμόδιων στρατολογικών αρχών, δεν αρκεί για την εφαρμογή της στο συνδυαστικό ενδεχόμενο ο ένας γονέας του υπόχρεου να έχει πεθάνει και ο άλλος να είναι ανίκανος για εργασία, παρά μόνο εάν και οι δύο γονείς έχουν πεθάνει ή και οι δύο είναι ανίκανοι για εργασία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στις αρμόδιες στρατολογικές αρχές ότι όχι μόνο αντιβαίνει στην κοινή λογική, αλλά είναι και κανονιστικά αντιφατικό να εκλαμβάνεται η ιδιότητα του θανόντος και η ιδιότητα του ανίκανου προς εργασία ως επαρκείς από μόνοι τους λόγοι για τη χορήγηση του ευεργετήματος, όταν ο ένας από τους δύο συντρέχει στο πρόσωπο και των δύο γονέων, αλλά ανεπαρκείς όταν συντρέχουν και οι δύο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες και τα επανειλημμένα έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη, τόσο κατά το 2006 όσο και το 2007, η Διεύθυνση Στρατολογικού του ΓΕΕΘΑ ενέμεινε στην απόλυτη άρνησή της.

Με απόφαση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώθηκε οπλίτης, ο οποίος ζητούσε την υπαγωγή του στους υπόχρεους εξάμηνης θητείας, ως τέκνο αποβιώσαντος πατέρα και ανίκανης προς εργασία μητέρας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η υποχρέωση υπαγωγής του προσφεύγοντος οπλίτη στις διατάξεις μειωμένης θητείας εξάμηνης διάρκειας προκύπτει σαφώς από τις ως άνω διατάξεις του ν. 3421/2005.

Την 31η Μαρτίου 2008, η Διεύθυνση Στρατολογικού εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, βάσει της οποίας υπάγονται στους υπόχρεους εξάμηνης θητείας και οι οπλίτες των οποίων ο ένας γονέας έχει αποβιώσει και ο άλλος είναι ανίκανος εργασίας και καλούσε τις αρμόδιες στρατολογικές υπηρεσίες για άμεση ενημέρωση των ήδη υπηρετούντων οπλιτών που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, χωρίς ωστόσο να ενημερωθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τέλος, η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει: «Πόση ταλαιπωρία και κόπος θα είχε αποφευχθεί, εάν η κοινή λογική είχε πρυτανεύσει νωρίτερα;».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 9/10/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αφού είναι βλαμμένοι εκεί μέσα. Ένας χρόνος του απόλυτου τίποτα. τσ τα ζώα.. Ξύλο που θέλουν..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

Έγραψε στο διαδίκτυο την εμπειρία του από το στρατό και τώρα τον περιμένει η φυλακή!

Για προδοσία διώκεται ένας 29χρονος, ο οποίος θέλησε να μποιραστεί με άλλους φαντάρους την εμπειρία του ως ΕΛΔΥΚάριος στο διαδίκτυο. Ο Α.Τ. υπηρέτησε εθελοντικά...

στην ΕΛΔΥΚ έχοντας ανάγκη τον ποσό που λαμβάνουν οι ΕΛΔΥΚάριοι και λόγω ειδικότητας Ν/Τ (νοσοκόμος - τραυματιοφορέας). Όπως γράφει ο ίδιος "Όταν τον Δεκέμβρη του 2010, άρχισε να έρχεται η επόμενη ΕΣΣΟ, βοηθούσα ως Ν/Τ στις συνεντεύξεις των νεοεισερχόμενων το γιατρό της μονάδας, έναν καταπληκτικό νέο ανθυπολοχαγό που ενδιαφερόταν πάρα πολύ για τους στρατιώτες, και τον οπλίτη ΟΨΜ (ψυχολόγος). Εκεί διαπίστωσα πως η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών δεν είχε δηλώσει εθελοντικά την ΕΛΔΥΚ και πως ήταν αρκετά φοβισμένοι καθώς δεν ήξεραν που μεταφερόντουσαν. Επειδή στην ζωή μου έχω μάθει να βοηθώ άλλους ανθρώπους όπως και όταν μπορώ, στις 21/12/2010 συνέταξα στο φόρουμ www.thiteia.org το συνημμένο άρθρο. Στόχος μου ήταν ένας και μοναδικός , να βοηθήσω τους νέους φαντάρους, που είτε εθελοντικά είτε όχι, έρχονταν στην ΕΛΔΥΚ να μάθουν 5 πράγματα για τη νέα τους μονάδα".

Στο κείμενο του μπορεί κανείς να βρει στοιχεία που υπάρχουν στο army.gr, την ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΘΑ, σε στρατιωτικά περιοδικά και σε blog ανάλογης θεματολογίας, ενώ μέχρι και το Wikipedia περιέχει σχετικά στοιχεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αναθεωρητής στρατιωτικός δικαστής αποφάνθηκε για το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο φόρουμ www.thiteia.org το προφανές, να μην ασκηθεί ποινική δίωξη, κρίνοντας πως για να είναι απειλή αυτά που δημοσιεύτηκαν για το στρατό πρέπει να είναι κρατικά μυστικά και όχι απλά πληροφορίες!

Όμως ο στρατιωτικός εισαγγελέας αρνήθηκε και ζήτησε να του ασκηθεί δίωξη για το κακούργημα της διάδοσης μυστικών πληροφοριών σε περίοδο ειρήνης και απειλείται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

φαντασου να σε ρωτανε που υπηρετησες τη θητεια σου και συ να απαντας στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ!!!!

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231336851

Με γιατρό για τους επισκέπτες λειτουργεί πλέον η Ακρόπολη

Ιατρική φροντίδα, για τυχόν προβλήματα υγείας που παρουσιάσουν στη διάρκεια της ξενάγησής τους, έχουν πλέον οι επισκέπτες της Ακρόπολης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη την απόσπαση ενός γιατρού γενικής Ιατρικής στην αρμόδια Α' ΕΠΚΑ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, και με απόφαση του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο ιατρείο του αρχαιολογικού χώρου υπηρετεί από την Πέμπτη οπλίτης ιατρός.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Βορίδη για την άμεση και θετική τους ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.