Jump to content

Παθολογικές ειδικότητες.....ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ;


amas.md

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα σε όλους. Συγχαρητήρια για το φόρουμ. Με τη σειρά μου και εγώ σαν καινούργιος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Διάβασα πολλά εδώ μέσα για ειδικότητες παθολογικές που χαρακτηρίζονται ως κορεσμένες, αμιγώς νοσοκομειακές, εξαρτώμενες από άλλες ειδικότητες κλπ. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν κατά πόσο τέτοιου είδους ειδικότητες όπως η αιματολογία, η νεφρολογία, η ρευματολογία (κρινόμενη ίσως πιο επιεικώς από τις προηγούμενες), η παθολογία (που λέγεται ότι είναι τελειωμένη) καθώς και άλλες σου δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις μετά το πέρας τους το κομμάτι της παθολογίας που προηγείται κατα την εκπαίδευση ασχολούμενος για παράδειγμα με τομείς όπως οι λοιμώξεις. Αναφέρω τον συγκεκριμένο τομέα γιατί εκτος του ότι με ενδιαφέρει προσωπικά, διαπίστωσα στην βραχεία μου ομολογουμένως εμπειρία σε νοσοκομείο ότι τα λοιμώδη νοσήματα σχετίζονται άμεσα και με το ειδικό μέρος των προαναφερθέντων ειδικοτήτων. Επιπλέον, παρατηρώ -ίσως λαθεμένα βέβαια- πως στην εποχή μας για διάφορους λόγους (κατάχρηση φαρμάκων, περιβαλοντικά αίτια κλπ) αυξάνεται η νοσηρότητα από μικροβιακούς παράγοντες ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Η ελληνική πραγματικότητα επιτρέπει μια τέτοια θεώρηση των πραγμάτων ή όντως η επιλογή μιας εκ των παραπάνω -ή ακόμα και άλλων ειδικοτήτων αυτής της κατηγορίας- εγκλωβίζει όπως έχει ειπωθεί και από άλλους;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν κατάλαβα αν θέλεις να ασχοληθείς μα τη λοιμωξιολογία ή απλά με τις λοιμώξεις που αφορούν κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα. Για τη λοιμωξιολογία πάντως, για την οποία έχω πολύ θετική άποψη,αλλά δεν μπορώ να σου πω κάτι εκτός από προσωπική εκτίμηση,

Εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία

Η Λοιμωξιολογία αποτελεί επίσημη και αναγνωρισμένη εξειδίκευση της Παθολογίας και της Παιδιατρικής και η βεβαίωση δίδεται έπειτα από εξετάσεις που διενεργούνται από ειδική Τριμελή Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν 2 έτη άσκηση ,μετά την λήψη της κυρίας ειδικότητας σε αναγνωρισμένα από το ΚΕΣΥ Κέντρα του Εξωτερικού ή σε αναγνωρισμένα κέντρα της ημεδαπής. Για την ημεδαπή έχουν ήδη αναγνωρισθεί ως κατάλληλα κέντρα για την λήψη της εξειδίκευσης οι ακόλουθες κλινικές του Πανεπιστημίου ή του Ε.Σ.Υ.

1. Δ´ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

2. Α´ Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

3. Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών

4. Α´ Παθολογική Προπαιδευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

6. Α´ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

7. Α´Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Αθηνών « Γ. Γεννηματάς»

8. Α´ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Νίκαιας- Πειραιά

9. Γ´ Παθολογική Κλινική του Ε.Ε.Σ. «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο»

Τα γνωστικά αντικείμενα και ο τρόπος ενάρξεως προβλέπονται από τις διατάξεις του προεδρικού Διατάγματος Φ 86/95 (ΦΕΚ 216/Α/25-10-95) και της Υπουργικής Απόφασης Υ1α/ΓΠ 122364/12-12-2002) ( ΦΕΚ 1628/Β/31-12-2002).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σοφία σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει πολύ η λοιμωξιολογία και βρήκα ιδιαιτέρως χρήσιμες τις πληροφορίες που μου έδωσες. Το κομμάτι του ποστ μου που πιθανώς σε μπέρδεψε αναφερόταν στα επαγγελματικά διέξοδα που ίσως να διαγράφονται από την επιλογή κάποιων ειδικοτήτων. Σε ευχαριστώ και πάλι για τις διευκρινίσεις. Αλήθεια, πώς μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις υποειδικότητες-εξειδικεύσεις των διαφόρων ειδικοτήτων; Υπάρχει κάποια επίσημη πηγή ή θα πρέπει να αναζητήσουμε Φ.Ε.Κ. και τηλέφωνα νοσοκομείων;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω ,αν μου επιτρέπεις ,ότι θα ήταν καλό πρώτα να βρεις ποια ειδικότητα σου αρέσει και στη συνέχεια να ασχοληθείς με τις εξειδικεύσεις που προσφέρονται.Ούτως ή άλλως οι εξειδικεύσεις φαντάζομαι θα πολλαπλασιαστούν μέχρι να τελειώσεις την ειδικότητα.Επιπλέον,ασκούμενος στην ειδικότητα,θα καταλάβεις ποιος τομέας σε ενδιαφέρει περισσότερο ,ώστε να επιδιώξεις επιπλέον εξειδίκευση.

Έψαξα να βρω κάποια σελίδα που να συγκεντρώνει τις σημερινές εξειδικεύσεις στην Ελλάδα,αλλά δε βρήκα κάτι αξιόλογο.Όσο για τα τηλέφωνα των νοσοκομείων..στο νετ αδερφέ μου,στο νετ!Ενδεχομένως να μπορούσαν να σε κατατοπίσουν και στον ιατρικό σύλλογο της περιοχής σου.Πάντα θα μπορούσες να ρωτήσεις φυσικά και κάποιον καθηγητή σου της ειδικότητας που σε ενδιαφέρει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σωστή η παρατήρηση για την επιλογή ειδικότητας πρώτα. Έλα όμως που καμιά φορά για την επιλογή μεταξύ 2-3 ειδικοτήτων παίζει ρόλο και η εξειδίκευση!!! Πολλοί από εμάς φαντάζομαι ότι βλέπουν εξίσου καλές περισσότερες από μια ειδικότητες και πολλές φορές πέρα από το κριτήριο της αναμονής, της πόλης, της ζωής κλπ. παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες όπως αυτές που ψάχνω εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω. Πάντως απ ότι λές μάλλον τρεχάτε ποδαράκια μου απαιτεί αυτού του είδους το ψάξιμο.....Ευχαριστώ για τις συμβουλές και για την διαθεσιμότητα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.