Jump to content

Οι μεγάλες δυνάμεις στον... πόλεμο των πτυχίων


iskios

Recommended Posts

Οι μεγάλες δυνάμεις στον... πόλεμο των πτυχίων

Σάββατο, 20.10.07

Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και οι Ελληνες συνεταίροι τους διαγκωνίζονται για την εγκατάσταση «βάσεων» ανώτατης εκπαίδευσης στο ελληνικό έδαφος, που θεωρείται κόμβος για τη μεγάλη αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Ο χειρισμός από την κυβέρνηση της υπόθεσης με την Κοινοτική Οδηγία για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων «φραντσάιζινγκ», η οποία αρχίζει να «αιμορραγεί» από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό Δίκαιο λήγει σήμερα, εξελίσσεται σε μια εξαιρετικώς δύσκολη παρτίδα σκάκι για πολύ έμπειρους παίκτες.

Ο νέος υπουργός Παιδείας, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί μήπως η βόμβα της οδηγίας σκάσει στα χέρια του. Ως εκ τούτου «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην εκδηλωθεί στα εκπαιδευτικά πράγματα οποιαδήποτε εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να ξυπνήσει τις στάχτες που άφησε πίσω του ο “πόλεμος για το 16”».

Διάλογος

Εμφανίζεται διατεθειμένος να πνίξει στο διάλογο τους κραδασμούς από την εφαρμογή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επιδιώκει να αφοπλίσει τον εκρηκτικό μηχανισμό της Κοινοτικής Οδηγίας για τα κολέγια. Κατέστησε σαφές ότι δεν θα σπεύσει να ενσωματώσει τη νέα οδηγία στο εθνικό Δίκαιο, αλλά «θα ρίξει στον καιρό» το πρόβλημα της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων «φραντσάιζινγκ» αξιοποιώντας τα χρονικά περιθώρια που του παρέχει η γραφειοκρατία της Ε.Ε. Στο μεταξύ, θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις:

- Από την Ε.Ε., το χώρο των κολεγίων, τη μεγάλη πελατεία τους, το υποστηρικτικό τους σύστημα, τις διπλωματικές αρχές των εμπλεκόμενων χωρών, κυρίως της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας, για την εφαρμογή της οδηγίας.

- Από την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να σέβεται το Σύνταγμα, το οποίο όμως συγκρούεται με την Κοινοτική Οδηγία, καθώς απαγορεύει την άμεση ή έμμεση αναγνώριση των σπουδών στα κολέγια που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Η προσωπική άποψη του υπουργού Παιδείας, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, με την ιδιότητά του ως νομικού, είναι ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του Κοινοτικού Δικαίου.

- Από την υποχρέωση που έχει κάθε κράτος-μέλος να εφαρμόζει το Κοινοτικό Δίκαιο, το οποίο τουλάχιστον στην υπόθεση του βασικού μετόχου κρίθηκε ότι υπερισχύει του Συντάγματος. Πλην όμως, η εκπαίδευση διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας, που σημαίνει ότι ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους-μέλους. Συνεπώς, κατά τη νομική εκδοχή που φέρεται να καθοδηγεί και τον υπουργό Παιδείας, η εξέλιξη της υπόθεσης του βασικού μετόχου δεν αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση της τρέχουσας υπόθεσης με την περιβόητη Κοινοτική Οδηγία.

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη δικαστική διαμάχη της με την Κομισιόν για την οδηγία-πρόγονο της σημερινής, είχε αποφύγει να επικαλεστεί το Σύνταγμα από φόβο μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς χθες τι θα πράξει η κυβέρνηση, απέφυγε τα χρονοδιαγράμματα. «Η Ελλάδα, είπε, παγίως έχει την πρόθεση να εναρμονίζει το εθνικό με το Κοινοτικό Δίκαιο».

- Από τις ΗΠΑ, που διατηρούν ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικές «βάσεις» στο ελληνικό έδαφος. Υψηλού κύρους ιδρύματα αμερικανικών συμφερόντων, όπως το «Deree» και το «Ανατόλια», λειτουργούν στην Ελλάδα με το καθεστώς των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών και δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία βεβαίως υπαγορεύει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων «φραντσάιζινγκ» που χορηγούν μόνο ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Για τα αμερικανικά κολέγια δεν υπάρχει άλλη διέξοδος αναγνώρισης από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δεν είχε άλλο λόγο η εντυπωσιακή κίνηση του πρώην Αμερικανού πρέσβη κ. Τσαρλς Ρις, ο οποίος έσπευσε στο υπουργείο Παιδείας το Μάιο του 2004 να συναντήσει την κυρία Μαριέττα Γιαννάκου επί τη ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της. Ηταν η πρώτη φορά που Αμερικανός πρέσβης επισκεπτόταν τον Ελληνα υπουργό Παιδείας. Για την προχθεσινή επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας, κ. Thomas Countryman, δεν ανακοινώθηκε τίποτε άλλο από το γεγονός και την ώρα που πραγματοποιήθηκε (Πέμπτη 5 το απόγευμα). Δεν διέρρευσε το περιεχόμενο της συζήτησης, διατυπώθηκε όμως η βάσιμη υπόθεση ότι ο Αμερικανός επιτετραμμένος, μεταξύ άλλων, θέλησε να διερευνήσει τα όρια του κυβερνητικού σχεδιασμού για το χειρισμό του πακέτου «αναθεώρηση και ευρωπαϊκά πτυχία».

Στον αντίποδα των αμερικανικών προβληματισμών ξεδιπλώνει φιλόδοξο σχεδιασμό στην ελληνική αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών η Γαλλία. Μετά τη λήξη της σιωπηρής πολιτικής συμφωνίας που είχε συνάψει προ πενταετίας ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου με το Γάλλο ομόλογό του για τη διακοπή των συμβάσεων δικαιόχρησης που διατηρούσαν γαλλικά ιδρύματα με ελληνικά κολέγια, η Γαλλία κατεβάζει στη Βαλκανική το βαρύ πυροβολικό της. Το Κέντρο Νομικών Οπτικοακουστικών Σπουδών των Πανεπιστημίων των Παρισίων που είναι προσαρτημένο στο Πανεπιστήμιο Paris-1 Pantheon-Sorbonne, ξεκίνησε φέτος συνεργασία με ελληνικό εργαστήριο ελευθέρων σπουδών.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne (Paris IV), κ. Jean-Robert Pitte, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τη διεύθυνση του Γαλλικού Ινστιτούτου και Ελληνες συνεργάτες, «για να συζητηθούν οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων επιπέδου master του Πανεπιστημίου της Σορβόνης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-10-07

«Πόλεμος» ξένων ΑΕΙ στην αγορά των κολεγίων

Η Σορβόννη αντιμέτωπη με βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια

Την ώρα που ακόμη και η αξιολόγηση των ελληνικών ΑΕΙ καρκινοβατεί, η βαριά βιομηχανία της ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού αναπτύσσεται ραγδαία και άκρως ανταγωνιστικά στην Ελλάδα. Χθες έγινε γνωστή η πρόθεση του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να οργανώσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως η γαλλική απάντηση στην κυριαρχία των βρετανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων στην ελληνική αγορά, αλλά και ως απόρροια της αναμενόμενης αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris - Sorbonne (Paris IV) είχε επαφές στην Αθήνα με δέκα ιδιωτικά κολέγια προκειμένου να δρομολογηθούν μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς του μάρκετινγκ, της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας και των νομικών σπουδών.

Ο πόλεμος μεταξύ μεγάλων ξένων ΑΕΙ για το «φιλέτο» των μεταπτυχιακών, που αναδεικνύει τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματoς, προκαλεί πάντως αντιδράσεις από μερίδα του πανεπιστημιακού κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης κάνει λόγο για «εμπορικό εγχείρημα».

Η Σορβόννη... και εν Ελλάδι

Αναζητεί εταίρο για οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας, αλλάζοντας το τοπίο

Του Αποστολου Λακασα

Σημαίνουσα παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα συνιστούν τα σχέδια του Πανεπιστημίου Σορβόννης να συνεργασθεί με ελληνικό φορέα για την οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, το γαλλικό κράτος επιστρατεύει το κορυφαίο γαλλικό πανεπιστήμιο για να «απαντήσει» στην κυριαρχία των αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων που έχουν εισέλθει -είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών με ελληνικά κολέγια- στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, ενώ από χθες αναγνωρίζονται, με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05, επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ελληνικών κολλεγίων - παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ, χθες ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Κριστόφ Φαρνό και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris - Sorbonne (Paris IV) κ. Ζαν Ρομπέρ Πιτ ανακοίνωσαν την πρόθεση του ιδρύματος να συνεργασθεί με ελληνικό εκπαιδευτικό φορέα για την οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το 2008-2009. Οι απόφοιτοι των μεταπτυχιακών, έχοντας ένα τίτλο με τη σφραγίδα της Σορβόννης θα διεκδικήσουν μια θέση στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα (να σημειωθεί ότι περίπου 60 γαλλικές επιχειρήσεις έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα και το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο θα αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή) αλλά και τον δημόσιο τομέα, καθώς οι μεταπτυχιακοί τίτλοι της Σορβόννης θα έχουν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν στη Γαλλία.

Ουσιαστικά, η Γαλλία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ευρύτερη συζήτηση στην Ελλάδα για άνοιγμα στη μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση (είτε μέσω της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου του Συντάγματος είτε μέσω της ευρωπαϊκής Οδηγίας). Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πιτ έως τώρα έχουν γίνει διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους ελληνικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Πιτ συναντήθηκε χθες με ομάδα δέκα ιδιοκτητών κολεγίων. Το Paris IV έχει στόχο να αναπτύξει έξι μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς του μάρκετινγκ, της διαφήμισης, της επικοινωνίας, της πληροφορικής, της δημοσιογραφίας και της νομικής.

Μερίδιο από φοιτητές εξωτερικού

Οι διευρευνητικές επαφές γίνονται στην ουσία με ιδιωτικούς φορείς, παρότι ήδη υπάρχουν εφτά μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία οργανώνονται με τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών ΑΕΙ. Από την άλλη, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά προσέγγισε πέρυσι μεγάλο, δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Σορβόννη επιδιώκει να πάρει μερίδιο από το συνεχώς αυξανόμενο κύμα Ελλήνων αποφοίτων Λυκείου προς το εξωτερικό. Συνολικά, 51.138 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για έναν αριθμό που φέρνει την Ελλάδα στην έκτη θέση της σχετικής κατάταξης. Ομως, εάν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται. Σε ένα εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού. Εξ αυτών οι 25.000 κατευθύνονται στη Βρετανία και μόλις 7.500 στη Γαλλία. «Είναι αρκετά υψηλό για τον Ελληνα το κόστος σπουδών στη Γαλλία», ανέφερε ο κ. Πιτ αιτιολογώντας τα σχέδια του Paris IV. Πρόθεση του Paris IV είναι ο συνεργάτης του στην Ελλάδα να μην λειτουργεί υπό τη μορφή του franchise, που ακολουθούν οι συνεργασίες των ελληνικών κολεγίων με βρετανικά ΑΕΙ (δηλαδή, υλοποίηση του προγράμματος σπουδών του βρετανικού ΑΕΙ από Ελληνες καθηγητές). Ο Ελληνας εταίρος του Paris IV θα προσφέρει την υποδομή και το προσωπικό υποστήριξης, ενώ στα μεταπτυχιακά θα διδάσκουν καθηγητές του Paris IV. Τα δίδακτρα θα υπολογισθούν από τον Ελληνα εταίρο, αλλά η γαλλική πλευρά τα υπολογίζει μεταξύ 8.000 με 10.000 ευρώ. Το Γαλλικό Ινστιτούτο θα έχει τον ρόλο του συντονιστή.

Αιτήσεις αναγνώρισης

Τέλος, χθες στο αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης των Τίτλων του υπ. Παιδείας κατατέθηκαν από δύο αποφοίτους κολεγίων (καλών τεχνών και πολιτικό μηχανικό) οι πρώτες αιτήσεις αναγνώρισης πτυχίων με βάση την Οδηγία 36/05. Εάν δεν αναγνωρισθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (τετράμηνο) θα ακολουθήσουν προσφυγές. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των αποφοίτων κολεγίων ζητούν συνάντηση με τον υπ. Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τους επροσώπους των κομμάτων.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αντίθετες -όπως αναμενόταν- ήταν οι πρώτες αντιδράσεις εκπροσώπων ελληνικών πανεπιστημίων και ελληνικών κολεγίων για τα σχέδια της Σορβόννης να αναζητήσει συνεργασίες στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης -μιλώντας στην «Κ»- χαρακτήρισε το εγχείρημα «εμπορικό» και πρόσθεσε ότι «η Σορβόννη θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ελληνικά πανεπιστήμια. Πάντως, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί δραματικά το τοπίο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από αυτήν την κίνηση της Σορβόννης». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς ανέφερε στην «Κ» ότι «η απόφαση της Σορβόννης είναι ένα θετικό βήμα, που καταδεικνύει την τάση για διεθνείς συνεργασίες ιδρυμάτων στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να κινηθούν υπό το πρίσμα αυτό, αφήνοντας την εσωστρέφεια που επιδεικνύουν έως τώρα».

www.kathimerini.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.