Jump to content

Αντιμετώπιση μείζονος τραύματος


Born

Recommended Posts

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η αντιμετώπιση του μείζονος τραύματος έλαβε νέο ενδιαφέρον με την εισαγωγή του ATLS (advanced trauma life support). Η ιδέα γεννήθηκε στις ΗΠΑ και αναπτύχθηκε ώστε να εξασφαλίσει ένα κοινό πρωτόκολλο για τη διαχείρηση ασθενών με πολλαπλά τραύματα,που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε κάθε νοσοκομείο.

Η γνώση του ATLS είναι υποχρεωτική για τους χειρουργούς αλλά και για όσους αναμιγνύονται στην αντιμετώπιση του τραύματος.

ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η βασική ιδέα του ATLS στηρίζεται στην ταξινόμηση των τραυμάτων, ώστε τα πιο απειλητικά για τη ζωή να αντιμετωπίζονται πρώτα. Στηρίζεται στην αρχή οτι υπάρχει μια χρονική περίοδος στην οποία οι επιδράσεις των μείζονων τραυμάτων είναι αναστρέψιμες , η λεγόμενη "χρυσή ώρα" (golden hour). Ο στόχος είναι λοιπόν η αναστροφή των επιδράσεων, πρίν γίνουν μη αναστρέψιμες και οδηγήσουν σε πολλαπλή απώλεια οργάνων (multiple organ failure).

ΣΚΟΠΟΣ

Στο ATLS απαιτείται μια ομάδα τραύματος που αποτελείται απο 4 ιατρούς, 5 νοσοκόμες και 1 ακτινολόγο.Αντικειμενικός σκοπός είναι ο προσδιορισμός και η διόρθωση απειλητικών για τη ζωή τραυμάτων, η αναζωογόνηση του ασθενούς και ύστερα ο προσδιορισμός της φύσης και της έκτασης των τραυμάτων, ώστε ο ασθενής να προετοιμασθεί και να μεταφερθεί στο καταλληλότερο μέρος για θεραπεία.

ΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σκοπός της αρχικής έρευνας είναι ο προσδιορισμός και η αντιμετώπιση απειλητικών,άμεσα για τη ζωή, τραυμάτων. Η σειρά είναι:

1. Έλεγχος αεραγωγών και σπολδυλικής στήλης

2. Έλεγχος αναπνοής

3. Έλεγχος κυκλοφορίας και αιμορραγίας

4. Έλεγχος για δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

5. Έλεγχος για έκθεση/ περιβαλλοντικούς παράγοντες

(στα αγγλικα είναι)

Airway and cervical spine control

Breathing

Circulation and haemorrhage control

Dysfunction of the central nervous system

Exposure and environmental control

Καταστάσεις που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση είναι:

Υπό τάση πνευμοθώρακας

Καρδιακός επιπωματισμός

Ανοικτά τραύματα στήθους

Μαζική αιμορραγία

Χαλαρός θώρακας (flail chest)

Αντιμετώπιση shock

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ

Εδώ ο ασθενής εξετάζεται από την κορυφή έως τα νύχια, γίνεται λήψη του ιστορικού καθώς και η συλλογή των απαραίτητων κλινικών,εργαστηριακών και ακτινολογικών πληροφοριών.Μετά γίνεται ο σχεδιασμός διαχείρησης.

Μόλις ο ασθενής ανανήψει και έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή/εκτίμηση των τραυμάτων, γίνεται η ταξινόμησή τους βάσει προεταιρότητος. Η αρχική αντιμετώπιση των τραυμάτων μπορεί να γίνει από την αρχική ομάδα. Ακολούθως ο ασθενής παραλαμβάνεται από τις επιμέρους ειδικότητες για οριστική θεραπεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

OXFORD HANDBOOK OF CLINICAL SURGERY, 2ND EDITION, p.652-653

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.