Jump to content

Στην εντατική τα νοσοκομεία των νησιών


Clemence

Recommended Posts

Hμερομηνία δημοσίευσης: 27-05-07

Στην εντατική τα νοσοκομεία των νησιών

Με ιατρικό προσωπικό που δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες των κατοίκων, το καλοκαίρι «λυγίζουν» από τον όγκο των τουριστών

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Στα όρια της ανθρώπινης αντοχής φθάνει κάθε καλοκαίρι το προσωπικό των μονάδων Υγείας της νησιωτικής χώρας, το οποίο καλείται να καλύψει επιπλέον τις ανάγκες για φροντίδα υγείας εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά. Πόσω μάλλον, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποδομές των μονάδων υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Στη νησιωτική Ελλάδα (πλην της Κρήτης) λειτουργούν δέκα νοσοκομεία, εννιά νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας, 32 μικρά Κέντρα Υγείας και περισσότερα από 150 Περιφερειακά Ιατρεία. Ωστόσο, τα περισσότερα εξ αυτών -αν όχι όλα- είναι υποστελεχωμένα, και είναι ενδεικτικό ότι στο νομό Κυκλάδων μία στις τρεις οργανικές θέσεις κατά μέσο όρο στις μονάδες υγείας είναι κενή, ενώ στην Κέρκυρα μόνο οι μισές θέσεις των Κέντρων Υγείας είναι καλυμμένες.

Το υπουργείο Υγείας, από τον Απρίλιο έως σήμερα έχει προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των τουριστικών περιοχών, κυρίως μέσω προσλήψεων με οκτάμηνες συμβάσεις, προγράμματων του ΟΑΕΔ, και διορισμών επικουρικών γιατρών, ενώ έχει γίνει και κατανομή για μόνιμες θέσεις νοσηλευτών. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί προκήρυξη για 50 αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν από τα τέλη Ιουνίου μονάδες υγείας των Κυκλάδων, Ιονίων νήσων, Χαλκιδικής και Κρήτης.

Η «Κ» επέλεξε ενδεικτικά τέσσερις υγειονομικούς σχηματισμούς της νησιωτικής Ελλάδας, τα νοσοκομεία Σύρου, Ρόδου, Κέρκυρας και Μυτιλήνης, που δέχονται μεγάλο όγκο των τουριστών το καλοκαίρι, για να παρουσιάσει τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο αλλά και τον χειμώνα.

Νοσοκομείο Κέρκυρας

Για πλήρη εγκατάλειψη του νοσοκομείου Κέρκυρας, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, αιματολόγος κ. Αντώνης Γεωργόπουλος, τονίζοντας ότι είναι «ντροπή για τη χώρα να είναι αυτή η εικόνα που δείχνουμε στους ξένους τουρίστες». Οπως επισημαίνει, το νοσοκομείο Κέρκυρας θα έπρεπε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί 120.000 άτομα τον χειμώνα και πολλαπλάσια το καλοκαίρι. Ωστόσο, οι υποδομές του σε ανθρώπινο δυναμικό, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού μόνο κατά 50% και είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο νοσηλεύονται 3.000 Κερκυραίοι ασθενείς στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και άλλοι τόσοι στην Αττική. Το νοσοκομείο διαθέτει 220 ανεπτυγμένες κλίνες δηλαδή περίπου 1,9 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που όπως τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος απαντάται σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Το κτίριο όπου στεγάζεται το νοσοκομείο είναι παλιό (του 1964), και όχι σωστά συντηρημένο, ενώ ο εξοπλισμός του είναι παλιός και ελλιπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίκειται η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου Κέρκυρας, με περισσότερες κλίνες.

Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού, παραϊατρικού και τεχνικού. Είναι ενδεικτικό ότι σε απογευματινή και βραδινή βάρδια αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 45 κλίνες του χειρουργικού τομέα. Οπως επισημαίνει ο κ. Γεωργόπουλος, απασχολούνται στο νοσοκομείο συνολικά 500 άτομα για να καλύψουν 24ωρη λειτουργία, ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 660. Σημειώνεται ότι για την ενίσχυση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού το υπουργείο Υγείας έχει προβεί από τον Απρίλιο σε 52 προσλήψεις νοσηλευτικού-διοικητικού προσωπικού εκ των οποίων οι 16 αφορούν σε μόνιμους εργαζόμενους.

Νοσοκομείο Ρόδου

Ως «μικρομέγαλο», χαρακτηρίζει το νοσοκομείο Ρόδου, ο αναισθησιολόγος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Σάββας Καραταπάνης. Και διευκρινίζει «είναι μικρό σε στελέχωση και μεγάλο σε απαιτήσεις». Το νοσοκομείο Ρόδου δέχεται σε καθημερινή βάση τον χειμώνα εκατό περιστατικά, αριθμός που διπλασιάζεται το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και ημέρες «αιχμής», όπου μπορεί να δεχθεί 250 περιστατικά. Και αυτό χωρίς να υπάρχει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά απλώς ένας χώρος υποδοχής ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Είναι ενδεικτικό ότι η καρδιολογική κλινική απασχολεί πέντε γιατρούς, οι οποίοι «μοιράζονται» για να καλύψουν επαρκώς σε 24ωρη βάση την κλινική, τον χώρο υποδοχής ασθενών, τη Μονάδα Εμφραγμάτων και τις άλλες κλινικές. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει τέσσερις γιατρούς και έξι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο οι τέσσερις κλίνες από τις οκτώ που διαθέτει. Στη νευροχειρουργική κλινική υπάρχει ένας μόνιμος γιατρός. Το νοσοκομείο έχει μόλις τρεις παιδιάτρους, ενώ βοηθά στις εφημερίες ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου. Τα προβλήματα στελέχωσης αφορούν και το νοσηλευτικό προσωπικό όπου οι κενές οργανικές θέσεις είναι τουλάχιστον πενήντα. Το υπουργείο Υγείας έχει προβεί από τον Απρίλιο σε προσλήψεις 105 ατόμων (νοσηλευτικό-διοικητικό και λοιπό προσωπικό) για το νοσοκομείο Ρόδου και τα εποπτευόμενά του Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων μόνο οι 24 αφορούν σε μόνιμο προσωπικό.

Νοσοκομείο Σύρου

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Λημναίος, ορθοπεδικός-τραυματιολόγος στο νοσοκομείο Σύρου, ο πληθυσμός των Κυκλάδων το καλοκαίρι περίπου δεκαπλασιάζεται (από τις περίπου 115.000 μόνιμους κατοίκους του νομού Κυκλάδων, ο συνολικός πληθυσμός των νησιών πλησιάζει το ένα εκατομμύριο).

Σύμφωνα με τον κ. Λημναίο, το νοσοκομείο Σύρου και τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων είναι στελεχωμένα προκειμένου να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Αποτέλεσμα είναι, το καλοκαίρι το προσωπικό να υπερλειτουργεί και όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «τον Οκτώβριο είμαστε όλοι εξουθενωμένοι». Κατά μέσον όρο, μία στις τρεις οργανικές θέσεις των μονάδων υγείας των Κυκλάδων είναι κενές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα. Είναι ενδεικτικό ότι η Σέριφος έχει μόνον ένα γιατρό. Σημειώνεται ότι ειδικά όσον αφορά το νοσηλευτικό-διοικητικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου Σύρου και των κέντρων Υγείας, το υπουργείο προωθεί την πρόσληψη έντεκα ατόμων (μόνιμες θέσεις), εννέα ατόμων με 8μηνες συμβάσεις, και 35 ατόμων μέσω του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, κατά το καλοκαίρι τα περιστατικά είναι πολύ πιο σοβαρά, και συχνά αφορούν τροχαία που σημαίνει ότι αυξάνονται οι διακομιδές προς την Αθήνα, αφού τα σοβαρά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της Σύρου Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας.

Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για οριακή λειτουργία του νοσοκομείου Μυτιλήνης, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάνει λόγο ο παθολόγος, επιμελητής Α΄ στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου κ. Μπάμπης Ανιτσάκης. Οπως επισημαίνει στην «Κ», τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται γενικότερη επιβάρυνση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, αφού ο πληθυσμός του νησιού και της ευρύτερης περιοχής σχεδόν διπλασιάζεται –υπολογίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 100.000–, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανιτσάκης «προσωπικά, δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που πήρα άδεια Αύγουστο μήνα».

Αδειες και ρεπό οφείλονται σχεδόν σε όλους τους εργαζομένους, και σύμφωνα με τον κ. Ανιτσάκη, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι οριακό ακόμα και για τη χειμερινή του λειτουργία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μονάδα τεχνητού νεφρού που έχει μόνο δύο γιατρούς, ενώ στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας ένας γιατρός πρέπει να καλύψει όλα τα περιστατικά. Τέλος, το νοσοκομείο δεν διαθέτει Μονάδα Εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Οι επικουρικοί γιατροί θα διορίζονται μόνο στην περιφέρεια

Κυρώσεις για τους επικουρικούς γιατρούς που δεν δέχονται να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας της περιφέρειας προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην «Κ» έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας, προωθείται ρύθμιση –που πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων– σύμφωνα με την οποία οι επικουρικοί γιατροί θα διορίζονται μόνο σε νοσοκομεία εκτός νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Δικαίωμα να στελεχώσουν νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη υπηρετήσει για ένα χρόνο σε νοσοκομείο περιφέρειας.

Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει ότι εάν ένας επικουρικός γιατρός αποποιηθεί τον διορισμό του σε κάποια μονάδα υγείας διαγράφεται αυτοδίκαια από τον κατάλογο με τους υποψηφίους (υπό διορισμό επικουρικούς) και μόνο έπειτα από μία διετία μπορεί να κάνει ξανά αίτηση για να διοριστεί. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο της άρνησης πολλών επικουρικών γιατρών να πάνε σε νοσοκομεία ακριτικών περιοχών της χώρας, για τα οποία έχουν επιλεγεί.

Το πρόβλημα της έλλειψης κινήτρων για τους γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τα «ακριτικά» νοσοκομεία αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Λημναίος, ιατρός ορθοπεδικός - τραυματιολόγος στο νοσοκομείο Σύρου. Οπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι ο νομός Κυκλάδων είναι χαρακτηρισμένος ως «άγονη και παραμεθόριος περιοχή τύπου Α», δεν υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς προκειμένου να εργαστούν στις μονάδες υγείας του νομού. Αντίθετα, είναι πολύ δύσκολη η επαγγελματική και επιστημονική ανέλιξή τους· είναι ενδεικτικό ότι ένας γιατρός σε νησί για να παρακολουθήσει σεμινάριο θα πρέπει να πληρώσει μόνος του τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στην πόλη όπου γίνεται το σεμινάριο. Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα της στέγασης. Οπως τονίζει ο κ. Λημναίος, ενώ όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε άγονη παραμεθόριο περιοχή λαμβάνουν επίδομα πρώτης κατοικίας, αυτό δεν ισχύει για τους γιατρούς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articl.../05/2007_228348

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτό δεν είναι τίποτα

στο κέντρο υγείας πάργας (πρέβεζα) έμεινε 1 ειδικευμένη, 1 αγροτικός που έχει διοριστεί στο κ.υ. και 1 αγροτικό που υπάγεται εκεί... η ειδικευμένη αποφάσισε να πάρει άδεια και έχωσε τους αγροτικούς 5ημερη διπλή εφημερία χωρίς να τους ρωτήσει και απλά εξαφανίστηκε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

20ήμερη κανείς? χμμμμμμμμμ emstupid

Κυρώσεις για τους επικουρικούς γιατρούς που δεν δέχονται να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας της περιφέρειας προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην «Κ» έγκυρες πηγές του υπουργείου Υγείας, προωθείται ρύθμιση –που πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τις προμήθειες των νοσοκομείων– σύμφωνα με την οποία οι επικουρικοί γιατροί θα διορίζονται μόνο σε νοσοκομεία εκτός νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Δικαίωμα να στελεχώσουν νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη υπηρετήσει για ένα χρόνο σε νοσοκομείο περιφέρειας.

Και για όσους πιάστηκε ο πωπός τους στα κεντρικά τί προβλέπεται? Αρνητική μοριοδότηση μήπως?

Cool!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το υπουργείο Υγείας, από τον Απρίλιο έως σήμερα έχει προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των τουριστικών περιοχών, κυρίως μέσω προσλήψεων με οκτάμηνες συμβάσεις, προγράμματων του ΟΑΕΔ, και διορισμών επικουρικών γιατρών, ενώ έχει γίνει και κατανομή για μόνιμες θέσεις νοσηλευτών. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί προκήρυξη για 50 αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν από τα τέλη Ιουνίου μονάδες υγείας των Κυκλάδων, Ιονίων νήσων, Χαλκιδικής και Κρήτης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articl.../05/2007_228348

????? embaaa

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Τρίτη 03 Ιούλίου, 2007

Eρώτηση για θέματα υγείας της Καρπάθου

Από βουλευτές του ΚΚΕ

Tην μετατροπή του Κέντρου Υγείας Καρπάθου σε νοσοκομείο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγ. Κασιώνης.

Για το θέμα αυτό, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο στην οποία αναφέρουν τα εξής:

“Η κατάσταση της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί της Καρπάθου Δωδεκανήσου είναι τραγική.

Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου δέχεται 60.000-70.000 επισκέψεις ασθενών ετησίως, με αιχμή το καλοκαίρι, χωρίς να υπολογίζονται και οι ασθενείς του ΙΚΑ που το επισκέπτονται τα απογεύματα.

Στο Κ.Υ. υπάγονται και τα Περιφερειακά Ιατρεία Απερίου (Απέρι-Βολάδα-Οθως-Πυλές), το Π.Ι. Ολύμπου (Ολυμπος-Διαφάνι) και το Πολυδύναμο Ιατρείο Κάσου.

- Οι ελλείψεις γιατρών είναι τεράστιες (γυναικολόγος, Παθολόγος, Ορθοπεδικός κ.λπ.). Το ίδιο και οι ελλείψεις παραϊατρικού προσωπικού.

Υπηρετούν μόνο τρεις νοσηλεύτριες για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Και το Διοικητικό προσωπικό έχει τεράστιες ελλείψεις: 1 άτομο Λογιστικά, τρεις οδηγοί ασθενοφόρων, δεν υπάρχει συντηρητής, ηλεκτρολόγος και υδραυλικός.

- Τα ιατρικά μηχανήματα είναι παλιά και χρειάζεται η αντικατάστασή τους με σύγχρονα καινούργια όργανα για το Ακτινολογικό, Βιοχημικό, Οδοντιατρικό και προμήθεια καινούργιου ασθενοφόρου.

- Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι απαράδεκτο. Το ισόγειο κατασκευάστηκε το 1955 και ο 1ος όροφος το 1978. Από το 1998 ξεκίνησε η προσπάθεια επέκτασης με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ με αναπροσαρμογή οργανογράμματος (120 άτομα με 20 γιατρούς). Η επέκταση όμως έχει “κολλήσει” στην Αρχαιολογία με αποτέλεσμα να καθυστερεί εδώ και 9 χρόνια, χωρίς να δίνεται κάποια λύση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μελέτη και κατασκευή καινούργιου κτιρίου για τη στέγαση ενός σύγχρονου Νοσοκομείου που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, σε οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος Καρπάθου και το υπάρχον κτίριο με την επέκταση να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό π.χ. γηροκομείο.

• Τί μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τον εκσυγχρονισμό των ιατρικών οργάνων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας των κατοίκων”.

www.rodiaki.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Στον αέρα η περίθαλψη στα νησιά

Τρίτη, 31.07.07

Εκατομμύρια κοστίζει η υγειονομική ανεπάρκεια των νησιών στη χώρα μας: Οπου δεν επαρκούν οι γιατροί, υπάρχουν… οι αεροδιακομιδές που κοστίζουν κάθε χρόνο πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, αρκετές αεροδιακομιδές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι υγειονομικές δομές ήταν αρκετές για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς.

«Αυτή τη στιγμή σε 36 περιοχές όλης της χώρας – ανάμεσά τους πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου – ο μόνος υγειονομικός σχηματισμός είναι κάποιο περιφερειακό ιατρείο που συχνά στελεχώνεται από αγροτικό γιατρό. Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για νησιά που είναι υγειονομικά αφύλακτα και όπου το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς για την αντιμετώπιση σοβαρών ιατρικών προβλημάτων είναι οι αεροδιακομιδές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μποδοσάκης Μερκούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΓΕΙΑ, «νησιά όπως η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Αμοργος, οι μικρές Κυκλάδες αλλά και η Αστυπάλαια ή τα μικρά Δωδεκάνησα υποστηρίζονται υγειονομικά από περιφερειακά (δηλαδή αγροτικά) ιατρεία, πολυδύναμα ή μη».

«Προσπαθούμε τόσο με την τηλεϊατρική όσο και με την επάνδρωση των υπηρεσιών μας να ενισχύσουμε περιοχές όπου η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν έχει αναπτυχθεί, ώστε να γλιτώνουμε κάποιες αεροδιακομιδές ασθενών», αναφέρει από την πλευρά του στον ΕΤ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου. Μόνο για το πρώτο 5μηνο του 2006 οι μεταφορές ασθενών, με εναέρια μέσα, κόστισαν πάνω από 2,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλο το 2005 το αντίστοιχο κόστος ξεπέρασαν τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά περιλαμβάνουν τις αμοιβές των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά όχι και των γιατρών του ΕΚΑΒ οι οποίοι πετούν εθελοντικά! Μάλιστα, αν και τα ταμεία καταβάλλουν ετησίως χρήματα για τις αεροδιακομιδές, τα ποσά αυτά δεν επαρκούν και οι συσσωρευμένες οφειλές είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, ούτε με ελικόπτερο δεν φτάνει γιατρός στη διάρκεια της νύχτας σε έξι νησιά του Αιγαίου! Σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΚΑΒ, «τα ελικοδρόμια σε Ιο, Κέα, Κίμωλο, Σέριφο, Σύμη και Τήλο δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας για νυχτερινές πτήσεις», κάτι που σημαίνει ότι, μόλις δύσει ο ήλιος, είναι δύσκολο να προσγειωθούν στα εν λόγω ελικοδρόμια ακόμη και τα «παντός καιρού» ελικόπτερα Super Puma.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

η λυση ισως ειναι απλη.

σαν ειδικευομενος , ευχαριστως θα δεχομουν να παω να δουλεψω 3 μηνες το καλοκαιρι σε καποιο νησι και να πληρωνομαι κανονικα συν το νοικι και καποια εξοδα μετακοινησης. ετσι αν υπηρχε καποιος νομος που να επιτρεπει τη μεταφορα, αρκετοι ειδικευομενοι κυριως, θα πηγαιναν καθε καλοκαιρι να συνεχισουν την ειδικοτητα σε καποιο νησι οποτε και διακοπες να κανουν και να προσφερουν.

και αν με ρωτησετε αν θα πηγαινα σαν ειδικος, σε ενα χρονο τελειωνω ειδικοτητα., ναι θα πηγαινα για 1-2-3 χρονια σε καποιο νησι αν τα οικονομικα κινητρα ηταν υψηλα και φυσικα αν ηθελε η κυβερνηση να διορισει ....

αλλη λυση ειναι οι ιατροι που περιμενουν σε λιστα αναμονης για εναρξη ειδικοτητας, να στελεχωνουν σαν αγροτικοι τα νησια με αυξηση του μισθου ισως.

λυσεις υπαρχουν αλλα λεφτα οχι. απλο ειναι. γιατι δε διοριζονται περισσοτεροι ιατροι ωστε να μη εφημερευουμε 120 ωρες την εβδομαδα? απλα γιατι δεν υπαρχουν λεφτα. ολα εκει σταματανε. η καθε κυβερνηση προσπαθει να κανει τη δουλεια της με λιγοτερους δημοσιους υπαλληλους ωστε να μειωσει τα εξοδα και να δωσει αυξησεις ωστε να την ψηφιζουμε....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε DrYannis δεν συμφωνω μαζι σου στο οτι δεν υπαρχουν φραγκα, αλλα στο οτι δεν υπαρχει πολιτικος σχεδιασμος ή βουληση. δηλαδη το κρατος προτιμα να πληρωνει τα πανακριβα καυσιμα των αεροδιακομιδων και δεν τα επενδυει σε εγκαταστασεις/δυναμικό για να αποφευχθουν εξ'αρχης. λυσεις τυπου τηλειατρικης ειναι οι πλεον αποτυχημενες καθως η τοποθετηση απειρου προσωπικου.

το κρατος σε πολλες περιπτωσεις δεν δινει στεγη στους αγροτικους, μηπως ειναι τραβηγμενο να πληρωνει τα ενοικια ειδικευομένων? ή τις μετακινησεις των?

υ.γ. αυτο το "και διακοπες να κανουν" ηταν απαικτο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε DrYannis δεν συμφωνω μαζι σου στο οτι δεν υπαρχουν φραγκα, αλλα στο οτι δεν υπαρχει πολιτικος σχεδιασμος ή βουληση. δηλαδη το κρατος προτιμα να πληρωνει τα πανακριβα καυσιμα των αεροδιακομιδων και δεν τα επενδυει σε εγκαταστασεις/δυναμικό για να αποφευχθουν εξ'αρχης. λυσεις τυπου τηλειατρικης ειναι οι πλεον αποτυχημενες καθως η τοποθετηση απειρου προσωπικου.

το κρατος σε πολλες περιπτωσεις δεν δινει στεγη στους αγροτικους, μηπως ειναι τραβηγμενο να πληρωνει τα ενοικια ειδικευομένων? ή τις μετακινησεις των?

υ.γ. αυτο το "και διακοπες να κανουν" ηταν απαικτο!

Να κάνω μία αφελή ερώτηση αγαπητοί συνάδελφοι;

Ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό που αποτελεί το 90% των περιστατικών που διακομίζονται πώς θα το αντιμετωπίσει ο ειδικός συνάδελφος που θα βρίσκεται εκεί; Μπορεί να κάνει σε ένα περιφερειακό ιατρείο ακόμα και σε κέντρο υγείας εμβολόλυση; Αν είναι ταρζαν ίσως. Αλλά την ταρζανιά μπορεί να την κάνει και σε ένα χωράφι. Και επειδή στο ρεπορτάζ αναφέρεται η Αντίπαρος που η ειδική καρδιολόγος του αγροτικού είναι φίλη μου, μπορώ να σας πώ ότι και διακομιδές κάνει και ελικόπτερα καλεί και ταχύπλοα για να μεταφέρει άτομα απέναντι στην πάρο.

Ισως να γλυτώσουμε τις λάθος διαγνώσεις αλλά με αυτό που λέτε είναι ότι οι συνάδελφοι αγροτικοί που είναι εκεί κάνουν συνέχεια λάθος διαγνώσεις. Αλλά το θέμα αυτό λύνεται με την τηλεϊατρική για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Μην ακούω χαζάδες παρακαλώ. Μπορεί να μαστίζει η ανεργία τον κλάδο αλλά ας μην ζητάμε να βγάλουμε από την μύγα ξυγκι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε drkot νομιζω οτι συμφωνουμε. για να αποφευγονται οι λαθος διαγνωσεις πρεπει οπωσδηποτε να τοποθετειται προσωπικο με εμπειρια.. ειναι εντελως λαθος να διοριζονται άπειροι αγροτικοι ιατροι ή γενικοι ιατροι που να λειτουργουν απλα ως μεσολαβητες διακομιδων και να συνεννοουνται μεσω διαδυκτιου για την ζωη συνανθρώπων μας. ο σκποπος των κεντρων υγειας πρεπει να μην ειναι μονο η πρωτοβαθμια αντιμετωπιση των περιστατικων αλλα βεβαια για να γινει αυτο χρειαζονται οι καταλληλες υποδομες και εξοπλισμος. με αυτο τον τροπο θα αποσυμφορηθουν τα μεγαλα κεντρικα νοσοκομεια και θα ευνοηθει η αποκεντρωση...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

φιλε drkot νομιζω οτι συμφωνουμε. για να αποφευγονται οι λαθος διαγνωσεις πρεπει οπωσδηποτε να τοποθετειται προσωπικο με εμπειρια.. ειναι εντελως λαθος να διοριζονται άπειροι αγροτικοι ιατροι ή γενικοι ιατροι που να λειτουργουν απλα ως μεσολαβητες διακομιδων και να συνεννοουνται μεσω διαδυκτιου για την ζωη συνανθρώπων μας. ο σκποπος των κεντρων υγειας πρεπει να μην ειναι μονο η πρωτοβαθμια αντιμετωπιση των περιστατικων αλλα βεβαια για να γινει αυτο χρειαζονται οι καταλληλες υποδομες και εξοπλισμος. με αυτο τον τροπο θα αποσυμφορηθουν τα μεγαλα κεντρικα νοσοκομεια και θα ευνοηθει η αποκεντρωση...

Φίλε μου να υποθέσω πέρα μερικών νοσοκομείων των Αθηνών δεν έχεις δει και πολλά πράγματα από Νοσοκομεία και για αυτό λές αυτά που λές.

Ασθενής με έμφραγμα διακομίζεται από τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Παμακάριστος, Παναγίτσα και μερικά ακόμα τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και έχουν πλήρη καρδιολογική κλινική με 3-5 ειδικούς το καθένα. Τη στιγμή που νοσοκομείο Αθηνών αδυνατεί να κρατήσει τέτοια περιστατικά μου λές αν στείλουμε κάποιον κακομοιρη ειδικό στα νησιά θα κάνει τον καουμποϋ και δεν θα τα διακομίσει. Είσαι σοβαρός;.

Εκτος αν η πρόταση σου είναι να συγκροτήσουμε απο 1 κρεβάτι εντατικής με ένα μοναδολόγο, 3 νοσηλέυτριες , και όλα τα σχετικα μηχανήματα σε κάθε νησιωτικό αγροτικό, για να αντιμετωπίσουν τα 6 περιστατικά το χρόνο. Κάτι που μόνο παραγωγικό δεν κρίνεται και μετά απο 2 χρόνια θα καταλήξει επιζήμιο για την υγεία του ασθενους.

Η μόνη λύση είναι διασπορά των κέντρων λήψης τηλεϊατρικής και εφαρμογή της τηλεϊατρικής σε όλα τα αγροτικά. Τώρα με την τηλεϊατρική έχουμε ένα άλλο μπάχαλο. Στήν Ελλάδα του ξερόλα η κάθε εταιρία πληροφορικής υποστηριζόμενη απο γιατρους που επειδή μπαίναν στο ιντερνετ νομίζαν ότι ξέραν από τηλεϊατρική, βρήκε την κότα που γενά χρυσά αυγά. Αντίστοιχα γίναν και με τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενων. Δίνουν ελλειπη προγράμματα και μέσα απλά αλλάσοντας ελαφρά εμπορικά προγράματα και τα χρεώνουν χρυσάφι.

Εδώ υπάρχουν συστήματα σαν αυτό που έχει η Virgin στα αεροσκάφη της που ακόμα και μία αεροσυνοδός μπορεί να υποστηρίξει ένα ασθενή εμφραγματία ή με εγκεφαλικό για 12 ώρες σαν να βρισκόταν σε μονάδα και κοστίζουν 4000 ευρώ το ένα.(μισθοι του σκεπτικού σου 2 μηνών). Τέτοια συστήματα χρειαζόμαστε που είναι οικονομικά βιώσιμα και δεν θα αποβούν σε βάθος χρόνου επικίνδυνα για τους ασθενής (αρνητική καμπύλη εκμάθησης του προσωπικού λόγω ελλειπών περιστατικών).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.