Jump to content

Michael Moore's SICKO


Recommended Posts

Το 2005 θα γελάσουμε και πάλι. Βγαίνει νέα ταινία του Moore αυτή τη φορά ενάντια στο ιατρικό σύστημα των ΗΠΑ. wink.gif

http://www.imdb.com/title/tt0386032/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν έχεις άδικο. Αν είναι κάν'το. Εγώ βέβαια το άφησα έξω γιατί μας ενδιαφέρει άμεσα εμάς τους ιατρούς καθότι θα κατακρίνει το αμερικανικό σύστημα υγείας (που το θεωρούμε πανάκεια) και τα αβάσταχτα κόστη του. B)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup επρεπε να ανοιξεις τοπικ [ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗΣ] .Καποιος μοδερατος μπορει να φτιαξει το τιτλο κ να προσθεσει emarright [ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ]....εγω δε μπορω να το κανω γιατι δε ειμαι μοδερατη εδω

Ci vediamo :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup γιατί καλέ? αφού δεν βγήκε ακόμη!!!!
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

πιστεύω πάντως ότι θα έχει ενδιαφέρον ως ταινία.

[Το Φάρεναϊτ το είδα ήδη στα βίντεο-κλαμπ για όσους δεν το είδαν]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/05/2007

Επιθετικά ντοκιμαντέρ

Σημαντικό ήταν και όλο το διήμερο που πέρασε, με τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται σε δύο επίμαχα, ιδιαίτερα επιθετικά, ντοκιμαντέρ και τους δημιουργούς τους: το «Sicko» του Μάικλ Μουρ και το «Η 11η ώρα», σε παραγωγή, σενάριο και αφήγηση του Λεονάρντο ντι Κάπριο, αλλά σκηνοθετημένο από τις Λέιλα Κόνερς Πίτερσεν και Νάντια Κόνερς.

Με θερμά χειροκροτήματα, τόσο στη δημοσιογραφική όσο και στην επίσημη προβολή του, χαιρετίστηκε το ντοκιμαντέρ του Μουρ που καταπιάνεται με την κατάσταση της υγείας και τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Αμερική.

«Πιο επικίνδυνες από τον Μπους οι ασφαλιστικές εταιρείες», είπε ο Μουρ, που στο ντοκιμαντέρ «Sicko» επιτίθεται στο αμερικανικό σύστημα υγείας

«Πιο επικίνδυνες και από τον πρόεδρο Μπους είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Μόνο στόχο τους έχουν το χρήμα και όχι την υγεία των πελατών τους», ανέφερε ο Μουρ στη συνέντευξη Τύπου. Τόνισε ακόμα πως σήμερα στις ΗΠΑ, όπου η ιατρική περίθαλψη είναι μόνο ιδιωτική, οι εταιρείες αυτές αντί να καλύπτουν τα έξοδα περίθαλψης, προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην πληρώσουν τους ασθενείς για να ανεβούν τα κέρδη τους!

Αναφερόμενος στην έρευνα που ξεκίνησε η αμερικανική κυβέρνηση εναντίον του, επειδή οδήγησε παράνομα στην Κούβα μια ομάδα ασθενών, μαζί και δύο πυροσβέστες που αγωνίστηκαν στη διάσωση θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο βραβευμένος πριν από 4 χρόνια με τον Χρυσό Φοίνικα, για το ντοκιμαντέρ του «Φαρενάιτ 11/9», σκηνοθέτης εξήγησε πως «στην πραγματικότητα δεν τους οδήγησα στην Κούβα αλλά σε αμερικανικό έδαφος, στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, για να τους προσφερθεί η δωρεάν περίθαλψη που προσφέρεται από το εκεί νοσοκομείο στους κρατούμενους της Αλ Κάιντα. Και μόνο όταν δεν μας επιτράπηκε να μπούμε στο χώρο των φυλακών, στραφήκαμε στο νοσοκομείο της Αβάνας, όπου η περίθαλψη είναι για όλους δωρεάν, Κουβανούς ή μη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ελπίζει πως κάποιος από τους υποψήφιους προέδρους στις επόμενες αμερικανικές εκλογές θα αλλάξει το σύστημα υγείας, μια και παλιότερα η Χίλαρι Κλίντον είχε ξεκινήσει καμπάνια για δωρεάν για όλους περίθαλψη (ύστερα από πιέσεις από τό λόμπι των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών υπαναχώρησε), ο Μουρ απάντησε: «Κανένας από τους 208 αυτή τη στιγμή υποψήφιους προέδρους δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει. Δεν αρκεί να λέμε απλά πως μας ενδιαφέρει η κάλυψη της υγείας για όλους. Χρειαζόμαστε έναν υποψήφιο που να έχει το θάρρος να πει πως το υπάρχον σύστημα πρέπει να καταργηθεί».

Καινούργιος δρόμος

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην ταινία παρουσιάζει μια ρόδινη εικόνα των συστημάτων υγείας σε άλλες χώρες (Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία), ενώ και σ' αυτά υπάρχουν αδυναμίες, ο Μουρ τόνισε πως «τουλάχιστον σ' αυτές υπάρχει κρατική περίθαλψη. Αν υπάρχουν αδυναμίες εναπόκειται στους πολίτες τής κάθε χώρας να πιέσουν για την καλυτέρευση του συστήματος». Πάντως, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των παραγωγών πως για την ταινία δεν θα υπάρξει το ίδιο παγκόσμιο ενδιαφέρον όπως για το «Φαρενάιτ 11/9» (οι εισπράξεις του έφτασαν τα 220 εκατομμύρια δολάρια παγκόσμια), η ταινία αγοράστηκε ήδη από πάρα πολλές χώρες και η επιτυχία της στις Κάνες δείχνει να της ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ! ΚΑΤΑ ΚΕΙ ΠΑΜΕ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Μια ταινία που όλοι μας πρέπει να δούμε...

για μια άλλη άποψη της "Μέκκας της ιατρικής".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος ο Moore διοχέτευσε την ταινία στο ίντερνετ (σε τόρεντς), πριν προβληθεί , διότι υπήρχε ο κίνδυνος να τη δημεύσουν οι Αμερικάνικες αρχές (καθώς γύρισε κάποιες σκηνές στην Κούβα!!!).

http://www.cine.gr/film.asp?id=709176&...e0f6f423b077165

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

“The less care you give them, the more money they make.” - Richard Nixon Η απειλητικά μόνη υπερδύναμη του πλανήτη είναι μια χώρα που κατατάσσεται μόλις στην 37η θέση στον κατάλογο των χωρών με βάση την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Πίσω από Γαλλία, Καναδά, Αγγλία αλλά και την…Κούβα, τον «επάρατο κομμουνιστικό εχθρό». Το κερασάκι στην τούρτα; Ακόμη και οι παρανόμως κρατούμενοι στη βάση Guantanamo «απολαμβάνουν» καλλίτερες συνθήκες υγείας. Α, και παρέλειψα να σου γράψω ότι στις Η.Π.Α ζουν 47 εκατομμύρια πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιον HMO (Health Maintenance Organization), δηλ. στις ασφαλιστικές εταιρείες που απομυζούν ιλιγγιώδη κεφάλαια εθνικού πλούτου, αφού έχουν πρώτα εξαγοράσει άπασα την πολιτική ηγεσία για την εξασφάλιση της ασυλίας τους. Λεπτομέρεια: Το documentary αυτό δεν αφορά καν τους ανασφάλιστους, αλλά τις εκατοντάδες εκατομμυρίων ασφαλισμένων αμερικανών πολιτών που πληρώνουν με το αίμα τους για μια σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη.

“Ιf another country builds a better car, we buy it. If it crafts a better wine, we drink it. Why not free universal health care?” - Michael MooreΕίναι η persona που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική κοινωνία, αποδεικνύοντας τη δύναμη της ταινίας τεκμηρίωσης. Τώρα έρχεται εμφανώς λιγότερο παρτιζάνος από το Fahrenheit 9/11 για να αποδείξει ότι πάνω από agent provocateur και μάστορας του publicity stunt, παραμένει ο ασταμάτητος ακτιβιστής του Roger and Me, από το ταπεινό Flint του Michigan. Κι αν στο oscarούχο Bowling For Columbine ράγισε καρδιές, στο Sicko προσθέτει γενναίες δόσεις Mark Twainιου humor, για να ισορροπήσει ανάμεσα σε καταλυτικές στατιστικές αναλύσεις και στην αγριότητα των 2 ωρών αληθινού footage, επιλεγμένο από συνολικό υλικό 500 ωρών και δεκάδων χιλιάδων ιστοριών που τέθηκαν υπόψη του μέσω e-mails. Περίμενε όμως ένα λεπτό. Υπάρχει πουθενά η αντίθετη άποψη; Όχι. Έχει ανακρίβειες; Ναι. Ε, και λοιπόν;

“While a policeman coming to your rescue or a fireman answering an alarm does not ask for payment and therefore represents government assistance, why do Americans place their crucial health care needs in the hands of for-profit insurance companies?” – Ιδού η απορίαΥπάρχουν δυο- τρεις σκηνές όπου ο Moore ανατινάζει στην κυριολεξία την οθόνη. Η μια όταν βάζει ένα ταμπελάκι με το ποσό εξαγοράς του κάθε γερουσιαστή, ακόμη και επί της κεφαλής της μέχρι πρότινος πολέμιας των ασφαλιστικών εταιριών και πιθανότερης επόμενης υποψήφιας των δημοκρατικών, Hillary Rodham Clinton. Και πιο κάτω επίσης, στο αμφιλεγόμενο ταξίδι των εθελοντών διασωστών της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στην Κούβα, όπου όχι μόνο βρήκαν την περίθαλψη που τους αρνήθηκε η πατρίδα τους, αλλά έτυχαν κι ενός συγκινητικότατου standing ovation από συναδέλφους πυροσβέστες γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η ανθρωπιά δε γνωρίζει σύνορα και πολιτικές διαμάχες.

"It all begins with democracy. Some in the U.S. government want citizens to have poor health and education so they remain "scared and demoralized" and unwilling to vote may strike some as extreme.” Πρώην Μέλος του Βρετανικού ΚοινοβουλίουΤα συμπεράσματα που αβίαστα εξάγονται από την πυκνογραμμένη αφηγηματική δομή κυμαίνονται από ανησυχητικά ως ανατριχιαστικά. Τα καμπανάκια χτυπάνε και για το δικό μας χρεοκοπημένο ΕΣΥ, περίγελο πλέον των realitάδων –δημοσιογράφων, αρνητικότατο δείκτη της παρακμάζουσας κρατικής πρόνοιας. Ή μήπως θέλεις να συζητήσουμε για τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τα δομημένα τα ομόλογα; Έλεος, αδερφέ. Κράτα μόνο κάτι για το τέλος: Το Sicko με αρρώστησε (με την καλή έννοια), με εξόργισε, με έκανε να δακρύσω. Είναι η μόνη πραγματικά άξια θέασης ταινία μέσα στο 2007 ως τα τώρα. Give us some Μo(o)re Mike, το έχουμε ανάγκη, τόσο ως πολίτες, όσο κι ως θεατές.

Βαθμολογία: 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)

Τάκης Γκαρής

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Ε.Σ.Υ. αποφασίζεις! – Όταν ο εργαζόμενος, δίχως ασφάλιση, στην πριονοκορδέλα Ρικ, έχασε τα δύο δάκτυλα του, βρέθηκε μπροστά στο μακάβριο δίλημμα, για το ποιο έχει την δυνατότητα να επανακολλήσει. Ο μέσος θα του κόστιζε 60 χιλιάδες δολάρια και ο παράμεσος μόλις 12, έτσι αναγκαστικά επέλεξε την φθηνότερη λύση. Το Sicko δεν είναι μια ταινία που μιλά γι αυτόν. Όταν ο Άνταμ, μετά από πτώση, τραυματίστηκε στο γόνατο του, και απαιτήθηκε εγχείρηση, οι γιατροί ζήτησαν ένα σημαντικό ποσό για να του ράψουν την πληγή. Παρότι ο ίδιος επιχείρησε μόνος του την επέμβαση, το Sicko δεν τον εντάσσει, σε κείνους που το θέμα του τον αφορά. Όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια εργαζόμενους, που καθημερινά μοχθούν, δίχως να διαθέτουν ιατρική κάλυψη, με το άγχος μήπως τους συμβεί κάποιο ατύχημα. Το Sicko μιλά για τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια του πληθυσμού της Υπερδύναμης που (νομίζουν, πως) οτιδήποτε και να τους προκύψει, τα έξοδα της νοσηλείας θα τα καλύψει η ασφάλεια τους...

Αμ, δε – Εμποτισμένες μέχρι το κόκαλο, οι εταιρίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, από το πάθος της περισυλλογής περισσότερων κερδών, απορρίπτουν με δεκάδες νομιμοφανείς προφάσεις, τις αιτήσεις των ασφαλισμένων τους, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για ένα κρεβάτι σε μια οργανωμένη νοσοκομειακή πτέρυγα, για μια αξιοπρεπή κάλυψη των βασικών αναγκών υγείας τους. Δεν πήρε καθώς φαίνεται και πολύ στον ερευνητή, να εντοπίσει τις εστίες που οι κολοσσοί στάθηκαν φειδωλοί στις (πολλά υποσχόμενες κατά τα άλλα) υπηρεσίες τους. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, από την ημέρα που τους ζητήθηκε να καταγγείλουν το περιστατικό τους, περισσότερα από εικοσιπέντε χιλιάδες e-mail, με συντάκτες εξοργισμένους πολίτες, κατέφτασαν στην διεύθυνση που τους υποδείχτηκε. Το ατυχές για τους κατέχοντες την κουτάλα της μάσας, είναι πως ο κάτοχος της συγκεκριμένης address, είναι ο αδίστακτος ρεπόρτερ, Michael Moore.

Θα σε πάω στον Τριανταφυλλόπουλο! – Το Sicko στην πραγματικότητα, δεν ξεφεύγει ούτε ίντσα, από την πορεία των προηγούμενων έργων του Moore. Καυστικός όσο δεν παίρνει, κατά της κυβέρνησης Bush και των «όλοι έχουν την τιμή τους» παρατρεχάμενων του, ο ευτραφής δημοσιογράφος, φωτογραφίζει εικόνες από την καθημερινή ζωή των συνανθρώπων του, που συνωστίζονται στις εισόδους των ιδρυμάτων, αναζητώντας το δικαίωμα στην υγεία. Χρησιμοποιώντας σαν βάση – και πάλι – τις αφηγήσεις των αδικημένων από το σύστημα ασθενών και εμπλουτίζοντας τις με ρεπορτάζ, που ξεκινά την δράση του από τις αρχές της δεκαετίας του 70, παίρνοντας συνάμα σβάρνα όλους τους ρεπουμπλικάνους προέδρους έκτοτε, το φιλμ χρησιμοποιεί μια κοινωνική πτυχή (σίγουρα την πιο ευάλωτη και ευαίσθητη) για να αναδείξει το πρόσωπο της αυτοθεωρούμενης, ως πλουσιότερης χώρας της γης. Αυτοί είστε κύριοι πολιτικάντηδες και θαυμαστά τα έργα σας...

Systema Medica Cubana – Ο Moore για να συγκεκριμενοποιήσει ακόμη πιο πολύ, την διαφθορά του συστήματος και πιθανότατα για να αναδείξει και τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα, κάνει κάτι που δεν είχε επιχειρήσει στο παρελθόν: Βγαίνει από τα στενά όρια της χώρας του, για να συγκρίνει το πως αντιμετωπίζουν τους ασθενείς, χώρες, που αντικρίζονται από τις ΗΠΑ, μέσα από το πρίσμα του δεύτερου, του υποδεέστερου και ενίοτε του υποβαθμισμένου. Εκεί είναι που απογειώνεται το σκωπτικό και ειρωνικό ύφος του δημιουργού, όταν μέσα από την κάμερα, αναδεικνύει την ανθρώπινη φόρμα αρωγής, που ακολουθούν κράτη όπως η Γαλλία ή η Βρετανία. Και οι μαχαιριές στο σώμα της Αμερικής, πολλαπλασιάζονται στο άκουσμα του «όλα τσάμπα», που προσφέρουν οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, των βορείων «βλαχο» ξάδελφων Καναδών ή των νοτίων «ξυπόλητων» μαρξιστο-Κουβανών.

Ύπνος Βαθύς! – Είναι δηλαδή οι στιγμές εκείνες του Sicko, που το συγκεκριμένο πρόβλημα, αρχίζει και διευρύνει την εικόνα του, αντικατοπτρίζοντας ολάκερο τον γεμάτο βρωμιά και δυσωδία μηχανισμό μιας χώρας, που το μόνο που την ενδιαφέρει πια είναι να γεμίζει τον κόσμο εστίες πολέμου. Ακόμη κι έτσι όμως, το καθηλωτικό αυθόρμητο χειροκρότημα των πυροσβεστών του Castro, προς τους συναδέλφους, που παρέμειναν στο καθήκον την στιγμή της πτώσης των Διδύμων, αποδεικνύει πως οι έχθρες made in America, είναι και παράλογες και μονομερείς. Και ο Moore, με το μόνιμα σχηματισμένο στα χείλη σαρδόνιο χαμόγελο και με το κατακόκκινο τζόκει στο κεφάλι, μπορεί να περηφανεύεται πως έχει αποσπάσει από την αγκαλιά του Μορφέα, μεγάλο κομμάτι κοιμώμενων τον ύπνο του δικαίου, γιάνκηδων. Το μόνο που δεν μπορεί όμως να πει μετά βεβαιότητας, είναι πως η σχεδόν σίγουρη διάδοχη κατάσταση, από την διοίκηση των Δημοκρατικών, θα ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τα μέχρι στιγμής αρνητικά δεδομένα.

http://news.contra.gr/Cinema/World/154105.html

Πρεμιέρα και προβλήματα για το "Sicko" του Moore

Η νέα δουλειά του Michael Moore, το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Sicko" που πραγματεύεται τις δυσλειτουργίες του υγειονομικού συστήματος των ΗΠΑ, έκανε πρεμιέρα το Σάββατο στο Φεστιβάλ των Καννών.

Πριν όμως το "Sicko" βγει στις αίθουσες ο Moore αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα με τη διανομή του. Η ενέργειά του να γυρίσει μερικές σκηνές στην Κούβα χωρίς να πάρει άδεια από τις αμερικανικές αρχές θέτει σε αμφιβολία την προβολή της δουλειά του στα αμερικανικά σινεμά, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Αμερικάνου δημιουργού.

Αμέσως, μόλις προέκυψε το σχετικό θέμα ο Μοοre φρόντισε να βγάλει εκτός Αμερικής μία κόπια σε περίπτωση που οι Αρχές δημεύσουν το αυθεντικό φιλμ. Επίσης, η ενέργεια του σκηνοθέτη να μεταφέρει εργάτες που δούλεψαν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στο Γκουαντάναμο ήταν ακόμη ένας λόγος για να μπει στο μάτι του νόμου.

Κατά τα άλλα, ο Μοοre κάλεσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν το σύστημα υγείας του Καναδά, της Αγγλίας ή της Γαλλίας και χαρακτήρισε τη νέα του δουλειά ως μία πρόσκληση για δράση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

SICKO

Μάϊκλ Μουρ

Από τρελό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια! Δεν ξέρω τι είναι ο Μάϊκλ Μουρ, γιατί μοιάζει και με τα δυο! Λέει τόσες αλήθειες, όσες ο «τρελός του χωριού». Αλλά τις λέει με «παιδικό» τρόπο. Δεν μπαίνει στο βαθύ ζουμί, όπως θα έκανε ένας πραγματικά «τρελός», δηλαδή πολιτικά ολοκληρωμένος, καλλιτέχνης. Στέκεται στην επιφάνεια, λες και δεν φτάνει το μυαλό του (παιδικό) να κατανοήσει ολόκληρη την αλήθεια! Να την κατανοήσει και να την μεταφέρει «με καλαίσθητες εικόνες, προσιτές (κατανοητές) στον απλό άνθρωπο».

Όπως και να έχει, και αυτό πρέπει ανεπιφύλακτα να του το αναγνωρίσουμε, και η νέα του ταινία, το «Sicko», είναι πολύ αποκαλυπτική! Και πολύ καταγγελτική! Φτάνει να σας πω πως φορτώνει ένα καράβι δασωστών της 11ης Σεπτεμβρίου, στους οποίους το άθλιο και αντιανθρώπινο κρατικό και ιδιωτικό σύστημα υγείας της Αμερικής τους αρνείται κάθε ιατρική περίθαλψη, και τους μεταφέρει στην Κούβα, όπου τυγχάνουν εξαιρετικής ιατρικής και ανθρώπινης μεταχείρισης! (Να θυμίσουμε εδώ, ότι οι διασώστες είναι ήρωες για την αμερικάνικη προπαγάνδα)!

Και μόνον γι΄ αυτό η ταινία παίρνει δέκα! Γιατί, με τον καλύτερο τρόπο, γκρεμίζει την άθλια και συκοφαντική βορειοαμερικανική προπαγάνδα, για το νησί του Κάστρο. Από τη μια η Αμερική του πλούτου και της «ελευθερίας» και από την άλλη η Κούβα της «φτώχιας» και της «ανελευθερίας»! (Όπου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι σημείο αναφοράς!) Ο Μουρ, με την «τρέλα» του, χωρίς πολλές κουβέντες, με απτά παραδείγματα, αποδεικνύει το αντίθετο. Από τη μια η Αμερική του δολαρίου και της απανθρωπιάς και από την άλλη ο σοσιαλισμός και ο ανθρωπισμός του!

Ο Μάϊκλ Μουρ, πάντα με παραδείγματα και αποδείξεις, και με καταλυτικό χιούμορ αρκετές φορές, καταγγέλλει, ότι ο μέσος Αμερικάνος πολίτης έχει χειρότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αυτή που έχουν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο! Τους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου, πριν τους οδηγήσει στα κουβανέζικα νοσοκομεία για να τους γιάνει, τους πήγε στο σύγχρονο φασιστικό στρατόπεδο εξόντωσης, το χυδαίο Γκουαντάναμο, και ζήτησε από τους υπεύθυνους, το αμερικάνικο κράτος δηλαδή, να τους παράσχει (στους Αμερικάνους πολίτες -τους διασώστες!), τουλάχιστον την ίδια περίθαλψη, που προσφέρει στους κρατούμενούς του! Τους μελλοθάνατους. Αυτούς που, έτσι και αλλιώς, τους έχει για εξόντωση! (Οι υπεύθυνοι, βέβαια, δεν άνοιξαν ούτε καν τις πόρτες)!

Μην το θεωρήσετε υπερβολή! Στην Αμερική είσαι φτωχός και άρρωστος, πας, πέθανες! Δεν βρίσκεις νοσοκομείο ή κλινική να σε δεχτεί! Και αν από λάθος σε δεχτούν μόλις ανακαλύψουν το λάθος τους σε φορτώνουν σε ένα ταξί και σε πετάνε στα σκουπίδια! Αν είσαι μεσοαστός, πουλάς το σπίτι σου! Πληρώνεις και γίνεσαι καλά. Γίνεσαι καλά (αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την αρρώστια σου), αλλά μένεις στο δρόμο! Και αρχίζεις νέα οδύσσεια επιβίωσης! Το εθνικό κρατικό σύστημα υγείας της Αμερικής είναι ανύπαρκτο (όμοιο με αυτό που ονειρεύεται να κάνει η Ε.Ε. και η δική μας κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση). Ο Αμερικάνος πολίτης αναγκαστικά καταφεύγει στην ιδιωτική ασφάλεια (αυτό που σχεδιάζει η Ε.Ε. και ο δικομματισμός για τους ευρωπαίους -και τους έλληνες- πολίτες).

Οι αμερικάνικες ιδιωτικές ιατρικές ασφάλειες, βέβαια, δεν είναι η Κούβα! Η οποία, όποιος πολίτης αρρωσταίνει στα χώματά της, γιατρεύεται χωρίς να δώσει «μία». Οι αμερικάνικες ιατρικές ασφάλειες κάνουν αυτό που κάνουν και οι δικές μας (και πολύ χειρότερα, βέβαια!). Φέρνουν χιλιάδες νομικά προσκόμματα, για να μην πληρώσουν! Άλλοτε «αποδεικνύουν» ότι είχες «ιστορικό» και τους το έκρυψες και επομένως είναι άκυρη η σύμβαση! Άλλοτε, ότι η αρρώστια σου, δεν παίρνει γιατρειά και, επομένως, άδικος κόπος! Άλλοτε πάλι, ότι όταν υπόγραφες το συμβόλαιο, δεν διάβασες τα «ψιλά» γράμματα, τα οποία γράφουν ότι δικαιούσαι απλώς μια ασπιρίνη, ένα αλουντρόξ και ένα τσιρότο, τίποτ΄ άλλο!

Βοήθεια!.. Απίστευτα πράγματα δείχνονται και λέγονται στην ταινία! Πράγματα που δεν θα τολμούσε να καταγγείλει ούτε ο πιο βαμμένος αντιαμερικανός. Πράγματα που αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που τρώει συστηματικά και αχόρταγα τους ανθρώπους! Ένα σύστημα πολύ χειρότερο από τον Μινώταυρο! Ένα σύστημα παγίδα! Αν γλυτώσεις από τα νοσοκομεία, θα σε φάνε οι φαρμακευτικές βιομηχανίες. Αν γλυτώσεις από τα νοσοκομεία και τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, θα σε φάνε οι ασφαλιστικές εταιρίες! Δεν γλυτώνεις με τίποτα!

Και ενώ ο Μάϊκλ Μουρ δείχνει να έχει την ικανότητα της καταγραφής, δεν δείχνει ότι έχει την ικανότητα, τη θέληση ή την τόλμη, να πει ολόκληρη την αλήθεια! Να πει δηλαδή, γιατί η καρέκλα έχει τέσσερα ποδάρια! Αντί να θεωρήσει υπεύθυνο τον καπιταλισμό, γι΄ αυτή την άθλια κατάσταση, θεωρεί υπεύθυνη, έτσι απλά και επιφανειακά, μόνον την Αμερική! Τις κακές αμερικάνικες κυβερνήσεις. Τις ρεπουμπλικάνικες, για την ακρίβεια! Παίρνει το φακό του και τον φέρνει στην Ευρώπη! Και κάνει αντιδιαστολή ανάμεσα στο αμερικάνικο σύστημα υγείας, με αυτό της Αγγλίας και της Γαλλίας! Και φωνάζει: πώς αυτές οι χώρες, πολύ φτωχότερες από την Αμερική, προσφέρουν καλές, άριστες κατά τη γνώμη του, ιατρικές υπηρεσίες και η μητρόπολη δείχνει ανίκανη να τους μοιάσει!

Αυτό, ακριβώς αυτό, είναι το «μελανό», το μόνο, ίσως, μελανό σημείο, της ταινίας! Προσφέρει φρούδες ελπίδες! Δεν ξέρει, τάχα, ο κ. Μουρ, ότι αυτό το δημόσιο σύστημα υγεία της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων αιματηρών αγώνων, όπου να ΄ναι καταργείται και οδηγείται στο αμερικάνικο, αν οι ευρωπαϊκοί δεν αντιδράσουν; Ότι οδηγείται στην ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Στην ιδιωτική ασφάλιση; Το ξέρει, αλλά το αποσιωπά! Και το αποσιωπά, γιατί, ή δεν τολμά ή δεν θέλει, να πει ολόκληρη την αλήθεια! Η οποία είναι, πρέπει να είναι: να τελειώνουμε, μια για πάντα, με τον καπιταλισμό! (Βέβαια, σε κάποιο σημείο της ταινία του δέχεται, πως αυτά που έχουν πετύχει οι ευρωπαίοι, σε σύγκριση με τους Αμερικάνους, είναι αυτά που πέτυχαν βγαίνοντας στους δρόμους, απαιτώντας)!

Πέρα από αυτή τη συγκεκριμένη, και απαραίτητη για τους λαϊκούς αγώνες ένσταση, η ταινία είναι, μπορεί να γίνει, εργαλείο στους ασφαλιστικούς αγώνες που έρχονται! Γιατί αποδεικνύει, και στους πιο αναποφάσιστους, πως η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση είναι μονόδρομος!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σε παρακαλώ πολύ να ελέγχεις, πριν ποστάρεις, αν υπάρχει ήδη τόπικ για μια ταινία..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Πάντως και το ειδησιογραφικό Πρακτορείο Bloomberg κατατάσσει το Σύστημα Υγείας της Κούβας πιο πάνω από αυτό των Η.Π.Α.

http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/most-efficient-health-care-countries

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως και το ειδησιογραφικό Πρακτορείο Bloomberg κατατάσσει το Σύστημα Υγείας της Κούβας πιο πάνω από αυτό των Η.Π.Α.

http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/most-efficient-health-care-countries

Η Ελλάδα είναι 2η μετά τις ΗΠΑ σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ δαπάνες για την υγεία σύμφωνα με το παραπάνω...

Επίσης είναι Νο1 σε ανεργία νέων: http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/highest-youth-unemployment-countries

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@ Lord Admin

Health care cost per capita:

1) Switzerland $9,121

2) USA $8,608

3) Denmark $6,648

4) Netherlands $5,995

5) Australia $5,939

6) Canada $5,630

7) Sweden $5,331

8) Austria $5,280

9) Belgium $4,962

10) France $4,952

11) Germany $4,875

12) Finland $4,325

13) Japan $3,958

14) UK $3,609

15) Italy $3,436

16) Spain $3,027

17) Greece $2,864

http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/most-efficient-health-care-countries

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.