Jump to content

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενών


maddoctor

Recommended Posts

Η βάση ενός σωστά δομημένου, εξυπηρετικού για τους χρήστες, αλλά και οικονομικά αποδοτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) αποτελείται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη – ασθενούς με το Σύστημα Υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για να λειτουργεί με την σειρά της σωστά, αποδοτικά και εξυπηρετικά για τον πολίτη, απαιτεί ικανή στελέχωση, αρχική, αλλά και συνεχιζόμενη ιατρική – επαγγελματική εκπαίδευση και, οπωσδήποτε, πρακτική οργάνωση. Το σημείο αιχμής της οργάνωσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων αποτελεί η δημιουργία, ύπαρξη και λειτουργία Κάρτας Υγείας - Φακέλου Ασθενούς, έντυπου (εν ανάγκη χειρόγραφου) ή ηλεκτρονικού.

Η τεχνολογία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν μπει από καιρό στην ζωή μας, κάνοντας την πιο εύκολη και δίνοντας την δυνατότητα να πράττουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν έχει συμβεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) -όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και καιρό- στην οποία η διείσδυση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει παραμείνει - πλην ελαχίστων ανά την Ελλάδα εξαιρέσεων- σε στοιχειώδες επίπεδο. Ενώ, λοιπόν, πάρα πολλοί θεσμοί, ιατρικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί, επισημαίνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τέτοιου ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των ασθενών, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ο Ιατρικός Φάκελος Ασθενούς αποτελεί ή πρέπει να αποτελέσει την σπονδυλική στήλη της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) και των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.) και όχι μόνο, για λόγους ιατρικούς, επιδημιολογικούς, επιστημονικούς, κλπ. Η ηλεκτρονική μορφή του Ιατρικού Φακέλου οφείλει να προάγει την δυνατότητα συλλογής στοιχείων, την λακωνικότητα, την ακρίβεια, την ευχρηστία, την πρακτικότητα και την ευλυγισία του συστήματος καταγραφής.

Σκοπός της συλλογικής προσπάθειας που έγινε στο Κ.Υ. Ιτέας ήταν η δημιουργία, ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης - φακέλου ασθενούς. Η ιδέα αυτή υπήρξε απόρροια των αυξημένων αναγκών για καλύτερη, πιο εμπεριστατωμένη και ευέλικτη αρχειοθέτηση των περιστατικών στην ΠΦΥ, δίνοντας ταυτόχρονα και την δυνατότητα για εξαγωγή χρήσιμων επιδημιολογικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων.

Ως ιδέα έχει στηριχτεί πάνω σε ένα αρχείο της SysteM Συμβουλευτικής. Για την δημιουργία της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα Microsoft Access 2003. Η εφαρμογή έχει δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει πλήρως τα σημερινά δεδομένα στην ΠΦΥ, αλλά και τα όποια μελλοντικά είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Υπεύθυνος για την κατασκευή, ανάπτυξη και δημιουργία της εφαρμογής είναι ο Ιατρός κ. Κωνσταντουδάκης Ευτύχιος, υπεύθυνος για την δημιουργία, κατασκευή ερωτημάτων και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων είναι ο Ιατρός κ. Αντωνακόπουλος Φώτης και επιστημονικός σύμβουλος ο Γενικός Ιατρός - Γηρίατρος κ. Σπαθαράκης Γεώργιος. Το πρόγραμμα έχει δοθεί από τους δύο κατασκευαστές του προς χρήση στο Κ.Υ. Ιτέας και το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας εντελώς δωρεάν, με σκοπό να εξοπλιστούν όλα τα Π.Ι. της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Ιτέας αρχικά και στην συνέχεια τα Π.Ι. στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Λιδορικίου. Η λογική της δόμησης του προγράμματος είναι απλή ώστε αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου (ΙΥΥΥ, αγροτικούς) που θα επανδρώνουν τα Π.Ι.. Επίσης, ο "Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών" παρέχεται δωρεάν σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ιατρό που εργάζεται σε Π.Ι. ή Κ.Υ.. Μοναδική συνθήκη για αυτό αποτελεί η άμεση επικοινωνία με κάποιον από τους κατασκευαστές του. Το πρόγραμμα αυτή την στιγμή λειτουργεί / τρέχει σε όλα τα Π.Ι. περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Ιτέας από τον Ιούλιο του 2006, με απόλυτη επιτυχία. Από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου του 2006, τρέχει και σε όλα τα Π.Ι. που είναι υπό την ευθύνη του Κ.Υ. Λιδορικίου.

Το πρόγραμμα έχει ακόμα δοθεί και σε άλλα Π.Ι. ανά την Ελλάδα, όπου μου έχει ζητηθεί και απ' ότι γνωρίζω λειτουργεί/τρέχει και εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήδη αυτή την στιγμή τρέχει σε Π.Ι. στην Κέρκυρα, στην Κομμοτηνή και μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην Λέρο. Ακόμα η εφαρμογή μου ζητήθηκε να την παρουσιάσω στο ΠΕΣΥ Στ. Ελλάδας, όπως και έγινε, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε όλα (156 σύνολο) τα Π.Ι. της Στ. Ελλάδος σε βάθος χρόνου. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email, να σας δοθούν οδηγίες για τις όποιες προϋποθέσεις και απαιτήσεις υπάρχουν.

Παρακάτω θα ακολουθήσει μία περιγραφή πως δουλεύει το πρόγραμμα. Σε όλες τις επεξηγήσεις υπάρχουν και εικόνες, που θα τις παραθέσω σαν απλά link.

Όταν ξεκινάει η εφαρμογή, αρχικώς βλέπει κανείς το βασικό μενού, από όπου μπαίνει στην πρώτη επιλογή. Εκεί έχει την δυνατότητα να δει / εισάγει τα στοιχεία του ασθενούς. Δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής πλήρων δημογραφικών στοιχείων: Α.Μ. ασθενούς, ταμείο, οικογενειακή κατάσταση. Ακόμα μπορεί κανείς να ερευνήσει, εάν έχει ήδη εισάγει ένα ασθενή από παλαιότερη χρήση, ψάχνοντας σε όλα τα πεδία που έχει εισάγει πληροφορίες (επίθετο, όνομα, πατρώνυμο, Α.Μ., κτλ). Από εδώ πια μπορεί να κινηθεί στα υπόλοιπα μέρη της εφαρμογής, πάντα για τον συγκεκριμένο ασθενή.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/ ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - agglika -...a_asthenous.jpg://http://users.forthnet.gr/liv/maddoc...a_asthenous.jpg

Όταν πατηθεί το κουμπί «Φαρμακευτική Αγωγή» εισέρχεται κανείς στην σελίδα που μπορεί να εισάγει την φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί στον ασθενή του. Υπάρχει δυνατότητα αναγραφής έως και 20 φαρμακευτικών σκευασμάτων, καταγράφοντας τον τύπο του φαρμάκου, το σκεύασμα, την ημερομηνία χορήγησης, την ασθένεια για την οποία χορηγείται, τον αριθμό σκευασμάτων, καθώς και την δοσολογία τους.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Far...iki_agogi_1.jpg

Η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα καταγραφής και εμφάνισης τυχόν αλλεργιών που υπάρχουν σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, με έντονα κόκκινα γράμματα, ώστε να αποτραπεί η πιθανή χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις στον ασθενή. Σχετικά με την καταχώρηση των φαρμάκων που χορηγούνται στον ασθενή, υπάρχει ήδη ένας ενσωματωμένος κατάλογος, ο οποίος, μάλιστα, έχει την δυνατότητα να εμπλουτισθεί, ενώ έχει την δυνατότητα να προτείνει διάφορες πιθανές ονομασίες σκευασμάτων με την καταγραφή των πρώτων γραμμάτων. Το ίδιο γίνεται και στην καταχώρηση των ασθενειών του ασθενή.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Far...iki_agogi_2.jpg

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να καταχωρηθεί ο όποιος εμβολιασμός κατά καιρούς έχει γίνει στον ασθενή ή χρήστη των υπηρεσιών υγείας. Η εφαρμογή μάλιστα διευκολύνει, υποδεικνύοντας πότε πρέπει να χορηγηθεί η επόμενη δόση στον ασθενή.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Emboliasmos.jpg

Όταν πατηθεί το κουμπί «Επισκέψεις στο ιατρείο», από την σελίδα με τα δημογραφικά στοιχεία, μπορεί να καταχωρηθεί η επίσκεψη στο ιατρείο. Η εφαρμογή θα ζητήσει να της δοθεί μία ημερομηνία, έτσι ώστε να μπορεί να δείξει είτε την τελευταία επίσκεψη στο ιατρείο ή όλες τις επισκέψεις από μία ημερομηνία και μετά που πραγματοποίησε ο ασθενής. Το κομμάτι αυτό της εφαρμογής δημιουργήθηκε ώστε να αντικαταστήσει την καταγραφή της επίσκεψης των ασθενών στο παραδοσιακό βιβλίο που ο νόμος υποχρεώνει να κρατείται. Έτσι με μερικά «κλικ», καταγράφεται η επίσκεψη πιο γρήγορα και πιο πλήρως σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο. Καταχωρείται ο ιατρός που διαχειρίσθηκε το περιστατικό, το εάν ο ασθενής ήρθε απλώς για συνταγογράφηση, για κάποιο οξύ περιστατικό ή για εμβολιασμό, εάν προσήλθε ο ίδιος στο ιατρείο ή εξετάσθηκε σε επίσκεψη κατ’ οίκον, εάν παραπέμφθηκε στο Κ.Υ. ή στο νοσοκομείο ή εάν το περιστατικό ήταν παιδιατρικό. Ο ιατρός καταχωρείται ώστε να μπορεί να μελετηθεί σε βάθος χρόνου, το εάν η θεραπεία του εκάστοτε ιατρού ήταν αποτελεσματική, βοηθώντας έτσι τον κάθε επόμενο ιατρό που θα είναι στο Π.Ι. ή Κ.Υ. να μπορεί να χορηγεί την πιο κατάλληλη και την πιο αποτελεσματική αγωγή. Ακόμα, καθώς τα περισσότερα Π.Ι. έχουν και από μερικά επισκεπτόμενα χωριά να καλύψουν, η εφαρμογή αφήνει να καταχωρηθεί για ποιο χώρο (ιατρείο ή επισκεπτόμενο χωριό / δημοτικό διαμέρισμα), θα γίνει η καταγραφή. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο οξύ περιστατικό, μπορεί να καταγραφεί το γεγονός ότι έχει εξετασθεί και διαγνωστεί κατά την εξέταση στο ιατρείο ή κατ’ οίκον, καθώς και η αγωγή που έχει χορηγηθεί. Επίσης, πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να δει και στις προηγούμενες επισκέψεις για ποιο λόγο προσήλθε στο ιατρείο ο ασθενής.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Epi...sto_iatreio.jpg

Εκτός την φαρμακευτική αγωγή και την επίσκεψη, πρέπει να ληφθεί και ένα ατομικό ιστορικό, που να είναι αρκετά λεπτομερές. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα όταν επιλεγεί από την σελίδα με τα δημογραφικά στοιχεία του ασθενούς, το κουμπί «Ιατρικό ιστορικό». Στην σελίδα που ανοίγει, εμφανίζονται 3 σελίδες που αλληλεπικαλύπτονται και στις οποίες μπορεί εύκολα να μεταβεί κάποιος από την μία στην άλλη. Στην πρώτη σελίδα καταχωρούνται αλλεργίες σε φάρμακα, άνθη, τρόφιμα ή ότι άλλο, χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπείες και τραυματισμοί τα οποία είχε εμφανίσει / υποστεί στο παρελθόν ο ασθενής.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Ato..._istoriko_1.jpg

Στην δεύτερη σελίδα υπάρχει μία σειρά από έτοιμες ερωτήσεις (κλειστό ερωτηματολόγιο), στις οποίες η απάντηση δίνεται σε μορφή «Ναι» ή «Όχι» καθώς, επίσης, καταγράφεται και εάν η αναφορά αφορά σε παλιά νόσηση ή σε πρόσφατη. Οι ερωτήσεις που υπάρχουν καλύπτουν ένα 90% των πιο πιθανών παθήσεων που μπορεί να συναντήσει κάποιος.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Ato..._Istoriko_2.jpg

Το ίδιο ισχύει και για την τρίτη σελίδα. Μάλιστα στην σελίδα αυτή έχουν προστεθεί και δύο ερωτήσεις καθαρά γυναικολογικής φύσεως.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Ato..._istoriko_3.jpg

Όταν γίνει η καταχώρηση του ατομικού ιστορικού, από την σελίδα με τα δημογραφικά στοιχεία μπορεί κανείς να μεταβεί και να καταχωρήσει ένα ιστορικό των συγγενών του ασθενούς, πατώντας πάνω στο κουμπί «Ιστορικό συγγενών». Στην σελίδα που ανοίγει, καταχωρείται η ύπαρξη παθήσεων που εμφανίζουν κάποια κληρονομική επιβάρυνση σε κάποιο άμεσο συγγενή και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην καταχώρηση του ιστορικού των συγγενών.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Istoriko_Siggenon.jpg

Από την σελίδα με τα στοιχεία του ασθενούς μπορεί να γίνει η μετάβαση στο κομμάτι της εφαρμογής που γίνεται η καταχώρηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος / ούρων. Αυτό μπορεί να γίνει όταν πατηθεί το κουμπί «Εξετάσεις αίματος / ούρων». Στην σελίδα που ανοίγει βλέπει κανείς 4 αλληλεπικαλυπτόμενες σελίδες, όπου μπορούν να καταχωρούνται οι εξετάσεις αίματος και ούρων που έχουν συνταγογραφηθεί στον ασθενή. Έτσι στην πρώτη σελίδα μπορεί να γίνει εισαγωγή στις πιο βασικές τιμές που υπάρχουν σε μία γενική εξέταση αίματος.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Geniki_aimatos.jpg

Στην επόμενη σελίδα μπορεί να γίνει εισαγωγή των αποτελεσμάτων των βιοχημικών εξετάσεων αίματος. Υπόψη και εδώ, αλλά και στις άλλες σελίδες σε περίπτωση παθολογικής τιμής, αλλάζει το χρώμα του κουτιού και των γραμμάτων.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Bioximika.jpg

Στην τρίτη σελίδα μπορεί να γίνει εισαγωγή αποτελεσμάτων των ορμονολογικών εξετάσεων, εξετάσεων πήξεως / ΤΚΕ, ανοσολογικών και ορολογικών εξετάσεων, δεικτών.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/All...eis_aimatos.jpg

Η τελευταία σελίδα ασχολείται μόνο με τις εξετάσεις ούρων, όπου γίνεται καταχώρηση των ευρημάτων.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Oura.jpg

Στο κεντρικό μενού, πατώντας το κουμπί «Στοιχεία Ιατρού», μπορούν να εισαχθούν τα στοιχεία του ιατρού που εξετάζει / συνταγογραφεί. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να καταχωρηθούν για την ορθή λειτουργία του προγράμματος.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Iatros.jpg

Αναφορικά με την εξαγωγή στατιστικών, το πρόγραμμα δίνει πολλές δυνατότητες. Έτσι μπορεί να δείξει ποια άτομα έχουν συγκεκριμένη πάθηση ή πάθηση + ηλικία ή πάθηση + φάρμακο ή δύο παθήσεις, κτλ. Συνολικά μπορεί να παρουσιάσει 16 συνδυασμούς μεταξύ των στοιχείων πάθηση – ηλικία – φάρμακο – φύλο. Το πρόγραμμα μπορεί να εξάγει τα αποτελέσματα είτε σε ψηφιακή μορφή, ώστε μετά να μπορεί να γίνει περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων με κάποιο άλλο πρόγραμμα στατιστικό (πχ Excel, SPSS) ή σε έντυπη μορφή, ώστε να μπορεί να γίνει εύκολη αρχειοθέτηση των περιστατικών.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/Statistika.jpg

Τελευταία δυνατότητα του προγράμματος είναι η εξαγωγή της ημερήσιας κίνησης του ιατρείου καθώς και ενός μηναίου στατιστικού πίνακα. Η πρώτη δυνατότητα διευκολύνει πολύ την αποτροπή ταυτόχρονης καταγραφής των περιστατικών / συνταγογραφήσεων σε έντυπη μορφή. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει κανείς χρόνο, αφού στο τέλος της ημέρας το μόνο που έχει να κάνει είναι να δώσει στο πρόγραμμα την ημερομηνία που θέλει σε μορφή ηη/μμ/εεεε και να τυπώσει την κίνηση εκείνης της ημέρας. Σχετικά με τον μηνιαίο στατιστικό πίνακα, το μηνιαίο είναι καθαρά υποκειμενικό, αφού υπάρχει δυνατότητα να δοθεί μία οποιαδήποτε ημερομηνία ως αρχική και τελική. Έτσι, μπορεί να εμφανίσει την κίνηση εβδομάδας, μήνα, εξάμηνου, έτους ή απλά μιας εποχής του έτους. Η έκθεση που δημιουργείται, εμφανίζει σε αριθμούς την κίνηση του υπήρξε κατά το χρονικό διάστημα που δόθηκε, βάσει των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στην σελίδα με την επισκεψιμότητα στο ιατρείο.

http://users.forthnet.gr/liv/maddoctor/ ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - agglika -...ka_iatreiou.jpg://http://users.forthnet.gr/liv/maddoc...ka_iatreiou.jpg

Η εφαρμογή αυτή είναι μία προσπάθεια αρκετων μηνών, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δημιούργησα το θέμα αυτό, για να την γνωρίσουν περισσότερα άτομα και να βοηθήσει όσοι θέλεουν να την δοκιμάσουν. Την εφαρμογή όπως γράφω, την δίνω δωρεάν σε ΟΛΟΥΣ τους αγροτικούς (απλούς ή γενικούς), χωρίς κανένα κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι, να ρωτήσετε τον διευθυντή σας στο Κ.Υ. εάν είναι σύμφωνος με κάτι τέτοιο, για τυπικούς και διαδικαστικούς λόγους, να μου πείτε σε τι ιατρείο είστε, που και με τι επισκεπτόμενα ιατρεία, ώστε να μπορέσω να ετοιμάσω την έκδοση του ιατρείου σας. Τα υπόλοιπα σε pm.

Ευχαριστώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Απιστευτα πραγματα. Η μηχανογραφηση του ΕΣΥ αρχιζει απο ενα αγροτικο -αντι να καταληγει εκει... Ειναι να μη μελαγχολει κανεις ?

Αξιεπαινη η προσπαθεια των συναδελφων και πολλα μπραβο τους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εύγε! Καλή η ιδέα, ακόμα καλύτερο το παράδειγμα ανθρώπων που δουλεύουν πάνω στις ιδέες τους με σύστημα και όραμα. Ειλικρινά μπράβο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή βλέπω τελικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον, να ευχαριστώ όλους όσους θέλουν την εφαρμογή και είπαν καλά λόγια για αυτή.

Σχετικά με τα διαδικαστικά, να τα ξαναπώ στα γρήγορα

1) Το αναφέρεται στον διευθυντή σας στο Κ.Υ. , για τυπικούς λόγους και να πάρετε το εντάξει.

2) Είτε μέσα από εδώ μέσω pm είτε στο email μου, μου λέτε πως λέγετε το ιατρείο, πόσοι γιατροί το απαρτίζουν και τι επισκεπτόμενα ιατρεία/χωριά έχετε.Επίσης εάν τα γκρουπάρετε με κάποιον τρόπο, μου το λέτε και αυτό.

3) Σε κάποιο email που μου δίνετε, σας στέλνω την άδεια χρήσης, που την υπογράφεται και την στέλνετε πίσω ταχυδρομικώς.

4) Με το που λαμβάνω την άδεια χρήσης, σας στέλνω στο email σας την εφαρμογή .( Συμπιεσμένη είναι κάτι λιγότερο από 2ΜΒ, ασυμπίεστη, 120ΜΒ)

Σημ. Χρειάζεται να έχετε κάνει πλήρη εγκατάσταση της Access στον υπολογιστή σας για να τρέξει και όχι custom.

Τροποποιήθηκε από maddoctor
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Η εφαρμογή έφτασε στην έκδοση 1.1, βελτιώνοντας κάποια προβλήματα και περιορισμούς που υπήρχαν στην 1.0, κυρίως λόγω της Access.Έτσι όποιος έχει την εφαρμογή, μπορεί να μου την στείλει και να του στείλω πίσω την νέα έκδοση, με όλα τα στοιχεία που είχε περάσει μέσα.

Ελάχιστες απαιτήσεις:

Windows XP

Office 2002 ή 2003 με πλήρη εγκατάσταση της Access

Ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1024x768

Προαιρετικά - cdrw/dvdrw

εκτυπωτής

Διαφορές από την v1.0

1. Βελτιστοποίηση του κώδικα

2. Διόρθωση μερικών bug της Access

3. Δυνατότητα για μεγαλύτερη και πιο εύκολη επεκτασιμότητα

Στο site μου έχω ανεβάσει και την άδεια χρήσης που πρέπει να συμπληρωθεί, καθώς και ότι άλλο χρειάζεται για να την αποκτήσετε την εφαρμογή.

Τροποποιήθηκε από maddoctor
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως maddoctor η διαδικασία για να το αποκτήσεις είναι σχετικά μεγάλη.Αν το ανέβαζες εδώ σίγουρα όλοι θα το κατέβαζαν και θα σε ευγνωμονούσαν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάντως maddoctor η διαδικασία για να το αποκτήσεις είναι σχετικά μεγάλη.Αν το ανέβαζες εδώ σίγουρα όλοι θα το κατέβαζαν και θα σε ευγνωμονούσαν.

Αυτό που λες δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει για ένα απλό λόγο.Το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να χρειάζεται εγώ κάθε φορά να του ορίζω τα ονόματα των ιατρείων και να αλλάζονται αντιστοίχως οι φόρμες, ώστε να σου βγάζει σωστά τα αποτελέσματα.Αλλιώς θα βλέπεις λάθος νούμερα.Ακόμα, επειδή η εφαρμογη δίνεται δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να την αγοράσει κανείς (όταν ιατρικές εφαρμογές του εμπορίου είναι πανάκριβες!!!), έχει μια κάποια γραφειοκρατία.Πάντως εφόσον έχω τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα χέρια μου, μετά από 1-2 μέρες σας στέλνω την εφαρμογή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα ηθελα να ευχαριστησω κι εγω με τη σειρα μου τον maddoctor αλλα και τον αλλον συναδελφο μας που συνετελεσε για να εχω κι εγω στο ιατρειο μου τον ηλεκτρονικο φακελο ασθενων.

Ευχαριστω και παλι.

Ειναι πολυ χρησιμος για ολους και για τον καθε καινουριο αγροτικο που αναλαμβανει σε Π.Ι. που ηδη λειτουργει με αυτο το προγραμμα.

συγχαρητηρια !!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε ευχαριστώ timwria για τα καλά σου λόγια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

maddoctor συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια.Πραγματικά μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει κάτι τέτοιο από την ατομική πρωτοβουλία και να γίνει αγώνας για να καθιερωθεί αντί να να παρέχονται αυτές οι δυνατότητες από το σύστημα υγείας.Θα μπορούσε το πρόγραμμά σου να χρησιμοποιηθεί για καταγραφή φακέλλου ασθενούς σε κλινική?Με ενδιαφέρει γιατί είμαι ειδικευόμενος και ψάχνω τρόπο για να μηχανογραφήσω το σύστημα φακέλλων των ασθενών που νοσηλεύουμε αλλά δυστυχώς δεν έχω τις γνώσεις που προφανώς έχεις εσύ.Εχω αρχίσει να διαβάζω την Acces αλλά μέχρι να φτάσω στο σημείο να φτιάξω κάτι τέτοιο μάλλον θα χρειαστεί να περάσει πολύ καιρός...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Θα ήθελα να ενημερώσω όποιον ενδιαφέρεται ότι κατασκεύασα μία δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος. Μπορείτε να την κατεβάσετε από το site μου. Το πρόγραμμα είναι στην πλήρη του μορφή, όπως είναι στην έκδοση 1.1. Έχουν αφαιρεθεί οι στατιστικές δυνατότητες και μπορεί κάποιος να καταχωρήσει μέχρι και 7 ασθενείς. Περιμένω σχόλια και απόψεις είτε εδώ, είτε στο email μου. Το link είναι -> http://users.forthnet.gr/ath/ekonstadou/il...os_asthenon.htm.

Τροποποιήθηκε από maddoctor
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Πληροφοριακά, θα υπάρξει προφορική ανακοίνωση με θέμα "Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών - Ένας χρόνος μετά", στο Πανελλήνιο Συνέδρειο Γενικής Ιατρικής στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδρειο στην ΑΘήνα, με θέμα "Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κάτι και από κοντά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πληροφοριακά, θα υπάρξει προφορική ανακοίνωση με θέμα "Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών - Ένας χρόνος μετά", στο Πανελλήνιο Συνέδρειο Γενικής Ιατρικής στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδρειο στην ΑΘήνα, με θέμα "Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας", για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κάτι και από κοντά.

Πότε είναι αυτά - τα έχουμε στα συνέδρια? Αν έχεις κάποιο υλικό θα μας το ρίξεις και εδώ να το δούμε και εμείς???

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Τελικώς η παρουσίαση πήγε πολύ καλά στο συνέδρειο στο Ηράκλειο και υπήρξε ενδιαφέρον για την εφαρμογή από το κοινό. Έφτιαξα και ένα αρχείο βοηθείας για το πρόγραμμα, όπου θα το ανεβάσω αυτές τις ημέρες, για όποιον ενδιαφέρεται. Εν αναμονή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τελικώς η παρουσίαση πήγε πολύ καλά στο συνέδρειο στο Ηράκλειο και υπήρξε ενδιαφέρον για την εφαρμογή από το κοινό.

μπράβο maddoctor. οι ειδικευμένοι τι είπανε;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είχα μαζί μου 15 cd με την δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος και γύρισα με 7 πίσω. Υπήρχε ενδιαφέρον και για την έκδοση του Περιφερειακού Ιατρείου, αλλά και για την επερχόμενη έκδοση για Κέντρα Υγείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Αυτές τις ημέρες δουλεύω πάνω στην έκδοση 1.2, όπου αναμένεται να βγει κάποια στιγμή τον άλλο μήνα. Η έκδοση αυτή θα είναι διαθέσιμη για όλους (ιδιώτες ή μη) με απλούστευση της διαδικασίας απόκτησης. Φυσικά και πάλι θα δίνεται δωρεάν. Περισσότερα θα βρείτε στο site μου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Μόλις ανέβασα την έκδοση 1.2. Η έκδοση αυτή μπορεί να διατεθεί σε όλους (ιδιώτες ή μη).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

ξέρει μήπως κάποιος να μας πει αν απεικονιστικές όπως CΤ ή MRI μπορούν να διατεθούν/αποθηκευτούν σε ψηφιακή μορφή και αυτές? ο ασθενής μπορεί να ζητήσει τα αποτελέσματα και σε άλλη μορφή (αρχείου πχ)?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κανονικά, η αρχική μορφή κάθε CT, MRI, είναι ψηφιακή. Έπειτα εκτυπώνονται στα φιλμ-πλάκες (άλλη μαλακία της Ελλάδας, όπου σπαταλώνται χωρίς λόγο χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τα πανάκριβα φιλμ, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει το CDάκι ή το Intranet ...)

Οπότε μπορείς να το ζητήσεις σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά αν βαριούνται μπορεί και να μην στο δώσουν.

Ειδάλλως μπορείς να φωτογραφήσεις με ψηφιακή μηχανή το φιλμ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://en.wikipedia.org/wiki/Picture_archi...nication_system

τελικά ακόμα και εδώ στα άγονα emcolgate υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κανείς τις απαντήσεις του και σε cdάκι. η απορία μου ήταν αν θα μπορούσε κανείς να το μετατρέψει σε αρχείο και να το στείλει κάπου με mail αντί να στείλει ένα cd με κούριερ. φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο, αν και θεωρητικά μπορεί να γίνει, δεν θα ήταν καλή ιδέα λόγω μεγέθους.

σ΄ευχαριστώ για την απάντηση πάντως emiloveyou

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://en.wikipedia.org/wiki/Picture_archi...nication_system

τελικά ακόμα και εδώ στα άγονα emcolgate υπάρχει η δυνατότητα να πάρει κανείς τις απαντήσεις του και σε cdάκι. η απορία μου ήταν αν θα μπορούσε κανείς να το μετατρέψει σε αρχείο και να το στείλει κάπου με mail αντί να στείλει ένα cd με κούριερ. φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο, αν και θεωρητικά μπορεί να γίνει, δεν θα ήταν καλή ιδέα λόγω μεγέθους.

σ΄ευχαριστώ για την απάντηση πάντως emiloveyou

Νάην ...

Οι αξονικές και οι μαγνητικές είναι μικρά αρχεία. Κάθε εικονίτσα είναι συνήθως 512x512 pixel και κάθε pixel έχει βάθος έντασης 8-16 μπιτ (θες καλό σύστημα CT/MRI για να πάρεις 16μπιτες εικόνες, συνήθως η διακριτική τους ικανότητα είναι 256 διαβαθμίσεις γκρίζουν δηλ 8 μπιτ).

Για να αποθηκεύσεις μια τομή θες συνεπώς 512x512x8 η 512x512x16 μπιτς δηλαδή 256-512 kbytes. Αν μια αξονική έχει 100 τομές (πχ αν έχει κανείς λεπτές τομές) αυτό μεταφράζεται σε 50ΜΒ (ασυμπίεστη). Ανάλογα με την περιοχή του σώματος που απεικονίζεται και το τι θέλει να κάνει ο τελικός χρήστης (ποσοτική επεξεργασία ή διάβασμα των εικόνων) μπορεί να συμπιέσει (ζιππάρει) τις εικόνες από 2-15 φορές και άρα να φτάσει σε ένα μέγεθος που στέλνεται με μέηλ.

Τα νούμερα αυτά είναι για απλές μονοχρωματικές εικόνες - μια λειτουργική μαγνητική, ή ένας υπέρηχος με ντόπλερ εκτός από το απλό 2D θα θέλουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος για να αποθηκευτούν (και άρα ξέχνα το μέηλ). Για αυτές τις εικόνες καλύτερα να στηθεί σερβερ (ή αν είναι κανείς πολύ τσίπης ένα απλό ftp) για την ηλεκτρονική μετάδοση τους.

Αν σε ενδιαφέρει να δεις τι μπορείς να κάνεις στο χώρο της ψηφιακής απεικόνισης με ανοιχτά εργαλεία (χωρίς να πληρώσεις), τσεκάρε το ακόλουθο web site.

http://www.sph.sc.edu/comd/rorden/dicom.html

Συνήθως τα ψηφιακά ακτινολογικά βγάζουν έξοδο σε DICOM (που περιγράφεται στο σάητ).

Αν έχεις χρόνο (και bandwidth) παίξε με το OSIRIS και δες οπωσδήποτε τις τριδιάστατες απεικονίσεις από το

http://pubimage.hcuge.ch:8080/

Τροποποιήθηκε από InspectorGadget
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Απλώς να ενημερώσω ότι από σήμερα 29/9/2008 σταματάω την διανομή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών στην μορφή που είναι τώρα. Για ότι νεότερο θα ενημερωθείτε από το site μου και εδώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.