Jump to content

[Πληροφορίες για ειδικότητα] Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική


Recommended Posts

Άκουσα πρόσφατα ότι για γναθοχειρουργική θέλουν και πτυχίο ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΑΚΟΥΣΟΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ!!!!!

τι σχέση έχουν οι γιατροί με τη γναθοχειρουργική? θα τρελαθούμε??? Αυτή είναι καθαρά οδοντιατρική ειδικότητα emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η ειδικότητα της γναθοχειρουργικής τώρα πλέον απαιτεί και τα 2 πτυχία. παλαιότερα αρκούσε να είναι πτυχιούχοι οδοντίατροι και φοιτητές ιατρικής. όχι πια.

όποιος ενδιαφέρεται ας το διασταυρώσει και από κάποιον οδοντίατρο. η ειδικότητα της γναθοχειρουργικής δεν αναφέρεται στις λίστες με τις υπόλοιπες ειδικότητες γιατί οι απαιτήσεις και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων είναι διαφορετική... (εδώ συμπεριλαμβάνεται και συνέντευξη, βιογραφικό, γνωριμίες κτλ)

για να διασταυρώσετε του λόγου το αληθές ρωτήστε σε κάποιο νοσοκομείο που δίνει γναθοχειρουργική. και για να βοηθήσω λίγο . η δουρούτη (ππνι ) δεν δίνει την προαναφερθείσα ειδικότητα ενώ το νοσοκομείο χατζηκώστα δίνει... απευθυνθείτε...

το αν είναι καθαρα οδοντιατρική ειδικότητα και τι γνώσεις απαιτεί θα το δει όποιος τα ψάξει περαιτέρω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ακόμα η οδοντιατρική δεν έχει αναπτύξει ειδικότητες.

έχω την εντύπωση ότι ελάχιστα νοσοκομεία στην ελλάδα δίνουν ειδικότητα ορθοδοντικής και είναι και άμμισθη θέση.. ή έτσι λένε...

για την γναθοχειρουργική έχω την εντύπωση ότι πληρώνονται

διορθώστε με αν υπάρχουν και αλλές ειδικότητες και τις αγνοω

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτά που ξέρω εγώ για γναθοχ. είναι:

1)Θέλει πτυχίο ιατρικής και οδοντιατρικής

2)Κατατακτήριες από οδοντιατρική σε ιατρική μπαίνεις 3ο έτος.

3)Την ειδικότητα την δίνουν νοσοκομεία, π.χ. ευαγγελισμός στην Αθήνα.

4) Οι εφημερίες των ειδικευόμενων, έχουν ψιλοτρέξιμο, αν και ασχολούνται με αποστηματάκια, ξυλοδαρμούς κτλ, άντε κανα τροχαίο που βέβαια θα το πάρει ο επιμελητής

5)Τα χειρουργεία απ'ότι ξέρω είναι λίγα (και μεγάλα και βαρβάτα) και πχ μαζεύονται 100 ειδικευόμενοι πάνω από τον άρρωστο για να μαθαίνουν

6) Στην αμερική η γναθοχ. νομίζω για τους γιατρούς λέγεται oral and maxillofacial surgery και νομίζω θέλει κι εκεί πτυχίο οδοντιατρικής, δεν είμαι σίγουρος όμως

7) Ορθοδοντική περιοδοντολογία κτλ είναι ειδικότητες που δίνονται από ΠΜΣ (μεταπτυχιακά) και νομίζω ότι μόνο η ορθοδοντική και η γναθοχ. είναι αναγνωρισμένες οδοντιατρικές ειδικότητες στην Ελλάδα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η γναθοχειρουργική είναι περισσότερο "ιατρική" ειδικότητα παρά "οδοντιατρική".

εκτός και αν θεωρήσουμε ότι οι γναθοχειρουργοί ασχολούνται μόνο με το στόμα...

το πλήρες όνομα της ειδικότητας αναφέρθηκε και είναι στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική. Κοινώς ασχολούνται με όλο το προσωπικό κρανίο και κάνουν και παπάδες.

απαιτούνται εδώ και χρόνια και τα δύο πτυχία ενώ πριν μόνο το ένα και χωρίς να είσαι φοιτητής αλλού. τότε έμπαινες στην ειδικότητα με εξετάσεις, τώρα μετά την λήψη και των 2 πτυχίων δεν ξέρω.

Άθενς που είσαι καλέ να διαφωτίσεις;

:blink:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με πρόλαβε ο Κωνσταντίνος. Κανονικά οι γιατροί θα μπορούσαν να ασκήσουν τη γναθοχειρουργική χωρίς να έχουν βγάλει οδοντιατρική. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τους οδοντίατρους. Είναι καθαρά χειρουργική ειδικότητα κ δεν έχει σχέση με τα δόντια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλά μην τρελαθούμε τώρα.Κατ' αρχήν ο οδοντίατρος δεν ασχολείται μόνο με τα δόντια, ασχολείται με ολη τη στοματική κοιλότητα (σιελογόνους, παρειές, υπερώα) και φυσικά ο γναθοχειρουργός ασχολείται με αποκαταστάσεις οστών της κροταφογναθικής διαρθρωσης (αντικείμενο της χειρουργικής) αλλά και με καρκίνο του στόματος, κύστες των σιελογόνων κ.λ.π... Ε, πώς είναι (ξαναλέω) δυνατόν να πάρει ο γιατρός την ειδικότητα όταν δεν έχει ιδέα από οδοντιατρική???? +όταν έχει κάνει στα 6 χρόνια μόνο 1 μάθημα στο 5ο εξάμηνο (αν δεν απατώμαι) στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής? και από την άλλη όταν ο οδοντίατρος το έχει +στο 5ο +στο 6ο + στην πρακτική του (7ο+8ο+9ο+10ο)???

*AMANDA όντως ισχύει αυτό που λες, εγώ που το είχα ψάξει πρόπερσι μόλις τέλειωσα, μπορούσα να δουλέψω μόνο ως γενικός οδοντίατρος αν και είμαι χειρουργός οδοντίατρος. (Φυσικά αν με ρωτούσες τώρα με τίποτα δε θα άφηνα το ελεύθερο επάγγελμα για 3+60 αυτό είναι άλλο θέμα όμως...)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

www.haoms.org

ελληνική εταιρεία στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής

http://www.haoms.org/fasmagr.html

O Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τυχόν επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής περιλαμβάνει:

Θεωρητική εκπαίδευση

1. Μέθοδοι διάγνωσης των ανωμαλιών, βλαβών, νοσημάτων και παθήσεων των οδόντων, του στόματος, προσώπου, σπλαγχνικού κρανίου και των γύρω ιστών.

2. Αναγνώριση των κλινικών εκδηλώσεων των συστηματικών νόσων στην παραπάνω περιοχή.

3. Μέθοδοι διερεύνησης και βιοψίας.

4. Αντιμετώπιση επειγουσών γναθοπροσωπικών περιπτώσεων.

5. Γενικές αρχές της εφαρμογής της χειρουργικής επιστήμης.

6. Επανορθωτική και αισθητική Χειρουργική προσώπου.

7. Επούλωση τραύματος - δερματικά μοσχεύματα - αλλομοσχεύματα.

8. Αποκατάσταση ελλειμμάτων τραχηλοπροσωπικής χώρας με μυϊκούς, μυοδερματικούς , σύνθετους κρημνούς, όπως και με τεχνικές μικροχειρουργικής.

9. Όγκοι σπλαγχνικού κρανίου τραχήλου παίδων και ενηλίκων.

10. Κρανιοπροσωπικές διαμαρτίες διαπλάσεως.

11. Φυσιολογία και Παθολογία των σιελογόνων αδένων.

Πρακτική εκπαίδευση

1. Χειρουργική Στόματος - Οδοντοφατνιακή Χειρουργική

2. Αντιμετώπιση τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων.

3. Τραυματολογία του Στοματο-γναθο-προσωπικού συμπλέγματος και των γύρω ιστών.

4. Προπροσθετική χειρουργική με χρήση ελεύθερων και μισχωτών κρημνών και την τοποθέτηση αυτομοσχευμάτων ή αλλομοσχευμάτων στην άνω και κάτω γνάθο, οδοντικά και γναθοπροσωπικά εμφυτεύματα.

5. Επανορθωτική χειρουργική μαλακών και σκληρών ιστών του προσώπου - μικροχειρουργική.

6. Ορθογναθική, κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες και αισθητική χειρουργική του προσώπου.

7. Προσωπαλγίες.

8. Διατατική οστεογένεση προσωπικού κρανίου.

9. Χειρουργική και παθολογία νόσων του γναθιαίου άντρου.

10. Χειρουργική καλοήθων - κακοήθων όγκων και κύστεων στοματογναθοπροσωποτραχηλικής περιοχής.

11. Χειρουργική και παθολογία κροταφογναθικής διαρθρώσεως.

12. Αντιμετώπιση συγγενών κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών (χειλεο-γναθο-υπερωιοσχιστιών κ.α.).

13. Χειρουργική καλοήθων και κακοήθων παθήσεων των σιελογόνων αδένων.

14. Θεραπεία κάθε άλλης βλάβης των μαλακών και σκληρών ιστών που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση στη στοματογναθοπροσωποτραχηλική περιοχή.

15. Εφαρμογές Laser στη Στοματογναθοπροσωπική Χειρουργική.

16. Ενδοσκοπικές τεχνικές στη Στοματογναθοπροσωπική Χειρουργική.

17. Επανορθωτική Μικροχειρουργική στη Στοματογναθοπροσωπική Χειρουργική.

18.Εκπαίδευση στους υπερήχους στη στοματογναθοπροσωπική περιοχή.

http://www.haoms.org/reqgr.html

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής και της ιατρικής επιστήμης και περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων , ώστε ο ειδικευμένος Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός να είναι σε θέση να διαγιγνώσκει και να αντιμετωπίζει τις συνήθεις, αλλά και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν στη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, καθώς και τυχόν επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο.

Η εκπαίδευση αρχίζει μετά τη λήψη των πτυχίων Ιατρικής ή Οδοντιατρικής και τη συμπλήρωση του τελευταίου εξαμήνου φοίτησης στη σχολή του δευτέρου πτυχίου και διαρκεί πέντε (5) χρόνια, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

Α' Περίοδος: έξι (6) μήνες Χειρουργική,

Β' Περίοδος: σαράντα οκτώ (48) μήνες Χειρουργική Στόματος, γνάθων και προσώπου, έξι (6) μήνες σε αντικείμενο επιλογής του ειδικευομένου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση στις εξετάσεις λήψης της ειδικότητας είναι η κατοχή και των δύο πτυχίων, δηλαδή της Οδοντιατρικής και της Ιατρικής.

H επιλογή των υποψηφίων για την έναρξη της ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής γίνεται με εξετάσεις και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό επιλογής έχουν οδοντίατροι και ιατροί που έχουν περατώσει το τελευταίο εξάμηνο φοίτησης τους στην Iατρική ή Οδοντιατρική Σχολή αντίστοιχα. Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι η πρώτη ειδικότητα στην Ελλάδα που καθιέρωσε το σύστημα προεπιλογής των ειδικευομένων μέσω ετησίων εξετάσεων.

http://www.haoms.org/news/news.4.2002.html

1. Σχετικά με δημοσιεύματα του "Έθνους" και των "Νέων" που αφορούν το σχέδιο νόμου περί Ιατρικών ειδικοτήτων σας ενημερώνουμε ότι στην αρχική μορφή του σχεδίου αυτού συμπεριλαμβάνεται και η Γναθοχειρουργική αποκλειστικά ως Ιατρική ειδικότητα. Το σχέδιο αυτό το επεξεργάστηκε πριν 1 χρόνο η Επιτροπή Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, χωρίς να ερωτηθεί η επιτροπή Γναθοχειρουργικής του ΚΕΣΥ και πριν ακόμη τη δημοσίευση του ΠΔ 273/01. Τον Ιανουάριο του 2002 όταν έγινε τυχαία γνωστό το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου, τόσο η επιτροπή Γναθοχειρουργικής του ΚΕΣΥ όσο και η Οδοντιατρική Ομοσπονδία προέβησαν σε διάφορες παραστάσεις προς θεσμοθετημένα όργανα σε ότι αφορά την ειδικότητα της Γναθοχειρουργικής.

κλπ κλπ κλπ κλπ

http://www.haoms.org/futuregr.html

Στα χρόνια που πέρασαν, με την συνεχή διεύρυνση του φάσματος της ειδικότητας, φάνηκε η ανάγκη να ενταχθεί η ιατρική εκπαίδευση στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Στις ΗΠΑ η ιατρική εκπαίδευση ενσωματώθηκε στην ειδίκευση, η διάρκεια της οποίας αυξήθηκε σε 6 χρόνια. Στην Ευρώπη, και ειδικά στις χώρες της Ε.Ε., η ειδικότητα ακολούθησε διαφορετικούς δρόμους σε διάφορες χώρες. Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, η ειδικότητα ανήκει στις Ιατρικές ειδικότητες και απαιτεί πτυχίο Ιατρικής και βεβαίωση παρακολουθήσεως διετούς προγράμματος σπουδών στην Οδοντιατρική. Στην Βρετανία, την Ιρλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Φιλανδία, η ειδικότητα ανήκει στις Ιατρικές ειδικότητες και απαιτεί πτυχίο Ιατρικής και πτυχίο Οδοντιατρικής. Στη Δανία, την Σουηδία και την Ολλανδία, η ειδικότητα ανήκει στις Οδοντιατρικές ειδικότητες. Οι χώρες Δανία και Σουηδία πρόκειται να καθιερώσουν ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ειδικότητας και το πτυχίο Ιατρικής, εκτός από εκείνο της Οδοντιατρικής, ενώ η Ολλανδία ήδη το καθιέρωσε. Στην Ελλάδα με το ΠΔ 273/01 καθιερώθηκε η ένταξη του πτυχίου της Iατρικής σαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Στις 4 Δεκεμβρίου 2004 ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο που ορίζει την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ως ειδικότητα της Οδοντιατρικής και Ιατρικής επιστήμης. Mε αυτές τις ρυθμίσεις η ειδικότητα στη χώρα μας εναρμονίστηκε με τις προϋποθέσεις που απαιτούν οι χώρες τις Eυρωπαϊκής Ένωσης.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επειδή έχω περάσει τη διαδικασία, σας τα λέω εκ των εσω.

Μέχρι το 2001 (αν δεν απατώμαι) μπορούσες να ξεκινήσεις την ειδικότητα έχοντας μόνο το πτυχίο της οδοντιατρικής και έχοντας φυσικά περάσει στις εξετάσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ στην ειδικότητα, που γίνονταν μια φορά το χρόνο, στην Θεσσαλονίκη.

Από το 2001 και μετά, ο νόμος απαιτούσε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στις παραπάνω εξετάσεις, την άδεια εξασκήσεως οδοντιατρικού επαγγέλματος και την περάτωση της φοίτησης στην ιατρική σχολή (δηλ. την περάτωση του 12ου εξαμήνου, χωρίς να είναι απαραίτητο το πτυχίο). Αυτό ήταν ένα κολπάκι που εξυπηρετούσε κάποιες σκοπιμότητες που δεν είναι της ώρας να αναλύσω. Για να λάβουν όμως τον τίτλο της ειδικότητας αυτοί που πέρασαν στις εξετάσεις μετά το 2001, έπρεπε να έχουν πια πάρει και το πτυχίο της ιατρικής.

Πριν το 2001, στις εισαγωγικές εξετάσεις γινόταν ο χαμός. Οι θέσεις που προκηρύσσονταν κάθε χρόνο είναι περίπου 7, και υπήρχαν 40 υποψήφιοι. Μετά το 2001, ο αριθμός των υποψηφίων σιγά σιγά μειώθηκε (νομίζω την τελευταία φορά ήταν κάτω από 10), πράγμα φυσικό αφού λίγοι έχουν και τα δυο πτυχία.

Να περάσω όμως στην ουσία του θέματος, που είναι αν πράγματι χρειάζονται και τα δυο πτυχία για την εξασκηση της "Ιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής", όπως είναι το πλήρες όνομα της ειδικότητας.

Πρώτον, οι χώρες στις οποίες η ειδικότητα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο είναι εκείνες που έχουν από πολλά χρόνια καθιερώσει τα δυο πτυχία (στη Γερμανία π.χ. είναι υποχρεωτικά από τη δεκαετία του 1930) Ακόμα και στην Αμερική, που τυπικά δεν απαιτούνται και τα δυο πτυχία, οι μονοπτυχιούχοι (οδοντίατροι μόνο) ασκούν κυρίως το φάσμα της στοματικής χειρουργικής (όπως περιγράφεται στο παραπάνω post από το haoms.gr) ενώ οι διπλοπτυχιούχοι ασχολούνται με τα σοβαρά περιστατικά (κατάγματα, καρκίνους, ορθογναθική χειρουργική κλπ)

Η απόκτηση του πτυχίου της οδοντιατρικής είναι απαραίτητη γιατί ένα πολύ μεγάλο κομματι της ειδικότητας έχει άμεση σχέση με τη στοματική κοιλότητα, τα δόντια, τη σχέση μεταξύ τους και την αποκατάσταση της λειτουργίας της μάσησης της καταποσης και της ομιλίας. Δεν αναφέρομαι μόνο στη στοματική χειρουργική, όπου αυτό είναι αυτονόητο, αλλά και στη θεραπεία των καταγμάτων, των όγκων και άλλων παθήσεων της γναθοπροσωπικής χώρας. Ο φοιτητής της Ιατρικής, όπως και πιο πάνω αναφέρθηκε, δεν έχει καμιά εκπαίδευση πάνω στα θέματα αυτά, πλην ίσως ενός μαθήματος επιλογής. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν θα έχει της απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ασκήσει καλά την ειδικότητα.

Από την άλλη πλευρά, εξίσου απαραίτητο είναι το πτυχίο της Ιατρικής. Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός Χειρουργός δουλεύει πάρα πολύ και έξω από το στόμα. Ασχολείται, όπως αναφέρθηκε, με τα κατάγματα του σπλαχνικού κρανίου, από τον οφθαλμικό κόγχο ως την κάτω γνάθο, με όγκους της γναθοπροσωπικής χώρας, του σιαλογόνους αδένες κλπ. Στην καθημερική πράξη περιλαμβάνονται ιατρικές πράξεις όπως τραχειοστομίες, λήψεις μοσχευμάτων από το λαγόνιο και άλλες, που είναι βέβαιο ότι, αν μη τι άλλο δεν δικαιούται να κάνει ένας οδοντίατρος. Η σύγχρονη γναθοπροσωπική χειρουργική περιλαμβάνει τη λήψη και τοποθέτηση αγγειούμενων μοσχευμάτων, διατατική οστεογένεση των οστών του σπλαχνικού κρανίου, κρανιοπροσωπική χειρουργική σε σύνδρομα δυσοστώσεων και άλλα, που μάλλον δε θα αφήνατε έναν οδοντίατρο να εκτελέσει πάνω σας. Ακόμα, η αντιμετώπιση των ασθενών, που συχνά είναι βαρέως πάσχοντες είναι προφανές ότι απαιτεί γνώσεις ιατρικής που δεν αποκτώνται στην οδοντιατρική.

Για να μη νομίζετε ότι μιλάω θεωρητικά, σας αναφέρω ότι εγω είχα μπεί στην ειδικότητα από τους τελευταίους που μπήκαν με μόνο το πτυχίο της οδοντιατρικής, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσα να κάνω την πάπια και να πάρω τον τίτλο του Γναθοπροσωπικού Χειρουργού με μόνο το ένα πτυχίο. Όμως, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι είναι εξίσου απαραίτητα και τα δυο πτυχία, εδωσα κατατακτήριες και τώρα είμαι στο 6ο έτος ιατρικής.

Καταλαβαίνω ότι μοιάζει αρκετά δύσκολο να χρειάζονται τα πτυχία δυο από τις κατά τεκμήριο δυσκολότερες σχολές της Ελλάδας για μια ειδικότητα. Όμως είναι τέτοιες οι ιδιαιτερότητες της, που είναι απολύτως απαραίτητα.

Όσον αφορά το πρακτικό μέρος, η ειδκότητα πληρώνεται κανονικά, όπως οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες, μισθός και εφημερίες. BabyShamble(s), δεν ξέρω από πού έχεις πληροφορίες, αλλά σε πληροφορώ, ότι στο ΚΑΤ τουλάχιστον, η γναθοχειρουργική είναι μια από τις πλέον μάχιμες ειδικότητες και στις γενικές εφημερίες, τα μισά τροχαία και όλοι οι ξυλοδαρμοί περνάνε απ'αυτήν, άσε το γεγονός ότι μπορεί να έχεις και κανα-δυο τραχειοστομημένους στους θαλάμους (εύκολαααααα...) Όσο για τα αποστηματάκια, όπως τα λές, αν φτάσουν στο σημείο να χρειαστούν νοσηλεία, πολλά είναι απειλητικά για τη ζωή των ασθενών και μπορούν να προκαλέσουν δραματικές επιπλοκές (μεσοθωρακίτιδα, απόφραξη των αεροφόρων οδών και άλλα ωραία...) Τα χειρουργεία, στο ΚΑΤ, που ξέρω από πρώτο χέρι, ήταν πάρα πολλά, με έμφαση στο τραύμα και οι ειδικευόμενοι κάνουν πολλά απ'αυτά ως πρώτοι χειρουργοί. Στον Ευαγγελισμό απ'όσο ξέρω, έχουν περισσότερα ογκολογικά.

Έχετε υπόψιν ότι υπάρχει διευκόλυνση για την εισαγωγή των οδοντιάτρων στην ιατρική αφού στις κατατακτήριες έχουν δικό τους ποσοστό εισακτέων (νομίζω είναι το 3% του συνόλου των εισακτέων κάθε έτους). Το ίδιο ισχύει και για τους πτυχιούχους της ιατρικής που δίνουν κατακακτήριες για οδοντιατρική.

Ελπίζω να σας έδωσα μια εικόνα γιατί είναι απαραίτητη η κατοχή και των δυο πτυχίων και του τι συμβαίνει στην ειδικότητα η οποία, σημειωτέον, είναι ακόμη σε φάση αναβρασμού και ανακατατάξεων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να κάνω μια ερώτηση. Με τί εφόδια ένας φοιτητής της οδοντιατρικής μπορεί μετέπειτα να επιλέξει μια χειρουργική ειδικότητα? Περιλαμβάνει η οδοντιατρική, μάθημα Χειρουργικής, παθολογίας, δερματολογίας, ορθοπεδικής και οτιδήποτε έχει σχέση με το αντικείμενο? Ένας φοιτητής ιατρικής απο την άλλη έχει κάνει στο 4ο έτος 2 χειρουργικές κ στο 6ο άλλο ένα τρίμηνο.

Άλλωστε οι απόφοιτοι οδοντιατρικής δηλώνουν ότι οι γνώσεις του είναι ανεπαρκείς για να ασκήσουν αυτή την ειδικότητα.Βέβαια τα χρήματα είναι πολλά κ παίζονται πολλλά συμφέροντα οπότε άντε να βρείς ποιός έχει δίκιο.

Τροποποιήθηκε από angelospower
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Athens με παρεξήγησες, ότι είπα δεν το είπα υποτιμητικά, και μιλώντας για τις εφημερίες, απ'όσα ξέρω, εννοούσα ότι έχουν ΠΟΛΥ τρέξιμο...

τέσπα εκτός από αυτό, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι άλλο, εφόσον ξέρεις.

Κατατακτήριες από ιατρική για οδοντιατρική σε ποιό έτος μπαίνεις;

Τροποποιήθηκε από The BaByShamBle(s)
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή αν κάποιος πάρει και τα 2 πτυχια υπάρχει περίπτωση να μη γίνει δεκτός για την ειδικότητα? Ρωτώ γιατί κάποιος ανέφερε κάτι για εξετάσεις προηγουμένως.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup αν οι θέσεις είναι πχ 7 και οι υποψήφιοι με τα δύο πτυχία πχ 8, τότε λογικό δεν είναι 1 να μείνει απ'έξω;

αλλά όπως λέμε μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη..... θεωρητικά πάντως μπορεί να μην περάσει και ποτέ! :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εδώ που τα λέμε, αυτή η ειδικότητα είναι εφεύρεση μερικών οδοντιάτρων που είχαν το κόλλημα με την ιατρική κ δεν κατάφεραν να περάσουν. Από την άλλη είδαν οι γιατροί πώς έχει πολύ χρήμα η υπόθεση κ θέλησαν κ αυτοί να πάρουν μερίδιο. Κάπως έτσι το σκέφτομαι.

Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω ποιά η διαφορά με την πλαστική χειρουργική. Τώρα που δίνω το επιλεγόμενο, νομίζω πώς πάνω κάτω τα ίδια κάνουν οι πλαστικοί χειρουργοί.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup αυτό είναι το πρόβλημά σου;

κάτσε να στο εξηγήσω λοιπόν λίγο .... ή μάλλον να σου θέσω προβληματισμούς....

ένα ανεύρυσμα ποιος το χειρουργεί; ο αγγειο- ο θώρακο- ή ο κάρδιο- ?

Αν είναι στην κοιλιά ο άγγειο, αν είναι στον θώρακα ο θώρακο κι αν είναι τόξο ο κάρδιο- ?

δηλαδή ο άγγειο δεν ξέρει από ανευρύσματα θωρακικής; κοκ?

Επίσης ....... οι μικροχειρουργεί άκρας χειρός; εκτός ότι προέρχονται από ορθοπαιδική ή πλαστική...δεν κάνουν ουσιαστικά πράγματα που άπτονται και της ειδικότητας νευροχειρουργών ή αγγειοχειρουργών;

Γενικά λοιπόν τα πράγματα είναι μπλεγμένα...... πχ πλαστική μύτης μπορεί να κάνει ο ΩΡΛ, ο πλαστικός και ο γναθοχειρουργός, οπότε μην την ψάχνεις παραπέρα! :)

Πάντως ο πλαστικός χειρουργός σε επεμβάσεις προσώπου ειδικά επανορθωτικές γενικά δεν πάει παραπέρα από ένα σημείο....ειδικά οταν αφορά μεγάλες βλάβες. Οι πιο βαριές επεμβάσεις θέλουν γναθο-....

ατά!

πάω να σηκώσω τους υαλοκαθαριστήρες τώρα!!! έρχεται έρχεται! :) :) :) :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλά εμένα όλο αυτό με γναθοχειρουργικές και 2 πτυχία μου φαίνεται too much αλλά επειδή είμαι πρωτοετής (οδοντιατρική) και δεν ξέρω και πολλά, έτσι από περιέργεια: 1)όταν κάνεις ειδικότητα πληρώνεσαι? και 2)αν μπεις με κατατακτήριες ιατρική παίρνεις όποια ειδικότητα θες? και κάτι άσχετο, τα σπλάγχνα είναι πιο εύκολα απο το ΚΝΣ ή θα χρωστάω και την ανατομία ΙΙ, γιατί την Ι standard δεν την πέρασα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

στην ιατρική όταν με το καλό διοριστείς ειδικευόμενος πληρώνεσαι...

όποιος έχει πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πάει σε όποια ειδικότητα θέλει

και φυσικά τα σπλάχνα είναι πιο εύκολα από το ΚΝΣ

καλή αρχή στις σπουδές σου

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εδώ που τα λέμε, αυτή η ειδικότητα είναι εφεύρεση μερικών οδοντιάτρων που είχαν το κόλλημα με την ιατρική κ δεν κατάφεραν να περάσουν. Από την άλλη είδαν οι γιατροί πώς έχει πολύ χρήμα η υπόθεση κ θέλησαν κ αυτοί να πάρουν μερίδιο. Κάπως έτσι το σκέφτομαι.

Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω ποιά η διαφορά με την πλαστική χειρουργική. Τώρα που δίνω το επιλεγόμενο, νομίζω πώς πάνω κάτω τα ίδια κάνουν οι πλαστικοί χειρουργοί.

Μπράβο ρε angelospower, έβγαλες άχρηστους όλους όσους έχουν ασχοληθεί με την ειδικότητα παγκοσμίως και έχουν καταλήξει στο τι χρειάζεται για να την αποκτήσεις... Απορώ γιατί δεν είχαν ρωτήσει εσένα πριν αποφασίσουν.

Επειδή μάλλον δε διάβασες αυτά που γράφω παραπάνω για το πόσο απαραίτητη είναι η οδοντιατρική, επαναλαμβάνω:

Έχεις την εντύπωση ότι ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να κάνει ημιγναθεκτομή άνω γνάθου και να αποκαταστήσει τον άνθρωπο ώστε να βλέπεται, να μιλάει και να τρώει; Δεν κόβεις ένα κομμάτι κρέας, κόβεις έναν άνθρωπο που πρέπει και μετά την επέμβασή σου να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής. Νομίζεις ότι ένας μη οδοντίατρος έχει γνώσεις σχετικά με τη φυσιολογία, παθολογία και (κυρίως) την αποκατάσταση της τόσο ευαίσθητης περιοχής, όπως η γναθοπροσωπική προσθετική και τα εμφυτεύματα οστών του σπλαχνικού κρανίου; Γνωρίζεις ότι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ η σωστή ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση των καταγμάτων του σπλαχνικού κρανίου, χωρίς βαθιά γνώση του στοματογναθικού συστήματος;

(Για περισσότερα, διάβασε το προηγούμενο ποστ μου, βαριέμαι να τα ξαναγράφω :P )

Όσο για το κόλλημα που λες ότι έχουν "οι οδοντίατροι που δεν τα κατάφεραν να περάσουν ιατρική" ... ε, δεν ήταν ανάγκη να "εφεύρουν" νέα ειδικότητα, μπορούσαν να ξαναδώσουν εξετάσεις... :splats:

Για τα χρήματα... ας μην το συζητήσω. Μάλλον δεν ξέρεις πόσα βγάζει ένας οδοντίατρος και μάλιστα αμέσως μετά το πτυχίο του, χρόνια δηλαδή πριν ένας γιατρός είναι σε θέση να πάρει αξιοπρεπή μισθό. :mellow:

Και μη σκέφτεσαι πολύ μ'αυτόν τον τρόπο, σε κακό θα σου βγει.

Υ.Γ. Αν από το επιλεγόμενο κατάλαβες αυτά που λες... μάλλον δεν έχεις πλήρη επαφή με το περιβάλλον. Μήπως σε παίρνει ο ύπνος και χάνεις δεδομένα; emblush

Τροποποιήθηκε από Athena
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Επίσης ....... οι μικροχειρουργεί άκρας χειρός; εκτός ότι προέρχονται από ορθοπαιδική ή πλαστική...δεν κάνουν ουσιαστικά πράγματα που άπτονται και της ειδικότητας νευροχειρουργών ή αγγειοχειρουργών;

:bloodomen: Και γενική χειρουργική!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστώ πολύ την amanda και τους υπόλοιπους που με κατατόπισαν! Κρίμα πάντως γιατί εγώ πίστευα ότι μετά τις πανελλήνιες ξύνεσαι... <_< μάλλον το αντίθετο συμβαίνει!

Και μία τελευταία ερώτηση και δε θα σας κουράσω άλλο, για στοματολογία θες 2 πτυχία και ποιες είναι οι αρμοδιότητες του στοματολόγου ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 10 months later...
emarup αυτό είναι το πρόβλημά σου;

κάτσε να στο εξηγήσω λοιπόν λίγο .... ή μάλλον να σου θέσω προβληματισμούς....

ένα ανεύρυσμα ποιος το χειρουργεί; ο αγγειο- ο θώρακο- ή ο κάρδιο- ?

Αν είναι στην κοιλιά ο άγγειο, αν είναι στον θώρακα ο θώρακο κι αν είναι τόξο ο κάρδιο- ?

δηλαδή ο άγγειο δεν ξέρει από ανευρύσματα θωρακικής; κοκ?

Επίσης ....... οι μικροχειρουργεί άκρας χειρός; εκτός ότι προέρχονται από ορθοπαιδική ή πλαστική...δεν κάνουν ουσιαστικά πράγματα που άπτονται και της ειδικότητας νευροχειρουργών ή αγγειοχειρουργών;

Γενικά λοιπόν τα πράγματα είναι μπλεγμένα...... πχ πλαστική μύτης μπορεί να κάνει ο ΩΡΛ, ο πλαστικός και ο γναθοχειρουργός, οπότε μην την ψάχνεις παραπέρα! :)

Πάντως ο πλαστικός χειρουργός σε επεμβάσεις προσώπου ειδικά επανορθωτικές γενικά δεν πάει παραπέρα από ένα σημείο....ειδικά οταν αφορά μεγάλες βλάβες. Οι πιο βαριές επεμβάσεις θέλουν γναθο-....

ατά!

πάω να σηκώσω τους υαλοκαθαριστήρες τώρα!!! έρχεται έρχεται! :) :) :) :)

Χωρίς διάθεση μομφής και χωρίς να γνωρίζω ή να κρίνω τις πηγές σου, αμφιβάλω αν ενας γναθοχειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ωλένιο, σύνθετα πλευρικά (οστεομυοδερματικά) μοσχεύματα, radial forearm ελεύθερο κρημνό,μειζονα θωρακικό με οστικό πλευράς, μυώδες πλάτυσμα κτλ κτλ για να αποκαταστήσει ελλείματα εδάφους στόματος...πόσο μάλλον να κάνει σύνθετες επανορθωτικές επεμβάσεις σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταγμάτων κρανίου, blow out και κογχοβλεφαρικής περιοχής και λοιπών περιοχών προσωπικού κρανίου. Αυτά είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ που ωφείλω να πώ απο την εμπειρία μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γίνονται, διδάσκονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπροσωπούνται πλήρως απο διεθνούς φήμης υπευθύνους. ¨Αλλο αν απο καθαρή έλλειψη συντονισμένων συνδικαλιστικών οργάνων και σύμπνοιας, ως πλαστικοί χειρουργοι, στερούμεθα σθεναρού αντίλογου αφήνοντας χώρο σε τυχοδίωκτες και επικίνδυνα ανεκπαίδευτους άλλων ειδικοτήτων να λυμαίνονται το γνωστικό αντικείμενο της Πλαστικής Χειρουργικής.Η Πλαστική Χειρουργική σε όλη την έκταση του επανορθωτικού της αντικειμένου είναι διεθνώς η ΚΥΡΙΑ ειδικότητα που άπτεται της αντιμετώπισης και επανόρθωσης σύνθετων, ελλειματικών ή μη τραυμάτων και γίνεται αυτό προφανές ακόμη και απο τους αδαείς απο το ο,τι περιλαμβάνει τη ‘σπουδή‘ της επανόρθωσης ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ και αφορά στην κινητοποίηση ετερόλογων ιστικών τμημάτων, σύνθετων ή μη.Ειλικρινά δε μπορώ να διανοηθώ γναθοχειρουργούς να κινητοποιούν νήστιδα (για έλλειματα περιαμυγδαλικού και προτραχειακού χώρου)ή να εκτελούν ολικές παρωτικδεκτομές με διατήρηση η ακόμη και αποκατάσταση προσωπικού νεύρου σε περιπτώσεις ογκολογικής χειρουργικής προσώπου μιας και μίλησες για ‘βαριές‘ καταστάσεις. Μια ακινητοποίηση γνάθου να κάνουν...μια εσωτερική οστεοσύνθεση αυτής επίσης...άντε και έναν τοπικό κρημνό για ένα εξωτερικό έλλειμα....ίσως και μια σχιστία μικρού κατα Τεσσιερ βαθμού...αλλα μη τρελαθούμε κιολας!Τελειώνοντας θα παρακαλούσα να μην επηρεαζόμαστε απο ’εντυπώσεις’ ειδικά αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις εκτιμήσεις μας.Μείζονες επανορθωτικές επεμβάσεις ΔΙΕΘΝΩΣ γίνονται απο έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς...που ΔΕΝ εχουν ’και καλα’ σπουδάσει το επανορθωτικό ή αισθητικό κομμάτι μόνο ’της περιοχης’ τους, αλλα την επανόρθωση και τις αρχές της σε όλη την έκταση του διαθέσιμου σώματος...Ας είμεθα σοβαροι παρακαλω

Υ.Γ1. και κατι τελευταίο...άλλο 2,5 χρόνια ειδικότητας (πείτε μου, γίνεται ποτε κανείς χειρουργός με τόσα;;;) και άλλο 6 (που τις περισσοτερες φορές γίνονται 8 αν ο Πλαστικός Χειρουργός ακουλουθήσει κάποιες απο τις επίσημες ιατρικές υποειδικότητες)...ή δειτε το και αλλιώς: οδοντίατρος που επιλέγει να κάνει και ιατρική για να πάρει μια οδοντιατρική ειδικότητα που ως τώρα τουλάχιστον ΔΕΝ έχει καμία επαφή με οποιοδήποτε δόκιμο πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Χειρουργική, σαν έννοια και κατευθυνση, ως Ειδικότητα και Κλαδο.

Υ.Γ.2 ...εδώ λέμε να τελειώνουμε πρώτα τη Γενική Χειρουργική και μετα να γίνεται η Πλαστική (σύνολο 10 έτη χειρουργικής ειδικότητας) και οι άλλοι θέλουν με 3 προπτυχιακά χρόνια και 2,5 αρπα κόλλα (και ΧΩΡΙΣ αγροτικό)να κάνουν ΄παππάδες΄...έλεος

Τροποποιήθηκε από Plastic
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 9 months later...
...ή να εκτελούν ολικές παρωτικδεκτομές με διατήρηση η ακόμη και αποκατάσταση προσωπικού νεύρου σε περιπτώσεις ογκολογικής χειρουργικής προσώπου μιας και μίλησες για ‘βαριές‘ καταστάσεις....

Δηλαδή για να καταλάβω οι ΩΡΛ που κάνουν τέτοιες επεμβάσεις τι είναι? σκιτζίδες?

Χωρίς διάθεση μομφής και χωρίς να γνωρίζω ή να κρίνω τις προθέσεις σου δε προσπαθεί να σου κλέψει το ψωμί κανείς...

Ας είμεθα σοβαροι παρακαλω

...έλεος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θεωρήτικά μπαίνεις στο ΣΤ' εξάμηνο...αλλά επειδή στο 5ο εξάμηνο (αλλά και σε προηγούμενα έτη) έχουν προηγηθεί κάποια μαθήματα που θεωρούνται προαπαιτούμενα στην ουσία παρακολουθείς κάποια μαθήματα από το 6ο εξαμηνο και όλα όσα από τα υπόλοιπα από τα προηγούμενα μπορείς.

Επίσης για την εισαγωγή στα κλινικά έτη πρέπει να έχει περάσει κανείς ένα σύνολο από προαπαιτούμενα μαθήματα.

Οι προθεσμίες για συμμετοχή στις κατατακτήριες είναι περίπου το πρώτο 15θήμερο του Νοέμβρη και οι εξετάσεις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup αυτό είναι το πρόβλημά σου;

κάτσε να στο εξηγήσω λοιπόν λίγο .... ή μάλλον να σου θέσω προβληματισμούς....

ένα ανεύρυσμα ποιος το χειρουργεί; ο αγγειο- ο θώρακο- ή ο κάρδιο- ?

Αν είναι στην κοιλιά ο άγγειο, αν είναι στον θώρακα ο θώρακο κι αν είναι τόξο ο κάρδιο- ?

δηλαδή ο άγγειο δεν ξέρει από ανευρύσματα θωρακικής; κοκ?

Επίσης ....... οι μικροχειρουργεί άκρας χειρός; εκτός ότι προέρχονται από ορθοπαιδική ή πλαστική...δεν κάνουν ουσιαστικά πράγματα που άπτονται και της ειδικότητας νευροχειρουργών ή αγγειοχειρουργών;

Γενικά λοιπόν τα πράγματα είναι μπλεγμένα...... πχ πλαστική μύτης μπορεί να κάνει ο ΩΡΛ, ο πλαστικός και ο γναθοχειρουργός, οπότε μην την ψάχνεις παραπέρα! :)

Πάντως ο πλαστικός χειρουργός σε επεμβάσεις προσώπου ειδικά επανορθωτικές γενικά δεν πάει παραπέρα από ένα σημείο....ειδικά οταν αφορά μεγάλες βλάβες. Οι πιο βαριές επεμβάσεις θέλουν γναθο-....

ατά!

πάω να σηκώσω τους υαλοκαθαριστήρες τώρα!!! έρχεται έρχεται! :) :) :) :)

Χωρίς διάθεση μομφής και χωρίς να γνωρίζω ή να κρίνω τις πηγές σου, αμφιβάλω αν ενας γναθοχειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ωλένιο, σύνθετα πλευρικά (οστεομυοδερματικά) μοσχεύματα, radial forearm ελεύθερο κρημνό,μειζονα θωρακικό με οστικό πλευράς, μυώδες πλάτυσμα κτλ κτλ για να αποκαταστήσει ελλείματα εδάφους στόματος...πόσο μάλλον να κάνει σύνθετες επανορθωτικές επεμβάσεις σε περιπτώσεις εκτεταμένων καταγμάτων κρανίου, blow out και κογχοβλεφαρικής περιοχής και λοιπών περιοχών προσωπικού κρανίου. Αυτά είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ που ωφείλω να πώ απο την εμπειρία μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γίνονται, διδάσκονται σε μεταπτυχιακό επίπεδο και εκπροσωπούνται πλήρως απο διεθνούς φήμης υπευθύνους. ¨Αλλο αν απο καθαρή έλλειψη συντονισμένων συνδικαλιστικών οργάνων και σύμπνοιας, ως πλαστικοί χειρουργοι, στερούμεθα σθεναρού αντίλογου αφήνοντας χώρο σε τυχοδίωκτες και επικίνδυνα ανεκπαίδευτους άλλων ειδικοτήτων να λυμαίνονται το γνωστικό αντικείμενο της Πλαστικής Χειρουργικής.Η Πλαστική Χειρουργική σε όλη την έκταση του επανορθωτικού της αντικειμένου είναι διεθνώς η ΚΥΡΙΑ ειδικότητα που άπτεται της αντιμετώπισης και επανόρθωσης σύνθετων, ελλειματικών ή μη τραυμάτων και γίνεται αυτό προφανές ακόμη και απο τους αδαείς απο το ο,τι περιλαμβάνει τη ‘σπουδή‘ της επανόρθωσης ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ και αφορά στην κινητοποίηση ετερόλογων ιστικών τμημάτων, σύνθετων ή μη.Ειλικρινά δε μπορώ να διανοηθώ γναθοχειρουργούς να κινητοποιούν νήστιδα (για έλλειματα περιαμυγδαλικού και προτραχειακού χώρου)ή να εκτελούν ολικές παρωτικδεκτομές με διατήρηση η ακόμη και αποκατάσταση προσωπικού νεύρου σε περιπτώσεις ογκολογικής χειρουργικής προσώπου μιας και μίλησες για ‘βαριές‘ καταστάσεις. Μια ακινητοποίηση γνάθου να κάνουν...μια εσωτερική οστεοσύνθεση αυτής επίσης...άντε και έναν τοπικό κρημνό για ένα εξωτερικό έλλειμα....ίσως και μια σχιστία μικρού κατα Τεσσιερ βαθμού...αλλα μη τρελαθούμε κιολας!Τελειώνοντας θα παρακαλούσα να μην επηρεαζόμαστε απο ’εντυπώσεις’ ειδικά αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις εκτιμήσεις μας.Μείζονες επανορθωτικές επεμβάσεις ΔΙΕΘΝΩΣ γίνονται απο έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς...που ΔΕΝ εχουν ’και καλα’ σπουδάσει το επανορθωτικό ή αισθητικό κομμάτι μόνο ’της περιοχης’ τους, αλλα την επανόρθωση και τις αρχές της σε όλη την έκταση του διαθέσιμου σώματος...Ας είμεθα σοβαροι παρακαλω

Υ.Γ1. και κατι τελευταίο...άλλο 2,5 χρόνια ειδικότητας (πείτε μου, γίνεται ποτε κανείς χειρουργός με τόσα;;;) και άλλο 6 (που τις περισσοτερες φορές γίνονται 8 αν ο Πλαστικός Χειρουργός ακουλουθήσει κάποιες απο τις επίσημες ιατρικές υποειδικότητες)...ή δειτε το και αλλιώς: οδοντίατρος που επιλέγει να κάνει και ιατρική για να πάρει μια οδοντιατρική ειδικότητα που ως τώρα τουλάχιστον ΔΕΝ έχει καμία επαφή με οποιοδήποτε δόκιμο πρόγραμμα εξειδίκευσης στη Χειρουργική, σαν έννοια και κατευθυνση, ως Ειδικότητα και Κλαδο.

Υ.Γ.2 ...εδώ λέμε να τελειώνουμε πρώτα τη Γενική Χειρουργική και μετα να γίνεται η Πλαστική (σύνολο 10 έτη χειρουργικής ειδικότητας) και οι άλλοι θέλουν με 3 προπτυχιακά χρόνια και 2,5 αρπα κόλλα (και ΧΩΡΙΣ αγροτικό)να κάνουν ΄παππάδες΄...έλεος

Σαφως και κανουν οι γναθοχειρουργοι παρωτιδεκτομες και οχι μονο ολικες αλλα και partial superficial με διατηρηση του προσωπικου και οτι θες. Και blow out κανουν και μαλιστα με φοβερες τεχνικες (τοποθετηση πλεγματος με την καθοδηγηση υπολογιστη και απεικονιση). Και πολλα αλλα που μεχρι πριν 10 χρονια θα σου φαινονταν εξωπραγματικα, αλλα τωρα ειναι γεγονος, η ειδικοτητα εχει επεκταθει πολυ.

Βεβαια στην Ελλαδα, παρολα τα 5 χρονια που ειναι η ειδικοτητα, οπωσδηποτε ειναι δυσκολο να αποκτησει ο ειδικευομενος τετοιο ευρος γνωσεων στην πραξη. Γι αυτο υπαρχουν τα fellowships στο εξωτερικο βεβαια...

Στην Αμερικη, οι γναθοχ (oral and maxillofacial surgeons), οι οποιοι ειναι DDS και MD (διπλοπτυχιουχοι) εχουν πιο μικρο ευρος πραξεων απο τους head and neck surgeons, η οποια ειναι ξεχωριστη, αμιγως ιατρικη ειδικοτητα και κανει το συνολο των πραξεων που ανεφερες πιο πανω.

Ειναι φυσικο να αλληλοεπικαλυπτονται καποιες ειδικοτητες...κανεις δεν λεει στον πλαστικο οτι δεν μπορει ή οτι δεν ξερει να κανει κεφαλι τραχηλο...αλλα και ο γναθοχ (και πολυ περισσοτερο ο head and neck) τα το κανουν πολυ καλα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Comfortably Numb changed the title to [Πληροφορίες για ειδικότητα] Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.